Joop

'De volgende massale vluchtelingenstroom komt uit Rusland'

  •    •  
30-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4368 keer bekeken
  •  

Zo'n 200.000 Russen zijn op de vlucht geslagen naar het buitenland sinds Poetin buurland Oekraïne heeft aangevallen. Ze vluchten naar veilige gebieden in de regio. Zo'n 30.000 bijvoorbeeld naar Georgië dat makkelijk te bereiken valt en waar het leven goedkoop is. Ze wachten daar tot Poetin valt of sterft, legt een Russische vluchtelinge uit aan de Australische publieke omroep ABC. Veel van de vluchtelingen zijn vertrokken vanwege de zware politieke repressie die het regime van Poetin uitvoert over burgers. Steeds meer mensen worden daarmee geconfronteerd als ze in verzet komen tegen de oorlog. Dat leidt tot massale arrestaties, met alle gevolgen van dien.

Ook andere critici wordt het leven lastig of onmogelijk gemaakt door de veiligheidsdiensten van Poetin. Maxim Galkin bijvoorbeeld, presentator van een populair avondprogramma op de Russische tv is ontslagen na kritiek op de oorlog. Hij wees op de hypocrisie van de leiders die een christelijke Paasviering bijwoonden terwijl tegelijkertijd raketten op Kyiv werden afgevuurd.

De politieke vluchtelingen zijn niet de enigen die het land verlaten. Nu Poetin het land in een zware crisis stort, komt er ook een stroom van economische vluchtelingen op gang die zal uitwaaieren over de wereld. In de nabije regio wordt dat al gemerkt.

"We hebben al honderden economische vluchtelingen ondergebracht, voornamelijk technici die begrijpen wat voor economische ramp hun land te wachten staat en een betere toekomst voor zichzelf en hun familie zoeken. Ik denk dat we ons moeten gaan voorbereiden, zowel organisatorisch als procedureel, op de komst van meer vluchtelingen uit Rusland." Dat verklaarde Daniel Lohrer, de Bulgaarse minister van Innovatie en Groei, in een tv-interview.

Hij legde vooraf uit dat de import van Russische fossiele energie, de belangrijkste inkomstenbron van het Kremlin, door de Europese Unie ten einde gaat lopen. De gasleveringen aan Bulgarije en Polen zijn al gestaakt omdat de contracten zijn afgelopen. Die worden niet vernieuwd, onder meer omdat Rusland betaling in roebels eist. Volgens Lohrer is er geen sprake van dat EU-landen zich aan de boycot zullen onttrekken. "Het antwoord op de eisen van Gazprom zal pan-Europees zijn, geen economische chantage. Niemand zal de sancties schenden, niemand gaat in roebels betalen." Hij stelt dat Europa tijd nodig zal hebben om de afhankelijkheid van Russisch gas te boven te komen. "Maar dat is gemeenschappelijk beleid en zullen we ook gezamenlijk onderhandelen." 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

RainbW
RainbW1 mei 2022 - 4:56

[Niemand zal de sancties schenden, niemand gaat in roebels betalen.] En dit dan 3 dagen na het nieuws dat Hongarije in Roebels gaat betalen. Sancties zijn een beproeft middel om burgerbevolking keihard te raken en vele slachtoffers te veroorzaken zonder bommen, echter de huidige sancties tegen Rusland zullen ook veel slachtoffers veroorzaken onder de eigen burgerbevolking. Toch wel fijn dat de rijke heren en dames in Brussel beslissen dat de EU burgers die lasten wel kunnen en zullen dragen.

1 Reactie
youppie
youppie3 mei 2022 - 4:33

Italië betaalt ook opeens in Roebels. Het zal met niet verbazen als Nederland dat ook opeens zou gaan doen. Tussen woorden en daden zit nogal een verschil.

Abdu
Abdu30 apr. 2022 - 20:37

200.000 rusische vluchtelingen? Ik zal een massale rusische vlucht geloven als ik de eerste russen zie die rond de kanaken van A’dam rond slingeren. Dit soort landen leveren altijd politieke vluchtelingen, maar niet meer dan een handjevol.

2 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...1 mei 2022 - 8:45

Er is de afgelopen maanden natuurlijk wel het nodige gebeurd. Ook ons land zal zich op de komst van Russische asielzoekers moeten voorbereiden.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine1 mei 2022 - 11:30

@Abdu, blijkbaar al 30.000 naar Georgië, en dat is maar een heel klein stukje grens van Rusland.

EenMening3
EenMening330 apr. 2022 - 17:04

Oekraiense vluchtelingen worden opgevangen in de regio, maar geldt dat ook voor Russische? Loopt de regio tot de Oeral of veel verder, zelfs tot "Beheers het Oosten" (владивосток).

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 apr. 2022 - 12:02

Finland is alleen weggelegd voor de "happy few" die een geldig visum en de nodige vaccinatiebewijzen kunnen laten zien.