Joop

'De vrije pers is nu belangrijker dan ooit deze eeuw'

  •    •  
02-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
767 keer bekeken
  •  

Voor het eerst in zes jaar woonde de Amerikaanse president het fameuze White House Correspondents' Dinner bij. Donald Trump staakt de jaarlijkse traditie omdat hij er slecht tegen kan als er grappen over hem gemaakt worden. Bovendien heeft hij een broertje dood aan kritische media. Daarop speelde corona het evenement, waarin op luchtige wijze de politiek op de hak wordt genomen, parten. Nu was Joe Biden wel de eregast. "Ik ben blij hier te mogen zijn tussen mensen die een nog lagere waarderingscijfers hebben dan ik." Hij wees fijntjes op de aanwezigheid van medewerkers van Fox in de zaal. De tv-zender voert dag in dag uit campagne tegen vaccinatie maar voor zichzelf weten ze kennelijk beter want alleen wie volledig geboosterd is werd op het diner toegelaten. Biden maakte niet alleen grappen. Hij weest op de plaag van fake news en merkte op dat de vrije perst in deze eeuw nog nooit zo belangrijk is geweest. De avond werd gepresenteerd door Trevor Noah van The Daily Show.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

youppie
youppie2 mei 2022 - 18:54

Vrije pers is heel erg belangrijk. Objectieve pers nog veel belangrijker. In Nederland is het zeer zorgerlijk gesteld met de persvrijheid. Ogenschijnlijk is er in Nederland volledige pervrijheid. De praktijk is echter weerbarstiger. Er is een spreekwoord dat heet: 'Wiens brood men eet, diens woord men preekt'. De Staatsomroep moet het niet in zijn hoofd halen om te onwelgevallige zaken aan de orde te stellen. Dan krijg je of een tijdstip dat er niemand kijkt of de 'Reichscensor' (de eufemistische naam is Zendercoördinator) grijpt in en schrapt onderdelen van het programma. Vraag maar aan Avro presentator Jan Mom. De commerciële omroepen passen zelfcensuur toe. Wanneer die over de schreef gaan, dan komt de speciale commerciële omroepen belasting die al een poosje op de plank ligt te voorschijn. Dan komt er iets van een forfaitair tarief van 35% op de reclameinkomsten als heffing. Maar wanneer ze zich braaf aan de informele regeltjes houden, dan komt deze heffing niet. De kranten en tijdschriften zijn bijna allemaal in handen van drie Belgische partijen. In België, en ook steeds meer in Nederland vindt preventieve zelfcensuur plaats. In België worden de kranten en tijdschriften gratis door de overheid bezorgd. Wanneer deze iets te kritisch gaan schrijven, dan vervalt dit enorme voordeel. Een te kritische journalist kan een baantje als voorlichter bij de overheid wel vergeten. Ook een journalist heeft een hypotheek en censureert zichzelf.

3 Reacties
Déjà vu
Déjà vu2 mei 2022 - 23:13

Kan me hierin volkomen vinden.

Zandb
Zandb3 mei 2022 - 6:20

youppie Objectieve pers is belangrijk. Maar vertelt u eens, hoe zouden we kunnen vaststellen dat het in Nederland de pers objectief is? Dat spreekwoord: "Wiens brood men eet, diens woord men spreekt", vraag ik mij af, hoe wilt u er bv voor zorgen dat zoiets niet langer van toepassing is. Voor al uw voorbeelden van hoe zorgelijk het gesteld is geldt met die persvrijheid, ontbreken overigens de concrete bewijzen. U stelt bv dat wat de commerciële omroepen aan nieuws brengen min of meer afhankelijk is van 'chantage'. Daar moeten toch absoluut zeker concrete voorbeelden van zijn! Uit nieuwsgierigheid: Wanneer de overheid in België het bezorgen van kranten subsidieert, hoe beïnvloedt ze daarmee dan de inhoud van wat die kranten schrijven? Hebt u daar bijvoorbeeld dan ook concrete bewijzen voor? En "preventieve zelfcensuur", dat lijkt mij dubbelop.

Sonic2
Sonic23 mei 2022 - 21:20

De pers in Nederland is objectief. Dat dromers zoals u geloven in Nexit, klimaatakkoord in de shredder gooien of het bannen van een hele religie is uw probleem. Je hoort trouwens nooit fatsoenlijke mensen of partijen klagen over de media. Het is altijd de ultra boze burger die moppert. Het type dat zijn paraplu vergeet en klaagt dat hij of zij nat wordt. Dat soort types. Ik heb in 2019 Groenlinks gestemd en in 2021 PvdA( Arib). Heb je mij ooit zien klagen over de berichtgeving over Ploumen? Of over Klaver die kritiek kreeg? Ik heb verschillende keren SP gestemd. Ik lig geen nacht er van wakker als DaanOuwens er hier kritisch over schrijft. Rechtse mensen en rechts radicale mensen zijn jankerds. Die alleen maar hun zin willen krijgen. Alleen maar hun nieuws willen krijgen. Alleen maar hun "helden" op hun onterechte voetstuk willen houden. Linkse mensen slapen niet onder een SP/PvdA en GL dekbed en komen boven het niveau van een 12 jarige uit. Alles wat rechts is voelen zich bij het minste of geringste aangevallen door een "aanval" op hun leiders. En bleren ook meteen om partijdigheid. Kritiek op uw soort is demonisering. Als het de "overheid" gebeurt is het terecht. Jank wat minder. En steun eens wat minder fout volk.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout2 mei 2022 - 17:16

De vrije gedachte is nog steeds een sieraad van onze democratie. De vrijheid om die openbaar te mogen maken, bekroont zulks in onze huidige maatschappij. Ik zou, na ampel beraad met mezelf, nog steeds geen begrip op kunnen brengen voor lieden die daarop tegen zijn.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers3 mei 2022 - 12:17

Ja, maar dat is niet genoeg. Het behoort wel met referentie van de werkelijkheid en wetenschap relevant tot een onderwerp te zijn, of een toenadereing met wetenschappelijke methode tot die werkelijkheid. Zoals Winston zei in 1984, 'vrijheid is de vrijheid om de kunnen zeggen 2 plus 2 is 4'. Er is een onafhankelijke werkelijkheid. Niet zomaar de autoriteit van subjectieve wensen. Dat een land zich mag verdedigen tegen een aggressieve en dus criminele militaire aanval is internationaal basis recht bijvoorbeeld. En als iemand basis rechten van landen gewoon benoemt in de spraak omgang is dat niet de uilokking van die aggressieve aanval maar getuige van basis recht en de werkelijkheid daarvan.

Peace ....
Peace ....2 mei 2022 - 16:53

Nu zou ik de grappen en grollen over Biden wel eens willen zien en horen ... die worden angstvallig onder de dekens gehouden want ik kan ze niet vinden.

Mark Huysman
Mark Huysman2 mei 2022 - 16:41

'De vrije pers is nu belangrijker dan ooit deze eeuw' Behalve als je zaken onthult die er toe doen. Dan zal het Amerikaanse emperium alles in het werk stellen om je voorgoed op te bergen. Zie Assange. Joop lijkt zich te ontwikkelen tot spreekbuis van de Amerikaanse regering.

5 Reacties
Frans Akkermans
Frans Akkermans2 mei 2022 - 19:48

Ik lees in de vrije pers alles over Assange en wat hij heeft onthuld. Ook waarom de Amerikanen hem willen vervolgen. Wat heeft u tegen de vrije pers? U maakt er 100 %gebruik van.

Zandb
Zandb3 mei 2022 - 6:22

Mark Pijnlijke constatering. Valt weinig tegen in te berengen.

youppie
youppie3 mei 2022 - 8:48

Assange was een absolute held. Voor zowel links als rechts, maar nog een beetje meer voor links. Hij heeft laten zien hoe de wereld zo ongeveer in elkaar steekt. Totdat Assange een consequente man bleek te zijn en toen hij ook de lijken uit de kast van Hillary Clinton begon te scheppen, was hij bij links in één klap persona non grata. Een gevaar voor de samenleving die zo snel mogelijk moet worden opgesloten en vergeten. Wanneer hij in de VS de doodstraf krijgt, dan wordt het een drieregelig éénkolommertje in de zelfbenoemde kwaliteitspers.

Mark Huysman
Mark Huysman3 mei 2022 - 8:52

[Ik lees in de vrije pers alles over Assange en wat hij heeft onthuld. Ook waarom de Amerikanen hem willen vervolgen.] Dus zolang je ergens kunt lezen waarom journalisten vervolgd worden is er spraken van vrije pers? Tja… [Wat heeft u tegen de vrije pers?] Dat kan ik beter aan jou vragen. Jij hebt kennelijk geen moeite met vervolging van journalisten.

Mark Huysman
Mark Huysman3 mei 2022 - 12:13

[Assange was een absolute held. Voor zowel links als rechts..] Welk rechts precies? [Totdat Assange een consequente man bleek te zijn en toen hij ook de lijken uit de kast van Hillary Clinton begon te scheppen, was hij bij links in één klap persona non grata.] Niet bij links maar bij de liberale (Democratische) vleugel van de Amerikaanse heersende klasse.

Woeki Hypo
Woeki Hypo2 mei 2022 - 13:19

De vrije pers is nu belangrijker dan ooit deze eeuw Zeker. “Biden maakte niet alleen grappen. Hij wees op de plaag van fake news en merkte op dat de vrije pers in deze eeuw nog nooit zo belangrijk is geweest.” Daarom gaan hij en zijn Democraten het restant van de vrije media om zeep helpen. En heeft Biden en zijn Democraten (vaccinatie fundamentalisten en dwingelanden) nu, na “1984”, een “Ministerie van Waarheid” opgericht. Obama heeft ergens een toespraak gehouden van gelijke anti desinformatie strekking. Op sommige sociale media kanalen, de echt vrije pers in de VS, en daarom onder (maximale) druk staande van censuur en repressie, is daar een vernietigende kritiek op. Mijn visie. Het doel van dit “Democratische” “ministerie” is om onder het label van “desinformatie” elke onwelgevallige (mogelijke) waarheid (uniform of pluriform / met te veel toehoorders) voor de Democraten de kop in te drukken. M.a.w. een / de (mogelijke) waarheid zal als “desinformatie” geframed worden. Door hoogopgeleiden. En zij doen zo, wat zij anderen / andere landen verwijten. Hypocrisie en “1984”. De Democraten in de VS (ook globaal neoliberalen van De Atlantische Oligarchie) zijn nu duidelijk autoritaire dictators geworden. Ik vrees, dat het met de “democraten” in Nederland of de EU (vazallen van de VS / trouwe bondgenoot van de VS) niet anders zal worden / zijn. Dus let op o.a. de houding van D66 en de PvdA, en ook deze site Joop, in Nederland. Woeki Hypo is gematigd liberaal

3 Reacties
Satya
Satya2 mei 2022 - 13:54

Wat een matige onderbouwing weer. Het fascisme verklaart journalisten tot vijand, zoals Trump deed, wil niet met onwelvallige media praten, zoals Trump deed. Peter Thiel, aanhanger van Trump, heeft hem onwelgevallige media financieel kapot geprocedeerd. Een rijke republikein heeft in Texas hem onwelgevallige uitgevers opgekocht, de journalisten die er nog werken mogen niet over hem en zijn familie schrijven. Knap stukje propaganda

Y-Line
Y-Line2 mei 2022 - 20:07

@Satya Aan de andere kant.. moet je je ook afvragen hoe het kan dat zo'n beetje de volledige Amerikaanse media destijds het Hunter Biden/laptop verhaal hebben doodgezwegen en als 'Russisch nepnieuws' hebben gelabeld.. Wat later natuurlijk niet zo bleek te zijn, het was allemaal waar.

Satya
Satya3 mei 2022 - 13:00

Y Het gaat niet om de democraten als onschuldig neer te zetten, het gaat om het ontzien van de republikeinen. In Amerikaanse media was daar Trouwens genoeg over te horen. Er was gebrek aan bewijs. De Amerikaanse media staat in 2 kampen en ze praten met hun eigen kamp mee.

Kikkerts
Kikkerts2 mei 2022 - 10:59

'De vrije pers is nu belangrijker dan ooit deze eeuw' Met stipnotering het understatement van het jaar. Waar Trump geen stap kon verzetten zonder op-of aanmerking op zijn doen en laten van de ''vrije'' pers laat diezelfde ''vrije'' pers het nu flink afweten. En de gevolgen zijn niet mals. De Afghanen kunnen er over meepraten. Omdat ze door Biden van de een op de andere dag in de steek zijn gelaten krijgen ze steeds meer reliwaanzinnige terreur van de ergste soort te verduren. Heel vreemd dat de vrije pers daar niet frequent aandacht aan schenkt. Het lijkt wel of Afghanen niet meer bestaan. En dat is ook precies de reden dat held Biden dit soort laffe acties praktisch ongehinderd kan blijven plegen. Zonder dat de gemiddelde Amerikaan met de neus op de feiten wordt gedrukt door de ''vrije'' pers. In plaats daarvan worden we dagelijks platgebombardeerd door de ''vrije'' pers met het heldhaftige optreden van Biden in Oekraïne. Waar de held WO3 aan het uitlokken is door o.a. steeds meer wapentuig naar het strijdtoneel te verschepen. Intussen wel de Cubanen kapot maken voor een akkefietje dat 60 jaar geleden plaatsvond. Wat een held. Hoe gaat de ''vrije'' media dadelijk berichten als de eerste atoombom niet in Europa valt maar op de Amerikaanse Westkust. Of wordt het Oostkust? De ''vrije'' media mag het zeggen.

2 Reacties
Zandb
Zandb2 mei 2022 - 13:05

kikkerts Wat is nu uw bezwaar. Dat die vrije pers zo vrij is, dat die iets niet belangrijk vindt wat u dan wel belangrijk vindt? Of is dan die vrije pers helemaal niet vrij?

Paul Spijkers
Paul Spijkers3 mei 2022 - 12:00

Weer onjuist. Men heeft het over de heldhaftigheid van de Oekrainiers, niet die van Biden, Biden is niet in een oorlog daar. Rusland is degene die aanvalt en bezet. NATO vecht daar niet, en dat word steeds bevestigt, en je doet net alsof dat niet zo is. Het is dus Rusland die de dreiging vormt, en dat zeggen ze steeds ook. Jij dreigt trouwens ook, met bommen op de VS, en geeft weer het mogenlijke slachtoffer van de aggressie de schuld, inplaats van de aggressor. Het kan niet mis. Elke reactie geeft je de schuld aan iemand anders dan de aanrander. Oekrainiers, NATO, Joden, maar nooit de schuldige. Wat een mafia logica weer.