Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

De verwaten onkunde van godwinnende Geert

  •  
09-02-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'Je kunt een heleboel mensen de hele tijd voor de gek houden, je kunt alle mensen een korte tijd voor de gek houden maar je kunt niet alle mensen de hele tijd voor de gek houden'
Lees de rede van Wilders nog eens en laat het tot je doordringen. Elites voeren een totale oorlog tegen de bevolkingen van Europa. Zo legt de politicus van het jaar een direct verband tussen dr. Joseph Goebbels van wie deze term afkomstig is, en de “multiculturalistische elites”. Dat is wat ze op het internet een godwin noemen.
Meisjes heb ik voor jongens opgegeven Helder water heb ik voor goede oude wijn ingeruild Verweg van de rechtgeleide weg heb ik zonder dralen Mijn voorkeursroute genomen, die van de zonde.
Deze regels zijn geschreven door Aboe Noewas, een dichter aan het hof van kalief Haroen al Rasjied, die – tussen haakjes – aan Karel de Grote een olifant schonk met de naam Abdoel Aziz. Het arme beest is per schip naar Marseille vervoerd en moest vandaar het hele eind naar het paleis van de keizer in Aken lopen. Zo, nu weet u een beetje in welke tijd U Aboe Noewas plaatsen moet.
Het was niet moeilijk deze dichtregels  te vinden. Googlen helpt onmiddelijk. De strofe stond in een artikel van dr. Jan Jaap de Ruiter, de Arabist Jan Jaap de Ruiter wil ik zeggen, met de prachtige titel “De Orgie in het Badhuis”.
Aboe Noewas heeft heel wat poëzie op zijn naam, die we vandaag de dag als homo-erotisch ervaren en hij was een der eersten in een oriëntaalse traditie die de eeuwen omspant. Wacht, hier is nog een couplet, ditmaal in een Engelse vertaling:
And we slept, but as the cock was about to crow I made for him, my garments trailing, my ram ready for butting. When I plunged my spear into him He awoke as a wounded man awakes from his wounds. “You were an easy kill,” said I, “so let’s have no reproaches.”
Ook deze regels maken deel uit van een interessant essay. Het lijdt geen twijfel meer: vergeleken met deze Aboe Noewas en vele andere dichters uit de literatuur van het Midden-Oosten was Gerard Reve een koorknaap, (al weet je tegenwoordig niet meer precies wat je dáár weer van moet denken). 
En dan is daar de politicus van het jaar, de algemeen bewonderde en in de schijnwerpers geplaatste Geert Wilders die zonder blikken of blozen voor de rechter beweert:
De islamitische Mozart, de islamitische Gerard Reve, de islamitische Bill Gates, ze bestaan niet want zonder vrijheid is er geen creativiteit. De islam is een ideologie die zich vooral onderscheidt in moord en doodslag en die alleen maar maatschappijen kan voortbrengen die achterlijk en verpauperd zijn”.
Vijf minuten googlen –  hebben we net gezien – leidt al tot één onontkoombare conclusie: deze bewering is zo  zo verwaten, zo gespeend van elke feitelijke kennis over de geschiedenis en het heden van de beschavingen in Noord-Afrika, het Midden Oosten en grote delen van Centraal Azië, zo dom (of zo leugenachtig), dat ze alleen wordt overtroffen door wat er direct op volgt:
Vreemd genoeg willen de elites geen slecht woord over die ideologie horen. Mijn proces staat niet op zichzelf. Alleen de onnozelen denken dat het een incident is. Door heel Europa vechten de multiculturalistische elites een totale oorlog uit tegen hun bevolkingen”. 
Lees de rede van Wilders nog eens en laat het tot je doordringen. Elites voeren een totale oorlog tegen de bevolkingen van Europa. Zo legt de politicus van het jaar een direct verband tussen dr. Joseph Goebbels van wie deze term afkomstig is, en de “multiculturalistische elites”. Dat is wat ze op het internet een godwin noemen, je tegenstander in verband brengen met Hitler en het nationaal-socialisme. Daarom is het niet alleen een absurde, maar ook een kwaadaardige beschuldiging. En we mogen vrezen dat we hem uit de mond van PVV-ers nog vaak te horen krijgen. Dr. Goebbels, die het vak van propagandist verstond, doceerde het immers tachtig jaar geleden al: “Als je een leugen maar vaak genoeg verteld, wordt hij op den duur geloofd”. Ik bedoel als de Leider, als Hij mag godwinnen, dan mag ik het ook. Dan ben ik óók nog niet klaar.
Op de achtergrond van Wilders’ rede hoor je hoe dan ook de sound van het Derde Rijk , niet wat daarvoor doorgaat, maar de echte, de werkelijke, die bedwelmende, die o zo onschuldige sound.
Gelukkig kunnen wij ons laten troosten door Abraham Lincoln die over de populisten van zijn tijd zei: “Je kunt een heleboel mensen de hele tijd voor de gek houden, je kunt alle mensen een korte tijd voor de gek houden maar je kunt niet alle mensen de hele tijd voor de gek houden”.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (81)

Apmeister
Apmeister9 feb. 2011 - 21:59

Niks dan hulde!

johnnysisko
johnnysisko9 feb. 2011 - 21:59

Een man naar mijn hart Han van der Horst Een waar woord!

mees.
mees.9 feb. 2011 - 21:59

Dank je Han van der Horst voor dit mooie artikel door je geschreven. Toen Wilders zijn uitspraken deed tijdens de rechtszaak en voorlas van zijn papiertje(ongetwijfeld geschreven door Martin Bosma die een ontzettende bewondering heeft voor Hitler en consorten en de manier waarop die politiek bedreven heeft,gefascineerd door de manier waarop de nazi's propaganda bedreven) Ik schaamde mij diep toen ik Wilders hoorde spreken over een cultuur waar hij absoluut helemaal de geschiedenis niet van kent. Want als hij die kende had hij deze woorden niet uit zijn mond gekregen. Het is zo schofterig wat hij beweert dat ik het niet eens meer wil horen.

eagleye2
eagleye29 feb. 2011 - 21:59

Mooi geschreven Han.

JoopSchouten
JoopSchouten9 feb. 2011 - 21:59

Ik leer alleen maar van je. Wil je dit ook als een kus beschouwen? : ) De strekking snap ik verdomde goed. 'Uiteraard' (wilde ik schrijven). Maar in jouw geval blijf ik toch maar wat voorzichtiger. : ) Perfect verwoordt. Voor mij TE perfect, want ook Ik moest googelen. : ) Er onstond enige innerlijke domheid op te borrelen. Mijn verwarring ontstond door wat je schreef: '....je tegenstander in verband brengen met Hitler en het nationaal-socialisme. Daarom is het niet alleen een absurde, maar ook een kwaadaardige beschuldiging... Ik raakte in verwarring omdat ik 'automatisch'(...) woorden ander plaats: daarom is het niet alleen kwaadaardige beschuldiging, maar ook een absurde. (...) Ik moest 'Godwin' weer eens opzoeken.: (Weer een hobbel.) Wist ik veel wat dat is...: De memetische functie van de wet is niet een eind te maken aan discussies, maar om deelnemers aan een discussie bewuster te maken van de vraag of een vergelijking met de nazi's of Hitler gepast is, of simpelweg een kwestie van te ver doorgevoerde retoriek. 'De wet van Godwin schijnt bedoeld als een 'tegenmeme' (...). 'tegenmeme'? Ik weer googelen, en ja hoor, memen: een idee, trend, hype of rage. Het muntje ligt nu op zijn plaats. Bedankt weer Han. Ik ga slapen. (Ik wordt moe van je.) : ) Kus.

Pjotrs
Pjotrs9 feb. 2011 - 21:59

"de algemeen bewonderde en in de schijnwerpers geplaatste Geert Wilders" Ik zou zeggen: spreek voor jezelf. Iemand die volgens de peilingen kan rekenen op 20% van de stemmen wordt niet bepaald algemeen bewonderd. Je zou hem met evenveel (of weinig) recht algemeen verguisd kunnen noemen.

maclofty
maclofty9 feb. 2011 - 21:59

Han, Ik heb met veel genoegen je stuk gelezen en het zijn jouw stukken die ik ook altijd aan mijn echtgenote voorlees (kan zelf niet achter de Mac zitten) en dan vooral ook de commentaren erop. Dit stuk geeft precies aan, hoe ik door de distributie radio (voor de jeugd onbekend) de nazi propaganda hoorde. We keken ook naar de woorden van GW en mijn echtgenote(ook van dik voor de oorlog) zei:"Ik heb dit soort uitlating meer gehoord, alleen kwam het toen ook uit een heel 'foute' hoek" We hadden beiden de idee dat het bedoeld was voor de volksmenigte die houdt van one liners en beweringen die kant nog wal raken. Het enige wat we maar niet kunnen begrijpen is, dat men zich door deze retoriek kan laten leiden. De enige plek waar het volgens mij heen leidt is: de slachtbank. Nogmaals bedankt dat wellicht voor enkele onder ons, de ogen heeft geopend. Alhoewel als ik de commentaren lees, het vermoeden heb dat men, zoals zovelen in mijn jeugd, horend doof is en lezend blind. Die noemde we overigens collaborateurs. ;-))

Jason2
Jason29 feb. 2011 - 21:59

Leuk dat u Aboe Noewas aanhaalt. De volgende kwam ik eens tegen in een artikel over hem: Die jongeman aan de overkant van de rivier heeft een achterste als een rijpe perzik. Maar ik kan niet zwemmen. Doe er dan maar ook twee van Jacob Israël de Haan bij, de eerste vind erg grappig, de tweede heerlijk melancholisch. Twijfel Wat wacht ik in dit avonduur, De Stad beslopen door de slaap, Gezeten bij de Tempelmuur; God of de Marokkaanse Knaap? Klacht Niets dwazer dan klagen om een dode. Niets dwazer dan om levenden één klacht. Voor korte tijd zijn wij genoden, Dan wordt het nacht. http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_Isra%C3%ABl_de_Haan

jvanarkel
jvanarkel9 feb. 2011 - 21:59

Han, "als hij mag godwinnen, dan mag ik het ook...." misschien doe jij het nog niet maar alle andere tegenstanders wel, die godwinnen zelfs tegen de VVD, en het CDA constant. Ik noem Bruin 1 Bruine overhemden Blonde Hitler De Moslims zijn de Joden van nu .....

nikita72
nikita729 feb. 2011 - 21:59

Misschien is er geen islamitische Mozart geweest, maar de arabische volksmuziek kent meer intervallen dan de Europese muziek, inclusief Mozart! (Ik kan overigens niet beoordelen of de muziek daardoor mooier of beter is, ik houd nou eenmaal meer van Bach) Pas in de jaren '30 heeft een meneer Fokker een orgel met 35 tonen per octaaf gebouwd, nog te beluisteren in het Teylers museum in Haarlem. Maar voor dit instrument is, bij mijn weten, nog geen Bach gevonden.

Mephisto4
Mephisto49 feb. 2011 - 21:59

Hij heeft in één ding wel gelijk, die Wilders: "Overal in Europa gaan de lichten uit." Ik ben uit Nederland vertrokken, nadat Pim Fortuyn werd vermoord. Precies omdat ik verwachtte dat dat wat er nu gaande is, zou gebeuren. Heksenjacht, bijgeloof en vooral: angst, angst, angst. Elke vrijheid is beknot in Nederland, niets is nog mogelijk zonder een ongezonde dosis argwaan over je heen gestort te krijgen. Zo heb ik het toch ervaren, tussen 1997 en 2002, het jaar van mijn vertrek. En de verhalen die ik nu krijg, doen het ergste vermoeden. 2 JSFs en 200 miljoen bezuinigen op cultuur. Onderwijs 300mln. Alles wat "cultuur" onderbouwt, wordt afgebroken. En vervolgens krijgt de Islam de schuld. DOM, DOM, DOM. Kijk eens naar de UK. Het Thatcherisme heeft er daar voor gezorgd dat er geen samenleving meer is. Veel is er geprivatiseerd en er is geen samenhang meer onder de mensen. Als mensen hun eigen energievoorziening zelfs niet meer samen kunnen delen, maar afhankelijk zijn van "de mark", wat voor een samenleving heb je dan nog?

mees.
mees.9 feb. 2011 - 21:59

Verplichte kost voor ieder die geïnteresseerd is in feiten over emigratie en immigratie: http://bit.ly/ibr54S

wvdstraat
wvdstraat9 feb. 2011 - 21:59

Het woord "godwin" voldoet ruim 20 jaar na introductie lang niet altijd meer aan alle parameters van de Wet van Godwin, hetgeen logisch is gezien het jonge medium internet. Maar ook in de ruimere betekenis wordt het ook vaak onterecht gebruikt: Zoals in het geval dat groepen op basis van geloof, (in bepaalde gevallen zelfs ideologie), ras of afkomst á priori niet volwaardig zouden mogen deelnemen op basis ervan. Dan is het juist goed om op zoek te gaan naar historische parallellen, die voor Europa vanzelfsprekend in de jaren '33 - '45 van de vorige eeuw te vinden zijn. Omdat de geschiedenis ons daar op de juiste wijze voorlicht en waarschuwt, voldoet die constatering per definitie niet aan de Wet van Godwin. Daarnaast is het jammer, dat de islamitische geleerde Averröes vaak vergeten wordt, degene die de nalatenschap van Aristoteles heeft weten te redden en door te geven. Een belangrijke bouwsteen voor de Renaissance ! Zo zijn er veel meer bijdragen aan de beschaving (ook de Europese !) toe te schrijven aan wiskundigen en filosofen uit Ottomaanse en Moorse samenlevingen tussen de 9e en de 15e, of zelfs 17e eeuw. De uitlatingen van Wilders c.s. en het geloof erin van diens aanhangers zijn geen "godwinnen", ze zijn gewoon pertinent onjuist !

JanBontje
JanBontje9 feb. 2011 - 21:59

De heer G. Wilders begint meer en meer als een wildeman om zich heen te slaan en wartaal uit te slaan, te raaskallen. Hij is echt weg volkomen kwijt... Als hij niet zo veel aanhang had, zou hij zielig zijn. Nu is hij ook nog gevaarlijk! Overigens: een prachtartikel!

keck66
keck669 feb. 2011 - 21:59

Inderdaad Han, niet alle de hele tijd, maar 30 zetels (volgens De Hond) is ook nog lang niet alle zetels.

JohnnySack
JohnnySack9 feb. 2011 - 21:59

Zo te zien heeft Wilders zijn onzin zijn werk weer gedaan. Daar kan ik best triest van worden.

Scepticus2
Scepticus29 feb. 2011 - 21:59

['Je kunt een heleboel mensen de hele tijd voor de gek houden, je kunt alle mensen een korte tijd voor de gek houden maar je kunt niet alle mensen de hele tijd voor de gek houden' ] En zie hier, heel verrassend... de opkomst van de PVV en nieuw-rechts. Links heeft zijn tijd gehad, nu gaat rechts ons weer decennia voor de 'gek' houden...

Amarinde
Amarinde9 feb. 2011 - 21:59

Han, als je de tijdlijn vult, Wilders opkomst, met zijn daden, uitspraken speeches en beweringen dan herken je direct de exacte gelijkenis met de Hitler propaganda machine. De aanscherping die zichtbaar is waarvan deze rechtbank rede weer een stapje verder gaat dan alle voorgaande redevoeringen. Een te groot deel van de Nederlandse bevolking geloofd in die ridicule leugens en achterlijke PVV ideologie. Maar ook een te groot gedeelte van de Nederlandse bevolking is te passief en denkt dat het allemaal wel meevalt. Een veel te klein deel van de Nederlandse bevolking heeft echt in de gaten wat er werkelijk gebeurd en waar op aangestuurd wordt. Al met al bevindt Nederland zich in een politiek en sociaal vacuum waaruit we pas ontwaken als een meerderheid echt zich gaat verdiepen in de realiteit en het gevaar van de PVV-er Wilders. Het enige wat er nu gebeurd is dat de ridicule uitspraken en ideologie op "de dag" tegen gesproken of ontzenuwt worden maar er is geen heersende strategie waaruit of waarmee de achterlijke PVV ideologie bestreden wordt. De politiek werkt in het voordeel van Wilders, zo ook de media. Neem D66 en GL beide schuren ze tegen de rechterkant aan. De PvdA is stuurloos zonder strategie. De SP heeft antwoorden maar te gericht op alleen de linkerkant. Samenwerken doen ze niet en Femke heeft tijdens de Paars+ onderhandelingen al laten zien waar GL staat en bereidt was links te laten vallen voor het pluche. Hoe mobiliseer je de bevolking? Hoe krijg je het voor elkaar dat onze Nederlandse samenleving actief wordt en een halt toeroept aan het gevaar van de achterlijke PVV ideologie?

kepos
kepos9 feb. 2011 - 21:59

Nare column. Ja, Wilders is zelf een nare domme man, die er op los godwint. Maar pijnlijk genoeg laten zijn politieke tegenstanders, en zelfs ook wetenschappers en historici zien hier niet boven te staan. En dat vind ik heel jammer. Je kunt veel van Wilders zeggen, maar niet dat het een Nazi is. Het feit dat hij een eigenschap deelt met de Nazis maakt hem er nog niet zelf een. Als je wel aan dat soort vergelijkingen begint is er geen einde meer aan en kun je haast iedereen wel een Nazi noemen. Jon Stewart heeft daar laatst wat treffende opmerkingen gemaakt, hier: http://www.mediaite.com/tv/jon-stewart-ridicules-rep-steve-cohen-for-likening-the-gop-to-nazis/

frankie48
frankie489 feb. 2011 - 21:59

Wie was de grondlegger van de verzorgingsstaat, en wie breekt deze verzorgingsstaat nu in ons land af. Je kunt inderdaad nu nog veel leren van dat woestijnvolk als het om solidariteit gaat. http://nl.wikipedia.org/wiki/Verzorgingsstaat

maccus
maccus9 feb. 2011 - 21:59

"Je kunt een heleboel mensen de hele tijd voor de gek houden, je kunt alle mensen een korte tijd voor de gek houden maar je kunt niet alle mensen de hele tijd voor de gek houden" Volgens mij geldt dat niet voor Nederlanders.

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 21:59

Han, had ik al gezegd dat ik van je hou? Oke, nu dan...

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst9 feb. 2011 - 21:59

En 't is bijna Valentijn....

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 21:59

O, ik heb nog een hele mooie uitspraak voor je Han en ik weet niet meer van wie maar soi; Never underestimate the power of stupid people in a large group. Toch??? hahaha.

1 Reactie
ZwareVanNelle
ZwareVanNelle9 feb. 2011 - 21:59

Het zal je verbazen, maar die uitspraak "Never underestimate the power of stupid things in large numbers", werd voor het eerst gezegd in het computerspel 'Serious Sam: the 2nd encounter'.

Centurion2
Centurion29 feb. 2011 - 21:59

Beste Han, ik vind jouw gedrevenheid om Geert Wilders in een kwaad daglicht te zetten altijd wel amusant. Vraag me af of je er híer iets mee bereikt. Maar dat terzijde... Ik vond dit op internet over Abu Nuwas: "Zijn vrijheid van meningsuiting, vooral over onderwerpen die door islamitische normen werden verboden, heeft ertoe geleid dat veel van zijn werk later in gecensureerde vorm werd uitgegeven." Dat is waar Geert Wilders op doelt. En dit is waar Ahmadinajad op doelt: http://www.youtube.com/watch?v=4_3RUwAJ_MI&feature=related Hij heeft gelijk. Er zijn inderdaad geen homo's in Iran. Want die zijn namelijk hier: http://nottoomuch.com/images/publichanging.jpg Veel plezier met 'je strijd'.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst9 feb. 2011 - 21:59

Dan had Wilders dat moeten zeggen. Maar dat heeft hij niet gezegd. Hij heeft iets anders gezegd. En dat andere, dat is feitelijke flauwekul. 't Is overigens precies wat types als Ahmadinajad graag van westerse politici horen, want hert bevestigt hun even stomkpzinnig vooroordeel ten opzichte van het westen. Zo hebben Wilders en Ahamdinajad elkaar nodig.

eagleye2
eagleye29 feb. 2011 - 21:59

-#- Ik vond dit op internet over Abu Nuwas: "Zijn vrijheid van meningsuiting, vooral over onderwerpen die door islamitische normen werden verboden, heeft ertoe geleid dat veel van zijn werk later in gecensureerde vorm werd uitgegeven. -#- Wat er met Nuwas gebeurde is inderdaad beperking van de vrijheid van meningsuiting. Maar dat betekent niet dat er geen creativiteit zou bestaan, zoals Wilders zegt. Ik denk dat Han dat bedoelt. Er zijn legio uitstekende en creatieve schrijvers in de Islamitische wereld en/of het Arabisch taalgebied die niet gecensureerd zijn of worden.

contra
contra9 feb. 2011 - 21:59

Her verband dat de heer Van der Horst meent waar te nemen tussen de uitspraken van Geert Wilders en die van de Nazi Joseph Goebbels, komen op mij erg geforceerd en een enigszins vergezocht over. Het zal feitelijk misschien wel kloppen maar als ik de exacte woorden dan teruglees dan komt bij mij niet meteen de naam Goebbels op. Voor een historicus misschien wel, maar om daar dan een artikel aan op te hangen vind ik ijdel. Voor mij is dit wederom een Godwin, leuk geprobeerd Han, creatieve insteek dat wel, maar een Nazi-associatie blijft een Nazi-associatie en ik vind dat jegens een volksvertegenwoordiger not done. Althans voor een historicus/columnist that is. Dat het door het meubilair van Joop kritiekloos aan- en erger nog overgenomen wordt, is te verwachten.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst9 feb. 2011 - 21:59

Totale oorlog is totale oorlog. Hier is een link naar het wikipedia-artikel over dit onderwerp: let op de verwijzing aan het eind naar de speech van Goebbels in het Berlijnse Sportpalast. Dat is verreweg zijn bekendste speech http://nl.wikipedia.org/wiki/Totale_oorlog Hier is nog een stukje van Peter Middendorp in De Pers http://www.depers.nl/binnenland/544012/Column-Totale-oorlog.html

ikbenhorkie
ikbenhorkie9 feb. 2011 - 21:59

Dat je de hand van Goebels ziet, is niet zo vreemd. De Nazivoorlichting werd goed gedaan, en hun technieken zitten nu natuurlijk ook in de moderne massacommunicatie. Het is een wild idee, maar ik ben benieuwd of in de nabije toekomst niet zal blijken dat Nederland een vergelijkbaar probleem heeft als Oeganda, maar dan in het klein natuurlijk. In Oeganda doen Amerikaanse christelijke organisaties veel voor hun gelovigen. Er is enorm veel geld beschikbaar. Zoveel dat de organisaties er bijvoorbeeld eenvoudig homo-onvriendelijke wetgeving door kunnen krijgen. Andere partijen hebben gewoon de middelen niet om daar effectief campagne tegen te voeren. De heer Wilders krijgt misschien wel niet veel financiële, maar wel specialistische steun uit Amerikaanse neoconservatieve kring. Die leveren massacommunicatieadvies, door mensen van de beste universiteiten, uit het land dat wereldwijd voorloper is op dat gebied. Daartegenover staan de Nederlandse politieke partijen die nog niet erg overtuigd zijn van de noodzaak van een tegencampagne, of zelfs hun voordeel in het bestaan van de PVV zien. En de doorsneeNederlander die niets in Wilders ziet, maar ook nog nooit, bijvoorbeeld, iets van Goebels heeft gezien. Het voordeel ligt altijd bij Wilders. De auteur legt hier een klein gewichtje in de andere schaal.

ikbenhorkie
ikbenhorkie9 feb. 2011 - 21:59

Dat je de hand van Goebels ziet, is niet zo vreemd. De Nazivoorlichting werd goed gedaan, en hun technieken zitten nu natuurlijk ook in de moderne massacommunicatie. Het is een wild idee, maar ik ben benieuwd of in de nabije toekomst niet zal blijken dat Nederland een vergelijkbaar probleem heeft als Oeganda, maar dan in het klein natuurlijk. In Oeganda doen Amerikaanse christelijke organisaties veel voor hun gelovigen. Er is enorm veel geld beschikbaar. Zoveel dat de organisaties er bijvoorbeeld eenvoudig homo-onvriendelijke wetgeving door kunnen krijgen. Andere partijen hebben gewoon de middelen niet om daar effectief campagne tegen te voeren. De heer Wilders krijgt misschien wel niet veel financiële, maar wel specialistische steun uit Amerikaanse neoconservatieve kring. Die leveren massacommunicatieadvies, door mensen van de beste universiteiten, uit het land dat wereldwijd voorloper is op dat gebied. Daartegenover staan de Nederlandse politieke partijen die nog niet erg overtuigd zijn van de noodzaak van een tegencampagne, of zelfs hun voordeel in het bestaan van de PVV zien. En de doorsneeNederlander die niets in Wilders ziet, maar ook nog nooit, bijvoorbeeld, iets van Goebels heeft gezien. Het voordeel ligt altijd bij Wilders. De auteur legt hier een klein gewichtje in de andere schaal.

Joeri2
Joeri29 feb. 2011 - 21:59

Als ik het CDA was zou ik nu uit dit kabinet stappen. Er is geen verschil tussen islam en christendom, niet op het niveau waar wilders dit schilderd. Er is namenlijk geen christen mozart, christen reve ( nota bene voor godslastering aangeklaagt ) en geen christen gates. En dan heb ik het nog niet eens over da vinci, eistein of darwin die ondanks dat ze cultureel gezien naar de kerk gingen met hun ideeen lijnrecht tegenover de paus durfden te staan. Als goed christen kun je onmogelijk met deze man blijven samenwerken, u bent de volgende op z'n lijstje van daders van hedendaags kommer en kwel. Christenen zorgen voor net zo'n achterlijke en verpauperde pest cultuur als islamieten. Of zo u wil net zo min, maar daaruit moet echter wel dezelfde conclussie worden getrokken, dat je met zo'n idioot niet wil samenwerken. Wilders maakt geen godwin, maar een wilders. Een uitlokking tot godwin. Slap kunstje dat we nu toch wel kennen? Ik merk al op vele plekken een wilders metaal moeheid. Nog heel even en dan is wilders een werkwoord, een werkwoord dat je alleen aan hele flauwe godwinners toekent. " en wat zei die dief dan?" " o niks, hij deed een wilders." " huilie huilie dat hij het niet gedaan had maar dat het de schuld van een slimmer iemand was?" " ja dat zeg ik toch, een wilders."

3 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 feb. 2011 - 21:59

[" o niks, hij deed een wilders." " huilie huilie dat hij het niet gedaan had maar dat het de schuld van een slimmer iemand was?" " ja dat zeg ik toch, een wilders."] ;-)

jvanarkel
jvanarkel9 feb. 2011 - 21:59

Christengates wel hoor, BAAN

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 feb. 2011 - 21:59

Helemaal waar, de C in CDA is een leugen (net zo goed als de D in CDA, de tweede V in de VVD en de PVV, en de A in de PvdA overigens)

tibaert
tibaert9 feb. 2011 - 21:59

"De islamitische Mozart, de islamitische Gerard Reve, de islamitische Bill Gates; ze bestaan niet want zonder vrijheid is er geen creativiteit." Welke cultuur-barbaar is hier aan het woord? Een man die via een van zijn klonen het Residentie Orkest laat betitelen als toeterorkest. Een man die geen jota weet van hoe dankzij Perzische en Arabische invloeden onze muziekcultuur zich heeft kunnen ontwikkelen. Iemand die nooit van wiskunde heeft gehoord, iemand die het gore lef heeft de Arabische architectuur te negeren als hij stelt: "De islam is een ideologie die zich vooral onderscheidt in moord en doodslag en die alleen maar maatschappijen kan voortbrengen die achterlijk en verpauperd zijn." Een volslagen idioot is hier aan het woord, een tot op het bot gevaarlijk sujet, die geen kennis wil nemen van, geen tegenspraak duldt, weigert te argumenteren en te discussiëren. Iemand bevangen door een paranoïde geesteshouding. Verkondigers van holistische en fascistische ideeën zijn heilig vergeleken met hem, Wilders is zijn naam.

1 Reactie
jvanarkel
jvanarkel9 feb. 2011 - 21:59

Ik ga met je mee op een punt na. Arabische cultuur is niet gelijk aan Islamitische cultuur. En veelal wordt de cultuur van de Arabieren toegewijd aan de Islam. Sommige wel sommige niet. Zo kun ook niet van joodschristelijke voetbal cultuur of zo spreken omdat er toevallig veel van zijn, maar wel van een Nederlandse stijl.

Harmen2
Harmen29 feb. 2011 - 21:59

De term "Godwin" waar zo veel naar verwezen wordt op Joop heeft een lading die dermate zwaar is dat bij welke discussie dan ook die onmiddellijk stopt. Het gekke bij Han z'n artikel is dat hij zelf de Godwin gebruikt met de verwijzing naar Goebbels. Dat is jammer, iets subtieler had wat mij betreft ook gemogen. Nu moet ik bekennen dat als ik luister naar PVV'ers, of het nou gaat om Geert Wilders of om zwakkere broeders, ik ook sterk de indruk heb dat het gaat om goed geregisseerde propaganda die er in ieder geval voor zorgt dat we ons tot aan de verkiezingen geen zorgen hoeven te maken over een een gebrek aan aandacht voor de PVV. Ook op Joop staat het weer vol qua topics: in 5 van de laatste 10 items gaat het direct of indirect over of om de PVV. De media pakken het graag op, het is controversieel en het levert weer leuke verontwaardigde reacties op bij de andere politieke partijen. Het deugt niet, het is moreel ongetwijfeld verwerpelijk en het heeft niets te maken met deugdelijke politiek, maar het werkt wel.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs9 feb. 2011 - 21:59

"De term "Godwin" waar zo veel naar verwezen wordt op Joop heeft een lading die dermate zwaar is dat bij welke discussie dan ook die onmiddellijk stopt." Wat een prachtige omkering van het begrip! En die zware lading zie ik helemaal niet. Het zegt alleen dat we met een overspannen cliché-mannetje of -vrouwtje te maken hebben en dat daarmee discussiëren geen enkele zin heeft.

jvanarkel
jvanarkel9 feb. 2011 - 21:59

Aboe Noewas was Arabier, maar geen moslim is door de heersers van het kalifaat verbannen en later in gevangenis gegooid om zijn uitspraken die naast zijn andere levenswijzen niet echt islamitisch genoemd kunnen worden. Ik begrijp dat je wilt aantonen dat er ook een groot schrijver is of was in de islam, maar dit is redelijk te betwisten gezien zijn houding, leefwijze en de manier waarom men met hem is omgegaan. Daarbij is hij opgegroeid toen de islam in de kinderschoenen stond. Maar dat is net zoiets als zeggen dat Harry Mulisch een groot protestants, of joods, of katholiek schrijver was, aangezien hij in een dergelijke samenleving is opgegroeid/heeft geleefd. Verder vind ik het jammer dat je als intelligent mens door het leven wilt gaan, maar blijkbaar de stijlvormen die Wilders slimmer dan wie dan ook hanteert, niet doorziet en dat hij op die manier mensen toch zich trekt, en afstoot, maar dat het voorlopig meer positief voor HEM werkt. Ik vermoed een afkeer :) van Wilders, en zijn houding. Maar zou het dan niet beter zijn beter te luisteren naar wat hij zegt inhoudelijk of wat hij kwijt wil en waarom dat aanslaat bij velen, en waarom hij daar zo over denkt en velen met hem, en wat daar de grondslag van is en wat je er aan zou kunnen doen. Misschien is het wel mogelijk om op een politieke manier de analyse een keer goed te doen, en de bodem onder hem weg te slaan op inhoud. Door hem te bashen of op de vorm aan te vallen, wat hij volgens mij alleen maar waardeert omdat het hem alleen maar meer martelaar maakt.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst9 feb. 2011 - 21:59

Ik begrijp het al: Wilders mag godwinnen wat hij wil, maar een ander - voor zover geen sympathisant van de PVV - mag dat niet. Aboe Noewas kreeg in zijn jeugd een theologische opleiding. Verder begrijp ik uit je mail dat jij wel zult uitmaken wie een echte moslim is en wie niet. Dat heb je dan met Osama bin Laden gemeen.

jjruiter
jjruiter9 feb. 2011 - 21:59

Mooi artikel en in lijn met wat ik gisteren schreef over de islamitische Mozart, Reve en Bill gates op: http://www.bruggenbouwers.com/2011/02/09/de-islamitische-gerard-reve-mozart-en-bill-gates/ Vriendelijke groet, Jan Jaap de Ruiter

1 Reactie
matrix2
matrix29 feb. 2011 - 21:59

Jan Jaap, ik ben het slechts deels met je eens. In elke cultuur komen geniale mensen voor. De vraag is of dit "dankzij" deze cultuur is of "ondanks" deze cultuur. Wordt genialiteit gestimuleerd of juist tegengewerkt door de islamitische cultuur, dat is de juiste vraagstelling.

MarcusLucas
MarcusLucas9 feb. 2011 - 21:59

De PVV godwint er op los inderdaad. Maar nog achterbakser; ze jatten hele stukke tekst en one-liners van een scala aan politici. Van Churchill tot Obama tot Jan Marijnissen, enzovoort. In weze gebruiken ze alle retoriek die reeds bewezen heeft effectief te zijn om grote groepen mensen te beïnvloeden. Ook negatief. Bosma gaf het toe: ze willen maximale provocatie. Dat alles wordt door de media in Nederland eindeloos herhaald, waardoor het aan effectiever wordt in plaats van ontkracht. Ook - helaas - door columns zoals deze. Ik vraag me soms af of journalisten zich wel realiseren waar zij aan mee werken. Het stukje van Bessems in De Pers is een goed voorbeeld. De kritiek ligt er zo subtiel in dat het eigenlijk alleen maar de boodschap van de PVV versterkt. Aan de andere kant is het ook niet de primaire taak van journalisten, maar van de oppositie om er tegen te strijden. Zij kunnen meer en beter gebruik maken van dezelfde retorische trucs. Want het is natuurlijk te gek voor woorden dat wij een radicaal-rechtse anti-islam politicus hebben die met de sterkste retorische one-liners van Obama aan de haal gaat.

1 Reactie
ikbenhorkie
ikbenhorkie9 feb. 2011 - 21:59

"Aan de andere kant is het ook niet de primaire taak van journalisten, maar van de oppositie om er tegen te strijden. Zij kunnen meer en beter gebruik maken van dezelfde retorische trucs. " Dat laatste hoeft niet je keus te zijn. Je keus kan zijn zelf op basis van argumenten te debateren. Wat het eerste betreft: journalisten horen niet te strijden. Maar journalisten horen wel informatie te geven. Met inbegrip van de context van gebeurtenissen. Gebruikt Wilders een standaardcommunicatietechniek, dan hoort de journalist dat er bij te vermelden. De argeloze lezer wordt anders op het verkeerde been gezet. Hergebruikt Wilders een effectieve uitspraak, dan hoort de journalist het origineel er even bij te vermelden. Het hoeft niet de taak van het ANP te zijn, maar van de journalist die het ANP-bericht overtikt op de website. Dit moet ook in de markteconomie kunnen: het is wel degelijk goed voor de verkoop- en klikcijfers als de krantenlezer naast populistische uitspraken ook kan lezen waar de inspiratie ervoor vandaan kwam. Dus waarom gebeurt het niet ? Gebrekkige kennis bij de journalist ? Gerbrek aan motivatie, negentotvijfmentaliteit ? Te lage salarissen, zodat de journalist met meer kennis liever bij het ministerie of een bedrijf gaat voorlichten ? Slechte opleiding ?

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 21:59

Wat een simpele ziel. Mozart - de Frans Bauer van de klassieke muziek Bill Gates - een zakenman die zijn rijkdom voornamelijk vergrote door het afpersen van kleine jongens in de branche. Reve - nitwit een beetje zielig provoceerde met onsmakelijke praatjes gespeend van romantiek en schoonheid noch ruw genoeg om splinters van in je vingers te krijgen Maar over de islamitische poëzie durft ie het niet te hebben, Over de islamitische architectuur durft ie het niet te hebben Over het feit dat de renaissance nooit mogelijk was geweest zonder de islamitische wetenschap. Waarom niet . Omdat wilders geen liefhebber is van kunst, wetenschap en geschiedenis. Een PVV-er zal nooit een Eco of Varese worden. Geen van Leeuwenhoek en geen Mondriaan. Creativiteit is namelijk een linkse hobby voor de PVV. Die clowns laten slechts lelijke ballonnen op.

1 Reactie
Jason2
Jason29 feb. 2011 - 21:59

Ben nu toch wat nieuwsgierig. Welk stukje islamitische poëzie heeft u het meest ontroerd ? Wil u het met ons delen?

fjacobse
fjacobse9 feb. 2011 - 21:59

Volgens mij zit het net even anders. Zoals bekend schrijft Bosma (mee aan) de teksten van Wilders. Daarnaast weten we door zijn boek en column in de NRC dat hij er een genoegen in schept de linksmensch op de kast te jagen. De meest effectieve manier om de linksmensch op de kast te krijgen is hem een koekje van eigen deeg te geven in de vorm van een per definitie onzinnige Godwin. --- Dat is wat ze op het internet een godwin noemen, je tegenstander in verband brengen met Hitler en het nationaal-socialisme. Daarom is het niet alleen een absurde, maar ook een kwaadaardige beschuldiging. En we mogen vrezen dat we hem uit de mond van PVV-ers nog vaak te horen krijgen.---- Doe mij 1 euro voor elke keer dat een niet PVV-er met een absurde, kwaadaardige Godwin komt. Dan kan ik binnen een half jaar uit eigen zak Lionel Messi naar ADO halen. En volgens mij ben jij degene die de eerste euro mag lappen. Lees je stuk nog maar eens na.

1 Reactie
Klaas2
Klaas29 feb. 2011 - 21:59

---[Daarnaast weten we door zijn boek en column in de NRC dat hij er een genoegen in schept de linksmensch op de kast te jagen. ]--- Goed weergegeven, hij schrijft van uit een anti-houding, de rest sneuvelt daaraan, ook de waarheid.

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 21:59

De echte dommerikken zitten natuurlijk tussen de mensen die niet eens hebben begrepen wat hij met Bill Gates bedoelde. Zij denken dat het ging over het vergaarde fortuin van de goede man, terwijl Wilders bedoelde het geven aan de wereld van een door iedere leek te besturen computer. Gates schreef zijn MS-DOS 1 toen hij nog op college zat en was bedoeld om een groter publiek met een computer te kunnen laten werken. Voorheen konden alleen computerexperts dat, daar je ieder commando in machinetaal in moest voeren. De invloed van Bill Gates op onze moderne maatschappij, is gigantisch. Verreweg het grootste deel van de reageerders op Joop, kunnen dit louter en alleen dankzij Bill Gates. Zonder zijn MS-DOS (MicroSoft-Disk Operating System) zou dit onmogelijk zijn geweest. Windows is niets meer dan een optische schil. Alles wat je met een muisklik doet, wordt achter het scherm toch weer in een MS-DOS commando omgezet, en dat weer in machinetaal.

4 Reacties
misslobena
misslobena9 feb. 2011 - 21:59

Dit had Bill Gates niet kunnen doen zonder wiskunde en vooral de cijfer 0. Zelfs het woord cijfer heeft een Arabische oorsprong, het komt van het woord cifer wat 0 betekent. En ons numerieke systeem, komt ook uit die hoek.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 feb. 2011 - 21:59

Sorry jongen, maar zoek eens op wanneer Unix is ontwikkeld? Bill Gates was echt niet de eerste, en vooral niet de beste. En Windows draait niet meer bovenop MS-DOS sinds Windows NT en XP. Als je iets beweert, zoek er dan eerst informatie over op...

Klaas2
Klaas29 feb. 2011 - 21:59

---[Gates schreef zijn MS-DOS 1 toen hij nog op college zat en was bedoeld om een groter publiek met een computer te kunnen laten werken.]--- Dan waren ze bij Xerox, tien jaar voor de realisatie van MS-DOS toch een stukje verder. De X van XWindows staat voor Xerox-Windows. http://en.wikipedia.org/wiki/Xerox_Alto Geschiedenis is niet de sterkste kant van Wilders, dat blijkt wel vaker. ---[Alles wat je met een muisklik doet, wordt achter het scherm toch weer in een MS-DOS commando omgezet, en dat weer in machinetaal. ]--- Misschien dat je MS-DOS ertussen uit kunt laten. Dat doet Microsoft ook al meer dan tien jaar.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra9 feb. 2011 - 21:59

== Gates schreef zijn MS-DOS 1 toen hij nog op college zat en was bedoeld om een groter publiek met een computer te kunnen laten werken. == Mis. Gates KOCHT in 1980 (toen Xerox al 5 jaar een OS met GUI had - waar Apple OS op gebaseerd was) QDOS van een kennis en herdoopte dat naar MS-DOS om het zo aan IBM te kunnen slijten. QDOS was zelf overigens ook niet een origineel OS, maar een bewerkte versie van CP/M. Overigens was het eerste OS van Microsoft, Xenix (in 1979), wat dus vóór MSDOS kwam, weer een bewerking van BSD Unix. Gates heeft helemaal niks bedacht, alleen wat gekopieerd, gekocht en bijgevijld. Je zit niet al te goed in je historie, jongen.

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 21:59

NL schreef: "Gates schreef zijn MS-DOS 1 toen hij nog op college zat en was bedoeld om een groter publiek met een computer te kunnen laten werken." Voordat u anderen adviseert geschiedenis op na te slaan doet u er goed aan hier zelf gehoor aan te geven. Zo betrof MS-DOS een aftreksel van QDOS dat niet door Bill Gates was geschreven maar gekocht. Het ligt dus een stuk genuanceerder dan wat u hier impliceert. Bovendien herschreef Gates QDOS zodat het aan de eisen kon voldoen gesteld door IBM. De computer was op dat moment nog niet voor de consument geschikt. Ook MS-DOS betrof geenszins een gebruikersvriendelijk OS, de grafische schil ontbrak. Het betrof Apple die de overlappende vensters in de interface, de mogelijkheid om iconen te verplaatsen of te verwijderen, de 'knip en plak'-metafoor verder ontwikkelde en hierbij een menubalk die er in elk programma hetzelfde uitzag. Maar ook Apple had daar geen patent op. http://nl.wikipedia.org/wiki/Macintosh NL schreef: "De invloed van Bill Gates op onze moderne maatschappij, is gigantisch." Deels juist. NL schreef: "Verreweg het grootste deel van de reageerders op Joop, kunnen dit louter en alleen dankzij Bill Gates." Weer zo'n onnozele kort door de bocht redenatie. Zonder internet geen joop.nl. Gaat u nu ook stellen dat Bill Gates het internet heeft uitgevonden? NL schreef: "Zonder zijn MS-DOS (MicroSoft-Disk Operating System) zou dit onmogelijk zijn geweest." Pertinente en aantoonbare nonsens. Om gebruik te kunnen maken van joop.nl is internet vereist (geen uitvinding van Gates) plus een browser en een OS systeem op een computer die de website code ondersteund. Er waren toen maar ook vandaag de dag andere platforms die, naast Windows, dit ondersteunen. Ik maakte al gebruik van het internet toen het net in Nederland werd geïntroduceerd en ging 'online' met een Amiga 500 computer waar geen MS DOS op draaide. Later gebruikte ik Apple computers die voor de komst van de IBM PC al met een GUI werkte. Het is echter evident dat IBM een enorm impuls gaf voor het verder ontwikkelen van de GUI (Graphical User Interface). Die ontwikkeling was echter arbitrair, zo heeft Microsoft veel ideeën van Apple overgenomen, of zoals Apple dit stelt: plagiaat. Dit alles is een mooi bruggetje naar de topic van deze discussie. Er worden veel vergelijkingen gemaakt die niet kloppen. Zo is Wilders geen Hitler maar tonen zijn standpunten wel veel overeenkomsten met de ideologie gehanteerd door de NSDAP. De vraag is alleen wat een vergelijk voor nut heeft. De NSDAP schuwde niet geweld te hanteren terwijl Wilders tot op de dag van vandaag geweld verafschuwd. Toch zijn vergelijkingen met Nazi-Duitsland legitiem mits dit inhoudelijk wordt onderbouwd. Een groep in een samenleving stigmatiseren en wegzetten als minderwaardig is zo'n overeenkomst. Daar moeten PVV stemmers niet zo hysterisch op reageren. Als nu ook al wordt geroepen dat meisjes die een hoofddoekje dragen uit de bus gehaald moeten worden dan maak je zonder poespas gewoon onderscheid, in juridisch jargon, dat is eenvoudig gesteld discriminatoir. Voorts is het de PVV zelf die de Koran met Mein Kampf vergelijkt. Sterker nog, de PVV vind de Koran zelfs erger dan Mein Kampf. Is dat geen 'godwin'? Het is typerend dat als vergelijkingen worden opgezocht de PVV aanhang verongelijkt reageert en in koor 'Godin' roept en het oorverdovend stil blijft als hun Amadeus van de lage landen de Koran met Hitler's Mein Kampf vergelijkt. Hypocrisie wordt dat in de volksmond genoemd.

2 Reacties
jvanarkel
jvanarkel9 feb. 2011 - 21:59

Ben het op een ding na eens. Namelijk dat ook PVVers en in mindere mate VVDers en CDAer worden gestigmatiseerd als dom en facistisch. En ze worden uitgesloten door de PvdA dus ook die partij verdient het om het lid op de neus te krijgen. :)

fjacobse
fjacobse9 feb. 2011 - 21:59

--- Later gebruikte ik Apple computers die voor de komst van de IBM PC al met een GUI werkte. Het is echter evident dat IBM een enorm impuls gaf voor het verder ontwikkelen van de GUI (Graphical User Interface). Die ontwikkeling was echter arbitrair, zo heeft Microsoft veel ideeën van Apple overgenomen, of zoals Apple dit stelt: plagiaat. ---- Typisch gevalletje van iemand die denkt de klok te hebben horen luiden. Daarom maar gewoon even de feiten. In 1979, Xerox threw open its doors to anyone in the industry and press, who might be interested in seeing their developments. Several Apple Computer employees, including Steve Jobs, visited Xerox PARC that day. Jobs and the others saw the commercial potential of the WIMP (Window, Icon, Menu, and Pointing device) system and redirected development of the Apple Lisa to incorporate these technologies. Jobs is quoted as saying "They just had no idea what they had." In 1980, Jobs invited several key PARC researchers to join his company so that they could fully develop and implement their ideas. Bill Gates, who had also been present, had similar thoughts. http://en.wikipedia.org/wiki/Xerox

contra
contra9 feb. 2011 - 21:59

Beste Han, vanavond wordt Nova College Tour met Twan Huys uitgezonden. Onderstaand een link naar een fragment waarin een studente de vergelijking tussen Adolf Hitler en Geert Wilders maakt. De reactie van Bram Moszkowicz ligt voor de hand natuurlijk. Wat mij vooral trof was zijn advies aan de studente aan het einde van de clip. Let ook even op de publieksreactie. Iemand moet Bram toch maar eens vertellen dat zelfs geschiedkundigen (in casu HvdH) aan het Godwinnen geslagen zijn. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5D3Fs4CDEks

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst9 feb. 2011 - 21:59

Ja, en? De grote rechtsgeleerde vraagt dat meisje niet om te proberen haar stelling waar te maken. Hij keert zich vol verachting van haar af. Hij beperkt zich tot wat stemmingmakerij. Ik daarentegen stel vast dat Geert Wilders in zijn eerste Godwin niet is gestikt en er lustig op los godwint, ja dat hij zelfs zijn tegenstanders in verband brengt met het begrippenapparaat van Goebbels. Ik toon dat aan. Ik lever er de bronnen bij.

mogime
mogime9 feb. 2011 - 21:59

Verongelijkt als altijd, die Geert Wilders. Bill Gates en Gerard Reve kregen geen Nobelprijs. Naguib Mahfouz wel.

1 Reactie
leeuwenvanj
leeuwenvanj9 feb. 2011 - 21:59

Prachtige kunst,muziek en mooie poezie,juist daar omdat men nog niet is volgevreten en te ongemotiveerd om ook maar voor iets de straat op te gaan.Practigeliefdesgedichten.nog het besef van puur en goed eten en drinken. Wilders als stroman van Israel en extreem rechts in de VS,vergeet dat dames in Israel vaak een pruik of hoofddoek dragen,vrouwen die mannen niet aankijken en geen hand geven,bussen al gesheiden zijn in achterin de vrouwen en voorin de mannen(Jeruzalem)Strenge spijswetten en voorschriften voor vrouwen wat betreft sexuele en hygienische zaken. Zet een kaars voor je raam vanacht en neem een lamp mee plus een watergieter als je gaat stemmen,licht en water tegen de gekte en het fascisme van Wilders en zijn kliek. Leve de Egyptische bevolking die wel tegen de regering op straat komt,tegen de onderdrukking en de verrijking van de elite.

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 21:59

Arafat ook. Dus of je met een Nobelprijs nu zo blij moet zijn.

1 Reactie
mogime
mogime9 feb. 2011 - 21:59

Dat zijn dus er al twee, ondanks dat er zonder vrijheid geen creativiteit zou zijn. Arafat heeft zich aan het eind van zijn carrière enorm in de luren laten leggen. Een beetje FemkeHalsemasyndroom: je wilt toch een keer regeren. Maar voordien is hij op eigen kracht als ingenieur in Koeweit in goede doen geraakt, heeft jaren diplomatiek gekoorddanst en aanslagen overleefd. En trouwde een Christen. Hij was onafhankelijk en eigenzinnig, en geenszins een voorbeeld van hoe gebrek aan vrijheid de creativiteit smoort. Overigens had Mahfouz geen politieke prijs, maar de prijs voor de literatuur. De oplages van zijn boeken zijn ook veel hoger dan die van die van Gerard Reve.

Latok
Latok9 feb. 2011 - 21:59

Mooi raak stuk Han. Hier zit de bekende publieke essentieele denkfout in, waar de PVV gretig gebruik van maakt en daarmee op een "scheuring" aanstuurt. Namelijk het niet in de gaten willen hebben dat er inderdaad helemaal geen sprake is van 'moslimoorlog', 'Islamisering', 'tsunamie' of iets dergelijks in NL of in Europa. Om nog maar te zwijgen van de ontkenning van culturele en wetenschappelijke verworvenheden van eeuwen Islamitische cultuur. Bij Moslims die naar het westen zijn getrokken krijgt de extremistische Islam geen voet aan de grond. Net als in het Christelijke geloof beleefd iedere Moslim zijn geloof op zijn eigen manier en zijn er talloze stromingen in de Islam. Er mogen streng islamitische imams zijn in moskeeen, maar dat betekent niet dat dan alle Europese Moslims potentieel extreem of orthodox zijn. Integendeel. Moslims zijn niet gek en weten donders goed dat je met een orthodoxe Islam in Europa niet veel bijval krijgt en bovendien kan je stellen dat Moslims die voor Europa kiezen zowiezo van een meer liberaal Islamitisch huis zijn, anders zouden zij hier nooit kunnen gedijen. Nergens in Europa zijn er ook maar zelfs politieke pogingen (a la Moslim Broederschap) om een voet aan de grond te krijgen qua streven naar een Islamitiesche "macht". Wilders en zijn PVV baseren zich met hun "islamisering" op onware aannames en pedante leugens en hebben hun eigen agenda die bestaat uit absolute macht dmv populisme, opruiing, uitsluiting, oorlogstaal, zondebokkenbenoeming en angstzaaierij. Als er dus IEMAND is die fundamentalisme onder de Nederlandse Islam stimuleert door zo tegen ze tekeer te gaan, dan is dat Gekke Geert & Co wel. Dat is zelfs zijn bedoeling (vermoed ik) want dan kan z'n natte droom, de 'Kristallnacht' op een dag doorgaan, bij wijze van spreken. Maar ja, daar kunnen die PVV meelopers met hun pea-brain niet bij, helaas.... (Ik denk overigens niet dat die PVV agenda gaat lukken, want de Moslim gemeenschap houdt zich aardig gedeist en is veel verstandiger, hoger opgeleider en aangepaster dan die jongetjes denken. Het enige geklaag, geschreeuw en onfatsoenlijk gebraak dat je hoort komt van de PVVD aanhang. Moslims hebben cultureel wat meer trots en eer-gevoel...)

3 Reacties
ErikDoes
ErikDoes9 feb. 2011 - 21:59

Ik heb het al eerder opgeschreven in andere posts maar alleen deze redenering al: "Overal in Europa gaan de lichten uit" en "Overal ligt het fundament van het Westen onder vuur" vanwege "een ideologie die al veertien eeuwen uit is op onze vernietiging"... De waanzin van deze redeneertrant. Als een ideologie al 14 eeuwen uit is op onze vernietiging, dan is men daar na 1400 jaar bijzonder slecht in geslaagd. Integendeel zelfs zou ik zeggen want het Westen heeft toch een stevige economische, militaire en politieke voet in de Arabische wereld. Dan gaat de hele strijd van de PVV toch helemaal nergens over? Waarom moet er dan ineens een man opstaan in Nederland die begin 21ste eeuw de wereldoorlog wil verklaren tegen de islam? Vanwege het halal vlees bij de Albert Heijn? Ik kan er echt met mijn pet niet bij dat zo veel Nederlanders dit maar gewoon voor zoete koek slikken. De kwaliteit van de argumenten en conclusies van Wilders c.s., ook in zijn bijdragen in de Tweede Kamer, nog afgezien van de inhoud, is zo abominabel.

keck66
keck669 feb. 2011 - 21:59

't Is lang niet zo ingewikkeld als het lijkt. Het argument van de rede verliest het bij een groot deel van de bevolking van de onderbuik. Flauwekul verkoopt (kijk maar ns een avondje commercieel). Wilders is eigenlijk een a-politicus, maar tegelijk een politiek dier dat weet dat polariseren zetels oplevert.

matrix2
matrix29 feb. 2011 - 21:59

Jeroen, volgens jouw redeneertrand zou je het nationaal socialisme ook geen fascistische ideologie mogen noemen. Elke nationaalsocialist had immers zijn eigen manier van denken en beleed deze fascistische ideologie op z'n eigen wijze. De meeste nationaal socialisten waren geweldloze gezinnen. Armoede, uitzichtloosheid en een overschot aan jongemannen tussen de 15 en 25 waren echter het ingredient voor WO2. Europa was echter gewaarschuwt. Het grote voorbeeld had een boek geschreven. Het boek van Adolf Hitler dat zijn ideeën over De wereld, Duitsland, ras en politiek bevat. Het eerste deel is door hemzelf grotendeels tijdens zijn gevangenschap in 1924 gedicteerd en is met het oog op publicatie nog bewerkt door Rudolf Hess. Elke religie of ideologie is slechts een psychologisch ontstekings-mechanisme. Het zijn de goedgelovige jongemannen tussen de 15 en 25 waar men op moet letten.. Vraag maar aan Mubarak!

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman9 feb. 2011 - 21:59

Wie benieuwt is naar Islamitische kunst kan z'n hart ophalen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam: http://www.nieuwekerk.nl/nl/#/nl/tentoonstellingen/passie_voor_perfectie/persbericht.htm?m=4 Wie Arabische muziek wil luisteren kan luisteren naar Oum Kalthoum: http://almashriq.hiof.no/egypt/700/780/umKoulthoum/ En wat vooruitgang betreft: we hebben net de allereerste revolutie gezien die via internet is begonnen. met Wael Ghonim als een van de aanstichters. Dat is nog nooit eerder vertoond in de wereld. En waar vond die vernieuwende revolutie plaats?

1 Reactie
BenJoosten
BenJoosten9 feb. 2011 - 21:59

Oum Kalthoum is natuurlijk legendarisch (naar verluidt moest Khadaffi destijds zijn staatsgreep uitstellen omdat zijn mede-coupplegers liever naar de radio luisterden die een liveconcert van haar uitzond) maar wie haar muziek ietwat lastig te verteren vindt kan ook eens luisteren naar de Algerijnse zangeres Houria Aïchi. http://artiesten.radio6.nl/page/artiest/13140 Dit is een citaat uit een oud interview met Houria Aïchi: "alleen bij ons, in de Aures, heb je de azriyat, de vrouwelijke troubadours. Het zijn zangeressen en danseressen die een hele speciale plaats in onze samenleving hebben. Ze hebben het recht om op mannenplaatsen te komen, ze gaan naar café's en feesten en worden door iedereen gerespecteerd. (...) Ze nemen niet hun toevlucht tot metaforen, zoals in de Andalusische muziek, maar noemen de digen bij de naam. Zij zingen vrijuit over de liefde en de seksualiteit. In de steden worden ze als vrouwen van lichte zeden beschouwd, maar in de dorpen worden ze hoog aangeslagen." Wie overigens denkt dat deze dame, die zelf zegt in de voetsporen van de azriyat te treden, dus wel geen goede moslima zal zijn, moet wel bedenken, dat zij ook traditionele soefi-liederen en Dhikr (recitaties van de naam van Allah) zingt. Een andere, nog veel beroemdere "expliciete" Algerijnse zangeres is Cheikha Remitti. zie http://en.wikipedia.org/wiki/Cheikha_Rimitti

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 21:59

Ik was bekend met ieder woord in het artikel en de reacties, behalve met "godwin". Even opgezocht. Wat een onbeschrijfelijke stompzinnigheid. Tokkie humor. Als alle oorlogen en oorlogshitserij ons ooit iets geleerd zouden moeten hebben, is het dat we altijd zeer alert moeten blijven op het ontstaan ervan. (Als internet toen bestaan had, was kritiek op Goebbels en Himmler vast ook een "godwinnetje" geweest, gevolgd door een stoer "next".) --Hallo, hier de planeet Aarde. Als er parallellen met het verleden zijn, heeft niet degene die deze parallel constateert "automatisch verloren". Word eens wijzer. Leer van uw verleden.--

1 Reactie
Carbinol
Carbinol9 feb. 2011 - 21:59

Geloof me, niemand gaat zeiken over Godwin als er wordt gepraat over twee vooraanstaande NSDAP'ers. Het punt van Godwin is dat de vergelijkingen tegenwoordig te pas en te onpas bij zowel politieke als apolitieke discussies naar voren worden geschoven, terwijl de vergelijkingen in 95% van de gevallen mank gaan. Niks is te vergelijken met de praktijken van Hitler. Mocht er ooit een dictator opstaan die zich openlijk uitspreekt voor het vervolgen van joden en het toepassen van eugenetica, dán is het terecht. Niet als een populistische politicus met een idee komt om veelplegers apart te zetten, terwijl dat plan al door meerdere (linkse) partijen in het verleden naar voren is gebracht.

tentenmaker
tentenmaker9 feb. 2011 - 21:59

Nu de kerken gesloten worden en de socialisten hun ideologische veren hebben afgeschud komt hiervoor Wilders in de plaats. Het volk wil brood en spelen. Alles werd toegestaan vanaf de 60 er jaren. De Pvda en het Cda hebben de wortels van onze beschaving vernield.

2 Reacties
Pjotrs
Pjotrs9 feb. 2011 - 21:59

"Alles werd toegestaan vanaf de 60 er jaren." En jij kunt die vrijheid niet aan?

MarcKaptijn
MarcKaptijn9 feb. 2011 - 21:59

Wat een prietpraat. Dus omdat CDA en PvdA volgens jou hebben afgedaan kan je niet anders dan voor Wilders kiezen? Dus omdat je je bedrogen voelt (??) leg je jouw oor te luister bij de ultieme oplichter?

Carbinol
Carbinol9 feb. 2011 - 21:59

Ok, als ik het goed begrijp is het gebruik van de woorden "multiculturalistische elite" een Godwin, omdat Goebbels deze woorden ook ooit heeft gebruikt? Sorry Han, maar in dit geval komt de Godwin toch echt van uw kant. U trekt hier de lijn tussen Wilders en Goebbels, niet hij zelf. Misschien even de definitie van een Godwin googlen.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst9 feb. 2011 - 21:59

Je had dat spul zeker net zelf op toen je mijn stukje las. Het gaat over het begrip "totale oorlog".

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2011 - 21:59

Ik kan het niet genoeg zeggen: hou op met dat vergelijken van Wilders cq de PVV met Hitel cq de NSDAP. Die vergelijkingen zijn per definitie onhistorisch en gaan ook nog geheel mank. Ze zijn bovendien contraproductief, omdat Wilders cs ze danbaar gebruiken. Iemand veronderstelt hier dat Han van der Horst beweert dat Wilders een zin over multiculturalisme aan Goebbels ontleend zou hebben. Dat kan ik me niet voorstellen, want dat begrip bestond nog niet. Han van der Horst zal bedoelen dat Wilders het begrip 'totale oorlog tegen de bevolking van Europa' van hem heeft. Ook dat lijkt me onzin. Je kunt van Wilders zeggen en vinden wat je wilt, maar daarvoor is hij hij te intelligent. Maar zelfs als Van der Horsdt gelijk heeft, bestrijdt Wilders vooral op wat hij zegt en haal er niet steeds die Wereldoorlog II bij. Dat klopt niet en het helpt niet. Een actieve en productieve historicus als Han van der Horst zou dat moeten weten.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst9 feb. 2011 - 21:59

Henk, Wilders deed het zelf: hij zegt dat de multiculturalistische elite een totale oorlog voert tegen de bevolking. Die man weet genoeg om te beseffen, dat dit de term van Goebbels is uit zijn beroemde speech in het Sportpalast en hij gebruikt die term om de multiculturalistische elites ermee te besmetten. Het zou wel erg treurig zijn, als hij dat niet wist, die associatie niet zelf legde, maar zelfstandig op hetzelfde begrip was gekomen. Dat mag ik toch wel blootleggen en even laten zien? En hem een proefje geven van zijn eigen medicijn? En de sound van het derde rijk laten horen. Voor wie niet doorgeklikt heeft naar mijn voorbeeld van die sound: hier is de url nog een keer: http://www.youtube.com/watch?v=sPhZYoMN-Zw

ElChe
ElChe9 feb. 2011 - 21:59

Een onderzoeks journalist zou dit item nog eens goed moeten lezen. En vervolgens een beetje googlen. Hij/zij kan dan tot interessante conclusies komen.

1 Reactie
ElChe
ElChe9 feb. 2011 - 21:59

Hij/zij zou zich de volgende 4 vragen moeten stellen: 1. Wat is de werkwijze van Bosma Wilders? 2. Hoe gebruikt de pvv de media? Wat is de rol van pvv-ers in de media, ook hier op Joop? 3. Wat is de relatie van de pvv met het Nederlandse Bedrijfsleven? 4. Wat is de relatie van de pvv met andere organisaties?