@Henk Witte, Dank voor je antwoord, vraag 1: duidelijk. vraag2: Ik dacht dat Biden de beoogde kandidaat van de democraten was, en blijkbaar onterecht beschuldigd is. Daarom zou ik verwachten dat z'n poulariteit stijgt.
Biden was en is de beoogde kandidaat van de partijelite, niet van de democraten all the way. Een onterechte beschuldiging aan het adres van iemand is bovendien nog niet persé een aanleiding voor stijgende populariteit.
Wie kan mij uitleggen: - waar neemt Trump het niet nauw met de mensenrechten? - waarom schiet de populariteit van Joe Biden nu niet als raket omhoog? mvgr
U moest meer even naar deze link naar Amnesty kijken. https://www.amnesty-international.be/nieuws/de-eerste-honderd-dagen-van-trump-mensenrechten-100-keer-bedreigd-en-hoe-we-terugvechten Legt u mij even uit waarom Biden nu als een raket omhoog zou moeten schieten?
De Verenigde Staten hebben niet zoals de Europese landen de Verlichting meegemaakt. De founding fathers zijn meteen uit een eerdere periode overgestapt. en zijn niet geëvolueerd, maar even precies gebleven als eerder. De Bijbel lezen ze van kaft tot kaft als de onvervreemdbare waarheid. Een verlicht mens als Pontius Pilatus komt er dus slecht vanaf. Dat Roodkapje niet heeft bestaan niet verslonden is door de wolf maar een mythe is over de seizoenen is nog niet doorgedrongen. Het heeft enkel een syndroom opgeleverd. Overigens zien we dat hier ook nog wel, hoewel de Evangelische omroep voorzichtig een klein beetje twijfelt. Kortom, de oud gelovigen hebben in de VS de touwtjes nog in handen en we zijn als was in de handen van de republikeinen die stevig misbruik van ze maken. Nou zul je zeggen dat zoiets een interne aangelegenheid is van de VS. Maar ook in Nederland zie je steeds meer het eigen gelijk van de preciezen oprukken ten detrimente van de meer reckelijken. Het bestand duurt hier voort, er zijn wat achterhoedegevechten en hier en daar een loopgraaf, maar in de VS is de oorlog al volop aan de gang. Tijd om hier de vrede en de verdraagzaamheid te stimuleren en eens af te zien van die nutteloze polarisatie.. Als dat de bedoeling is van Henk Witte dan onthaal ik hem graag op een tompouce uit de beste patisserie hier uit Rommeldam. .
De Boer [De Verenigde Staten hebben niet zoals de Europese landen de Verlichting meegemaakt. De founding fathers zijn meteen uit een eerdere periode overgestapt. en zijn niet geëvolueerd, maar even precies gebleven als eerder.] De Founding Fathers waren juist extreme voorbeelden van 18e eeuws Verlichtingsdenken, en de Franse revolutie is het directe gevolg van de Amerikaanse. Wat de Amerikanen niet hebben meegemaakt is de grote opschudding/modernisering van Napoleon (het land heeft bv geen fatsoenlijk bevolkingsregister) en het vooral niet of nauwelijks geraakt door het 19e eeuwse socialisme. Het is één van de weinige landen zonder (grote) socialistische of sociaaldemocratische partij.
We kunnen het stelsel in de VS afkeuren, maar hoe zit het in Europa? We mogen af en toe een hokje rood kleuren en dat is het dan wel. We dachten dat we invloed hadden op de keuze van een Eurocommissaris, maar opeens was daar de onbekende Von der Leyen. Klimaatmaatregelen waren bij de verkiezingen van 2017 nauwelijks een issue, maar we moeten van het gas af. Wie op een extremere partij stemt weet dat hij buitenspel staat. Een referendum komt er niet meer. En maar kritiek hebben op de VS. Het is hier geen haar beter.
Hier moet gelukkig nog een minister aftreden vanwege een leugen als bij Poetin op de bank chillen. Moet je indenken hoe hard Trump Zijlstra daarom zou uitlachen met z'n 15 leugens per dag. Ook kan je hier er zeker van zijn dat als zou blijken dat Rutte gedaan zou hebben wat Trump heeft gedaan Rutte zeker wel ontslagen zou worden. Zodra er een Wilders of Baudet mp zou worden denk ik dat dit veranderd.
Ooit zijn er Nederlandse militairen naar Kunduz, Afghanistan, gestuurd om daar de plaatselijke politie op te leiden. Achteraf bleek -volkomen onverwacht- dat dit een volledige mislukking is geworden, maar dat de regering de volksvertegenwoordiging daar niet, of onvolledig, over heeft ingelicht. Het rapport daarover is net vakkundig in de la verdwenen, naast het rapport van de commissie Davidse en dat over de Nederlandse steun aan de terroristen van Jabhat al Nusra in Syrië. Voor de rapporten van het WODC en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV-Boeing) hebben ze andere lades, waar journalisten soms, jaren later, nog wel eens in kijken als er weer eens iets verkeerd is gegaan en over de aardgaswinning beginnen we pas weer als de Martini toren is ingestort. Na het aftreden van een aantal staatssecretarissen wordt er nu gezocht naar een nieuwe functie van de directeur van de belastingdienst. De Ombudsman hebben ze al vervangen, maar zelfs de nieuwe ontdekt nog wel eens zaken waar niemand het 3 dagen later het nog over heeft. Halbe Zijlstra moest aftreden vanwege de leugen dat hij bij Poetin in de datsja op de bank had zitten chillen. Nu is hij CEO bij bouwonderneming VolkerWessels. Die onderneming is een belangrijke afnemer van de grondstoffen die de firma Bontrup verkoopt voor de aanleg van snelwegen en die mocht op zijn voorspraak bij Rijkswaterstaat overtollig granuliet storten in de plas van het verondiepings- en natuurproject Over de Maas. Jesse Klaver onderhandelt nu samen met Maxime Verhagen met de boeren, maar ik hoor net dat ze wachten tot Henk Bleker ook aanschuift Wat zijn we blij dat de democratie in Nederland nog functioneert en dat de VVD nog steeds de grootste partij is. Als het CDA zich heeft hersteld van Balkenende dan kunnen we weer op de oude voet verder. Stem niet op extremistische partijen!
Er ligt een mooi goedkoop eenvoudig klein boekje voor je in de boekhandel: ''De nieuwe burgeroorlog'' van Ulrike Guérot. Daar wordt jouw mening deels in bevestigd.
@katootje; voor de duidelijkheid, ik zeg niet dat het hier zo goed gaat maar gelukkig nog net iets democratischer als in de VS, naar mijn bescheiden mening dan. Daarom is het juist goed om wel te kijken naar de VS en te bekritiseren maar dan om het hier niet zo erg te laten worden maar beter zien te krijgen.
Anoniempje - Geen idee of Nederland democratischer is als de VS en dat interesseert me ook niet echt. Ik constateer dat ook in Nederland de overheid zich steeds meer gedraagt als een verlengstuk van het bedrijfsleven en zich daarbij in een toenemend aantal gevallen zelfs schuldig maakt aan strafbaar gedrag en/of maffiapraktijken de hand boven het hoofd houdt. Of dat nu op zijn Amerikaans gaat of zijn Nederlands is van ondergeschikt belang.
Welke teloorgang? Henk Witte lijkt zich te scharen onder degenen die van alles roepen over de VS, zonder goed te kijken wat er nou eigenlijk gebeurt. De VS is een merkwaardig land, met een geheel andere maatschappelijke en politieke cultuur dan Europa. Enerzijds is het land sinds 1776 een functionerende democratie met algemeen kiesrecht (voor mannen), iets dat we in het zgn vooruitstrevende Nederland pas sinds 1917 hebben. Anderzijds wordt het openbaar bestuur (vooral vanwege het districtenstelsel) sinds jaar en dag geteisterd door populisme en corruptie. Sterker nog, het merkwaardige systeem van kiesmannen waardoor de presidentskandidaat met de meeste stemmen niet automatisch wint, werd in 1776 ingevoerd om als buffer te dienen tegen populisten - daar waren de Founding Fathers al in 1776 al bezorgd over. Trump is daarvan voor ons een heel zichtbare exponent, vooral ook door de opkomst van Twitter, maar hij past in een rijtje van mensen die hoge bestuurlijke functies hebben bekleed nadat ze gekozen werden op basis van hun media-bekendheid, zoals Arnold Schwarzenegger, Jesse Ventura, Ronald Reagan, of John Glenn. Corruptie was in de 19e eeuw mss wel erger dan nu; lees maar eens wat over 'Tammany Hall', de Newyorkse afdeling van de democratische partij in die tijd. Voor de goede orde; daarmee zijn de huidige wantoestanden niet goedgepraat. Maar het is ontnuchterend om te bedenken dat die wantoestanden welbeschouwd sinds 1776 bestaan en dat de VS desondanks nog steeds als democratische rechtstaat bestaat.
"dat de VS desondanks nog steeds als democratische rechtstaat bestaat." Precies op dat punt verschillen we nu juist van mening.
@Katootje [Precies op dat punt verschillen we nu juist van mening. ] Ach ja, je kunt wel roepen dat een imperfecte democratie geen democratie is, ofzo, maar volgens zo'n soort norm is Nederland ook geen democratie. De VS heeft verkiezingen, waar je kunt kiezen en verkozen worden, vrije media (inclusief dat vermaledijde twitter dat Trump ook zo graag gebruikt), demonstratierecht, en rechters die daar een beetje op toezien Is het perfect en vrij van corruptie? Nee. Maar het is er wel. Er wordt graag geklaagd over Amerikaanse misstanden als slavernij en Jim Crow-wetten, maar de VS is niet alleen het land dat zulke wetten instelde, maar ook het land dat die wetten zonder druk van buitenaf, maar van binnenuit heeft afgeschaft.
Vermoedelijk stel je niets wat Henk Witte al niet weet. Het enige wat hij doet is gematigd waarschuwen voor wat veel Amerikanen al zeggen over hun eigen land. Bijvoorbeeld in 'Amerika is een luciferdoosje' (America is a tinderbox van Chris Hedges). In 'America: the farewell tour' gaat Hedges nog veel verder. Wellicht begrijp je het verschil niet tussen de Europese en Amerikaanse beschaving. Tot beter begrip een indicatie: Wordt Amerika een derde wereld land http://mapscroll.blogspot.com/2009/04/is-us-becoming-third-world-country.html
@Arjan [Wellicht begrijp je het verschil niet tussen de Europese en Amerikaanse beschaving. ] Ik neem aan dat je het tegen @Katootje hebt? Ik ben redelijk bekend met de grote verschillen in dit opzicht. Daarom is het ook zo misleidend om met een Europese bril te kijken. De VS heeft - veel meer dan de meeste Europese landen- een sterk populistisch trekje in de politiek, en is bovendien (om wat voor reden dan ook) veel minder beïnvloed door socialisme/sociaal-democratie. Dat ie je terug in de inkomensverschillen en het zorgsysteem (tot Obamacare geen algemene ziektekostenverzekering).
In Nederland/Europa is de democratie ook opgevreten van binnenuit door het bedrijfsleven, middels de privatiseringen. Het is alsof twee personen met een verschillend karakter langzaam afsterven door dezelfde ziekte
Niet dat we het eens hoeven te zijn natuurlijk met het beleid van de democratische president Trump. Neem nu bijvoorbeeld zijn Rutte beleid van belastingverlaging voor de rijken en hun ondernemingen. Of zijn Obama beleid tegen Venezuela waarbij de economie van dat land helemaal kapot geboycot wordt en in armoede gedreven.
Wat een gefrustreerd verhaal zeg en qua die handelsboycotten staan hier werkelijk fantasieën. De VS had bij het aantreden van Trump de allerslechtste import en export voorwaarden met zowel China, Europa, Canada en Mexico. Zeker China dat zijn grenzen hermetisch sluit voor buitenlandse bedrijven en technologische bedrijven alleen toelaat als die hun complete technologische kennis voor 100 % delen, waarbij er enorme importheffingen zijn voor buitenlandse bedrijven, terwijl zij zelf tegen extreem lage heffingen vrijelijk overal ter wereld exporteren tegen hele lage heffingen. Ze hebben half Afrika opgekocht, overal havens aangelegd en de infrastructuur. Alles onder hun beheer tegen wurgcontracten. Als er 1 imperialistisch land is in deze tijd, bij kolonialistisch, dan is dat China. Dat Trump die volstrekt scheve en potentieel gevaarlijke situatie aan wil pakken zou hem eerder lof en steun verdienen dan van dit soort fantasie verhalen over een kwaadaardige VS die China en andere landen uit wil knijpen.
Ik was toch maar wat blij met het eigenbelang van de VS. Ik zou niet graag in een land opgegroeid zijn dat onder invloed van de USSR stond. Ik snap de afkeer van de USA nooit zo goed. Het land doet het in alle opzichten goed en het leven is er beter dan in het grootste deel van de rest van de wereld. Ongekende vrijheid voor iedereen, volop kansen voor iedereen en voor vrijwel iedereen een goed en welvarend leven. Kom daar maar eens om in Afrika, Azië of Rusland. Of in welk islamitisch land dan ook. Kennelijk is er sprake van een soort jaloezie, omdat keer op keer bewezen is dat een kapitalistisch systeem gewoon goed werkt en alle op socialisme of welke ideologie dan ook gebouwde samenleving beslist niet. Natuurlijk, in de USA is armoede. Maar niet alom, zoals in Afrikaanse, vele Aziatische landen en islamitische landen. Of zoals in (voormalige) socialistische staten, waar iedereen arm was, behalve de partijbonzen. Ik kies volmondig voor de American way of life.
Of zoals in (voormalige) socialistische staten, waar iedereen arm was, behalve de partijbonzen. In die landen was niet een significant deel van de bevolking dakloos. Ook leefde niet een nog significanter deel van de bevolking onder de armoedegrens. En zelfs de hoogste partijbonzen leefden op een manier waarvoor de 1 procent rijksten in de VS zijn neus ophaalt. De Oostblokstaten waren verre van ideaal naar onze normen en maatstaven. Toch kan inmiddels een groot deel van de Amerikanen slechts dromen van de "luxe" die de gemiddelde Sovjet burger ten deel viel. Onder die luxe vielen gratis (!) goede gezondheidszorg, gratis onderwijs, een woning, veiligheid op straat en (buiten de goelag) redelijke arbeidsvoorwaarden en omstandigheden, alsmede een pensioen. Al met al geen vetpot (de nieuwe auto liet jaren op zich wachten voordat het ding überhaupt geleverd werd), maar ook geen armenhuis. En wat die american way of life betreft waar je het over hebt: die bestaat niet. Het is in de VS maar net aan welke kant van de samenleving je geboren bent. Dát bepaalt je way of life. De sociale mobiliteit is namelijk volledig stilgevallen. Zelfs Trump zei het op één van de weinige momenten dat hij niet zwaar stond te liegen: "the american dream is dead". En zo is het.
NL2019: "Ik baalde ook al een stekker dat Obama de verkiezingen won en zag vol afschuw het idiote deugmensen spektakel rondom deze inhoudsloze man." In dat opzicht zijn bijeenkomsten van Trump natuurlijk wel een verademing: het gaat tenminste ergens over - https://www.youtube.com/watch?v=N2yJO1oWEvw En hij is ook niet te beroerd om het in alle rust uit te leggen aan de pers, vor iedereen die het niet begrepen had - https://www.youtube.com/watch?v=XGChTEfeeC4 En ook al komt er dan geen water meer uit de kraan, ik kies natuurlijk ook volmondig voor de American way of life, want anders hadden we nu allemaal in de rij gestaan voor de dorpspomp.
NL2019 Ik heb zomaar het idee dat jij je wel heel erg eenzijdig heb laten voorlichten over Amerika. Amerika was misschien een vrij land tot "pioniers" het land inpikte van de oorspronkelijke bevolking. Deze oorspronkelijke bevolking is nu weggeduwd in resetvaten, stukjes land waar de overheersers niet zo veel aan hebben omdat de kwaliteit van de grond te wensen over laat.
JanB The American dream. In Nederland hebben we de postcodeloterij en de staatsloterij.
"Al met al geen vetpot (de nieuwe auto liet jaren op zich wachten voordat het ding überhaupt geleverd werd), maar ook geen armenhuis." U bet gemakshalve de stratenlange rijen mensen voor de winkels vergeten, wachtend op een eventueel brood? En de goelags natuurlijk. Voorlopig wagen mensen nog hun leven om de USA binnen te komen, waar ze vroeger hun leven waagden om het Oostblok uit te komen.
@JanB. Wel eens in het Oostblok geweest? Ik wel hoor. In de DDR, een week lang, tussen de gewone mensen. Wat geen feest. Ik heb daar kunnen zien wat een socialistisch dwangbestuur vermag. Armoede alom. Lange rijen voor de winkels, enorm feest als er weer eens spijkerbroeken te koop waren die dan ook wel meteen zo ongeveer een weekloon kostten. Lege supermarkten en vooral: overal angst. Angst voor je buren, angst voor je eigen gezinsleden, want iedereen, zelfs je eigen vrouw of kind, kon voor de STASI werken. Nee beste JanB, ik kies liever voor een samenleving waar mensen zelf kunnen bepalen hoe hun leven verloopt, met mogelijk armoede als je verkeerd kiest of niet wilt, dan voor een samenleving waar vanuit één centraal punt echt álles wordt bepaald. En die gezondheidszorg? Die was heel slecht. Zo wordt de Cubaanse zorg altijd zo opgehemeld, maar die is écht voor de gewone Cubaan niet beschikbaar hoor. En die partijbonzen? Ik zou eens kijken hoe Erich Honecker woonde, in zijn gigantische villa en hoe de leiders van de USSR woonden, in de meest luxueuze datcha's. In de VS heeft iedereen dezelfde kansen. Je moet ze alleen wel grijpen. Doe je dat niet en ga je zitten afwachten, tja, dan wachten inderdaad armoede en het ghetto. @ Evert De indianen ja....die waren zo vredelievend voor de kolonisten kwamen.....vermoordden elkaar waar ze konden, veroverden voortdurend elkaars gebieden en waren extreem bloeddorstig en kenden een wijdverbreide praktijk van mensenoffers. Als er dan kolonisten komen en gewoon hetzelfde doen als toen overal gebruikelijk was, is dat ineens slecht? Het sprookje van de vredespijp rokende, weerloze indianen is al heel lang achterhaald hoor....
@Katootje "In dat opzicht zijn bijeenkomsten van Trump natuurlijk wel een verademing: het gaat tenminste ergens over – https://www.youtube.com/watch?v=N2yJO1oWEvw" Je moet een sterke maag hebben als je het nadoen van een gehandicapte reporter gemist hebt. Alleen dat al is voldoende om zo iemand als persoon, laat staan als president, te diskwalificeren.
Pas nu Trump te horen heeft gekregen van de Senaat dat hij zich niet aan de wet hoeft te houden kan hij ongehinderd los. Tijdens de verkiezingen moet een democratische kandidaat het opnemen tegen een president die de wet aan zijn laars zal lappen. Herverkiezing lijkt onvermijdelijk. De weg naar een derde termijn ligt open. De democratie gaat worden afgeschaft.
ter aanvulling op het artikel https://www.topics.nl/zijn-republikeinse-lakeien-hebben-trump-tot-absolute-vorst-gekroond-a14001243trouw/?context=mijn-nieuws/
"Nee, de Amerikaanse democratie is nog niet dood. Maar dit is wel hoe democratieën sterven".
Nog vergeten dat politici partijgenoten als rechter benoemen. Het Hooggerechtshof niet meer dan farce is waar op basis van partijbelangen recht wordt gesproken. 66% van de Working Class helemaal niet stemt. Dat opkomst bij tussentijdse ergens rond de 40% ligt of zelfs lager. Bij presidentverkiezingen ergens rond de 55%. Dat de Republiekeinen meerdere keren door de rechter zijn teruggefloten omdat ze probeerden om niet-blanke, armen en zieken het stemmen onmogelijk te maken, en dat dit in vele plaatsen in het land nog steeds de normale gang van zaken is. Zeker waar de Republikeinse rechters het voor het zeggen hebben. Zo'n land zou normaal gesproken als een bananenrepubliek worden omschreven, zeker nu een bijna fascistische gangster de opperbaas is en de baas op het departement van justitie zijn loopjongen.
"Nog vergeten dat politici partijgenoten als rechter benoemen." Obama had tijdens zijn ambtstermijn een aantal oudere democratische rechters die tegen hun pensioen aanliepen kunnen vragen terug te treden om jonge progressieve rechters te kunnen benoemen, maar men was zo zeker van een nieuwe overwinning dat men dat nagelaten heeft.
Abel Ik dacht dat de benoeming door de republikeinse meerderheid in de senaat en het congres werd geblokkeerd?
`The United States of Amnesia' (Gore Vidal) rust op drie peiler. Genocide en deportatie van de inheemse bevolking, da's 1. Godsdienstwaanzinnige immigranten (vluchtelingen) uit Europa, da's, met de nadruk op waanzinnig, 2 en 3. Natuurlijk, het land heeft ook goede kanten, de voornoemde Gore Vidal, bijvoorbeeld, en... en.. ja dat is 'm. Dus van een teloorgang kan geen sprake zijn, het was van meet af aan een ramp.
Ik vergat nog de slavernij, de rassendiscriminatie, de onafzienbare moordpartijen, de doodstraf, de popmuziek, etc. Overigens is en was het in andere rijken - het Russische, de Chinese, het Ottomaanse, het Britse, Nederlandse, Duitse etc - ternauwernood beter, hooguit anders.. Ja, ook de EU, gebouwd op slacht- en knekelveld Europa, kan met landen als Polen en Hongarije binnen de gelederen, geen hoge borst opzetten.
@Grietje Vleeshart nog, bijvoorbeeld, enkele Noam Chomsky, Bob Dylan, Hunter S Thompson, Jello Biafra,Iggy Pop, Randy Newman, Neil Young ( Sinds kort amerikaan ), en vele vele anderen maar ja, elitair
OK, boomer. Weer zo'n ouderwets socialistisch jaren '80 verhaal.
@Peter Later Inderdaad een ander verhaal dan Donald J Trump in de jaren '80 (er staat een verhelderende documentaire reeks op Netflix )
Ik denk dat je in Amerika nu een verdere fase van teloorgang ziet. Ze zijn daar verder in het proces van teloorgang. In feite was 2016 al het revolte jaar. Iedereen denkt natuurlijk aan Trump, maar in feite won Sanders toen ook. Maar hij kreeg niet de nominatie. De gevestigde orde daar is klaar. Al is Trump inmiddels dikke mik met zijn maatjes in senaat. Moscow Mitch en Trump zijn nog net geen stel, maar het scheelt niet veel. In Amerika is het proces van de explosie van 30 jaar opgebouwde spanningen aan de gang. In Amerika nu gevolgd door waarschijnlijk het uiterst rechtse autoritarisme van Trump en het socialisme van Sanders. Beide zijn voor hun eigen aanhang niet radicaal meer. Eerder waren Clinton en McCain voor hun aanhang te radicaal, maar dan de linker en rechter kant op. Trump heeft dat proces van teloorgang versneld, maar in feite heeft dat deel van Amerika daar zelf voor gestemd. En Sanders is nu ook niet echt de messias waar hij vaak voor wordt versleten. Maar net als Trump is Sanders een gevolg. Ook de reden dat Trump niet daalt onder zijn eigen aanhang. De breuk daar in het electoraat is zo groot. De kloof is zo onoverbrugbaar. Het is alleen nog kijken welk kamp er wint. Het doet bijna denken aan de koude oorlog, maar dan in Amerika. En in hun eigen land.
"Een president die zich weinig gelegen laat liggen aan internationale afspraken, zoals met de Iran-boycot en het klimaatverdrag van Parijs, en die zijn eigen weg gaat, maar wel anderen aan " De eliminatie van Soleimani is goed uitgepakt voor de VS en slecht voor Iran. Je hoort ook niet meer zoveel van de Perzen.
Blijkbaar kan het resultaat van een democratisch proces bij slechte verliezers van verkiezingen/referenda niet anders zijn dan het gevolg van een slecht functionerende democratie. Niets is minder waar. President Trump is bij meerderheid gekozen. Op basis van zijn verkiezingsbeloftes. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat president Trump die beloftes ook zo goed mogelijk nakomt. Zo goed voor de democratie dat een politicus ook doet wat hij/zij beloofd. Kom daar eens om bij een mindere democratie als bijvoorbeeld de Nederlandse. Hier bestaan politieke elite het om in achterkamertjes onderling hun minderheidsstandpunten uit te ruilen en zelfs beleid dat nog nooit in enig verkiezingsprogram heeft gestaan tot beleid te maken. Oppositie partijen gedogen de regering onvoorwaardelijk in plaats van de regering te controleren. Partijen zijn links voor verkiezing en daarna op het pluche rechts. Zo slecht voor de democratie. De VS is een toonbeeld van democratie in vergelijk met andere landen waar verkiezingsbeloftes maar al te snel in de prullenbak verdwijnen. Het VK waar arbeiders in meerderheid hebben gekozen voor de Brexit lijkt ook gezond. Zij het dat premier Johnson nog moet bewijzen dat hij zijn beloftes gaat nakomen.
Gi raf: Je weet toch wel dat Clinton meer stemmen heeft dan Trump? Trump: 62984000 stemmen = 46,1% Clinton: 65853000 stemmen = 48.2% In een democratie zou je verwachten dat het programma van de meerderheid, uitgevoerd zou worden. In de VS wordt het programma van een minderheid uitgevoerd. Trump draait plannen van de vorige, langs democratische weg, verkozen presidenten terug. Vind je dat, gezien hij geen meerderheid heeft, terecht?
Probeer eens wat anders dan steeds dezelfde riedel. 66% van The Working Class stemt niet in de VS. Er zijn gerechtelijke uitspraken dat doelbewust arme, niet-blanke en zieke mensen het stemmen onmogelijk wordt gemaakt. De werkelijke aanhang van Trump is nog geen 25% procent.
@GiRaf "Het VK waar arbeiders in meerderheid hebben gekozen voor de Brexit lijkt ook gezond" met de nadruk op "lijkt" Ik hoop voor je dat de mist rond je hoofd ooit zal optrekken ( of nooit , als dat je beter past )
Nogal voorspelbaar dat ondemocratische slechte verliezers van een verkiezing steeds beginnen te mekkeren over het kiesstelsel als ze weer eens verloren hebben. Daarbij vergeten ze natuurlijk liever dat als er een ander kiesstelsel zou zijn geweest er ook een heel andere campagne zou zijn gevoerd. De VS en het VK zijn democratische landen waar kiezers nog echt iets in de melk te brokkelen hebben. Kom daar eens om in een land als Nederland waar de elite in achterkamertjes onderling uitmaken wie er buitengesloten wordt.
Hmmm, we moeten niet vergeten dat de kiezer Trump gewoon weg kan sturen na 1 termijn. Zijn macht is dan ook gewoon weer democratisch afgenomen. Dit wezenlijke verschil maakt een vergelijking met Rusland onjuist. Uw stukje wil de burger dus opzetten tegen zowel de VS als tegen RU. Doet me denken aan Juncker die op een bepaald moment ruzie had met zowel VS , RU en UK. Redelijk dom lijkt me. Goede leiders houden zowel bevriende landen als mogelijke vijandige landen nauw in hun netwerk. Ruzie maken, zoals Trump ook kan, is zelden een goede lange termijn oplossing.
U denkt werkelijk dat Trump zo maar afstand gaat doen van de macht. Als Trump verliest dan zal hij het gaan aanvechten. Hij stelde naar de popular vote in 2016 al een onderzoek in. 2020 wordt een chaos. Mocht Sanders winnen dan gaat Trump de uitslag aanvechten. Dan komen er hertellingen. En toch zijn er hier nog totale dwaallichten die deze dictatoriale dwaas verdedigen. Dat is de stand van Amerika. Hij kan inderdaad door de secret service het Witte Huis worden uitgezet, maar Trump gaat geen nederlaag toegeven. Onvoorstelbare schande dat dit monster door zijn zeer sneue en domme aanhang is gekozen. Grootste fout sinds Hitler.
Two Tone U hanteert een uiterst vervelende, zelfs nare tactiek. Een tekst via een verzonnen uitleg naar u toetrekken om vervolgens een 'foute' reactie menen te kunnen legitimeren
@Sonic Uw extreem linkse afkeer van Trump is schokkend. Natuurlijk is Trump geen dictator. Als er één land is dat de grondwet vol waarborgen tegen dictatuur heeft gestopt is het wel de USA. Werkelijk alles en iedereen, van postbode tot president, wordt daar gekozen. Dat de uitslag van 2016 u en vele extreem linksen u niet bevallen mag zo zijn. Maar zo werkt democratie nu eenmaal. Die kan ook uitpakken in uw nadeel, maar dat heeft u maar te slikken. Ik baalde ook al een stekker dat Obama de verkiezingen won en zag vol afschuw het idiote deugmensen spektakel rondom deze inhoudsloze man. Maar we hadden het er mee te doen en hij was op een legale, democratische manier gekozen. De popular vote doet er niet toe in de USA. Het werkt daar met kiesmannen en er is kennelijk geen meerderheid te vinden in het Congres om dat te veranderen, dus ook daar moet u zich bij neerleggen. Als Trump verliest gaat hij gewoon naar huis. Uw voorspellingen zijn het gevolg van totale extremistische verdwazing.
Sonic [U denkt werkelijk dat Trump zo maar afstand gaat doen van de macht. ] En jij denkt werkelijk dat Trump een nieuwe Hitler is? Juist hierbij past enige nuchterheid. Door het districtenstelsel zijn populisten (of corrupte politici, die iets regelen voor hun district) veel populairder dan in Nederland, en Trump past in een lange traditie van zulke populisten. In Californië is het normaal dat filmsterren gouverneur worden; in Minnesota is een ex-worstelaar gouverneur geweest. Qua corrupt populisme was het dieptepunt waarschijnlijk Huey P. Long; mbt het niet afstand willen doen van de macht: De Democraat Roosevelt was de enige president die meer dan twee termijnen heeft gediend.
@Twotone [Dit wezenlijke verschil maakt een vergelijking met Rusland onjuist.] Ik vind sowieso de hele vergelijking van Henk Witte met de Sovjet Unie onjuist; een val dilemma. De VS is een democratische rechtstaat. Een democratische rechtstaat waar het nodige mis is, maar laten we daarbij als Nederlanders dan niet net doen alsof het hier wel allemaal zo perfect geregeld is (iets met Halbe Zijlstra en granuliet stort, om maar eens wat te noemen). De Sovjet-Unie was een totalitaire staat, een kwaadaardige dictatuur. Niemand weet hoeveel slachtoffers Stalin heeft gemaakt: Een conservatieve schatting is 6 miljoen maar het kunnen er ook 20 miljoen zijn. Valt natuurlijk nog steeds in het niet bij de grootste genocide aller tijden, de Chinese/Maoïstische Grote Sprong Voorwaarts. De ironie is, dat wij een democratie zijn, omdat tussen 1941 en 1945 de twee grootste totalitaire rijken van dat moment elkaar bestreden. Twee honden vechten om een been...
@ NL 2019 Nou nee. Trump heeft zelf meerdere malen gezegd dat hij verkiezingsuitslagen alleen accepteert als hij wint. Dat vindt u waarschijnlijk humor en een grapje. Dat weet ik wel. In uw "brein" is Trump ook een geweldige president. https://www.youtube.com/watch?v=_jV7ocKGTAc Ik neem hem heel serieus op dit punt. En wat ik al eerder zei. Trump heeft al een onderzoek ingesteld naar kiesfraude n.a.v zijn verlies in de popular vote. https://www.ad.nl/buitenland/trump-zet-onderzoek-stop-dat-stembusfraude-moest-bewijzen~a41c2adb/ Dus gewoon gelijk. Enorme grove reactie. Maar ik had niet anders verwacht van zeer ongemanierde extreem rechtse nationalisten zoals u. En over dat verlies. Die hele impeachment saga kwam nu juist omdat de Democraten het Huis hebben gewonnen. De reden dat Trump weinig meer kan op binnenlands gebied is omdat de Democraten het Huis hebben. Dat is uiteraard een gebruikelijk patroon. Amerika heet een "divided" government. Anders hadden ze deze hele impeachment saga niet eens gehad. Dus u snapt niets van de Amerikaanse verhoudingen. En die slechte verliezers riedel. Ik denk dat de ik de realiteit verwoord. Enorm domme keuze van kiezers die ik niet heel hoog acht. Ik vind dat Trump niets presteert. En dat is zijn aanhang met mij eens, want ze komen nooit verder als opscheppen over de economie. Nog nooit in dit land over Rutte gehoord. Dat Rutte verantwoordelijk is voor banen. Die onzin komt alleen naar voren als dat monster in het Witte Huis moet worden verdedigd. Overigens zijn die verkiezingen nu 4 jaar geleden. Blijf je tot 2050 opscheppen over die overwinning tegen een hele slechte kandidaat? Misselijkmakend. Dat opscheppen van al dat Trump volk. @ Tinus Lucht het op? En voor de rest liegt u. Net als NL 2019 liegt. Ik zet helemaal niet Hitler en Trump op 1 lijn. Dat verzint u er net als al die andere rechtse fantasten er elke keer bij. Ik vind de verkiezing van Trump een complete dwaling. Ook gisteren weer was het meer een real life soap als een presidentschap. Wat Trump gisteren deed, had Obama/ Klaver of Jetten moeten doen. Totaal krankzinnig gedrag. En als je het over dwalingen hebt. Dan valt het wel in de categorie Hitler/Brexit. Ook van die totale massale dwalingen. Dat u daaruit verzint dat ik zeg dat Trump mensen in een concentratie kamp wilt stoppen. Of dat hij Mexicanen in de gaskamer wil stoppen. Dat is uw gebrek aan inzicht. Voor de rest zal ik waarschijnlijk weer de boeman zijn, maar mijn inziens verdienen reacties zoals die van NL 2019 en van u geen respectvolle en aardige reacties terug. Ik vind dat ik nog zeer ingetogen en fatsoenlijk reageer op al die kwaadaardige rommel die ik elke dag volledig ten onrechte over me heen krijg.
@Sonic [@ Tinus Lucht het op? En voor de rest liegt u. (..) Ik zet helemaal niet Hitler en Trump op 1 lijn.] Nouja, je schreef letterlijk: 'Grootste fout sinds Hitler.' Dus je was wel degelijk bezig met één of andere vergelijking. Lucht dat JOU op? Ik denk namelijk, dat dit soort hyperbolen onzin zijn, en alleen zorgen voor een soort paniekaanvallen. Ik wil Trump juist een beetje relativeren. Hij is een populist in een land waar populisten populairder zijn dan hier. Hij past in een lange lijst hele en halve populisten en andere politici die werden gekozen vanwege hun naamsbekendheid, en niet vanwege hun bestuurlijke ervaring, zoals Arnold Schwarzenegger. Ondanks al die populistische incompetentie bestaat de VS nog steeds.
Sonic,ik val U niet aan hoor, maar vertel mij: waar heeft U die glazen bol gekocht?
Treffende slotzin: `Hoog tijd dat Europa loskomt van de scherts en schijn en zich niet laat meetrekken in de teloorgang van de VS'. Inderdaad; en dringende zaak dat de meer dan veertig militaire US-bases in Europa, gevaarlijke bolwerken van obsoleet US-imperialisme, stante pede ontmanteld worden! Terug geconfisqueerd en aan Europa terug gegeven. Het gaat om honderden vierkante kilometers, waar de Europese burger niet mag komen. Alleen al in Kosovo vormt camp Bondsteel, samen met nog wat US implementaten ter plekke, een der grootste US-kampementencomplexen ter wereld. Plus die van Vicenza in Italië, en die in Duitsland waar honderdduizenden manschappen zijn gelegerd. Belachelijk anno nu. Wij hebben toch ook geen troepen in hun naargeestige land? Gelukkig geeft Frankrijk het goede voorbeeld: nog nooit een US-basis toegestaan.
"Wij hebben toch ook geen troepen in hun naargeestige land?" Klopt, maar zij kunnen zichzelf redden. Europa is vorige eeuw 2 wereldoorlogen gestart en we hadden de Amerikanen nodig om ons te redden.
Zonder de VS waren de Europese landen, met name Duitsland en Frankrijk elkaar waarschijnlijk weer naar de keel gevlogen. De NAVO is wat dat betreft van groot nut gebleken. We kunnen het natuurlijk een keer zonder de Yanks proberen, maar gezien de deplorabele staat van onze defensie zijn we op enkele manier opgewassen tegen China en Rusland. Wat de democratie in Amerika betreft, in dit land is eerder teveel dan te weinig democratie. Het aantal functionarissen dat gekozen wordt is enorm: de president, de senaat, de gouverneurs burgemeesters, sheriffs, bepaalde rechters, schoolboard, lieutenant gouvernor, attorney general, comptroller, treasurer, auditor, tax commissioner etc. Het systeem dat wij kennen met gekozen en benoemde functionarissen is veel beter.
Als de USA in 1914-1918 en 1940-1945 zo had gedacht, waren we nu een provincie van óf het Groot Duitse Rijk of een oblast van de USSR. Ik heb die honderden vierkante kilometers en graag voor over om de vrijheid die ik al 55 jaar ken, te behouden. En wat moeten we anders met die grond? Windmolens plaatsen? Zonneparken aanleggen?
Het oubollig-rechtse clichéverhaal, als zouden de Amerikanen ons `bevrijd' hebben! En we daarvoor eeuwig `dankbaar' zouden moeten zijn. Daar valt genoeg op af te dingen, het waren de Russen en de Canadezen die de grootste bijdrage hebben geleverd. En na de oorlog eisten ze helemaal niks van Nederland. De Yanks wél! Op militair-industrieel gebied, en op economisch gebied nóg, tot dusver, zoals een draconisch eisenpakket middels Trump. Tenslotte is het zo dat na de Glasnost-Perestrojka vanaf 1989 het werkelijk nérgens meer voor nodig is dat de Amerikanen troepen in ons Europa gelegerd hebben! Het is beláchelijk! Er zijn zelfs nieuwe bases bijgekomen zoals in Kosovo en elders op de Balkan, en in Vicenza, Italië waar fel geprotesteerd wordt tegen het brutale opeisen van bolwerken door de Republikeinse neocons. Al valt `democraat' Bill Clinton ook te verwijten zich met de Balkanoorlog te hebben bemoeid, als gevolg waarvan Kosovo nu voor honderd jaar grondgebied aan de Yanks heeft moeten verpachten voor militaire faciliteiten,
De teloorgang was wat mij betreft al ingezet toen de twee eindkandidaten voor het presidentschap Trump en Clinton bleken te zijn.
Er is een mooi spreekwoord in ons landje; de wens is de vader van de gedachte. Dit spreekwoord gaat op voor vele reacties hier. Voor de rest een hoog glazen bol gehalte.
De VS is anders dan veel macht-uitoefende landen in de wereld een pluriforme democratische rechtstaat. Het is zeer terecht dat de huidige president Trump de macht van de VS gebruikt om China te dwingen haar afgeschermde binnenmarkt te openen waar China andersom tot nog toe zelf vrijelijk kon met enorme cijfers kon exporteren en ook investeren, o.a. door zich vergaand in te kopen in de rest van de wereld op allerlei gebieden, van aandeelhouderschap, overnames, en zelfs bezit van belangrijke havens, vervoerswegen, en allerlei andere grootschalige projecten. China mocht haar binnenmarkt gesloten houden terwijl ze dus vrijelijk andere markten mocht betreden op grond van een lang geleden status van een ontwikkelingsland die haar dit voorrecht opleverde. De enorm gegroeide Chinese economie, die ondanks een afremmen, nog steeds hard groeit maakt dat zij allang geen recht meer heeft op die status aparte die haar het recht gaf haar binnenmarkt vergaand afgeschermd te houden. Buiten dat geldt nog de op diefstal neerkomende eigenschap van het schaamteloos namaken van producten maar ook inbreuk maken op patenten op velerlei gebied van zaken die in andere landen met veel inspanningen zijn ontwikkeld. President Trump doet met zijn actie tegen China waar de EU zij aan zij met hem had moeten staan. Maar ook het opbreken van de handelsakkoorden met Mexico en Canada berustte op goed te verdedigen ongerechtigheden die inmiddels hebben opgeleverd dat er nu eerlijker handelsakkoorden zijn overeengekomen tussen deze landen. En ook de EU zal op punten terecht te maken krijgen met zaken die de VS onder Trump anders, en niet zelden beter, geregeld wil zien. De VS mag als rechtstaat en pluriforme democratie zonder meer haar macht gebruiken zaken naar haar belangen overeengekomen te willen zien. Dat betekent nog lang niet dat de in wezen ook niet onmachtige EU, net als China, als speelbal gelden voor de VS. Dit schotschrift van Witte, waar hij nota bene de prima functionerende Senaat met de Doema vergelijkt, wat wis en zeker volgt uit frustratie dat de impeachment-poging is gesneefd waar dat eerder precies zo gebeurde bij de impeachment-poging tegen Clinton, zegt vooral iets over de schrijver zelf.
Als iemand de 'pussy grabber' als idool heeft, dan vliegen de alternatieve feiten je al gauw om de oren. Zinloos om hiermee een discussie aan te gaan.
@Quatsch Dat zeggen linkse mensen altijd. "Zinloos om in discussie te gaan". Andere woorden voor "Ik heb geen argumenten".
Er is zeker een verschil Wat niet wegneemt dat Trump al meerdere malen heeft laten doorschemeren de grondwet "aan te willen passen", bijvoorbeeld om een president meer dan twee termijnen te benoemen ( liever nog zou hij een" president voor het leven" zien ) Nu is gebleken dat hij inderdaad kan doen wat hem goeddunkt, de benoeming van conservatieve rechters tot in het hooggerechshof toe, zijn dat soort veranderingen helemaal niet denkbeeldig, zeker niet als hij - wat gevreesd moet worden - herkozen wordt. En van een verandering van het vreemde kiesstelsel in de VS is al helemaal geen sprake; nog steeds kan de kandidaat met minder stemmen dan de opponent verkozen worden ( hoewel ik democratie zeker beschouw als meer dan alleen "meeste stemmen gelden" ) Ik mag hopen dat europa zich niet laat meeslepen door het politieke theater dat momenteel in de VS dagelijks wordt opgevoerd. Kijk eens de film "Idiocracy" ( al was het maar omdat ie erg leuk is )
Iedereen kijkt en oordeelt vanuit zijn eigen referentiekader. Ik ben zeer tegen Trump, maar probeer wel te begrijpen waarom veel Amerikanen op hem stemmen en waarom hij straks de verkiezingen weer gaat winnen. En zelfs als het me niet lukt om dat te begrijpen wil dat nog niet zo veel zeggen. Wat ik in ieder geval wel begrijp is dat de VS nog altijd een heel vrij land zijn. Waar bijna alles kan. En dat is ook wat waard.
@Evert - Dat is in Europa niet anders. En zelfs Nederland is al een eind op weg op dat punt. Als we nu gewoon eerst eens naar onszelf kijken.
@Middenman- U hebt gelijk, indien u in uw laatste zin "Europa" i.p.v."de VS" had gezet, had ik u het zelfde antwoord gegeven. Het zijn ook de Europeanen die onvrijheid naar Amerika hebben gebracht.
Een land krijgt de leider die het verdiend natuurlijk. En daar gaat het wat betreft de VS al direct helemaal fout natuurlijk. Tel daar de knulligheid van de democraten bij en het geluk van geweldige statistieken en cijfers doen de rest. Beste wat Europa kan doen is een eigen koers varen waarbij eigenwaarden hoog gehouden worden. Hoezeer de populisten ook roeptoeteren en angst inboezemen (bangmakerij is rechts goed in). Europa is een rijk continent. Zorg dat iedereen daar van profiteert...
Alle respect maar Europa gaat natuurlijk helemaal niet lekker. Als je dat niet ziet heb je een bord voor je hoofd.
[Een land krijgt de leider die het verdiend natuurlijk.] Van wie is eigenlijk die wonderlijke uitspraak. Niemand verdient het geregeerd te worden door Trump, ook niet door Rutte. Nee elk land verdiend beter .
"Maar wat is het wezenlijk verschil met de VS, waar de macht van de Senaat, de Amerikaanse Doema als verlengstuk van de heersende macht, toestaat dat de grondwet met voeten getreden wordt, enkel uit partijpolitiek belang." Volgens mij is er een supergroot verschil, en dat is dat de Amerikanen deze senaat en deze president gewoon weer kunnen wegstemmen...
Dat kan zo zijn, maar voorlopig gaat de man weer vier jaar aan de slag, is de schade niet zo maar weggepoetst, heeft de man zeer conservatieve rechters die nog decennia de toon kunnen zetten benoemd, is er een terugslag in de acceptatie van o.a. LHBT-ers , is de achterstelling versterkt, zaken die veel langer doorrotten dan zijn termijn.
Beste heer Witte, ik denk dat de prioriteiten van de Amerikanen eerder ligt bij de economie, banen en het voeden/ scholen van hun kinderen, zaken waarvan in vele staten de laatste 15 jaar een gebrek is geweest.
@Witte De ondergang van de VS is al vaker voorspeld maar dit land heeft meer veerkracht dan Europa. Voor de time being zijn we nog steeds afhankelijk van de VS. Hoe machtiger China wordt, des te meer de Westerse landen met elkaar samen zullen werken en ook met Japan, Taiwan, Zuid-Korea, Vietnam, de Filippijnen en Indonesië.
@Henk Witte [is er een terugslag in de acceptatie van o.a. LHBT-ers ,] Ondertussen is de acceptatie van LHBT-ers in de VS nog steeds veel beter dan pakweg 25 of zelfs 10 jaar geleden. Juist hier past nuance. Vooruitgang gaat vaak op zn Echternachs (twee stappen naar voren, ééntje terug). Het is juist opvallend dat LHBT acceptatie netto gezien nog steeds toeneemt, in een land dat in een aantal opzichten meer sociaal-conservatief is dan Europa.