Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De vraag die informateur Hamer eerst aan alle partijen moet stellen

  •  
14-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
47128374731_552b05309a_k

© cc-foto: Tim Reckmann

In het formatieproces moet de verandering van het huidige, ontwrichtende karakter van het recht centraal staan
De toeslagenaffaire en haar politieke nasleep hebben duidelijk gemaakt dat de juridische ordening in Nederland behoorlijk uit de pas is gelopen. Met ontwrichtende gevolgen. Niet alleen op het gebied van macht, tegenmacht en de bestuurscultuur. Maar ook op het gebied van de toegang tot het recht en de effectiviteit van de gekozen rechtsingang. De vraag rijst dan ook wat er nog wel een beetje functioneert?
Slachtoffers van de toeslagenaffaire en de Groningse aardbevingsschade hebben het vertrouwen in het recht al lang geleden opgegeven. Het recht helpt hen immers niet om hun grieven tegen de overheid en uitvoeringsorganisaties effectief te kunnen ventileren en hun problemen tijdig en adequaat op te doen lossen. Zelfs niet met behulp van een advocaat, de rechter of de Nationale Ombudsman. Allen werden zij niet gehoord. Toen er wèl naar hen geluisterd moest worden. Soms werden opgepikte signalen zelfs bewust genegeerd om het eigen falen van het overheidsapparaat te kunnen maskeren.
Het rechtssysteem heeft dus eerder ontwricht dan effectief gefunctioneerd. In een rechtsstaat is dat een verbijsterende vaststelling. Maar niet getreurd. Premier Rutte heeft om dit probleem op te lossen goede voorstellen gedaan. Voorstellen die door een meerderheid van de Tweede Kamer weliswaar matig enthousiast zijn ontvangen, maar niet direct zijn afgewezen. We zetten gewoon nog een extra tussenlaag in het systeem en dan moet toch echt alles goed kunnen komen. Met een beetje meer geld voor de sociale advocatuur en beter luisteren naar de Nationale Ombudsman.
Onder mevrouw Hamer wordt het formatieproces thans weer voortvarend voortgezet. Dat moet in het landsbelang. Ik geef hierbij mevrouw Hamer een ongevraagd advies mee. Leg als eerste aan alle door u uit te nodigen partijen de vraag voor, nog voordat zij hun plannen over herstel na corona, de klimaat en energie transitie en andere belangrijke thema’s aan u kenbaar maken, welke plannen zij hebben om het recht als ordeningsinstrument weer te laten functioneren. Zoals het ooit bedoeld is. Ordenen van de samenleving. En niet ontwrichten. Die antwoorden zullen door alle politieke partijen eerst gegeven moeten worden om überhaupt een zinvol geloofwaardig regeerakkoord, hoe minimaal ook, te kunnen maken en te presenteren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

Uitgekleed
Uitgekleed16 mei 2021 - 15:31

Wat is de formele wet die de ordening van de samenleving beoogt in algemene zin.? Is die er wel.

Leman
Leman15 mei 2021 - 6:33

De VVD met Mark Rutte als leider van deze politieke partij heeft deze crisis, zoals hierboven beschreven, veroorzaakt. Niet alleen door wanbeleid maar ook doelbewust om bepaalde groepen, bedrijven of zichzelf voordelen te verschaffen. De spastische bewegingen die de heer Rutte nu maakt om toch vooral aan de macht te blijven moeten nu toch voldoende bewijs zijn dat deze partij en deze man niet deugen. Het beste zou zijn dat deze club (VVD) net als andere dubieuze clubs (denk aan motorbendes) gewoon verboden wordt. De VVD zorgt voor ontwrichting van de samenleving door jarenlang asociaal en corrupt beleid. Nederland verdient nu een frisse start en daar passen deze witteboordencriminelen niet meer tussen.

2 Reacties
Pater
Pater15 mei 2021 - 9:11

Als het nou alleen de VVD was! Was het niet het CDA dat vrijwel alle beleid van Rutte heeft gesteund? En dat zijn partijgenoot en onze held uit Almelo in de ministerraad gewoon liet vallen? Een beetje oppervlakkig geklets.

korheiden2
korheiden217 mei 2021 - 13:37

@Leman : Toe maar. De VVD verbieden. Ik neem zo maar aan dat de partijen op extreemrechts dan ook niet meer worden toegestaan. En nu we toch bezig zijn : DENK als rechterhand van Erdogan en de vrouwonvriendelijke SGP ook maar weg, zou ik zeggen. De BBB van Caroline van der Plas? Bij GL zitten trouwens nog wel wat oud-bewonderaars van Pol Pot en actievoerders van RaRa. Zoiets?

P Haan
P Haan15 mei 2021 - 5:54

Herstel impliceert dat het vroeger goed was. Dat was het niet. Het recht heeft nog nooit gewerkt voor de zwakkeren in de samenleving. Er is nog nooit de mogelijkheid geweest om als eenling je verhaal te kunnen vertellen en gehoord te worden. Waarom zijn de vakbonden ooit opgericht? Ik denk ook niet dat het bij de politiek thuishoort. 'welke plannen zij hebben om het recht als ordeningsinstrument weer te laten functioneren. Zoals het ooit bedoeld is' Is het ooit zo bedoeld? Is recht niet iets wat altijd reactief ontwikkeld is? Geen bedoeling, maar beperking?

The Apple
The Apple14 mei 2021 - 16:21

Zoals ik al eerder vast stelde: eerst moet de rechtstaat hersteld worden, daarna kan je pas onderhandelen. Het herstel van de rechtsstaat kan -en mag- immers niet het onderwerp zijn van onderhandelingen, al doen de rechtse partijen maar al te graag of dat wel zo is, om te zorgen dat de linkse partijen aan de rest helemaal niet toekomen.

Karingin
Karingin14 mei 2021 - 15:37

Wat ik mis in dit betoog is dat het om het bestuursrecht gaat, dat vind ik toch wel een noodzakelijke nuance. Eigenlijk zouden alle rechters die klakkeloos uitgegaan zijn van het gelijk van de overheid uit hun ambt ontheven moeten worden. Hoe het dan verder moet weet ik ook niet, maar er zijn vast deskundige juristen die daar zowel voor de korte als de lange termijn oplossingen voor kunnen bedenken. Met een grote zak geld uiteraard, en met een niet-VVD-er/CDA-er op Justitie - laten we die partijen voor de komende 10 jaar sowieso uitsluiten van die post

3 Reacties
Jozias2
Jozias214 mei 2021 - 22:40

@karin Toch wel bijzonder hoe hier voorstellen worden gedaan die ongrondwettelijk zijn onder het mom van ‘waarborgen van de rechtsstaat’. In Nederland worden rechters voor het leven benoemd juist om de onafhankelijkheid te waarborgen.

Pater
Pater15 mei 2021 - 9:13

Maar die andere suggestie van Karingin: geen CDA en/of VVD aan de leiding bij Justitie, is echt prima.

Jozias2
Jozias215 mei 2021 - 18:28

@pater, Dat maakt mij niet zoveel uit, je onderschat de grootte en dynamiek op zo’n ministerie en je overschat de invloed van een passant zoals een minister.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman14 mei 2021 - 10:38

Er is een nieuwe website ter info, https://oprutten.nl/ Tijd voor nieuwe verkiezingen, eens kijken hoe de vlag er nu bijhangt, of moet er eerst nog meer ellende boven water komen?

2 Reacties
GHS
GHS14 mei 2021 - 11:59

Nieuwe verkiezingen? Die komen er niet, want dan zien die "kleine partijen" hun invloed te loor gaan.

harmmeijer
harmmeijer14 mei 2021 - 14:56

Rutte heeft in die 11 jaar meer kapot gemaakt dan ons lief is. Nog nooit heb ik een nachtmerrie gehad dat de VVD ons 11 jaar zou gaan regeren. Dat verzin je ook niet in je stoutste dromen. Het is werkelijkheid geworden.

DaanOuwens
DaanOuwens14 mei 2021 - 10:28

De oplossing van Rutte doet inderdaad het ergste vrezen. Een tussenlaag van ambtenaren. Een soort callcenter maar dan gevuld met jonge ambtenaren. Rutte heeft geen idee waar hij mee bezig is. Het is lastig om aan een discussie over de inhoud te beginnen als de discussie partner geheel losgezongen is van de werkelijkheid. Een veel nuttiger idee zou zijn 1 maal per maand in een achterkamertjes uitgebreid dineren met de ombudsman. En dat mag van mij dan op kosten van de samenleving. Het mag ook wat kosten. Het bespaart namelijk een hele tussenlaag van ambtenaren.

2 Reacties
Rode druppel
Rode druppel15 mei 2021 - 15:36

Eens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mei 2021 - 5:47

Hij had beter de rapporten van de ombudsman kunnen lezen, dan had hij de rode draad wel gezien.

gimli55
gimli5514 mei 2021 - 10:19

Zo lang iedere keer naar dezelfde middelen en maatregelen wordt gegrepen, zal er niets verbeteren. Er wordt een commissie ingesteld of weer een nieuwe extra bestuurslaag. Er wordt weer een blik voorlichters uit de kast getrokken. Beloftes gedaan, die naderhand averechts hebben uitgepakt. Het systeem faalt, ik blijf het herhalen en dat accepteren zit niet in de leidinggevenden van het systeem. Die managen de puinhoop, waarbij het doel is dat zij, de managers en leidinggevenden, er zo min mogelijk last van ondervinden. De problemen worden niet opgelost, ze zijn ook erg complex en als de burger het niet begrijpt, wordt het nog een keer uitgelegd. Net zo lang in mooie volzinnen tot niemand er nog iets van snapt. Veel woorden en weinig wol. Politici praten net zo lang over de problemen tot de interruptie tijd erop zit en er nog steeds niets wezenlijks is besloten. De maatregelen voldoen niet, want ze hebben geen relatie met het probleem. Dat zie je nu weer met het nieuwe verkeersbeleid. Rekening rijden levert alleen de staat extra geld op, denk niet dat het goedkopere wordt. Terwijl er niets aan de afname van de koolstofdioxide wordt gedaan. Er is alleen een nieuwe belasting ingevoerd. Dit is maar 1 voorbeeld, maar het is wel de stuip waarop de managers het land "leiden", of is het "lijden". Nu volgen de reacties van neoliberaal Nederland met verwijzing naar allerlei WC-eend lijstjes, blind voor het werkelijke functioneren van de staat. Verwijzing naar rampen, die staan te gebeuren, als andere politieke systemen zoals bijv het Rijnland systeem, de macht overnemen. De staat is niet om de burgers te ondersteunen, maar om de macht te behouden. Daar hoort ook de radicale ideeën van Rutte bij. Die waren niet radicaal maar zeer in lijn met het neoliberalisme. De status quo behouden is belangrijker dan oplossingen voor het eigen falen. Vandaar dat er nu allerlei initiatieven worden ontplooid om de kritiek te dempen. De regeringspartijen moeten niet constant geconfronteerd worden met kritiek, en het afrekenen op slecht beleid. Ze doen zo hun best, en de burger begrijpt het verkeerd, of is het herinnert verkeerd. Neoliberalisme is corrupt, blind, repressief en asociaal.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens14 mei 2021 - 12:45

@ gimli55 Probeer nou eindelijk eens een onderbouwde inhoudelijke reactie te schrijven. Nou heb je een heel verhaal en er staan alleen loze kreten in. Geef antwoord op vragen als: Hoezo faalt het systeem? Omdat er niet gebeurd wat jij wil? Is dat falen? Zij er ook mensen die wel tevreden zijn? Waarom zijn die wel tevreden en jij niet? Waarom zou rekeningrijden mensen iets op moeten leveren? Waarom moet rekening rijden CO2 uitstoot verminderen? Gaat het er niet om om de lasten van de vervuiling neer te leggen bij degenen die het veroorzaken? De staat wil de macht behouden? Wie is de staat dan? Aan zie moet hij de macht afstaan? En waarom? Welke burgers moeten de macht hebben? Wie zijn dat en wat willen ze? Willen die allemaal wat jij wil? Je levert een aantal standaard zinnen af die je al duizenden keren hebt opgeschreven maar je hebt niet door dat het nergens over gaat. Er is niet duidelijk wat jij het probleem vindt, niet duidelijk waarom het een probleem is, niet duidelijk of het misschien alleen jouw persoonlijke probleem is en niet duidelijk wat volgens jou de oplossing is. Kortom niet echt een tekstje waar iemand iets aan heeft.

Hakkepuf
Hakkepuf14 mei 2021 - 13:58

"De staat is niet om de burgers te ondersteunen, maar om de macht te behouden." Dat heeft niets met neoliberalisme te maken, maar alles met uitwassen van Sociialisme, Communisme en Marxisme.

Karingin
Karingin14 mei 2021 - 15:29

Pufje: Och èrme, je bent tot de wappie-orde toegetreden - sterkte knul

gimli55
gimli5514 mei 2021 - 19:15

@DO vertel maar waar mijn bijdrages niet kloppen, ik hou je de bekende spiegel voor. Daar zou je in moeten kijken. Het is onbelangrijk wat ik wil, dat is bekend. Het systeem faalt, wanneer de staat racisme en discriminatie uitvoert op grote groepen burgers. gaswinning schade 30.000 gezinnen, ook als probeert de NAM dat te verlagen naar 50. Toeslagschandaal 30.000 gezinnen, UWV 175 gezinnen maar net ontdekt en waarschijnlijk veel meer. Iedere belofte van Rutte blijkt naderhand een leugen, dat is een feit geen veronderstelling of aanname. De kosten die de burger moet betalen in het nieuwe systeem wordt vast niet gespendeerd aan de vermindering van het koolstofdioxide. Wat gaat de industrie doen, die krijgen weer € miljarden subsidie. Jij hebt er misschien niets aan, maar dat maakt het niet minder waar. Je kunt je ogen sluiten, maar daar los je geen enkel probleem mee op. Het begint met de acceptatie dat het systeem faalt.

gimli55
gimli5514 mei 2021 - 19:17

@H Er bestaat geen socialisme, communisme en marxisme in Nederland. Wel al 40 jaar neoliberalisme met de huidige situatie als groot voorbeeld.

harmmeijer
harmmeijer14 mei 2021 - 10:09

Arrogantje corpsbal minister Dekker (VVD) van ‘Rechtsbescherming’ blijft ontkennen dat onder zijn wanbeleid het allemaal wel meevalt met de neergang van de sociale advocatuur: “Minister Dekker voor Rechtsbescherming vindt het niet nodig onmiddellijk maatregelen te treffen om de sociale advocatuur te versterken.” https://www.advocatenblad.nl/2021/05/11/dekker-acute-steun-sociale-advocatuur-onnodig/

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mei 2021 - 5:52

Die man heeft een grote plaat voor zijn kop. Nee natuurlijk, hij vindt dit heel normaal omdat hij ze weg wil hebben.