Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De VVD is veel te afhankelijk van Rutte

  •  
18-05-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2002 keer bekeken
  •  
Rutte staat de pers te woord

© 2017-01-20 15:21:15 DEN HAAG - Minister-president Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de wekelijkse ministerraad. ANP ROBIN UTRECHT

In feite ís Rutte de VVD. Zonder hem heeft de partij nauwelijks nog een reden van bestaan.

Bij de VVD schijnen ze zich grote zorgen te maken. In de opiniepeilingen gaat het matig tot slecht met de partij, dus de electorale toekomst ziet er verre van vrolijk uit. Waar kan dat aan liggen?

Als je even buiten haakjes plaatst dat het liberale beleid of de politieke koers er iets mee van doen zou kunnen hebben, houd je alleen de populariteit van premier Rutte over. Ook die kalft af. Zelfs bij de eigen liberale achterban is het vertrouwen in Rutte aanzienlijk lager dan voorheen.

Niet zo vreemd op zich. Rutte is al bijna twaalf jaar premier. In augustus kan hij vieren dat hij de langstzittende Nederlandse regeringsleider ooit is (nu is dat nog CDA’er Ruud Lubbers). De geschiedenis leert (voor zover je dat niet zelf zou kunnen verzinnen) dat het electoraat dan op iemand uitgekeken raakt. Iedereen heeft een uiterste houdbaarheidsdatum. Bij Rutte nadert het punt dat die verstrijkt. Mogelijk is de fatale datum zelfs al gepasseerd, zeker omdat er vrijwel dagelijks nog schandalen bijkomen.

Daarom moet Rutte bij de volgende verkiezingen maar plaatsmaken voor iemand anders, zal menige VVD’er redeneren. Maar dan kom je bij de vraag: wie dan? En daarop bestaat geen antwoord. Er lopen in de partij misschien wel enkele personen rond die ooit zouden kunnen uitgroeien tot potentiële opvolgers van Rutte – zoals fractievoorzitter Sophie Hermans of justitieminster Dilan Yesligöz – maar voorlopig zijn ze nog lang niet zover.

Een enkele liberaal hoopt wellicht op de terugkeer van de vorige fractieleider, Klaas Dijkhoff. Die gold in de periode 2017-2021 als kandidaat om in Ruttes voetsporen te treden. Maar de kans dat Klaas terugkomt op zijn besluit om te stoppen met de landelijke politiek lijkt me erg klein. Hij wordt trouwens al genoemd als de nieuwe burgemeester van Eindhoven.

Voor de VVD dreigt dan ook een uitzichtloos perspectief. Verder met Rutte is onwenselijk, zeker op de wat langere termijn. Verder zonder Rutte is onmogelijk. In feite ís Rutte de VVD. Zonder hem heeft de partij nauwelijks nog een reden van bestaan.

Dat betekent dat de partij hem straks moet vragen – zelfs moet smeken – opnieuw het lijsttrekkerschap te aanvaarden. In theorie ligt dat moment nog behoorlijk ver weg. De volgende Tweede Kamerverkiezingen vinden immers pas in maart 2025 plaats. Maar er bestaat een reële mogelijkheid dat de stemlokalen veel eerder opengaan omdat het kabinet zich genoodzaakt ziet voortijdig te vertrekken. Parlementaire enquêtes over voor de regering uiterst nare kwesties als het toeslagenschandaal of de gaswinning in Groningen staan op stapel. Het is moeilijk te beredeneren hoe het kabinet die zou kunnen overleven.

Op dit ogenblik heeft de VVD nog een tamelijk riante voorsprong in de polls. Die bedraagt om en nabij de tien zetels. Maar zou die lang standhouden als de klad er eenmaal inzit?

De verkiezingen ingaan met een lijstaanvoerder op wie steeds meer burgers uitgekeken zijn, is geen aanlokkelijk vooruitzicht. Trouwens: wat doet Rutte als zijn partij bij die stembusgang niet meer als grootste eindigt? Naar de oppositiebankjes verhuizen? Wie zou zoiets geloven?

Het is bovendien helemaal niet uitgesloten dat Rutte het allemaal voelt aankomen (met zijn politieke inschattingsvermogen is weinig mis) en weigert de VVD-lijst opnieuw te trekken. Dan zullen de liberalen Hermans wel naar voren moeten schuiven. Of Yesligöz. Of iemand anders die het niet gaat redden. Dan zijn de rapen helemaal gaar.

Meer over:

mark rutte, vvd, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

Gimli1955
Gimli195519 mei 2022 - 7:12

Als het behoud van macht voor de VVD van belang is, dan blijft het doormodderen met Rutte. Als het belang van Nederland vooropstaat, zal het verlies genomen moeten worden en kunnen ze hergroeperen voor de toekomst. Na Lubbers heeft het ook een paar fractie voorzitters gekost om uit te komen bij Balkenende, en na Kok kostte het ook wat tijd voor de PvdA. Accepteer dat de houdbaarheid eindig is, dan krijg je geen taferelen zoals in andere "democratische" landen, waar dezelfde persoon zich geroepen voelt om maar aan de macht te blijven. De aandacht zou niet naar de poppetjes moeten gaan, maar naar de inhoud. Wat kan een regering voor het land betekenen, niet wie moet coute que coute aan de macht blijven. Het heeft geleid tot de bekende Rutte doctrine, waardoor de premier met vrijwel alles wegkomt door gebrek aan integriteit van de coalitie partijen. Waarbij het behoud van macht het doel is geworden, zonder alternatieven en perspectief voor de slachtoffers van het corrupte systeem.

Mokker
Mokker19 mei 2022 - 6:42

Alles wat er binnen de VVD aan mogelijke concurrentie rondliep is de afgelopen 10 jaar vakkundig naar een functie elders geduwd. Of Rutte daar actief aan heeft bijgedragen zal hij zich wel niet meer kunnen herinneren.

Break on through
Break on through19 mei 2022 - 5:53

"Maar zou die lang standhouden als de klad er eenmaal inzit?" Dat is nu juist het probleem. De klad komt er voor de VVD niet in. Rutte heeft nergens actieve herinneringen aan, wist z'n telefoontje naar eigen inzicht en heeft een shitload aan schandalen op z'n naam staan. Rutte valt niet. Rutte treed niet af. De VVD is verder een decadent clubje van incompetente schreeuwende snobs die te fantasieloos zijn om van Nederland ooit nog het gave land te maken waarvan Rutte zegt dat we dat volgens hem zijn. Hij heeft dan ook nog maar net een smartphone

Poezenmens
Poezenmens19 mei 2022 - 5:33

De maatschappelijke en sociale schade in Nederland, aangericht in 12 jaar onder Rutte, wordt een bijna onmogelijke taak voor de volgende kabinetten ZONDER Rutte en de VVD om dit snel recht te zetten.

wittecisnoot
wittecisnoot18 mei 2022 - 20:02

Waarom zou Rutte weg gaan of een nederlaag leiden? Peilingen? Dat is de man al vaker overkomen maar toch piekt hij elke verkiezing weer. Waarom zou dat ineens anders zijn? Ik geef toe dat de VVD al lang niet meer de rechts conservatieve partij onder Bolkestijn in 1998. De liberale en conservatieve kroonjuwelen zijn verkocht en de partij laat de rechts-conservatieve zetels liggen voor anderen. De VVD is nu de Rutte juichclub. Een premierbonus op poten maar alle andere inhoud is weg. Maar ook dat is de partij al jaren. Zonder Rutte gaat het inderdaad de dag des oordeels zijn en die gaat niet mals zijn. Maar die dag des oordeels, kan ver weg zijn. als het kabinet de rit uit zit tot 2025, dan zal Rutte 58 jaar oud zijn. Bolkestein was 65 jaar oud toen hij flink won in 1998. Houdbaar blijft hij nog wel. Hoe graag ik de VVD ook zie verschrompelen: ik zie niet in waarom dit zou gaan gebeuren.

3 Reacties
Sonic2
Sonic219 mei 2022 - 9:14

Ik blijf het grappig vinden dat er hier mensen die menen dat de VVD een linkse partij is geworden. En dat het ook door veel mensen wordt gedeeld. Het geeft aan hoe ultra rechts Nederland geworden is en hoe erg ook de comment sectie hier naar rechts is opgeschoven. In Nederland zijn we al totaal gewend aan Wilders. Terwijl Wilders nog rechts staat van Le Pen. We zijn het allemaal normaal gaan vinden. Voor de rest even een misverstand recht zetten. Dat er een enorme ruimte op "rechts" ligt is onzin. Ook als de VVD het moeilijk heeft zweven ze rond de 25 a 27 zetels. Op grote afstand en voorsprong van de nr.2. Puur wensdenken van ultra rechts dat er veel ruimte zit daar. Ik zie Ja21 en BBB in geen enkele peiling de 15 zetels door breken. Ook zie ik PVV en FvD nu een beetje een plafond vinden. Er is geen enorm gat op rechts. En echt afgestraft wordt Rutte ook niet nadat hij met de PvdA, D66, CU en CDA heeft geregeerd. Maar dat kennen we van "rechtse" types hier. De enige manier van links om er boven op te komen is de Deense manier. De enige manier voor de VVD en CDA om groot te worden is de PVV/ FvD manier. Timmermans won met een sociaal liberaal verhaal in 2019. En Rutte werkt al 10 jaar niet samen met "rechts" en die partij blijft maar groot. Onzinverhaal dus dat gat op rechts. Net als die nationalistische tinten bij links. Ook een onzin verhaal. Ook iets wat vooral past in de rijke fantasie van "rechtse geesten"

wittecisnoot
wittecisnoot19 mei 2022 - 13:05

@Sonic: we pakken de VVD in 1998 er bij. Er waren nauwelijks zetels aan de rechterkant. Als je nu de zetels aan de rechterkant van de VVD op telt, dan zijn het er het 28. Het feit dat in het lente-akkoord GL, Rutte in het zadel hielt en samenwerking met GL geen taboe meer is: onder Bolkestein was dat ondenkbaar. Over dat gat op rechts: wie was afgelopen provinciale verkiezingen de grootste partij? Het is dat de lijstrekker erg competent is in zaken verknallen... De reden dat VVD niet afgestraft werd voor regeren met PvdA, D66, CU en CDA, komt juist omdat de recht-conservatieve kiezer vervangen was. Verschuiving naar links dus. Ja, VVD is nog steeds voor de rijken maar al lang niet meer klassiek liberaal. De allergie van Bolkestein tegen betuttelen is bijvoorbeeld al lang weg. Timmermans won niet omdat hij links is maar omdat hij pro-EU was. Kijk maar naar de lage opkomst en hoe slecht alle (dus ook linkse) EU-kritische partijen het deden. Maar links in Nederland blijft kleine splinter die maar niet wil echt groeien. Krimpen heeft men wel gedaan, pak de zetels van 5 jaar geleden er maar bij.

Sonic2
Sonic219 mei 2022 - 22:21

Je slaat de plank mis op verschillende fronten. Je verwijst naar 1998. Bolkestein was meer een mix tussen VVD en PVV/ LPF. Hij bediende de PVV/ LPF/ Forum aanhang toen hij nog niet bestond. 2002 was daarom ook vooral een correctie op vermeend links beleid. Maar voor ultra rechtse types is werkelijk alles links. Wat niet met hun drammerige dictatoriale mening strookt. Die 28 zetels rechts van de VVD. In werkelijkheid speelt het links in de kaart. Al meerdere decennia. Zou er niet zo mee pochen en bluffen als ik u was. Dan dat Kunduz akkoord. Er moest wat gebeuren, omdat leugenaar en charlatan Wilders deed wat achterlijk rechts altijd doet. Liegen, bedriegen en weglopen als het er om gaat. De puinhoop moest worden opgeruimd door GL. Door Geert die toen al niet spoorde. Ook over 2019 liegt "rechts". Het grootste slachtoffer van de Forum revolte was de PVV. Die werd gehalveerd. In werkelijkheid kwam een groot deel van die zege door een verschuiving op ultra rechts. VVD verloor nauwelijks. Ongemakkelijk waarheid voor "rechts". De ene clown werd vervangen door de andere clown. Met 0 resultaat. Maar daar praat u niet over. Eenzijdig als u bent. Links kan in augustus tijdens de begroting invloed uitoefenen. Achterlijk rechts krijgt niets voor elkaar. Timmermans staat bekend als sociaal liberaal, groen en pro EU. De SP verloor flink. Rutte wilde in 2021 alleen met Wilders in debat. Iedereen weet waarom. Door "rechts" zit Rutte nog in het zadel. Vooral Wilders. Open je ogen

Max_Konijn
Max_Konijn18 mei 2022 - 18:00

Er komt vanzelf wel weer iemand bovendrijven, Rutte zelf werd ook relatief onverwacht naar voren geschoven.

TonW2
TonW218 mei 2022 - 17:19

Ik lees in het artikel eigenlijk alleen maar goed nieuws: Rutte is passé en daarmee de VVD ook aangezien er geen goede opvolger is. Ik kan niet wachten op de verkiezingen !

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mei 2022 - 17:11

Splinter Chabot of Jort Kelder! Kan hij nog over zijn schouder meeregeren!

Thuiszitter
Thuiszitter18 mei 2022 - 16:37

De VVD is veel te afhankelijk van Rutte. Dat geldt niet alleen voor de VVD , nietwaar ? Tsjonge wat ben ik die gast zat.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert18 mei 2022 - 15:53

Uit wisselend betrouwbare bron heb ik vernomen dat er zich al iemand warm aan het lopen is om in de voetsporen van Mark Rutte te treden. Het gaat om een populaire Nederlander met een imposant CV, een man die op zeer goede voet staat met de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, en die op verkiezingsfeesten van deze club diverse staaltjes van zijn vakmanschap ten beste mocht geven. Je zou hem in de context van het landsbestuur een 'dark horse' kunnen noemen; vergelijkbaar met Arnold Schwarzenegger, Volodymyr Zelensky, en Ronald Reagan elders. Zijn naam? Cornelis Willem Heuckeroth. Voor leven en werken zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gordon_(artiest)

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mei 2022 - 17:08

drs. H.C. Queyncken Tollaert Serieus? Ik denk eerder aan jongeheer Chabot !

Olav Meijer
Olav Meijer18 mei 2022 - 15:26

De houdbaarheidsdatum van Rutte is al lang verstreken. Het huidige kabinet is een bijzonder slap aftreksel van het vorige. De Tweede Kamer had door moeten pakken en hem op 1 april vorig jaar naar huis moeten sturen, in plaats van "slechts" een motie van afkeuring aannemen. Het kabinet en een krappe Kamermeerderheid klampen zich in een angstige omklemming aan elkaar vast.

1 Reactie
VictoriaX
VictoriaX19 mei 2022 - 11:02

Daar ben ik het mee eens. Als Kaag de motie van wantrouwen had gesteund had ze leiderschap getoond en waren er nieuwe verkiezingen gekomen. D66 was dan de grootste partij geworden en Kaag premier, wellicht wel in de zelfde kabinet samenstelling.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen18 mei 2022 - 12:43

"Het is bovendien helemaal niet uitgesloten dat Rutte het allemaal voelt aankomen (met zijn politieke inschattingsvermogen is weinig mis) en weigert de VVD-lijst opnieuw te trekken." Hm, op de persconferentie van afgelopen vrijdag zinspeelde Rutte er nog op dat hij in maart 2025 misschien toch weer de kar zou gaan trekken (ik dacht in antwoord op een vraag van Sophie van Leeuwen). Hij lijkt ook weinig andere ambities te hebben dan premier te zijn. Maar het is inderdaad een ongezonde situatie dat er geen opvolger is. Voor de VVD ongezond dan, misschien is het voor Nederland zo slecht nog niet.

1 Reactie
Gimli1955
Gimli195519 mei 2022 - 7:18

Gezien de reeks schandalen en affaires, en de vele die bijna dagelijks erbij komen is het niet gezond voor Nederland om nog lang te moeten lijden onder de Rutte doctrine. Er worden geen fundamentele problemen opgelost en er wordt tijd gewonnen als doel. Door gebrek aan visie staat Nederland al tijden stil, het is behoud van macht en de status quo. Stilstand is achteruitgang volgens de liberalen, en dat kan niet goed zijn in de onuitputtelijke groei die het falende systeem in de lucht houdt. Hoe langer het duurt, hoe groter de klap en hoe dieper de ellende.

Mr Ed
Mr Ed18 mei 2022 - 12:31

De VVD staat in de laatste peilingen nog op 34 zetels, bijna even groot als de nummers 2, 3 en 4 bij elkaar. Een natuurlijke opvolger voor Rutte is er nog niet bij de VVD, maar zo'n beetje alle partijleiders in de huidige politiek zijn beschadigd of nietszeggend. De partij die in 2025 met een aansprekende nieuwe kandidaat op de proppen kan komen kan een mooie slag slaan.

3 Reacties
Zomaareenmening
Zomaareenmening18 mei 2022 - 17:21

Mr Ed ( Je doet je bijnaam eer aan met je reactie.) Je bedoelt dat een groot deel (en dan bedoel ik niet het overgrote deel) vaan het electoraat stemt op een leugenaar en marchandeur ( bewijsbare feiten genoeg). Ze laten zich blijkbaar graag in slaap sussen met beloftes die nooit waargemaakt worden. Voorbeeld de 1,000 gulden van Rutte, het afschaffen van de dividendbelasting want dat zou goed zijn voor de economie ( overigens profiteerden alleen de buitenlandse - lees het goed- aandeelhouders), de nieuwe open en transparante bestuurscultuur terwijl nu weer blijkt dat er weer achterkamertjespolitiek wordt bedreven. Als Rutte daadwerkelijk bewust of onbewust het politieke strijdperk gaat verlaten zal zijn opvolger van goede huize moeten komen (en dan bedoel ik niet van rijke afkomst). Zulk soort figuur zal je met een lantarentje moeten gaan zoeken aangezien een groot deel van het VVD volk reeds gecompromiteerd is met diverse schandalen. Op naar de volgende oplichter en leugenaar van VVD-huize?

Mr Ed
Mr Ed19 mei 2022 - 8:37

@zomaareenmening "Je bedoelt dat een groot deel (en dan bedoel ik niet het overgrote deel) vaan het electoraat stemt op een leugenaar en marchandeur ( bewijsbare feiten genoeg). " Leuk verhaal, maar we leven nog altijd in een democratie en de realiteit is dat de kiezer de linkse alternatieven nog steeds niet ziet zitten. Misschien zijn dit kiezers die wel eens over de grens komen en zien dat we hier in ongekende welvaart leven en het in weinig landen beter toeven is dan in Nederland. Ondanks alle schandalen waar u terecht naar verwijst. De kiezer ziet Kuiken, Klaver, Hoekstra, Marijnissen Wilders, Baudet en de rest nu eenmaal niet als premier. Kaag leek even wel geschikt maar blijkt een onhandigere en onsympathiekere versie van Rutte. Gelijk hebben (of denken dat je dat hebt) is leuk, maar gelijk krijgen zet meer zoden aan de dijk.

Gimli1955
Gimli195519 mei 2022 - 9:48

@Mr Ed Neen, het is op papier en in theorie hoort het een "democratie" te zijn, in de praktijk is het een autocratie zonder alternatief en perspectief. De aanhangers wijzen elke keer naar de papieren werkelijkheid, die in stand wordt gehouden door de Rutte doctrine en de kadaver discipline van de coalitie. Dat noemen ze dan "democratie". De minderheid die de rekening krijgt gepresenteerd en nooit de meerderheid zal krijgen, weet wel beter. Zij dragen de gevolgen van de ver van mijn bed show van de randstad in Groningen, die lijden onder het institutionele racisme en discriminatie van deze regering en zo nog vele andere groepen als PFAS slachtoffers van Chemours, de Chroom 6 slachtoffers van de sociale diensten enz. enz. enz. Er is een tweedeling, de profiteurs van een falend systeem en de slachtoffers. Rutte zorgt er alleen voor dat de slachtoffers weinig tot geen invloed hebben op de uitslag van de verkiezingen en de aanhangers noemen dat "democratie". Er is geen alternatief en geen perspectief voor de slachtoffers, er is totale stilstand in de oplossing van fundamentele problemen, ik blijf het benoemen. Herhaling is de beste leer school en gezien de bijdragen op Joop en de media, wordt het hopelijk eindelijk ook gezien. Het poppetje is niet belangrijk, het gaat om de inhoud en het alternatief, het perspectief wat de burger geboden wordt en wie dat is, is totaal onbelangrijk. Het systeem moet om en daar is een poppetje bijzaak.