Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Drie opmerkingen: 1. Hoe hypocriet kun je zijn? Wie ertoe oproept geen boeken via bol.com te kopen, zou ook geen boeken via bol.com moeten verkopen. 2. U ziet een oplossing in het opleggen van een vaste boekhandelskorting. Dat zou mijn vrijheid als uitgever nog verder beknotten. Ik bepaal graag zelf aan wie ik hoeveel korting geef. Afhankelijk van de omvang van de bestelling. 3. POD-boeken vallen niet onder de wet op de vaste boekenprijs.
Ondertussen zou ik u willen vragen uw boeken niet meer te kopen bij Bol.com. Tenzij u natuurlijk graag uitgevers en de andere boekhandels wilt benadelen. Als ik bij een boekhandel koop benadeel ik mezelf. Titels die ik zoek moeten namelijk vaak besteld worden. En boekhandels betrekken hun boeken vaak uit dezelfde bron als bol.com, hebben geen speciale regelingen voor verzendkosten van kleine aantallen (in mijn geval 1 exemplaar) en zetten vervolgens nog een hoge winstmarge bovenop de prijs van de uitgever of het Centraal Boekenhuis. Tel uit je prijs. Daar komt bij: boeken zijn sowieso te duur in Nederland. Ik geef aan collecte's, betaal belasting en ook verzekeringspremie's waar anderen (hopenlijk nog lang) meer van profiteren dan ik maar daarbij houdt mijn bereidheid tot subsidieren wel zo'n beetje op. Ik pas ervoor om een branche in de lucht te houden die niet wil veranderen en daardoor mij als koper benadeelt. Life's what you make it.
"en zetten vervolgens nog een hoge winstmarge bovenop de prijs van de uitgever of het Centraal Boekenhuis" Dat kan niet waar zijn want dat is bij wet verboden ;). Als u verzendkosten moet betalen kunt u beter een andere boekhandel zoeken want de meesten gaan u dat niet aanrekenen. Die boeken zouden namelijk aan met de grote voorraad via het CB. Ik weet niet of zonder een vaste boekenprijs een boek goedkoper zou zijn. Dat is denk ik een kwestie van uitproberen om dat zeker te weten. Het is niet zo dat een vaste boekenprijs per definitie hoge prijzen betekent. Een prijs vaststellen doet een uitgever natuurlijk wel met een oog op wat de markt doet.
Dat kan niet waar zijn want dat is bij wet verboden ;) Het gebeurt wél. Ook de verzendkosten worden gewoon doorberekend. En zelfs als men geen winstmarge zou hanteren en de verzendkosten minimaal zouden zijn, dan is de standaard prijs voor boeken in Nederland nog steeds te hoog. Dat kan ook niet anders met de nagenoeg monopolistische positie van het CB. Komt bij dat ik veel boeken koop die ook het CB volgens mij niet standaard in huis heeft, dus daar zit ook weer een kostenpost. Ik heb weinig op met marktwerking maar in deze zou die toch enige verlichting kunnen brengen in een scheefgegroeide situatie. Met boeken die direct van de uitgever al meer dan 100 Euro kosten vaart de lezer/gebruiker daar wel bij. En de boekhandelaar ook, wanneer dit soort boeken tegen een acceptabele prijs ook bij hem/haar kunnen worden besteld zonder en niet via het internet.
Boeken zijn gewoon te duur in Nederland. Zeker op mijn vakgebied. Zelfs met verzendkosten (binnen Europa) is aankoop in het buitenland vaak nog een stuk goedkoper.
Dat zijn dan denkelijk geen Nederlandstalige boeken? Voor die boeken geldt de vaste boekenprijs volgens mij niet.
Toch zijn ook die boeken in de regel stukken duurder in Nederland. Wellicht wordt het hoge prijsniveau van boeken in het Nederlands gewoon over de hele linie doorgetrokken. Daar ziet het wel naaruit in ieder geval.
Extreme schaalvergroting is op bijna alle gebieden nadelig op lange termijn. Of het nu bol.com is als bijna alleenverkoper van boeken die de lokale boekhandel om zeep helpt, of de mediamarkt en coolblue die de TV expert om de hoek overbodig maakt, Netflix die dicht bij het alleenrecht op (nieuwe) series begint te komen, grote super- en bouwmarkten en ga zo maar door. In eerste instantie lijken ze allemaal leuk omdat de prijzen lager worden, op termijn funest omdat de meeste werkgelegenheid verdwijnt of wordt gereduceert tot minibaantjes met lage lonen en willekeurige werktijden. Helaas bevoordeelt ons economisch systeem dergelijke grootheden en dansen regeringen steeds netter aan de touwtjes van het grote geld.
Dat is vaak wel de realiteit helaas. Schaalvergroting is vooral goed voor degenen die aan de kant van de aanbieder staan, maar niet altijd voor de consument en voor de concurrentie en werkgelegenheid.
Rondsnuffelen in een boekenwinkel is altijd leuk maar ik vind niet dat deze winkel extra bescherming zou moeten krijgen, ieder geval niet meer dan de slagerij en bakkerij om de hoek. Tenzij de consument benadeeld zou worden als de vaste prijs er niet zou zijn zou maar dat zie ik eerlijk gezegd niet. Nog sterker, ik denk dat de vaste boekenprijs nadelig voor de consument is. Afschaffen dus. Maar misschien zie ik iets over het hoofd.
Zoals de zaken er nu voor staan zullen bij afschaffen van de vaste boekenprijs de prijzen bij de grote online boekhandels flink dalen en zullen de 'stenen' boekwinkels binnnen vijf jaar vrijwel allemaal verdwenen zijn.
Het vervelende is dat niemand precies weet wat het effect van het afschaffen van de vaste boekenprijs zal zijn. Verschillende economische theorieën geven verschillende te verwachten effecten maar welke theorie meer juist is, is niet duidelijk.
Kees, uiteraard zitten er nadelen aan een vaste prijs voor een boek. Maar alles overwegend ben ik er voor. Stelmje voor dat ik 4 winkels af moet om de goedkoopste te vinden. Een marktwerking die van mij niet hoeft. En ja ik koop ook wel eens bij Bol of Amazon. Vandaag een boek gekocht in mijn favoriete boekwinkel, en hoewel het niet het uwe is, toch wel geinspireerd door Joop, Annemarie Haverkamp: De achtste dag. Misschien tot zondag in de trein?
Ik ben ook niet per se tegen, hoewel ik niet zeker weet of de beloofde voordelen ook echt van toepassing zijn (bewijs is daarvoor, frustrerend genoeg, niet te geven). Maar in dat geval blijft de actie van Bol.com onwenselijk, en lijkt een aanpassing mij daarom dus op zijn plaats.