Joop

De waarheid is dat we ons in een oorlogseconomie bevinden

  •  
24-10-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3528 keer bekeken
  •  
ANP-455599965

De huizenprijzen zijn in één maand met 0,7% gedaald, aldus de NRC. Het nieuwsmerk geeft wel een waarschuwing af: dan zijn ze nog 9,45% duurder dan verleden jaar. Er staat niet bij ‘gecorrigeerd voor de inflatie’. Zou dat wel gebeuren, dan zijn de prijzen van de woningen stevig gedaald. En dat de geldontwaarding spoedig terug zal keren tot de niveaus van het vorige decennium is een sprookje dat door centrale bankiers uitsluitend wordt verteld, omdat dit nu eenmaal bij hun baan hoort.

Voor woningbezitters is dat niet per se goed nieuws. De reële waarde van hun bakstenen spaarpot neemt navenant af. Dat geldt echter ook voor de hypotheekschuld. Wie een paar jaar geleden voor lange tijd de rente heeft laten vastleggen, kan zich spekkoper voelen.

Er is maar één manier om inflatie tegen te gaan: een sterke verhoging van de rentes door de centrale banken, terwijl de overheid waar mogelijk bezuinigt. Kunnen ze doen. Daarmee versterken zij dan de recessie waar we de komende maanden mee te maken krijgen. Dit weekend nog schrapte Philips vierduizend banen waarvan achthonderd in Nederland. Het bedrijf zei erbij dat dit niet alleen met de ramp rond de apneu-apparaten te maken had, maar ook met de algemene conjunctuur. Wie de inflatie drastisch aanpakt, neemt dan ook een groot risico. Wat dan in hemelsnaam? De gedachten gaan uit naar een bekend Nederlands gezegde waarin de woorden ‘handen’ en ‘haar’ voorkomen. 

Zo langzamerhand kunnen miljoenen Nederlanders het hoofd alleen boven water houden dankzij rechtstreekse subsidies van de overheid. Dat was al het geval met de laagst betaalden, daar komt nu een groot deel van de middengroepen bij. Zonder een forse overheidsbijdrage in de energiekosten zullen zij het niet redden. Het is nog net geen helikoptergeld op deze manier. Ook dat stuwt de inflatie omhoog. Een alternatief is er niet. Als burgers op grote schaal kopje onder gaan vanwege de energietarieven, schept dat grote economische en politieke instabiliteit. Dat speelt Poetin rechtstreeks in de kaart. 

Misschien moeten er echte staatslieden opstaan die het publiek de waarheid zeggen: ‘We vechten nog niet zelf met de wapens, maar voor het overige bevinden we ons in een oorlogseconomie.’ Dat vereist bijzondere maatregelen en een eerlijke verdeling van de pijn. Als het om energie gaat, krijgen de – voor ons maatschappelijk voortbestaan – essentiële diensten en bedrijven prioriteit. Dat is precies het omgekeerde van wat Rob Jetten ons nu voorspiegelt: eerst schakelen we de bedrijven af, dan pas de burgers. Dat kan niet in een oorlogseconomie, want zo tast je weerbaarheid en verdienvermogen van ons land aan. En ondanks dalingen zijn de energieprijzen nog steeds dubbel zo hoog als voor de crisis.

In een oorlogseconomie wordt ook duidelijk hoeveel energie Nederland zich dan kan veroorloven. De overheid verdeelt dat eerlijk volgens een distributiesysteem. Dat kan op allerlei manieren worden uitgevoerd. Het eenvoudigste zou zijn dat burgers maar een bepaald percentage mogen afnemen van hun verbruik in het laatste normale jaar 2020. Dat stijgt en daalt dan met de beschikbaarheid en de wereldmarktprijzen van olie, gas en stroom. Je kunt je ook voorstellen dat het energielabel van een woning een rol speelt.

Eigenlijk kennen we nu al zo’n distributiesysteem. Alleen mogen rijken net zoveel blijven verstoken als ze willen, omdat ze zich kunnen veroorloven de marktprijzen te betalen. In een echte oorlogseconomie moeten ook zij zich beperken. Er mag immers geen energie worden verspild aan luxe en onnodige opwarming van vertrekken, zwembaden et cetera. Daardoor krijgt bijvoorbeeld het hermelijn ten huize van Willem Alexander een functie erbij. 

Ondertussen vinden in de Tweede Kamer heftige debatten plaats over wat de prioriteit krijgt. De uitbreiding van de woningvoorraad of isolatie van de bestaande hoeveelheid? Het zijn duivelse dilemma’s maar die heb je altijd in een oorlogssituatie. En dan komen ook nog al die vluchtelingen uit Oekraïne onze kant op als Poetin er inderdaad in slaagt het dagelijks leven achter de fronten totaal te ontregelen. Die kunnen we niet aan de grens laten staan, willen we serieus paal en perk stellen aan de machtsambities van Rusland. Net zomin als we Russen de toegang kunnen ontzeggen die met de voeten stemmen en aan het overheersingsapparaat van Poetin proberen te ontsnappen. Je kunt niet zeggen: ‘Die moeten in eigen land hun dictator ten val brengen.’ Als je ze dat voorhoudt, moet je ook wapens droppen. Zo eenvoudig ligt dat. 

We kunnen ons natuurlijk ook overgeven. Dat is ook een optie. Bedenk dan wat 2500 jaar geleden of zo de Gallische legeraanvoerder Brennus zei tegen de Romeinen, die hem met goud wilden betalen voor zijn aftocht: ‘’Vae victis’’, Wee de overwonnenen. Tegelijkertijd trok hij zijn reusachtig zwaard en legde dat bij de gewichten op de weegschaal waarmee de oorlogsschatting werd berekend. Toen vochten de Romeinen toch maar door. Een nederlaag is zelden goedkoop. Maar nou we het toch over de oudheid hebben; misschien komt er wel een deus ex machina die het allemaal oplost. Waarom zouden we ons op erger voorbereiden, tenslotte? Dat deden de Sybarieten ook niet. 

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Kuifje3
Kuifje329 okt. 2022 - 23:04

Wat betreft de verhoging van de rente… Als inflatie het gevolg is van een loon-prijs spiraal dan is het verkrappen van de geldmarkt een goed mechanisme. Nu is de inflatie het gevolg van snel stijgende grondstofprijzen en kan een hogere rente weleens heel veel meer schade doen aan de economie.

Kuifje3
Kuifje329 okt. 2022 - 23:00

Of dit wel of niet een “oorlogseconomie” genoemd kan worden (zie diverse opmerkingen hieronder) is niet zo relevant. Feit is dat onze economie in zeer zwaar weer zit en we kundige bestuurders nodig hebben om ons nu te leiden. De allerbelangrijkste post nu is die van minister van Financiën. Daar zit helaas momenteel een zeer zwakke minister. Ruding, Kok, Zalm, Bos waren allen kanjers op hun gebied. Kaag is een diplomaat en niet eens zo’n geweldige, maar ze zit nu op een plek waar ze vooral veel schade aanricht voor ons arme land. Daarnaast hebben we een MP van wie ook geen financiële wonderen verwacht mogen worden. In de jaren 80 trad van Agt terug als partijleider omdat ons land een econoom nodig had om ons door de crisis te leiden. Hulde! De man is in mijn ogen een grote kwal, maar hier deed hij wat voor ons land het beste was.

Panthera
Panthera26 okt. 2022 - 7:20

Een kleine aanvulling als het gaat om wie nu de grootste slachtoffers van de huidige inflatie zouden zijn. Dat zijn niet de eigenaren maar de huurders van een woning.

wiowie
wiowie25 okt. 2022 - 18:00

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 okt. 2022 - 11:19

Nicolas Taleb (The Black Swan) pleitte op de Amerikaanse TV voor een verhoging van de rente, omdat geld zonder 'time value of money' (wat rente is) een valse weergave is van de werkelijkheid. (met als vervelende bijeffect dat na 15 - 20 jaar je een groep leiders hebt die niet eens goed begrijpt wat time value of money is). Alle aanwezige talkshowhosts kwamen met een 'but but what about recession'. Yeah, what about recession. Op dit moment hebben we oorlog in Oekraine, extreemrechts dat inmiddels meer dan salonfahig is, 'corporate greed' dat voor 50% schuldig is aan de huidige inflatie, en een flinke investering in klimaatmaatregelen voor de boeg. Alleen het klimaat is een natuurlijk verschijnsel waar we 150 jaar voor nodig hebben gehad om het een negatieve impact op ons leven te laten hebben, de rest zijn korte(re)termijnproblemen.

pahan
pahan25 okt. 2022 - 5:08

Bij de eerstvolgende storm zullen dakpannen sneuvelen. Die zijn nu al schaars, omdat pannen bakken niet meer rendabel is. De voorraad prijzen vliegen de pan (!) uit. Bouwers en verzekeraars zien dat en sorteren voor. Oude kaas wordt op het moment niet geproduceerd, omdat geen kaasmaker de gok neemt met de huidige prijzen product te maken, die waarschijnlijk alleen maar met verlies te verkopen is. Aldel produceert niet, omdat aluminium maken veel energie kost. Staal en aluminium gaan heel duur worden, wat de bouwbelofte van de Jonge op losse schroeven zet. Een frietje is eigenlijk niet meer te betalen, en de een na de andere snackbar kiest frikandellen voor zijn geld. Zomaar wat voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Een onderdeel van oorlogseconomie is hamsteren. Voorraden aanleggen en gokken. De een wint, de ander verliest. Maar de consument verliest altijd. Riemen vast, het wordt een wilde rit.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen25 okt. 2022 - 11:09

'Riemen vast, het wordt een wilde rit.' het mooie van dit sdoort voorspellingen is dat ze waar worden, pahan komt met een 'zie je wel', als ze niet waar worden, er niemand over Pahan's voorspellingen praat. Laat dit soort voorspellingen gewoon weg. Ze zijn niet interessant.

pahan
pahan25 okt. 2022 - 14:42

Voorlopig zit ik nu wel in je geheugen, dus jij zal aan me terugdenken. En het zijn geen voorspellingen, ik heb maandag na veel getouwtrek mijn pannen geleverd gekregen, mijn zoon is kaasmaker en ik haalde vrijdag broodjes kroket voor de dakdekkers en ging op mijn rug van de prijs. Zaken die nu zichtbaar en actueel zijn hebben eenzelfde onderliggende oorzaak, dat is geen voorspelling maar een waarneming. Heb je je elektrische auto al opgeladen deze week?

EenMening3
EenMening324 okt. 2022 - 22:38

Wat regering en actievoerders nooit voor elkaar hebben gekregen, wordt door de hoge energieprijzen ineens realiteit. Mensen die het zich kunnen veroorloven beginnen in hoog tempo hun woningen te isoleren, zonnepanelen en warmtepompen te installeren en nemen tal van andere besparingsmaatregelen. Er is een flinke subsidiepot beschikbaar voor woningisolatie. Geld is vaak niet het probleem, wel de beschikbaarheid van vakmensen.

bouwvarken
bouwvarken24 okt. 2022 - 20:21

ECB 0% beleid heeft geleid tot de huidige inflatie explosie. De huizenprijzen waren er al voorloper op en nu volgt de rest vd economie. Zgn corona steun heeft alleen maar ontregelend gewerkt en deze perfect storm uitgesteld. Vanaf 2013 was wel duidelijk dat door alle kunstgrepen vd ECB en nationale overheid uitgestelde crisis er een keer zou komen. De inval van Rusland in Oekraïne is niet de oorzaak, slechts de ontsteking. 10 jaar geleden werd al voorspeld dat energiekosten de hoofdmoot zouden worden vd woonlasten, dáár niet op geanticipeerd te hebben is gewoon signalen niet op willen pikken. Iedere woning had voor relatief weinig kosten allang verduurzaamd kunnen zijn wanneer niet de meeste consumenten hadden gekozen voor kortetermijn bevrediging van behoeften

2 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus25 okt. 2022 - 9:36

Dankzij de ECB hebben ze ook hyper inflatie in het VK en de VS?! Het was eerst de PvdA die overal de schuld van kreeg, toen de buitenlanders, Halsema en dan nu uiteindelijk de ECB....tuurlijk joh...

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 okt. 2022 - 12:47

Er zijn natuurlijk genoeg mensen die misschien wel willen maar niet kunnen, omdat zij met een laag inkomen in een tochtige huurwoning zitten, omdat de Vve dwars ligt etc. We zien nu hoe energieleveranciers stroom van zonnecelbezitters alleen tegen een bodemprijs afnemen zodat hun terugverdiencalculatie niet meer klopt. Etc.

Bouwman2
Bouwman224 okt. 2022 - 17:17

Een oorlogseconomie? U weet niet wat dat is. Doet u dat toch niet. Je lokt er maar lezers mee met wel heel eigenaardige en irreële denkbeelden. En of het nou zo fijn is om als tamboer- maitre voor die groep uit te lopen?

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst24 okt. 2022 - 19:46

Hoezo weet ik niet wat een oorlogseconomie is? En waarom beledig je mijn lezers?

Bouwman2
Bouwman225 okt. 2022 - 7:57

Feit is dat u -@hanvanderHorst - nooit een bezetting heeft meegemaakt en enkel de wederopbouw heeft meegemaakt. U bent uit de tijd van het Marshallplan en de daarna groeiende welvaart. Als er een stapje terug moet worden gezet, vangt het klagen aan. Onnodig, want de vermaledijde Overheid compenseert iedereen. U vermag niet in te zien hoe bevoorrecht u bent. Terwijl in de Oekraïne gestreden wordt voor hun vrijheid en de uwe babbelt u wat over Romeinen en Galliërs. U zegt: mijn lezers worden beledigd. Hoezo? De arroseur arrosé uit het oude filmpje uit het begin van de cinematografie, dat bent u. U spuit naar anderen maar als u zelf een paar spetters ten deel vallen wordt u boos. Dat moet u niet doen, u beschadigt zich zelf enkel. De reden dat ik hier schrijf is om weerwoord te geven. En u weet, als er geen tegenspraak bestaat, moet men die zelf organiseren. De rollen zijn verdeeld. U serveert in ik sla terug. Dat is zoals het hoort, wie kaatst moet wel de bal terug verwachten.

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 okt. 2022 - 9:38

Je schrijft dat ik alleen maar lezers lok met wel heel eigenaardige en irreële denkbeelden. Daarmee beledig je mijn lezers. Dat schrijf je terwijl je de eigendunk en verwatenheid van jezelf uit het oog verliest in je mislukte pogingen de bedaagde en wereldwijze filosoof uit te hangen. Je stelling dat je iets moet hebben meegemaakt en doorleefd om het te kunnen begrijpen, slaat helemaal nergens op. Dat is domme flauwekul. Je haalt er de oorlog in de Oekraïne bij om de indruk te wekken dat ik daaraan voorbij ga terwijl de helft van mijn stuk daarover gaat en waarschwt tegen de ondermijning van de Nederlandse weerstandskracht. Kortom: je beledigt mijn lezers niet alleen. Je probeert ze ook nog te misleiden. En nogmaals: het adres waar je je kunt melden als vrijwilliger voor het Oekraïense vreemdelingenlegioen is Zeestraat 5, Den Haag.

Bouwman2
Bouwman225 okt. 2022 - 12:00

U bent weer eens boos op mij,@hanvanderHorst. Maar ik zeg niet dat alle uw lezers wereldvreemd zijn. Ik zeg dat de mogelijkheid bestaat, dat u vreemde types aantrekt. Over de Oekraïne hoeft u niet in te zitten, de Nederlandse bevolking onder premier Rutte steunt de Oekraïne, niet met helmen van de Verblifa, maar met geavanceerder middelen. Wat ik hier op Joop wel eens lees zijn positieve reacties op de RF en de leider, Poetin. Het zal de vrijheid van expressie wel weer zijn, maar ik vind het merkwaardig dat een notoire oorlogsmisdadiger bijval krijgt. U wilt me dat toch niet verbieden? Hoe u er bij komt dat ik uw lezers zou misleiden is me onduidelijk. Het is toegestaan om als andersdenkende terug te kaatsen zou ik zo zeggen. Natuurlijk weet ik de Zeestraat in Den Haag. Mijn aangetrouwde familie kwam daar van om de hoek. Maar voor actieve dienst nemen heb ik de leeftijdsgrens overschreden. Alles heeft een grens, die gerespecteerd moet worden. Door iedereen. .

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 okt. 2022 - 12:54

Letterlijk schrijf je: ¨Je lokt er maar lezers mee met wel heel eigenaardige en irreële denkbeelden¨. Dat is een duidelijke diskwalificatie van de lezers hier. Om met Louis Veuillot te spreken: zalf, maar je glibbert toch niet tussen mijn vingers weg. tot je bekende taktieken hoort over andere dingen beginnen als je er niet meer uitkomt. Ditmaal is dat reacties hier van lezers die begrip hebben voor Rusland en Poetin. Dat is hier niet aan de orde. Voor geen meter. Dat sleep je erbij. Je misleidt of liever gezegd je probeert de lezers te misleiden door een weergave van mijn artikel die niet overeenkomstig is met de inhoud daarvan. En dan begin je over moed aan het Oekraïense front en die moed ten voorbeeld te stellen. Als je te oud bent om zelf je mannetje te staan, moet je je wat dat betreft bescheiden opstellen. Tenminste dat vind ik.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa24 okt. 2022 - 17:03

Rutte heeft geen visie, maar hij gaat wel graag de totale oorlog aan met Rusland. Je hebt dan namelijk geen visie nodig, als je in oorlog bent met een grootmacht

3 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra24 okt. 2022 - 22:33

@Hoempa - Rusland is al lang geen grootmacht meer. Zelfs militair niet. Rusland beschikt over veel bodemschatten en heeft kernwapens. Alleen daarop is de macht van Rusland gebaseerd.

Bouwman2
Bouwman225 okt. 2022 - 12:46

Kijk, dat is dus een bizarre reactie. Nederland is net als NATO geen deelnemer aan de oorlog op het grondgebied van de Oekraïne. En het rode leger is geen grootmacht, maar een moordenaarsbende. En ten derde is Mark Rutte chef van een regering die wel eens een fout maakt, maar niet aan de lopende band. En nu bent u natuurlijk beledigd?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa25 okt. 2022 - 15:08

Ik ben nooit beledigd Ik maak me gewoon zorgen, over deze situatie. Als deze oorlog lang duurt, gaat de middenklasse en de arbeidersklasse totaal naar de klote. En Rutte kennende, kan dat hem niets schelen. Hij zal alles doen, om Rusland te verslaan, hij zal de hele NL bevolking ervoor opofferen. Want hij denkt ook, met mij gaat het toch wel goed, dus wat kan mij die andere schelen. Zo is Rutte. Een koude, harteloze, psychopathische leugenaar.

JoostV2
JoostV224 okt. 2022 - 15:34

Jaja na 10 jaar rente op 0 en geen onfatie te bekennen zou het verhogen van de rente plotseling wel werken? Er is geen energietekort. Wel is de prijs hoog. Zou je kunnen drukken door minder gas, naar if het echt nodig is. Beetje paniek voetbal zo als steeds vaker bij je.gaay het verder wel goed met je?

Bouwman2
Bouwman224 okt. 2022 - 14:06

Wie wil winnen zoekt zich een tegenstander, want dat is de enige mogelijkheid. In dit geval is altijd de tegenstander "de rijken." Dit is een land met één grote middenklasse, er is enorme nivellering opgetreden. En dat is prima, te grote verschillen zijn slecht voor de samenhang. Er kunnen bruto forse verschillen zijn tussen de een en de ander, maar maar netto gecorrigeerd is er sprake van forse gelijkheid. Wie de revolutie wil laten kraaien kan beter naar positie elders gaan. Naar Jemen, Oekraïne of Iran bij wijze van voorbeeld. En de goegemeente niet wijsmaken dat er hier louter kommer en kwel is. Want dat is a little white lie ondanks al die koketterie over Galliërs. .

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 okt. 2022 - 9:40

Daarom wordt het zeker steeds drukker bij de voedselbank. Met de ontkenning van de zwakke kanten van onze samenleving, speel je Poetin rechtstreeks in de kaart. Ondanks al je vrome praatjes over de Oekraïense strijders.

Bouwman2
Bouwman225 okt. 2022 - 13:33

U kunt wel de nivellering ontkennen, maar weerleg maar eerst eens dat als je iemand vraagt: hoort u bij de onderklasse je heel kwaad wordt aangekeken. Richt u zich nu maar eerst eens wat ik schrijf. Dat is uit de Volkskrant toch geen boulevardblad.. Hoe komt u erbij dat ik Poetin promoot? Dat als ik de Oekraïne dappere verdedigers van de westerse waarden noem dat zoiets kwezelarij zou wezen? U zegt dat ik u en uw publiek beledig. Ik krijg de indruk dat ik uw publiek beter ken dan u u zelve.

Joop  den Uil
Joop den Uil24 okt. 2022 - 14:04

De sluizen van Overheids uitgaven gingen afgelopen maanden nog eens extra open ... het kan niet op , en zelfs met mijn middenstandsaanvullingen kon ik zelfs voorspellen dat juist dat niet moet in tijden van economische neergang (wat zeg ik ? economische val). Wat gaan we doen ? tja, aangewakkerd door de ''experts'' gaat iedereen als een speer -indien mogelijk- zijn spaargeld uitgeven. En verder ? terugtrekken in je eigen burcht. Coconen, Deuren dicht en niemand binnenlaten (ook overdrachtelijk), en wachten tot het beter wordt (hahahaha.... na 7 jaar he willen we de financiele adviseurs geloven).

TheunT
TheunT24 okt. 2022 - 13:43

Dus ex machina, technologische singulariteit, is mijn weinige hoop om ons uit onze evolutionaire impasse te trekken.

omaoeverloos
omaoeverloos24 okt. 2022 - 13:20

Zolang de overheden de fossielverslaafden blijven subsidieren krijgen de jonge klimaatdemonstranten geen poot aan de grond en blijven roependen in de woestijn. Gelukkig zullen de diepe zakken eens leeg zijn zodat de consumptie daadwerkelijk flink af kan nemen en er nog hoop is voor de volgende generaties op een leefbare aarde.

ZonderNaam2
ZonderNaam224 okt. 2022 - 13:19

De oorlog in Oekraïne helpt zeker niet mee, maar het grote onderliggende probleem is dat de boekhouding in de EU al heel lang niet op orde is, met name in de eurozone. Al die landen die zijn toegelaten in de euro onder strenge voorwaarden hun financiële huishouding te hervormen zijn alleen maar meer schulden aangegaan. De ECB probeert al jaren het ene gat met het andere te vullen. Rentes significant omhoog gooien zal ook niet gebeuren, want dan vallen de financiële markten om. Poetin heeft met zijn oorlog de weeffouten in ons systeem wat sneller aan het licht gebracht, maar feit blijft dat de EU in een onhoudbare financiële en monetaire situatie zit.

Gaai2
Gaai224 okt. 2022 - 12:48

''We kunnen ons natuurlijk ook overgeven. Dat is ook een optie.'' En dan hoeven we echt geen 2.500 jaar terug in de tijd om naar een voorbeeld te zoeken hoe dom het is om te vechten tegen de bierkaai. In 1940 waren de Duitsers niet zo humaan als de Russen. Gelijk lag het hele centrum van Rotterdam plat terwijl Zelensky c.s. nog steeds op zijn Maidanplein mag paraderen. Dus niet getreuzeld, knopen geteld en overgave. Om na 5 jaar alsnog de eindoverwinning te vieren. Maar daar hoef je nu bij agressieve machthebbers met hun NAVO kernwapenmacht niet mee aan te komen. Zoals de Paus heeft mogen ondervinden. De financiële/economische schade is mega. En dan hebben we het nog niet over de slachtoffers en verwoestingen. Dat de villa's met subsidie van de rijke helft van Nederland getroffen worden door inflatie/prijsdaling is nog wel de kleinste malheur. Daar eet geen kind een boterham minder om. Het zijn de arbeiders/paupers die de rekening voor de elite-oorlog betalen en hun kroost zonder eten naar school moeten sturen. Voor het overige ben ik van mening dat het bijzonder onderwijs dient afgeschaft. Alle kinderen naar goed openbaar onderwijs. Ook al is dat tegen het zere been van racisten die kinderen willen segregeren van die ander naar afkomst, kleur, religie etc.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier24 okt. 2022 - 15:11

Wat heb jij toch met de Paus?

Frans Akkermans3
Frans Akkermans324 okt. 2022 - 16:58

"In 1940 waren de Duitsers niet zo humaan als de Russen." U moet dat vooral eens aan de Polen uitleggen. En aan Oekraïners.

Herr Vorragend
Herr Vorragend24 okt. 2022 - 17:22

"Maar daar hoef je nu bij agressieve machthebbers met hun NAVO kernwapenmacht niet mee aan te komen. Zoals de Paus heeft mogen ondervinden. De financiële/economische schade is mega. En dan hebben we het nog niet over de slachtoffers en verwoestingen." Sinds wanneer beschikt Nazi-Rusland over de Navo-kernmacht?

Jopie666
Jopie66624 okt. 2022 - 12:45

Naar een oorlogseconomie gaan we sowieso, wie de oorlog in Oekraïne ook gaat winnen. Herbewapenen is voor Europa sowieso een must. Omdat dit ook goed is voor onze industrie en we leger nodig zullen hebben voor in toom houden migratie stromingen, omdat we niet elk jaar 50.000 asielzoekers kunnen opnemen in de huidige staat Nederland en we misschien zodadelijk ook nog eens een paar honderdduizend tot een miljoen Oekrainische vluchtelingen extra moeten opnemen. Welkom in de nieuwe wereld he. De oude wereld zoals we konden is dood. Verder moet de politiek eerlijk zijn en zeggen ja dienstplicht komt weer terug en ja gezamenlijk gaan we er het beste van maken en we gaan problemen daadwerkelijk aanpakken nu. Zoniet veel plezier met het zien instorten van je wereld.

1 Reactie
JoostdeF
JoostdeF24 okt. 2022 - 15:19

De splijtzwam van het spookbeeld van de massa immigratie heeft de rijken nog rijker en de armen nog armer gemaakt. Immigratie heeft niets te maken met de werkelijke problemen waar we nu mee zitten. Er is een tekort aan energie, een tekort aan woningen, een enorme inflatie. Dat komt door een politiek die voor een beperkte groep mensen op de korte termijn heel goed geeft uitgepakt. Ze hebben hun gang kunnen gaan omdat een overschot aan nationalisten, racisten en fascisten in Nederland maar blijft jammeren over 'de buitenlanders' waarbij ze met hun extreme uitingen alle media aandacht naar zich toe trekken.