Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De volgende Britse premier is een vrouw

  •  
07-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-07-07-om-18.01.43

© cc-foto: Number 10

De volgende Britse premier is een vrouw. Dat is zo goed als zeker nu de enige mannelijke kandidaat, Michael Gove, donderdag bij het stemmen afviel in de race om de opvolging van David Cameron. De twee overgebleven kandidaten zijn minister van Binnenlandse Zaken Theresa May en pro-Brexit staatssecretaris voor energie Andrea Leadsom.
Leadsom begon de race om het leiderschap als de underdog, maar wist donderdag 84 stemmen binnen te slepen uit de Conservatieve partij. Flink meer dan Gove, die op 46 stemmen bleef steken. Winnaar van de stemronde was echter met overweldigende meerderheid Theresa May. Zij wist 199 stemmen voor zich te winnen.
Volgens May is de keuze voor haar de juiste, omdat Groot-Brittannië een ‘sterke, bewezen’ leider nodig heeft om de Brexit af te handelen en om een eind te maken aan de verdeeldheid in het land. ‘Ik ben blij zoveel steun te hebben gekregen van mijn collega’s,’ zei May na afloop van de stemming. ‘Dit laat zien dat de Tories samen kunnen werken en kunnen verbinden en onder mijn leiding zal dat zeker gebeuren.’
Op 9 september wordt bepaald wie van de twee vrouwen zich de nieuwe premier van Groot-Brittannië mag noemen. Groot-Brittannië heeft slechts één keer eerder een vrouw aan het roer gehad. Margaret Thatcher leidde tussen 1979 en 1990 drie kabinetten.
Bron: The Guardian cc-foto: Number 10
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.