'De Tweede Kamer is een doorgangshuis geworden'
• 04-09-2012
• leestijd 2 minuten
Voormalig CDA-minister: Politieke partijen hebben te weinig aansprekende mensen op hun kieslijsten
Politieke partijen hebben te weinig aansprekende mensen op hun kieslijsten die op eigen titel stemmen trekken. Dat schaadt de continuïteit van de politiek.
Voormalig CDA-minister Onno Ruding verklaart in een interview met NU.nl dat partijen te veel leunen op lijsttrekkers:
In de fracties zitten heel weinig mensen met een fikse staat van dienst. Men ziet de Tweede Kamer als een doorgangshuis.
Volgens Ruding moeten partijen investeren in goede mensen die het werk in de Tweede Kamer en in de regering weer zien als een roeping. Dat verstevigt de band tussen het volk en de politici:
In mijn tijd had het CDA meerdere mensen naast Lubbers die stemmen trokken met hun beleid en visie, zoals Hans van den Broek op Buitenlandse Zaken, Gerrit Braks op Landbouw en ik op Financiën. Dat mis ik nu bij het CDA en ook bij andere partijen.
Ruding heeft verder kritiek op de stap van het CDA om de langstudeerboete voor studenten weer af te schaffen:
Die maatregel kwam van het CDA en ik vond hem goed. Houd die maatregel dan vast en ga niet zwalken onder druk van kritiek.
Ook noemt de oud-minister het een groot probleem dat de middenpartijen als het CDA en de PvdA kleiner zijn geworden. Volgens Ruding hebben ze dat grotendeels aan zichzelf te danken:
De middenpartijen hebben hun beleid niet goed uitgelegd of toegepast in de praktijk. Beloftes zijn niet nagekomen. Ze hebben zitten klungelen en dat wekt wrevel bij de kiezer, die is weggelopen naar de SP en PVV.