Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De twerkende billen van Miley Cyrus

  •  
27-08-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Dit is hoe de entertainmentindustrie werkt, omdat dit is wat de kijker wil
Zangeres Miley Cyrus is al geruime tijd bezig om duidelijk te maken dat ze niet langer dat lieve naïeve meisje is, maar een jonge vrouw. Tijdens de VMA’s besloot ze echt uit te pakken door uit de kleren te gaan en flink te twerken.
Monden vielen open van stomme verbazing bij het optreden. Wat begint als een dansje van een schattig meisje dat heel hard haar best doet om stoer over te komen en iets te enthousiast staat te springen en te huppelen tussen levensgrote teddybears, eindigt in een aantal mega ‘what the F… Oh no, she didn’t’ -momenten. De zangeres vecht zich een weg door het alom bekritiseerde ‘blurred lines’ van Robin Thicke. Ze doet haar best plagerig te kijken, steekt als een krolse poes haar kont omhoog zodat Thicke er even tegenaan kan rijden om daarna vrolijk verder te huppelen. Hier en daar steekt ze ook nog eens haar tong op agressieve wijze uit haar mond – ik vermoed dat ook dat sexy moet zijn, maar nope, dat is het niet. Het is ranzig en als ik heel eerlijk ben komt het wat psychotisch over. Maar dat kan ook aan deze gifjes liggen.
Ik sloeg mijn hand voor mijn mond en mompelde bezorgd een dramatische ‘kind, wat doe je jezelf áán! Wees toch eens lief voor jezelf’, met in mijn achterhoofd het beeld van de lieve Cyrus die de frisse tiener Miley Stewart speelt in de Disneyserie Hannah Montana. Maar kleine meisjes worden nu eenmaal groot.
Hannah Montana keek ik altijd met mijn nichtje, dat volgende week naar de middelbare school gaat. Gestoken in een nieuwe outfit en met een nieuw kapsel; je wil als brugpieper immers goed meekomen. Een post-basisschool make-over als een rite de passage is algemeen geaccepteerd. Het is één van de kernmerken die een overgang naar een nieuwe fase markeert. Althans, voor het gewone volk. 
Want wat markeert voor iemand als Cyrus haar overgang van tienerster naar jonge vrouw en uiteindelijk naar volwassene? Hoe zorg je ervoor dat de wereld je na een rol als Hannah Montana ooit nog als volwassene gaat zien? Als achttienjarige heb ik meermaals tegen mijn ouders gegild “ik ben verdomme volwassen, behandel me zo”, Cyrus heeft niet alleen haar ouders te overtuigen, maar de gehele entertainment industrie. En tsja, dan is je seksualiteit in de strijd gooien eigenlijk niet zo’n heel vreemd idee. Het is immers het meest duidelijke dat ons volwassene onderscheidt van kinderen.
Tout internet explodeerde na het optreden van Cyrus. De kritieken lopen uiteen van ‘sletterig’ tot ‘hoe het optreden van Cyrus vol zit met racistische elementen’. Als blank meisje mag je namelijk niet twerken, zoiets. De verontwaardiging – ook die van mij – is misschien nog wel misplaatster dan het optreden van de bijna 21-jarige zelf. Dit is hoe de entertainmentindustrie werkt, omdat dit is wat de kijker wil. En als je me niet gelooft, kun je het altijd nog aan Britney Spears vragen.

Meer over:

opinie, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

RonaldMokens
RonaldMokens27 aug. 2013 - 10:26

Ik verbaas me eigenlijk meer over het feit dat ze in haar lingerie rondhuppelt, iets dat op voorhand al normaal gevonden wordt. In mijn tienertijd keek ik vol bewondering naar de spunk van Salt-N-Peppa, misschien ben ik ondertussen te oud geworden om dit te snappen. Anderzijds zijn fenomenen als Miley Cyrus ook het gevolg van een logische progressie van een bepaald idee dat in mijn tijd ook bestond. Van 'Push it' naar 'Twerk it'.

BasVV
BasVV27 aug. 2013 - 10:26

Ik zie hier helemaal niets vreemds aan. In Amerika is het volstrekt normaal dat schaars geklede meiden op middelbare scholen sexy dansen bij football wedstrijden. Ze strijden er zelfs om in zo'n cheerleadersgroep te komen.

Rootman
Rootman27 aug. 2013 - 10:26

Leuk clipje! Schrijfster is blijkbaar nog nooit in L Amerika geweest, en heeft geen mensen op reggeaton zien dansen, dat gaat vaak nog wel iets verder. Daar spelen geen belangen van de entertainmentindustrie: je koopt DVDs voor $ 1.- op straat, pakt de radio of downloadt net als ik. Preuts gezeur dus...

TonNoort
TonNoort27 aug. 2013 - 10:26

Al die sterretjes hebben dit gedaan. Madonna, Christina Aguilera, Britney Spears en al die andere waar ik zo gauw niet op kan komen. Ik denk dat het deels persoonlijk is, loskomen uit dat keurslijf dat voorschrijft hoe je je moet gedragen. Zeker in Amerika, zeker met deze status. Je bent rijk dus je kunt je eigen gang gaan, je bent jong en je wilt wat. Bovendien zie je er goed uit, dus wat let je. Aan de andere kant is het ook een uitgekookte marketing strategie. Een entreekaartje naar een ander genre, dat van volwassenen waarin we geen hand voor onze mond hoeven te slaan tenzij we niet anders kunnen. Een genre waar mensen zelf mogen weten wat ze doen zonder zich af te vragen of de minder vrijen daar moeite mee hebben.

TonNoort
TonNoort27 aug. 2013 - 10:26

Ik moet je zeggen dat ik nog nooit van deze jongedame had gehoord, kijk nooit naar Disney. Heb dus ook geen verwachtingspatroon over hoe iemand zich wel of niet moet gedragen. Las dat veel conservatieve groepen zich erg gestoord hadden. Zag Will Smith blij en tevreden kijken,maar ook dat zijn kinderen hier duidelijk niet aan toe waren. Maar ze is bijna 21, dus bepaald geen kind meer. Dankzij dit artikel, dat vooral nieuwsgierig maakt weet ik nu ook wat Twerken is: TWERKEN IS HEUPCONTROLE IN ZIJN PUURSTE VORM, las ik net. Kunst dus? Feit is dat Miley hiermee in één klap wereldberoemd is, met een naamsbekendheid, zelfs buiten de doelgroep, die hot as hell is. Dat heeft ze knap gedaan. En dat alleen door wat te twerken. Heb net snel even de uitzending gedownload en wat blijkt, het optreden is leuk, grappig, humoristisch en sexy. Niks geen oe of ah. Wat mij pas echt schokkeerde was het plots in beeld verschijnen van iemand die zich Little Kim noemt, de queen of brooklyn. Kijk dat zou nou verboden moeten worden. Ik dacht even dat Michael Jackson als vrouw was teruggekomen. Maar dan na verkeerd in elkaar gezet te zijn. Wat een beeldhorreur! Nee, dan denk ik liever terug aan Miley. En Hasna, wordt het niet eens tijd om uit de kast te komen en te bekennen dat je a) vreselijk conservatief bent of b) het eigenlijk wel lekker vindt maar wat moeite hebt dat aan je zelf toe te geven. Waarom angst om iemand die er leuk uitziet en grappige dingen doet. Hoe dan ook, vooruit gooi af dat juk van die knellende opvoeding en durf eens Miley te zijn. Ik weet zeker dat je er hartelijk om kunt lachen.

JAWEH
JAWEH27 aug. 2013 - 10:26

Is er dan echt niemand die er aan denkt dat ze veel jonge vrouwelijke fans heeft en een soort van rolmodel is ? Wat straalt ze uit naar de gemiddelde veertienjarige ? Hoeveel ouders zouden het leuk vinden als hun dochter zich zo gedraagt op het eerstvolgende schoolfeest ? Ik zou niet blij zijn als mijn dochter zo tekeer zou gaan op de dansvloer. Wat voor jongens zou ze aantrekken met dergelijk gedrag ? Ik ben wel het een en ander gewend, maar dit vond ik bizar. Het leek wel of ze bezeten was van het een of het ander.

Rootman
Rootman27 aug. 2013 - 10:26

En het is nog een leuke text ook, niet al te diepgaand misschien... http://www.directlyrics.com/miley-cyrus-we-cant-stop-lyrics.html

techneutje2
techneutje227 aug. 2013 - 10:26

Ik omschrijf je artikel als een gevalletje van generatiekloof.