Joop

De Volt-files: Het Kamerwerk begint met een hoop organisatorisch gedoe

  •  
12-04-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
440 keer bekeken
  •  
nilufer

© ANP REMKO DE WAAL

Een ontmoeting met een nieuw Kamerlid
Nilüfer Gündogan loopt breed lachend het Tweede Kamergebouw uit. Ze is te laat voor onze afspraak, maar dat kun je nieuwe Kamerleden nauwelijks verwijten. We lopen een rondje langs de Hofvijver om bij te praten. Nilüfer stond op de tweede plek van de kandidatenlijst van Volt en is inmiddels met haar twee collega’s geïnstalleerd. We hebben afgesproken dat we elkaar vaker gaan spreken. Nilüfer wil graag transparant zijn in haar werk in de Kamer. Ze lijkt er bovendien wel plezier in te hebben dat juist ik met haar wil praten. Twee jaar geleden sprak ik haar al. Ze was toen kandidaat voor het Europees Parlement. Ik voorspelde dat we nooit meer iets van Volt zouden vernemen.
Ze heeft altijd in Volt geloofd, zegt ze. Deze verkiezingen stemden 41.352 mensen op haar. Nilüfer is trots dat ‘een kleine stad’ op haar gestemd heeft. Ze heeft nauwelijks de tijd gehad van de overwinning te genieten: ze had zich pas twee dagen van tevoren gerealiseerd dat je meteen op de dag na de verkiezingen in de Tweede Kamer wordt verwacht. Ze heeft nu een tweede telefoon en wordt de hele dag gebeld.
Voordat je als Kamerlid aan je idealen kunt gaan werken, is er veel organisatorisch werk te doen, zo leer ik. Er komt heel veel op Nilüfer af: om benoemd te kunnen worden moet je veel informatie aanleveren en allerlei formulieren invullen. Ondertussen moet Volt een organisatie opbouwen en medewerkers aannemen. Aanvankelijk was er helemaal geen ondersteuning. Nu is er tijdelijk hulp van mensen die ook aan de campagne hebben meegewerkt. Daarna moet er een definitieve invulling komen. Intussen moeten andere fracties inkrimpen vanwege hun verkiezingsnederlaag. Ze bieden secretariaatsmedewerkers aan die anders worden ontslagen.
Beslommeringen in de eerste weken Nilüfer heeft een introductie in de vergaderzaal van de Tweede Kamer gehad. Dat gaat vanwege corona in groepen, dus niet met iedereen tegelijk. Khadija Arib zei dat ze Nilüfer al meerdere keren op televisie heeft gezien. Dat gold voor de andere ruim 50 nieuwkomers kennelijk niet. De nieuwbakken Kamerleden hebben met de apparatuur geoefend. Bij de interruptiemicrofoon moet je op een pedaal gaan staan, leerden ze. Vroeger moest je een knopje indrukken, maar dat is vanwege corona veranderd. Ze mochten ook oefenen achter het spreekgestoelte, maar dat onderdeel heeft Nilüfer overgeslagen.
Er waren al voor de installatie allerlei besprekingen. Dat ging samen met pogingen de weg in het Tweede Kamergebouw te vinden. Nilüfer moest in de Thorbecke-zaal zijn voor een overleg van fractiesecretarissen. De fracties gingen in conclaaf over de huisvesting, zoals de indeling van de plenaire zaal. Ik herinner me meteen dat dat in de NRC stond : Volt was ontevreden over de plaats in de zaal, uiterst links achter de SP. Volt wilde in het midden. Opeens is Nilüfer niet meer zo spraakzaam: ze wil niets over de kwestie kwijt.
Waarom stond de onvrede van Volt dan in de krant, vraag ik. Dit blijkt voor Nilüfer een eerste kennismaking met de Haagse mores: de afspraak was dat men er niet met de media over zou praten. Volt hield zich naar eigen zeggen aan die etiquette, maar andere fracties hebben kennelijk wel gepraat. Nilüfer bezweert dat het verhaal in NRC in ieder geval niet van Volt komt. Ze vindt het jammer dat niet iedereen zich aan de afspraken houdt. Dat is een vorm van politiek waar ze een einde aan wil maken. Het is dezelfde soort politiek als dat de verkenners tijdens de formatie praten over de positie van Pieter Omtzigt.
Zo blijkt de kennismaking met de Tweede Kamer vooral een kwestie van organisatorische rompslomp. Ondertussen komen we wat mensen van het Binnenhof tegen. Nilüfer is duidelijk nieuw: de mensen groeten mij wel maar herkennen Nilüfer niet. Elsevier -journalist Eric Vrijsen geeft zijn visitekaartje af, de beroemde SGP-voorlichter Menno de Bruyne lijkt niet te begrijpen dat Nilüfer een nieuw Kamerlid is en ook voor GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet is ze een totale onbekende. Het is een perfecte illustratie dat partijen die niet in de Tweede Kamer zitten op deze vierkante kilometer geen enkele rol spelen. Hier is Volt een grote onbekende en een soort verrassing, terwijl Nilüfer al ruim twee jaar met de partij bezig is.
En de inhoud? Inhoudelijk gebeurt er eigenlijk nog niets, vertelt ze. Vooralsnog wil Volt ook nog geen inhoudelijke keuzes maken waar ze spijt van kunnen krijgen. Nilüfer heeft al de eerste mailtjes ontvangen van burgers en lobbyisten. Die moeten nog even wachten. Ze wil een goede volksvertegenwoordiger worden die genuanceerd, deugdelijk en weloverwogen keuzes maakt, zoals Volt tijdens de campagne heeft beloofd. Ze wil een heel degelijk Kamerlid worden. Ze kijkt op tegen mensen als Keklik Yücel (PvdA), Renske Leijten (SP) en Joel Voordewind (ChristenUnie) die altijd een heel uitgesproken profiel hadden.
Laura Bromet wil graag weten wat Nilüfers ambities zijn. Ze wil een goede controle op de macht, vertelt ze. Bromet heeft slecht nieuws: dat is heel moeilijk. Het duurt sowieso lang voordat je het vak van Tweede Kamerlid goed beheerst. Bromet moest drie jaar geleden ‘ergens beginnen’ en bedacht dat ze bewindspersonen kon inspireren met goede ideeën. ‘Daar word je doodmoe van’, bromt ze. De afgelopen jaren kon je vanuit de oppositie weinig klaarspelen: zelfs stemmingen over oppositie-moties werden vooraf door de regeringspartijen afgestemd. Zo kreeg je nauwelijks iets voor elkaar.
Nilüfer stapt op want ze moet verder. Ze is van plan dezelfde Nilüfer te blijven als voorheen. Als ze de komende tijd opeens verandert, moet ik het vooral zeggen, vindt ze. Ik zeg toe dat ik haar zal waarschuwen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Kuifje3
Kuifje313 apr. 2021 - 8:22

Ik heb/had de nodige scepsis wat betreft VOLT. Met name de EU-paragraaf vind ik niet echt prettig. Voor mij hoeft dat niet zo. Toch maken ze tot nu toe in de kamer een frisse indruk. Welbespraakt en een keer wat anders dan de gebruikelijke eenheidsworst. We gaan het zien of ze D66 2.0 blijken te zijn of dat ze een echt nieuw geluid gaan laten horen. Mijn voorlopige conclusie is licht positief.

P Haan
P Haan13 apr. 2021 - 6:24

Leuk om te lezen, eigenlijk. Het is natuurlijk gewoon een nieuwe baan, maar wel een vreemde.

OlavM
OlavM12 apr. 2021 - 23:24

Zelf ervaar ik Volt als D66 0.2. Niet écht vernieuwend, en ook op diverse punten onkritisch en naïef, met name wat betreft Europa. Wat vooral ontbreekt is een gedegen sociaal-economische analyse. Dan zie je niet dat de huidige EU vooral een vehikel is voor allerlei belangengroepen en lobbyisten die de grote concerns bedienen, en niet de belangen behartigt voor de minst bedeelden in de samenleving. Dan zie je niet dat Europese samenwerking op allerlei gebieden, zoals sociale en economische hervormingen, internationale criminaliteit, (im)migratie e.d. inderdaad wel heel belangrijk is, maar op een heel andere leest zal moeten worden geschoeid dan de huidige EU.

JasDon
JasDon12 apr. 2021 - 18:45

Ik sta achter de doelstellingen van Volt voor een verdere Europese integratie, maar tegelijkertijd blijven ze onrealistische standpunten met betrekking tot de immigratieproblematiek innemen. Ze zijn namelijk voor verdeling van vluchtelingen over Europa, terwijl dat simpelweg niet gaat gebeuren. Dus effectief verergeren ze hoogstens de vluchtelingenproblematiek voor NL in plaats van echte oplossingen aan te dragen.

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers13 apr. 2021 - 4:00

JasDon "verdere Europese integratie" Gezien VOLT wil dat niet langer unanimiteit tussen regeringlseiders nodig is voor vergaande beslissingen, hoe verschilt 'verdere Europese integratie' van minder controle op de macht en minder democratie tov het volkeren? Stel Nederlanders willen iets niet want dat is slecht voor ze. Bijvoordbeeld meer liberalisereing van arbeids omstandigeheden.

Satya
Satya13 apr. 2021 - 7:55

Welke vluchtelingenproblematiek?

Herr Vorragend
Herr Vorragend12 apr. 2021 - 15:55

Het framen van versleten links dat Volt een partijtje is van rijke corpsballen zonder ideeën is bijna pathetisch. Volt staat voor mij vooral voor het loskomen van overjarige politieke dogma's en is zodoende in mijn ogen progressief en activistisch. Versleten links stelt zich wederom reactionair op.

2 Reacties
Pater
Pater12 apr. 2021 - 16:48

Tja, het is echt niet voor niks dat Volt in het midden wilde zitten. Het is gewoon een soort D66. Degene die aan het framen is lijkt me deze Herr te zijn.

Satya
Satya12 apr. 2021 - 20:09

Als volt stemmer kom jij een beetje als hysterisch Obama fan op mij over. Het is nu tijd dat volt dat vernieuwde karakter laat zien en ik moet zeggen dat mijn kandidate mij al ernstig teleur heeft gesteld op het gebied van dierenwelzijn.

Kit2
Kit212 apr. 2021 - 14:51

'Inhoudelijk gebeurt er eigenlijk nog niets, vertelt ze. Vooralsnog wil Volt ook nog geen inhoudelijke keuzes maken waar ze spijt van kunnen krijgen.' Geweldig. Een clubje balletjes dat aan hun CV werkt.

Mark Huysman
Mark Huysman12 apr. 2021 - 14:43

Waarom zo’n welwillend verhaal over een parlementariër van een rechtse partij die door het grote geld aan zetels geholpen is? Dit is toch een linkse site?

4 Reacties
vdbemt
vdbemt12 apr. 2021 - 15:07

Dit is een reactie die me verbaast van jou. 1 -- een tamelijk ongefundeerd, in ieder geval ongemotiveerd, zwart maken van Volt (grote geld?) 2- mogen nietlinkse mensen niet reageren op Joop? Dan mag zeker de helft van de reacties verwijderd worden. Als mogelijk antwoord op de eerste vraag. Misschien is dit een goedmaker van de auteur. Hij is begonnen met kort achter elkaar 3, vreemde, negatieve, columns over Volt te schrijven. Hij leek nogal de pik op Volt te hebben. Zonder goede argumenten.

mordicant
mordicant12 apr. 2021 - 19:16

@vdbemt Precies, dat viel mij ook op. Op de 1 of andere manier lijkt Volt bij reactionair links in de allergiezone te zitten. Net als D66 trouwens.

LaBou
LaBou 13 apr. 2021 - 5:39

"Op de 1 of andere manier lijkt Volt bij reactionair links in de allergiezone te zitten." Zo vreemd is dat niet, zeker niet in het geval D66.

Mark Huysman
Mark Huysman13 apr. 2021 - 6:57

[…een tamelijk ongefundeerd, in ieder geval ongemotiveerd, zwart maken van Volt (grote geld?)] Uit de Joop-archieven: “..de partij die in 2017 werd opgericht door twee consultants van McKinsey, het Amerikaanse bedrijfsadviesbureau waar ook CDA-lijsttrekker Hoekstra carrière maakte. Er blijkt achter Volt een ‘young boys network’ van telgen uit vermogende en zelfs adelijke families te schuilen. “In 2019 was zestig procent van hun budget afkomstig van zes miljonairs.” https://joop.bnnvara.nl/nieuws/het-rijke-young-boys-network-achter-de-verrassend-populaire-nieuwkomer-volt [mogen nietlinkse mensen niet reageren op Joop?] Dat mag zeker. Maar ik verwacht dat de artikelen en opinies vanuit links gedachtengoed geschreven worden. [Op de 1 of andere manier lijkt Volt bij reactionair links in de allergiezone te zitten. Net als D66 trouwens.] D66 heeft een aanjagende rol gespeeld heeft bij de neoliberale contra-hervormingen in dit land. Als je daar een ‘allergie’ voor hebt ben je kennelijk ‘reactionair’. Want progressief betekent de samenleving zo veel mogelijk terug brengen naar de 19e eeuw.

Leontrotsky
Leontrotsky12 apr. 2021 - 14:30

Ik heb niet op ze gestemd maar ik ben tot nu toe diep onder de indruk van Volt. Een heel mooie aanwinst voor de politiek.

2 Reacties
Mini2
Mini212 apr. 2021 - 21:04

'maar ik ben tot nu toe diep onder de indruk van Volt. ' Op basis van wat?

Kuifje3
Kuifje313 apr. 2021 - 8:29

@Leon: Diep onder de indruk is voor mij nog wat overdreven, maar tot nu toe vallen ze zeker mee. Lekker duidelijk en niet te langdradig in hun betogen. Wat ze echt willen is nog wat te vaag voor een echt oordeel.