Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De verborgen tekens in de historische toespraak van premier Rutte

  •  
19-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
379 keer bekeken
  •  
rutte
De toespraak van premier Rutte afgelopen maandag was historisch, alleen al vanwege het zeldzame karakter. NOS op 3 zet op een rijtje hoe de minister-president allerlei symboliek verwerkte in zijn speech. “Niets is toeval bij Rutte.”
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

adriek
adriek21 dec. 2020 - 13:39

De vaardigheden van de MP op het gebied van media zijn met sprongen vooruitgegaan sinds Maart. Hij had zijn tijd beter kunnen besteden aan trainingen op het gebied van virusverspreiding en -bestrijding en crisisbeheersing. Een MP die een mooie toespraak vol krachtige symboliek kan houden heeft alleen zin als er achter de symboliek ook een duidelijke visie en een daadkrachtig beleid zitten. Sinds half juli halfslachtig geneuzel, en uitgerekend twee weken voor kerst een totale lockdown vallen daar wat mij betreft niet onder, net zo min als een vaccinatieprogramma opstarten op vier, of toch niet, zeven januari waarbij de belanghebbenden (uitvoerenden!) veelal nog geen idee hebben wat hen te wachten staat. Eerst maar twee weken kerstreces, daarna gaan we aan de bak: wie verzorgt het drukken van de instructieboekjes ook alweer?

Ryan2
Ryan219 dec. 2020 - 18:50

Overigens, als ik naar de foto kijk, zie ik een portret van Jan van Eyck https://nl.wikipedia.org/wiki/Portret_van_een_man_met_rode_tulband Grappig is, dat dit op deze foto voorkomt, en op talloze andere foto's van hetzelfde bureau en Rutte niet te zien is. Wat steekt daar achter? :)

Ryan2
Ryan219 dec. 2020 - 18:33

Ach, ik herinner me nog wel, dat Rutte in het begin nogal schutterend en onzeker over kwam. Het is zonder meer duidelijk dat hij een stevige media training heeft gehad. Je kan je afvragen, wie dat betaald heeft. Wie heeft er belang bij, om Rutte als spreekbuis te gebruiken? Er was er nog zo een, die precies wist hoe hij met de media om moest gaan. Pim Fortuyn was daarom alleen al gevaarlijk genoeg. In ieder geval werden ze bij defensie niet erg gelukkig van die gast. Tja, en dan heb je WIlders en Baudet nog. Ook die kan je je bij afvragen, waar ze hun briefing vandaan krijgen. We worden gewoon in de maling genomen. Al deze figuren zijn lood om oud ijzer. Ze worden gebruikt om de aandacht af te leiden van de wezenlijke zaken. Rutte, listening to His Master's Voice. Zie je het voor je, dat plaatje van die hond voor een roeptoeter? :)

1 Reactie
Sikken Berend
Sikken Berend19 dec. 2020 - 20:32

U begrijpt er weinig van, meneer Ryan. Hoezo de aandacht afleiden van wezenlijke zaken ? De corona crisis lijkt me wezenlijk genoeg. Wat boeit het dan wat de heer Rutte op zijn bureau heeft staan ? Wat verstaat u onder wezenlijke zaken ?

Redmule
Redmule19 dec. 2020 - 18:05

Muziekje van X-files opzetten doet... Man man je kan alles wel kapot analyseren zo.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -19 dec. 2020 - 17:14

Op het hoekje van zijn bureau was een sticker geplakt, speciaal voor degenen aan de zijlijn met de tekst ''kinnesinne''.

tinekea2
tinekea219 dec. 2020 - 16:12

Volgens mij zag ik ook nog een seconde een familie foto van de Adams Family voorbij komen.

Mr Ed
Mr Ed19 dec. 2020 - 12:31

Als je goed kijkt zie je op zijn bureau het draaiboek voor de nieuwe wereldorde liggen, met de planning voor de omvolking. En rechts staat een kerstkaart van de familie Rothschild.

Sikken Berend
Sikken Berend19 dec. 2020 - 11:52

Och, och....nu gaan we weer kijken wat de heer Rutte in zijn werkkamer heeft liggen. Zijn de Story en de Prive al ingelicht ?

Uilenspiegel
Uilenspiegel19 dec. 2020 - 11:51

Kan aan mij liggen, maar wat is de boodschap?

Aart van de aap
Aart van de aap19 dec. 2020 - 11:22

creepy

4 Reacties
Ecclesia
Ecclesia19 dec. 2020 - 11:58

Valt best mee toch? Het zijn geen 'subliminal messages' in ieder geval. Het is hoogstens een beetje ijdel van hem om per se Thorbecke en vd Linden te laten zien. MH17 boek is ook een beetje zout gooien in de wonden van de conspiracygekkies (leuke clip die langs kwam van iemand die zijn pan verloor in de Hofvijver... ik lag in een deuk :') ).

Aart van de aap
Aart van de aap19 dec. 2020 - 13:47

Ik vind het creepy. In mijn perceptie is het creepy. Heeft het iets griezeligs. Ik vind Rutte sowieso een griezel jij vind dat misschien niet so be it.

Ecclesia
Ecclesia19 dec. 2020 - 16:00

Rutte vind ik een gladjanus, een leugenaar, en nog veel meer dingen. Maar vind Baudet bijvoorbeeld veel meer een griezel.

Aart van de aap
Aart van de aap20 dec. 2020 - 11:27

Het is een intuitie, snap je wat ik bedoel ? Er zit een luchtje aan die man. Er klopt iets niet. Wat het is, het valt moeilijk te zeggen. Maar, je weet gewoon dat er iets niet in de haak is. Wij mensen zijn daar gevoelig voor

chwiedijk
chwiedijk19 dec. 2020 - 11:12

Rutte moet zich nog eens goed verdiepen in Thorbecke!

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 dec. 2020 - 11:12

De achtergrond, zag ik daar ook niet het MH17 rapport? en dan de portretten.

1 Reactie
Aart van de aap
Aart van de aap20 dec. 2020 - 11:28

Wat heeft die MH17 ermee te maken ? Waarom dat erbij halen ?