Joop

'De veeteelt in Nederland is doodziek en walgelijk'

  •  
29-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
390 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-06-29 om 13.18.07
‘De veeteelt in Nederland is doodziek en walgelijk’. Druktemaker Marcel van Roosmalen windt er geen doekjes om in zijn column in De Nieuws BV nadat opnieuw beelden van ernstige dierenmishandeling bij een slachthuis naar buiten kwamen. ‘Onze boeren profileren zich graag als voedselbereiders. Ze houden heel erg van hun dieren, ze mesten ze vet in kleine ruimtes, precies zo dicht op elkaar dat het kan volgens de regels en ze aaien ze vervolgens naar het slachthuis, waar de dood in worden getrapt, geslagen en getreiterd.’
Wanneer beelden hiervan een weg naar de buitenwereld vinden, klinkt steevast dat het om een incident gaat, een uitzondering op de dagelijkse praktijk. ‘Maar waarom zijn er toch ieder jaar zoveel uitzonderingen,’ vraagt Van Roosmalen zich af: ‘Het antwoord laat zich raden; omdat het niet de fine fleur van de mensheid is die kiest voor een carrière in het zo efficiënt mogelijk vermoorden van dieren.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Phil2
Phil230 jun. 2021 - 5:05

Boeren: - Stikstof, stankoverlast, afnemende biodiversiteit - Zoönose: toename diercontact ziektes (w.o. Q koorts) - Gesubsidieerde overproductie en concurrentie op prijs - Miljardenschade aan bodemverzakking omdat landbouwgrond berijdbaar moet blijven - Medeschuldig aan platbranden regenwoud (NL is de grootste importeur van soja binnen de EU)

1 Reactie
KM2
KM230 jun. 2021 - 8:14

En tegelijk ook de grootste exporteur. Idem met bijv. Koffiebonen...een non argumenr dus.

Grietje Genot
Grietje Genot29 jun. 2021 - 22:54

Het demasqué is volkomen. Dat onwijs gave land van onze pretpremier is voor het gros van de mensen - en de dieren - een vreselijk land. Achter de façade van transparantie en goed bestuur gaat een meedogenloosheid schuil waarvan de honden geen korst droogbrood lusten. Die boeren lappen elke humaniteit aan hun overal. En wie met de belastingdienst van doen krijgt, of met welke overheidsinstantie ook, is reddeloos verloren. De vierde macht bestaat uit ploerten.

2 Reacties
GHS
GHS30 jun. 2021 - 12:50

U weet toch, hoop ik, wie de vierde macht is (zijn)?

Grietje Genot
Grietje Genot30 jun. 2021 - 15:41

In mijn nomenclatura - en mijn woord is wet - is vormt de pers de vijfde macht. Wie de vierde vormt, heb ik net uitgelegd. (Sommige sukkels draaien die volgorde om, maar dat zijn bijna altijd ambtenaren).

VaderTijd
VaderTijd29 jun. 2021 - 19:42

Waar is de ongezouten reactie van de opper-mester van het CDA Jaco Geurts, die weet het toch altijd beter?

JoepJos
JoepJos29 jun. 2021 - 14:58

Ik ben twee jaar geleden, na de zoveelste stalbrand, vogelgriep en slachthuisschandaal gestopt met het eten van vlees. Voelt stukken beter.

2 Reacties
GHS
GHS30 jun. 2021 - 12:54

Ik kijk weinig TV. Maar wel altijd naar het programma Binnenste Buiten. Waarom? Hier worden n.l. heel vaak boeren ( of andere mensen) getoond, die super goed met hun dieren ( vee) omgaan en toch een goede boterham verdienen. Het KAN dus wel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jul. 2021 - 11:39

Vergeet ook de MKZ-crisis uit 2001 niet. Weerzinwekkende moordpartijen ook onder gezonde dieren waaraan ook de huiskatten niet ontkwamen. Niets van geleerd.

Jan Man
Jan Man29 jun. 2021 - 14:54

Rake column, het is een zieke en verrotte sector in Nederland. En dan zie je Mark Rutte een beetje stoer lopen doen richting Hongarije, maar al dat gruwelijke dierenleed en die overtredingen in ons land worden gewoon gedoogd door deze man.

Vim Schuurmans
Vim Schuurmans29 jun. 2021 - 14:28

Kan er ook een psychologisch onderzoek komen naar deze "mensen" ? Ik wil graag weten wat ze verder zoal doen? Of gelijk de antipsychotica door het water,vind ik ook goed.

adriek
adriek29 jun. 2021 - 13:47

Ik vind het niet fair om 'de veeteelt' te beschuldigen van wat in een slachthuis gebeurd. De meeste boeren behandelen hun dieren fatsoenlijk - al kun je over het principe en de wijze van veeteelt nog wel wat discussies voeren, en wat in de slachthuizen gebeurt is niet (direkt) hun verantwoordelijkheid. Je zou met net zoveel recht als titel kunnen voeren dat de slagerijsector of de supermarkten in Nederland walgelijk ziek zijn: die zijn net zo verantwoordelijk als de boeren.

4 Reacties
lmgikke
lmgikke29 jun. 2021 - 15:42

is dat zo? toen vorig jaar het bijvoeren van de koeien ter sprake kwam (grote oorzaak van de stikstof uitstoot), bleek dat daar geen verandering in kan komen. Dit omdat de koeien zo ver door gefokt zijn, dat ze op natuurlijk voedsel alleen niet kunnen staan. Letterlijk zullen ze door hun poten zakken als we ze niet meer bijvoeren. Dus ook de boer heeft hier een verantwoordelijkheid. Daarnaast krijgen de boeren betaald per dier dat ze aanbieden aan het slachthuis. Dus als de boer niet wil dat er zo mijn zijn dieren omgegaan wordt, kan de boer er ook voor kiezen een andere slachter te nemen, of eisen te stellen. Dat doet men niet, men wil geld verdienen (een klein deel van de boeren uitgezonderd, ze zijn er namelijk wel. Boeren die nog wel om hun dieren geven).

Karingin
Karingin29 jun. 2021 - 18:46

Eitje: Nou ja, je hebt wel gelijk als je bedoelt dat het hele systeem totaal verrot is...en dat 't verrotte moeilijk is om integer te handelen, welke schakel in de keten je ook bent. Dat is de pest in deze wereld, wie goeie intenties heeft moet eerst door een oerwoud van klojo's en een doolhof van jojo's

KM2
KM230 jun. 2021 - 8:18

Dikke onzin Imgikke, die dieren kunnen prima op gras en bietenpulp, probeer eerst even te controleren voordat je iets zegt. Net als dat je beweert dat Nederlandse vissers Gamba's voor de export vangen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jun. 2021 - 8:31

Het is op alle gebieden! De boeren zijn door en door corrupt. Het zijn gewoon keiharde zakenlui. De politiek m.n. jet CDA faciliteert ze graag!, is al even corrupt.

Middenman
Middenman29 jun. 2021 - 12:52

Het gevolg van schaalvergroting en het streven naar een zo efficiënt mogelijke productie. De gevolgen zie je niet alleen in de veehouderij, maar ook in de zorg en het onderwijs. In de landbouw was het Mansholt die het allemaal bedacht heeft, maar deze man had tenminste de moed om later te erkennen dat het totaal anders moet. Alleen harde maatregelen gaan dit veranderen, daarom ben ik een voorstander van een hoge EU taks op niet-duurzaam geproduceerd vlees en zuivel, een importverbod op vlees en zuivel van buiten de EU en een importverbod op eiwitbronnen van buiten de EU voor de veevoeder industrie (zoals soja). Vlees moet weer iets bijzonders worden. Zelf ben ik vegetariër, maar ik hoor niet bij de categorie die vindt dat iedereen dat zou moeten zijn.

5 Reacties
MarcoG
MarcoG29 jun. 2021 - 13:18

Maar je wilt het wel zo duur maken dat de "gewone" man het niet meer kan betalen omdat het jou toch niet uitmaakt.

Middenman
Middenman29 jun. 2021 - 14:38

@MarcoG - Tot op zekere hoogte is dat inderdaad zo, maar niet omdat het mij niets uitmaakt. Ik hoop dat vlees weer zo duur wordt dat mensen met een laag inkomen het vanwege de kosten beperken tot 1 - 2 keer per week. Dat is sowieso gezonder. Net zoals ik hoop dat vliegen weer zo duur wordt dat mensen met een laag inkomen niet meer voor een prikkie met het vliegtuig naar Turkije kunnen gaan. Precies zoals we het roken heel erg duur hebben gemaakt omdat je er dood van gaat. Het argument dat bepaalde dingen dan te duur worden voor de gewone man is een dooddoener die er alleen maar toe leidt dat er niets gebeurt. We zullen inderdaad moeten gaan minderen en afzien van bepaalde dingen, iedereen.

lmgikke
lmgikke29 jun. 2021 - 15:44

Het duurder maken voor de Nederlandse consument lost NIETS op. Het zorgt alleen voor meer marge in de keten. Nederland is de 2e voedsel exporteur van de wereld, en nummer 1 van Europa. De verkoop in eigen land is marginaal vergeleken met de export. Je kunt dus wel die paar procent extra belasten, voor de keten maakt het weinig uit. De verandering zal toch echt vanuit de politiek afgedwongen moeten worden. De verantwoordelijkheid bij de Nederlandse consument (die in de marge opereert) is de aandacht afleiden.

Karingin
Karingin29 jun. 2021 - 18:36

Imgikke: In essentie ben ik 't met je eens, maar op je feiten valt nog wel wat aan te merken. Ik zou de cijfers nog maar eens goed bestuderen, ik neem tenminste aan dat je je op die van het CBS baseert. Dan zul je merken dat die nogal wat op een hoop gooit (bijv. sierteelt en machines, maar ook doorvoer van koffiebonen tot kalfjes vallen binnen de NL agrarische sector), en dat het maar de vraag is of we inderdaad "2e voedselexporteur" van de wereld zijn. Ik denk 't niet, al heb ik exacte cijfers over de meeste deelgebieden niet kunnen achterhalen in mijn research (wat ik alweer een tijdje geleden heb gedaan, dus pin me niet vast)...maar even uit mijn hoofd; een van de grootste sectoren is de zuivelproductie, Nederland heeft een aandeel van wel een hele 5% in de wereldhandel. Ik ben het helemaal met je eens dat het dom is om de bal bij de consument te leggen, al zie ik wel wat in het belasten van vervuilende/dieronvriendelijke producten. Niet om de consument te pesten, maar om producenten te bewegen naar alternatieven te zoeken. Dat hoeft, MargoC, de "gewone man" niet per se te raken. De politiek kan er bijvoorbeeld voor kiezen biologisch vlees te subsidiëren ipv de kiloknallers

Middenman
Middenman29 jun. 2021 - 20:33

@Imgikke - Daarom heb ik het in mijn reactie ook over de EU, niet over Nederland. Exporteren en importeren binnen de EU vind ik nog acceptabel. Het duurder maken voor de consument is geen doelstelling, maar het is essentieel dat de consument de 'True Price' gaat betalen of in ieder geval gaat zien. Het gaat dan om kosten die nu bij de overheden komt te liggen (= de belastingbetaler), zoals vervuiling door transport, de negatieve effecten van bestrijdingsmiddelen op de gezondheid van natuur en mens, de slechte arbeidsomstandigheden in bepaalde landen, de kosten van natuurrampen, de kosten van de klimaatveranderingen, verspreiding van ziektes, etc. Op basis daarvan zou de EU bijvoorbeeld op alle soja uit Brazilië een hoge importbelasting moeten heffen, of gewoon verbieden. Dan gaan de productiekosten in de EU omhoog en wordt het gewone vlees net zo duur als het biologische vlees. Dan heb je een gelijk speelveld.

[verwijderd]
[verwijderd]29 jun. 2021 - 12:32

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Karingin
Karingin29 jun. 2021 - 17:33

Je moet wel opletten Kees, de boeren worden niet verantwoordelijk gehouden voor misstanden in de slachterij, maar voor het feit dat het gros blijkt te frauderen. Al functioneren de megastalhouders natuurlijk wel als vleesfabrieken, die meestal ook niet zo vriendelijk omgaan met de dieren die ze houden, en ook letterlijk stinkend rijk zijn. Wat toezicht betreft; da's een linkse hobby hoor, weet je zeker dat je daar voor bent? Ik geloof er nix van

Greendutch
Greendutch29 jun. 2021 - 11:44

de beelden waar het over gaat zouden veel vaker getoond moeten worden. hoop net als van Roosmalen: dat men het personeel aldaar op 'gepaste wijze' heeft behandeld, nl net zoals de dieren behandeld worden. mensen die geen respect kennen mogen niet in deze industrie werken. overal waar met/voor levende wezens -dierlijk of plantaardig- gewerkt wordt dient personeel te zijn dat na kan denken. eencelligen moeten op afvalstortplaatsen, steen- of hoogovens, baggerbedrijven e.d. werken.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot29 jun. 2021 - 12:40

Ik vrees dat dit soort misstanden inherent zijn aan de schaal van deze industrie. Iemand die dagelijks op zo'n werkvloer staat stompt razendsnel af. Slachterijen moeten net zoals de rest van de veeteelt terug naar een normale maat.

Karingin
Karingin29 jun. 2021 - 17:24

Het helpt natuurlijk ook niet echt dat het vaak arbeidsmigranten zijn die dit werk doen, die op hun beurt vaak ook uuuh...niet erg netjes behandeld worden zullen we maar zeggen

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jun. 2021 - 21:51

Dat afstompen is erg waarschijnlijk. Behalve de omvang zal ook het tempo wel meespelen. Maar ook kleine en middelgrote slachterijen zijn niet vrii van "incidenten".

Berend22
Berend2229 jun. 2021 - 11:27

Ik kan het vlees nog niet missen, vindt het echt te lekker. Wat ik wel doe is het vlees rechtstreeks bij de boer halen. Bij ons in de omgeving zijn diverse boerderij/slagers waar ze heerlijk vlees hebben en hun beesten goed behandelen. Bijkomend voordeel is dat de boer een eerlijke prijs krijgt ipv dat hij wordt uitgemolken door de supermarkt. Is iets meer moeite, net zo duur en als je dat vlees eenmaal gegeten hebt wil je nooit supermarkt vlees meer.

6 Reacties
rvb2
rvb229 jun. 2021 - 11:48

@Berend2: Boeren in Nederland worden niet uitgemolken. Geen enkele bedrijfstak kent zo veel miljonairs, en boerenbedrijven worden stuk voor stuk zwaar gesubsidieerd. Het zijn de boeren die alles en iedereen uitmelken, inclusief hun eigen koeien.

vdbemt
vdbemt29 jun. 2021 - 12:40

Ik kan ook (nog) niet helemaal zonder. Ik eet wel veel minder vlees. Kleinere porties. Vaker vis (MSC) En doe regelmatig een vleesloze en visloze dag. Het vlees dat ik eet is biologisch van de boerenmarkt. Iedereen kan op zijn eigen manier best wel IETS doen. Het is hard nodig.

Starter2
Starter229 jun. 2021 - 13:22

@RVB, pas als boeren een miljoen vrij te besteden hebben kan je ze miljonair noemen. Klinkt natuurlijk wel lekker maar volledig onjuist.

Karingin
Karingin29 jun. 2021 - 17:22

Ga niet langs Start: gelul, ook bezit in land/stenen/goederen/dieren telt gewoon mee in vermogen, en is vrij te besteden zodra het geliquideerd wordt

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jun. 2021 - 21:56

Stop om te beginnen met geen varkens meer te eten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jun. 2021 - 21:57

Moet zijn: stop met varkens eten.