Joop

‘De toekomst van onze kinderen!’ Maar wat als je kinderloos bent?

  •  
12-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
325 keer bekeken
  •  
aarde

© cc-foto: cocoparisienne

Waarom toch die gedachteloze vanzelfsprekendheid waarmee ouderschap als strikte norm geldt?
Milieudefensie heeft een sympathieke petitie die de lijsttrekkers oproept tot actie om het klimaat te redden.
Toch teken ik niet. De formulering is namelijk irritant. Ik moet stemmen voor de toekomst van ‘onze’ kinderen (en kleinkinderen). Sympathieke politieke partijen en hun vertegenwoordigers vinden dat eveneens. De inspirerende denker Roman Krznaric, die het ziekelijk kortetermijndenken van onze politici laakt, noemt zijn boek daarover zelfs  De goede voorouder.
Voorouder? Het woord doet denken aan stamhouder. Dat ben ik, maar mijn stam moet langs een andere tak dan de mijne verder. Ik heb geen kinderen. Behoor tot de groeiende groep van min of meer bewust kinderlozen, als resultaat van een afwegingsproces.
Wel heb ik een zwak voor onze planeet. Het idee dat de mensheid ooit uitsterft, daar zit ik zit niet echt mee. Wel als dat uitsterven een symptoom is van de ondergang van de planeet. En natuurlijk heb ik een diep medelijden met de kleinen in mijn omgeving die straks met overstromingen, stormen of erger te maken krijgen. Dat lot zou ik hen graag besparen
Mijn ergernis komt mede door suggestie dat je als kinderloze geen direct (fysiek) belang hebt bij een betere toekomst. Als egoïst en hedonist die de (Goddelijke) plicht verzaakt om zich voort te planten. Al weet ik dat noch Krznaric, noch die (minderheid van) bewuste en betrokken politici het kwaad bedoelt, toch knaagt het, die suggestie dat ik eigenlijk voor spek en bonen aan de verkiezingen meedoe.
In Harry Potter and the Cursed Child heeft de hoofdpersoon een meningsverschil met Hogwarts schoolhoofd professor McGonagall over zijn zoon Albus. Op een bepaald moment roept Potter: ‘Je hebt geen kinderen, je begrijpt het niet.’ Binnen de context van J.K. Rowlings toneelstuk geldt deze uitspraak als tamelijk onzinnig, alleen al omdat de vrouw in kwestie als hooggewaardeerde professional decennia lang succesvol met kinderen heeft gewerkt. Maar deze passage biedt wel de schok van herkenning voor veel kinderloze onderwijsgevenden, artsen, verplegers en werkgevers. In laatste instantie ben je toch de mindere van al degenen die gebaard of verwekt hebben, hoe slecht die het er ook als ouder en opvoeder van afbrengen.
Waarom toch die gedachteloze vanzelfsprekendheid waarmee ouderschap als strikte norm geldt?
Immers, wie de toekomst identificeert met die van ‘onze kinderen’, sluit degenen buiten die geen kinderen hebben. Dat zijn losers, zoals de voormalige Britse premier Theresa May – kinderloos – werd voorgehouden.
Je kunt de zaak trouwens ook falsifiëren. De politici van wie Milieudefensie en Krznaric terecht aangeven dat zij hun kop in het zand steken voor de klimaatproblemen – een Kamermeerderheid helaas – zouden volgens de voortplantingsdoctrine allemaal kinderloos moeten zijn. Quod non. Het percentage ouders (en kijk ook eens naar het aantal kinderen per stel) onder hen is hoog.
Trouwens, ook uit hun kringen horen we het kinderen-argument.
Vanwege hun kinderen en kleinkinderen moeten wij genoegen nemen met lelijke zonneparken en windturbines en de langzame vernietiging van de natuur door de agro-industrie. Mogen lonen en uitkeringen niet omhoog. Want ‘Onze kinderen moeten anders straks de rekening betalen!’
Ze vragen ons met verholen leedvermaak: ‘Wie zoekt jou op als je hoogbejaard bent?’ De kennelijke ‘straf’ die men kinderlozen toebedeelt. Heel betrekkelijk, zoals ik hoor van professionals in mijn omgeving die de afgelopen decennia hebben gewerkt met traditionele hoogbejaarden. Opvallend volgens hen is de onderlinge rivaliteit over wie het meest bezoek krijgt van (klein) kinderen. Maar nog meer de inventiviteit van velen in het bedenken van smoesjes over de geringe bezoeken, ook wanneer het kroost in de buurt woont. Het populairst: ‘Druk, druk, druk!’
De kop-in-het-zand-stekers houden mensen als ik voor: ‘Wie moet dan later jouw pensioen opbrengen?’ Het antwoord is simpel: dat hebben wij zelf al gedaan, de AOW als belastingbetaler en de aanvulling daarop als werknemer.
Ten slotte gaat het ook om een schrijnend gebrek aan demografische hoffelijkheid. We leven niet meer in de jaren vijftig van het Rijke Roomse Leven en de Mannenbroeders. Het traditionele gezin verliest terrein. In Amsterdam is ruim 55 % single; een gezin met kind(eren) vormt daar nog geen kwart van de bevolking.
Een op de vijf vrouwen is tegenwoordig kinderloos – een ruime meerderheid daarvan ook bewust – waardoor ook het percentage kinderloze stellen toeneemt. Onder dertigers en veertigers worden deze trends nog sterker.
Het is 2021, Milieudefensie. Een voorzichtige krimp van de bevolking zou juist een zegen voor het milieu zijn!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 mrt. 2021 - 6:40

Ik ken ook mensen Zonder kinderen, die gingen vier keer per jaar met het vliegtuig op vakantie. Wat is dit voor lulkoek. Ik rijd ook geen auto, U wel ? Hoeveel km per jaar en welke auto. Wat is uw beroep? Draagt het bij aan de opwarming van de aarde? Bedient u nl. iedereen met uw kennis, ook vervuilende bedrijven? Hoeveel verdient U? Kan dat niet naar het minimumloon. Dan heeft u automatisch de kleinste footprint. Kunt u hier even met de billen bloot gaan zodat ik weet welke petitie ik vooral niet moet tekenen en op welke partij ik vooral niet moet stemmen?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 mrt. 2021 - 6:43

Benieuwd overigens welke overwegingen u wel dan niet had! Zo te zien was dat niet het klimaat, noch de aarde als zodanig.

Winterdepressie
Winterdepressie13 mrt. 2021 - 19:19

Ik denk niet dat het sentiment "denk aan de kinderen" alleen ouders aanpreken. Met "onze kinderen" hebben we het toch over alle kinderen in maatschappelijke zin waar iedereen in bepaalde mate toch voor verantwoordelijk moet zijn. Zelf heb ik ook geen koters en dat wil ik graag wel zo houden, maar het concept van "onze kinderen" snap ik wel en ik voel me daar ook niet bij buitengesloten of zo. Ik heb wel projecten in het onderwijs gedaan. Daarin ligt dus ook een stukje verantwoordelijkheid van mij voor "onze kinderen".

Le Chat Botté
Le Chat Botté13 mrt. 2021 - 13:23

Als het niet om te huilen was, zou ik er meewarig om lachen. Hoe meelijwekkend zijn toch al die lieden die denken dat het niet voldoende is om op te komen voor de erkenning van hun rechtmatige keuze of hun onrechtvaardige omstandigheid. Nee, er MOET een antipode zijn en die MOET dood! Moeten is dwang. Willen is vrijheid. Wie niet zonder tegenpool kan is niet vrij en gedoemd tot het oneindig herhalen van steeds dezelfde oneindige, uitputtende zero sum game.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman214 mrt. 2021 - 9:32

Er wordt een vraagteken geplaatst over de heiligheid van de kinderwens, en dan zeg jij maar dat is de heilige vrijheid. Dat lijkt me een vorm van naamsverschuiving. Want de onaantastbaarheid van het begrip vrijheid mag best bediscussieerd worden. Je zegt: willen staat gelijk aan vrijheid. Dat die mening gelogenstraft wordt is evident. Het is die Wille zur Macht.Daarover zegt de Bijbel rake dingen in de Bergrede De Bijbel gaat minder over heiligheid dan dat het een kompas is voor de mores. Ik zou zeggen, dat dit land wel langzamerhand aan een beetje herkerstening toe is. Het leuke aan JOOP is - vind ik - dat je mensen beter leert kennen.En wie zijn kennis vergroot vermeerdert zijn smart. Dat vloeien er -zoals je zegt- incidenteel tranen. Terzijde merk ik op dat JOOP is opgezet voor discussie. Maar dat voornemen is nooit verwezenlijkt, maar blijven steken ineen poging tot willen. . Vanmorgen las ik in het dossier Beveren wat rechter de Waele uit Gent in deze zaak van de vermoorde man zegt. "Mensen oordelen te snel over zaken die de maatschappij beroeren.". Het is een tamelijk lang stuk, dat gaat over filosofie, David Hume de Schotse filosoof komt erin voor. Ik denk dat ik dat vanmorgen eens rustig ga lezen. Ik neem er koffie bij een tompouce, altijd nuttig om tranen op te vangen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté14 mrt. 2021 - 13:38

Beste Bouwman, je laatste zin liet me hard lachen. Dank daarvoor. De gedachte dat bij veel mensen het kompas (en de goedwijs) defect lijkt te zijn, delen we. Dat het daarvoor nodig is om terug te keren tot de mores van een (fictief) alziend oog, daar verschillen we nadrukkelijk van mening. Moraliteit die niet uit vrijheid noch in belangrijke mate autonoom verkregen en gelouterd is, is al snel geen moreel kompas meer, maar een conformisme. Een huis op een fundament van drijfzand. Willen als tegenpool van moeten staat inderdaad voor vrijheid. Dat er ook andere contexten voor willen zijn, doet daar niets aan af. Geniet van je leesvoer, koffie en tranenvanger!

HappyBuddha
HappyBuddha13 mrt. 2021 - 10:03

Het altijd maar weer gebruiken van kinderen om een punt te maken begint zo langzamerhand gewoon op kindermisbruik te lijken. Ja, maar we moeten het voor onze kinderen. Rot op met je we moeten het voor onze kinderen doen. Laat ze het zelf gewoon uitzoeken. Laat ze zelf de wereld omvormen zoals zij dat willen. Daarna zijn hun kinderen en de kinderen daar weer van aan de beurt Genoeg met al die snotwins https://joop.bnnvara.nl/opinies/de-snotwin-je-kind-als-drogreden

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté13 mrt. 2021 - 13:26

Het is een metafoor voor onze verantwoordelijkheid jegens toekomstige generaties. Wie die metafoor letterlijk neemt heeft meestal een boosheid te vereffenen. Als jij je niet druk maakt om toekomstige generaties, waarom zou de huidige generatie zich dan druk maken over jouw boosheid?

Pindaklaas
Pindaklaas13 mrt. 2021 - 7:29

Kijk wat de kinderen van de toekomst in bijvoorbeeld Frankrijk doen. Die hoeven wat mij betreft niet gered te worden. De planeet is misschien een ander verhaal maar ook dat is een verhaal wat uiteindelijk strand gezien de beperkte levensvatbaarheid van de aarde.

P Haan
P Haan13 mrt. 2021 - 6:22

Voorzichtig? Een dramatische krimp zou de opdracht moeten zijn. Vorige week had iemand een animatie gemaakt van de toename van het aantal woningen in Nederland. Het was ongeveer een kopie van de verspreiding van het Coronavirus; de mens is het virus en de planeet de aangetaste cel. Het is jammer dat dat inzicht laat komt, en petje af voor degenen die de rammelende eierstokken en de druk van de familie en omgeving weten te weerstaan.

Joop Schouten
Joop Schouten12 mrt. 2021 - 23:15

Er zijn wezen genoeg voor het uitzoeken. (...)

marcelhermus
marcelhermus12 mrt. 2021 - 22:10

https://www.youtube.com/watch?v=fTznEIZRkLg&ab_channel=TED Volg de cijfers.

Le Chat Botté
Le Chat Botté12 mrt. 2021 - 20:00

Ook al heb je geen kinderen, dan ben je nog steeds (mede) verantwoordelijk voor de gevolgen van je doen en laten. De rest is Calimero retoriek.

Louis6
Louis612 mrt. 2021 - 19:21

Misschien wordt er met ‘onze kinderen’ wel bedoeld de kinderen die we collectief als maatschappij hebben. De jongere generatie dus.

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf12 mrt. 2021 - 19:20

Klopt als een bus. Kinderloos blijkbaar iets om je voor te schamen, net als single zijn. Jan Kees de Jager, Rob Jetten, Alaska Olongren en vele anderen hebben (terecht) nooit verantwoording af hoeven leggen over hun homoseksualiteit. Mark Rutte is vaak aangesproken op zijn single zijn. Heel vreemd. Los daar van: als milieudefensie serieus meent dat we voor onze kinderen moeten vergroenen dan mogen de kinderlozen er op los vliegen en consumeren. Zij vervuilen dan wel meer in hun eigen leven maar daarna houdt het wel op. Bij mensen met kinderen komt er (voorlopig) geen eind aan.

2 Reacties
Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf12 mrt. 2021 - 19:22

Kasja Olongren.

OlavM
OlavM12 mrt. 2021 - 22:35

Kajsa Ollongren. :)

BartP2
BartP212 mrt. 2021 - 19:06

De explosieve groei van de wereldbevolking is een enorme bedreiging voor natuur en klimaat, maar geboortebeperkende of -ontmoedigende maatregels zijn nog altijd onbespreekbaar binnen milieugroeperingen als Extinct Rebellion. Ik heb veel respect voor mensen die bewust kinderloos zijn.

HarrieV2
HarrieV212 mrt. 2021 - 18:01

Links of rechts om, over een x aantal jaren is er een nieuwe generatie. Dat zijn ‘onze kinderen’. Maakt niet uit of dat eigen kinderen zijn of algemeen gesproken de kinderen van deze generatie. Dat je daar niet aan mee wilt doen is je goed recht, maar dat je dan de huidige kinderen niet als voorbeeld mag nemen voor de next generation, of dat je diegene die bewust geen kinderen nemen apart genoemd wilt hebben, daar heb ik weinig begrip voor. Zo als ik het zie is dit weer een voorbeeld van hoe snel we in de huidige tijd om onze teentjes zijn getrapt. Misschien eens wat meer van je af laten glijden.

Willem D2
Willem D212 mrt. 2021 - 18:01

Ik denk dat het hebben van kinderen je kwetsbaar maakt. De band met je kinderen (althans bij mij) is zo sterk dat je bereid bent om je zelf op te offeren voor hen. Je hebt dus zorgen over hun toekomst. Bij de een is het vooral zorgen over de maatschappij waarin ze opgroeien. Is er voor hen ook die welvaart? Voor anderen is dat de zorg over het klimaat, kunnen ze nog wel leven op deze aarde? Zonder kinderen is het toch wat makkelijker denken “na mij de zondvloed”, soms wens ik me zelf zo’n soort zorgeloosheid wel eens toe.

Marcus A.2
Marcus A.212 mrt. 2021 - 17:58

Onze kinderen zijn natuurlijk alle kinderen. Onschuldige mensjes wiens toekomst in handen ligt van alle volwassenen, direct of indirect. Ik begrijp de frustratie van de schrijver wel, maar dat is eerder het gevolg van een doorgeslagen kapitalistisch denkbeeld, waar het draait om hebben of niet hebben. Dat is dan ook het trieste van dit verhaal. Het is ook niet mijn tropisch regenwoud, of mijn bedreigde diersoort, of mijn vervuilde zee, het zijn ook niet mijn vluchtelingen en het is bovendien daarom ook niet mijn verantwoordelijkheid. Want die eindigt precies waar hij hoort, bij IK.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 mrt. 2021 - 4:51

Marcus A Inderdaad!

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 mrt. 2021 - 7:12

Ik bedoel met inderdaad; dat dat is hoe het gaat, niet dat dat goed is, voor er misverstanden ontstaan.

Salama.
Salama.12 mrt. 2021 - 17:46

Net even gechecked op wikipedia, de wereldbevolking neemt met 227.000 personen per dag toe. Per dag. Die groei is ook nog eens zeer ongelijk verdeeld over de wereld. Je hoeft geen kwantumfysica gestudeerd te hebben om te snappen dat het ergens een keer goed fout gaat. Als iedereen vanaf nu zou besluiten om zich te beperken tot maximaal twee kinderen zou dat een zegen zijn voor het ecosysteem, en uiteindelijk ook voor de mensheid als geheel. Helaas zal dat niet gebeuren tot uiteindelijk de wal het schip gaat keren.

2 Reacties
marcelhermus
marcelhermus12 mrt. 2021 - 22:08

https://www.youtube.com/watch?v=fTznEIZRkLg&ab_channel=TED Check hans rosling maar eens. Het stopt een keer en neemt dan af. In Nederland is overigens allang een afname, alleen immigratie zorgt nog voor de groei.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 mrt. 2021 - 13:51

Probleem van veel landen is dat de "piramide" nog intact is. Daardoor is voorlopig iedere generatie die aan kinderen begint nog groter dan de vorige. Dan blijft de bvolking gewoon doorgroeien.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2021 - 15:53

Anticipeer op krimp en richt de maatschappij er op in.

2 Reacties
ton14024
ton1402412 mrt. 2021 - 19:17

Richt je op krimp en anticipeer daar met de maatschappij op.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2021 - 21:52

Ook goed

vdbemt
vdbemt12 mrt. 2021 - 15:46

Ik heb het gevoel dat dit verhaal is ontstaan vanuit het gevoel verongelijkt te zijn. Niet gewaardeerd om de bewuste keuze kinderloos te blijven. Dat verongelijkt zijn lijkt het denken wat te beperken. Je niet kunnen bedenken, dat het stemmen voor de toekomst van 'onze kinderen' meer bedoeld is als 'de volgende generaties' als specifiek jouw kinderen. "Wel heb ik een zwak voor onze planeet. Het idee dat de mensheid ooit uitsterft, daar zit ik zit niet echt mee. Wel als dat uitsterven een symptoom is van de ondergang van de planeet. En natuurlijk heb ik een diep medelijden met de kleinen in mijn omgeving die straks met overstromingen, stormen of erger te maken krijgen. Dat lot zou ik hen graag besparen" Dat is toch een goede argumentatie om de sympathieke petitie wel te ondertekenen. Naast een terechte trots op je bewuste keuze kinderloos te blijven. Wat anderen daar ook over zouden zeggen. Sta daar boven.

2 Reacties
ton14024
ton1402412 mrt. 2021 - 19:15

´´Niet gewaardeerd om de bewuste keuze kinderloos te blijven.´´ August zegt ´min of meer bewust´. Dat is zeker geen nuanceverschil. Ik ben dat ook. Dus vraag me niet waarom. Juist kinderlozen denken direct aan de toekomst als het over de toekomst van ´onze kinderen´ gaat.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 mrt. 2021 - 18:22

Zo dadelijk zegt Rutte; Waarom zou ik iets aan het klimaat doen, ik heb toch geen kinderen. Stel je voor dat alleen nog CDA-ers kinderen krijgen, en sommigen hebben er nogal veel, dan heb je binnenkort geen mens meer die nog aan het klimaat denkt en ze kan stoppen! Of alleen VVD-ers, dan weet je helemaal zeker dat de aarde geen goed lot beschoren is.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen12 mrt. 2021 - 15:22

Klopt, ik heb geen kinderen en wil geen kinderen. Ook geen partner trouwens. Het klimaat of de planeet hebben overigens geen rol gespeeld in die beslissing. Het lijkt me gewoon vreselijk om "tot de dood ons scheidt" met iemand in huis opgescheept te zitten.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2021 - 15:55

Langdurige lat-relatie wel kind.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mrt. 2021 - 15:57

Beetje het beste van twee werelden al betaalden we ons jaren lang blauw aan belasting en vaste lasten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 mrt. 2021 - 7:10

DanielleDefoe Maar niet goed voor het klimaat :)

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mrt. 2021 - 21:03

Eentje is beter dan twee en zowel hij als ik rijden geen auto. Vegetarier ook nog.