Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De vertrouwenscrisis

  •  
13-12-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-11-30-om-20.03.47
Terlouws verhaal sloeg aan bij mij, vooral door de emotie van bezorgdheid en betrokkenheid. Daar heb ik het volste vertrouwen in
Het stof is neergedwarreld rondom Terlouws betoog bij De Wereld Draait Door over vertrouwen. Het is enthousiast omarmd, het touwtje uit de brievenbus is ook verguisd als overdreven romantisch, tevens als irrealistisch. Zijn bewering dat er een gebrek is aan vertrouwen wordt door wetenschappelijk onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau niet gestaafd.
Wat evengoed blijft staan, is dat zijn betoog massaal aansloeg: men heeft behoefte aan meer vertrouwen, dat geeft rust en ontspanning in een samenleving.
Vertrouwen heeft als basis dat je ervan uitgaat dat vrijwel iedereen gericht is op het goede, dat niemand een ander en de wereld schade wil berokkenen. Maar de mens is evengoed tot haat en kwaad in staat, tot uitbuiting en gerichtheid op eigenbelang. Dus hoe organiseer je vertrouwen, hoe zorg je dat men het goede wil doen? Waar Jan T. het over heeft is in essentie een crisis van de moraal.
Vertrouwen heeft dus impliciete afspraken nodig, waar we het over eens zijn, zoals dat je jezelf niet zal verrijken ten koste van anderen, of dat je elkaar helpt in tijden van nood. Vroeger was de christelijke moraal de basis; die morele bodem is echter weggevallen. Waarop baseren wij onze spelregels als het gaat om onze handel en wandel? Dat lijkt nog slechts een economische basis te hebben: ‘ieder voor zich’, ‘het recht van de sterkste’.
Onlangs was in het nieuws dat er veel onnodige verrichtingen door artsen worden verricht vanuit financiële motieven. Ik wil in een wereld leven, waarin ik de gezondheidszorg kan vertrouwen, zodat ik niet overbodig geopereerd wordt, omdat iemand zijn hypotheek moet betalen.
Onlangs zag ik Edith Schippers, Minister van Volksgezondheid, in een interview toegeven dat er te veel zout in voedsel zit, dat dit schadelijk is voor de gezondheid, maar ze kan daar niets aan doen, want dat zou de concurrentiepositie van Nederlandse producten op de Europese markt verzwakken. Ik wil in een wereld leven, waarin ik het voedsel kan vertrouwen; dat ik niet ongezonder wordt door te veel zout, suiker, of houdbaarheidsstofjes, omdat de concurrentiepositie van het product op de Europese markt boven onze gezondheid gaat.
Met regelmaat duikt in het nieuws weer een manager op die zichzelf verrijkt heeft. Ik wil in een wereld leven waarin ik mensen die belangrijke functies bekleden, zoals personen die een zorginstelling, een woningcorporatie of een scholengroep leiden, zichzelf niet verrijken over de ruggen van de doelgroep waarvoor ze op aarde zijn.
Geert Wilders heeft afgelopen vrijdag de rechterlijke macht geschoffeerd en in de Telegraaf had hij het over ‘schoon schip maken’, heel eng…  Ik wil in een wereld leven waarin ik de mensen die onze wetten maken kan vertrouwen, dat ze er zijn voor iedereen, dat ze met wijsheid over hun persoonlijke grenzen en landsgrenzen kunnen kijken.
Ik wil in een wereld leven, waarin iedereen snapt dat veiligheid een basisbehoefte is van iedereen. Ik heb niet het gevoel dat ik zo’n wereld leef.
Terlouws betoog was vooral een oproep aan de politiek om het klimaatprobleem aan te pakken. Het gaat hem om de toekomst van de aarde voor onze kinderen. Mijn kinderen zijn net op kamers gegaan en ik heb ze allebei een opblaasbaar rubberbootje met peddels meegegeven.
Terlouws verhaal sloeg aan bij mij, vooral door de emotie van bezorgdheid en betrokkenheid. Daar heb ik het volste vertrouwen in: gevoel, empathie, omdat alles van waarde weerloos is. Sensitiviteit voor het kwetsbare kan ons gerichtheid geven op het doen van het goede.
Zal ik ook meegaan met de huidige trend en de zoveelste politieke partij oprichten? Dan stel ik voor de ‘Partij voor de Kinderen’ en dan meteen internationaal. Deze partij maakt bovendien alle andere partijen overbodig, dus dat schiet qua besluitvorming lekker op. Jan Terlouw wordt vast wel lijstduwer.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

DrPangloss
DrPangloss13 dec. 2016 - 19:00

U stelt het volgende: Vroeger was de christelijke moraal de basis; die morele bodem is echter weggevallen. Waarop baseren wij onze spelregels als het gaat om onze handel en wandel? Dat lijkt nog slechts een economische basis te hebben: ‘ieder voor zich’, ‘het recht van de sterkste’. Het lijkt er op dat het vroeger beter was omdat wij een christelijke moraal hadden en dat dit beter was. Ik ben het daar niet mee eens. Waarom zou het humanisme niet een goede morele bodem kunnen zijn. Ik denk dat vanwege de secularisering er een betere morele basis is, aangezien een significant deel van het historische geweld te maken heeft met religie Ik raad u eens eens het boek 'God als misvatting' (of de originele versie 'The God delusion' van Richard Dawkins eens te lezen (wellicht samen met God Is not great van Hitchens). Daaruit blijkt dat er een prima morele basis mogelijk is zonder religie. Een ander punt is dat het wellicht niet zo slecht gaat als u voorsteld. In de afgelopen jaren is op globaal niveau de armoede gedaald, en geweld afgenomen (zie ook het boek The Better Angels of Our Nature van Stephen Pinker). Wellicht is er een nieuw evenwicht nodig voor de mensheid, en dat zal er zeker komen. De natuur is m.i. machtiger dan wat wij als mensheid kunnen bewerkstelligen. Er is een kans dat we door middel van onze technologie een een beter welstands niveau kunnen krijgen. Aan de andere kant kan het zijn dat deze nieuwe balans niet gunstig uitpakt voor onze 'soort' als mens: wellicht door klimatologische veranderingen een reductie van 30% in de wereld bevolking, of dat idd de derde wereld oorlog uitbreekt wat ook een 'disruptie' teweeg zal brengen. Een nieuwe partij oprichten zal denk ik niet zoveel uitrichten maar ik ben het wel met u eens dat de kinderen de toekomst zijn, dus laten wij daar onze aandacht op richten.

Rugby Union
Rugby Union13 dec. 2016 - 13:20

Ook bij dit stuk. het klinkt zo leuk. Het betoog van Jan Terlouw was heel mooi, maar dan? Wat zijn de oorzaken en wat gaan we concreet doen?

Joris1966
Joris196613 dec. 2016 - 11:18

Was die groep er niet altijd al die vertrouwen wenst te hebben? Raakt dit betoog ook de PVV stemmer? Ik denk zelf van niet. Waar was het betoog van Terlouw voor bedoeld? Het leek mij om het populisme een halt toe te roepen, ik denk dat het wat dat betreft eerder een averechts effect gehad heeft. Onderhouden van de eigen achterban is wat ik ervan dacht. Vertrouwen geven dat we goed bezig zijn met onze strijd tegen het populisme. Is dat ook zo of willen we dat denken?

2 Reacties
Nikolas2
Nikolas213 dec. 2016 - 14:42

Kent u de PVV stemmer dan? Ik ken er een paar. Hele aardige, hardwerkende mensen, of mensen die hard hebben gewerkt en niet meer kunnen. Mensen die eigenlijk geen kant meer op kunnen en het gevoel hebben dat er steeds meer wegglipt, dat ze het eigen leven niet meer in de hand hebben. Maakt u zich maar geen zorgen om mij, ik ben hier in de jaren 70 als gastarbeider gekomen en heb goed zaken gedaan, mijn kinderen zijn hier geboren, hebben een goede opleiding en een goede baan, ondanks dat Nederland zo vreselijk discriminerend is. Ik zal nooit stemmen op Geert Wilders. Echter wie bent u om te zeggen dat " de PVV stemmer" bestaat? Wie bent u om te oordelen wat voor ellende anderen hebben meegemaakt. Het feit dat u dit doet, maakt u geen haar beter dan Geert Wilders.

Joris1966
Joris196613 dec. 2016 - 17:04

Hai Nikolas, tuurlijk bestaat de PVV stemmer, er zijn er zelfs een heleboel, net als dat er VVD stemmers zijn en PvdA, en waarom zou me dat geen haar beter dan Geert maken? ik zelf denk niet populistisch.

xpjoffer
xpjoffer13 dec. 2016 - 11:16

mooi verhaal hoor van jan, echter dienen politici zeer terughoudend te zijn met dit soort dingen. jan had op het d66 congres een soortgelijk praatje gehouden drie weken voor zijn optreden in dwdd en hij heeft vieze handjes gezien ook zijn verleden. daarnaast pechthold approved this message: met verkiezingen int zicht gaat er bij een politieke partij geen enkel bericht de deur uit zonder dat de voorlichters er overheen zijn gaan. derhalve draagt dit hele gebeuren niet bij aan het vertrouwen in de politiek omdat het een gespind bericht is. ik weet hoe het mooier had gekund n.l. als linda de mol of desnoods pieter van vollenhove zoiets had gedaan maar iemand zonder landgoed had nog fijner geweest..

1 Reactie
Bram Emanuel
Bram Emanuel13 dec. 2016 - 19:33

"maar iemand zonder landgoed had nog fijner geweest" Ja, ik vroeg me ook al af waar dat touwtje op het landgoed van Terlouw dan zou moeten hebben hangen.