Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De verkeerde vrienden van Israël en Palestina

  •  
20-10-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3212 keer bekeken
  •  
sunaknetanyahu

Er is een stoet aan westerse leiders die heden ten dage in Israël op de foto willen met premier Benjamin Netanyahu. Ook in deze lijkt de pikorde van geld en macht leidend te zijn. Eerst Amerika, dan Duitsland en vervolgens Groot-Brittannië. Ik vrees voor de premier van ons middelmatige Europese land dat hij nog even moet wachten.

Deze diplomatieke bezoeken na de gewetenloze aanval van Hamas op Israëlische burgers zouden we kunnen zien als een teken van mededogen. Inderdaad, ieder mens met maar ook een beetje empathie zou in een tranendal belanden bij het horen en zien van Hamas’ gruwelijke daden jegens onschuldige burgers, waaronder ook kinderen.

En ook de tragische lotgevallen van de Palestijnse burgers in de afgelopen decennia, vernederd en vermorzeld door systematisch en terugkerend geweld en onderdrukking – keer op keer door de Verenigde Naties aangekaart – door de Israëlische overheid en zijn apartheidspolitiek zouden elk gewetenvol mens slapeloze nachten moeten bezorgen.

Maar weinig Westerse regeringsleiders willen met de Palestijnen op de foto om hun mededogen te betonen. De leiders uit het Midden-Oosten die dat wel doen, zijn veelal van het soort die het Israël-Palestijnse conflict maar al te graag als afleidingsmanoeuvre gebruiken om de eigen autoritaire, incompetente en corrupte staat buiten schot te houden. Zo snoeren zij de eigen burgers de mond, want “de echte vijand, dat is Israël en alle aandacht moet naar de Palestijnse slachtoffers.”

Of het gaat om geopolitiek gewin, waarbij de fascistische beweging Hamas wordt gesteund. Helaas en tot mijn schaamte is de dictatuur in mijn moederland Iran het ultieme voorbeeld van beide soorten “vrienden van Palestijnen” in de regio. Verkeerde vrienden wel te verstaan, die belang hebben bij het voortduren van het conflict en de escalatie ervan. De burgers van Palestina zijn veel beter af zonder dergelijke zogenaamde vrienden.

De schaamte voor wat en wie in mijn moederland Iran aan de macht is, wat zij al ruim vier decennia lang de eigen burgers aandoen en hoe zij de wereld toetakelen is oud zeer. In de regio maar ook in de wereld gaat de macht in mijn moederland gewetenloos te keer, tot en met de immer door-echoënde Rushdie-fatwa en alle moorden op schrijvers, denkers en cartoonisten die in het kielzog van deze “Iraanse” fatwa hebben plaatsgevonden.

Maar ik begin mij ook steeds meer te schamen voor de leiders van de westerse democratieën. Hoe populistisch en zonder enkele wijsheid zij telkens weer inspelen op ieder conflict, in het bijzonder het Israëlisch-Palestijnse conflict. Nu opnieuw. Wat ze zeggen en hoe ze het zeggen lijkt volledig losgezongen van ruim zeven decennia pijnlijke geschiedenis.

Daar voor vele camera’s in Israël of hier met vele microfoons onder de neus wordt heel wat gezegd en geroepen, hetgeen de naar veiligheid verlangende Israëlische burgers geen stap verder brengt. Het is alleen maar olie op het vuur.

Onze eigen premier met zijn “onvoorwaardelijk steun aan Israël”-verklaring stuurde een voorbarig signaal, kennelijk gedreven door het idee dat het zijn regerende partij bij de aanstaande verkiezingen winst zou bezorgen.

Een miscalculatie, zo bleek uit recent gehouden onderzoek. De steun van de kiezer voor Israël blijkt niet zo onvoorwaardelijk te zijn als Rutte zou willen. En als verkiezingsissue ziet men het helemaal niet zien zitten, aldus een recent opinieonderzoek.

Arm Israëlisch volk, als zij zich rijk rekenen met de verklaringen van dergelijke “wereldleiders”.

De premier van Groot-Brittannië Rishi Sunak maakt het nog bonter: “Wij willen dat jullie winnen”, zei hij staande naast zijn Israëlische evenknie. Hij maakte net niet Churchills victory-gebaar. Maar de premier van Israël Netanyahu voelde het moment naadloos aan. Het was voor hem een inkoppertje: hij verwees naar de Britse strijd tegen nazi-Duitsland. “Tachtig jaar geleden stond de wereld aan jullie zijde tijdens jullie donkerste uur. Dit is ons donkerste uur.” Hij noemde Hamas “de nieuwe nazi’s”.

Israël bestond nog niet tachtig jaar terug om dat donkerste uur van Europa mee te maken, en het zou ook niet hebben bestaan als die tragedie zich niet had afgespeeld in Europa.

Maar als er iets zeker is, dan is dat wat tachtig jaar geleden in Europa gebeurde bovenal de donkerste uren waren voor onschuldige Europese joden die massaal door de eigen Europese buren en landgenoten overgelaten werden aan de beulen van het Duitse naziregime en zijn vele, vele Europese bondgenoten en aanhang. Als het niet zo tragisch zou zijn deze dagen, was het bijna komisch geweest om het gewetenloze maar het in vergelijking met Israël machteloze legertje van Hamas te vergelijken met nazi-Duitsland en het machtige en moorddadige monster van het antisemitisme onder de Europese massa toen.

Dat Netanyahu zo gemakkelijk en gemakzuchtig los kan gaan met historische sentimenten en met dit frame zijn mensen en zijn land meesleurt in dit bijna eeuwige conflict is mede te danken aan het lege pathos van onze westerse leiders zoals Sunak. En wij, de kiezers in het machtige westen, zijn medeverantwoordelijk voor het aandeel van dergelijke niet-wijze leiders in dit conflict.

Zij zijn geen ware vrienden van de burgers van Israël. En als ze toch vrienden zijn, wel hele verkeerde.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

JoostJK
JoostJK21 okt. 2023 - 22:18

Of All People, laat die Britse "Leiders" eerst even focussen op wat er in het Verenigd Koninkrijk aan het gebeuren is... https://www.frontaalnaakt.nl/archives/joden-waren-in-de-arabische-wereld-veiliger-dan-bij-ons.html

EenMening3
EenMening321 okt. 2023 - 15:38

"Of het gaat om geopolitiek gewin, waarbij de fascistische beweging Hamas wordt gesteund. " De term "fascistische beweging" kan beter vervangen worden door "nazistisch beweging". Hamas bestaat uit islamonazi's.

1 Reactie
LaBou
LaBou 22 okt. 2023 - 6:16

En hoe kwalificeert deze reaguurder de Israëlische regering en haar aanhangers? Noemt hij die dan judeonazi's? Want die zijn feitelijk precies hetzelfde.

Trees2
Trees221 okt. 2023 - 15:21

En deze niet-wijze leiders hebben wel inzicht en zetten hun handtekeningen onder verdragen waar wij de inhoud niet van kennen maar wel de gevolgen van zullen ondervinden.

JaapBo
JaapBo21 okt. 2023 - 12:55

Ze zijn geen vrienden van de burgers van Israël, en al helemaal niet van de Palestijnen, en in NL worden ze vooral gezien als een noodzakelijk kwaad. Onze politici …. Goed artikel

Orakelaar
Orakelaar21 okt. 2023 - 12:18

Deze reactie is verwijderd

4 Reacties
LaBou
LaBou 21 okt. 2023 - 16:11

Wat heeft het jood zijn van zelensky hier te maken?

Volrin
Volrin22 okt. 2023 - 9:59

Niet alleen blaat u Russische propaganda (2014 coup) na, u stelt, zonder enige onderbouwing dat Joodse achtergrond van Zelenski de reden is dat het Westen Oekraïne steunt.

henk-alexander
henk-alexander22 okt. 2023 - 11:36

Het was wel degelijk een 'coup'. De volgens EU-waarnemers democratisch gekozen president Janoekovitsj is in februari 2014 op de vlucht gejaagd evenals andere toenmalige regeringsleden.

JoostJK
JoostJK22 okt. 2023 - 14:03

Ja, zet de mistmachine nog maar eens aan!

Inzicht
Inzicht21 okt. 2023 - 9:12

De EU moet Israel en Egypte niet oproepen maar eisen dat alle toevoer van water electriciteit voedsel en medicijnen naar de Gazastrook onmiddellijk wordt hervat op straffe van het verbreken van de economische banden. Gaan we nu echt rustig toekijken hoe meer dan twee miljoen mensen aan de Middellandse zeekust worden uitgehongerd?

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer21 okt. 2023 - 14:42

@ Inzicht: Precies! Het is gewoon niet te harden hoe de uitlatingen van premier Rutte en andere ministers achter de feiten aan hinken, en hoe terughoudend die zijn over de flagrante schendingen van het humanitaire oorlogsrecht door Israël. Gisteren nog b.v. werd gesproken over een "potentiële" humanitaire ramp, terwijl die zich al lang voor ieders ogen voltrekt. De ellende die Israël nu aanricht heeft ontzaglijke proporties. Die 20 vrachtwagens met hulpgoederen die vandaag eindelijk over de grens grens gaan bij Rafah vormen een druppel op de gloeiende plaat.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans320 okt. 2023 - 20:43

Een evenwichtige bijdrage omdat hier wel aandacht is voor 'de naar veiligheid verlangende Israëlische burgers'.

1 Reactie
LaBou
LaBou 21 okt. 2023 - 16:13

Het optreden van Israël en het idf gaat van zijn levensdagen niet leiden tot die gewenste veiligheid. In tegendeel.

Paul250371
Paul25037120 okt. 2023 - 18:40

Helemaal mee eens. Een kanttekening: ik schaam mij niet voor andermans daden en ik laat er ook geen traan om. Dat zou een dagtaak zijn en het zou mijn levenskwaliteit schaden.

Mag
Mag20 okt. 2023 - 15:40

Met Netanyahu op de foto - dat zou ik schande voor mezelf vinden.

Fonkyfresh
Fonkyfresh20 okt. 2023 - 15:16

Deze reactie is verwijderd

1 Reactie
Palipka
Palipka21 okt. 2023 - 8:29

NL is minder dan middelmatig. Ik schaam me voor een decennium Rutte, ons harteloze, arrogante volkje. Dat is echt anders geweest.

Vuurrood
Vuurrood20 okt. 2023 - 14:04

Bericht in het AD: Een langetermijndoel van de militaire operatie van Israël is dat het land af wil van de verantwoordelijkheid voor de Gazastrook. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie vrijdag gezegd. Yoav Gallant gaf niet aan wie de verantwoordelijkheid zou overnemen en welke regeling hij als alternatief in gedachten heeft. Als het niet zo intriest was zou je kunnen lachen. In de ogen van Yoav Gallant is verantwoordelijkheid voor de Gazastrook nemen dus hetzelfde als jarenlang een openluchtgevangenis in stand houden met bijbehorende onderdrukking! En dan omschrijf ik de politiek van de respectievelijke Israëlische regeringen nog bijzonder mild. Wie dan de verantwoordelijkheid moet overnemen zei Yoav Gallant dan weer niet. Wat zou Yoav Gallant ervan vinden als de Palestijnen zelf de verantwoordelijkheid dragen? Zonder opgesloten te zitten in eigen land? Zonder de economische restricties? Zonder dat de Palestijnse infrastructuur, zoals een haven, stelselmatig wordt vernield? Dat Palestijnen hun producten zelf kunnen uitvoeren zonder dat er verplicht made in Israel op staat? En daarvan dus zelf de revenuen opstrijken en kunnen investeren in eigen land? Wat zou Yoav Gallant daarvan vinden? Of is Yoav Gallant gewoon op zoek naar een andere onderdrukker? Zou dat de bestaansoorzaak van Hamas niet weg nemen? Of bedoelt Yoav Gallant dat de Gazastrook vernietigd moet worden, inclusief de daar wonende Palestijnen, zodat er niets meer is om verantwoordelijk voor te zijn?

2 Reacties
JasDon
JasDon21 okt. 2023 - 9:20

"hetzelfde als jarenlang een openluchtgevangenis in stand houden met bijbehorende onderdrukking! " Te makkelijk gedacht, niet alleen Israël sluit zijn grenzen voor Gaza en daarnaast was Hamas de cipier die het volk er indien nog met geweld onder hield. En Gaza onder het gezag van de PA brengen was juist een de-escalatiehandeling, welke na het winnen van de verkiezingen door Hamas fout afliep. Naast de nodige verkeerde handelingen/besluiten door partijen hebben acties gemotiveerd met goede intenties een wrange uitwerking gekregen.

Volrin
Volrin21 okt. 2023 - 9:58

@Jasdon Het blokkeren van Gaza is strijd met de mensenrechten en het internationale oorlogsrecht. Hoe Hamas daar op reageert veranderd daar niks aan.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 okt. 2023 - 13:56

'Maar weinig Westerse regeringsleiders willen met de Palestijnen op de foto om hun mededogen te betonen.' Vind je het gek. Gaza wordt bestuurd door de schurkenclub Hamas. Een organisatie die haar eigen burgers op gruwelijke wijze onderdrukt. Lees wat Amnesty International hierover schrijft. Daar ga als zelf respecterend Westers staatshoofd of premier never nooit niet handenschuddend mee op de foto.

4 Reacties
Volrin
Volrin20 okt. 2023 - 19:10

Palestijnen =/= Hamas Noch vice versa.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...20 okt. 2023 - 19:33

@ Volrin Palestijnse machthebbers/vertegenwoordigers in Gaza= Hamas.

Volrin
Volrin20 okt. 2023 - 20:42

@Nou ja kijk Jij quote een zin over het niet op de foti willen met Palestijnen wn hebt het vervolgens over Hamas alsof dat een en hetzelfde is. Niet alleen negeer je daarmee de hele Westelijke Jordaanoever maar je insinueert ook onterecht dat Hamas synoniem staat voor de Palestijnen. Met getroffen burgers ol de foto staan suggereert geenzins steun aan of symapthie voor Hamas of diens acties.

Mag
Mag21 okt. 2023 - 15:11

"Vind je het gek. Gaza wordt bestuurd door de schurkenclub Hamas. Een ....." Voor uw alle reacties @nou ja kijk.... Uw naam waarmee u reageert, zou laten vermoeden dat u nadenkt voordat u iets zegt. Daar heb ik mijn twijfels over. En Israël heeft een respectabele regering!!!? Denkt u dat echt? U wilt niet weten wat Amnesty Internationaal over Israël denkt en schrijft, VN eveneens. Allen de Westerse leiders nemen geen moeite om zich te verdiepen in de materie en ze lopen als schothondjes achter Amerika die trouwens failliet is, dat is kwestie van tijd totdat zover is. Ik kan niet wachten. Dan wordt de wereld rechtvaardiger, veiliger en mooier, dat hoop ik tenminste. Amerika en haar vazal Israël zijn de kwaad en geen winnaars. Heeft Amerika iets noemenswaardig bewerkstelligd in de wereld, ze kunnen zelfs hun eigen land niet op orde krijgen. Dus .. ik wacht af.

JohnVKR
JohnVKR20 okt. 2023 - 13:50

En Netanyahu lacht in zijn vuistje. Het gemak waarmee hij een al die domme westerse wereldleiders aan de kant van zijn fascistische regering heeft gekregen zal hem enorm hebben verbaasd. Sunak en Biden stonden daar als een soort van schoothondjes van Netanyahu. Gênant.

TheBigLebowski
TheBigLebowski20 okt. 2023 - 13:24

Die geschiedenis begon eind 19e eeuw en niet in 1948. Jozef Herzl. Zoek em maar op. Daarna de troep die Engeland achterliet na WOI en hun mandaatgebied met beloftes aan zowel de Arabieren (1915, McMahon) en Joden (1917, Balfour).

1 Reactie
Lopez
Lopez20 okt. 2023 - 21:42

The name is Herzl, Theodor Herzl. En de Britten verlieten Palestina na WO II. Maar dat genoemde personen hoofdrollen speelden is correct.

Ookdit
Ookdit20 okt. 2023 - 13:06

Deze reactie is verwijderd