Joop

De Volkskrant behandelt Jeremy Corbyn alsof hij een vrouw is

  •  
08-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
34393582690_a9b6621553_k

© cc-foto Andy Miah https://flic.kr/p/Upf6T1

De obsessie van media met het uiterlijk van linkse politici past in een trend
Worstelend met het succes van de linkse Labour-leider Jeremy Corbyn in het Verenigd Koninkrijk weet Volkskrant-journalist Patrick van IJzendoorn ter verklaring niets anders te bedenken dan een verhandeling over Corbyn’s nieuwe pak , de melding dat hij zijn standpunten gematigd heeft en de zwakte van zijn conservatieve tegenstander Theresa May. Het is een staaltje oppervlakkige journalistiek, dat bovendien een sterk vooroordeel jegens de nieuwe linkse wind binnen Labour verraadt. Het artikel in de krant wordt voorzien van allerlei foto’s van Corbyn in diverse outfits. Zo zien we de Labour-leider in korte broek en jawel, in trainingspak.
De obsessie van media met het uiterlijk van linkse politici past in een trend. Gedurende de crisis in 2015 moest de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis het ontgelden (zie mijn eerdere artikel op Joop ). Niet omdat hij er zoals Corbyn te slordig of te casual uit zou zien, maar omdat zijn kleedstijl in de ogen van het journaille te ‘flamboyant’ was. Hier tekent zich een overeenkomst af met de wijze waarop vrouwen in de media doorgaans worden geportretteerd. Ook vrouwen worden in de politiek vaak eerder afgerekend op hun uiterlijk dan op datgene wat ze te zeggen hebben. Het is een uitsluitingsmechanisme waarbij de ‘outsider’ van de gevestigde machten weer even stevig op zijn of haar plek wordt gezet, een strategie om een werkelijke discussie over de inhoud en de oorsprong van een politieke protestbeweging te omzeilen.
Zo had een grondig werkende journalist zich ook in de cijfers kunnen verdiepen. Zoals bijvoorbeeld in de enorme ongelijkheid in het Verenigd Koninkrijk, de armoede, de schade die de neoliberale bezuinigingen hebben veroorzaakt, de toestand van precariteit waartoe jongeren veelal veroordeeld zijn, de torenhoge kosten om te studeren. Dan had hij begrepen hoe veel mensen snakken naar een eerlijke en vooral linkse politicus als Corbyn. Gek genoeg wordt de economische ellende vaak wel benoemd als geprobeerd wordt radicaal-rechtse sentimenten te verklaren, zoals de Brexit en de nasleep daarvan, of het succes van Trump in de Verenigde Staten.
Helaas, moet de Volkskrant, ooit een progressieve krant, deze analyse ontberen. Van IJzendoorn kiest voor een gemakkelijk stuk vol met valse verdachtmakingen. Onder aparte kopjes legt hij nog even uit wat voor gevaarlijke losbollen Corbyn’s getrouwen als John McDonnell, Diane Abbott en Seumas Milne wel niet zijn. Bij Abbott, een zwarte vrouw, wordt nog even extra de nadruk gelegd op haar persoonlijke leven.
Intussen is in het Verenigd Koninkrijk langzamerhand een trend zichtbaar waarbij in de media iets positiever geschreven wordt over Corbyn. Dat is een grote verandering, want vorig jaar concludeerde een onderzoek van The London School of Economics and Political Science dat de Labour-leider in 75% van de berichtgeving op een foutieve of verwrongen manier werd voorgesteld. Helaas is deze ontwikkeling, gezien de recente artikelen in de Volkskrant, hier nog niet doorgebroken.
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

JanB2
JanB29 jun. 2017 - 22:39

Het verschil tussen Volkskrant en Telegraaf bestaat nog wel maar is veel kleiner dan vroeger.

BramJ
BramJ9 jun. 2017 - 6:55

Als je niet wil dat de media het over je uiterlijk heeft dan moet je zorgen dat je daar niet teveel aandacht mee trekt. Flamboyant als Varoufakis, een kapsel als Trump of Wilders, een tweedehands zwervertrui als Spekman; je hoeft er niet zo bij te lopen... Ik zeg niet dat ik het goed keur dat politici op hun uiterlijk beoordeeld worden, maar wel dat je dat kunt verwachten als je uiterlijk opvalt.

7anpau1
7anpau19 jun. 2017 - 5:52

Mager bewijs voor de stelling dat de pers geobsedeerd is met het uiterlijk van alleen linkse (mannelijke) politici. Is er niet heel veel aandacht geweest voor het haar, de (slecht zittende) pakken en te lange dassen van Trump. Zijn er in de Vollskrant geen andere artikelen geweest over Corbyn en Labour? Volgens mij is het artikel waaraan gerefereerd wordt vooral dat media dag in dag uit (web)pagina's en programma's moeten vullen en echt interessant nieuws en vooral echt schrijverstalent schaars is. Dus maken de mindere goden in medialann soms van een mug een olifant. Bovenstaande column is daarvan ook een mooi voorbeeld.

1 Reactie
7anpau1
7anpau19 jun. 2017 - 5:55

Volgens mij is het artikel waaraan gerefereerd wordt vooral BEWIJS dat media dag in dag uit (web)pagina’s en programma’s moeten vullen en echt interessant nieuws en vooral echt schrijverstalent schaars is.

Pater
Pater9 jun. 2017 - 0:47

Nou vind ik Corbyn in trainingspak, en nog erger in korte broek, ook een wanstaltige vertoning. Aandacht voor het uiterlijk is niet nieuw en in de Vk ook niet buitensporig Ik denk oprecht dat een linkse Labourleider met uitstraling het veel beter gedaan zou hebben. Maar onze Patrick van de Vk is inderdaad al zolang hij in Engeland werkt totaal blind voor de goeie kanten van Labour en van Corbyn. Hij heeft de zaak daar totaal verkeerd ingeschat, en kan de sterke comeback van Labour nu nauwelijks verklaren. Ik snap niet dat de Vk-redactie hem niet eens op het matje heeft geroepen. Want de Vk is natuurlijk geen Labour-krant, maar ze hebben wel alle belang bij goeie journalistiek.

Paddy3
Paddy38 jun. 2017 - 20:38

Hetzelfde geldt voor allerlei andere politici. Rutte, Boris Johnson, Baudet, Trump, Dijkhoff, Pim Fortuyn en nog vele anderen.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer28 jun. 2017 - 20:00

"De Volkskrant behandelt Jeremy Corbyn alsof hij een vrouw is" Dit is een inherent sexistische zin, waar dat precies aan ligt laat ik aan de lezer.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19478 jun. 2017 - 18:25

"De obsessie van media met het uiterlijk van linkse politici past in een trend. Gedurende de crisis in 2015 moest de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis het ontgelden (zie mijn eerdere artikel op Joop)." Ik gun Van Rijsbergen natuurlijk zijn idolen maar een verwijzing naar een soortgelijk geval in 2015 kun je toch moeilijk als bewijs zien van een 'trend' of een 'obsessie'.

Joop Schouten
Joop Schouten8 jun. 2017 - 12:46

Uit alle artikelen en stukken van de afgelopen paar jaar kun je zeggen dat de VK nu ook een rechtse krant is en op de hand van neoliberalen. Gesubsidieerd door adverteerders waarvan de meeste rechtse graaiballen of overheidssubsidie-afhankelijk zijn en die voor de illusie van succes graag betalen. We leven stiekem we in een verrechtst ballenland. En Rutte maar lachen.

2 Reacties
Joop Schouten
Joop Schouten8 jun. 2017 - 12:53

Min 1x 'we'.

Contramine
Contramine9 jun. 2017 - 17:01

Ik lees de Volkskrant pas een jaar of veertig. Naar mijn indruk is de inhoud de laatste jaren alleen maar beter geworden. Veel meer argumenten, ook bij andere meningen dan die van de redactie. Veel vaker een echt eigen onderzoek met nieuws. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen kritiek op mogelijk is. Alleen zullen ze aan dit artikel niet veel hebben, want veel ervan klopt gewoon niet. Vorig jaar bij het referendum over de Brexit zijn ook de sociaal-economische ontwikkelingen uitgebreid aan bod gekomen. Je schrijft: "en op de hand van de neoliberalen' - het zegt weinig tot niets over die krant en erg veel over jouw verwrongen wereldbeeld.

Zakenpief
Zakenpief8 jun. 2017 - 11:43

De Volkskrant heeft volkomen gelijk als ze stellen dat Corbyn op het moment verkiesbaarder is dan enkele maanden geleden. Corbyn komt in deze campagne minder over als een communist, inclusief Lenin-look. Het VK is in de luttele maanden dat de verkiezingen zijn aangekondigd niet wezenlijk veranderd, natuurlijk. Dat kan de reden van de plotselinge opkomst van Labour niet zijn. Dus meent de Volkskrant dat de leider zelf verkiesbaarder is geworden. Geen rare analyse. Corbyn werd voor de Brexit ook enorm afgerekend op het feit dat hij volledig onzichtbaar was geweest in de campagne voor het referendum. Nu de Brexit een feit is, speelt dit een kleinere rol. Ik denk dat ook meespeelt dat UKIP sinds het vertrek van Farage bezig is te imploderen. Het is goed mogelijk dat ontevreden ex-Labourstemmers terugkeren naar Labour. Grote vraag is hoe de opkomst onder jongeren zal zijn. Corbyn geniet grote populariteit onder jongeren vanwege zijn standpunten omtrent scholing en huisvesting. Als deze generatie het, net als bij het Brexit-referendum, af laat weten in de opkomst, kan de overwinning van May toch nog groot uitpakken.

1 Reactie
Pater
Pater9 jun. 2017 - 0:54

De onzichtbaarheid bij Brexit heeft Labour inderdaad enorm veel slecht gedaan, en dat was mede de schuld van Corbyn. Ik snap best dat labour rekening moest houden met anti-EU-gevoelens in de eigen achterban, maar een slappe ruggengraat doet geem enkele politieke partij goed. Het lag toch voor de hand dat Labour had geroepen dat het neoliberalisme van de EU zeer slecht is, en dat die miljoenen O-Europeanen die met hun lage lonen Engelse vakmensen uit de markt drukten daar een uitvloeisel van zijn, en dat Labour dat ook krachtig wil bestrijden, maar dat de EU ook veel goeie kanten heeft waar het VK ook veel baat bij heeft. Dan had Labour een eigen geluid gehad, heel anders dan Cameron, maar wel voor Remain.

Bert Vlierman
Bert Vlierman8 jun. 2017 - 11:39

Genante oppervlakkigheid is de Volkskrant sinds de komst van Broertjes niet vreemd. In een interview met Fortuyn zei de laatste dat hij de Islam een achterlijke cultuur vond. De Volkskrant kopte, willens en wetens, dat Fortuyn de Islam een achterlijke godsdienst vond. Zoiets kun je op z'n minst het aanzetten tot afkeer noemen. De Volkskrant draait er, nog steeds, de hand niet voor om. Overigens: bovengenoemde kop is verdwenen uit de webarchieven van de krant en vervangen door de woorden die Fortuyn werkelijk gebruikte. Ook die vervanging is alleszeggend.

omaoeverloos
omaoeverloos8 jun. 2017 - 11:32

Natuurlijk moet je het product Corbyn op zijn uiterlijk beoordelen, anders hebben al die imagomakers en spindoctors hem helemaal voor niets onder handen genomen.

Anoniempje5
Anoniempje58 jun. 2017 - 11:06

Alleen als ze het niet met de inhoud eens zijn maar geen argumenten hebben die geloofd worden gaan ze over op deze tactiek.

L.Brusselman
L.Brusselman8 jun. 2017 - 10:19

Ach,De Volkskrant is Telegraaf Light geworden. Daar zeikt binnen niet al te lange tijd geen hond meer tegen aan.

Cliff Clavin
Cliff Clavin8 jun. 2017 - 9:54

Uitstekend verhaal - je hoeft niet eens 'links', of 'progressief' te zijn om dit vast te stellen. Ook in eertijds gedegen kranten worden neoliberale dogma's met een dodelijk vervelende herhalingsdwang beleden, als waren het geloofsartikelen. Dat zijn het ook, voor wie wil zien; neoliberalisme is een occulte en sektarische heilsleer, die zich volkomen ten onrechte uitgeeft als 'wetenschappelijk gefundeerd'. (Ik las gister een pracht van een beschouwing, van een theoloog: het voldoet aan alle eisen om het op één lijn te zetten met astrologie, het lezen van tarotkaarten, en jawel, Scientology. Je koerst niet op je verstand, en ook niet op je menselijke gevoel. Je maakt alles afhankelijk van wat een externe vorm van chaotische loterij aan uitslagen biedt - met dodelijke gevolgen, voor diegenen die niet 'aan de knoppen zitten'.) Dan kijk je dus niet meer naar werkelijke kwalificaties, prestaties, en feiten; dan kijk je naar onbelangrijke uiterlijkheden; en je maakt er een artikel van dat doet denken aan RTL Boulevard. Voor de Volkskrant. Dat is het ware schandaal. (Rest dan nog de vraag voor ons intelligente, conservatieve, en menslievende lezers: zou Patrick van IJzendoorn zelf eigenlijk beseffen dat hij slechts een discipel is binnen een suspect kerkgenootschap?)

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin8 jun. 2017 - 10:25

Oh, en de Volkskrant gaat gewoon door, hoor - vandaag vestigt hij de aandacht op een column die ook al zo... raar is: https://www.nytimes.com/2017/06/07/opinion/jeremy-corbyn-britain-election.html?_sp=1f3b7603-4bbe-4e16-beca-e2ccae60582f.1496917329383&rref=collection%2Fnewseventcollection%2F%E2%80%98Brexit%E2%80%99:%20Britain%E2%80%99s%20Decision%20to%20Leave%20the%20E.U.&action=click&contentCollection=Opinion&module=Collection&region=Marginalia&src=me&version=newsevent&pgtype=article&_r=0 Zo zie je hoe corrupt en vervormd de blik op de sociaal-democratie inmiddels geworden is; nu was zo een stukje agitprop vanuit de VS wel te verwachten; maar dat de VK het interessant vindt, zegt alles over dit wijkkrantje voor yuppies, hipsters, en andere supporters van zichzelf.

7anpau1
7anpau19 jun. 2017 - 10:19

jaja, bij de NY-Times is ruimte voor (gast)columnisten op de opiniepagina. Schande! Wat zeg ik driewerf neoliberalistische agitprop (sic!) schande!! Vrijheid van meningsuiting van afwijkende meningen, het moest niet mogen. Dit mag natuurlijk ook niet. https://www.nytimes.com/2017/06/05/opinion/jeremy-corbyn-theresa-may-britain-election-brexit.html?action=click&contentCollection=Opinion&module=RelatedCoverage&region=Marginalia&pgtype=article

Josef K
Josef K8 jun. 2017 - 9:19

Mag je een vrouw wel zo behandelen dan? Beetje een misser. En over uiterlijk, Jesse Klaver heeft ook heel wat stemmen binnengehaald met zijn persoonlijkheidscultus.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman8 jun. 2017 - 10:42

[Mag je een vrouw wel zo behandelen dan? Beetje een misser] Van Rijsbergen schrijft: “Ook vrouwen worden in de politiek vaak eerder afgerekend op hun uiterlijk dan op datgene wat ze te zeggen hebben. Het is een uitsluitingsmechanisme…” Beetje een misser dat je dat over het hoofd hebt gezien.

Vuurrood
Vuurrood8 jun. 2017 - 9:05

Ach, de Volkskrant. In mijn ogen verworden tot het propagandablaadje van neoliberaal Nederland. Op hetzelfde niveau als de Telegraaf welke het propagandablaadje van extreem-rechts Nederland is.

Jan Vries
Jan Vries8 jun. 2017 - 9:04

Over Trump persoonlijk leven mag uitvoerig worden stil gestaan maar wanneer een linkse politicus op een mildere maar zelfde wijze tegen het licht wordt gehouden dan zijn de rapen gaar bij de sympathisanten.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman8 jun. 2017 - 11:13

Trump gooit z’n persoonlijke leven doorlopend zelf in de strijd. Z’n zgn zakelijke successen, z’n vrouw, dochter Ivanka (“very nice figure”) en laat zich doorlopend laatdunkend uit over het uiterlijk en gedrag van anderen. Het is dus niet zo vreemd dat zijn critici hem daarop terug pakken. Daarnaast: zoals Van Rijsbergen aangeeft zijn er wel degelijk veel analyses geweest die een sociaal/ politieke verklaring probeerden te geven voor de opkomst en winst van het Trumpisme. Bij Corbyn daarentegen komen Nederlandse journalisten niet veel verder dan wat uiterlijkheden en oppervlakkigheden. Terwijl Corbyn in tegenstelling tot Trump z’n leven lang puur gericht is op politieke issues en z’n persoonlijke leven zo veel mogelijk afschermt. In het bewustzijn van Nederlandse journalisten past de opkomst van principieel linkse politiek niet. Ze begrijpen het niet. Ze zijn volledig meegenomen in de frame neoliberalisme vs rechts-radicalisme. Iets anders bestaat niet in hun wereld.

Jan Vries
Jan Vries8 jun. 2017 - 19:34

Ik bedoel de uitwijding over Abbott. Schijnt opeens niet te mogen te rwijl links zich verkneukelt over alles van Trump.

Jan Vries
Jan Vries8 jun. 2017 - 9:01

Schoot mij gisteren na het zien van beelden dat hij zijn Lenin pet de laatste tijd ook heeft thuis gelaten. Dus ja journalist heeft gelijk Corbyn heeft zijn kleding stijl aangepast.

1 Reactie
Contramine
Contramine9 jun. 2017 - 16:51

En jij let kennelijk al heel lang erg op kleding. Want hoe weet je anders dat het een Lenin-pet betrof?

Derck Walters
Derck Walters8 jun. 2017 - 8:48

Als het kwalijk te noemen is dat Corbyn het overkomt dat hij meer op uiterlijkheden wordt beoordeeld dan inhoudelijk dan ga je er vanuit dat hij er beter afkomt als je hem meer inhoudelijk zou beoordelen en dat is maar de vraag. Overigens worden Trump, Klaver, Macron, en Trudeau m.i. niet minder op hun uiterlijk beoordeeld naast dat dat ook min of meer op inhoudelijke zaken gebeurt. In ieder geval, ook bij vrouwen, kan het beoordelen op de verpakking niet veel kwaad zolang dat daarnaast merendeels op de inhoud gebeurt en dat laatste voor media en publiek het belangrijkste blijft.