© cc-foto: Nicola Sap De Mitri
Meer over:
ernst kuipers, politiek, opinie, ministerie van vws, coronacrisis, volksgezondheid, hugo de jongeWat schoenenzaak betreft zal Kuipers De Jonge wel overtreffen. Niet zo'n kunst, denk ik. Voor de rest is het nog maar afwachten. Zeker bestaan nogal hoge verwachtingen van hem, evenals van Dijkgraaf, vanwege hun beider vakkennis en -ervaring op de terreinen waarover deze ministers gaan. Dijkgraaf lijkt wel meer te beseffen dat het ministerschap aparte kundigheden vraagt, die verder gaan dan vakkennis en -ervaring. Hij noemde zichzelf dan ook bescheiden een kuiken, dat net uit het ei gekropen is!
Over Ernst Kuipers stond een lang en zeer uitgebreid artikel in de NRC. met een uitgebreide terugblik op hem, zijn denken ( en al zijn eerder gedane voorstellen) De moeite van het lezen waard, zeker voor mij. https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/07/ernst-kuipers-een-man-van-de-cijfers-die-snel-denkt-en-snel-beslissingen-neemt-a4076046
Hij wilde bijvoorbeeld de spoedeisende hulp in alle streekziekenhuizen opheffen en die centraliseren, zodat er alleen nog maar lichte hulp verleend zou worden zoals bijvoorbeeld beenbreuken etc.. en was voor het opheffen van de kinderhartcentra.
@Minoes - dank voor de link, zeer lezenswaardig. Interessante achtergrond, maar zijn visie over schaalvergroting vind ik heel zorgwekkend. Hij zal het vast vanuit de zorg beredeneren, maar de grote zorgverzekeraars en de beleidsambtenaren doen dat alleen maar vanuit efficiëntie overwegingen. En die trekken altijd aan het langste eind.
In het begin kon je in de peilingenen stijgen met het aankondigen van allerlei maatregelen, ook al zetten ze nauwelijks zoden aan de dijk, zolang het maar daadkracthig leek en bovenal "intelligent", sturend op wat voorradig was en wat niet. Nu kun je het meeste stemmen krijgen als je heel daadkrachtig laat blijken dat het er allemaal toch niet toe doet en speelt de factor "intelligent" helemaal geen rol meer. Zelfs omgekeerd: intelligentie staat machteloos tegen zoiets als corona, dus zijn alle pogingen om een strategie te ontwikkelen bijvoorbaat zinloos. Nou ja, bijna en min of meer, want ik ben iemand uit het politieke midden, objectief en gematigd, dus ik houd natuurlijk wel een slag om de arm. Hel zal wel weer een commissie extra worden, een hoop minder compensaties voor het bedrijfsleven en meer faillissementen om de druk op de arbeidsmarkt te verminderen, dus dáár kunnen we toch wel mee leven? Goed plan, laat ze maar bloeden, zolang ze maar niet aan de KLM komen.
Kuipers is zo ongeveer de enige minister waar ik geloof dat hij het goed kan gaan doen. Laten we deze man vooralsnog het voordeel van de twijfel geven. Vandaag zag ik de ministersploeg. Van de hele groep is er niet één met een economische opleiding. Dat belooft wat als we de economische gevolgen van de crisis moeten gaan opvangen. Verder is er, op Kuipers na, geen enkele minister met kennis van zaken op het terrein waarover hij/zij de scepter zwaait. De ploeg wordt aangevoerd door een man die in het land door niemand meer vertrouwd wordt. Dat belooft wat. Kuipers is echt het enige lichtpuntje in deze trieste regering.
Nee hoor, Dijkgraaf heeft veel kennis op de vlakken van wetenschap, onderwijs en cultuur.
'Tegen een virus waar nauwelijks iets tegen te ondernemen valt...' zou je kunnen overwegen gewoon nauwelijks iets te ondernemen. Het onzekere voor het zekere nemen (gejat van Loesje). Maar het is een zo mogelijk nog grotere controle freak. Niets doen gaat politici sowieso slecht af als het iets is waar ze hun stempel op willen drukken. Dan maakt het niet meer uit dat niets doen de beste optie is.
Loesje is leuk, jouw commentaar laat zien dat je de grap niet begrepen hebt.
“Kom daar eens om bij hbo-gediplomeerde De Jonge, die voortdurend verkeerde voorspellingen deed over het verloop van de pandemie” Alsof De Jonge dit zelf heeft bedacht, die heeft zich laten adviseren tot de geleidelijk tot op het bot verdeelde “deskundigen” waar Kuipers er een van was. Aan de talkshow tafel (vaak achteraf) je mening geven is even anders dan als kop van jut voor de troepen uit moeten lopen. De tijd zal het leren of Kuipers dat beter gaat doen als De Jonge, maar het enkele feit dat Kuipers uit de beroepsgroep zelf komt gaat het verschil niet maken. Leidinggevenden op operationeel / tactisch niveau moeten ter zake deskundige zijn, goed op de hoogte van de processen waaraan zij leiding geven. Op strategisch niveau is dat veel minder belangrijk en moet je vooral visionair zijn, het momentum goed aanvoelen en slimme / inhoudelijke mensen om je heen organiseren.
Kuipers en Dijkgraaf zijn heel integere mannen die door Rutte als katvangers worden gebruikt - zeker in de huidige bestuurscultuur.
Kuipers en Dijkgraaf zijn heel integere mannen die door Rutte als katvangers worden gebruikt - zeker in de huidige bestuurscultuur.
Kuipers wordt door Kaag gebruikt. Die heeft hem binnengehaald. Maar eerlijk gezegd, kuipers kwijlt bij de gedachte om gebruikt te worden. Hij heeft vaak genoeg openlijk gesolliciteerd.
Wie weet halen Kuipers en ook Dijkgraaf het tot de volgende verkiezingen. Als ze niet te veel beschadigd raken door de middelmatigheid van hun bestuurskundig geschoolde collega's kunnen ze na de onvermijdelijke val van dit Rutte kabinet hoge ogen gooien. De VVD zal bij het vertrek van Rutte immers net als het CDA ineen zakken als een mislukte soufflé. Er liggen enorme kansen voor relatieve nieuwkomers. Verklaar bij elke peiling dat je bij eventuele nieuwe verkiezingen een overtuigde stem op D66 zal uitbrengen. Zelfs als je groot fan bent van Sylvana Simons. Dat is de enige manier om binnen 4 jaar van dit VVD kabinet af te zijn.
De Jonge werd structureel onderschat en Kuipers wordt structureel overschat. Met andere woorden; verwacht niet te veel verandering. Je kunt ook De Jonge en Kuipers met een groot aantal andere ministers van Volksgezondheid in andere landen vergelijken en tot dezelfde conclusie komen. De Jonge heeft het echt zo slecht niet gedaan en bij Kuipers moeten we dat nog maar afwachten.
Het draagvlak voor corona-maatregelen is verzwakt doordat de overheid niet solidair is met de burgers. Zorgpersoneel krijgt applaus, maar geen extra salaris (of de medewerkers offeren hun vakantie op). Winkeliers en restauranthouders en zzp'ers hebben het moeilijk, maar KLM krijgt 80.000 euro per werknemer. Er werden hoge boetes (en strafbladen) uitgedeeld, maar de minister van Justitie ging op een bruiloft (met teveel mensen) knuffelen. En de overheid steekt ook zijn middelvinger op naar de Groningers en de slachtoffers van het toeslagenschandaal. Kuipers kan dat in zijn eentje niet veranderen, daar moet het hele kabinet voor zorgen. Maar hij hoeft geen minister te worden, dat is zijn eigen keuze.
Er wordt nog veel verwezen naar hoe deze man op de technische briefing begin November een natte vinger in de lucht stak en verkondigde dat meer dan 80% ongevaccineerd was in het ziekenhuis. Van Dissel zou later die dag met de echte cijfers komen die een balans van ongeveer 45 tegen 55 gevaccineerd/ongevaccineerd lieten zien. Veel illusies zullen de ongevaccineerden zich in ieder geval niet maken met deze publiekswissel.
In maart 2020 was de kennis van de pandemie beperkt, waren er geen vaccins en was er ook geen goede behandelmethode. De verantwoordelijke personen tastten in het duister. Nu is de situatie heel anders, waardoor Kuipers in een min of meer gespreid bedje komt. Temeer daar de pandemie op een einde lijkt te lopen.
Ben ooit nog arts-assistent geweest onder Kuipers. Een zeer aimabele, intelligente man met gevoel voor humor en oog voor de menselijke maat. Ik hoop echt van harte dat hij zich goed staande zal houden als minister.
Kockelmans gaat in op de persoon Kuipers en de verwachtingen over hem als minister. En tempert de verwachtingen. Waar gaat het, in mijn ogen, om? Niet om de persoon Kuipers, met al zijn medische palmares. Het gaat nu om de minister Kuipers. De bestuurder van een ministerie. Mooi meegenomen dat hij weet heeft van gezondheidszorg en de medische wereld. Hij verruild zijn medische baan voor een bestuurlijke. Daarbij wordt een heel beroep op hem gedaan: ministerie leiden, ambtenaren politiek aansturen, kabinetsoverleg (want ook voor alle andere ministeries is hij medeverantwoordelijk), politieke antennegevoeligheid, verantwoording afleggen aan en debatteren met de Kamers, media te woord staan over een breed terrein van de politiek, en ga zo maar door. De vraag is daarom niet: is het een knap medicus, maar: kan hij zijn politiek-bestuurlijke taak aan? Net als De Jonge, tegen wie Kockelmans wel heel zwart-wit ageert, wordt hij van informatie voorzien door zijn ministerie (via beleidsambtenaren, ook ingewijden op dat terrein) en adviesorganen O.M.T., R.I.V.M., etc. Zijn slagingspercentage is voornamelijk afhankelijk van hoe hij als bestuurder overeind blijft, hoe groot zijn specialistische kennis ook is.
Een specialist heeft wel een voorsprong op een leek. Maar ik weet niet of de beste specialist hier een arts is, of een ervaren ambtenaar.
Die man zit in het kabinet - dan weet je genoeg - meer dan genoeg .
Het verhaal doet mij wel heel erg denken aan de column van Kustaw Bessems in de Volkskrant van afgelopen zaterdag.