Joop

De Volt-files: Bij concrete politieke vragen loopt Volt vast in de eigen bureaucratie

  •    •  
06-04-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
ANP-424842379
Wanneer mag de horeca weer open? Volt heeft geen idee
We zitten met een groep Volt-vrijwilligers op een plein. Het is een paar weken voor de verkiezingen en in deze provinciehoofdstad wordt druk geflyerd. Er zijn vanmiddag zeker vijftien mensen langsgekomen om Volt een klein zetje in de richting van een goede verkiezingsuitslag te geven. Nu is het pauze: we zitten op de grond want de terrassen zijn dicht. We zijn niet de enigen: overal zitten mensen op de grond. Vrijwel alles is dicht: alleen de supermarkt doet vandaag goede zaken.
Volt trekt veel studenten: de partij is immers aantrekkelijk voor hoger opgeleiden, heeft een internationale blik en is kosmopolitisch ingesteld. Veel flyeraars van vanmiddag zijn dan ook student. Dat levert al snel een vraag op: hoe om te gaan met corona? Er is al een jaar vooral online onderwijs op hogescholen en universiteiten, uitgaan is al maanden zo goed als onmogelijk en naar verluidt zitten veel studenten tegen een burn-out aan. Dit is extra problematisch omdat het niet duidelijk is wanneer studenten hun leven weer enigszins normaal kunnen oppakken.
Je zou denken dat een partij met deze doelgroep hier een visie op heeft. Ik zit naast een jonge Volt-kandidaat voor de Tweede Kamer. Hij is ruimschoots onverkiesbaar, maar toch. Ik vraag wanneer de winkels en de horeca weer open mogen. De koffiezaak aan dit plein verkoopt vandaag alleen meeneem-koffie en zal binnenkort ongetwijfeld failliet zijn. Wanneer mag deze kleine ondernemer weer open? Wanneer mogen studenten weer naar de collegezalen? Is het realistisch dat ze thuis blijven studeren, terwijl de kans dat ze een dodelijk verkeersongeluk krijgen aanzienlijk groter is dan dat ze overlijden aan corona?
De kandidaat vindt het heel erg voor de studenten en de ondernemers, maar er komt geen antwoord. Ik houd even vol: wanneer is het genoeg? Wanneer is de nevenschade van de lockdown te groot? Welke neveneffecten zijn aanvaardbaar en welke niet? Het blijft stil. De jongen legt uit dat hij er niet zo over nagedacht heeft. Hij heeft een ander specialisme en wil me daar graag over vertellen. Ik zeg dat ik graag aanneem dat hij op zijn eigen terrein goed onderbouwde standpunten heeft, maar dat als Volt straks in de Tweede Kamer zit men ook een antwoord moet hebben op andere vragen. We komen er niet uit.
Waarom geen helder standpunt? Hoe kan een kandidaat van een partij voor hoger opgeleiden, die op zowel nationaal als Europees niveau over de eigen standpunten vergadert, niet een begin van een antwoord heeft op basale vragen over de politieke actualiteit?
De verklaring luidt: bureaucratie. Volt heeft op vier niveaus standpunten die onderling met elkaar samenhangen, geheel in lijn met het idee dat de partij ‘Europees’ is. Geprint gaat het om 599 pagina’s proza over wat de partij wil. Er is een voorlopig beginselprogramma – The Volt Charter ( annex A ) – dat online opvallend slecht vindbaar is. Het document bestaat uit vijf pagina’s waarin de uitgangspunten, doelen en uitdagingen van Volt worden benoemd. Volt wil internationale problemen internationaal oplossen, een nieuwe kijk op de economie, gelijke kansen bij werk, onderwijs en zorg, een moderne overheid en inspraak. Daar komt een overkoepelend idee bij wat alle standpunten overstijgt en verenigt: een moderne, democratische en effectieve EU.
Dit beginselprogramma is het toonbeeld van helderheid en eenvoud. Maar dan begint het pas: Volt heeft een document met de naam ‘ Mapping of Policies ’ van 217 pagina’s waarin de op Europees niveau afgesproken standpunten staan. Opvallend: het stuk vermeld dat het geen politiek programma is maar een document wat uitgewerkt moet worden op nationaal niveau. Het document dient dus om Volt in verschillende landen consistent te laten optreden. In Nederland heeft dat in juni 2020 geleid tot een intern ‘concept beleidsprogramma’. Deze 313 pagina’s zijn online nergens te vinden.
Het Nederlandse verkiezingsprogramma van 64 pagina’s is dan weer afgeleid van dit beleidsprogramma en daarbij is aanvullend gebruik gemaakt van het dertien pagina’s tellende verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen van 2019, de zogenaamde Amsterdam Declaration. Daar is dan weer een aanvullend document van 63 pagina’s aan toegevoegd. Denk niet dat Volt over één nacht ijs is gegaan bij het formuleren van alle standpunten.
Ondoordringbare bureaucratie Het probleem van Volt lijkt opvallend veel op dat van de EU: niemand kan alle documenten nog overzien. Als je een kandidaat een eenvoudige, actuele vraag stelt staat deze daarom met zijn mond vol tanden. De bureaucratie hangt als een zwaard van Damocles boven de partij. Er is heel goed, lang, serieus en intensief over alle standpunten nagedacht met als doel echt Europees te zijn. Dat levert een dwingende logica op die opgevolgd moet worden om tussen landen consistent en dus ‘Europees’ te blijven. Zo bant Volt bewust of onbewust elke spontaniteit uit. Wat zou er in de documenten over de lockdown staan? Misschien wel niks.
Het is allemaal nog erger: alle documenten moeten onderling met elkaar samenhangen, maar als het de partijtop uitkomt kan de interne logica toch doorbroken worden, kennelijk in de veronderstelling dat toch niemand precies weet wat er in de hele papierwinkel staat. Zo meldt een Kamerkandidaat online dat de partijtop standpunten aan het verkiezingsprogramma heeft toegevoegd die niet uit de achterliggende documenten te herleiden zijn. Een mooi voorbeeld is de afschaffing van privéonderwijs: dit staat wel in het verkiezingsprogramma, maar komt niet voor in de onderliggende beleidsplannen.
Als je dus wilt weten wat Volt van privéonderwijs of de beëindiging van de lockdown vindt, moet je alle 600 pagina’s doorworstelen, want zelfs als je hebt meegepraat over het achterliggende beleid, weet je niet zeker of het verkiezingsprogramma daarmee overeenkomt. Rara waarom staan Volt-kandidaten te hakkelen als ze een concreet standpunt moeten innemen?
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

[verwijderd]
[verwijderd]7 apr. 2021 - 6:30

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
vdbemt
vdbemt7 apr. 2021 - 7:39

Wat een kronkels. 1 - ELKE partij kan dan besluiten doordrukken. Ook partijen die tegen VOLT zijn. 2 -- Alsof de EU het recht en de mogelijkheid heeft uitslagen van referenda in Nederland de nek om te draaien. Lariekoek.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 apr. 2021 - 10:20

Je verwart het veto van de regering met het referendum of vergeet er iets over. Het is al lang zo dat er geen referendums meer nodig zijn voor vergaande besluiten. Dat kan de EU nu zonder. Het zijn de ministers en regerings leiders die beslissingen maken BOVEN Nederland met een zelf aangestelde executieve commissie. Dus dat is een hele laag en nog een proces minder democratisch dan kiezen voor een parlement dat ministers aanstelt die beslissen IN een land. Waar dat over gaat is dat voor vergaande beslissingen nu iedere regerings leider mee moet instemmen (niet langer het volk dus). VOLT wil dat in de toekomst zulke of gelijke besluiten met een meerderheid alleen kunnen. Dus in principe heb je gelijk. VOLT wil NOG minder democratie / controle. VOLT wil MINDER democratische zelf beschikking van de Nederlandse volksvertegenwoordiging over het belang van Nederland.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 apr. 2021 - 10:23

vdbemt Referenda hoeven niet eens meer. Wat niet ging met referendum van EU tot landen deden ze van toen af aan gewoon via de verdragen tussen landen. Een beetje sophisme voor het zelfde resultaat: Vergaande veranderingen hoeven niet voor het volk te komen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 apr. 2021 - 1:51

Ik zie niet precies hoe anders van ander partijen als word gesuggereerd dit is. Die hebben ook veel gerelateerde stukken. Dan verwijst men naar een bepaald stuk liggende aan de situatie. Ook landelijke partijen hebben brede ideeen tov enige lokale invulling er van. Ook is het antwoord op de vraag ook in Nederland een uitwerking van 'het ligt eraan'.

Mokker
Mokker6 apr. 2021 - 21:22

Een beetje voorbarig om tweedekamerdebutanten nu al af te zeiken, we hebben nog niet eens een regering. Werkt de schrijver in opdracht van de gevestigde partijen dat hij nieuwkomers even een ontgroening geeft?

2 Reacties
The Apple
The Apple7 apr. 2021 - 4:12

Dus je mag tweedekamerdebutanten niet voorhouden dat ze uitgaan van een papieren werkelijkheid die het karakter heeft van een labyrinth waarin niemand nog de weg kan vinden? "Werkt de schrijver in opdracht van de gevestigde partijen?" Er is natuurlijk een goede kans dat hij betaald wordt door de VVD, het CDA, D666, de CU EN GroenLinks, want Jesse kun je ook niet helemaal vertrouwen en zo delen ze de kosten. Daar moet je natuurlijk wel rekening mee houden.

vdbemt
vdbemt7 apr. 2021 - 7:40

Dat is een vraag die bij mij ook opkwam.

The Apple
The Apple6 apr. 2021 - 17:39

Laten we het eens wat internationaler houden. Kan een van de aanhangers van Volt me vertellen of er nu wel of niet geld zal gaan naar Griekenland en/of Italië en/of Spanje. En zo ja, gaat dat dan naar de burgers of naar de -Duitse en Nederlandse- banken? Follow the money, heel praktisch... Vertel eens...

1 Reactie
The Apple
The Apple7 apr. 2021 - 18:11

Niemand? Nou, dan ben ik alweer een hoop wijzer geworden.

rooij_david
rooij_david6 apr. 2021 - 15:22

"Te links", "te rechts", "elitair kosmopolitisch clubje", qua negatieve aspecten zie ik vooral vaak de eigen invulling van mensen terwijl de observaties dat stemmers veelal hoogopgeleid zijn en niet zomaar dingen worden geroepen blijkbaar met de juiste draai ook negatief zijn. Applaus voor dit artikel.

Markzelluf
Markzelluf6 apr. 2021 - 14:22

Wat een dommig stukje van deze 'journalist-onderzoeker'. Aalberts verwijt aanhangers van Volt dat ze niet kunnen aangeven wanneer de winkels weer open gaan. Zelfs als de wakkere journalist in hem aandringt en recht op de kandidaat afvraagt wanneer de nevenschade te groot wordt, krijgt hij geen antwoord. Het is me wat, hè? Dat een kandidaat-Kamerlid dat niet weet. Niet dat mensen van het Ministerie het weten, of artsen, medicijnproducenten of leden van het OMT. Maar dat neemt niet weg dat Chris gewoon een keiharde visie wil, als ware het een wiskundige formule die we opstellen, een algoritme dat aangeeft: Chris, wij van Volt vinden het bij een R van 0,99, een IC bezetting van 71,34% en een dagelijks verlies van € 178,15 per fte wel welletjes. Open die hap! De oorzaak is Chris inmiddels bekend. Al analyserend, via inductie en deductie, het berekenen van de multicollineariteit en toepassen van de Durbin-Watsonformule kwam-ie erachter dat het aan de bureaucratie ligt. Die is te groot bij Volt. Dan krijg je dit soort dingen. Gelukkig kan de eigen partij van Chris - wat zal het zijn: SP, GL, CU, PvdD? - precies aangeven wanneer alles weer open kan. k heb niks met Volt, maar als dit het ergste is wat je over die club kunt schrijven....

Phantom3
Phantom36 apr. 2021 - 12:57

Volt is een elitair rechts clubje. Het enige verschil met FvD is dat het voor de EU is en FvD tegen. Ze zijn een VVD 2.0 waar je ver uit de buurt moet blijven.

7 Reacties
Haz
Haz6 apr. 2021 - 13:34

Waar baseer je deze uitspraak op?

vdbemt
vdbemt6 apr. 2021 - 13:37

Dat 'phantom' dat klopt wel. " Het enige verschil met FvD is dat het voor de EU is en FvD tegen." ???????

rooij_david
rooij_david6 apr. 2021 - 15:19

Op nu.nl las ik dat Volt 'extreem-links' is, hebben we al een keuze kunnen maken?

Phantom3
Phantom36 apr. 2021 - 17:16

Laat jullie nou niet voor de zoveelste keer in de luren leggen door een politicus. Dassen is gewoon een bankier. Van bankiers is de wereld nog nooit beter geworden.

Hakkepuf
Hakkepuf6 apr. 2021 - 17:42

Het is meer d'66 in het kwadraat. Een pro-Europees gedrocht opgericht door een marketingorganisatie. (d'66 is dat trouwens ook). Wanneer een lid van de partij niet eens mag zeggen wat hij vindt, maar eerst moet opzoeken wat de partijstandpunten zijn vind ik redelijk schokkend. Dit zegt ook iets over de te verwachten fractiediscipline.

Mokker
Mokker6 apr. 2021 - 21:18

Ik vermoed dat Phantom van beide partijen het verkiezingsprogramma niet heeft gelezen.

vdbemt
vdbemt7 apr. 2021 - 7:43

@Phantom "Van bankiers is de wereld nog nooit beter geworden." Dan begrijp ik je, zacht gezegd, 'terughoudendheid'. Ik vind het niettemin erg kort door de bocht. Maar die link die je legt met FvD, moet je toch echt nog even uitleggen.

vdbemt
vdbemt6 apr. 2021 - 12:21

Rara waarom dit negatief relaas over Volt? Ik vraag me werkelijk af waar dat vandaan komt. Dat is toch niet omdat een Voltvrijwilliger geen anwtoord kan geven op deze vragen? " Ik vraag wanneer de winkels en de horeca weer open mogen. De koffiezaak aan dit plein verkoopt vandaag alleen meeneem-koffie en zal binnenkort ongetwijfeld failliet zijn. Wanneer mag deze kleine ondernemer weer open? Wanneer mogen studenten weer naar de collegezalen? " Want, zeg nou eerlijk, wie kan er wel antwoord geven op deze, dus achterlijke, vragen? Hier kun je alleen antwoord op geven als je weet wat de toekomstige weg van het virus is. Of we een antwoord hebben op de varianten die opdoemen. Of we exact (en zelfs dat, dat hebben we wel zelf in de hand, blijkt te moeilijk) kunnen vertellen wanneer voldoende mensen zijn gevaccineerd. Hiermee een partij onderuit willen halen, is wel heel erg zwak.

2 Reacties
Jozias2
Jozias26 apr. 2021 - 12:39

Eens vdbemt Is erg flauw. Dit verhaal had je over elke partij kunnen schrijven.

Krek
Krek6 apr. 2021 - 17:56

VdBemt, We zijn het zowaar een keer eens. Niets aan toe te voegen.

Zwerfstein
Zwerfstein6 apr. 2021 - 11:56

Bij FvD zag ik zeker de noodzaak in van een kritische journalist die ze nauwgezet volgt. Bij Volt zie ik eigenlijk niet in waarom je die heel achterdochtig zou volgen, gaat toch om een veel meer open partij.

3 Reacties
Frank327
Frank3276 apr. 2021 - 12:50

Als een stel miljonairs een partij opzetten om over heel de EU politiek mee te doen lijkt het me toch nuttig om te weten hoe die partij daadwerkelijk functioneert. En wat maakt het nou uit als een kritisch journalist ze volgt? Als ze niks te verbergen hebben komen ze er toch goed op te staan? Het is een beetje vreemd om alleen kritische journalisten te sturen naar partijen waar je het niet mee eens bent.

Zwerfstein
Zwerfstein6 apr. 2021 - 13:07

ach, ik zie de noodzaak gewoon niet. Bij Fvd lag het redelijk voor de hand dat als je iets dieper ging graven dat je dan op nazisympathieën zou stuiten, bij Volt lijkt me dat toch een stuk minder waarschijnlijk.

Paleocon
Paleocon6 apr. 2021 - 19:47

Zwerfstein 6 april 2021 at 15:07 Hahahhaa dus journalisten hebben maar 1 taak en dat is nazi’s onthullen?

rvb2
rvb26 apr. 2021 - 11:50

Heel goed dat een politicus eerlijk zegt als hij iets niet weet. Liegende politici hebben we al meer dan genoeg.

2 Reacties
Pater
Pater6 apr. 2021 - 12:01

Stukje wel gelezen? Daaruit blijkt dat Volt vele standpunten heeft die meerdere kanten opschieten, , in een onontwarbare potpourri van van documenten, deels niet terug te vinden.

Haz
Haz6 apr. 2021 - 12:03

Al is nagedacht over dat politici die zeggen iets niet (meer te) weten, ook liegen?

Dehnus
Dehnus6 apr. 2021 - 11:40

Makkelijk lullen. Eigenlijk zou Volt alleen een Europese partij moeten zijn. Net zoals lokale partijen echt lokaal zouden moeten zijn. Maar ja bestaande machthebbers voorkomen dat met alles wat ze tot mogelijkheden hebben. Bijna was dat ook gebeurt. Er kwamen namelijk zetels vrij met het vertrek van de Britten. Een van de voorstellen was echte Europese partijen hier voor in aanmerking te laten komen. Nou wat hebben die niet "bureaucrate" partijen via hun landen geschreeuwd... Ook de Nederlandse. En het ging niet door. Maar goed ze hebben dan wel een media competent covid standpunt. Dat wel weer, ook al is het niet haalbaar en is testen in NL nog steeds een drama!

1 Reactie
GHS
GHS6 apr. 2021 - 12:19

Maar we hebben er nu wel 3 in de Kamer, die denken dat ze mee kunnen praten.