De twee giftigste houdingen in relatieruzies
• 12-01-2015
• leestijd 3 minuten
Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de schildpad en de helderziende
Ruzie in je relatie? Het is één van de meest vervelende dingen in het leven, want het raakt aan het emotionele deel van je bestaan. Ik neem tenminste aan dat je geliefde belangrijker is dan je hobby of je werk. Hoe moet je ermee omgaan? Er gaan twee dingen door je heen: er is iets dat een van de twee pijn doet of ergert en dat besproken moet worden, maar tegelijkertijd wil je deze onaangename fase zo snel mogelijk oplossen en verder gaan met het gevoel dat alles weer goed is. Ik zal je maar verklappen: relatieruzietjes kosten altijd meer tijd dan je denkt.
Onderzoekers keken naar twee strategieën om je uit een conflict terug te trekken. Passieve onbeweeglijkheid: ik ben een schildpad. Ik beweeg me niet want ik ben verlamd. Raak me maar met je woorden, ik voel het niet. Doe maar wat je wilt, ik heb mijn ogen dicht. Mijn tong is vastgegroeid in mijn mond. Tranen heb ik al lang niet meer. In duizenden films gezien: het onschuldige slachtoffer dat niet meer kan reageren. Een andere strategie is die van de gevoelige partner die niets zegt omdat de partner als hij van je houdt toch moet begrijpen wat je denkt en voelt. Die moet minstens helderziende zijn. Onderzoekers keken naar wat deze twee strategieën van elkaar onderscheidt.
Gedachtenlezen versus de schildpad
Het onderzoek bestond uit verschillende onderdelen: een survey onder 2588 paren. Een gedetailleerder onderzoek onder 233 volwassenen in een romantische relatie waarin de effecten van gedachtenlezen versus de schildpad werden gemeten. En een opstel van 135 studenten over relaties, waarna ze daarover vragen moesten beantwoorden. Niet alle onderdelen zijn even sterk, maar dat is ook vrij moeilijk bij zo’n onderwerp. Daarom zijn de regels voor de aanpak ervan dat je verschillende methoden gebruikt en dan let op de verschillen ertussen zodat je gaat begrijpen wat de zwakke kanten van de aanpak zijn.
De schildpad is de methode die iedereen wel eens gebruikt. Je kunt te moe zijn om een conflict met open vizier aan te gaan of je weet dat je de deur uit moet en er geen tijd voor hebt. Natuurlijk ontstaan er juist veel conflicten als je in tijdnood zit omdat de kansen voor de ander dan groter zijn en hij/zij sneller zijn of haar zin krijgt. Er zijn echter ook mensen die zich altijd als een schildpad gedragen, bij elk conflict en onder welke omstandigheden dan ook. Uit het onderzoek blijkt dat die mensen het al een beetje in hun karakter hebben, zich ongelukkig voelen en steeds ongelukkiger worden omdat ze steeds minder betrokken zijn bij de relatie. De laatste stap is dan te scheiden.
Toverwoorden De verwachting dat je partner gedachten kan lezen zou vooral gebaseerd zijn op onzekerheid in de relatie: houd hij of zij wel van me? En dat moet bewezen worden. Maar hoe meer je dat verwacht, des te wanhopiger dreigt de ander te worden. Die zou willen smeken ‘zeg het nu gewoon, want ik kan geen gedachten lezen’ en het conflict sleept zich voort, terwijl de enige manier om er een einde aan te maken bestaat uit de toverwoorden: ik hou van je. Liefst gevolgd door een flinke portie goedmaakseks. Op den duur gaan zulke relaties ook vaak mis.
Ik vind het wel interessant, maar ik vraag me bij zoiets altijd af hoe en waarom de onderzoekers dit nu uitgekozen hebben om zoveel tijd, geld en aandacht in te investeren. De onderzoekers vinden dat in relaties waarin een van de partners op deze manier zich buiten of boven de relatie opstelt alleen kunnen ‘genezen’ als de partners hun eigen gedag gaan begrijpen (therapie dus) en dat je moet leren op opbouwende en niet agressieve manier je problemen op te lossen: praten zonder manipulatie. Maar weet niet iedereen dat al, ook voor het onderzoek? En ach, we hopen op een prachtige vreedzame wereld, maar mensen blijven toch mensen.
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook
op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht