Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'De VVD steekt boven het maaiveld uit met integriteitsaffaires'

  •  
08-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
buitenhof300_02.jpg
Vrij Nederland deed onderzoek naar integriteitsaffaires en concludeert dat de VVD het smerigst is
Vrij Nederland publiceert volgende week de jaarlijkse integriteits-index. Journalist Bart de Koning zit bij Buitenhof aan tafel en neemt daar vast een voorschot op de uitkomsten. Hij vertelt onder meer dat de VVD boven het maaiveld uitsteekt wat betreft affaires. Dat komt volgens De Koning onder meer doordat VVD’ers gemiddeld meer vriendjes hebben in het bedrijfsleven, waardoor slippertjes makkelijker gemaakt zijn. Maar ook doordat de VVD vaker meeregeert – op landelijk of regionaal gebied.
De Koning:
De VVD heeft in deze meting, sinds de vorige, 14 nieuwe affaires gehad, tegenover 5 van het PvdA en 5 van het CDA […] Als je kijkt vanaf 1980, hebben we ongeveer 365 affaires en daar heeft de VVD er de meeste van, 78. CDA en PvdA zitten daar toch een eindje onder.
De journalist verklaart dat onder meer door te stellen dat de VVD de grootste partij is. Maar ook doordat de partij volgens hem dichter bij het bedrijfsleven zit. Belangenverstrengeling is binnen de partij het grootste probleem; de kans dat je de mist in gaat met vrienden in het bedrijfsleven, is relatief groot, aldus de Koning. Bovendien is de partij strenger voor de burger dan voor zichzelf, meent de journalist.
In Buitenhof gaan GroenLinks senator Tof Thissen, JOVD voorzitter Tom Leijte en oud-CDA wethouder en huidig fractievoorzitter van Maastrichtse Volkspartij Jan Hoen met elkaar in debat over de kwestie. Bekijk de uitzending hier terug.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.