Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De ultieme wraak van de publieke omroep?

  •  
09-09-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het lijkt er op dat de PO een beslissende rol speelt in de uitslag van aanstaande woensdag
Het klonk zo mooi, die uitspraak van Henk Hagoort, voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep. “De publieke omroep moet een afspiegeling zijn van Nederland. Dat lukt in de politiek met tien partijen, dan moet het op radio en televisie met zeven of acht omroepen ook lukken’ .
Dat de VARA en de PvdA vanuit de verzuiling nauwe banden onderhouden is algemeen bekend. Net zoals de Telegraaf (VVD) en WNL die hebben. Op zich kun je er dus niet veel van zeggen dat de VARA de PvdA promoot. Je mag je wel afvragen of een vakman als Mathijs van Nieuwkerk er écht blij mee is op de wijze hoe in zijn programma deze week aan de ene kant premier Rutte op genante wijze werd beschimpt door de ‘gecertificeerd PVV hater’ en twee dagen later PvdA voorman Samsom in een warm bad kwam ( inclusief dodelijk item voor Roemer bij JeMistMeerDanJeZiet) Het geluk voor de PvdA is dat de VARA met DWDD en Pauw & Witteman  twee van de belangrijkste opinieprogramma’s uitzenden met dagelijks een uitzending met meer dan een miljoen kijkers (kiezers).
Met de uitzending van Reporter van de KRO over het vermeende subsidiemisbruik van de PVV heb ik al meer moeite. Dit kun je echt een regelrechte poging noemen om een bepaalde partij willens en wetens in een kwaad daglicht te stellen aan de vooravond van de verkiezingen. Het opvoeren van teleurgestelde ex PVV’ers en Europarlementariërs van andere partijen in een verder flinterdunne uitzending begeleid door spannende muziek is er puur op gericht kiezers te beïnvloeden. Dat blaaskaak Hans van Baalen, nota bene op de dag dat het declaratiegedrag van VVD partijgenoot Verver openbaar werd  en Thijs Berman, wiens eigen PvdA geteisterd wordt door de ene na de andere fraudezaak met subsidies in diverse Amsterdamse stadsdelen aan deze uitzending is echt ongepast. Laat duidelijk zijn: Iedere Euro waarmee gefraudeerd wordt is er één teveel en dient ongeacht bij welke partij het voorkomt onderzocht en bestraft te worden. Maar het doel van een dergelijke uitzending mag nooit zijn een partij willens en wetens kapot te maken. De KRO moet zich diep schamen!
Waar voor  de VARA, WNL en de KRO geldt dat zij geprofileerde omroepen zijn met leden, en zij wat mij betreft dus ver mogen gaan in kleuring van het nieuws, gelden voor de NOS duidelijk andere criteria. Dit is onze staatsomroep en bij hun moet je er als kijker écht op kunnen vertrouwen dat ze neutraal en objectief zijn in hun berichtgeving.
Ik ben er van overtuigd dat het gros van de NOS journalisten naar eer en geweten handelt. De tijden dat Job Friso met het partijprogramma van de CD wapperde als het over Fortuyn ging of dat Maartje van Weegen op de uitslagenavond opmerkte “Met pijn in het hart moet ik constateren dat Leefbaar Rotterdam hier met een overweldigende meerderheid heeft gewonnen.” liggen echt wel achter ons.
Maar in deze verkiezingsstrijd zijn ze echt een aantal keer uit de bocht gevlogen. Vorige week werd Mark Rutte in de opening van het NOS Journaal 1,5 dag als leugenaar neergezet die het nu zelf ook nog had toegegeven. De uitglijder over de Eindhovense ziekenhuizen van Samsom werd of weggelaten of afgedaan als ware hij ‘iets te enthousiast’ geweest. Ook is er een ongekende focus op de peilingen. Bijna ieder journaal opende deze week of met de mededeling dat de PvdA wéér een zetel was ingelopen op de VVD en dat de SP steeds verder wegzakte of dat Samsom weer een debat had gewonnen of met beelden van Samsom op campagne of gewoon vanuit het PvdA hoofdkantoor aan de Herengracht (wanneer gaan jullie trouwens nou verhuizen naar Amsterdam West Meneer Spekman?) . Zorgvuldig werd hiermee bijgedragen aan het versterken van een winnaars beeld van de PvdA. Een beeld wat o zo belangrijk is in de eindfase naar de verkiezingen 
Bij Nieuwsuur gaat het al niet veel beter. Twan Huys, wiens journalistieke kwaliteiten buiten kijf staan,  slaagt er maar niet in zijn weerzin tegen de PVV te verbergen. De presentatie van de CPB cijfers waren wat dat betreft een dieptepunt. Dat een ex PvdA campagneleider na afloop van een debat mag uitleggen waarom Samsom een debat gewonnen heeft is ronduit een gotspe.
Ik zou me laten kennen als ik de knappe opmars van Samsom alleen zou wijten aan de fluwelen handschoenen waarmee hij en de PvdA door de media worden behandelt. De PvdA voert een uiterst professionele en geraffineerde campagne en Samsom doet het gewoon redelijk goed in de debatten (maar ook niet zo goed als velen willen doen geloven), is slim en maakt tot op heden nauwelijks fouten. Verder is het positief dat kundige en integere PvdA’ers als Lodewijk Ascher en Marco Florijn aan invloed winnen binnen de PvdA.
Toch heeft ook Samsom zwakke punten. Want Samsom mag het dan redelijk goed doen, je krijgt de PvdA er gratis bij. De partij die een maand geleden op 15 zetels in de peilingen stond omdat zo ontzettend veel mensen helemaal klaar waren met de PvdA en alles waar deze partij mee geassocieerd werd. 
Er zijn nog 4 dagen te gaan tot de verkiezingen. Ik zou wensen dat alle partijen objectief en kritisch worden gevolgd. Ik ben echter bang dat, nu de spanning tussen wie de grootste partij wordt tot een climax is gestegen, de VVD en de PVV alsnog de ultieme rekening gepresenteerd krijgen voor de ongekende maar volkomen terechte bezuiniging die zij hebben doorgevoerd bij de publieke omroep. 

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

adriek
adriek9 sep. 2012 - 10:41

"Dit kun je echt een regelrechte poging noemen om een bepaalde partij willens en wetens in een kwaad daglicht te stellen aan de vooravond van de verkiezingen." Een partij aan de ene kant stelt 'europa' te vuur en te zwaard te willen bestrijden, maar aan de andere kant, zelfs op dubieuze wijze, wel subsidies aanvraagt bij datzelfde europa. Dat is partij met een Januskop, en het is wel degelijk een taak van journalisten om dat aan de kaak te stellen. Als politici zich vergissen, ligt er een schone taak voor het journaille om (zonder aanzien des persoons) uit te zoeken of er mogelijk sprake van opzet of verwijtbare onwetendheid is. Aangezien ook journalisten graag willen 'scoren' (ook zij hebben functioneringsgesprekken) laten zij zich ook door de verwachte impact van hun werk leiden. Logisch toch in een marktmaatschappij?

rbakels
rbakels9 sep. 2012 - 10:41

Naar mijn mening mogen ook journalisten van de NOS zich tegen de PVV afzetten, omdat deze club duidelijk onfrisse trekken vertoont. Maar ja, deze columnist is van Leefbaar Rotterdam. Even dacht ik dat een journalist aan het woord was, want Buijt prijst de journalistieke kwaliteiten van Twan Huys. Welnu, dat is typisch zo'n figuur die die vooral door collega's wordt gewaardeerd, omdat hij uitblinkt in kwaliteit en destructiviteit, bijv. door Job Cohen pootje te haken. En waarschijnlijk kijkt Buijt nooit naar College Tour, eigenlijk een gezellig bedoeld programma, waarin Huys ook al zo irriteert. Het gesprek met Google topman Schmidt was ronduit genant - dom geneuzel, terwijl Huys verzuimde door te vragen toen Schmidt kritiek van zich af liet glijden met de opmerking dat bepaald gedrag in overeenstemming was met Googles interne richtlijnen. Waarin geld verdienen voorop staat.

HenkDaalder2
HenkDaalder29 sep. 2012 - 10:41

Beste extreem domme PVV stemmers Met rancune breng je ons land niet naar een mooie toekomst Stem daarom op een partij die wel werkt aan een mooie toekomst, zelfs voor mensen doe ooit fout stemden. Dat zijn de Linkse partijen SP, PvdA en GroenLinks Kies er eentje uit, in je eigen voordeel http://2012.groenlinks.nl/vijf-beloftes

jonh16144
jonh161449 sep. 2012 - 10:41

NIe huilie huilie doen als mensen je terecht wijzen op leugens. De SP en de PvdA worden net zo hard afgekraakt. Dat de auteur van dit artikel oogkleppen heeft en alleen maar kan wijzen naar de Ander siert hem niet.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 sep. 2012 - 10:41

"Het lijkt er op dat de PO een beslissende rol speelt in de uitslag van aanstaande woensdag" Ik vind het geweldig, daarbij ben ik zielsblij dat Wilders de stekker uit de banenmachine van Rutte heeft getrokken.

dino_radja
dino_radja9 sep. 2012 - 10:41

ach, de meerderheid van de tv-media is nog steeds rechts, om te beginnen met de commerciele omroepen. prima dat dan de publieke omroep het andere geluid ook laat horen, dat is immers de functie van de po.

marietjejansen
marietjejansen9 sep. 2012 - 10:41

PO zijn links? En Pownews (mogelijk gemaakt door Plasterk) dan? Trouwens, waar blijven zij met hun doortastende lijsttrekkersdebatten? En WNL? Hadden ze niet als eerste item Wilders aan tafel? Dat niemand ernaar kijkt, omdat het niet om aan te gluren is, tja, dat zegt misschien iets over de intrinsieke journalistieke kwaliteit van het rechtse journaille (Eva Jinek met d'r modaal=€150.000). En dat Buys hier bij het verfoeilijke linkse Joop (zou afgeschaft moeten worden!) een podium zoekt en krijgt, is eenzelfde soort actie als Wilders die zo tegen het geldverslindende Brussel is, maar daar wel dik en frauduleus declareert. Het lachwekkendst in bovenstaand stukje vind ik nog de uitspraak: (quote) 'Het geluk voor de PvdA is dat de VARA met DWDD en Pauw & Witteman twee van de belangrijkste opinieprogramma’s uitzenden met dagelijks een uitzending met meer dan een miljoen kijkers (kiezers).' (/quote) Zou het zo kunnen zijn dat er 2 miljoen linkse kiezers zijn, die graag naar de Vara kijken? Of zou het zo zijn dat linkse omroepen nou eenmaal goeie programma's maken die mensen (links/rechts) graag willen zien? En zo ja, waarom zou je die dan willen afschaffen? Omdat Leefbaar het liefst alle andere meningen zou willen afschaffen? Overigens denk ik dat Leefbaar en Wilders zich niet teveel zorgen hoeven te maken; hun kiezers kijken liever naar de commerciële zenders. Sterren dansen/springen/Idols/Barbie's baby. Die volgen slaafs hun leider zonder zich ergens in te verdiepen.

ColorHugo949
ColorHugo9499 sep. 2012 - 10:41

De mediacratie is zich steeds bewuster van haar macht. De ict en social media helpen een handje. By the way de PvdA lijkt nu ook een dingetje aan de broek te krijgen wat op twitter een eigen leven gaat lijden. PvdA belast stiekem ZZP ers! PvdA geeft niet thuis. http://www.zzpboete.nl

plaagstoot
plaagstoot9 sep. 2012 - 10:41

Wat nou gotspe, het komt jullie nu gewoon even niet goed uit nog meer ellende over de pvv, noem eens een valide reden waarom kro's reporter geen reportage zou mogen maken over frauduleus pvv gedoe?

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin19939 sep. 2012 - 10:41

Ik ben het met je eens, Paulien. Er zit nogal wat rancune in dit betoog, waarin een behoorlijke dosis angst verstopt lijkt te zitten over een mogelijke en waarschijnlijke teloorgang van wat ik Nieuw Dom Rechts noem. Buijt signaleert allerlei onbewijsbare momenten van vooringenomenheid bij de publieke omroep. Mijns inziens tracht hij een misplaatste complottheorie te construeren, om te bewijzen dat 'de staatsomroepen' de schuld zullen zijn van een terugkeer van de PvdA in het politieke machtscentrum. Dat is onzin. Waarom noemt hij bovendien niet de wél bewijsbare en stuitende partijdigheid van Frits Wester, bij de kennelijk door hem geliefde commerciële zender RTL4? Mark Rutte hééft onwaarheden uitgekraamd. Dat is een feit. Als een zittend eerste minister zulks doet, mag je als journaal daarmee openen. Nou ja - wie van doen heeft (gehad) met lieden als Ronald Sörensen en Marco Pastors, totaal bevooroordeelde reactionaire professionele zeikstralen, die kan blijkbaar niet iets anders neerpennen dan datgene wat Ronald Buijt hier ten beste geeft. Dit is overigens een uiterst subjectieve opinie van mij, zo gekleurd als wat, en er valt niet over te discussiëren.