Joop

De Volt-files: Met Volt krijgt de Rotterdamse Markthal een mooie Europese vlag

  •  
02-06-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

© cc-foto: Frans Berkelaar

Volt doet mee aan de raadsverkiezingen maar niemand begrijpt waarom. Ook de partij zelf niet
Volt neemt steeds meer het karakter aan van een gewone politieke partij en daarmee komt nadrukkelijker de vraag op tafel waarom Volt eigenlijk op aarde is. In maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen en Volt wil her en der in het land meedoen. Zo ook in Rotterdam. 19 juni is er een congres waar een lokaal bestuur en een kandidatencommissie worden verkozen. Volt kan in de havenstad nu al niet meer stuk, zo lezen we in het AD : er zijn meer kandidaat-bestuursleden dan er posities zijn. Dat is inderdaad een luxe waar veel partijen op lokaal niveau alleen maar van kunnen dromen.
Volt heeft inmiddels bijna duizend leden in de regio Rotterdam. Bij de Tweede Kamerverkiezingen haalde Volt hier 3,4% van de stemmen, omgerekend één zetel in de gemeenteraad. Volt rekent zich ongetwijfeld rijk: in de peilingen van Maurice de Hond staat de partij op een verdubbeling en als dat in Rotterdam ook lukt, zijn twee raadszetels gegarandeerd. Als alle huidige partijen in de Rotterdamse gemeenteraad worden herkozen is Volt de veertiende fractie. Je zou dus zeggen: de gemeentepolitiek is in Rotterdam zo versnipperd, Volt moet wel een heel goed verhaal hebben om mee te doen.
De waarde van Europa laten zien Helaas: Volt kan nog niet zeggen wat de partij in Rotterdam wil. Vrijwilliger Jelle Dijkshoorn meldt in het AD dat ‘ons belangrijkste doel is om Rotterdammers de waarde van Europa voor de stad te laten zien.’ Volgens hem is dat ‘onze grootste motivatie om ook op lokaal niveau actief te worden’. Volt is een erg Europese partij: deze heeft in gemeenten in verschillende landen dezelfde standpunten. In Frankfurt wil de partij mee gaan doen aan de coalitie en daar heeft Volt als belangrijkste meerwaarde dat de partij meer PR voor de EU wil, zoals de viering van Europadag, EU-projecten op school en een EU Welcome Desk.
Een vreemde gewaarwording: Volt is een partij voor kosmopolitische hogeropgeleiden en die weten in theorie heel goed wat een gemeente uitspookt. Deze bestuurslaag doet dingen als ruimtelijke ordening, wonen, lokale voorzieningen, zorg, klimaatbeleid, integratie en burgerparticipatie. In Rotterdam is de gemeente ongetwijfeld ook erg druk met de haven en de armoede op Zuid. ‘De waarde van Europa voor de stad laten zien’ hoort niet in dit rijtje thuis, maar bij Volt krijgen leden zo’n zin toch met droge ogen uit hun strot.
De leden zijn nog bezig met het programma, horen we Oudshoorn zeggen, maar er wordt al nagedacht over een tweede metrotunnel, in plaats van een brug of een tunnel voor auto’s. Het AD schrijft het nonchalant op en zo leren we iets nieuws over het succes van Volt. Dit is niet alleen het gevolg van goede marketing en andere partijen die sleetse merken zijn geworden, maar ook van totaal onkritische journalistiek. Landelijk zien we dat het scherpst: Volt mag allerlei waarden uitdragen die allang worden uitgedragen en er zijn nauwelijks journalisten die vragen wat de partij echt toevoegt. Zelfs op het kerndossier EU is dat een raadsel.
Geen financiële paragraaf Maar het is nog een beetje erger. Als je een bestaande partij bent stuur je je landelijke verkiezingsprogramma naar het Centraal Planbureau (CPB) en daar rekent men dan de economische effecten door: een aardige manier om te voorkomen dat er geen sprake is van totale luchtfietserij. Het CPB kijkt niet naar nieuwe partijen en gelukkig maar, want bij Volt praat men nauwelijks over geld en geeft men zo ongeveer nul informatie over financiën. Bij elke voorgestelde investering kun je je dus afvragen wie dat in hemelsnaam moet betalen. Met stip op één: ‘klimaatneutraal in 2040’.
Het is precies dezelfde vrijblijvendheid die we bij Volt Rotterdam zien. Een metrobuisje meer of minder, wat maakt het eigenlijk uit? Klinkt toch goed, want zo’n buis is een prachtige imaginaire bijdrage aan minder CO2-uitstoot, al weet niemand hoeveel uitstoot het echt scheelt, wat dat kost en dus of die investering rendeert. Zo’n metrobuis kost al snel een miljard en dus zijn we heel benieuwd of er journalisten zijn die Volt gaan vragen waar al dat geld in de Rotterdamse begroting kan worden weggesneden. Waarschijnlijk blijft het stil, want Volt hoefde de eigen keuzes bij het landelijke programma immers ook nooit uit te leggen.
Opeens begrijp je waarom Volt als belangrijkste lokale speerpunt ‘de waarde van Europa voor de stad’ heeft. Die PR kost misschien een paar miljoen, maar het is in ieder geval in de begroting in te passen, waar dat vooralsnog niet geldt voor een extra metrobuis. Als er straks in Rotterdam weer een brede coalitie van een hele waaier aan partijen komt, doet Volt er toch wel aan mee. Die paar zetels uit het politieke midden zijn ongetwijfeld nodig voor de meerderheid. Zo’n coalitiedeelname zal sowieso soepel verlopen, want Volt vindt toch bijna hetzelfde als D66, PvdA en GroenLinks.
Wat Volt ervoor terugkrijgt weten we ook al: in navolging van Frankfurt een jaarlijkse viering van Europadag, aangevuld met een mooie Europese vlag op de Markthal. Rotterdam. Gefeliciteerd ermee.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Greendutch
Greendutch3 jun. 2021 - 10:00

voor begonnen wordt - met welk project dan ook- moet (vanaf nu) een grondig onderzoek gedaan worden wat een bouw kost aan milieuschade bij elke stap. bv het maken van machines en apparatuur, het maken van beton en staal etc en pas als de vergelijking getrokken is een beslissing nemen of een project wel of niet moet worden gedaan. bovendien moet voordat iets begonnen wordt ook gekeken worden naar wat en hoe van afbraak, recyclage, cradle-to-cradle voor als het moment komt dat iets weer niet meer nodig is/zal zijn. verder moet iedereen die wil regeren ook verantwoording afleggen.

1 Reactie
Willem D2
Willem D23 jun. 2021 - 10:40

Hoe gaan we die extra huizen dan ooit nog bouwen?

DaanOuwens
DaanOuwens3 jun. 2021 - 8:45

Prima dit soort stukjes. Het laat de diversiteit in de samenleving zien. Het boek van de schrijver over Baudet was ook heel aardig. Het enige waar hij met betrekking tot Volt de mist in gaat is dat hij Volt niet beschrijft vanuit het perspectief en de waarden van de partij. Volt heeft inderdaad geen verhaal voor het grootste deel van de Rotterdammers. Maar is dat erg? Leefbaar Rotterdam heeft ook geen verhaal voor moslims. De PvdA heeft ook geen verhaal voor witte boze Rotterdammers. Iedere partij richt zich specifiek op een segment van de samenleving. De verdienste van Volt is dat zij anderen niets willen aandoen of beperkingen wil opleggen. Er zijn genoeg andere partijen die er geen enkele mee hebben de grondrechten van andere groepen te beperken en ontlenen daar soms hun bestaansrecht aan. Volgens mij moet Aalberts gewoon doorgaan met het volgen van Volt maar ophouden met dat verwijtende toontje dat zij zich niet inzetten voor de onderste lagen van de samenleving. Dat doen ze niet. Maar dat hoeft ook niet. Daar zijn weer andere partijen voor.

Trees2
Trees22 jun. 2021 - 22:02

Chris, heb je nog een ander onderwerp? of schrijf je een je proefschrift over Volt? Ik kan zelf partij-programma's lezen, daar heb ik jouw laatdunkende anti-houding niet voor nodig. Ben wel benieuwd waar jij vóór bent. Nou, benieuwd....

Leontrotsky
Leontrotsky2 jun. 2021 - 13:17

Partijen zoals Volt, dus partijen die vanuit Europees standpunt willen regeren en partijen die één sterk federaal Europa voorstaan, een Europa waarin iedereen meedoet en waarin iedereen gelijke kansen heeft en waarin iedereen recht heeft op een gelijkwaardig bestaan en inkomen zouden heel goed de partijen van de toekomst kunnen zijn. De jeugd wil deze kant uit, en de jeugd heeft de toekomst, ik voorzie een zeer grote toekomst voor Volt, een pan Europese partij van alle EU landen!!

2 Reacties
Willem D2
Willem D23 jun. 2021 - 6:15

Welke jeugd? De kosmopolitische studenten? De gemiddelde mbo er is een stuk minder enthousiast over de EU, die gaan niet een jaar studeren aan een buitenlandse school of werken aan een internationale carrière.

DaanOuwens
DaanOuwens3 jun. 2021 - 8:35

@ Willem D Jij schrijft: De gemiddelde mbo er is een stuk minder enthousiast over de EU, die gaan niet een jaar studeren aan een buitenlandse school De gemiddelde MBO-er heeft maximaal MBO-3. MBO 1-3 ongeveer 80% van de MBO-leerlingen dat varieert wat per studierichting. De resterende 20% studeert op MBO-4 niveau. En voor bijvoorbeeld de horeca geldt dat die graag internationale stages lopen. Op de Antillen of Malta. Veel HBO en Universitaire studies hebben buitenlandse stages en buitenlandse studenten. Wat jouw reactie laat zien is dat die mensen die wat anders willen als jij jouw een zorg zijn. Hun belangen en wensen doen er niet toe. Hoe logisch is het dan dat er voor deze mensen een partij als Volt is die gezien het artikel niet echt wakker liggen van de wensen van die mensen die ongeschoold tot maximaal MBO 3 scholing hebben gevolgd? Die zeggen ook welke jeugd? Als je geen serieuze opleiding kan volgen doet je mening er ook niet toe.

Phantom3
Phantom32 jun. 2021 - 11:27

Volt is er voor het Europese grootkapitaal. Ver van wegblijven bij dat clubje.

Bouwman2
Bouwman22 jun. 2021 - 11:11

Als ik lid was van D66 dan hield ik mijn hart vast.Met bevende handen. Nog een Europese partij erbij. Het wordt druk wie het meest EU gezind is. De een nog meer dan de ander en dan heb je ook nog VOLT. Nederland krijgt een Europees gezinde regering. Daarover zijn de partijen het volledig eens. Want het belang van de EU werd eerste nog niet goed gezien "Europa best wel belangrijk" klonk het toen benepen, maar nu is dat anders. Iedereen ziet nu wel in dat de EU de polis is voor vrede en welvaart. Het is je levensverzekering. De tijd van het Europareferendum is lang geleden. Nederland is eindelijk eens volwassen geworden.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 jun. 2021 - 11:25

Europa is een ondemocratisch neoliberaal gedrocht dat schijt heeft aan haar burgers, mensenrechten en vrede . Verder is het totaal gebonden aan de nukken van de VS en haar militaire tak de NAVO . Alles is kut geworden sinds de EU

Bastet2
Bastet22 jun. 2021 - 12:25

Het is inderdaad een radicale koerwijziging bij de tien jaar geleden nog zo euro sceptische VVD. Maar bij die partij zijn ze inmiddels terug gekomen op zo ongeveer alles wat ze tien jaar geleden riepen. En kennelijk heeft de aanhang precies diezelfde verandering ondergaan. Nou ja, het zijn nu eenmaal ook vaak de wat trage leerlingen aan die kant van het politieke spectrum.

Pater
Pater2 jun. 2021 - 23:43

@Griezel Zalig zijn de simpelen van geest. Wat een primitieve gedachten.

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd3 jun. 2021 - 13:53

@ Griezel Dat poste ik ook net maar dat mocht niet geplaatst worden. Snapt u het nog, ik allang niet meer?

Jozias2
Jozias22 jun. 2021 - 11:02

Kortom: 1. Volt loopt tegen dezelfde uitdagingen aan waar elke beginnende politieke partij tegen aan loopt. 2. Volt is er voor om bepaalde problemen niet alleen nationaal maar in EU verband aan te pakken. Daarnaast is er geen verschil tussen Volt wat op lokaal niveau mee doen en een andere landelijke partij die lokaal mee doet of landelijke politieke partijen die meedoen aan waterschapsverkiezingen.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 jun. 2021 - 11:40

Ik krijg de indruk dat het een partij is die alleen maar bestaat zodat mensen een carriere kunnen maken in de politiek wie stemden hierop?

Kit2
Kit22 jun. 2021 - 10:43

Hier komt juist de ware aard van de niet-zo-lieve Volt-ertjes boven water. Kijk, nationale staten zitten de grote bedrijven maar in de weg, met wetten en belastingen en instanties. Weg ermee, vindt Volt, fijn de macht aan bedrijven. Van de EU hebben die geen last, die is al decennia ingepakt met lobbyisten van diezelfde multinationals. De fijne maatschappij van Volt ziet er dan als volgt uit: een door de industrie ingepakte EU, zoveel mogelijk verzwakte nationale staten (alleen justitie en veiligheid), en uitvoering van lokale (bv sociale) zaken door de steden. Daarmee alles wat bedrijven in de weg zit elimineren. En daarom gaan ze alvast in de steden zitten. Volt is daarmee een nieuwe manifestatie van Reagan, gemuteerd in lief uitziende gepolijste baasjes uit gegoede families, met schone nageltjes, gesteven boordjes en gitzwarte plannen.

3 Reacties
Jozias2
Jozias22 jun. 2021 - 11:04

@Kit Heb je een bron? Ik heb Dassers juist horen zeggen dat bijvoorbeeld dividendbelasting en de belasting constructies op de Zuidas vragen om een Europese aanpak om het waterbedeffect te voorkomen.

Kit2
Kit22 jun. 2021 - 12:39

@jozias gebruik je eigen hersens: alles vraagt volgens Volt een Europese aanpak, maar dat gebeurt al 75 jaar niet en dat gaat ook niet gebeuren. Volt wil de nationale overheid uitkleden en deels taken naar de EU leiden (en daar staat de boel al decennia schaakmat) en deels naar de steden. Van beide instanties heeft de multinational erg weinig te duchten, en in dat proces zal Volt bij ieder incident roepen dat het geen zin heeft het nationaal op te lossen en staan ze als blokkade klaar tegen elke welke nieuwe nationale wetgeving dan ook.

Pater
Pater2 jun. 2021 - 23:48

@Kit Goed advies, je hersens gebruiken. Zonder EU schopt NL nog geen deuk in een pakje boter, en denk bij dat pakje boter vooral aan de grote MNO's, en met name aan de allergrootste, de platformbedrijven. Als de lidstaten neoliberaal zijn is de EU dat ook; nu de wind de neoliberale krochten opfrist gebeurt dat ook bij de EU.

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd2 jun. 2021 - 10:22

Ik snap Volt wel, de rente is bijna nul en geld groeit bijkans aan iedere boom. Opter hier al jaren voor een kiesdrempel, dit land is straks nauwelijks nog te regeren met al die splinterpartijen...

HappyBuddha
HappyBuddha2 jun. 2021 - 9:50

Volt is een partij voor kosmopolitische hogeropgeleiden en die weten in theorie heel goed wat een gemeente uitspookt Bedankt voor het kompliment. Schat je de partij toch hoger in dan dat je in je bijdrages doet blijken.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 jun. 2021 - 11:26

nadeel van kosmopolieten is dat ze geen oog hebben voor plekken waar mensen daadwerkelijk wonen . ze zijn er zelf een half uur en gaan met het vliegtuig naar de volgende plek waar ze medekosmopolieten ontmoeten die ook totaal niet weten waar ze eigenlijk zijn .

Frans Kwakman
Frans Kwakman3 jun. 2021 - 15:26

O, jee, hoger-opgeleiden. Waauw, korting op de verzekeringspremie? Een aparte partij voor die groep. Ik denk dat Troelstra en Drees daar wel voor terug willen komen. Om uit te leggen wat daar zo verschikkelijk verkeerd aan is. Wie krijgt zoiets in z'n hoofd. Waarschijnlijk zeer goed opgeleid.

Mokker
Mokker2 jun. 2021 - 9:37

Ik blijf dit een eigenaardige serie vinden. Volt lijkt een beetje halfslachtig afgekraakt te worden uit een soort vooringenomenheid van de auteur, maar interessante inzichten in hoe de partij werkt blijven vooralsnog achterwege.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman22 jun. 2021 - 11:13

Had je anders verwacht?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 jun. 2021 - 11:41

Niet mokken, lekker wokken ! ;)

Mokker
Mokker2 jun. 2021 - 13:00

Een dag niet gemokt is een dag niet geleefd!