Joop

De vakantie vierende politici verdienen temperaturen van 45 graden, slagregens, wolkbreuken en zomerstormen

  •  
13-07-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2825 keer bekeken
  •  
ANP-437038779

De politiek laat de mensen tot 12 september in angst zitten, want dan komt de Kamer terug van reces.

Meer dan een miljoen Nederlanders dreigt de komende maanden in de armoede terecht te komen onder wie honderdduizenden kinderen. Onlangs bleek dat er 6 miljard extra overheidssteun nodig is om de toch al zorgelijke situatie te stabiliseren. Als straks de subsidies op de energiekosten wegvallen, raken heel veel mensen in grote problemen.

Helaas, het kabinet is demissionair en elk nieuw beleid kan door de Tweede Kamer controversieel worden verklaard. Dan ligt alles stil tot het nieuwe kabinet is aangetreden. Bij Eén Vandaag kwam een bijstandsgerechtigde aan het woord die nu al van haar gemeente had gehoord dat een bepaalde toeslag voorlopig niet kwam omdat er eerst gewacht moest worden op "beleid" uit Den Haag.

Het loopt nu tegen half juli. De politiek laat de mensen tot 12 september in angst zitten, want dan komt de Kamer terug van reces. Dan pas gaan de zogenaamde volksvertegenwoordigers met hun dikke salarissen bepalen wat controversieel wordt en wat niet.

Ze zijn nog te besodemieterd hun vakantie uit te stellen om de nodige maatregelen te nemen.

Gezien de puinhopen van 12,5 jaar Rutte is onmiddellijke actie vereist. Nu we een demissionair kabinet hebben, bestaat de coalitie niet meer en is alles een vrije kwestie geworden. Niet alleen parlementariërs maar ook ministers kunnen voor maatregelen naar meerderheden zoeken in het parlement. Kamerleden handelen zonder last of ruggespraak. Die dode letter zou men in deze moeilijke situatie tot leven kunnen brengen.

Je hoeft dan in principe niets controversieel te verklaren. Scheidend CDA-leider Pieter Heerma beweerde bij Op1 dat de politiek alles stil moest zetten omdat nu eerst "de kiezers" moeten spreken. Dat is flauwekul. In Nederland bepalen de kiezers de omvang van de politieke partijen. Op de vorming van coalities hebben zij geen enkele invloed. Het meest blatante voorbeeld daarvan was de titanenstrijd tussen Rutte van de VVD en Samsom van de PvdA in 2012. Op de uitslagenavond besloten deze kemphanen samen te werken. Hun kabinet zat de rit geheel uit.

Dat controversieel verklaren is een gegroeide gewoonte. Dat heeft geen wettelijke grondslag. Je kunt er ook mee ophouden.

Maar dat gebeurt niet. Zon, strand, bergen en monumentale steden lokken. Om met de demissionaire premier te spreken: "De burgers moeten maar geduld hebben".

Misschien wordt het tijd voor een nieuwe stakingsgolf vanaf september. De huur moet betaald worden tenslotte en de burgerij kan ook het het geduld verliezen. Als het niet met politiek Den Haag kan, dan moet het maar zonder. Op straat en in de bedrijven.

De vakantie vierende politici verdienen constante temperaturen rond veertig graden of anders continu slagregens, wolkbreuken en zomerstormen. Als God bestaat zorgt Hij daarvoor.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: Rutte, opvolgers en voorgangers.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 jul. 2023 - 15:46

Het niet hebben van een visie en dat met trots uitspreken heeft de levens van veel mensen negatief beinvloed. Als het welzijn van de bevolking, en daar valt een redelijk stabiele financiele positie ook onder, een controversieel onderwerp is dan ben je als land ver gezakt. Het verbeteren van de financiele positie van mensen kost geld. Het is niet anders.

omaoeverloos
omaoeverloos14 jul. 2023 - 13:44

"De vakantie vierende politici verdienen temperaturen van 45 graden, slagregens, wolkbreuken en zomerstormen" Nog even en dat kunnen ze gewoon in Nederland blijven om dit mee te maken.

Gerygrr
Gerygrr14 jul. 2023 - 12:17

Ik heb een idee: De gezamenlijke linkse lijst kan veel kiezers overtuigen op hen te stemmen met een plan: Ieder huishouden er netto €200 bij per maand. De toeslagen stoppen en starten met de energie woningbouw en zorg weer door de departementen laten organiseren. Het verhaal van de waterleiding in Londen in het Parool gelezen? Alles is winst voor de aandeelhouders. Dankzij Thatcher. De puinhopen van Rutte zijn minstens zo erg.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jul. 2023 - 11:48

Waren er geen 7 plagen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jul. 2023 - 11:42

Zo dadelijk gaan ze ook nog vechten over het onderwerp bestaat God nu wel of niet. In ieder geval heeft de CU haar God al gevonden, ze wil best weer samen met de VVD.

Ivan61
Ivan6114 jul. 2023 - 10:55

Jij hebt gelijk Han maar dat kunnen wij niks aan doen. Wij hebben eenmaal zo een systeem. Tik tok en Instagram filmpjes, flyers, rozen noem maar op. Dat heeft nu voorrang voor onze poltici. En het volk...tja...stemvee zoals altijd.

Longjack
Longjack14 jul. 2023 - 7:04

De laatste 12,5 jaaris alles wat er is opgebouwd, vakkundig afgebroken door, uitzondering daargelaten, onkundige kleuterschool leerlingen, onder aanvoering van een man die alleen achteraf kon bekijken of de beslissingen goed waren, maar niet deoeite nam om het beleid te verbeteren, dat laat hij zien door vlak voor de vacantie met zn staart tussen de benen te vertrekken en de Nederlanders te laten barsten van

1 Reactie
Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig14 jul. 2023 - 8:13

Hallo Longjack Ik hoop dat de geplande samenwerking van GroenLinks en de PvdA zal doorgaan en deze twee partijen samen het grootste blok zal worden a.s. november. Hopelijk met iemand als Frans Timmermans of Ahmed Aboutaleb is het niet ondenkbaar dat als zo iemand de volgende Premier van Nederland wordt, links, redelijk en progressief Nederland eindelijk als een fenix uit de as zal rijzen. Na zoveel lelijkheid in Den Haag de laatste tijd, wordt het echt tijd voor wat meer redelijkheid, empathie en warmte in dit land. Fijne dag.

Miss Piggy
Miss Piggy14 jul. 2023 - 6:38

Ik misgun niemand even wat tijd om uit te rusten. Zeker politicus lijkt me geen licht beroep, op mentaal gebied. Maar tot 12 (!) september? Dan is de rest van Nederland al lang weer aan de slag. "Scheidend CDA-leider Pieter Heerma beweerde bij Op1 dat de politiek alles stil moest zetten omdat nu eerst "de kiezers" moeten spreken." En dit is idd grote flauwekul. De verkiezingen zijn pas in november. De val van het kabinet betekent niet dat het parlement zelf demissionair is en niets meer hoeft te doen.

1 Reactie
Stheno
Stheno14 jul. 2023 - 8:07

Miss Piggy, De TK is zelf van mening dat ze weer op 4 september beginnen. Maar 8 weken reces is zeker riant. En in oktober is er nog een week herfstreces. En een maand na de verkiezingen (ook daar een recesdag) is er 3 weken kerstreces.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...14 jul. 2023 - 5:30

'Be careful what you wish for' Han. Er is een nipte rechtse meerderheid in de TK. Indien er niets controversieel wordt verklaard, zouden er ook snel onwenselijke dingen doorheen kunnen worden gejast. Er moet wél iets gedaan worden voor die meer dan 1 miljoen mensen. Het curieuze is dat indien dit een vrije kwestie wordt de positie van de PVV wel eens de doorslag zou kunnen geven. Lakmoesproef, zijn ze sociaal economisch nu rechts of links?

1 Reactie
Satya
Satya14 jul. 2023 - 7:51

Hangt van de populistische waarde af.

Ed Verbeek
Ed Verbeek14 jul. 2023 - 4:43

“Als het niet met politiek Den Haag kan, dan moet het maar zonder. Op straat en in de bedrijven.” Ik heb daar wel zin, onder het motto: “Pak de rijken”, of: “Pak ze terug, de rijken” Politici en machthebbers (geld = macht) krijg je alleen in beweging als je ze bang maakt. Tot 1989 waren ze nog bang voor het socialisme/communisme. Daarna kregen we Wim Kok.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman14 jul. 2023 - 4:26

Volgens diezelfde premier is het gedoe in Oekraïne, ook onze oorlog, sinds wanneer kun je tijdens een oorlog waar je je betrokken bij voelt op vakantie? Of waren dat praatjes voor de bühne?

Markzelluf
Markzelluf13 jul. 2023 - 20:59

Het lijkt me toch vooral dat hetgeen Van de Horst de politici toewenst leidt tot een veel beter klimaatbeleid. En hopelijk weten de kiezers in november ook nog wat voor temperaturen we in de zomer hadden en kiezen ze slim. Want of je nu links, rechts of iets ertussenin bent, het klimaatprobleem treft ons allemaal en het is hartstikke urgent.

1 Reactie
itsme3
itsme314 jul. 2023 - 8:20

Misschien zijn ze nog slimmer en beseffen ze dat als Nederland of de EU zou stoppen met iedere uitstoot, dat dit geen merkbaar effect zou hebben op het klimaat.

Geiger
Geiger13 jul. 2023 - 20:00

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst13 jul. 2023 - 20:09

Dan hebben ze het druk met de verkeerde dingen. En aan ministers en kamerleden kun je andere eisen stellen dan aan uitvoerend personeel. Daar worden ze ook naar betaald.

Geiger
Geiger13 jul. 2023 - 20:35

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Volrin
Volrin14 jul. 2023 - 4:11

"Als teamleider weet je dat het beter is als je personeel goed oplaadt op vakantie, in plaats van een slechte vakantie te hebben." Als teamleider weet je ook dat je, als je op het punt van faillissement staat, je de vakantie maar even uit moet stellen tot het bedrijf weer stabiel is.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman14 jul. 2023 - 4:24

Ik zal het eens voorstellen bij ons bedrijf 2 maanden sluiting, wordt waarschijnlijk een hele lange vakantie.

Geiger
Geiger14 jul. 2023 - 7:17

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Gerygrr
Gerygrr14 jul. 2023 - 13:31

Echt terughalen? Vliegend zeker? Eigenlijk is de grote vakantie pas begonnen ( bij onderwijspersoneel) als de kinderen zijn doorgesproken met de volgende leerkracht. Alle leerlingendossiers zijn afgerond, het meubilair is opgestapeld, het afval in de afvalcontainer zit en de nieuwe leerlingmaterialen zijn opgeruimd…. Je voorbereiden op je nieuwe groep doe je uiteraard ook voor de kinderen weer terug zijn van vakantie.

Ed Verbeek
Ed Verbeek13 jul. 2023 - 19:23

Juist, Han. En hier krijg je dus het geteisem van dat al gewonnen had vanaf 20 augustus 2001 en niet pas vanaf het vertrek van Kaag.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst13 jul. 2023 - 21:47

Het is een noodlottige wisselwerking. Hm toch,..https://www.youtube.com/watch?v=IR80CyuTOYA

Daslief
Daslief13 jul. 2023 - 19:16

Misschien kan Nederland een voorbeeld nemen aan Ierland tijdens de bank stakingen? https://en.wikipedia.org/wiki/Irish_bank_strikes_(1966%E2%80%931976)

Sam V
Sam V13 jul. 2023 - 18:53

Al die toeslagen en tijdelijke regelingen zijn door hun complexiteit en gebrek aan transparantie zeer onwenselijk. Het geeft mensen te weinig zekerheid wat ze mogen verwachten en of dat past bij hun levenswijze. Er zouden structurele maatregelen doorgevoerd moeten worden op basis waarvan mensen weten waar ze aan toe zijn en op basis waarvan zij kunnen beoordelen of een andere levenswijze of een andere inkomensbron noodzakelijk is. Laten we beginnen met een goed minimumloon waardoor werken ook echt loont. Daarbij de tijdelijke maatregelen stopzetten en de toeslagen afbouwen.

3 Reacties
Satya
Satya13 jul. 2023 - 21:07

Verhoging minimumloon is niet de manier, zal enkel tot uitdunnen personeelsbestand en hogere werkdruk leiden. De loonruimte die bedrijven hebben moet anders worden ingevuld. Dat is imo geen overheidstaak of werkgevers taak maar werknemers onderling.

r v b
r v b14 jul. 2023 - 5:34

Ik ben volledig voor een vernieuwing van het belastingstelsel, met zo weinig mogelijk toeslagen en uitzonderingen. Dat is duidelijk voor mensen, en maakt handhaving ook een stuk makkelijker. Een goed minimumloon en uitkering, beide hoog genoeg om niet in armoede te vervallen, is daarbij ook een vereiste.

Gerygrr
Gerygrr14 jul. 2023 - 12:23

Zonder toeslagen geen fraudeverdenkingen en geen controles nodig! Dus kun je besparen op de ambtenarensalarissen. Het verdient zichzelf terug.

Paul250371
Paul25037113 jul. 2023 - 18:53

De vakantie vierende politici verdienen constante temperaturen rond veertig graden of anders continu slagregens, wolkbreuken en zomerstormen. Als God bestaat zorgt Hij daarvoor. En een portie billenkoek met brandende bossen doornenstruiken. Wat een klootzakken. Het huis brandt en de brandweer gaat naar het strand.

2 Reacties
Geiger
Geiger13 jul. 2023 - 20:39

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Nejras
Nejras14 jul. 2023 - 6:38

En moge ze elke ochtend, met schone sokken, in iets nats stappen. En daarna op een Lego blokje.