Joop

De vrijheid om te zwemmen gaat over veel meer dan waterpret

  •    •  
17-08-2022
  •  
leestijd 11 minuten
  •  
3568 keer bekeken
  •  
IMG_2313

© Foto: Francisco van Jole

Bij de Coolhaven in Rotterdam is in razend tempo een geweldige, nieuwe hotspot ontstaan. Vlakbij de Euromast in een zich nu snel ontwikkelend gebied. En dat leidt tot problemen, maar anders dan je zou denken. Het laat zien hoe de overheid geen geluksmachine is maar een geluksverbrander.

Het is de ideale plek voor bijvoorbeeld een apéro op een zomermiddag. Ik doel op het splinternieuwe Abraham Tuchinskipark in Rotterdam-West, al moet je daar niet meteen een echt park bij voorstellen. Het is met een lengte van nog geen 400 meter en een breedte van 35 meer een groot plantsoen. Maar wel een heel bijzonder plantsoen, waar je het gevoel krijgt dat je in Parijs bent, of in Londen, of verdomd, in Rotterdam. En dat komt vooral omdat het ligt aan een fors binnenwater met magische trekjes, de Coolhaven.

Zelden is een openbare ruimte zo snel ingenomen door het publiek als het nieuw aangelegde Tuchinskipark deze zomer. De hekken van de hoveniers waren amper verdwenen of het plantsoen stroomde vol. Er wordt gerelaxt, gepicknickt, genoten. Extra bijzonder omdat het een plek is waar je tot voor kort niet dood gevonden wilde worden, al is dat in het verleden helaas een aantal mensen wel overkomen. Slechts weinig bezoekers zullen zich dat realiseren, ze komen om onbekommerd hangend op de glooiende helling en de bankjes te genieten van de zon en soms van een duik in het heldere, verfrissende water. Dat laatste maakt de plek ook zo fantastisch. Of liever gezegd maakte. Want binnen de kortste keren arriveerde de politie per speedboot om een eind te maken aan de onschuldige waterpret, tot verbijstering van iedereen, behalve de regelszijnregels-mensen.

"We zien inderdaad dat veel mensen zwemmen bij het Tuschinskipark, woensdag zijn vijftien mensen uit het water gehaald door handhavers. Je mag hier namelijk niet zwemmen. Het is verboden om te zwemmen in open water tenzij er een bord langs de kant staat waarop is aangegeven dat het wél mag. Dit is ook voor de eigen veiligheid: De Coolhaven is een druk bevaren route met veel beroeps- en pleziervaart. Zwemmers zijn voor binnenvaartschippers nauwelijks zichtbaar en als de schipper ze wel ziet, kan die niet zomaar even remmen,” verklaarde een ambtenaar van Stadsbeheer in het AD.

Er werd gedreigd met boetes van 150 euro. Er ging een schok door social media.

Wat is er met Rotterdam aan de hand? De stad die het imago van de opgestroopte mouwen koesterde. Make It Happen, luidt de slogan van de gemeente. Vergeet het maar. Make it illegal. Het lijkt wel Staphorst.  Want 'mag niet' is een patroon aan het worden. Begin deze maand werd duidelijk dat de Pleinbioscoop niet doorgaat. De exploitant van het succesvolle openlucht filmfestival, dat al 35 jaar bestaat, gooide het bijltje er bij neer omdat de gemeente de evenementenregels heeft aangescherpt en nergens een uitzondering voor wil maken. Hij moet om 23 uur stoppen en dat werkt niet bij de vertoning van lange films. Theaterfestival De Parade bleef dit jaar ook al weg uit de stad omdat de vaste plek in het Museumpark nu een bouwterrein is en de gemeente geen geschikt alternatief wist te bieden. Je begrijpt, een nieuwe hotspot om de dorst te lessen was meer dan welkom in deze culturele droogte.

Het park is vernoemd naar Tuchinski, de beroemde uit Oost-Europa gevluchte immigrant die op weg naar de vrijheid van de Verenigde Staten in Rotterdam bleef hangen en hier begin vorige eeuw een indrukwekkend bioscoopimperium startte. Hij was progressief en visionair met als motto 'Niets is onmogelijk!'. Dat was een mentaliteit die Rotterdammers aansprak.

Het mocht helaas niet duren. De Rotterdamse bioscopen van Tuschinski werden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vernietigd door het bombardement van de Duitsers en de joodse oprichter zelf werd twee jaar later door de Rotterdamse politie opgepakt en overgedragen aan de nazi’s die hem naar Auschwitz deporteerden en daar vermoordden.

Dat is allemaal lang geleden maar een stille getuige van het oorlogsgeweld kijkt nog steeds uit over het park. Aan de noordkant staat de GEB toren, gebouwd in 1931 en tegenwoordig een studentenflat maar tot 1968 het hoogste kantoorgebouw van Nederland. Vanuit het park kun je zien dat er een wit bouwsel op het dak staat. Het was oorspronkelijk een uitkijkpost voor luchtafweergeschut, neergezet door de Duitse bezetter.

Het is niet de enige historie. Aan de oostkant wordt het park begrensd door de G. J. de Jonghweg, vernoemd naar de directeur Gemeentewerken die Rotterdam tussen 1880 en 1910 doortastend en ingrijpend veranderde. Hij legde het singelstelsel aan, het Kralingse Bos, het elektriciteitsnetwerk en de riolering maar bovenal de Rotterdamse havens. Make it happen, maar dan ook echt.

Het is nu onvoorstelbaar maar nog niet zo lang geleden was deze plek de hel op aarde. In 1984 werd de G. J. de Jonghweg officieel door de gemeente aangewezen als ‘tippelzone’. Dat is een schattig woord voor de meest afschuwelijke praktijken. Het werd een zogenaamde gedoogplek voor straatprostitutie, om die weg te houden uit de winkelstraten verderop. Heroïneverslaving was een epidemie en drukte een zwaar stempel op de maatschappij. In de praktijk kwam het er op neer dat er in de duisternis van de G.J. de Jonghweg verslaafde tienermeisjes - heroïnehoertjes werden ze genoemd - rondliepen en in hun kielzog tal van ongure gasten. Het was er extreem gewelddadig en zelfs het jachtterrein van een seriemoordenaar die vermoedelijk vijf vrouwen om het leven bracht.

Na tien jaar verhuisde de tippelzone naar een havengebied aan de rand van de stad maar de schaduw ijlde na. De G.J. de Jonghweg bleef een soort niemandsland, een verwaarloosd, desolaat gebied met veel zwerfafval. In de auto's die er parkeerden, leken zich vaak duistere zaken af te spelen en om de stemming nog verder te drukken lag er door onkruid overwoekerde tramrails die nooit gebruikt werd. Er woonde niemand en als het even kon meed je het gebied.

Totdat Little C verrees, een woon-werkblok met luxe appartementen. Het door New Yorkse bouwstijlen geïnspireerde complex werd vorig jaar opgeleverd en was meteen een groot succes. De omgeving veranderde van een troosteloze woestenij in een aangename, zorgeloze wijk. Er zijn terrasjes, er wordt gewandeld, Hugo Borst heeft er een eigenzinnige galerie en er is dus ook dat plantsoen dat de vriendelijke sfeer in de buurt verder omhoog tilt.

Aan de westrand van het plantsoen strekt zich de Coolhaven uit, geen haven in traditionele zin maar een enorme plas water. Er zijn wat aanlegplaatsen voor de binnenvaart maar het is vooral een doorgang van de Parksluizen die uitkomen op de Nieuwe Maas naar de Delfshavense Schie, een belangrijke vaarroute naar het noorden. Dat klinkt druk maar vaak is het er ook doodstil. Het water strekt zich dan als een spiegel uit, wat vooral met ondergaande zon een feeëriek plaatje oplevert. De ontwerpers van het park hebben het landschap zo ingericht dat het als het ware een tribune is voor dat uitzicht op het water. Je kunt de verleiding die daarvan uitgaat op een warme zomerdag wel voorstellen. Voeg daar nog bij dat er aanlegsteigers met trapjes naar het water de haven insteken die er uitzien als een soort duikplanken en dat de oevers glooiend zijn begroeid met gras en planten. Zelfs als je niet kunt zwemmen slaat je fantasie op hol. Toen begin augustus een hittegolf losbarstte klonk er dan ook meteen geplons en gespetter.

De overheid die de plek zelf liet aanleggen sloeg prompt op tilt. Dat zwemmen mag dus niet. En dat wist geen van de bezoekers. Er is dan ook zelfs geen verbodsbord te zien. Je zou kunnen stellen dat er sprake is van uitlokking van een verboden activiteit door de gemeente. Een lokzwemplek, om ongehoorzame burgers te betrappen, want vrijwel meteen kwam het repressieapparaat gretig in actie. Dat is een zware term maar helaas niet overdreven. Rotterdam schiet vaak in de verbodsmodus en dat gaat gepaard met 'handhaving' inzetten, zoals dat eufemistisch genoemd wordt. Wat wordt er gehandhaafd? De regels. In plaats van dat er gekeken wordt naar of die regels wel zo verstandig zijn.

Dat is niet altijd zo geweest. De tippelzone werd ooit aangewezen omdat de politiek meende dat repressie juist geen zin had. Terecht in het geval van drugsverslaving maar het leidde ook tot ongewenste situaties en een klimaat waarin onverschilligheid en onmacht overheersten. Criminaliteit nam toe en dat werd de voedingsbodem voor de opkomst van Pim Fortuyn en zijn populisme. In reactie daarop sloeg de wijzer vervolgens naar de andere kant door. Rotterdam veranderde van gedoger in de ultrastrenge handhaver. Een wijntje in het park leverde al een boete op want er gold een 'rosé-verbod'. Feestjes op een gazon werden afgebroken door de handhavers als het picknick-kleedje de toegestane afmetingen een beetje overschreed. Dat is niet alleen aan Leefbaar te wijten. Burgemeester Aboutaleb houdt ook van harde taal en lange lat als beleidsinstrument.

Het argument van het gezag is dat zwemmen in de Coolhaven onveilig is, dat er op die plek sluizen zijn, dat er binnenvaartschepen varen en bovenal dat je in Rotterdam nu eenmaal nergens mag zwemmen. Dat laatste is helaas zeker waar. Er zijn in de stad maar vijf natuurlijke plekken waar je terecht kunt en een daarvan, in Kralingen, is een besloten natuurzwembad voor de elite. Ja, je kunt naar een recreatiegebied in de buitenwijk Nesselande, maar dat ligt bijna tegen Gouda aan.

In heel Rotterdam-West, waar zo'n 80.000 mensen wonen, mag je nergens in het open water zwemmen. Er zijn voor mensen in dat stadsdeel die snakken naar een baantje trekken officieel twee publieke zwembaden beschikbaar maar dat wil niet zeggen dat je daar terecht kunt. Zwembad West is deze week drie dagen gesloten, ik verzin dit niet. In Oostervant kun je doordeweeks dagelijks enkele uurtjes vrij zwemmen maar in het weekend niet. Alleen op zondag is er ruimte voor vrij zwemmen, van 13:30 tot 15 uur. Negentig minuten. Tijdens een hittegolf. En dat terwijl de overheid volgens eigen zeggen van alles doet om mensen aan het sporten en bewegen te krijgen. Vind je het gek dat mensen een duik nemen in de Coolhaven? Ook al mag dat niet?

Gevaar moet je in perspectief plaatsen. Terwijl de politie met een speedboot achter de zwemmers in de Coolhaven aanging om hen zogenaamd te behoeden voor gevaar moesten de hulpdiensten binnen een etmaal twee keer uitrukken omdat aan de overzijde van diezelfde haven iemand te water was geraakt. Dat kan daar ook makkelijk want er staan geen hekken aan de kades, zoals vrijwel nergens in Nederland. Alleen al in Amsterdam vallen er per jaar honderd mensen in de gracht waarvan er zo'n 20 dat niet overleven. Niemand zal er voor pleiten alle kades te voorzien van hekken. Althans dat hoop ik.

gj

In het weekend varen er in de Coolhaven traditioneel geen of vrijwel geen binnenvaartschepen. Bovendien ligt de sluis waar zij gebruik van maken aan de overzijde van het water, afgeschermd door een lange steiger. Er is gesuggereerd dat er voor de veiligheid een eenvoudig een drijvende afscherming met bolletjes kan worden aangebracht op een paar meter van de oever, waarbinnen zwemmen wordt toegestaan.  Dan is het probleem opgelost. Er is ruimte genoeg voor. Je zou ook nog een badmeester of andere toezichthouder kunnen detacheren. Als ergens een lamp in een lantaarnpaal wordt verwisseld staan er ook drie verkeersregelaars bij. En vanwege de hitte van de afgelopen weken werden de bruggen permanent besproeid door speciaal daarvoor aangestelde werkers. Is een beetje toezicht regelen voor waterpret dan te veel moeite?

Bovendien, is zwemmen wel het echt grootste gevaar dat je daar loopt?  Enkele weken geleden nog was er bij het nabijgelegen metrostation Coolhaven een schietpartij waarbij een man om het leven kwam. Het vuurgevecht was zo hevig dat er bij bewoners aan de overkant van het water kogels door de ruiten vlogen.  

Het tegengaan van zwemlust onder de bevolking wordt nog erger want het probleem blijft niet beperkt tot de Coolhaven. In een opiniestuk in NRC beschrijven Kirsten van Santen en Elsje Jorritsma dat zwemmen in open water overal in Nederland een illegale activiteit dreigt te worden. Ze nemen de zwemrepressie aan de Coolhaven als voorbeeld en schrijven:

Het is een goed voorbeeld van wat ons te wachten staat als de werkgroep wildzwemmen onder leiding van het RIVM straks met zijn aanbevelingen komt. Die kennen we grotendeels al: er zal alléén op de officiële zwemplekken in Nederland gezwommen mogen worden, op andere plekken gaat ‘actief ontmoedigd’ worden – boetes dus, of het moeilijk maken om bij het water te komen. Dat wordt geen wet, maar een instructie aan gemeenten. En als het RIVM zijn zin krijgt, zullen gemeenten waarschijnlijk ook ‘eindelijk’ het zwemmen in grote rivieren gaan verbieden – dat wil het RIVM al jaren. In de praktijk zal dat neerkomen op een omkering van het systeem. Nu geldt in Nederland voor zwemmen; toegestaan tenzij verboden. Dat wordt dan: verboden tenzij toegestaan.

Is water geen publieke ruimte? Stel je voor dat ze hetzelfde met schaatsen zouden doen. Als het vriest mag je dan alleen schaatsen op de aangewezen plekken. Nederland zou in opstand komen. De cultuur zou in gevaar zijn. Schaatsen is vrijheid maar waarom geldt dat niet voor zwemmen? De bewegingsvrijheid die je op het land hebt in de publieke ruimte, je mag overal gaan en staan tenzij expliciet verboden, moet je ook op het water hebben.

Jorritsma en Van Santen halen de mythe onderuit dat zwemmen onveilig zou zijn. "Ieder jaar verdrinken er tegen de 100 zwemmers in dit land. Dat gebeurt waar veel mensen zwemmen, en dat is dus nog steeds veelal bij de officiële zwemlocaties. Het zijn helaas in de meeste gevallen kleine kinderen of volwassenen die niet zo goed kunnen zwemmen, bijvoorbeeld omdat ze ergens zijn opgegroeid waar zwemles niet zo gewoon is als in Nederland. En er worden ieder jaar wel zwemmers aangevaren, maar door jetski’s en motorbootjes, niet door de trage, voorspelbare binnenvaartschepen."

Je zou het ook om kunnen draaien. We verklaren zwemmen dan zo'n waardevolle vorm van vrijheid dat we niet het zwemmen maar de zaken die het in de weg staan bestrijden. Dat was bijvoorbeeld voor de autoriteiten in Noorwegen reden tot drastisch ingrijpen en daarom de walrus Freya, die in een fjord rondzwom, dood te maken. Haar aanwezigheid leverde immers gevaar op voor zwemmers die daar niet wilden wegblijven. Zij zou de zwemmers aan kunnen vallen. "Je kunt niet verwachten dat 1,6 miljoen mensen niet gaan zwemmen in het fjord van Oslo," verklaarde een zoöloog die de omstreden maatregel goedkeurde. De belangen van de zwemmers wogen zwaarder dan die van de walrus. Daar is in dit specifieke geval wat op af te dingen maar het gaat er om te laten zien dat je ook anders kunt redeneren dan de Nederlandse overheid. Waarom moeten zwemmers als vanzelf wijken voor luxe plezierbootjes? Heb je meer recht op waterpret en watergebruik als je geld hebt?

Er speelt ook iets anders. Nu ligt in Nederland bij beleid de nadruk altijd op veiligheid en het verminderen van risico's. Dat is de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een hele industrie die zichzelf in stand houdt. Aangestelde adviseurs en beleidsmakers zijn voortdurend aan het bedenken hoe zaken veiliger kunnen.  Het betekent ook dat gezocht wordt naar maatregelen.

Er zijn daarentegen geen vrijheidsadviseurs en ambtenaren die beleid bedenken waardoor mensen zoveel mogelijk vrijheid krijgen of behouden. Dat is meer een taak voor politici maar helaas, laten die nou net ook vooral bezig zijn met veiligheid. Want daar gaan al die alarmerende rapporten immers over.

In plaats van verbieden en tegengaan zou in een betere wereld alles draaien om het recht op vrijheid voor zwemmers, om het zwemmen mogelijk te maken en het beschermen daarvan als hoofdtaak te zien. Dat lukt alleen met een andere manier van denken. Het vereist minstens zoveel liefde voor vrijheid  als dat er nu angst voor risico's heerst. Het vereist ook een andere instelling van de overheid. Die heeft zich de afgelopen jaren uit tal van voorzieningen teruggetrokken en richt zich sindsdien vooral op veiligheid en repressie. Maar je hebt niks aan veiligheid als je geen vrijheid hebt. En dat geldt niet alleen voor het zwemmen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 aug. 2022 - 7:35

Veel buitenbaden zijn de afgelopen jaren gesloten omdat ze niet rendabel waren. Gemeenten bezuinigden ze daarom weg. In het eerste coronajaar werd ook zwemmen in open water heruitgevonden omdat de binnenbaden dichtgingen. Tijd om zwemles op school weer in te voeren en de buitenbaden te heropenen?

MFEVANREENEN
MFEVANREENEN18 aug. 2022 - 6:30

Precíes ditzelfde probleem speelt in Haarlem.

Gio Servas
Gio Servas18 aug. 2022 - 5:13

Ik begrijp het betoog aan de ene kant wel, maar aan de andere kant. Als er al regels zijn die aangeven dat zwemwater bepaald moet zijn, waarom dan nog aangeven waar het geen zwemwater is? Verder is het natuurlijk wel zo dat we geen risico's willen lopen. Tenminste financieel. Alles moet afgedekt zijn zodat je bij problemen geholpen kunt worden. Dat houdt dan ook in dat er restricties komen. Als anderen mogen betalen voor jouw pech tijdens prive bezigheden, dan mogen anderen ook bepalen in hoeverre jouw prive bezigheden gevaarlijk zijn. Verder alles wat je schrijft kost geld, extra onderzoek, belijning, extra mensen en we weten nu eenmaal dat we een overheid hebben die wel graag geld van ons afneemt, maar dit liever uitgeeft aan grote internationale bedrijven of aan de EU, hierdoor blijft er eigenlijk niets over om voor de burger te doen waarvoor de burger betaald.

HenryHansen
HenryHansen17 aug. 2022 - 23:22

Er worden wel heel erg veel zaken bijgesleept om een punt proberen te maken. Zwemmen moet veilig kunnen en dat kan daar niet. En zelfs als je dan al toezichthouders / badmeesters zou kunnen vinden ("je zou ook nog een badmeester of andere toezichthouder kunnen detacheren") - hoe dan -bijft het een onmogelijke opgave om zwemmers binnen de lijntjes te houden. Even los van het ontbreken van sanitaire voorzieningen etc. Next!

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 aug. 2022 - 22:10

Dat is een leuk verhaal, maar het lijkt me inderdaad beter om elders te zwemmen. Het is egoistisch om dat te moeten willen in zo'n ongeschikte plek. En met het idee te komen, dat omdat het er leuk uitziet op een enkele plek, het zou moeten kunnen, schat men de kwaliteit van mensen wel HEEL laag in. Als het inderdaad volgende zomer weer zo warm is voor een paar weekjes, en er is drang naar, bouw een open zwembad.

HijWeer777
HijWeer77717 aug. 2022 - 17:31

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Ivan61
Ivan6117 aug. 2022 - 16:31

Wensdenken kan ook misleidend zijn. Zwemmen kan je niet overal en dat heeft weinig met regels te maken. Normaal gesproken wordt dat gezonde verstand genoemd.

Pietje Puk139
Pietje Puk13917 aug. 2022 - 14:42

"de overheid. Die heeft zich de afgelopen jaren uit tal van voorzieningen teruggetrokken en richt zich sindsdien vooral op veiligheid en repressie. Maar je hebt niks aan veiligheid als je geen vrijheid hebt." Klopt helemaal. MAAR. Dat de overheid alleeen met veiligheid en repressie bezig is, heet LIBERALISME. En die vrijheid, waar ze het steeds over hebben, is niet voor de burgers zonder geld, maar vooral voor ONDERNEMERS. Omdat die vaak WEL geld hebben, zijn het DIE mensen in de leuke bootjes. Liberalisme en kapitalisme gaan hand in hand. Het probleem oplossen? Heel simpel. Leg de bevolking uit waarom ze beter niet op een liberale partij stemmen. Want vorig jaar deed 79 % dat. Tja, en maar klagen. Dat je niet mag zwemmen.

michellekepen
michellekepen17 aug. 2022 - 12:18

Krijg sterk de indruk dat vele reageerders geen enkele notie hebben, van de lokale situatie. En dat de auteur, om zijn moverende redenen, dat plaatje oningevuld laat. Even wat feiten: - zwemlocatie ligt in de buitenbocht - iedereen die ook maar iets van varen weet, begrijpt dat een schip van 100 meter niet even een binnenbocht kan neemt. Zelfs niet kan nemen... - mensen zwemmen IN de vaargeul/vaarroute - een gedeelte van de zwemmers is onder invloed (alcohol en/of drugs). En sommigen lijken het zwemmen zelfs amper meester! Hier wat foto's. Vraag me af wie daar, bewust van de gevaren, gaat zwemmen? En wie zijn of haar kinderen, daar zou laten zwemmen....? https://indebuurt.nl/rotterdam/gemeente/zwemmen-en-zonnen-het-nieuwe-park-aan-de-coolhaven-is-klaar-fotos~251322/7/ https://www.rijnmond.nl/nieuws/1536617/op-zoek-naar-verkoeling-zwemmen-op-een-van-de-populairste-zwemspots-en-veel-andere-plekken-in-rotterdam-is-verboden https://indebuurt.nl/rotterdam/gemeente/zwemmen-en-zonnen-het-nieuwe-park-aan-de-coolhaven-is-klaar-fotos~251322/6/

6 Reacties
Radio-Head
Radio-Head17 aug. 2022 - 14:00

Hoi Michellekepen. Je zou de moeite als overheid kunnen nemen, om een boeienlijntje in het water te leggen, waarmee zowel de zwemmers alswel de binnenvaart tevreden kunnen zijn. (Rijkswaterstaat) Je zou als Overheid de moeite kunnen nemen om een Bericht aan de Binnenvaart(is normaal) te verstrekken, dat er gedurende de zomermaanden een door gele boeien afgeschermd zwemgebied in de Coolhaven is ingesteld. Je zou ook de moeite kunnen nemen om Strandwachten/Stadswachten met eventueel een BOA bevoegdheid, toezicht kunnen laten houden, die bij mist duisternis of veel wind, het gebied afsluiten voor zwemmers. (mast met signaal) Zwemmen doe je meestal niet met storm en onweer, of in het donker, en een schip is normaal gezien dus prima te handelen onder de omstandigheden dat het Zomers is, met weinig wind. Kost wat moeite en geld, maar goed daar betalen we tenslotte belasting voor is het niet?

Jozias2
Jozias218 aug. 2022 - 11:25

@radio head, Ik ben erg benieuwd naar een boeienlijntje wat de stroming van de sluizen en binnenvaartschepen tegen houd. Is het niet makkelijker vanuit de Coolhaven en het daargelegen metrostation de rechtstreekse metro naar Hoek van Holland nemen? Binnen 30 min lig je aan het strand.

michellekepen
michellekepen18 aug. 2022 - 12:13

Radio-Head, Heb sterk de indruk dat je onbekend met de exacte lokale omstandigheden. Maar ik weet zeker dat je werkelijk geen enkele affiniteit hebt met de beroepsvaart. Een zwemgebied, door wat boeien afgezet. En wat denk je dat er gebeurt wanneer een schip van 100 meter, wat daar hoe dan ook vlak langs moet, een uitwijkmanoeuvre moet maken, gedwongen wordt één van de schroeven vol gas te geven, of anderszins sterk moet afwijken van het gewenste/normale patroon? ("een boeienlijntje in het water te leggen, waarmee zowel de zwemmers alswel de binnenvaart tevreden kunnen zijn") ps los van de veiligheid: om elke, door jou toevallig gewenste, uitgave te rechtvaardigen met "maar goed daar betalen we tenslotte belasting voor is het niet?", sluit goed aan bij het artikel dat vol staat met drogargumenten.....

Radio-Head
Radio-Head18 aug. 2022 - 15:24

Beste reageerders vaar pas 45 jaar, binnen, zee en bagger, ankertjes voor een boeienlijn, we leggen drijvende leidingen met 4 mijl stroom voor het wal persen, zuiging in de Coolhaven hoe diep moet je dan wel niet steken, en wat is in vredesnaam je snelheid dan als je een schutsluis aanloopt. En bij zwemwater snelheid sowieso aanpassen, sluismeester en eventuele verkeersposten luisteren (VHF Radar) en kijken mee. Daarnaast bord BPR verboden hinderlijke waterbeweging plaatsen. Echt het alleen maar aan je zelf denken, en niet meedenken, en het woord gemakkelijk, wat elke vorm van nadenken ontneemt en in plaats daarvan een rubberen tegel in onze nationale huilbaby,s hun hersenpannetjes parkeert. Wat een triestesse, en wat een symbool van deze tijd. Nou veel plezier nog, en maak je niet druk, houd het vooral gemakke~lijk~

michellekepen
michellekepen19 aug. 2022 - 1:22

Radio-Head, Kennelijk laat je je graag grijpen door een hetzerig artikel. Dat voorzien is van een hele serie drogargumenten. Waar jij er zelfs nog eentje aan toevoegde! En dat allemaal omdat een paar mensen per se wensen te zwemmen op een verboden plek. En anderen hen daar coute que coute in willen steunen. Apart dat je over 45 jaar ervaring zegt te beschikken, maar niet op mijn argumenten (o.a. gebaseerd op 'dienst-boekje' ervaring) ingaat: - wat denk je dat er gebeurt wanneer een schip van 100 meter, wat daar hoe dan ook vlak langs moet, een uitwijkmanoeuvre moet maken? - gedwongen wordt één van de schroeven vol gas te geven? - of anderszins sterk moet afwijken van het gewenste/normale patroon? Jouw boeienlijntje heeft op dat moment in ieder geval geen enkele functie meer.... "Echt het alleen maar aan je zelf denken, en niet meedenken" Heb meer het idee dat jij zelf alleen de 'noden' van een paar zwemmers-in-spe denkt. Maar totaal niet aan hun veiligheid. Laat staan dat je denkt aan de gevaren waar je de beroepsvaart aan wenst bloot te stellen.

Radio-Head
Radio-Head19 aug. 2022 - 9:25

Beste Michellekepen, het gaat mij niet om de hetzerigheid, ik heb de binnenvaart nog meegemaakt dat de beurs er was en er op toerbeurt werd gevaren, geen electrische navigatie kaartje hadden en geen daglicht radar. Er voornamelijk alleen overdag werd gevaren. Een dienstboekje zal nog wel ergens liggen(ben ooit als matroos 2 begonnen) maar kijk ik niet naar om. (Ter info, heb geldig Rijnpatent tot Mannheim, Groot Vaarbewijs en binnenvaart Radar Patent. voor zee "Master All ships" bevoegdheid.) Het gaat mij om Francisco zijn observatie (dit is maar één voorbeeld) dat de Publieke Ruimtes niet benut mogen worden, en dat er een controle systeem opgetuigd wordt, met repressie en onleefbaarheid, en dat levert gevaar op en dood het leven. (tweede Wet Thermodynamica). (Een jaar of zes geleden overviel mij dat gevoel toen ik Rotterd. CS uitliep en om me heen keek naar de hoogbouw, en mijn reisgenoot trots fantastisch niet?,riep. Beklemming was wat ik toen voelde, daarom mijn reactie) Roger Waters één van de bandleden van Pink Floyd gaf ooit in een documentaire over Dark Side on the Moont een commentaar op hoe hij op het nummer Brain Damage was gekomen, de trigger was een grasveld bij een universiteit, waar je wel naar mocht kijken maar niet op mocht zitten. Brain Damage-Eclipse (Lyrics) https://www.youtube.com/watch?v=YB_3w0AZYTA https://rotterdam-regionaal.nl/blog/2022/08/18/brassbands-geluidoverlast-en-rake-klappen-oud-ijsselmonde-is-klaar-met-muziek-onder-van-brienenoordbrug/

EenMening3
EenMening317 aug. 2022 - 11:16

Er zitten, zoals altijd, twee kanten aan de zaak. Mensen willen zo min mogelijk beperkingen, maar als het fout gaat zijn ze heel snel met het aanwijzen van de schuldigen. Daarbij komt nog bij dat in Rotterdam en andere grote steden, veel mensen niet kunnen zwemmen. Gemeentebestuur en politie moet tussen vrijheid en verbod een middenweg zien te vinden. Overigens verbaast me de stellingname van Francisco. Links, met name de extreme variant ervan, zwijmelt doorgaans van veel staat, veel regels en veel ambtenaren.

1 Reactie
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert17 aug. 2022 - 15:34

@ EenMening3 - je tweede alinea is fouter dan fout. Tegenwoordig zegt men wel: 'fout fout'. Ze drukt het tegendeel van de waarheid uit. Het is je kennelijk ontgaan dat we onder de regimes van Balkenende en Rutte al lange jaren zuchten onder extreem veel bureaucratie, regelzucht, staatscontrôle, alle onzinnige sancties en boetes die hierbij horen, en de kolossale 'niet-toevallige vergissingen' die bij een reactionaire hyperbureaucratie voorkomen; kijk naar het toeslagenschandaal. De dienaren van de onzichtbare hand van de vrije markten verhullen met duur klinkende woorden een vreselijk geweld: vormen van een gewilde onderdrukking die kwetsbare mensen op de achtergrond hun toekomst afneemt. (Dit afdwalen is nodig omdat zoveel mensen voetstoots geloven wat jij hier beweert.)

Elberfeld
Elberfeld17 aug. 2022 - 11:10

Eerlijk gezegd kan ik niet wachten op een stadswandeling door Rotterdam, met Francisco van Joke als gids. Het maakt mij niet uit of hij mij persoonlijk gidst, of mij dmv een volgende column/podcast de weg wijst

Volrin
Volrin17 aug. 2022 - 10:13

Dit: "Dit is ook voor de eigen veiligheid: De Coolhaven is een druk bevaren route met veel beroeps- en pleziervaart. Zwemmers zijn voor binnenvaartschippers nauwelijks zichtbaar en als de schipper ze wel ziet, kan die niet zomaar even remmen,” Geeft toch echt wel wat meer aan dan alleen regels-zijn-regels, zoals de auteur suggereert. Daarnaast ontkent de auteur niet dat er gevaar is en komt alleen met mogelijke toekomstige oplossingen. Wat mooi is, maar de huidige situatie dus niet minder gevaarlijk maakt. Dan nog dit absurde whataboutisme erbij: "Bovendien, is zwemmen wel het echt grootste gevaar dat je daar loopt? Enkele weken geleden nog was er bij het nabijgelegen metrostation Coolhaven een schietpartij waarbij een man om het leven kwam. Het vuurgevecht was zo hevig dat er bij bewoners aan de overkant van het water kogels door de ruiten vlogen. " Van Jole kan veel beter, weet ik uit ervaring. Jammer.

JoostV2
JoostV217 aug. 2022 - 10:05

Naast de veiligheids industrie is er ook nog de lobby van recreatieondernemers, die graag iedere vorm van gratis recreatie verbieden.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert17 aug. 2022 - 9:44

Dank aan Francisco van Jole voor een uitstekend betoog - geschreven in een stijl die heel anders is als die van zijn recente verhaal over observaties, gedaan in een bus. Anders, jawel, maar ook deze ernstige en verontwaardigde manier beheerst de schrijver bijzonder goed. Het toevoegen van relevante historische gegevens is een bijkomende kwaliteit. Het woord 'lokzwemplek' is een nieuwvorming van artistiek niveau. Het is namelijk precies zo afstotelijk als de repressieve activiteiten van de Rotterdamse overheid. Laat dat maar eens doordringen tot meneer Aboutaleb: hij zou zomaar eens een lokzwemplek met aanzuigende werking aangewezen kunnen hebben. Compleet met een ploeg undercover-BOA's om de aangezogenen financiëel uit te zuigen. En hij zou dit ook nog erbij moeten bedenken: als een CEO van een wereldstad niet eens fatsoenlijke, openbare zwemgelegenheden voor zijn eigen onderdanen kan waarmaken, dan zullen die inventieve gewone mensen uitwijken naar werkelijk gevaarlijke waterlocaties om een plons te maken en een baantje te trekken.

1 Reactie
michellekepen
michellekepen17 aug. 2022 - 11:44

drs. H.C. Queyncken Tollaert: "Dank aan Francisco van Jole voor een uitstekend betoog" "Aboutaleb: hij zou zomaar eens een lokzwemplek met aanzuigende werking aangewezen kunnen hebben. Compleet met een ploeg undercover-BOA's om de aangezogenen financiëel uit te zuigen" I.p.v. je volledig op de gewekte suggesties te baseren, had je er misschien beter aan gedaan zelf onderzoek te doen: - er is nog geen enkele boete gegeven. Er is tot nu toe alleen gewaarschuwd. En gewezen op de regels. En op de gevaren.... - enig idee wat een binenvaartschip van 100 meter met het water doet? En dat dan op 25 meter afstand van zwemmers? En soms zelfs nog minder....

Rode Diesel
Rode Diesel17 aug. 2022 - 9:21

"De Coolhaven is een druk bevaren route met veel beroeps- en pleziervaart. Zwemmers zijn voor binnenvaartschippers nauwelijks zichtbaar en als de schipper ze wel ziet, kan die niet zomaar even remmen" Dat zijn toch prima argumenten om daar geen zwemgelegenheid toe te staan? Bovendien geldt sowieso, indien het wel officieel toegestaan wordt door gemeente, ook het zorgen voor badmeesters, reddingsfaciliteiten en middelen, en daarmee het dragen van verantwoordelijkheid.

Radio-Head
Radio-Head17 aug. 2022 - 9:21

Topstuk dit, en dat meen ik, hoop dat het bijdraagt om mensen wakker te schudden.

Hann63
Hann6317 aug. 2022 - 8:54

Wel grappig dat dit in het progressieve westen niet mag. In mijn dorp zwemt de plaatselijk jeugd gewoon in het kanaal. Geen politie of handhaver te zien. Mijn vader heeft er zelfs zwemmen geleerd, net als de meeste oude inwoners...... Een zwembad bestond niet. Dus moest je je wel op deze manier zien te redden. Wat is met Rotterdam aan de hand? Ik zeg laat ze lekker zwemmen en maak eens plezier, ipv alles maar te verbieden.

de passie preker
de passie preker17 aug. 2022 - 8:49

Als je als wethouder toestaat dat er in jouw gemeente iets leuks wordt georganiseerd, bijvoorbeeld een kermis, optocht of een tractorwedstrijd, en er gebeurt onverhoopt een ongeluk, dan is het einde carrière en wordt je door de officiële instanties en de media nog jarenlang achtervolgt. Dus ik snap wel dat iedere ambtenaar zich achter regelszijnregels verschuilt. De moderne burger accepteert niet meer dat er soms nou eenmaal fatale ongelukken gebeuren; er moet een schuldige aangewezen worden en er moet smartengeld betaald worden. Niet de handhaver, of het gebrek aan ondernemerschap en visie, maar wij zelf zijn er schuldig aan dat we niet meer in de Coolhaven kunnen zwemmen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 aug. 2022 - 8:23

Nog al egocentrisch om niet beters te kunnen bedenken dan het doodmaken van een zeezoogdier dat je in de weg zit. Inmiddels trekken Nederlanders naar oa, de droogvallend zandstranden van de Nederrijn en de Waal. Zwemmen is daar gevaarlijk. Ze kunnen onmogelijk beveiligd worden.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 aug. 2022 - 12:55

De authoriteiten vonden het te duur om Freya te verplaatsen. Ombrengen was goedkoper.