Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

De Verenigde Staten willen de Koude Oorlog weer opwarmen

  •  
20-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
42565429962_b2d1733966_k
De nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, John Bolton, wil terug naar de tijd van de wapenwedloop met Rusland , zo lijkt het. Dit zeggen bronnen rond het Witte Huis, meldt The Guardian. Bolton zou er bij de Amerikaanse president Donald Trump op hebben aangedrongen zich terug te trekken uit ontwapeningsovereenkomsten die nog stammen uit de Koude Oorlog. De aanleiding voor dit idee is dat Rusland het verdrag uit 1987 schendt door de ontwikkeling van een nieuw type raket. Rusland ontkent dit overigens, hoewel er wel degelijk wordt gewerkt aan een intercontinentale raket met een kernkop.
Of het nu waar is of niet, doet er eigenlijk niet zoveel toe. Bolton is zijn hele loopbaan lang al fel gekant tegen ontwapeningsverdragen. Hij was dan ook een fel pleitbezorger van het opblazen van de deal met Iran, eerder dit jaar. In april trad hij aan als Trumps derde veiligheidsadviseur, binnen een maand lag het akkoord met Iran in de prullemand. Voor iemand die zelf via een handigheidje zijn dienstplicht in de Vietnam-oorlog wist te ontwijken, is hij opmerkelijk bloeddorstig. Hij steunde alle oorlogen waar de Verenigde Staten zich in de afgelopen decennia in gestort heeft.
De Russische president Vladimir Poetin reageerde nogal relaxed op de nieuwe plannen. Op een conferentie in Sotsji liet hij weten dat Rusland verder is dan de competitie met nieuwe hypersonische wapens. “Pas als we overtuigd zijn dat er een inkomende aanval op het grondgebied van Rusland onderweg is, dat kunnen we vaststellen binnen enkele seconden, zullen we een tegenaanval inzetten.’ De technologische voorsprong die Poetin zegt te hebben, maakt het Amerikaanse anti-raket systeem dat langs de grenzen van Rusland staat opgesteld onbruikbaar, zei de Russische leider.
Cc-foto: Balkan Photos

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

henk-alexander
henk-alexander20 okt. 2018 - 19:24

Het opjagen van de spanning met nucleaire mogendheden als Rusland en China houdt de angst er bij de Amerikanen en Europeanen goed in. De westerse MSM en zijn mediamagnaten (o.a. Murdoch, Van Thillo, Jeff Bezos (partner CIA) laten geen gelegenheid voorbij gaan om russofobe sentimenten onder de bevolking aan te wakkeren. En dat lukt. Omdat elk tegengeluid van de Russen niet serieus wordt genomen en als propaganda wordt opgevat - alleen de versie van het Westen geldt. Het oproepen van een nieuw vijandsbeeld of liever het in stand houden van de oude vijand Rusland - nu onder leiding van Poetin, legt vooral het Amerikaanse militair industrieel complex geen windeieren. Volgens het SIPRI (2017) besteedt de VS jaarlijkse ruim $ 600 mld. aan defensie, de EU ca. $ 240 mld. en Rusland moet het met ongeveer $65 mld. doen, China zit rond de $150 mld. Van de eerste 100 bedrijven die zich met de wapenindustrie bezighouden zijn: 44 Amerikaans, 13 Russisch, 8 Brits, 8 Zuid-Koreaans, 6 Frans, 5 Japans, 4 Indiaas en de rest is verdeeld over de overige 15 landen. Als de Europese NAVO-landen hun defensiebudget opschroeven, zullen ze voor hun wapensystemen bij de VS moeten aankloppen. Zolang we de Russen, Chinezen en Iraniërs als grootste vijanden blijven zien, betalen we indirect mee voor de plannen van Trump. En zal iedereen die ontspanning voorstaat als Kremlintrol of Poetinvriend worden weggehoond. Tijdens de Koude Oorlog 1.0 was er nationaal en mondiaal nog een vredesbeweging - gedragen door progressieve en vredelievende mensen. Nu gaat zelfs GL mee in de anti-Russisch hetze en gaan deze linkse mensen voorbij aan het allergrootste gevaar dat de mens en milieu kan bedreigen – een nucleaire oorlog.

3 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt21 okt. 2018 - 11:10

henk-alexander - ik ben het met je eens.

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 okt. 2018 - 11:01

'Van de eerste 100 bedrijven die zich met de wapenindustrie bezighouden zijn: 44 Amerikaans, 13 Russisch' Toch knap dat die Russen, met een economie kleiner dan de Benelux, de tweede wapenexporteur zijn van de wereld. Maar dat is natuurlijk omdat ze overal vrede aan het stichten zijn..

henk-alexander
henk-alexander23 okt. 2018 - 13:50

Joe Speedboot '(…)Toch knap dat die Russen, met een economie kleiner dan de Benelux, de tweede wapenexporteur zijn van de wereld. Maar dat is natuurlijk omdat ze overal vrede aan het stichten zijn..(…)' Gelukkig hebben we de Amerikanen die overal met een minimum aan slachtoffers vrede gesticht hebben en dat nog steeds met veel verve doen - en dat mag best wat kosten.

W-74
W-7420 okt. 2018 - 16:05

Maar het is dus juist Rusland die de boel opblaast en terug lijkt te willen naar de koude oorlog en niet Bolton. Ondanks de opzichtige pogingen op de persoon Bolton te spelen lezen we hier toch duidelijk dat het Rusland is die verdragen schendt en een nieuwe wapenwedloop is begonnen. Daar kun je dan 100 adhominems tegenover zetten maar die feiten spreken voor zich.

3 Reacties
LaBou
LaBou 20 okt. 2018 - 20:44

Je vergeet alleen die feiten te noemen. Dat is, op zijn zachts gezegd, een beetje slordig, maar je kunt het alsnog herstellen. We zijn benieuwd.

Pieter Z
Pieter Z21 okt. 2018 - 3:59

Idd, wat ik nu wel weet is dat het westen steeds dichter tegen de grenzen van Rusland aanschurkt, Rusland omringt met een "raketschild" en iedereen die maar even niet doet wat het westen leuk vind binnenvalt en voor enorm veel ellende zorgt. Toch wel een schril contrast met de Krim (een soort gelijk trukje met de provincie Kosovo van Servie wat dan weer onder leiding van de VS is verkracht.)

Quibus2
Quibus221 okt. 2018 - 8:50

Met het in grootte vierde defensiebudget ter wereld (na de VS, China en Saudi Arabië(!)) laten de Russen dat wel uit hun hoofd. Je kunt een hoop zeggen van Putin, maar dom is hij bepaald niet. (Al hoop ik dat hij opkrast voor hij seniel wordt). Sinds het vertrek van Varoufakis lijkt onder de Westerse politici alleen Merkel van een vergelijkbaar intellectueel kaliber.

Break on through
Break on through20 okt. 2018 - 14:59

Einde economische cyclus begint (ver weg) in zicht te komen natuurlijk. Kun je de boel nog rekken met oorlog. En helemaal een koude oorlog. Je kunt er iedereen mee bang krigen zodat alle middelen aangewend kunnen worden. Terwijl iedereen eigenlijk wel weet dat er weinig echt dramatisch te gebeuren staat.... Zou einde van mensheid betekenen... Als je ieder de aarde 2500 x kunt vernietigen... Maar Bolton is natuurlijk dé figuur voor deze benadering.

DenFlexwerker
DenFlexwerker20 okt. 2018 - 14:19

Lijkt mij logisch, als een partij zich niet aan een verdrag houdt, dan wordt dat verdrag oneerlijk en dus stap je er uit. Rusland mag wel zaken ontkennen maar Ruslands ontkent altijd alles. Tanks van Russische makelij die de Krim binnenreden zonder nummerplaten: niet hun schuld. Burgervliegtuig neer: niet hun Buk maar Ukrainse straaljagers. Natuurlijk kan joop weer de anti-Trump-trommel slaan en over de koude oorlog beginnen maar de kans is groot dat dit terecht is.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen20 okt. 2018 - 15:45

Er is geen enkel bewijs dat Rusland destijds het ABM-verdrag niet respecteerde of nu de huidige verdragen niet respecteert. Als dat bewijs er wel is, dan hoor ik dat graag van je. De geloofwaardigheid van de USA is op zijn laatst na de WMD-propaganda en de onthullingen van Snowden geheel verloren gegaan en dat heeft niets met Trump te maken. Je kunt hoogsten stellen dat Trump geheel openlijk een Amerikaanse traditie voortzet, die voorheen gecamoufleerd werd.

Quibus2
Quibus221 okt. 2018 - 8:52

"Lijkt mij logisch, als een partij zich niet aan een verdrag houdt, dan wordt dat verdrag oneerlijk en dus stap je er uit." En zelfs als dat waar zou zijn (quod non), is dat een domme strategie om een (vermeende) agressor in toom te houden. Zie het beruchte "Reichskonkordat".

eaubiqu
eaubiqu20 okt. 2018 - 13:22

Ik snap die Bolton helaas wel, waar buurlanden van de Russen zich bijvoorbeeld ontwapenen ontstaat Russische inmenging en agressie. Zo heeft de ontmanteling van de Oekraïense kernwapens in de jaren 90 nu al rond de 10.000 dodelijke slachtoffers geeist, is het land in tweeën gesplitst en De Krim ze afgepakt. Had Poetin dit ook gedaan als Oekraïne nog de beschikking zou hebben over kernwapens?

8 Reacties
hanzeboog2012
hanzeboog201220 okt. 2018 - 14:43

Vladimir Poetin heeft altijd betreurd dat de Sovjet Unie onder leiding van Michael Gorbatsjov uiteen begon te vallen. Eigenlijk is Poetin nog van de oude garde. Maar in een nieuw jasje. Michael Gorbatsjov heeft Poetin zien veranderen: https://r.search.yahoo.com/_ylt=AwrJQ57IPctbuGUApA40AopQ;_ylu=X3oDMTBydHRqMjgyBGNvbG8DaXIyBHBvcwM1BHZ0aWQDBHNlYwNzcg--/RV=2/RE=1540075081/RO=10/RU=https%3a%2f%2fwww.trouw.nl%2fhome%2fgorbatsjov-de-sovjet-unie-was-democratischer-dan-rusland-nu~a5b11f20%2f/RK=2/RS=AVR__Q5zPxJRBcyEc9qNcw3b6PQ-

HM van der Meulen
HM van der Meulen20 okt. 2018 - 15:37

Die dodelijke slachtoffers komen toch echt op de rekening van Kiev, dat de oostelijk provincies met geweld aan haar gezag probeert te onderwerpen. Je kunt argumenteren dat ze daartoe het recht hebben, maar aan de andere kant is het zo dat wanneer je langs democratische weg de bevolking zou consulteren, de afscheiding een feit zou zijn. En raar is dat natuurlijk ook niet, als direct na een fascistische staatsgreep als eerste daad de nieuwe machthebbers het Russisch op de scholen verbieden, wat daar de dominante taal is.

badgast
badgast20 okt. 2018 - 17:13

HM vergeet gemakshalve dat het merendeel van die vrolijke oostelijke vrijheidsstrijders "vrijwilligers" uit het land rechtstreeks ten oosten van de Oekraïne zijn. Je weet wel. Waar ook die BUK batterij vandaan kwam.

JasDon
JasDon20 okt. 2018 - 18:07

Hoi HM van der Meulen, wat laat jij je kennen zeg. Domme Putin propaganda papegaaien waar je alleen nog op GS bijval voor zou krijgen.

henk-alexander
henk-alexander20 okt. 2018 - 20:06

De bevolking in de oostelijke regio's en de Krim heeft een etnische en culturele binding met Rusland. De overgrote meerderheid van dat deel van de bevolking stemde op de Partij van de Regio’s van Janoekovtsj. Ze voelde zich bedreigd door de anti-Russische hetze die op Maidan heerste en die het pas geïnstalleerde interim regime in Kiev voerde. Dat bestond o.a. uit ultranationalisten en fascisten van Svoboda en Pravy Sektor. Bij de laatste parlementsverkiezingen zijn deze partijen weggevaagd, wat alles zegt over het draagvlak dat ze meenden te hebben. Ook de populariteit van de door de EU en VS zo bejubelde oligarch Porosjenko is strek afgenomen. De bevolking van de Autonome Republiek de Krim gebruikte het recht op zelfbeschikking om zich d.m.v. een referendum, na een ongevraagde scheiding van ca. 60 jaar (in 1954 is de Krim door poststalinisten aan Oekraïne gegeven), weer bij de Russische Federatie aan te sluiten. Het Westen vindt dit een inbreuk op de territoriale integriteit van een soevereine staat, maar voor de bewoners van de Krim ging het om het recht op zelfbeschikking. De duizenden slachtoffers in de Donbass komen voor het overgrote deel voor rekening van de ultranationalistische bataljons die het werk deden wat de reguliere Oekraïense soldaten niet wilden doen. Daarnaast zijn honderdduizenden burgers (voornamelijk vrouwen en kinderen) uit het conflictgebied gevlucht; een deel naar Oekraïens gebied, het merendeel naar Rusland. Als dat land de agressor is waarom is men daar dan naar toe gevlucht?

eaubiqu
eaubiqu22 okt. 2018 - 7:04

@henk-alexander: Als Oekraïne nog gewoon haar kernwapens had, dan was er geen "burgeroorlog" en Russische bezetting van de Krim geweest. Kortom, het ontbreken van kernwapens breekt Oekraïne nu op want ze zijn op zichzelf aangewezen, en probeer dan maar eens die Grote Beer weg te houden van je strategische havens op de Krim of industrie in Oost-Oekraïne.

henk-alexander
henk-alexander23 okt. 2018 - 14:18

eaubiqu Volgens jou zou de veiligheid van landen gediend zijn als die allemaal zelf over kernwapens konden beschikken. Tot dat inzicht zijn o.a. Israël en Noord-Korea al gekomen. Iran zou die ook graag willen hebben. De kernwapens waren niet van Oekraïne maar van de Sovjet Unie. Rusland heeft die overgenomen evenals de financiële verplichtingen van de SU. Wat betreft het nucleaire arsenaal was de controle en coördinatie centraal (Moskou) georganiseerd. Je verzwijgt dat de Krim aan Oekraïne is gegeven door een stelletje stalinisten o.l.v. Chroetsjow zonder de bevolking te raadplegen. Als Oekraïne en het Westen de Krim nu weer onder Oekraïens gezag willen stellen, zal een oplossing gevonden moeten worden voor de ca. 1,2 miljoen Russen die er geboren en getogen zijn (ruim 60% van de totale bevolking) en die voor afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland gekozen hebben. Het is niet te hopen voor de mensheid dat er een nieuwe nucleaire wapenwedloop komt.

henk-alexander
henk-alexander23 okt. 2018 - 14:23

eaubiqu Volgens jou zou de veiligheid van landen gediend zijn als die allemaal zelf over kernwapens konden beschikken. Tot dat inzicht zijn o.a. Israël en Noord-Korea al gekomen. Iran zou die ook graag willen hebben. De kernwapens waren niet van Oekraïne maar van de Sovjet Unie. Rusland heeft die overgenomen evenals de financiële verplichtingen van de SU. Wat betreft het nucleaire arsenaal was de controle en coördinatie centraal (Moskou) georganiseerd. Je verzwijgt dat de Krim aan Oekraïne is gegeven door een stelletje stalinisten o.l.v. Chroetsjow zonder de bevolking te raadplegen. Wat moet Oekraïne als de Krim weer onder zijn gezag komt? Wat gaat er gebeuren 1,2 miljoen Russen en andere mensen die voor afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland hebben gekozen? Het is niet te hopen voor de mensheid dat er een nieuwe nucleaire wapenwedloop komt.

HM van der Meulen
HM van der Meulen20 okt. 2018 - 12:19

Deze ontwikkeling is al in 2001 in gang gezet door Bush, toen de VS eenzijdig het ABM-verdrag opzegde - https://www.trouw.nl/home/bush-zegt-definitief-antiraketverdrag-op~a87954d5/

JvanDeventer
JvanDeventer20 okt. 2018 - 9:58

Ik zou zeggen dat er voor een (opgewarmde) koude oorlog twee partijen nodig zijn. Die zijn er ook, want volgens dit artikel doet Poetin heus wel mee: "...liet hij weten dat Rusland verder is dan de competitie met nieuwe hypersonische wapens...". Toch wordt Bolton hier als oorlogszuchtig neergezet en Poetin als "relaxed" (in Nederland zegt men ook wel ontspannen). Vanwaar deze aparte behandeling?

7 Reacties
Quibus2
Quibus220 okt. 2018 - 11:28

De SALT en START verdragen gingen niet over de 'kwaliteit' (raketten zijn al decennia hypersonisch, maar het klinkt wel lekker) van ICBMs, maar over de kwantiteit ervan, en over de plaatsing van afweergeschut. Het evenwicht van de Koude Oorlog was tenslotte gebaseerd op de MAD-doctrine, Mutual Assured Destruction. De tegenstander mocht vooral niet het idee hebben dat hij een thermonucleair conflict zelf zou kunnen overleven. Nieuwe kernraketten maken kan dus prima binnen de START-verdragen. De hand van Rusland is op dat punt ook enigszins geforceerd, want een deel van hun oude monsters (met name de SS-18) werd onderhouden in de Oekraïne. En al die wapens er toch zijn, is het wel fijn dat ze af en toe gemoderniseerd worden, want (sterk) verouderd materieel is storingsgevoelig. Nieuwe anti-raket-installaties bouwen (bijvoorbeeld in Polen, met de redelijk doorzichtige smoes dat het voor/tegen Iran bedoeld is) mag expliciet niet. Meer 'direct inzetbare' wapens maken mag eveneens niet. Roepen dat je het verdrag wilt opzeggen komt in zekere zin op hetzelfde neer.

HM van der Meulen
HM van der Meulen20 okt. 2018 - 12:39

JvanDeventer begrijpt niet dat Bolton hier als oorlogszuchtig wordt neergezet en Poetin als -relatief- “relaxed” en demonstreert daarmee zijn gebrek aan kennis van de ontwikkelingen in de internationale politiek van de afgelopen 50 jaar. Ter verontschuldiging moeten we natuurlijk wel in het oog houden dat in de schijnwereld waarin Israël zich verdedigt tegen de Palestijnen, in plaats van omgekeerd, dit gegoochel met percepties dusdanige omvang heeft aangenomen, dat je in veel gevallen bij het gebruik van woorden het beste kunt uitgaan van hun tegendeel, zoals Orwell in zijn beroemde boek reeds liet zien. Maar natuurlijk kun je een fatsoenlijke democratie zoals de VS niet vergelijken met nazi-Duitsland, want ze hebben geen gaskamers, -dat is waar....

L.Brusselman
L.Brusselman20 okt. 2018 - 15:46

"Ter verontschuldiging moeten we natuurlijk wel in het oog houden dat in de schijnwereld waarin Israël zich verdedigt tegen de Palestijnen, in plaats van omgekeerd, dit gegoochel met percepties dusdanige omvang heeft aangenomen, dat je in veel gevallen bij het gebruik van woorden het beste kunt uitgaan van hun tegendeel, zoals Orwell in zijn beroemde boek reeds liet zien." Wat mij betreft is hier alles mee gezegd aangaande de situatie die er is geschapen ,en waar de media ,vooral de officiele, niet te vertrouwen zijn. Censuur is erg maar zelfcensuur is fnuikend.

M7
M720 okt. 2018 - 16:07

@ van der Meulen : "demonstreert daarmee zijn gebrek aan kennis van de ontwikkelingen in de internationale politiek van de afgelopen 50 jaar." Vanwaar die aanmatigende toon ? En vanwaar uw vreemde opmerkingen als " want ze hebben geen gaskamers, -dat is waar… " Dit is toch nauwelijks een bijdrage aan een zindelijke discussie te noemen? Het staat u vrij van mening te verschillen , maar wel graag op een fatsoenlijke manier.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout20 okt. 2018 - 21:18

@M HM van der Meulen parafraseert hier uitspraken van Israëliërs waaraan ex-Knesset voorzitter Avraham Burg zich ergerde; nl. hoe Israëliërs Cast Lead voor zichzelf rechtvaardigden: - er stonden toch geen gaskamers in Gaza? Dus het is oké. - Hij schreef er een boek over: "The Holocaust is over." In 1995 schreef Benjamin Netanyahu een verkiezingsboekje met de titel: "Fighting Terrorism: How Democracies Can Defeat Domestic and International Terrorists." Daarin verklaarde hij de islamitische wereld als een monolithische vijand waar Israël altijd in gevecht zal zijn. Zijn eerste reactie op 9/11: "Dat is een goede zaak voor ons." Dus vanaf het begin, vanaf zijn allereerste periode in de jaren '90 tot vandaag, heeft Netanyahu deze taal gebruikt en die later door het leeuwendeel van Isr. politici en parlementsleden van vandaag is overgenomen; namelijk dat men in Israël strijdt tegen deze monolithische vijand, dat iedereen de vijand is en daarom onbeperkte ondersteuning voor altijd nodig. John Bolton heeft deze retoriek 1:1 overgenomen en zo werden de argumenten van de rest van de wereld over de deal met Iran simpelweg overboord gegooid.

Klaas Punt
Klaas Punt21 okt. 2018 - 9:57

Arjan, je noemt Netanyahoe, dat is nog altijd mijn grootste angst dat die man met z'n kernwapens gaat gooien met steun van de VS in de rug. Daarom lijkt mij die Bolton echt gevaarlijk.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout21 okt. 2018 - 15:45

@Klaas Punt. In kringen waar het toe doet in Europa, zoals de Bundesnachrichtendienst (BND), weet dat John Bolton een levensgevaarlijke oplichter is. Gareth Porter legt uit dat Bolton met gefabriceerde documenten al 15 jaar geleden de VS probeerde te bewegen om na Irak een oorlog tegen Iran te beginnen. Deze documenten kreeg hij van Mujahedin-e Khalq, de MEK, die ook door de VS als een terreurorganisatie wordt gezien. De MEK opereerde niet zelfstandig, maar had een bondgenoot. Porter onthult aan het eind van zijn speech wie dat was. The “Manufactured Crisis” and drive for U.S. / Israel military actions against Iran https://www.youtube.com/watch?v=PY-6mmj3HsI

Klaas Punt
Klaas Punt20 okt. 2018 - 9:33

Je kunt alleen maar hopen dat de Amerikaanse Generaal die zegt nog even te denken voor hij de kernraketten ter aanval laat gaan nog op z'n post is en dat die Russische majoor vervangen is door een even wantrouwend persoon. Anders kunnen we het schudden.

msj_meijerink
msj_meijerink20 okt. 2018 - 9:08

De lobby van de wapenindustrie in de USofA zal hierover Bolton vast wat ingefluisterd hebben. Als de deal met de Saoedi's niet doorgaat, zijn nieuwe afzetmarkten nodig.

madbako
madbako20 okt. 2018 - 9:02

Wat is dat toch met de VS en oorlogen. Lijken wel junks.

punt2
punt220 okt. 2018 - 8:47

Logisch gevolg van de zeer nauwe banden tussen Trump en Putin...... Je zou bijna denken dat die banden niet zo nauw zijn alsdat we moeten geloven... of is deze nieuwe koude oorlog onderdeel van het complot?

5 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen20 okt. 2018 - 12:07

Het belangrijkste doel is om wapens te maken, niet om ze te gebruiken, dat zal zelfs een vredesstichter als John Bolton toegeven. De rest laat ik over aan jouw eigen fantasie. -

punt2
punt220 okt. 2018 - 13:18

@HMvanderMeulen, fantasie? De media staat bol van de beschuldigingen dat Trump en Putin “ samenwerken”. Daar past het oplaaien van de koude oorlog niet in... Dus één van de twee is niet waar. Dat is geen fantasie maar realiteit

ton14024
ton1402420 okt. 2018 - 14:42

VS=Trump?

madbako
madbako20 okt. 2018 - 15:25

@Ton14024 20 oktober 2018 at 16:42 VS=Trump? Ja!

HM van der Meulen
HM van der Meulen20 okt. 2018 - 15:26

Rob Roy - Allemachtig, jij bent wel héél erg traag van begrip zeg. -