Joop

'De VVD steekt boven het maaiveld uit met integriteitsaffaires'

  •  
08-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
buitenhof300_02.jpg
Vrij Nederland deed onderzoek naar integriteitsaffaires en concludeert dat de VVD het smerigst is
Vrij Nederland publiceert volgende week de jaarlijkse integriteits-index. Journalist Bart de Koning zit bij Buitenhof aan tafel en neemt daar vast een voorschot op de uitkomsten. Hij vertelt onder meer dat de VVD boven het maaiveld uitsteekt wat betreft affaires. Dat komt volgens De Koning onder meer doordat VVD’ers gemiddeld meer vriendjes hebben in het bedrijfsleven, waardoor slippertjes makkelijker gemaakt zijn. Maar ook doordat de VVD vaker meeregeert – op landelijk of regionaal gebied.
De Koning:
De VVD heeft in deze meting, sinds de vorige, 14 nieuwe affaires gehad, tegenover 5 van het PvdA en 5 van het CDA […] Als je kijkt vanaf 1980, hebben we ongeveer 365 affaires en daar heeft de VVD er de meeste van, 78. CDA en PvdA zitten daar toch een eindje onder.
De journalist verklaart dat onder meer door te stellen dat de VVD de grootste partij is. Maar ook doordat de partij volgens hem dichter bij het bedrijfsleven zit. Belangenverstrengeling is binnen de partij het grootste probleem; de kans dat je de mist in gaat met vrienden in het bedrijfsleven, is relatief groot, aldus de Koning. Bovendien is de partij strenger voor de burger dan voor zichzelf, meent de journalist.
In Buitenhof gaan GroenLinks senator Tof Thissen, JOVD voorzitter Tom Leijte en oud-CDA wethouder en huidig fractievoorzitter van Maastrichtse Volkspartij Jan Hoen met elkaar in debat over de kwestie. Bekijk de uitzending hier terug.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

Sardar2
Sardar28 mrt. 2015 - 12:31

Tegenwoordig is religie of ideologie eigen zaak. De partijen werken ook niet op basis van hun ideologische principes, maar op basis van beleid en programma. Het is dus hoogste tijd er duidelijke criteria komen wie de publieke belangen kan wel vertegenwoordigen of juist niet. Dat moet gelden voor iedereen, van politiek tot belangrijke posities in publieke sectoren en overheid. De publieke zaak is van burgers, zij moeten ook beginnen zelf bepalen welke regels er moeten gelden in “sollicitatie” voor het invullen van publieke functies. Dat is anders dan een stem uitbrengen op mensen die niet valt te controleren op basis van welke criteria ze zijn gekozen. In het kader van die criteria kunnen partijen hun volksvertegenwoordiging tot stand brengen.

Sardar2
Sardar28 mrt. 2015 - 12:31

Ik ken persoonlijk veel van dit soort vriendjespolitiek. Een ambtenaar AB die een mooie baan wenst te krijgen in bedrijf van BC, zorgt via politieke vriendjes ervoor dat de toekomstige baas, een bijna niet te gebruiken gebouw met dubbele prijs aan gemeente verkoopt om met geld daarvan een nieuwe gebouw tot stand brengen die AB gaat straks daarin zijn toekomstige baan uitvoeren. Geen zakken ingevuld, iedereen blij, maar gemeente die zit met een gebouw die amper de helft inlevert waarvoor is betaald. Dat komt zo vaak voor dat haast niet tegen te houden is. Publieke zaken moet 100% transparant en controleerbaar uitgevoerd worden, en niet de mensen controleerbaar gesteld worden.

1thing
1thing8 mrt. 2015 - 12:31

Aan de top van de VVD- afdelingen staat de "Don" (Heer Mark). Zij worden bijgestaan door (raadgevers). De Don geeft opdrachten aan zijn Caporegimes (zijn ministers). Een regiment is weer onderverdeeld in verschillende cosche's (kamerfracties) welke worden aangestuurd door een Capodecino (fractieleiders). De uitvoerende handelingen worden verricht door de soldati, ook wel picciotti (VVD-stemmers die het niet snappen) genoemd.

steppewolf
steppewolf8 mrt. 2015 - 12:31

Zoals gebruikelijk meten ze weer niet de lobbybelangencorruptie. De afgelopen tijd hebben we weer in volle glorie kunnen aanschouwen in Groningen en met de woekerpolissen/ rentederivaten dat het aan het crminele grenst als de lobbybelangen boven het algemeen belang gesteld worden door, in mijn ogen, volstrekt corrupte regeringsvertegenwoordigers die in de eerste plaats de belangen van het volk behoren te dienen en niet die van multinationals en financiele instellingen. Maar de hypocriete politici houden zichzelf en elkaar voor dat dat integer is. Als je dat als integer ziet dan is het wel duidelijk dat je het spoor volkomen bijster bent.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 mrt. 2015 - 12:31

Het is histrosich gezien altijd de partij die het meeste innvloed heeft die het meeste integriteitsproblemen kent. Na WOII was dat het CDA, tijdens Paars de PvdA, sinds Fortuijn de VVD. Totdat de kiezer ze uitkotst, dan gaat de titel smerigste partij over naar de Partij die dan het machtigst wordt.

Meta Foor
Meta Foor8 mrt. 2015 - 12:31

dus onze regeringspartijen, de zgn coalitie , staan nummer 1 en nummer 2 op de ranglijst van oplichters en graaiers .... goed voorbeeld doet volgen !!!! afstraffen die hap ---> naar huis sturen ---> in het cachot , op water en brood. helaas is de praktijk anders

Brauswasser
Brauswasser8 mrt. 2015 - 12:31

GroenLinks verwijst naar het algemeen belang. Nou beperk ik mij tot mijn geboorteplaats en een buurt woongemeente waar wethouders voor miljoenen aan onzin hebben bedacht, die per direct werden afgeschaft toen GroenLinks uit het college B&W werd gestemd. Het is maar waar wil je het geld aan verspillen.

Sol Invictus
Sol Invictus8 mrt. 2015 - 12:31

"Dat komt volgens De Koning onder meer doordat VVD'ers gemiddeld meer vriendjes hebben in het bedrijfsleven, waardoor slippertjes makkelijker gemaakt zijn. Maar ook doordat de VVD vaker meeregeert - op landelijk of regionaal gebied." zo zie je maar hoe makkelijk het is om oorzaak en gevolg om te draaien als je bewijs slechts bestaat uit een correlatie. maar de VVD zal hem dankbaar zijn.

msj_meijerink
msj_meijerink8 mrt. 2015 - 12:31

Het was een boeiende uitzending vaan mij vooral de verschillen in de waardering van 'dienstbaarheid' door de drie sprekers Hoen, Thissen en Leijte opvielen. De Limburgse 'oude garde' regent Hoen had er een duidelijk andere kijk op dan Thissen en Leijte. Zijn haast vanzelfsprekende voortrekkerij van lokale werkgevers is juist de doorn in het oog van de Thissen en Leijte. De eerste omdat hij als gl-er dit niet aan zijn achterban kan verkopen, de tweede omdat deze als niet-Limburger een andere kijk op dit geheel pretendeerde te hebben. Ook al is jij van de jovd. De heer Hoen werkt in de (lokale) politiek veel meer volgens het Belgische politieke diensten model: jij stemt op mij, dus help ik jou indien dat volgens ons beiden nodig is. Kijk, daar hebben wij, Calvinistische niet-Limburgers juist heel veel moeite mee. Dit is in onze ogen (terecht?) een niet integere manier van het maatschappelijke, algemeen belang dienen! Kortom: hadden 'we in Den Haag' in 1830 maar niet naar de wensen van de gemeenteraad van Maastricht en Venlo geluisterd. Dan was Limburg bij België gevoegd en had Nederland tot in de verre toekomst een probleem minder gehad!

JoopSchouten2014
JoopSchouten20148 mrt. 2015 - 12:31

'Ons kent ons'. (...) de zon komt en gaat langzaam telt electoraat haar klootzakken

pietdeg2
pietdeg28 mrt. 2015 - 12:31

"De journalist verklaart dat onder meer door te stellen dat de VVD de grootste partij is." Ik verwacht dan ook van hem dat hij voor VN de affaires ook even presenteert in percentages, zodat we kunnen zien wat er aan verschil overblijft als we dat verdisconteren.

Armagaddon
Armagaddon8 mrt. 2015 - 12:31

Citaat: 'De VVD steekt boven het maaiveld uit met integriteitsaffaires' >>> Enige zinnige en politiek maatschappelijk verantwoord is, koopen moeten rollen... ... hetgeen vanavond is gebeurd is met Opstelten en Teeven.....wie volgt....???

JanVG2
JanVG28 mrt. 2015 - 12:31

Dit is een beetje vreemd. Op de VN website staat het volgende lijstje voor de integriteitsindex van 2013: 216 affaires voor de periode 1980-2013 VVD: 47 CDA: 43 PvdA: 40 PVV: 15 GL: 11 LPF: 7 CU: 6 SGP: 4 D66: 3 SP: 3 Lokaal/overig: 37 waarbij de VVD weliswaar `wint' van de anderen, maar de verschillen zijn niet wereldschokkend. Bedenk dat een grote partij er meer kandidaten zijn om in de fout te gaan dan bij kleine. Kortom, ik ben benieuwd hoe in 2 jaar tijd de boel zo veranderd is ...

CliffClavin1993
CliffClavin19938 mrt. 2015 - 12:31

Verbazend is deze uitslag uiteraard niet. Verbazend is heel erg dat Nederland deze deplorabele stand van zaken gelaten aanvaardt, en er stemkundig gesproken geen afstraffing plaats lijkt te gaan vinden. Je wordt er moedeloos van, terwijl nogal wat aanhangers van die tot stinkens toe bedorven partij zich in hun eigen faeces rondwentelen en erbij applaudiseren ook nog. Analoog gedrag zie je bij corpsballen: ze vinden parodieën, satire op zichzelf prachtig, omdat ze weten dat de waarheid geraakt wordt. Kennelijk maakt stupiditeit immuun. _________________ Het laat helaas ook zien dat de democratie in ons land door het neoliberalisme, althans de zwaar corrupte kant ervan, verwrongen is geraakt. Want de democratie legt bij de kiezer onder heel veel meer deze verantwoordelijkheid neer: stel U op de hoogte, neem kennis van wat er gebeurt en neem dat serieus, en bepaal Uw keuze. Dan zijn er twee mogelijkheden over: of de kiezer let nergens meer op en maakt onberedeneerde keuze, of een at random keuze; of zij/hij vindt criminaliteit op overheidsniveau helemaal niet erg, of juicht ze zelfs toe, en blijft VVD stemmen. Wat een zooi. Ik begin meer en meer voor een verlicht dictator te voelen. Zodat we zo snel mogelijk van die ellendige, liegende fluimen af komen. Wat jullie?

1 Reactie
lembeck
lembeck8 mrt. 2015 - 12:31

Nee. Frank. Dictators zijn geen goed idee. Ze worden stuk voor stuk gillend gek en gaan hele rare dingen doen. We moeten deze storm uitzitten, want de balans moet nu eerst helemaal doorslaan voor er een nieuwe balans gecreëerd kan worden. Mensen leren namelijk niets van de geschiedenis en kiezen gewoon weer de verkeerde leiders die ervoor zorgen dat grote delen van de bevolking als paria's behandeld gaan worden en een klein deel alleen nog maar beter af zal zijn. Dit kan niet heel lang duren, hoop ik. Waarschijnlijk ijdele hoop. Het wordt nog slechter, omdat men dan de Nieuwe Wereld Orde gaat invoeren. 1/8 van de bevolking wordt idioot rijk en de rest wordt als loonslaaf behandeld. Daar gaan we naar toe. Pas als dat een feit is, zullen er mensen in opstand gaan komen. Voorlopig nog niet. Ik denk niet dat ik zo'n opstand nog zal meemaken.... het zal zijn tijd moeten duren. Hopelijk kom ik terug in een betere wereld...

[verwijderd]
[verwijderd]8 mrt. 2015 - 12:31

=== Bovendien is de partij strenger voor de burger dan voor zichzelf, meent de journalist. === Dit geldt voor alle politieke partijen en voor de meeste mensen; het is makkelijker de ander de maat te nemen dan jezelf. Wat ik heb gezien van de affaires ben ik daar ook niet echt van onderste boven, iets van alle tijden. Ik vind het eerlijk gezegd wel humaan om vrienden en familie te helpen; echter als je dat doet met de verantwoordelijkheid van een volksvertegenwoordiger zit je in een machtspositie en kan je hiermee anderen benadelen, dus de strijd tegen dit soort kleine corruptie is ook terecht en van alle tijden.

1 Reactie
lembeck
lembeck8 mrt. 2015 - 12:31

You are joking............ noujazeg.

GingerTed
GingerTed8 mrt. 2015 - 12:31

En de tevens genoemde verklaring is weliswaar geen excuus maar wel begrijpelijk. De VVD bestaat relatief veel vaker uit voormalige kleine zelfstandigen, ondernemers, die weten dat je om te overleven met je bedrijf tegenover je concurrenten je zoveel mogelijk moet zoeken naar mogelijkheden om aftrekposten te vinden, gebruik te maken van gunstige regelingen, m.a.w. hoe je zo weinig mogelijk hoeft af te dragen. An sich heel begrijpelijk maar zo gauw je overstapt naar de politiek kom je dan regelmatig in een spagaat terecht de belangen van de gehele maatschappij via de overheid te dienen tegenover dat van de belangen van nabij staande veelal kleine ondernemers uit je eigen achterban in je eigen regio. Zulk een spagaat kennen linkse politici (maar niet alleen zij) sterker m.b.t het moeten nakomen en uitvoeren van overheidsbeleid wat tegen belangen van hen nabij staande arbeiders, uitkeringsgerechtigden, enzorgbehoevenden. Ik praat het niet goed, vind ook dat er grenzen zijn, maar ook dat elk geval er een apart kan zijn, en zie vooral een rol voor onderzoeksjournalistiek, onafhankelijke toezichthouders, en eerstens een zelfreinigend vermogen van partijen zelf. Men kan moeilijk stellen dat de VVD met haar in vergelijking met anderen sterke behoefte daaraan vanuit de achterban en een stevige integriteitscommissie daar geen werk van maakt.

2 Reacties
bEngel2
bEngel28 mrt. 2015 - 12:31

[...om te overleven met je bedrijf tegenover je concurrenten je zoveel mogelijk moet zoeken naar mogelijkheden om aftrekposten te vinden, gebruik te maken van gunstige regelingen, m.a.w. hoe je zo weinig mogelijk hoeft af te dragen....] Wat een onzin. Om te overleven / winnen van de concurrentie moet men vooral blijven zoeken naar nieuwe / betere producten en verbetering van de efficiëntie en productiviteit. De winst vind je niet aan het einde van het proces maar in het proces zelf. Wanneer je de winst moet halen uit aftrekposten en belastingontwijking sta je met je bedrijf al met een been in het graf.

hendrik8
hendrik88 mrt. 2015 - 12:31

"De VVD bestaat relatief veel vaker uit voormalige kleine zelfstandigen, ondernemers, die weten dat je om te overleven met je bedrijf tegenover je concurrenten" Hoeveel ondernemers zitten er dan voor de Vvd in de kamer? Bij de laatste verkiezingen stond er precies 1 oud ondernemer op een verkiesbare plaats.

bEngel2
bEngel28 mrt. 2015 - 12:31

[...Ik begin meer en meer voor een verlicht dictator te voelen. ...] Hoezeer ik jouw verlangen begrijp maar er bestaan geen verlichte dictators. Het beste is om zo hard en grof mogelijk de huidige politieke elite de oren te wassen. Helaas wordt dit nog teveel door de MSM weg gecencureerd. ...de zgn politieke correctheid is nml. ook tot de MSM doorgedrongen. ...en zo is de Nederlandse samenleving een mak, volgzaam en ingesuft volgevreten snobistisch volkje geworden. We laten ons letterlijk de kaas van het brood eten.

1 Reactie
lembeck
lembeck8 mrt. 2015 - 12:31

Wil je voortaan alsjeblieft aangeven op wie je reageert? Ik zoek me suf naar die andere reactie. Kopieer even de kopregel met de naam, de tijd en de datum en geef dan aan, welk stuk tekst je citeert. Het word me anders echt te lastig om dat op te gaan zoeken, waardoor ik hele stukken zal moeten missen. Alvast bedankt. Overigens werk ik nog met een desktop en dan zal deze reactie recht onder de jouwe staan.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mrt. 2015 - 12:31

Ieder mens wordt aangetrokken tot datgene wat op hem lijkt.

1 Reactie
lembeck
lembeck8 mrt. 2015 - 12:31

Ouch.... dat zou wel heel slecht nieuws zijn, Anja.... Ieuwww..

gimli55
gimli558 mrt. 2015 - 12:31

Het gaat er juist om dat een verlicht dictator in eerste instantie voor het welzijn van zijn volk gaat. Helaas is het zo dat macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut. Nu kan iedere kiezer een andere keuze maken, als hij of zij dit gedrag afwijst. Kijk wel wat de gevolgen zijn voor de peilingen na een opmerking van Rutte over Jihadisten. Democratie is de minst slechte manier van leiding geven aan een land en sociaal democratie de manier waarop de zwakkeren ook een stem hebben. Nu hebben de liberalen het voor het zeggen en iedereen kan genieten van hun successen LOL.

2 Reacties
lembeck
lembeck8 mrt. 2015 - 12:31

Ed, de gevolgen zijn zetelwinst voor de VVD en verlies voor D66 en de SP heb ik begrepen. Dat zegt dus veel over hoeveel mensen al 'om' zijn in hun manier van denken. Zoals ik elders aangaf is de balans verdwenen. Voor we die terug kunnen krijgen, moet de balans eerst helemaal doorslaan. Met alle gevolgen van dien voor de mensen die buiten hun schuld om werkloos raken, maar wel de schuld krijgen daarvan.

hompel
hompel8 mrt. 2015 - 12:31

ik denk dat je mag verwachten dat ELKE partij zich uinzet voor het HELE volk en niet alleen voor een selectieve achterban als clan om di te v bevoordelen Bij een democratie heeft de meerderheid de zeggenskracht en dat is met de opvattingen van eurofiel neoliberalen een heel groot vraagtekenens..Een heel rare verhouding tussen meerderheid en gesubsideerde minderhederheden. belsuitvormers al minderheid met grootste macht met allekenmerken van een totalitaire staat. Dwang,financiele terreur,totale controle waabij iedereen-behalvezijzelf als machthebbers- verdachten zijn,wetgeingen op maat worden gev creeerd om opposities te grazen te nemen,repressie met genererren van geldn als hoofddoel,,ook bij mensen die geen misdaden plegen of nderen schade berokkenen tot nu toe wordt de grootste onveiligheid ervaren vanuit de eurofiel neoliberalen zelf..ze plukken je lam, volksinspraak/referenda worden geblokkeerd, achterkamertjestegelingen die stinken naar nadeel en smeerlapperij en waarbij de wind steeds uit dezelfde hoek gaat.lagere regionen moeten de hogere dienen voor hun sier ende pot en kan alleen maar nadeel ondervinden van de EU. En wat ons als veiligheidsmaatregel wordt aangesmeerd pakt wederom negatief voor het gewone volk uit..die is weer de sjaak..we hebben helemaal geen jihad nodig met deze regeringsinteelt.

Frank Straathoff
Frank Straathoff8 mrt. 2015 - 12:31

Er zit een kras in deze plaat.

3 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra8 mrt. 2015 - 12:31

== Er zit een kras in deze plaat. == Nou, meld dat eens bij je VVD-afdeling, jongen. Die kunnen daar vast wel wat aan doen.

CliffClavin1993
CliffClavin19938 mrt. 2015 - 12:31

Waarom? Omdat de VVD zich keer op keer vergrijpt aan datgene wat wij aanduiden met 'integriteit'? Dat is geen kras. Dat heet: hardnekkige recidive, oftewel: politiek draaideur-banditisme. Ik weet zeker dat U, mijnheer Straathoff, als intelligent waarnemer het geheel met mij eens zult zijn.

hompel
hompel8 mrt. 2015 - 12:31

frank, ik denk echt dat je je hoofd niet mee hebt......het zit er nogal geflipt neoliberaal uit.. En ja..we zijn die krassen in platen dan ook behoorlijk zat..het begint eentonig te worden met de (eurofiel) neoliberalen.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra8 mrt. 2015 - 12:31

"Boven het maaiveld" is in deze context wel een hele vreemde uitdrukking.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19938 mrt. 2015 - 12:31

Ik denk dat het vileine humor is, Sjouke. De uitdrukking 'als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, gaat het er in Nederland af' is bij uitstek een VVD- (of neoliberale) zegswijze. Men vindt zichzelf in die kringen zonder uitzondering iets heel speciaals, ook al omdat al die rijkdom geheel door eigen inzet vergaard is, onder veel tegenwerking. Het is een speciaal soort waan; want in de praktijk kan het eenvoudigweg niet waar zijn. Je hebt geluk nodig, gezondheid, een ondersteunende partner, goede vrienden, het economische tij moet meezitten, enz. enz. enz. Die ijdele domheid, die verwatenheid, die is zo kenmerkend voor de VVD. Ook wordt voor specifieke rechtse figuren er altijd wel een verzachtende omstandigheid gevonden of bedacht, als er één van hen over de schreef gaat. Over Moskowicz werd in Elsevier talloze keren dit spreekwoord gebruikt, en bij van Rey was en is het niet anders. Ten derde is de zelfoverschatting bij de VVD, als het gaat om eigen intelligentie en vaardigheden, mateloos en ridicuul. Van daar uit spreekt men zo vaak, inzake het onderwijs, over 'centers of excellence', 'high potentials', enz. enz. enz. Men suggereert dat men het over genieën heeft, en niets is minder waar: het gaat om kereltjes die net de korte broek ontgroeid zijn, nog geen baard van betekenis hebben, in driedelig pak rondlopen, hun hele 'carrière' riant van Pa en Ma steun en vooral veel poen gekregen hebben, en dan ook in een kruiwagen naar een zwaar betaalde, maar lichtgewicht-functie gereden worden; die kruiwagen is overigens alleen al nodig omdat ze zich permanent rijonvaardig drinken. Ik hoop dat ik het inzetten van deze spreuk, juist nu, buitengewoon ad rem en geestig vind. VVD'ers gedragen zich als gebraden hanen, maar in de ogen van elk weldenkend mens zijn het: plofkippen. (...en ook dan nog doe ik het pluimvee veel onrecht aan...)

tijsraman
tijsraman8 mrt. 2015 - 12:31

De VVD, de smerigste partij vanwege alle belangenverstrengelingen en vriendjespolitiek. En wat gebeurt er? In de peilingen krijgen ze opeens 4 virtuele zetels meer dan vorige week. Het lijkt wel op het Dallas- en Dinasty-effect: de grootste boeven (JR, Alexis) zijn het populairst. Het wachten is nog op de aankondiging van Rutte op 17 maart dat iedereen 1000 euro belasting terug krijgt en gans Nederland staat de volgende dag weer in de rij om op de VVD te stemmen. Zo'n opmerking levert gegarandeerd 10 extra zetels op!

1 Reactie
Yovra
Yovra8 mrt. 2015 - 12:31

Dat lijkt dan vooral samen te hangen met het steeds slechter wordende korte-termijn-geheugen van de kiezers. Ik vermoed dat het vooral samenhangt met de stoere jihad-strijders opmerking van Premier en vooral partijleider Rutte. Beide regeringspartijen verdienen een fiks verlies na deze periode van halve en hele leugens.

Pyvon2
Pyvon28 mrt. 2015 - 12:31

Vwb de laatste zin in je betoog Frank kan ik niet met je mee gaan, er bestaan geen pretigge dictators. Wat wel waar is dat "het volk" over zich heen laat walsen, op alle fronten. Of het nu de strapatsen van Plasterk (bv afluisterpraktijken en gehime diensten) zijn of die van het gouden duo Opstelten / Teeven (liegen, liegen en nog eens liegen) het maakt niet uit, er wordt geen gebruik gemaakt van het rode potlood.

1 Reactie
hompel
hompel8 mrt. 2015 - 12:31

het volk dat over zich heen laat walsen vindt dat zelfs verrukkelijk..ze kiezen er nog steeds voor..ze hebben het nog veel te goed zolang ze nog niet aan de beurt zijn.. Het volk geniet van kastijding en armoede (van anderen..)

richarrd
richarrd8 mrt. 2015 - 12:31

De partij die claimt de anti-fraude partij te zijn en fraude onverminderd hard aanpakt. Bijstandsgerechtigden, die voor een paar honderd tot paar duizend euro hebben gefraudeerd, moeten niet alleen het fraudebedrag terug betalen, maar ook de gehele uitkering die ze ontvangen hebben plus een hoge boete. Deze mensen hebben ook geen recht op schuldsanering.

1 Reactie
Brauswasser
Brauswasser8 mrt. 2015 - 12:31

Fraude = altijd fout. Het ene is geen excuus voor het andere. Gewoon aanpakken.

Neeman
Neeman8 mrt. 2015 - 12:31

was daar nu een onderzoek voor nodig? nee toch zeker zonde van tijd en energie! Ik snap werkelijk niet dat er zoveel mensen nog VVD stemmen!

1 Reactie
lembeck
lembeck8 mrt. 2015 - 12:31

Het worden er steeds meer, want de partij schijnt weer te stijgen in populariteit.

Beisser
Beisser8 mrt. 2015 - 12:31

De heer De Koning ziet een punt over het hoofd: Ik weet niet of het oorzaak is of gevolg, maar de VVD trekt al een hele tijd, op zijn minst sinds Wiegel, een bepaald type leden en kiezers aan: Cynische opportunisten die het eigen belang (lees: steeds meer rijkdom voor zichzelf) boven dat van de samenleving (lees: een integere, sociale verdeling van de welvaart) stellen. Plus stommeriken die denken door op die partij te stemmen ‘erbij’ te horen, zoals het vierde klas regionaal voetbalamateurtje in een ajax-shirt zich verbeeldt een topvoetballer te zijn. Of het nou oorzaak is of gevolg, de partij zit in een vicieuze cirkel en de samenleving met de gebakken peren. Dit schreeuwt om drastische maatregelen: Partij opheffen en met een compleet nieuw beginselprogramma en zorgvuldig gescreende nieuwe leden heroprichten. (Zou trouwens voor de meeste andere partijen en vooral voor de samenleving ook heel nuttig zijn.)

2 Reacties
Spelchecker2
Spelchecker28 mrt. 2015 - 12:31

Helemaal eens. Net als voor PvdA en CDA is het voor de VVD de hoogste tijd om te herbronnen. Terug naar die echte ruimdenkende integere liberalen van weleer.

Tom Meijer
Tom Meijer8 mrt. 2015 - 12:31

"op zijn minst sinds Wiegel, een bepaald type leden en kiezers aan" Dat gebeurt al sinds de oprichting van de VVD na het vertrek van een aantal 'liberalen' uit de doorbraakpartij, de PvdA.

CliffClavin1993
CliffClavin19938 mrt. 2015 - 12:31

Zou men, zeer modern, de huidige politieke partijen vertalen in een veld van topschaatsers, en zou het gaan om de Trofee Van De Integriteit, dan denk ik bij de VVD aan één naam: Gomez. De jongeren moeten maar op YouTube gaan zoeken, trouwens.

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn8 mrt. 2015 - 12:31

;-)))) Gomez, die was me toch een potje slecht.