Joop

De verwoestende kracht van pesten

  •  
20-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pest_300.jpg
Fabelachtige animatie bij indringend gedicht over littekens op de ziel
De Canadese dichter Shane Koyczan schreef het indringende gedicht To This Day over de blijvende schade die pesten aanricht in het leven van slachtoffers. Geen ‘schelden doet geen zeer’ of ‘kinderen zijn nu eenmaal wreed’ redeneringen maar een pijnlijk verhaal over de harde werkelijkheid.
Het is tegelijk een romantische gedicht over de liefde tussen twee pispaaltjes en hoe een slachtoffer zich weerbaar maakt.
Tientallen animatiemakers leverden vrijwillig beelden aan bij de voordracht van het gedicht. De clip moet helpen de problematiek bespreekbaar te maken. Maar het is ook gewoon een heel mooi filmpje.
Een deel van de tekst vind je hier

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

JoopSchouten
JoopSchouten20 feb. 2013 - 12:02

Dit kwam hard binnen...

Nachtegaaltje
Nachtegaaltje20 feb. 2013 - 12:02

Tranen. Prachtig filmpje.

PeterDraman
PeterDraman20 feb. 2013 - 12:02

Gaap.

1 Reactie
lembeck
lembeck20 feb. 2013 - 12:02

Je hebt geen idee... Ik vind je opmerking trouwens bijzonder lullig. Pesten gebeurt niet alleen op scholen. Volwassen mensen pesten gewoon door. Ouderen idem dito. Het interesseert ze niet wat het doet met de gepeste, net als het jou niet interesseert. Ik ben gepest als kind, als tiener en nu als volwassene word ik weer gepest. Waarom? Niet mooi, geen dure kleren, geen netjes gekapt hoofd, omdat de kapper te duur is, te dik en een uitkering en het allerergste: ik steek ze allemaal in mijn zak als het gaat om kennis van zaken o ver het huurbeleid. Daarom word ik gepest. Daarnaast worden mijn oogproblemen ernstiger. De twee samen zijn geen feestje. Het zal wel even duren voor ik ze gescheiden kan zien. En kan afhandelen, maar nu zijn de nieuwe wonden geslagen. Diepe wonden en er wordt zout in gegooid en ik blijf overeind. Ik begrijp Shane maar al te goed. Jij niet, maar het minste dat jij kunt doen, Peter Dramman, is het niet te bagetelliseren, maar respect hebben voor de mensen die altijd weer onder getrapt worden. Ik vecht nu terug ja. Dus ik vraag aan jou om in elk geval te proberen te begrijpen hoe het moet zijn, elke dag opnieuw met doodsangst naar school te gaan. Zo erg, dat we dit jaar ald DRIE jonge tieners hebben moeten begraven, omdat ze het niet meer aan konden . Prachtige, jonge mensen. Verloren voor ons, voor altijd. Vanwege pesten.