Joop

De Volt-files: Frankfurt wordt door Volt ondergedompeld in EU-agitprop

  •  
27-05-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
67354425_2149206485371589_5724035363580674048_n

© Foto: Volt Frankfurt / Facebook

Volt komt waarschijnlijk in het bestuur van een belangrijke stad, maar wat levert het op?
Volt gaat volgend jaar meedoen aan de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen. De partij wil graag op lokaal niveau actief worden en is dat al bij onze Oosterburen. Zo zit de partij in de gemeenteraden van steden als Aken, Bonn, Keulen, Düsseldorf en Münster. De Duitse ervaringen kunnen ons een beeld geven hoe het er straks uitziet als Volt in Nederlandse gemeenteraden zit. Laten we kijken naar Frankfurt: deze stad heeft van alle Duitse steden de meest Europese uitstraling vanwege de aanwezigheid van de Europese Centrale Bank. Hier zit Volt niet alleen in de gemeenteraad: de partij praat ook mee over coalitiedeelname.
Het is vanuit Nederlands perspectief slecht voor te stellen, maar de Groenen zijn in Duitsland met de CDU van Angela Merkel verwikkeld in een soort nek-aan-nekrace, zelfs voor het Bondskanselierschap. In Frankfurt is de strijd door de Groenen gewonnen: de partij heeft 23 zetels in de gemeenteraad, drie meer dan de christendemocraten. Die komen waarschijnlijk in de oppositie nu er over een coalitie wordt gepraat van de Groenen (23), de sociaaldemocratische SPD (16), de liberale FDP (7) en Volt (4). Die coalitie heeft met 50 zetels een kleine meerderheid van de 93 zetels die deze gemeenteraad telt.
In Nederland zouden we deze combinatie waarschijnlijk paars of paars-plus noemen: een mengelmoesje van groen, sociaal en liberaal. Het toeval wil dat de partijkleur van Volt eveneens paars is. Wat wil deze coalitie gaan doen? De onderhandelingen verliepen moeizaam maar de partijen hebben inmiddels een document van 224 pagina’s geproduceerd. Of deze coalitie er echt komt, staat sinds woensdagavond op losse schroeven: de FDP heeft er vooralsnog niet mee ingestemd. Volt heeft dat zelf wel gedaan. Tijd dus voor een analyse van het beleid dat Volt in Frankfurt graag zou steunen.
Herkenbare kritieken Het is opvallend hoe vertrouwd de maatregelen van deze nieuwe coalitie klinken, want in Nederland horen we van veel partijen hetzelfde soort ideeën. Ook de kritiek erop is hetzelfde.
De coalitie wil vooral dat de stad in 2035 klimaatneutraal is. Daar heeft men maatregelen voor bedacht die ook in Nederland vaak uit de kast worden getrokken: het openbaar vervoer moet beter, fietsen en wandelen moet worden bevorderd, liever geen gratis parkeren en er komen autoluwe zones. In Frankfurt komen wijken waar alleen bewoners mogen rijden. De weg langs de rivier de Main moet in de avond en in het weekend autovrij worden en over een paar jaar permanent. Frankfurt gaat ondertussen meer huizen bouwen, met in nieuwe woonwijken de helft sociale huurwoningen. Er komt een omstreden woonwijk bij, maar die wordt wel heel sociaal en duurzaam neergezet. Het gemeentebestuur wordt uitgebreid met één extra post.
De Duitse krant FAZ vat het wel aardig samen : de groeiende hoeveelheid jongeren in Frankfurt heeft deze partijen in het zadel geholpen, maar wat gebeurt er als die jongeren ouder worden en een gezin stichten? De stad is te duur en dan verhuist men naar de regio. Dat leidt tot forensenverkeer en dat is niet zo gemakkelijk met openbaar vervoer en fietspaden op te lossen. Het akkoord staat ondertussen vol onspecifieke intentieverklaringen. De vraag is wie alle maatregelen moet betalen en wat de daadwerkelijke prioriteiten zijn. Hoe hard is de belofte in vijftien jaar klimaatneutraal te worden?
Het zijn precies deze discussies die we uit Nederland kennen, waar met name rechtse partijen ook openlijk aan de betaalbaarheid van al het klimaatbeleid twijfelen. Deze Frankfurtse coalitie wordt al direct verweten aan potverteren te doen: zo vindt de oppositie de uitbreiding van het stadsbestuur onnodig en duur. Inmiddels is de FDP ook gaan twijfelen, al begrijpt niemand goed waarom.
Een Europese stad? De grote vraag is wat Volt inhoudelijk aan deze voorgestelde coalitie toevoegt. Dat zijn niet de groene plannen, want die kan de Duitse Groene partij zelf ook wel bedenken. Daarom een analyse van alles wat in het akkoord met Europa te maken heeft, want daar was het Volt allemaal om te doen. Dat is nog aardig wat.
Volt dompelt Frankfurt vooral onder in EU-agitprop. Jongeren worden enthousiaster gemaakt voor het idee van Europa. Leraren worden ondersteund hun leerlingen de democratische waarden van de EU bij te brengen en de Europese democratie in de klas tastbaar te maken. De coalitie wil beter communiceren welke invloed de EU heeft, de jaarlijkse Europadag wordt aangekleed met een festival en Frankfurt moet actief deel gaan nemen aan de Conferentie voor de toekomst van Europa. Er komen sowieso meer evenementen om de EU tastbaarder te maken en allerlei internationale instellingen en verenigingen in Frankfurt kunnen daarbij helpen.
De nieuwe coalitie wil recht doen aan het Europese karakter van Frankfurt en gaat dit actief stimuleren. De stad gaat inwoners in verschillende talen informatie verstrekken en gaat ook in die talen de dialoog met de burger aan. De culturele uitwisseling met andere steden – tot eentje ten zuiden van de Sahara – wordt versterkt. De stad stimuleert voortaan de uitwisseling tussen politici, verenigingen en bedrijven in andere EU-steden. Om de communicatie te vergemakkelijken moet daar een digitaal platform voor komen. Jongeren worden met gratis Interrail-kaartjes verleid ambassadeur van hun Europese stad te worden.
De meest concrete maatregel: er komt een EU Welcome Desk voor arbeidsmigranten en anderen die in Frankfurt komen wonen. Deze desk gaat deze mensen nuttige informatie geven over zaken als werk, overheid, onderwijs en gezondheidszorg. Ook zullen de mensen die zich bij de desk melden geïnformeerd worden over het leven in de EU. Een Volt-bestuurder moet er de baas van worden.
Oordeelt u zelf of het zinvol is dat Volt in Frankfurt in de coalitie gaat zitten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

MAD1950
MAD195029 mei 2021 - 0:07

Misschien een miezerige opmerking, maar de kleur van de FDP is geel. Dus SPD + FDP wordt oranje en niet paars. De coalitie wordt dus Groen + Rood + Geel + Paars = nou ja, een beetje onbestemd kleurtje. Het pakt uit als grijsbruin, denk ik.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mei 2021 - 15:16

Ik vind dat Volt niet in een gemeenteraad thuishoort. We hebben die gemeenten juist omdat het ook een 'samenlevingsvorm' een 'samenlevingsverband' is waarbij je het directe bestuur dichter bij de mensen brengt, er is t.b.v. die bepaalde samenlevingsvorm. Ik denk dat landen en Europa enkel en alleen bij de gratie van die onderverdelingen kunnen bestaan.

4 Reacties
Jozias2
Jozias228 mei 2021 - 20:29

@Minoes, landelijke partijen ook niet in de gemeenteraad?

DenFlexwerker
DenFlexwerker29 mei 2021 - 9:22

@Jozias: inderdaad wat voor te zeggen. Gemeensten bemoeien zich te vaak met zaken die nationaal zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jun. 2021 - 9:58

Gemeenten en provincies mogen nu al niet acteren in strijd met landelijk en Europees beleid. Je kunt dat daarom nog niet automatisch omdraaien. Des te groter het gebied wordt des temeer afstand van lokale politiek.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jun. 2021 - 9:59

We heffen ook de landspolitiek niet op!

Jozias2
Jozias228 mei 2021 - 15:03

In zuid Europa zie je bij elke weg en andere zaken die met eu geld zijn gefinancierd een bord en daar en elders de eu vlag hangen. In Nederland hebben we er een handje van successen te claimen en bij de negatieve consequenties naar ‘Brussel’ te wijzen. Daarmee wakker je met desinformatie anti eu sentimenten aan. De aandacht voor ook de positieve kant van de eu en wat het ons oplevert zou best ook wat meer belicht mogen worden.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 mei 2021 - 16:59

Als het doel van de coalitie is dat er meer inhoud wordt gegeven aan de Europese gedachte dan is Volt daar op zijn plaats. Ik kan me ergere dingen voorstellen dan EU agitprop.

2 Reacties
CUTTHECRAP
CUTTHECRAP28 mei 2021 - 11:02

Maar waarom moet dit zo nodig worden bestempeld als agitprop? Agitatorische propaganda is een term die ik onmiddelijk verbind met dictatorische regimes en radikale media als geenstijl, tpo en RT. Het is overduidelijk dat kennis over de ontwikkeling van de EU een heel belangrijk deel uit moet maken van de algemene ontwikkeling bij scholieren. Dat kun je ook relatief objectief doen. En als Volt dit in zijn/haar programme heeft, juich ik dat toe.

DenFlexwerker
DenFlexwerker29 mei 2021 - 9:25

@CUTTHECRAP: gaat volt dat ook EU-kritisch materiaal toestaan... Denk het niet.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 mei 2021 - 13:21

waarom hebben jullie paars als kleur ? die was toch al van de piratenpartij? bij volt denk je toch eerder aan geel (of persoonlijk aan grijs of bruin)

LHTJ
LHTJ27 mei 2021 - 11:59

Het meest schokkende is dat er gemeenteraden zijn met 93 zetels en dat er bij een coalitie onderhandeling een document van 224 pagina's uitrolt.