Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

De verrader van Anne Frank

  •  
17-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Online1055sm

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Egbert Van Der Vliet Vliet
Egbert Van Der Vliet Vliet18 jan. 2022 - 8:54

in die oorlog kon niemand, bijna niemand, zijn of haar lot bepalen, je moet dan wel heel sterk in je schoenen staan om moreel het juiste te doen, als iedereen om je heen als vee wordt afgevoerd, want WW2 bewijst dat de wereld niets anders is dan een hel

2 Reacties
Ecclesia
Ecclesia18 jan. 2022 - 10:44

De wereld is niet zozeer een hel, het is wat we er zelf van maken. Maar de beschaving is inderdaad een dun laagje vernis. Recent zagen we het (2 jaar terug) bij het begin van de coronapandemie hoe snel bepaalde schappen leeg waren in de supermarkt. Al wisten we dat er enorme voorraad aan rijst, pasta en wc-papier was, het psychologische effect van de angst iets mis te lopen... veranderde mensen in egoïstische klootzakken. Vergroot dat effect een duizendmaal en je snapt hoe het leven onder een nazi-regime eruitzag. Helemaal voor de paar Joden die nog hun hoofd boven water probeerde te houden, ten koste van andere Joden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jan. 2022 - 13:02

WC papier? Dat kwam vast omdat de mensen geen krant meer hebben cq.lezen!

Cave Canem
Cave Canem17 jan. 2022 - 19:06

De verdenking op Alex van den Bergh begint bij de vraag hoe hij kon weten dat de familie Frank op de Prinsengracht 263 zat ondergedoken. Omdat hij in de Joodsche Raad zat? Wist de Joodse Raad dan dat de familie Frank op dit adres was ondergedoken? Was de Joodse Raad bekend met onderduikadressen terwijl hun beleid er juist op was gericht om de Duitsers te gehoorzamen in hun (valse) oproepen zich te melden voor werkverruiming in Oosteuropa? Of wist hij het van iemand anders? En waaruit blijkt dat dan? Vragen die daarnet bij het programma “M” niet werden gesteld. Wel kwamen allerlei vage aannames langs over mogelijke redenden waarom hij de familie zou hebben verraden. Maar nogmaals, de aannemelijkheid van deze verdachte begint bij de vraag van wie of uit welke bron hij überhaupt over de kennis beschikte dat de familie op dat adres zat ondergedoken Ik heb het boek niet gelezen, dat verschijnt morgen. Misschien dat die antwoord geeft op die cruciale vraag.

Puin Ruimer
Puin Ruimer17 jan. 2022 - 16:58

Het hele bewijs rust op de vondst van een briefje waarin Arnold van den Bergh als schuldige wordt aangewezen. Maar zou het niet zo kunnen zijn dat iemand de notaris een loer wilde draaien. Daarvoor zijn heel wat plausibele redenen te verzinnen. Kortom: iemands naam wordt op dubieuze gronden bezoedeld, zonder dat hij zich kan verweren. Nader onderzoek nodig naar de schrijver van het briefje voordat zulke boude beweringen gedaan worden. De verdachte als dader afficheren zonder deugdelijk bewijs is smaad.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter17 jan. 2022 - 18:33

Zover ik heb begrepen is het briefje geschreven door Otto Frank althans het is met zijn typemachine getypt, vergeleken met andere stukken die hij heeft geschreven met zijn machine.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jan. 2022 - 13:03

Bovendien werd eerder al gezegd dat hij het wist!

Over2
Over217 jan. 2022 - 15:37

Vreselijk die lui die over de rug van Anne Frank publiciteit zoeken voor hun handel. Cold case onderzoek. Hoe ziek moet je zijn om te denken dat daar nog iemand recht mee zal worden gedaan. https://www.parool.nl/nieuws/ik-weet-bijna-zeker-het-verraad-van-anne-wordt-opgelost~bd834cbf/ Dat er op Joodse raden in WO2 wel wat aan te merken is mag toch wel bekend worden verondersteld.

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie17 jan. 2022 - 16:41

Zelf heeft ze er toch weinig last van. Niets doen of wel iets doen maakt voor het recht niet zoveel uit. Feit blijft wel dat het dagboek en de omliggende geschiedenis gemeengoed zijn geworden, dus dat men er mee aan de haal gaat is heel begrijpelijk. Over het algemeen is het ook beter wanneer historische synthese actief beoefend word in plaats van statisch in een kast stof staat te vergaren.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen17 jan. 2022 - 12:50

Een joodse notaris die zelf in de rats zat en toen maar het adres aan de SD heeft prijsgegeven in de hoop zijn eigen gezin veilig te stellen, begrijp ik. Niet echt de inslechte verrader die je verwacht. Als het klopt, er zijn historici die de conclusies van het cold case team betwisten begrijp ik: https://www.historischnieuwsblad.nl/onderzoeker-joodse-raad-verraadtheorie-anne-frank-is-lasterlijke-onzin/

Rick Hofland
Rick Hofland17 jan. 2022 - 12:21

Verrader klinkt nogal wreed voor wat waarschijnlijk een Joodse man was die in een laaste poging zijn eigen familie te redden onderduik adressen aan de Duitse bezetters heeft gegeven. Als deze theorie de werkelijkheid is geweest dan is het eerder iets tragisch dat de nazi's op hun geweten hadden.

2 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen17 jan. 2022 - 13:30

Rick Hofland, Dat is ook mijn gedachte. Als de theorie klopt moet de man voor een hele nare keuze hebben gestaan.

Loet2
Loet217 jan. 2022 - 18:07

Exact.