Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De verzwegen verdeeldheid: een of twee dekbedden?

  •  
10-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1073 keer bekeken
  •  
3224292061_56ba8c279e_k

© cc-foto: René Gademann https://flic.kr/p/5UVkGr

Eens temeer blijkt Nederland de grijze zone te vormen tussen Scandinavische gewoontes en tradities in de rest van Europa. De scheidslijn is duister want speelt voornamelijk in de nacht. Een deel van de Nederlandse stellen slaapt onder een dubbelpersoonsdekbed, een ander deel onder twee eenpersoons. Dat klinkt als een ideale keuzemogelijkheid maar wat als de een voor de eerste optie gaat en de andere voor de tweede? Je kunt er tot diep in de nacht over polderen want een norm is er niet.
De kwestie komt aan de orde in What the Denmark , een podcast voor expats en migranten die zich de Deense cultuur eigen willen maken dan wel zich daar graag over verbazen. In Denemarken geldt de norm van twee aparte dekbedden. Tot verbijstering van non-Scandinaviërs.
De Brit Sam Floy had zich op veel voorbereid maar bemerkte toen hij introk bij zijn Deense vriendin tot zijn schrik dat er twee dekbedden op haar tweepersoonsbed lagen. “Voor haar was dat de normaalste zaak van de wereld maar mij bracht het aan het twijfelen over de sterkte van onze relatie: waarom zouden we niet de intimiteit hebben om een dekbed te delen?” Voor hem was het idee van twee dekbedden onvoorstelbaar. Voor Denen daarentegen is het idee van een enkel tweepersoonsdekbed niet eens aan de orde.
De tweede schok was dat slaaptechnisch gezien, de Denen gelijk hebben. Verstoring van de slaap ontstaat als je het te koud krijgt en dat gebeurt al snel als een van de twee ’s nachts onbewust imperialistische neigingen vertoont en het dekbed grotendeels in beslag neemt. Voor Britten en andere beschaafde volken betekent het hebben van twee aparte dekbedden dan juist weer dat de liefde is doodgebloed.
Floy ging te raden bij experts van de grootste Deense beddenfabriek. Negentig procent van de dekbedovertrekken die ze verkopen betreft eenpersoonsovertrekken. In Groot-Brittannië daarentegen is het dan weer lastig om een eenpersoons overtrek voor volwassenen te vinden. Floy spreekt een Britse slaapexpert die naar Amsterdam moest afreizen om er een aan te schaffen.
Misschien is het zelfs terug te brengen tot een religieuze kwestie. In calvinistische landen zoals Zwitserland, Zweden en Denemarken is het gebruikelijk om onder gescheiden eenpersoonsdekbedden te slapen. In Nederland, dat voor de helft calvinistisch is en voor de andere helft katholiek, gelden de twee normen: of een tweepersoonsdekbed zoals de Britten en het overgrote deel van het continent, of twee eenpersoonsdekbedden. Slaapwinkels wijden er zelfs hele adviespagina’s aan: “Lekker samen onder 1 groot dekbed slapen, een romantische gedachte. De realiteit in de Nederlandse slaapkamers is echter anders, eenieder knuffelt z’n eigen dekbed. Op deze manier blijft de vraag: “1 groot dekbed samen of 2 aparte dekbedden?” voor veel paren een thema dat zeer zeker voor discussie kan zorgen.”
Een andere verklaring voor de Scandinavische voorkeur is dat in die landen het pragmatisme overheerst. Wie beter wil slapen moet een dekbed voor zichzelf nemen. In zuidelijker landen daarentegen wordt meer gehecht aan idealen: een tweepersoonsdekbed is veel romantischer. Een rondvraag onder willekeurige personen in Nederland leert dat de meningen verdeeld zijn en in sommige gevallen inzet is van eindeloze strijd.
Gek genoeg lijkt het onderwerp tegelijkertijd ook taboe. Op Viva Forum, over het algemeen een graadmeter in romantische dilemma’s, wordt het zelfs niet eens ter sprake gebracht, in tegenstelling tot op bijvoorbeeld een forum over paarden. Op traditionele mannensites is het onderwerp ook niet terug te vinden. Libelle heeft wel een hitech oplossing voor het probleem maar besteedt aan het dilemma zelf geen aandacht. Of het is niet echt een probleem maar dat doet de vraag rijzen: waarom eigenlijk niet?
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

Ryan2
Ryan211 mei 2021 - 21:02

Ik vind het wel grappig. Nederland was gedwongen na de oorlog knus bij elkaar te kruipen, wegens het ruimtegebrek door de woningnood. Maar wie het zich kon permitteren sliep in een eigen bed, en als het enigszins kon ook nog in een eigen kamer. Ongekende luxe. Het slaapt veel beter. Geen last van gesnurk. Enz.. :)

Karingin
Karingin11 mei 2021 - 7:34

Ik slaap alleen onder een lits-jimeaux, da's pas luxe

3 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗11 mei 2021 - 9:49

Alleen onder lits-jumeaux, Karin......waarom moest U er onder? Was zijn vriendin onverwacht thuisgekomen?????

Mr Ed
Mr Ed11 mei 2021 - 11:52

"Ik slaap alleen onder een lits-jimeaux" Dat verbaast me dan weer niets

Zandb
Zandb11 mei 2021 - 14:20

Abel Gedraag u.

The Apple
The Apple10 mei 2021 - 18:06

Twee tweepersoonsdekbedden maken aan alle problemen een einde.

1 Reactie
ton14024
ton1402410 mei 2021 - 21:50

Een eind maken aan alle problemen? Neem een 2 twijfelaars.

EenMening
EenMening10 mei 2021 - 18:00

"In calvinistische landen zoals Zwitserland, Zweden en Denemarken is het gebruikelijk om onder gescheiden eenpersoonsdekbedden te slapen." Dit is wel een hele vrij interpretatie. Zweden en Denemarken zijn luthers en Zwitserland telt naast calvinisten, ook zwinlgianen en een groot contingent Rooms-Katholieken.

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗10 mei 2021 - 19:45

U vergeet de grote groep buitenkerkelijken…wij hebben grotere dekbedden nodig omdat we de warmte van het geloof missen????

ton14024
ton1402410 mei 2021 - 20:27

Fijn dat er een contingent Rooms-Katholieken is.

Greendutch
Greendutch10 mei 2021 - 15:13

Toen men honderden jaren geleden begon onder eendendons te slapen was het vullen van een zak een grote taak, om er zuinig mee om te gaan is 1-persoons beter dan groter, bovendien sliep men in veel kleinere bedden dan nu. Handig en slim I.v.m. gebruik en onderhoud: want ze moeten ook opgemaakt, ingepakt, gereinigd, gelucht + de hoezen moeten gewassen en gestreken. voor 1 paar handen en armen een hele klus bij groter dan 1-persoons. Bovendien past de slaper het aan aan eigen smaak hoe het om een persoon valt: bij een grotere maat zit je toch weer met dat gat ertussenin net zoals bij dekens. E.e.a. heeft niets met romantiek te maken, alles met productie indien echt dons/veren en gebruik + onderhoud voor 1 paar handen/armen. Ook in Duitssprekende landen slaapt men onder 1-persooons dekbedden.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mei 2021 - 15:57

Begrijpelijk.

Jozias2
Jozias210 mei 2021 - 14:41

Volgens mij een probleem in de categorie: zeg je friet of patat?

1 Reactie
ton14024
ton1402410 mei 2021 - 20:30

Voor een aardappeleter misschien????

DeDunneVanDam
DeDunneVanDam10 mei 2021 - 14:34

"In Groot-Brittannië daarentegen is het dan weer lastig om een eenpersoons overtrek voor volwassenen te vinden. Floy spreekt een Britse slaapexpert die naar Amsterdam moest afreizen om er een aan te schaffen." Lijkt mij grote onzin. Als we kijken op de site van Marks & Spencer (de UK versie), en we zoeken op 'Duvet Cover' , dan zijn er 139 dekbekken in "Single Size" formaat.

1 Reactie
Karingin
Karingin11 mei 2021 - 7:33

Overtrek staat er, wel blijven opletten. Ik neem aan dat de gemiddelde volwassene liever niet onder een Spiderman- of Frozen-overtrek slaapt

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman10 mei 2021 - 14:34

Wat een non onderwerp, valt me tegen om dit soort "belangrijke" zaken op Joop aan te treffen. Het scheelt wel dat ik nu niet naar, Libelle of Viva hoef te surfen voor deze onzin.

1 Reactie
Peter Stans
Peter Stans10 mei 2021 - 21:53

Belangrijk genoeg om te lezen en te reageren in ieder geval.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen10 mei 2021 - 14:32

Na de sex, waarbij het dekbed slechts een bescheiden rol speelt, kan de tijdelijke partner kiezen voor de logeerkamer of de trip naar huis aanvaarden, dus dit dilemma speelt bij mij gelukkig niet.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗10 mei 2021 - 17:28

« kan de tijdelijke partner kiezen voor de logeerkamer of de trip naar huis aanvaarden, »….ik weet dat ik me er niet mee mag bemoeien, maar samen wakker worden na de night before doet zoveel extra.