Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

De V&D: een ontgoochelend in memoriam

  •  
28-03-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
VD
Door: Daniël Moolenburgh en Benny van der Vijgh (KAF.online)
Op donderdag 31 december 2015 werd warenhuis V&D failliet verklaard. Afgelopen woensdag gingen de winkels weer open om de laatste voorraden te verkopen. Wij bezochten de vestiging in Utrecht voor een laatste eerbetoon aan het eerste échte warenhuis van Nederland. Maar wat een eerbetoon had moeten worden, werd een ontgoochelende inkijk in het gedrag van mensen in een machtsvacuüm.
DSC05744_rev
Een unheimisch gevoel maakt zich van ons meester als we uit de ordelijke, georganiseerde Nederlandse straat de V&D binnenstappen. We staren naar kale muren, loshangende bordjes en stroomkabels. De grond is bezaaid met kleerhangers en kledingstukken die daar ooit aan hebben gehangen. En op talloze plaatsen staren verloren paspoppen mismoedig de leegte in, als een levenloze personificatie van de staat waarin het warenhuis zich bevindt.
DSC05747_rev
Om ons heen mompelen mensen ‘dit is verschrikkelijk’ en ‘wat erg’, waarna hun handen naarstig op zoek gaan naar de laatste koopjes die in arbitraire samenstelling in plastic groene bakken of in losse hopen worden tentoongesteld. Alles moet weg!
DSC05739_rev
Zoals je vroeger als kind op de muur mocht tekenen als je ging verhuizen, zo tekenen de laatste bezoekers van de V&D het warenhuis met een spoor van wanorde. Wie houdt er immers nog toezicht? Niemand, dus je kunt doen wat je wilt. Op de derde verdieping vinden we nog één beveiliger. ‘Sorry dat ik het zeg, maar het zijn gewoon zwijnen.’ Ze vertelt dat er geen personeel meer is, op een aantal kassamedewerkers na. ‘Toen de mensen gisteren een pashokje hadden opengebroken, was ik er nog maar net op tijd bij. Alles lag overal.’
Een man merkt op dat de foto’s die sommige mensen maken nog het mooiste is wat je mee kunt nemen uit het pand. Maar verreweg de meesten bezochten de begrafenis van de V&D alleen om hun deel van de erfenis op te eisen, en het condoleanceregister van de kassa te tekenen. Manden, tassen en armen vol spullen worden in allerijl op waarde geschat en weggedragen. Bovenaan de roltrap kan de trolley van een vrouw van middelbare leeftijd de last niet meer aan en valt bovenop de man op de trede onder haar. In een wolk van kleding en kortingsstickers worden haastig excuses gemompeld, waarna beiden zich snel weer op de slinkende voorraden werpen.
DSC05720_rev
In het midden van een van de verdiepingen staan we stil, gadegeslagen door ontklede mannequins, en kijken naar het gewoel om ons heen. De V&D wordt langzaam uit elkaar getrokken door grijpgrage handen, zoals een roedel wolven een nog levende eland kan verscheuren. Als iets je niet bevalt laat je het vallen. Heb je toevallig iets te eten of te drinken in je handen, dan ook. Het verschil met de orde van de wereld buiten kan niet groter zijn. Als een miniatuur- failed state  laat de V&D ons zien welk gedrag mensen tentoon spreiden als het toezicht wegvalt. En daar word je stil van.
Dit is een bijdrage van de makers van KAF.online:
DSC05778rev
Wij kijken naar de wereld en denken er het onze van. We zijn schrijvers door te schrijven, hanteren een pen die ook kan tekenen en hebben een fotografische blik. Ieder met zijn eigen bagage en door zijn eigen bril, waardoor we een net wat breder blikveld hopen te bieden dan de huidige kier waar we noodgedwongen allemaal door kijken. Wij zijn de makers van Kaf. Uit nieuwsgierigheid.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Peterrr2
Peterrr229 mrt. 2016 - 17:38

In 1990 werkte ik tijdelijk bij de Kwantum Hallen en zo nu en dan hadden ze daar een partij sportschoenen van (ik hoop dat ik het goed spel) All Stars van Converse te koop en stond dat in de folder. Dan stond er een half uur voor opening al een rij mensen voor de deur en werd het telkens een enorme ravage. Kortom, 26 jaar geleden had je dit soort koopjesjagers ook en in die tijd is er blijkbaar weinig veranderd. De maatschappij is niet zo rot als sommigen denken. Ook vroeger was niet iedereen even fatsoenlijk en beschaafd als er soms gesuggereerd wordt. En in de toekomst zal het niet anders worden. Ps. heeft niet veel met dit verhaal te maken. Kijk maar eens afleveringen van Van Kooten en De Bie en dan vooral de afleveringen met Jacobsen en Van Es terug. Wat zij toen riepen, wordt nog steeds geroepen.

Moeder Pietje
Moeder Pietje28 mrt. 2016 - 20:08

Wat een dedain weer. Wat is er nu tegen een koopje? Ik ben woensdag(of was t donderdag?)geweest in Rotterdam. Nieuwsgierig en hebberig, eerlijk = eerlijk. Maar 20% korting en dan uren in de rij gaan staan? Neen, dank u. Toch deden velen dat. Kweenie of t nu op en over is bij dit filiaal maar anders wil ik bij 80% nog wel even gaan kijken. Maar heb ik eigenlijk wel iets nodig? Hoopte aanvankelijk op externe schijven voor de PC maar die onderafdelingen waren er al niet meer.

msj_meijerink
msj_meijerink28 mrt. 2016 - 19:04

Wie had het ook al over die ruim boven de rest verheven Westelijke cultuur, met dito normen en waarden! :(

jellevwal
jellevwal28 mrt. 2016 - 16:46

Inderdaad ontluisterend. Een bende aasgieren, was mijn indruk.

Van der Wal
Van der Wal28 mrt. 2016 - 13:22

Het zal de stad zijn. In mijn V&D was het allemaal prima geregeld. Wel druk.

peterh2
peterh228 mrt. 2016 - 10:24

Je vraagt je af waar al die mensen waren voor het faillissement? . Is het dan echt zo goedkoop met die extra 40% korting of is dit een soort hype...

Gino66
Gino6628 mrt. 2016 - 10:16

De cultuur waaraan vluchtelingen en andere nieuwkomers zich dus moeten aanpassen!

1 Reactie
incubus
incubus29 mrt. 2016 - 19:54

Nou die zijn al prima ingeburgerd hoor. Ben je er zelf binnen geweest? Ik wel. Als je een samenstelling naar percentages wil, laat het maar weten. Mijn vorige reaktie werd, zoals te verwachten op dit forum, weggejorist. Waarom altijd je eigen cultuur dissen, heb je wel eens geyoutubed op uitverkoopgekte in andere landen? Er is waarschijnlijk geen land ter wereld te vinden waar deze taferelen niet voorkomen. Nou ja, Noord-Korea dan...

Hell You
Hell You28 mrt. 2016 - 10:05

het management had dit veel beter kunnen organiseren en vooral uitvoeren.

1 Reactie
Contramine
Contramine28 mrt. 2016 - 14:20

En als het management dat niet heeft gedaan, is dat dan een geldig excuus? Ik stoor me er altijd nog aan dat het op parkeerplaatsen vaak zo'n bende is, maar misschien valt het toch nog mee. Het is maar wat voor verwachtingen je hebt.

Anja Lodewijks
Anja Lodewijks28 mrt. 2016 - 9:52

Triest!

Buzzer
Buzzer28 mrt. 2016 - 9:44

Het was geen plundering, er moest gewoon betaald worden dus de vergelijking met miniatuur-failed state gaat niet helemaal op. Wanneer deze uitverkoop er niet was geweest, was alles in handen gekomen van linke handelaren, die overigens toch hun slag al hadden geslagen. Ikzelf heb 2 uur in de rij gestaan voor de kassa (dat schept een band met de mensen voor en achter je in de rij) en een paar prima deals gedaan. Qua concept was VenD totaal verouderd en dat zag je ook aan het publiek, veelal ouderen, de jongeren zag je er nauwelijks. Jammer maar zo gaan de dingen.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst28 mrt. 2016 - 9:40

Ik heb filmpjes gezien van mensenmassa's die zich als een wilde kudde een weg naar binnen banen. Daar wordt je inderdaad niet vrolijk van.