Joop

De twaalf soorten internetreageerders

  •  
10-08-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
wrong
Welk stigma ben jij?
Geen plek waar we meer stigmatiseren dan op een opinieplatform. Duizenden mensen die stelling nemen tegen groepen, types en soorten. En natuurlijk de vanzelfsprekende reactie: “Hoho, u stigmatiseert hier een hele groep! Dat kan toch niet?” En de reacties daarop. En daar weer op, en daar weer op, enz… Kortom: hoog tijd om de ‘reageerder’ als uniek organisme onder de loep te nemen en te determineren:
De ‘Reabombasten’ De bombast is iemand die een reacties schrijft die gemiddeld drie keer zo lang zijn als het schrijfsel van de oorspronkelijke auteur. Waar de stukjesschrijver zich probeerde te focussen op één stelling, gaat de reabombast volledig ‘off topic’ door te citeren uit de filosofie, de sociologie, de economie, de psychologie, de geschiedenis, religie en nog wat andere ‘-ies’. De overvloed aan kennis, feiten en bespiegelingen is zo groot dat de meesten niet eens meer durven te reageren. De reabombast staat natuurlijk al snel onder verdenking van ijdelheid en ‘heb je tijd over of zo?’. Toch worden ze over het algemeen gewaardeerd in de zin van een soort van pijprokende Oli B. Bommel.
D e ‘Reazwevers’  Is compleet losgezongen van traditionele discussieregels en –technieken. Denkt, praat en schrijft louter associatief in de taal van het gevoel. Holisme als levensstijl. Is volstrekt incoherent naar rationele maatstaven. Saust in een vluchtige stijl een reactie bij elkaar met daarin zonder uitzondering de woorden ‘verbinding’, ‘harmonie’, ‘kosmos’ en ‘bij jezelf blijven’. Is daarna snel weer afgeleid en met iets anders bezig…
De ‘Reargupaten’ Heeft maar één obsessie: het detecteren van mensen op fouten in de argumentatiestructuur. Probeert dat ook met angstaanjagende precisie in te wrijven. Vaak lange reactie-epistels waarin geen fout over het hoofd is gezien. Voelt zich het meest in zijn/haar sas wanneer de ander in het geheel niet meer durft te reageren (“Zo, die is terug in zijn hok…”).
De ‘Reahova’s’ Is een mono-issue reageerder met een altijd maar één stokpaardje. Weet elke column ongeveer na een/twee zinnen om te buigen naar eigen missietopic.. Bijvoorbeeld na een stukje over de rol van religie in de politiek: “En wat dan te denken van de religie die neoliberalisme heet? De kerk van het grootkapitaal heeft in de afgelopen 30 jaar meer kapotgemaakt dan het geloof in tweeduizend jaar en bla bla…”.
De ‘Relativeurs’ Relativeert elk stukje volstrekt dood. Leeft in een soort van permanente staat van verontwaardiging over het feit dat op een opinieplatform nuance niet in acht wordt genomen. In plaats van het vermijden van opinieplatforms, kiest de relativateur voor het obsessief bestrijden van ongenuanceerdheid. Relativeurs lopen ook een verhoogde kans op het niet doorzien van ironie door stukjesschrijvers en reageerders. Ze gaan dan serieus in op iets wat grappig of hyperbolisch bedoeld was. Deze (sub)groep noemen duiden we specifiek als de ‘Relatreur’.
De   ‘Rearechtsmensen’ (ook wel: ‘Reaguurders’) Ziet de hele wereld door de bril van blanke hardwerkende belastingbetalers die uitgezogen worden door allochtonen, moslims, uitkeringstrekkers, milieugekkies, ambtenaren en linkse grachtengordelintellectuelen. Waant zich een permanent slachtoffer van die groepen en roept daarom permanent om wraakmaatregelen tegen elk lid van bovengenoemde groepen. Qua stigmatiseren een van de meest vakkundige groepen.
wrong2
De ‘Realinksmensen’ Ziet de hele wereld door de bril van massa’s mensen die onderdrukt en uitgebuit worden door neo-liberalisme, het grootkapitaal en een kleine groep van cynische bankiers en politici. Woont in een van de meest rijke en qua inkomensverdeling gelijkmatige landen ter wereld. Heeft desondanks de hardnekkige overtuiging dat het grootste deel van de samenleving bestaat uit een lompenproletariaat. Zij dromen van revoluties waarin wraak genomen wordt op ‘graaiers’. De vraag is wel: als alle inkomens gelijkgetrokken zijn, wie is dan nog de vijand? Qua stigmatiseren ook een van de meest vakkundige groepen.
De ‘Reanoia’s’ Zien waarheden die de meeste mensen niet zien: 9/11 door Bush en Israël. De Bilderbergconferentie als samenzwering tegen alles wat leeft. Rutte als mastermind van het heroprichten van de slavernij en bankiers die het klimaat bewust opwarmen. Het voelen van angst gecombineerd met verontwaardiging en woede is hun verslaving. Diep in hun holen van anonimiteit delen ze speldenprikken uit in virtuele debatten.
De ‘Reamoeders’ Sommigen worden instinctmatig aangetrokken tot zieligheid en een neurotische drang tot zorgen voor een ander. Het liefst ongevraagd en ongeacht de hoeveelheid mensen die zielig worden geacht. Waar een auteur afgeeft op een groep, springen zij moederlijk in de bres. Ook al leest geen enkel lid van de groep de kritiek van de auteur, ze worden desalniettemin ongevraagd beschermd door een moeder die het liefdevol voor ze opneemt. Nou ja liefdevol? De vraag is wie hier het meest behoeftig is: de aangeklaagde of de beschermer die zich moeder wil voelen?
De ‘Recorrectors’ Waant zich alwetend in zijn omniversum van de opiniesite. Houdt van het debiteren van massa’s feiten en theorieën. Mengt zich zelf in discussies over eigen schrijfsels met pedante commentaren en zelfs het geven van rapportcijfers aan anderen. Houden van overtroeven, corrigeren en beleren. Disproportioneel aandeel van werkloze docenten.
De ‘Reopaten’ Is er op uit om mensen te kwetsen en wel in een kille en afstandelijke stijl. Steevast met een schuilnaam en –logo. Probeert de auteur systematisch en stap voor stap te fileren in zakelijk lijkend, maar ondertussen vilein taalgebruik. Ook wel de ‘seriekaraktermoordenaar’ genoemd…
De ‘Reaardiggevondenaar’ Heeft een diepe psychologische angst voor conflict en tegelijk de behoefte om die (waar dan ook) waar te nemen. Lijdt nog steeds door traumatische echtscheiding van de ouders. Stelt alles in het werk om de strijdende partijen weer bij elkaar te brengen, met empathisch taalgebruik als instrument. Hoopt op een definitief orgastische ‘group hug’ van alle polemisten die met oneindige harmonie beleven.
En,… wie bent u? Of bent u een van die zeldzame unieke individuen?

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (66)

hvwrd
hvwrd10 aug. 2013 - 12:31

Ik ben benieuwd naar de reacties. Leuk spelletje voor een sombere zaterdagmiddag: "Classificeer de internetreageerder"

Lejoo
Lejoo10 aug. 2013 - 12:31

( ^ ‿ ^ ) Reajijbak. Op de 12 soorten opiniemakers.

Michiel Online
Michiel Online10 aug. 2013 - 12:31

Memes op Joop! Eindelijk snap ik wat ze bedoelen.

MarjoleinS2
MarjoleinS210 aug. 2013 - 12:31

Ik ben vast een vat vol tegenstrijdigheden want ik herken mezelf, zij het deels en afhankelijk van het onderwerp, de tijd die ik heb, en mijn humeur :P in bijna alle 12 de karakteranalyses. Maar zo absoluut als hier gesteld is het natuurlijk ook nooit. Dat we allemaal behept zijn met een ego, ja daar geloof ik dan wel weer in :-)

Grootbekje
Grootbekje10 aug. 2013 - 12:31

Niet op reageren...

JoopSchouten
JoopSchouten10 aug. 2013 - 12:31

Ik herken in mijzelf van alles wat. ... Erg leuk.

HanzChristian
HanzChristian10 aug. 2013 - 12:31

DE NUMMER DERTIEN Zelf val ik onder de reatypologen. De alwetende psychologisch begaafde die op iedereen een etiketje plakt waar dan weer eigenschappen aan opgehangen worden. Heeft uiteraard met medeneming van ieders opinie het allesoverkoepelende gelijk en openbaart zich het liefst als de corrigerende factor aan het einde van een draadje. Wijst mensen graag op wat ze eerder gezegd hebben maar gemakshalve zijn vergeten. Vergeet zelf nooit iets. De allerergste: Nr.13 in het spectrum

Bakoe
Bakoe10 aug. 2013 - 12:31

We vergeten nog de reaetikettenplakker. Dat is diegene die alles en iedereen een etiketje opplakt zodat zijn/haar wereld overzichtelijk blijft. Dat is een mens die wanhopig naar orde zoekt en eigenlijk een beetje bang is voor de wereld omdat chaos altijd weer een gevolg is van orde. Ze delen graag de wereld op in hapklare brokken zodat voor hen zelf duidelijk is wat goed en fout is. En met dat wereldbeeld corrigeren ze dan ook anderen die niet die hokjesgeest toepassen.

eeweew
eeweew10 aug. 2013 - 12:31

Geen van allen denk ik.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 aug. 2013 - 12:31

Van trainer/adviseurs die ik tegenkwam altijd geleerd dat je op het juiste moment moet kunnen putten uit een zo groot mogelijk arsenaal aan gedragsstijlen om zo effectief mogelijk te functioneren. Dank dus voor de opsomming, Ik zie dat ik nog moet oefenen op de Rearechtsmens en de realinksmens, de rest lukt bij tourbeurt allemaal vrij aardig...

sjaakie2
sjaakie210 aug. 2013 - 12:31

====De ‘Reargupaten’ ==== Is Piet de Geus ====De ‘Reahova’s’===== Is Joop Schouten Dan wil ik er wel aan toevoegen dat ik ze beiden op een bepaalde manier toch waardeer.

techneutje2
techneutje210 aug. 2013 - 12:31

Leuk stuk en goed over nagedacht!

opmerker
opmerker10 aug. 2013 - 12:31

Deze reaardiggevonderaar ontbreekt het niet aan zelfkennis. Ook dat is weer aardig.

RuudHarmsen
RuudHarmsen10 aug. 2013 - 12:31

Als echte "Recorrect" wil ik even vallen over het benoemen van de groepen in het meervoud en dan de omschrijvingen consequent beginnen met een persoonsvorm in het enkelvoud. Echt heel lelijk en storend. Verder een raak en leuk stukje, waarvoor dank.

RuudHarmsen
RuudHarmsen10 aug. 2013 - 12:31

Ben zelf qua reherkenning reargupaat, reahova, relativeur en recorrector. Heb ook trekjes van reopaat, maar niet anoniem. Vroeger in minstens één forum wel eens reaardiggevondenaar geweest, maar dat beviel niet dus dat doe ik niet meer. Botste te veel met die andere kanten, ook.

Bagus
Bagus10 aug. 2013 - 12:31

Welke stigma ben jij? Ik ben een zuivere readombo. Een reageerder die van zichzelf weet dat hij -uit zelfbescherming- niet moet reageren, maar dat uit domheid toch doet. Alleen 2 opeenvolgende ernstige ziekten hebben mij maandenlang weerhouden mijn domheid te verzilveren. De aantrekkelijkste reageerder voor mij is diegene met enige zelfspot. Een onverteerbare daarentegen is de allerarrogante reageerder en dat valt niet per se samen met een reageerder met een vaste overtuiging, Dat laatste type brengt immers juist wat continuiteit in het hoogst ernstige, maar o zo moeilijke metier van de reageerder. Ach, ik ben kennelijk toch weer begonen om af en toe de Joop iets van mijn intiemste worstelingen met de werkelijkheid om mij heen toe te vertrouwen. Want ik ben ook en nog steeds een rearecidivist! Maar beste

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos10 aug. 2013 - 12:31

Leuk. Ik herken me in bijna alles in een mixversie. Ben dol op verschillende invalshoeken. Beetje reavonturieren.

MarjoleinS2
MarjoleinS210 aug. 2013 - 12:31

Hier en daar herken ik de reacrea of de reahumorist die nieuwe creatieve bedenksels aan de 12 rea-analyses hebben toegevoegd, erg leuk :-)) !!

ElChe
ElChe10 aug. 2013 - 12:31

Ik hou niet van hokjes.

Rootman
Rootman10 aug. 2013 - 12:31

Ikzelf: realinks en reanarchist met name, maar af en toe elementen van reahova bij specifieke onderwerpen die me aan het hart gaan, en waarover ik mezelf ook echt goed wil informeren. De smurf staat voor mijn pro-multiculti en mijn ADHD.

Bart van Oerle
Bart van Oerle10 aug. 2013 - 12:31

Reargupaat, komt verreweg het dichtst in de buurt.

MG1968-2
MG1968-210 aug. 2013 - 12:31

Zou (gezien de extra vrije tijd) hier ook de ReaBea kunnen opduiken?

paradoxical
paradoxical10 aug. 2013 - 12:31

Ik zie dat de troll ook al is uitgevonden.. ;)

KoningPruts
KoningPruts10 aug. 2013 - 12:31

U vergeet de Reajopianen. Kruisbroeding van de volgende rearassen: De ‘Reargupaten’ De ‘Relativeurs’ De ‘Realinksmensen’ De ‘Reamoeders’ De ‘Recorrectors’

kapitanlaipose
kapitanlaipose10 aug. 2013 - 12:31

De verschillende hokjes zeggen eigenlijk vrij weinig over de reageerders op JOOP. Het zegt juist des te meer over het beeld van de werkelijkheid van degene die de hokjes opstelt. http://www.youtube.com/watch?v=e_dp5W3FEPI

WendyB2
WendyB210 aug. 2013 - 12:31

Alle genoemde typen gaan eigenlijk over één op één communicatie tussen mensen, niet over groepsdynamiek. Daarom toch nog maar nog een type: het reagens, oftewel katalysator. Een reageerder die vooral uit is op een groepsreactie en niet echt concreet met iemand in discussie gaat. De troll die alleen maar uit is om mensen op stang te jagen, is maar één verschijningsvorm daarvan. Het kan ook constructief bedoelt zijn.

RvDugt
RvDugt10 aug. 2013 - 12:31

De reamens compleet met gebreken, zoals de afwijking mensen in hokjes te willen plaatsen.

Monique Sparla
Monique Sparla10 aug. 2013 - 12:31

Roald, Hoe interessant dat jij je analyse positie vanuit een Channel Management invalshoek kiest. Zeker nu met de verkiezingen op komst, laten we ervan uitgaan dat een beetje VVDer /PVVer en de overige mainstream politieke stromingen en de daarbij behorende journalisten vast wel een arsenaal aan digitale burka's aan gaan trekken om ten strijden te gaan die komende verkiezingen. En als informatie consumenten moeten we eerlijk zijn, er is ook nog een knopje met de functie om te blocken. Niet lezen en niet bekijken. Het interessant daar weer van is dat mensen dan direct denken dat men tegen vrijheid van meningsuiting is. Terwijl het meer om het maken van een keuze gaat wie je wel of niet een podium wil bieden, toch?

toshiba
toshiba10 aug. 2013 - 12:31

De reaschrijver: Rangschikt zijn mede discussiegenoten in duidelijk afgebakende hokjes en past zijn reacties daarop aan. Heeft een hoge mate van systeemdenken geincorporeerd en is van slag als reageerders blijken te switchen tussen de hokjes of niet blijken te voldoen aan een van zijn voor af gedetermineerde hokjes. Ook wel bekend als hokjesgeest schrijvers.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe10 aug. 2013 - 12:31

Juist, ik had het gewoon de hokjesdenker genoemd, maar jij verwoord het veel mooier. ;-)

rabotnikeh
rabotnikeh10 aug. 2013 - 12:31

Ah Hans! Jouw reactie doet me beseffen dat ik er nog een vergeten was: 'De ReaZUUR'! ;-)

[verwijderd]
[verwijderd]10 aug. 2013 - 12:31

Ha Ha, erg vermakelijk stukje. Tot mijn schaamte val ik volgens mij vaak onder de reopaat en de reocorrector. Ik zal mijn leven proberen te beteren. :-)

1 Reactie
rabotnikeh
rabotnikeh10 aug. 2013 - 12:31

Niet doen! Reopaten en recorrectors vervullen een belangrijke rol op dit platform. U wordt juist gewaardeerd.

[verwijderd]
[verwijderd]10 aug. 2013 - 12:31

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
rabotnikeh
rabotnikeh10 aug. 2013 - 12:31

Lieve Monique, Het gaat mijn voorstellingsvermogen voorbij dat een ludiek schrijven mijnerzijds ook maar enig effect zou kunnen hebben op de vraag of jij welkom bent op een massamediaal discussieforum! Kennelijk is dat toch het geval… Laat mij dit tot jou richten: Voor mij ben jij welkom, ongeacht de vraag tot welke (ongefundeerde) categorie reageerders jij behoort of niet. Maar daarbovenop: het is zeker niet aan mij, een van de duizenden mensen op dit platform om daarover te oordelen. En zelfs mocht ik dat doen, dan zou je je daar allerminst aan moeten storen. Ik zeg: leven den vrijheid!

Nadiana
Nadiana10 aug. 2013 - 12:31

Ik maak mij helemaal geen zorgen, want ik ben uniek! ...Net als iedereen.

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra10 aug. 2013 - 12:31

==Ik maak mij helemaal geen zorgen, want ik ben uniek! ...Net als iedereen. == ik niet. http://www.youtube.com/watch?v=QereR0CViMY

[verwijderd]
[verwijderd]10 aug. 2013 - 12:31

Lol! Ik ben een echte rearechtsmens.

1 Reactie
peterh2
peterh210 aug. 2013 - 12:31

Dan ben ik volgens mij een realinksmens :-)

[verwijderd]
[verwijderd]10 aug. 2013 - 12:31

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra10 aug. 2013 - 12:31

== reken ik de de heer Pool ook toe == is er binnen de reahova-groep nog een aparte categorie reaveerstekers, of hoort dat er gewoon bij?

[verwijderd]
[verwijderd]10 aug. 2013 - 12:31

De reatypeerder. Denkt feilloos anderen te kunnen typeren op basis van een reactie, terwijl hij in werkelijkheid aan het projecteren is. De reanimeerder. Blaast nieuw leven in een doodlopende discussie.

1 Reactie
rabotnikeh
rabotnikeh10 aug. 2013 - 12:31

Beste Anja, Dit zijn waardevolle toevoegingen aan het stigmatiserende typologie handboek. Ik voeg ze toe aan mijn verzameling! ("I love projection!") Dank!

peterh2
peterh210 aug. 2013 - 12:31

Je vergeet ook nog de 'reatroll': Iemand die overdreven stelling aan het nemen is maar eigenlijk de boel volledig in de zeik aan het nemen is. Vaak een paar dagen/weken actief en verdwijnt dan net zo snel als hij/zij gekomen is. En dan heb je nog een speciale categorie, de 'reaeurofiel': Iemand die in elk topic wel een reden ziet om de 'voordelen' van de EU te benoemen, zelfs al dit bij het betreffende topic helemaal niet gepast/relevant is. Heeft het vaak verbaal aan de stok met de 'rearechtsmensen' en 'realinksmensen'. Kan niet wachten op de Europese verkiezingen van 2014. :-)

2 Reacties
Marc Marc
Marc Marc10 aug. 2013 - 12:31

Hint, ik ben het niet ;)

Bakoe
Bakoe10 aug. 2013 - 12:31

LOL erg leuk

sjaakie2
sjaakie210 aug. 2013 - 12:31

Toch jammer dat de intellectuele reageerrder er niet bij staat.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT210 aug. 2013 - 12:31

Dat komt omdat de schrijver, kennelijk bang is dat mensen buiten zijn beperkte denkraam vallen, hij wil ze immers wel *onder* zich houden... Hij is ook wel een beetje een Therapist: http://www.politicsforum.org/images/flame_warriors/flame_24.php Mike Reed die zulke prachtige platen verzon bij alle Flamewarriors van het NewsGroups discussieplatform waar het Flamen begon. Zelf ben ik natuurlijk een typisch gevalletje van Archivist, zo heeft iedereen zijn "Talent..." http://www.politicsforum.org/images/flame_warriors/flame_40.php Kortom ook de duidelijk veel competentere Warriors zijn netjes gedocumenteerd, en daarmee kan deze Trainer, eerst zelf eens in Training :-) Eens kijken hoelang het duurt voor The Swarm rond Piet de Geud wakker word ?

rbakels
rbakels10 aug. 2013 - 12:31

Ik reageer uit verveling. Gaap!

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 aug. 2013 - 12:31

Reagaper?

[verwijderd]
[verwijderd]10 aug. 2013 - 12:31

En ineens stikt het hier van de zelfverklaarde unieke individuen die vooral vinden dat anderen te classificeren zijn. De houding van; mijn kinderen zijn oke maar de kinderen van anderen moeten eens hard aangepakt worden. Of alle Marokkanen zijn uitvreters behalve mijn eigen Marokkaanse buurman want die werkt tenminste wel, en hij is een toffe peer. Of bezwaar maken bij gemeente tegen de bouw/uitbreiding van een school (of ander willekeurig te kiezen openbaar gebouw) maar als men zelf een dakkapel wil moet de gemeente niet zo storperig doen met zijn bureaucratische vergunningen. Het hyper-individualistische consumentistische type dat vind dat hem/haar alles toekomt omdat hij zo hard werkt, tenminste dat vind hij zelf en dat is meestal het enige criterium, en zijn totale identiteit ontleent aan wat in de mode en te koop is en ontleent aan de intermenselijke relaties in het nu die de eigen zelfontplooing ten goede komt. Hij verkiest de eigen ervaringen en emoties boven wat in de werkelijkheid en in de samenleving feitelijk en moreel juist is, hij eist ruimte voor zijn mening enkel omdat het een mening is en koopt zijn benzine en andere accijns-producten over de grens maar vindt bankiers graaiers die in financiële zin niets bijdragen aan de samenleving. Hij heeft HR-aftrek, heeft flink gesubsidieerd onderwijs genoten, nu genieten zijn kinderen dat onderwijs, ontvangt hij kinderbijslag, heeft voor de afschaffing ervan nog de hele levensloopregelingpot geplunderd en laat iedere (terechte) verkeersboete voor de dure rechter komen maar vindt die uitkeringstrekkers maar uitzuigers. Het gaat hem niet om principe maar om afgunst; terechte afgunst in zijn beleving want hij leeft enkel volgens de criteria van het zelfverklaarde harde werken en in het belang van de eigen ervaringen en emoties die als bovengesteld worden ervaren en gevoeld aan de samenleving en werkelijkheid. Zo, en dit maakt mij een mengelmoes tussen reabombast en reazwever.

1 Reactie
Mursili2
Mursili210 aug. 2013 - 12:31

[En ineens stikt het hier van de zelfverklaarde unieke individuen die vooral vinden dat anderen te classificeren zijn.] Dat gevoel begon mij ook te bekruipen; hoor waarschijnlijk trouwens bij de zelfde twee categorieën:-) Wat raar dat ze eigen lijk allemaal best negatief worden omschreven, krijg toch het gevoel dat er een bepaald "perspectief" aan ten grondslag ligt;-)

AntonyDaniels
AntonyDaniels10 aug. 2013 - 12:31

Roald, Ik geloof dat die vraag nog niet gesteld is, tot welke categorie reken je jezelf? Wat mezelf betreft weet ik het niet. Weinig zelfkennis. Ik geloof dat mijn reactie afhangt van de stellingname. Als iemand een rechts standpunt heeft, reageer ik links, en andersom. Als iemand teveel beweert, beweer ik niks, relativeer ik alleen maar. Mijn spiegelneuronen zijn verkeerd om geplaatst. Het gaat me soms meer om de discussie op zich, de argumenten zijn belangrijker dan de uitkomst of wat ik vind. Waarheid is er in eindeloze variaties dus laat die maar eens allemaal horen.

2 Reacties
rabotnikeh
rabotnikeh10 aug. 2013 - 12:31

Beste Anthony, Jouw mechanisme van spiegelneuronen verdient natuurlijk weer een nieuwe typeduiding. ‘De Reëclect’? Bij zelfduiding overkomt mij hetzelfde als tijdens een leergang persoonlijkheidsstoornissen die ik ooit volgde: toen de docent ons vroeg wie zich meende te herkennen in een van (toen negen) stoornissen, bekende ik ruiterlijk dat dat voor alle negen het geval was… Maar als ik iets specifieker moet worden zeg ik toch ‘reabombast’, ‘reargupaat’ en ‘reopaat’. Gelukkig wemelt het hieronder van andere creatieve duiders van wie ik al veel mooie nieuwe en geestige labels heb gekregen. Gelukkig kan het nog vele malen beter dan ik hierboven heb opgeschreven bij de flamewarriors (en die tekeningen!) @nihilist #1375: bedankt!

AntonyDaniels
AntonyDaniels10 aug. 2013 - 12:31

Roald, en waarom twaalf? Heeft dat te maken met de '12 angry men''?

[verwijderd]
[verwijderd]10 aug. 2013 - 12:31

Mis nog de #Reaclown, de bijdehante grapjas die, liefst binnen 140 tekens, zonodig een flauwe grap moet maken. Veel op twitter te vinden.

1 Reactie
Mursili2
Mursili210 aug. 2013 - 12:31

Ik mis de pseudo-relativeur... Regeerders die altijd wel (politiek correct) beide kanten aanraken maar steevast maar een kant meetellen.....

rabotnikeh
rabotnikeh10 aug. 2013 - 12:31

De tussenstand: Na een oorspronkelijk nogal magere typering van 12 reageertypes heeft de creativiteit en gogme van vele reageerders een toevoeging geleverd van maar liefst 23 nieuwe types. Het totaal beslaat dus nu 35 reageertypes. De toevoegingen zijn: - Reaclown - Relativeur ‘pseudo’ - Reacrea - Rehumorist - Reavonturier - Reaverechtsmens - Reëclect -Readombo - Rearecivist - Reagaper - Reaintellectueel - Reanobist - Reatroll - Reatikettenplakker - Reanimeerder - Reatypeerder - Reargumentloze - Reaveerstekers - Reatypologen - Reaschrijver - Reazuur - Marc’s Mening in de Marge - Reajijbak NB: de spelregels schrijven voor dat u tenminste een van deze 35 types ‘bent’. Het is vanaf heden niet meer toegestaan om uzelf tot een ‘uniek’ en ander type te classificeren. Laten we zeggen: u heeft uw kans gehad. Fair is fair, u bent nu voor eens en altijd in een hokje ingedeeld en daar komt u nooit meer uit. We verwachten niet minder dan dat u zich permanent gedraagt conform uw type. Op afwijkend gedrag zal u aangesproken worden!

2 Reacties
MarjoleinS2
MarjoleinS210 aug. 2013 - 12:31

Zal moet wel ironisch bedoeld zijn, want anders wie ben jij dat je bepaald hoe reageerders voor de rest van de tijd zich op Joop gedragen moeten? Ik zie je analyse ook vooral als een éénmalig een woordspelletje in komkommertijd, met name de creativiteit die het voortbracht is leuk :-) Maar daar zou ik het dan ook bij laten....

Rootman
Rootman10 aug. 2013 - 12:31

Deze specifieke post van u was wel een misser- geeft niet hoor. Maar nu wordt het geleidelijk aan eens tijd voor een analyse en meta-analyse: Welke typen reageerders bestaan er. Reageren die mensen- als robots- voorspelbaar volgens hun type? Wat is de relatieve frequentie van reageren per type; op welke categorie onderwerpen, en waarom? Zijn ze te prikkelen tot specifieke reacties door een overduidelijk provocerend stukje, zoals http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/22398_de_achterhaalde_strijd_tussen_links_en_rechts/ , en zijn hun reacties inderdaad zo voorspelbaar? Niet zo makkelijk als het lijkt, want mensen kunnen oprecht en gefundeerd hun eigen verschillende wereldbeelden voorstaan...

omaoeverloos
omaoeverloos10 aug. 2013 - 12:31

De hokjesgeest viert hoogtij in dit onderwerp. Leve de verzuiling 2.0

1 Reactie
KoningPruts
KoningPruts10 aug. 2013 - 12:31

De ‘Realinksmensen’

neutralist
neutralist10 aug. 2013 - 12:31

Een adviseur die mensen nog in hokjes stopt vind ik niet geloofwaardig. Op zoek naar een versimpeling van de wereld om haar te begrijpen.Ik vrees dat ze complexer is en wij haar in het geheel niet begrijpen. Noch onszelf.

1 Reactie
KoningPruts
KoningPruts10 aug. 2013 - 12:31

Personas noem je dat. Hoort bij de doelgroepanalyses die adviseurs doen voordat ze een advies geven. Eigenlijk doet hij het dus gewoon goed, dat jij t hokjes denken vind heeft enkel te maken met de onwil om de realiteit te aanvaarden. Niet met de kunde van de auteur.

JanB2
JanB210 aug. 2013 - 12:31

Welk stigma HEB jij.

1 Reactie
deltanine
deltanine10 aug. 2013 - 12:31

Inderdaad..