Volgende week zijn de Tweede Kamerverkiezingen. 13 miljoen mensen mogen dan naar de stembus om de koers van Nederland te bepalen. Zo’n 4,5 miljoen anderen mogen niet stemmen, velen van hen simpelweg omdat ze nog geen 18 jaar zijn. Hier kunnen we verandering in brengen. Ik pleit voor een verlaging van de stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar.
No taxation without representation!
De Amerikanen riepen het al tijdens de Amerikaanse revolutie: 'No taxation without representation!’ Helaas geldt dit in Nederland nog niet voor een hele groep werkende jongeren die wel belasting betalen maar geen zeggenschap hebben over de besteding van deze belastingcenten. Het gaat hierbij niet alleen om de jongeren die flink bijklussen in de supermarkt, maar over alle jongeren die weleens iets uitgeven en daarbij BTW betalen. Daarnaast kun je je afvragen hoe wenselijk het is dat een groot deel van de bevolking zich moet houden aan wetten waarin ze geen zeggenschap hebben gehad.
Het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid, maar ook een erkenning van het belang van de jongere generaties bij de toekomst van ons land. Het stelt hen in staat om actief deel te nemen aan de democratie en hun stem te laten gelden op gebieden die hun leven rechtstreeks beïnvloeden. Neem bijvoorbeeld de klimaatcrisis; deze generatie zal de grootste impact ervaren van de beslissingen die vandaag genomen worden. Zij zullen moeten leven met de gevolgen van het klimaatbeleid dat nu wordt bepaald. Het is daarom niet meer dan eerlijk en rechtvaardig dat zij een directe stem hebben in de keuzes die de koers van het land bepalen.
Jong geleerd, oud gedaan!
Het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd kent nog meer voordelen. Zo kunnen lessen in burgerschap en maatschappijleer naadloos aansluiten op de eerste keer stemmen. Docenten kunnen in de klas een echte dialoog voeren over de verantwoordelijkheid en de impact van hun stemrecht. Ze kunnen jongeren leren waar ze op moeten letten bij het uitbrengen van hun stem, en hoe ze de standpunten van verschillende politieke partijen kunnen analyseren. Met deze kennis en vaardigheden vers in het geheugen kunnen jongeren weloverwogen hun stem uitbrengen.
Onderzoek toont aan dat mensen die op jonge leeftijd beginnen met stemmen, later in hun leven vaker naar de stembus gaan. Andersom geldt vaak hetzelfde: wie op jonge leeftijd niet stemt, zal dat later minder snel doen. Door de stemgerechtigde leeftijd aan te passen kunnen we de opkomst bij verkiezingen aanzienlijk verhogen.
Tegenstanders van het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd geven vaak aan dat het brein van zestienjarigen nog niet voldoende ontwikkeld is. Als drieëntwintigjarige die zich kandidaat stelt voor de Tweede Kamer, wil ik benadrukken dat de hersenen nog tot het 25e levensjaar volop in ontwikkeling zijn, en daarna alsmaar veranderen. Bovendien wijst onderzoek uit dat jongeren vaak prima in staat zijn om weloverwogen, rationele keuzes te maken, zoals bijvoorbeeld bij het uitbrengen van hun stem, in tegenstelling tot impulsievere keuzes zoals het gebruik van alcohol.
Al met al is het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar een belangrijke stap naar een inclusievere democratie, waarin de toekomst van ons land wordt bepaald door een breder spectrum aan stemmen. Het is een investering in een gezondere, meer levendige democratie waarin iedereen de kans krijgt om zijn of haar stem te laten horen. Laten we samen streven naar een Nederland waarin zoveel mogelijk burgers volledig vertegenwoordigd worden in het politieke proces.
Zoveel maakt het toch niet uit. Men zou kunnen zeggen dan weten ze wat meer over burgerschap maar het kan ook zijn dat ze gaan denken dat stemmen hetzelfde is als gerechtigheid van de regering.
Je moet ze natuurlijk zo vroeg als mogelijk leren omgaan met teleurstellingen dus goed plan. ;-) Even alle gekheid op een stokje. Als we jongeren laten stemmen, dan moeten we ze ook op jongere leeftijd zelf financieel verantwoordelijk maken zodat ze de consequenties van hun keuzes voelen. Dat loopt nu al scheef (18 jaar stemrecht en 21 jaar financieel verantwoordelijk).
Als puber was ik ook een groot voorstander van het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd. Als dertiger kan ik nu alleen maar met een glimlach terug denken aan de naïeve en onrealistische politieke opvattingen die ik destijds had als tiener. Kortom: hoe ouder je wordt hoe minder aantrekkelijk het idee wordt van het verlagen van de leeftijd. Aan de auteur: Waarom de grens van 16 jaar? De gebruikte argumenten zijn net zo goed (of zelfs nog veel sterker van toepassing) op een 4 jarige.
Maar waarom niet vanaf 14 jaar (ofzelfs nog eerder). Alle hier genoemde argumenten gelden ook voor 14 jarigen. Bovendien eerder mogen stemmen betekent niet dat ze ook eerder gaan stemmen.
Maar waarom niet vanaf 14 jaar (ofzelfs nog eerder). Alle hier genoemde argumenten gelden ook voor 14 jarigen. Bovendien eerder mogen stemmen betekent niet dat ze ook eerder gaan stemmen.
Onderzoek toont aan dat 16 jarigen prima in staat zijn om een weloverwogen stem uit te brengen. Daarnaast kan het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd goed aansluiten op vakken als burgerschap en maatschappijleer. Hiermee vergroten we de kans dat jongeren gaan stemmen.
"Tegenstanders van het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd geven vaak aan dat het brein van zestienjarigen nog niet voldoende ontwikkeld is. Als drieëntwintigjarige die zich kandidaat stelt voor de Tweede Kamer, wil ik benadrukken dat de hersenen nog tot het 25e levensjaar volop in ontwikkeling zijn, en daarna alsmaar veranderen." Goed argument om de leeftijdsgrens dus te verhogen voor actief- en helemaal passiefkiesrecht. Laat volwassenen de keuzes maken.
Best wel onzin om jonge mensen die volgens onze wet nog niet zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen daden wel stemrecht te geven.
We laten jongeren wel op zestienjarige leeftijd zelf beslissingen maken over privacy en medische ingrepen. Daarnaast kunnen ze in sommige gevallen vallen onder het volwassenenstrafrecht.
Ik verdenk voorstanders van kiesrecht vanaf 16 jaar altijd van eigen belang. Men denkt dat de jeugd op hun partij gaat stemmen. Een wat bredere discussie zou gaan over het stemrecht voor demente bejaarden, wilsonbekwamen en dergelijke. Het is glad ijs, want welke criteria leg je daarvoor aan? De opkomst is onder de jeugd vaak erg matig.
Ik verdenk voorstanders van kiesrecht vanaf 16 jaar altijd van eigen belang. Men denkt dat de jeugd op hun partij gaat stemmen. Een wat bredere discussie zou gaan over het stemrecht voor demente bejaarden, wilsonbekwamen en dergelijke. Het is glad ijs, want welke criteria leg je daarvoor aan? De opkomst is onder de jeugd vaak erg matig. Een stemplicht willen we waarschijnlijk niet meer, maar zou wat mij betreft een overweging kunnen zijn.
Als BTW betalen het criterium wordt voor stemrecht kunnen we nog heel wat jaartjes omlaag met het stemrecht.
Een verlaging van de leeftijd kent genoeg voordelen om het door te voeren. Jong geleerd etc. Betrokkenheid kweken. En om onze scheef gegroeide demografie incl. politieke meningen wat meer in het lood te krijgen. Het is geen sprong in het diepe want we kennen de uitkomsten al omdat peilingen al vanaf 15 jaar plaatsvinden. Wat je daarin ziet is een correctie op het waterhoofd veroorzaakt door de oververtegenwoordigding van ouderen. Die helt nu naar rechts en komt door de jongerenstem iets rechterop te staan. Dus gewoon doen.
Je schrijft "jong geleerd is oud gedaan". Nu heeft mevrouw Melis ook een stuk hierover geschreven en zij beweert juist het tegenovergesteld. Ze schrijft dat jongeren progressief stemmen en ouderen conservatief. Oftewel, zodra de jongeren ouder worden, veranderen ze van inzicht en van mening. Dat is meer iets als: jong gedwaald en oud geleerd. Bovendien, hersenen zijn pas tussen de 20 en 25 uitontwikkeld. Waarom zou je zoiets belangrijks als de toekomst van een land in handen leggen van hersenen die nog niet voldoende ontwikkeld zijn? Dat is vragen om problemen.
'Jong geleerd, oud gedaan' slaat op het stemmen. Als mensen vroeg in hun leven stemmen is het waarschijnlijker dat ze dat in hun latere leven ook gaan doen. Verder toont onderzoek aan dat de stem van een zestienjarige even goed geïnformeerd is als de stem van een achtienplusser.
Iemand die niet eens mag autorijden, mag van mij ook niet stemmen.
Pedas. In Amerika mag mag men op z'n 16de wel autorijden maar niet stemmen . Wanneer men hier dus op z'n 16de mag rijden heb jij geen bezwaar tegen stemrecht voor deze jongeren?.