De VerRedBulling van de wereld
• 28-10-2012
• leestijd 1 minuten
Kennisvergaren of amuseren?
Soms komt het voor dat op een dag twee artikelen in een krant verschijnen die elkaar versterken. Ik heb het over een artikel van Abram de Swaan getiteld “Weetgierig sloeg om in verveeld” en “Een teken van armoe” door Arjen van Veelen. Beide gepubliceerd in het NRC op 20 oktober.
Dankzij camarabeelden van de sprong van Felix Baumgartner leken we in een stroomversnelling te zitten. Maar wat we eigenlijk zagen, was een sprong terug in de tijd, aldus Arjen van Veelen. In 1960 had luchtmachtpiloot Joe Kittinger exact hetzelfde gedaan. Toen van een hoogte van 31 kilometer en onder veel primitievere omstandigheden. Je zou kunnen zeggen dat met de sprong van Baumgartner bewezen werd dat de zwaartekracht werkt, meer wetenschap zat er echt niet in. Daarvoor in de plaats spektakel en een giga-marketing die fundamentele nieuwsgierigheid en durf om in het echte onbekende te springen, in de weg staan.
Amusement zit nieuwsgierigheid in de weg, is het gemeenschappelijk pleidooi. Het verleiden zou je moeten gebruiken, volgens de Swaan. Volgens Veelen leidt dat alleen maar af. Maar beiden zullen het er over eens zijn dat een ver-RedBulling, waar het in het extreme alleen gaat om de vorm en niet om de inhoud, de wereld niet verder zal brengen. Juist helemaal niet.