Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

De term 'klikturk' deugt niet

  •  
08-09-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Huseyn Sayilgan is een kliknederlander. Dat is pas erg.
Sinds zijn optreden bij Pauw afgelopen woensdagavond is Huseyin Sayilgan de iconische klikturk. Hij deed immers aangifte tegen Ebru Umar bij het openbaar ministerie in Turkije zodat er nu een proces tegen haar gevoerd wordt wegens belediging. Ebru Umar was eveneens te gast en diende haar belager van repliek. Deze wist van prins noch Erdogan kwaad. Hij hield staande dat Umar hem en vele andere Turken beledigde en alles wat zij nog meer zei kwam in haar dossier.
Zou hij weet hebben van het beroemde proces tegen W.F. Hermans in de jaren vijftig? Hij werd aangeklaagd wegens belediging van een volksdeel omdat zijn hoofdpersoon in de roman ‘Ik heb altijd gelijk’ het volgende te berde bracht:
“De katholieken! Dat is het meest schunnige, belazerde, onderkruiperige, besodemieterde deel van ons volk! Maar die naaien er op los! Die planten zich voort! Als konijnen, ratten, vlooien, luizen. Die emigreren niet! Die blijven wel zitten in Brabant en Limburg met puisten op hun wangen en rotte kiezen van het ouwels vreten!”
Voor de rechter verklaarde Hermans dat een schrijver de opmerkingen van zijn hoofdpersoon niet voor eigen rekening hoefde te nemen. Deze uiting was alleen bedoeld om diens overtuigingen en niet die van Hermans zelve weer te geven. Wie de mening van de rechtlijnige schrijver over godsdienst in het algemeen kende, wist wel beter maar de rechter, die kennelijk geen zin had een literair werk te veroordelen, accepteerde dat argument en sprak Hermans vrij. Daarna liet iedereen het er bij zitten. Nederlanders hebben geen goed gevoel bij dit soort aanklachten. Dat komt door onze traditionele vrijheid van meningsuiting.
Hermans collega Gerard Reve kreeg dan ook twintig jaar later in ons land geen moeilijkheden met het volgende gedicht:
Onze kassiers op de wegen beroofd Aan ouden van dagen op klaarlichte dag hun beursje met spaargeld ontrukt onze roomblanke dochters onteerd Waarheen mijn Vaderland? O Nederland, ontwaak! Gooi al dat zwarte tuig er uit: Ons land voor ons! Op, naar de Blanke Macht!
Hij had het ook over de Surinamers die op het tjoekie-tjoekie bootje naar takkie-takkie land moesten worden teruggebracht. Fans halen deze voorbeelden graag aan als bewijzen van superieure Reviaanse ironie maar neem van mij aan: dat meende de volksschrijver uit de grond van zijn hart. Hij was een doorgefourneerde, overtuigde racist. Net als Céline. En hij was krek zo’n nationale en religieuze antidemocraat als Aleksandr Solzhenytzin. Grote schrijvers koesteren vaak abjecte opvattingen.
In ons land hebben wij in een lang collectief proces geleerd zulke opvattingen te bestrijden met argumenten en niet met aanklachten bij justitie. Wij horen daarbij niet de fout te maken om aangeklaagde schrijvers en auteurs met opvattingen als bovenstaande uit te roepen tot grote helden van onze tijd vanwege hun strijd voor de vrijheid van meningsuiting. Zij maken gewoon van hun recht gebruik om de ranzigste opinies naar buiten te brengen. Die worden er niet minder abject om. En je mag je terecht afvragen of vrijheid en democratie bij auteurs als Reve of Solzhenytzin wel in betere handen zouden zijn dan bij hun aanklagers.
In een volwassen democratie blijven zulke uitingen dan ook niet onweersproken. En als het goed is worden zij niet met allerlei kulargumenten vergoeilijkt. Daarbij blijven wij bij schrijvers als Reve, Céline of Solzhenytzin (of de Japanner Mishima) erkennen dat we te maken hebben met kunstenaars van wereldformaat maar we schuwen het scherpe debat niet.
Dit alles heeft Huseyin Sayilgan niet begrepen. Toch is hij blijkens zijn paspoort en zijn inschrijving in het bevolkingsregister Nederlander. De eerste neiging is dan ook om in navolging van onze premier te roepen: “Pleur toch op”. In Pauw van maandag maakte Ebru Umar daartegen terecht bezwaar. Wij moeten zulke mensen niet aanspreken op hun Turks zijn, meent zij, maar op het feit dat zij Nederlander zijn. Dat ze ook nog een Turks paspoort hebben, daar hebben wij in dit geval niks mee te maken. Daar spreken wij hen niet op aan. Dat laten we over aan Erdogan en consorten.
Huseyin Sayilgan heeft als Nederlander de lafheid begaan om een landgenote aan te geven bij de justitie van een vreemde mogendheid waar een eerlijke rechtsgang niet is gegarandeerd. Dat vinden wij Nederlanders onethisch. In dit land klagen we geen mensen bij de rechter aan omdat zij iets zeggen wat ons niet bevalt. Dan gaan we oog in oog staan en zeggen elkaar de waarheid. Aanbrengen en klikken – zeker bij buitenlandse koddebeiers – is achterbaks.
Toch is de term ‘klikturk’ niet aan de orde. Huseyin Sayilgan is een kliknederlander. Dat is pas erg.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (193)

Haastig
Haastig9 sep. 2016 - 10:56

"Huseyin Sayilgan heeft als Nederlander de lafheid begaan om een landgenote aan te geven bij de justitie van een vreemde mogendheid waar een eerlijke rechtsgang niet is gegarandeerd. Dat vinden wij Nederlanders onethisch." Ik vind dat niet perse heel onethisch. Ik vind het wel onetisch als het gaat om -wat ik beschouw als kleinere- vergrijpen of "beledigingen", dus voornamelijk onetisch in dit geval "In dit land klagen we geen mensen bij de rechter aan omdat zij iets zeggen wat ons niet bevalt." Als een Nederlander in Thailand een andere Nederlander een 5-jarige ziet verkrachten en hem daarom aangeeft bij de Thaise politie zie ik weinig onetisch in die aangifte bij die buitenlandse mogendheid. Sterker nog, ik vind die aangifte helemaal prima. May he rot in hell. Ik vind het wel onetisch om bv de (Nederlandse) man waarvan ik hoorde dat hij zijn jaarsupply coke meeheeft voor eigen gebruik, te weten 31gram aan te geven bij de Singaporean politie. Ik vind het onetisch mijn overspelige (Nederlandse) buurvrouw in Saudi Arabie aan te geven bij de politie. Ik vind het weer wel etisch de terroristische moordenaar aan te geven. Kortom, met "snitchen" vind ik niet iets mis, maar het hangt af van wat je "klikt", wat de daden en de gevolgen zijn.

1 Reactie
Yolo2
Yolo29 sep. 2016 - 22:34

Goed verwoord Haastig!

truusbeek2
truusbeek29 sep. 2016 - 8:46

Leef Je Uit Kijk totale gebrek aan reflectie. http://haberamsterdam.nl/video-huseyin-sayilgan-maakt-tijdens-pauw-duidelijk-hoe-dom-ebru-umar-is/

truusbeek2
truusbeek29 sep. 2016 - 8:31

Wordt het niet eens tijd dat Diyanet hier in Nederland verboden wordt.

Marri2
Marri29 sep. 2016 - 8:12

Nu blikt dart deze hel aangifte van Huseyin S een bewuste provocatie was van het voltallige bestuur van de Europese arm van de AKpartij. ( NRC gisteren) Het gehele bestuur van de Nederlandse afdeling van de AK partij heeft aangifte gedaan Dan lijkt het opeens niet meer op klikken , maar veeleer om een gestuurde , politiek handeling

8 Reacties
Dunya2
Dunya29 sep. 2016 - 11:30

Ebru Umar en Huseyn Sayilgan zijn beiden individuen die afwijkend zijn, qua persoonlijkheid van de rest. Ze staan niet als rolmodel voor de "Nederlander" of de "Turk", als een dergelijk rolmodel al bestaat. Hun afkomst heeft daarmee niets te maken. Hun afkomst gebruiken ze in hun voordeel om op te vallen van de rest. Andere bijzonderheden dan wangedrag tonen, hebben ze niet. Ze hebben veel overeenkomsten. Ze zijn beiden een pot nat, beiden mediageil, beiden willen schoppen tegen autoriteiten en provoceren graag anderen. Beiden ook rechtse nationalisten. Beiden tuig van de richel. Ze krijgen meer aandacht dan ze waard zijn.

Gammana
Gammana9 sep. 2016 - 12:29

@Dunya Ebru Umar is een intelligente onafhankelijke vrouw, dat u haar als 'tuig van de richel' omschrijft zegt een hoop over u.

Gerard21
Gerard219 sep. 2016 - 14:34

@ Dunya Noemt u haar tuig-van-de-richel ?? Dat zegt inderdaad vooral iets over u. En wat is er wangedrag aan het optreden van Ebru Umar ? U kunt het niet met haar eens zijn. Maar wangedrag ? Tuig ??? Ik zie wel wangedrag naar Erbu Umar toe, maar niet vanuit haar. En inmiddels zelfs ook intimidatie en bedreigingen naar de OUDERS van Mevrouw Umar. Wat vind u daar van Dunya ? Mag ik u vragen wat u van Erdogan en zijn aanpak vind ?

Dunya2
Dunya29 sep. 2016 - 15:00

@Gammana Intelligentie compenseert een persoonlijkheidsstoornis niet.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten9 sep. 2016 - 16:40

''Intelligentie compenseert een persoonlijkheidsstoornis niet.''' Goed gebektheid kan u niet worden ontzegd, maar dit is nogal een aantijging. Ik ga er vanuit dat u die hard kunt maken?

Dunya2
Dunya29 sep. 2016 - 16:41

@Gerard "En inmiddels zelfs ook intimidatie en bedreigingen naar de OUDERS van Mevrouw Umar. Wat vind u daar van Dunya ? Mag ik u vragen wat u van Erdogan en zijn aanpak vind ?" Ebru Umar spoort gewoon niet. Zij trekt met haar wangedrag asociale mensen aan. Ebru Umar brengt met haar gedrag haar ouders in grote problemen. Haar zussen zijn totaal van een andere slag dan zij is. Erdoyan is een dictator, die goed in staat is om -vooral de simpele Turken- te manipuleren en die voor zijn kar te trekken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2016 - 19:04

" persoonlijkheidsstoornis'' Vaklui stellen dat soort diagnoses niet zonder een gedegen onderzoek.

Marri2
Marri211 sep. 2016 - 16:43

@'Dunya: ik neem aan toch aan dat u niet serieus bent, wanneer u Umar " tuig van de richel " noemt. Ze is columniste , heeft uitgesproken meningen en dat mag in Nederland. Ze twittert sneller dan har schaduw : kun je iets van vinden, maar het mag in Nederland. U komt over met uw mening als een verlengstuk van de gedachtenpolitie van Erdogan, ook dat mag, maar kom daar dan ook eerlijk voor uit. En wees vooral concreet wat u bedoelt met " tuig van de richel" De aangifte van dhr Huseyn S was ( icm de aangifte door de overige bestuursleden van de AK steunstichting ) duidelijk geregisseerd. Wat vindt u daar dan van ? Of past dat ook in uw rol ?

DaanOuwens
DaanOuwens8 sep. 2016 - 23:31

Dat er mensen zijn die menen dat zij moeten klikken is onvermijdelijk. Inderdaad was de NSB jaren geleden best een grote partij. Maar idioten, mensen met een beperkt gevoel voor ethiek, nationalisten treft je helaas overal. De mens is in meerderheid nu eenmaal dom en slecht. Wat mij meer ergert is dat er een land is dat informatie over Nederlandse burgers verzameld. Nu begrijp ik al helemaal niet waarom veel van die Neder Turken ieder jaar op vakantie naar Turkije gaan. Het is een vreselijk land met een weinig sympathieke bevolking, een zeer slechte keuken en een onbetrouwbare overheid. Waarom niet naar Frankrijk, Spanje, Cuba of nog meer exotische bestemmingen? Ik snap werkelijk niet waarom die Ebru Umar daar op vakantie ging. Maar ondanks het feit dat een deel van de bevolking een volstrekt onlogische vakantiebestemming kiest, vind ik dat Rutte Erdogan moet bellen met de tekst: Pleur op. Geen info over Nederlandse burgers verzamelen. En om duidelijk te maken dat het ernst is komt er geen Turk Nederland meer binnen. Niet op vakantie, niet voor familie bezoek en niet voor zaken. Dan snapt zelfs Erdogan dat dit soort praktijken hier niet gepikt worden.

4 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper9 sep. 2016 - 8:52

[En om duidelijk te maken dat het ernst is komt er geen Turk Nederland meer binnen.] En u denkt dat Erdogan ook maar een seconde slaap verliest? Zijn onderdanen zijn hier al. 400k in Nederland (waarvan een kwart daadwerkelijk op de dictator gestemd heeft) 200k in Belgie en 2,8 miljoen (met Turks paspoort) bij onze Oosterburen. Kunnen allemaal ongestoord in en uit wandelen.

Edwin038
Edwin0389 sep. 2016 - 10:52

Nou, Wilders zou er heel erg gelukkig van worden van de punten die U nu aandraagt. Nederland moet gewoon anders leren kijken naar de Turkse gemeenschap. Dit is namelijk geen homogene groep mensen maar verschillen net zo veel als U en ik. Nederland moet stoppen met het in gesprek gaan met Turkse organisatie`s zoals Diyanet, Milli Gorüs Suleymanci en Gulenisten. Die vormen namelijk niet de oplossing maar het probleem. Ga met de minderheden in gesprek zoals alevieten en seculiere groeperingen. Nu komt Ebru Umar veelvuldig in het nieuws en velen irriteren zich daaraan. Maar ik ben juist benieuwd naar diegenen die in een zelfde situatie zitten maar minder van zich laten horen of geen podium krijgen. Daar zouden we eens meer aandacht aan moeten besteden. Want die vallen tussen wal en schip. Zitten klem tussen PVV en DENK maar vinden bij geen enkele andere partij gehoor.

Gerard21
Gerard219 sep. 2016 - 14:41

[En om duidelijk te maken dat het ernst is komt er geen Turk Nederland meer binnen] Welicht kan de Nederlandse regering richting Erdogan beter aangeven tot nader order de Turkse wens voor visumvrij reizen te blokkeren, net als de onderhandelingen tot toetreding tot de EU. (Voor zover we daar nog iets over te zeggen hebben). En uiteraard dat we zo spoedig mogelijk e.e.a. in gang zullen gaan zetten tot het niet meer toelaten van dubbele paspoorten voor Nederlands-Turkse burgers, te beginnen voor politieke functies.

DaanOuwens
DaanOuwens10 sep. 2016 - 7:09

@ Gerard Het hebben van twee of meerdere paspoorten zegt weinig. De discussie erover is niets meer dan domme kortzichtige PVV-politiek. Lijkt mij niet verstandig belangrijke en ingewikkelde problemen te belasten met domme PVV-oplossingen.

Windowjan
Windowjan8 sep. 2016 - 21:06

Mag ik dit zeggen? http://www.joop.nl/opinies/eva-jinek-bewijst-dubbel-paspoort-is-zegen Die opinie is dus klinkklare onzin.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 21:48

Je mag inderdaad zonder enige motivatie een opvatting de wereld in slingeren. Er zijn al zoveel schreeuwers. Het valt niet meer op

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 sep. 2016 - 22:03

Natuurlijk mag je dat zeggen. Dat betekent niet dat wat je zegt ook ergens op slaat.

koffieleut2
koffieleut29 sep. 2016 - 5:08

Nee, alleen maar als het uitkomt. Net als een dubbel paspoort. Die gebruik je ook alleen maar als het uitkomt.

Windowjan
Windowjan9 sep. 2016 - 21:43

@Han, Als jij jouw post bekijkt van Eva Jinek, een dubbel paspoort is een zegen en daarna vergeet te melden dat bij Huseyn Sayilgan het precies andersom is, tja. Dat schreeuwen laat ik dan maar over aan jou en J&J. @koffieleut, Precies, Huseyn Sayilgan is daar een perfect voorbeeld van.

Haastig
Haastig8 sep. 2016 - 21:02

"De term ‘klikturk’ deugt niet". Er staat abusievelijk een woord teveel in de kop. Die had volgens mij moeten zijn "De ‘klikturk’ deugt niet"

Yolo2
Yolo28 sep. 2016 - 20:40

Zielige klik Huseyn. Wat een wereld van verschil. Termen als kgb/nsb en stasi schieten door het hoofd. Ware het niet dat dhr Huseyn bij een buitenlandse mogendheid klikt. Hier moet toch zsm paal en perk aan gesteld worden. Stel je voor dat kerken in Turkije door het Nederlandse ministerie van geloof zouden worden aangestuurd en dat Turkse burgers andere Turkse burgers zouden aangeven bij de Nederlandse staat. Hoe snel zou dat afgelopen zijn denkt u?

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten8 sep. 2016 - 20:07

De term klikturk klopt als een zwerende vinger. Zijn CV en FB laten waar de loyaliteit van deze man ligt en dat is niet bij Nederland. Hij is een AK trekpop, een vooruit geschoven post, lid van de vijfde colonne. Dit soort lui zijn het Nederlandse paspoort niet waardig.

2 Reacties
Zandb
Zandb9 sep. 2016 - 7:44

Waarvan akte........ Er zijn immers wellicht ook mensen die vinden dat u het Nederlands paspoort niet waardig bent. Waarvan dan ook maar akte......

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten9 sep. 2016 - 11:53

Dat is volledig beside the point, maar natuurlijk verder hun goed recht meneer Zandbergen.

Frans Akkermans
Frans Akkermans8 sep. 2016 - 19:36

Ik weet niet anders dan dat je een beroep op de wet kunt doen als je meent dat iemand je heeft beledigt. Dat dat zo weinig gebeurt heeft te maken met de overtuiging dat het toch niet helpt en niet met een aversie tegen klikken. Je kunt hier iemand gewoon ongestraft op zijn ziel trappen en er gebeurt niets.

1 Reactie
Pater
Pater9 sep. 2016 - 0:27

"Ik weet niet anders dan dat je een beroep op de wet kunt doen als je meent dat iemand je heeft beledigt." Een weinig populaire mening van Akkermans, maar wel juist.

msj_meijerink
msj_meijerink8 sep. 2016 - 19:12

Volgens mij behoort Huseyin Sayilgan bij het soort medelanders waarover Rutte bij Zomergasten zei: dan lazer zelf maar op! Wat een ongelooflijke farizeeër is deze 'meneer'. Als hij Reçep Pasja zo'n geweldige veld vindt moet hij hem in Ankara gaan aanbidden, maar niet op de Erasmusbrug!

Van der Wal
Van der Wal8 sep. 2016 - 18:59

De term voor dat soort volk is NSB'er.

2 Reacties
Windowjan
Windowjan8 sep. 2016 - 20:23

Huseyin Sayilgan is zeker geen NSB’er, zijn land is Turkije. Maar goed, ik begrijp jouw post.

Van der Wal
Van der Wal9 sep. 2016 - 5:47

Als hij een echte Nederlander zou zijn, is hij in dat geval een NSB'er.

GeachteLezer
GeachteLezer8 sep. 2016 - 18:11

Ditsoort onhebbelijke mannetjes hebben we echt geen trek in. Ik ben ervoor dat de man maar eens kiest welk paspoort hij wil houden, het Nederlandse of het Turkse. Dan ben ik benieuwd of meneer zijn Nederlandse paspoort inlevert. Ik denk van niet, hij heeft het hier waarschijnlijk veel te goed.

Albert Einstein
Albert Einstein8 sep. 2016 - 17:48

Ebru Umar is een echte Nederlander en Huseyin Sayilgan niet. Het gaat niet om het paspoort, maar om wat je ermee doet. Ik heb ervan genoten hoe de echte Nederlander de nep-Nederlander met de grond gelijk maakte. Het feit dat hij dat niet eens doorhad, bewijst dat hij geen Nederlander is.

5 Reacties
Windowjan
Windowjan8 sep. 2016 - 19:15

@Albert, Ja maar, nee want, dat zal je zeker gaan horen. Niet van mij. Zonder maren en wanten, Huseyin Sayilgan, lever jouw Nederlandse paspoort per direct in, punt.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 sep. 2016 - 22:05

Einstein is een echte Duitser, of voor sommige Duitsers een echte Jood. Gelukkig kunnen we beiden als echte Nederlander negeren, dat historisch recht hebben we.

koffieleut2
koffieleut29 sep. 2016 - 5:05

Datzelfde geld voor Dupont en Dupont, Fictieve, niet al te bijster slimme figuren uit een Franse strip. Leuk om te lezen voor ontspanningen, maar verder totaal geen toegevoegde waarde. Bonjour.

D'Holbach
D'Holbach9 sep. 2016 - 17:35

@koffieleur, een Franse Strip? Werkelijk? Brussel, waar George Remi geboren is en werkte, ligt in Frankrijk? Nee toch, ik had u wijzer geacht.

koffieleut2
koffieleut211 sep. 2016 - 6:16

D`Holbach, Daar hebt u mij, inderdaad, fout. Dank voor de correctie.

panterarosso65
panterarosso658 sep. 2016 - 17:30

de man ging af als een gieter, met zijn "komt allemaal in het dossier" hij glimlachte erbij maar neem aan dat bij het terugkijken hij besefte dat hij overkwam als een zielig mannetje, het klikspaantje umar stelde het perfect, jij bent in nederland ik ben in nederland, je doet in turkije aangifte, dat zegt iets over je, shoppen waar je het beste je gelijk krijgt

nondeju
nondeju8 sep. 2016 - 16:24

Ik vind hem eigenlijk een zeur Turk.

crumb2
crumb28 sep. 2016 - 15:56

Oké, dus Hermans was een verwerpelijke racist (was die niet getrouwd met een donkere mevrouw ?), en GK van’t Reve was blijkbaar ook behoorlijk onfris, en Solzhenytzin, en Céline en waarschijnlijk nog een hele rits andere binnen en buitenlandse literatoren. Allemaal van de weg geraakt, allemaal verblind en kortzichtig en bang vooral. Toch ? Maar hoé je die meneer Sayilgan een “kliknederlander” kan noemen is mij een gotsmysterie . Dat raakt mi dubbel geen kant of wal, of misschien wel driedubbel. En het dan nog extra erg vinden ? Waarom ? Door het jezelf moeilijk te maken lijkt mij. Figuren als die Sayilgan hebben dat probleem volgens mij helemaal niet ; ze zijn eerst en vooral Turken, en dan moslim, en dan lid van de superieure tak van die organisatie, en dan nog een stuk of wat andere Turks/Islamitisch gerelateerde prioriteiten, en dan…helemaal achteraan…ook nog misschien een beetje nederlands (met kleine letter). Vanwege o.a. de voordelen van zo’n EU paspoort misschien ? Maar het had net zo goed Belgisch of Duits of Noors kunnen zijn hoor. Was die meneer dan een “kliknoor” geweest ? Je kan natuurlijk desperaat naar diepere, meer geïntegreerde, meer integere, meer loyale, meer naastenliefdeachtige-gristenlijke-keer de andere wang toe-wie-goed-doet-goed-ontmoet, sociaal linkse waarden proberen toe te delen aan deze rampzalige, grootschalige (goedbedoelde ?), overheids vergissing. Mogelijk denken mensen als Han dat door te volharden in het ontkennen van de ramp, door te “klikken” naar (dooie) schrijvers uit het voornoemde lijstje, hun en hun nageslacht een eventuele clementie als beloning te wachten staat. Ik kan geen andere verklaring verzinnen. Maar ik zal wel paranoïde zijn en slecht van vertrouwen. Om nog maar te zwijgen over islamofoob en xenofoob.

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 18:46

Begrijpend lezen leren.

PromdePom
PromdePom8 sep. 2016 - 19:53

En voor jou Han: begrijpend schrijven leren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 sep. 2016 - 20:15

Ik begrijp ook niet wat die dode schrijvers hier doen. In de moderne literatuurkritiek houden we ons trouwens aan de tekst. De auteur is niet alleen letterlijk (soms) maar ook figuurlijk dood. (zie Barthes "The Death of the Author.") De biografie van een schrijver doet niet terzake. De intenties ook niet.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 20:26

Jij moet ook leren lezen, PromdePom in plaats van anderen verwijten dat zij niet begrijpend schrijven.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 21:50

Ik ben geen aanhanger van die opvatting, mw. Defoe maar als het om de tekst gaat, dan is het duidelijk wat er staat en wat die betekent.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2016 - 10:03

Han, voor een geschiedkundige een begrijpelijke keus.

karel6
karel68 sep. 2016 - 15:41

Een landgenoot aangeven bij een vreemde mogendheid, dan is er echt wel iets mis met je loyaliteit. Je kan hem niet vergelijken met Nederlandse SS-ers, hij is immers niet in vreemde krijgsdienst, maar de vergelijking met een NSB-er gaat beter op.

3 Reacties
willemb2
willemb28 sep. 2016 - 18:24

Niet in vreemde krijgsdienst? Dat valt nog te bezien. Volgens mij hebben nogal wat Turken hun dienstplicht vervult in Turkije of hebben dat afgekocht.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events8 sep. 2016 - 18:50

''Volgens mij hebben nogal wat Turken hun dienstplicht vervult in Turkije'' Volgens mij nou juist niet. Want dan eten ze weer van het andere walletje: ze zijn toch Nederlander? Ze hebben toch een Nederlands paspoort om dat te bewijzen? Waarom zouden ze dan dienstplicht moeten vervullen in Turkije? (Ik dacht ook vele jaren geleden gelezen te hebben dat Turken in Nederland die daarvoor in aanmerking kwamen, massaal geen gehoor gaven aan de oproep om de dienstplicht in Turkije te vervullen. Gingen ze uiteraard een aantal jaren ook maar even liever niet naar Turkije op vakantie.)

Datmeenjeniet...
Datmeenjeniet...8 sep. 2016 - 19:24

Turken in den vreemde kunnen hun dienstplicht afkopen. Erdogan heeft de prijs daarvoor verlaagd, dus dat doen ze massaal. Kunnen ze weer onbezorgd naar Turkije. ;)

Alleen feiten
Alleen feiten8 sep. 2016 - 15:19

"In dit land klagen we geen mensen bij de rechter aan omdat zij iets zeggen wat ons niet bevalt. " Welk land is dat precies waar je het over hebt? Niet Nederland denk ik, ook in Nederland is het bij wet verboden om te beledigen. Iedereen heeft het recht om aangifte te doen.

1 Reactie
Vergilius2
Vergilius29 sep. 2016 - 19:03

Zouden in Turkije de voorbedrukte formulieren ook al klaar liggen?

doewellenzieniedom
doewellenzieniedom8 sep. 2016 - 15:17

Of Huseyin Sayilgan een klikturk of -nederlander is, is volgens mij irrelevant. Klikspanen zijn klikspanen, men moet in deze geen onderscheid wensen te maken. Klikken is een wereldwijd probleem, dat geen grenzen kent. Waarom zou men deze meneer koste wat koste willen claimen voor de Hollandse zaak? Wij claimen al zoveel.. Maar volgens Han is Sayilgan Nederlander, punt uit. Voor de tweede of derde maal deze week toont van der Horst zich daarmee van zijn meest 'legistische' kant. Wat dat betreft kan men hem geen inconsistentie verwijten. En inderdaad, ere wie ere toekomt, Sayilgan is formeel, volgens de wet, Nederlander. En daarmee lijkt vooralsnog het pleit beslecht (ofschoon Sayilgan formeel ook Turk is. Ebru ook trouwens. Ingewikkeld allemaal). Maar ik merk dat er langzamerhand meer oog komt voor de materiële, feitelijke invulling van het hebben van een paspoort. En dat is volkomen terecht. Je kan blindelings afgaan op de we, maar wetten zijn nog altijd slechts de zichtbare uiting van een breedgedragen rechtsopvatting/gevoel. De wet schrijft niet het recht voor, het recht schrijft de wet voor. Als regel en rechtsgevoel uiteen gaan lopen, gaan er op den duur dingen kapot. Een van beide moet dus meegeven. Dat is zelden het rechtsgevoel. Veel vaker ontdekt men dat men bij het opstellen van de wet lichtzinnig, naïef of anderszins te idealistisch te werk is gegaan. En dan motten we repareren. Soms kan dat, soms is het bijna onmogelijk. Maar dat er iets rot in de staat Denemarken snapt een kind. Voorbeelden daarvan zijn legio. Bono is ook Nederlander. Mick en good old Bruce ook. Het stikt van de BN-ers op de wereld. Of het stikt van de wereldberoemde sterren in Nederland. Althans, als we de postadressen van hun BV-tjes moeten geloven. Maersk en Apple komen eigenlijk uit Panama of de Kaaimaneilanden, Jan de Nul uit Luxemburg, Boka uit Cyprus en TomTom heet u welkom op Guernsey. Ik zeg maar wat hoor, ik weet het niet. Ze zijn in ieder geval niet Amerikaans, Belgisch of Nederlands. Materieel wel, maar formeel, voor de wet, niet. Radio Veronica is een weeskind, tot leven gewekt door zeemeerminnen. En alle roerende en onroerende goederen van de zaak staan op naam van mijn vrouw, heb ik niks mee te maken. Wat nou faillissementsfraude. Allemaal voorbeelden van een soort juridische basiskampen/vrijplaatsen waardoor men zijn goddelijke gang kan gaan..Formeel mag het, qua rechtsgevoel klopt er niets van. Als er nou ooit iets goeds van een wet valt te verwachten is het hier. Trek gewoon het Nederlandse paspoort in, of nee: dreig ermee. het mag, een Turk wordt niet statenloos. Dan dwing je mensen de daad bij het woord te voegen, dan dwing je hart voor de zaak af. De Turkse òf de Nederlandse zaak, dat is mij om het even. Dat spelen voor een club in het shirt van een 'tegenstander' is verwarrend en leidt tot verlies van spelvreugde. De samenleving is gebaat bij een duidelijke keuze.

KoningPruts
KoningPruts8 sep. 2016 - 15:02

Spreekt geen Nederlands. Erkend onze waarden en normen niet. Rapporteert aan Erdogan. Woont het merendeel van het jaar in Turkije. Gaat met hamasleiders om. Probeert vrije turken in het westen voor het gerecht te slepen in eigen land. Hoe compleet gestoord is het om deze man Nederlander te noemen.

1 Reactie
Zandb
Zandb8 sep. 2016 - 15:34

Net zo gestoord als dat een ander bv weigert neonazi's Nederlanders te noemen.

JStokx
JStokx8 sep. 2016 - 15:01

Wat doen die mensen met zo'n grote liefde voor en loyaliteit aan Turkije eigenlijk in Nederland? Van twee walletjes eten?

2 Reacties
Zandb
Zandb8 sep. 2016 - 15:35

Misschien wel. Misschien ook niet. wie zal het zeggen!

Alleen feiten
Alleen feiten8 sep. 2016 - 16:00

Zit jij hier vanwege Rutte dan?

Edwin038
Edwin0388 sep. 2016 - 13:57

Tja, toch is het een klikturk. Als hij zich Nederlands had gevoeld dan had hij zich op het Nederlands strafrecht kunnen beroepen. Want ook onze wetten voorziet erin dat men aangifte kan doen van belediging van een buitenlandse leider. Alleen de kans is dat de rechter in NL naar de prullenbak verwijst is aanwezig en in Turkije maakt de aangever meer kans omdat daar de onafhankelijke rechtsstaat onder druk staat. (zie opinie op JOOP van Peter Edel)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 sep. 2016 - 13:40

[Huseyn Sayilgan is een kliknederlander. Dat is pas erg.] Dat is helemaal niet erg. Het toont een nagenoeg complete inburgering aan. De eerste de beste onruststoker die een klikmeldpunt opricht wordt door dit type Nederlandse tokkies bediend, of het nu om een polen- of om een turkenmeldpunt gaat.

Andy Capp
Andy Capp8 sep. 2016 - 13:12

Beste Han van der Horst - Misschien is dat een reden om eens aandacht te besteden aan -weer- een Nederlander die in het buitenland -Thailand- nu een gevangenisstraf van 20 jaar moet uitzitten wegens veronderstelde misdrijven die hij in Nederland zou hebben begaan? Terwijl het naar Nederlands recht waarschijnlijk slechts gaat om -vermeende- belastingontduiking? Ik heb -net als jij- ook weinig respect voor mensen die klikken. Maar het is nog veel erger als dit wordt gedaan door justitiële ambtenaren in functie, die zich -gezien de aard van hun beroep- op de hoogte zouden moeten zijn van de gevolgen van hun acties en zich dan achteraf daar vanaf maken met het slappe verweer, dat het niet zo bedoeld was. Sorry, het is niet mijn bedoeling om de een schoon te praten met het falen van de ander en zeker niet mijn gewoonte, maar het leek me de moeite waard is om dit even hier naar voren te brengen: 20 jaar in een gevangenis in Thailand op die leeftijd staat eigenlijk gelijk aan levenslang.

3 Reacties
Bram Emanuel
Bram Emanuel8 sep. 2016 - 18:15

@ Andy Die zaak was mij niet bekend. Heb je een linkje ofzo?

Andy Capp
Andy Capp8 sep. 2016 - 23:19

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/07/wietbaas-laat-om-zweten-4180445-a1520176

Andy Capp
Andy Capp9 sep. 2016 - 0:37

Let op de uitspraak van de OvJ: "Van Delft zei woensdag „naar eer en geweten” zijn onderzoek te hebben gedaan. Hij verwijt The Grass Company vooral „geknoei met de inkoopprijzen”. Het zal wel, maar ik ben toch benieuwd hoe hij dat wil bewijzen, want de leverancier aan de achterdeur werkt niet met bonnetjes. Hij hoeft het ook niet te bewijzen, want in het geval van de belastingen geldt omkering van de bewijslast, dus als exploitant van een coffeeshop ben je altijd de lul. Ze noemen het gedogen, maar in werkelijkheid is het pure willekeur.

Hallozeg
Hallozeg8 sep. 2016 - 12:54

En dit zijn de nieuwe Nederlanders die niet meer in de klassieke hokjes passen, wen er maar aan want vroeger komt nooit meer terug! https://youtu.be/f1NMuTyVjbg

Leef je uit
Leef je uit8 sep. 2016 - 12:53

Allereerst wel lef dat je bij Pauw (of welk ander programma) gaat zitten, elk weldenkend mens weet dat hij gefileerd wordt met zo'n mening. Of hij is zo sterk overtuigd van zijn gelijk dat dat hem helemaal blind maakt en dus ook zichzelf buiten onze samenleving plaatst. Het gesprek gaf voor mij heel duidelijk aan dat er meerdere onwelkome omgangsregelingen in Nederland zijn die overtuigd zijn van hun gelijk. Je zou er maar mee te maken hebben. Ook het commentaar van Jort Kelder vond ik veelzeggend. Go Ebru!

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper8 sep. 2016 - 13:06

In eigen kring is de man een held, net als Kuzu met die faalactie tegen Netanyahu.

Zandb
Zandb8 sep. 2016 - 15:00

Per slot van rekening is het erg on-Nederlands om overtuigd van je gelijk te zijn?

Alleen feiten
Alleen feiten8 sep. 2016 - 12:49

Een Turk in Turkije beledigt de Turkse president vanuit haar huis in Turkije en wordt door een andere Turk in Turkije aangeklaagd. Turkije is voor beiden geen buitenlandse mogendheid. Feit is dat ze bewust een strafbare feit heeft gepleegd. In Nederland word je ook veroordeeld als je de Koning beledigt. M.a.w.: Hollanders moeten zich hier niet mee bemoeien.

8 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 12:59

Als hadden Ebru Umar en die achterbakse aangever duizend nationaliteiten, ik beschouw ze als landgenoot en als niets anders en daar spreek ik ze op aan. Dat Turkije in de greep raakt van een megalomane omhoog gevallen straatvechter met almachtsfantasieën, die de godsdienst misbruikt om zijn alleenheerschappij te vestigen, maakt het alleen nog maar erger. Een eerlijke rechtsgang is in dat land niet gegarandeerd.

geen-mening
geen-mening8 sep. 2016 - 13:22

@ Alleen feiten zie hier dus de kern van de zaak, voor jou is ze dan ineens Turk (en hij ook) maar als ik hem hier in Nederland een Turk vind, is hij ineens een Nederlander. Het is vlees of vis, je kunt niet allebei zijn.

Mark Gh
Mark Gh8 sep. 2016 - 13:32

De eerste aangiftes waren voor iets dat Umar vanuit Nederland heeft geschreven op een Amerikaanse website op dito server.

Alleen feiten
Alleen feiten8 sep. 2016 - 14:46

"Als hadden Ebru Umar en die achterbakse aangever duizend nationaliteiten, ik beschouw ze als landgenoot en als niets anders en daar spreek ik ze op aan." Het negeren van feiten is je eigen keuze. Andere nationaliteiten zoals ook Nederlandse hierin is niet van belang. Feit is dat ze allebei Turken zijn en alles zich in Turkije afspeelt. Daar heb je te doen met Turkse wetten, ze hebben allebei rechten en plichten. Een recht om de president te schofferen is daar niet, in Nederland ook niet overigens. Dus houd eens op met die dubbele en ga je inzetten voor de Nederlander die veroordeeld is voor het beledigen van de Koning. Trek je lange arm uit Turkije.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 15:11

Ik stel vast dat de ene Nederlander er voor zorgt dat de andere Nederlander in Turkije vast komt te zitten. Ik stel ook vast dat daar onder het mom van de islam een fascistisch regime wordt gegrondvest want anders is het niet te noemen. Wat het beledigen van de koning betref< ik ben benieuwd wat er zou gebeuren als het equivalent van koning Willy maar dan met Erdogan in de hoofdrol op de Turkse televisie zou verschijnen. Met die lichtgeraakte zelfingenomen dictator in dat protspaleis met zijn vijftienhonderd kamers.

PieterPan3
PieterPan38 sep. 2016 - 16:23

@Han " Ik stel ook vast dat daar onder het mom van de islam een fascistisch regime wordt gegrondvest want anders is het niet te noemen." Niet onder het mom van de islam, maar volgens de regels van de islam.

Alleen feiten
Alleen feiten8 sep. 2016 - 16:54

Dictators winnen verkiezingen met 99% Erdogan wint zijn verkiezingen met 40-50% Voor Erdogan heerste fascisme in Turkije. Dat is de reden waarom zoveel Turken hem steunen. Hij heeft miljoenen bevrijd uit jarenlange ellende. Dat paleis is het ambtsgebouw voor de president, het is dus niet van hem persoonlijk.

Gerard21
Gerard218 sep. 2016 - 18:12

Mevrouw Ebru Umar is al enige tijd bezig van haar Turkse paspoort en nationaliteit af te komen. Het is Turkije dat hier niet mee lijkt te werken en op die manier macht blijft oefenen op een Nederlands onderdaan. http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/04/twee-paspoorten-hoe-kom-je-daarvan-af

Anonymous3
Anonymous38 sep. 2016 - 12:34

Meneer van der Horst Ik ben ene mate teleurgesteld vanwege uw wel zeer korte reactie, heel jammer want ik had van u toch wel meer uitleg verwacht omtrend het probleem of isseu wat ik aandroeg, namelijk dat men in feite de Turkse dubbele paspoortdragers, die daardoor het regime in Ankara mogen kiezen in meerderheid, wel degelijk verantwoordelijk kan stellen voor hun bijdrage aan hun electorale steun aan Erdogan. En onderzoeken wezen uit dat dit zeer breed is en natuurlijk zijn er ook Turken die tegen Erdogan stemden, maar dit is wel een heel zwak verweer op mijn stelling. Ik denk dat u daarbij ook de Koerden mag rekenen die natuurlijk ook hier zitten met een Turks paspoort en vanzelfsprekend niets van Erdogan moeten hebben. Ik zou mij in zekere mate achtergesteld voelen Rene opzichte van Turkse Nederlanders met hun dubbele paspoorten omdat ze in feite een extra vaderland hebben, waar ook nog familie vaak zit en waar ze altijd op terug kunnen vallen, mocht het hier niet lukken. Deze luxe hebben autochtonen niet....mogen wij alsjeblieft daarom ook een Turks paspoort ja? Daarmee krijgen we dan ook een situatie waardoor we 2 keer per vier jaar een regime mogen kiezen. Daarmee krijgen we de mogelijkheid om een regime als dat van Erdogan via verkiezingen de macht te ontnemen. Ook zou ik dan graag een Duits paspoort willen om aan te kunnen geven wat ik vindt van Merkel en een Engels paspoort zodra de Brexit een feit is en dit zijn vruchten begint af te werpen. Bij welk loket mag ik me voegen.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 13:01

Als hij alleen een Nederlands paspoort had gehad, had hij in Turkije ook aangifte kunnen doen tegen Ebru Umar.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 13:03

Het zou wat mij betreft ook mogelijk moeten zijn dat een Nederlander als hij dat wil, Nederlander kan blijven als hij tegelijkertijd een andere nationaliteit aanneemt. Ik zie niet wat daar tegen is. Er worden tegen zoiets heel veel bezwaren in gebracht maar dat komt omdat men loyaliteit en nationaliteit met elkaar verwart. Iemands loyaliteit heeft niets met nationaliteit te maken zoals de vele Nederlandse SS-vrijwilliers in de jaren veertig bewezen.

HughRodham
HughRodham8 sep. 2016 - 13:29

precies han. paspoort is een stuk papier of een chip, niet meer. loyailiteit is een emotionele binding en daar ligt een overheidstaak, om te zorgen dat die bij Nederland ligt om for obvious reasons. Maar helaas hebben we hier het beleid niet voor en zijn we kortzichitg bezig geweest.

kindval
kindval8 sep. 2016 - 14:38

Han:"Iemands loyaliteit heeft niets met nationaliteit te maken" Dat lijkt me wel wat kort door de bocht...Natuurlijk is er niet automatisch een 1 op 1 relatie, maar om nou maar net te doen alsof er helemaal geen relatie tussen loyaliteit en nationaliteit kan bestaan, lijkt me nogal onzinnig..

Van der Wal
Van der Wal9 sep. 2016 - 6:05

@hanvanderhorst Het kenmerkende van de Nazi-gedachte is nu dat ze hun loyaliteit bij het Germaanse Ras leggen, in plaats van bij een staat. Gezien binnen de regels van de ideologie was er met de loyaliteit van de Nederlandse SS'ers dus niets mis. Idem dito is er met het gedrag van de klikturken ook niets mis binnen hun ideologie. Het probleem met jouw analyse is dat je feiten negeert, met name het feit dat klikturken ook een Turks paspoort hebben. Er is geen enkele objectieve reden om het Nederlandse paspoort en staatsburgerschap zo belangrijk te vinden dat je het Turkse paspoort en staatsburgerschap kan negeren. Juist omdat jij vind dat het staatsburgerschap los staat van statelijke loyaliteit moet je de staatsburgerschappen een identiek gewicht geven, en dat is wat je niet doet. In jouw analyse ligt ieders loyaliteit 100% bij Nederland als statelijke entiteit, terwijl de culturele identiteit niet eens bestaat. Terwijl het daadwerkelijke gedrag van de klikturken perfect begrijpbaar is onder de aanname dat hun loyaliteit voor 100% bij Turkije ligt, zowel de statelijke als de culturele.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events8 sep. 2016 - 12:20

Turken - tot in de vierde generatie toe - schreeuwen dezer dagen van de daken dat ze Turken zijn, dat Turkije hun vaderland is, dat Erdogan hun vader is; ze staan met honderden Turkse vlaggen te zwaaien op de Erasmusbrug. Gulenturken zijn ''landverraders'', en vogelvrij. Maar zeg je daar iets van als autochtone Nederlander, dan komt de zetelrover Kuzu ons op tv verwijten dat we ''volgens etnische en culturele lijnen denken'' (nee, dat doen ze gelukkig zelf helemaal niet, mijn god!), komt Zihni Özdil ons kapittelen dat ''Het veroordelen van ‘griezels’ zou volgens de historicus niet ten koste van hun Nederlanderschap moeten gaan.'', en lees je verder te hooi en te gras autochtone apologeten die het allemaal heel ''logisch en begrijpelijk'' vinden dat Turkse Nederlanders ''betrokken blijven bij hun ''land van herkomst''. Als wij racistische autochtonen maar blijven hangen in het ''wij-zij'' denken, als wij maar blijven spreken van Turken en Marokkanen, dan zijn we die armen mensen aan het ''buitensluiten''. Och jeetje, toch! Zelf ben ik toch meer de mening toegedaan dat zij zelf - door hun (wan)gedrag, door hun opstelling, door hun onaangepastheid - grotendeels verantwoordelijk zijn voor die ''uitsluiting''. Maar maakt allemaal niet uit. Zo'n Huseyin Sayilgan geeft Ebru Umar aan bij de Turkse autoriteiten, omdat zij volgens hem hem en vele andere Turken beledigd zou hebben. Maar daar mogen wij autochtonen niets van vinden, hoor. ''Wij moeten zulke mensen niet aanspreken op hun Turks zijn, meent zij, maar op het feit dat zij Nederlander zijn. Dat ze ook nog een Turks paspoort hebben, daar hebben wij in dit geval niks mee te maken. Dat laten we over aan Erdogan en consorten.'' Misschien moeten wij vader Erdogan dan ook maar verzoeken een soort dependance van zijn berufsverbot-rechtbanken hier in Nederland te vestigen, om zaken waar Nederland niets mee te maken heeft, te regelen. Gelukkig zet Vd Horst voor ons de policor puntjes weer even scherp op de policor i: we mogen geen ''klikturk;; zeggen, bah. Dat moet uiteraard zijn: kliknederlander.

HughRodham
HughRodham8 sep. 2016 - 12:16

Als U het neit eens bent met de wetgeving in Nederland en in een land waar u het well mee ens bent aangifte doet over een feit van wat een nederlandse inwoner in Nederland deed dan is er iets mis. Als dat kan tast het de sovereigniteit van Nederland aan, en dan bent u een gelukkiger man door in het land van de u preferende wetgeving te gaan wonen als u de keuze toch heeft.

2 Reacties
Alleen feiten
Alleen feiten8 sep. 2016 - 14:52

Ze woonde/werkte vanuit Turkije, daar is ze ook aangehouden. Haar uitspraken heeft ze ook vanuit Turkije gedaan.

Marri2
Marri28 sep. 2016 - 16:14

@ alleenfabels: u voelt zich wel aangesproken door de titel " klikturk"?

Joost2
Joost28 sep. 2016 - 12:14

De kwestie an sich interesseert mij eerlijk gezegd niet zo veel, die flauwekul waar teveel aandacht aan wordt besteedt op TV, de beloning mijn inziens voor aandachttrekkerij. Het zijn meer de veralgemeniseringen en de verkeerde beelden die geschetst worden bij conflicten waar immigranten/allochtonen bij betrokken zijn waar ik mij aan stoor, al komt dat ook bij andere onderwerpen uiteraard voor. Ten eerste is het natuurlijk de grootst mogelijke onzin om stellig te stellen dat belediging een keuze zou zijn. Daarmee sluit je finaal de mogelijkheid uit dat het ook weleens een ongewenste emotie kan oproepen bij een ander. Umar stelt echter omdat zij het niet herkent (als dat überhaupt waar is!) het wel een keuze moet zijn, uitgaan van alleen je eigen perceptie heet dat. Hebben ze bijv. bij Pauw ook weleens gehoord van mensen met OPS? Nee, het verschil wordt liever gemaakt tussen autochtonen (van nature dikke huid) en allochtonen (van nature dunne huid). Ten tweede dat Umar aan tafel als een heldin wordt opgevoerd is al even grotesk, iemand die alleen bezig is te vechten voor het recht om vluchtelingen "dobbernegers" en staatshoofden "pedofielen" te mogen noemen verdient zo'n predicaat niet. Haar als een voorbeeld voor de allochtone gemeenschap te noemen omdat ze een academische achtergrond heeft is al net zo bespottelijk. Dat is namelijk helemaal niet zo bijzonder meer, bijna de helft van alle jongeren is hoogopgeleid en de generatie allochtonen na haar presteert in het onderwijs beter dan haar eigen generatie, dus wie moet op wie nu eigenlijk trots zijn op dit punt? De afgelopen jaren heeft Umar de meest idiote theorieën over de samenleving gebezigd, zoals een shariawetgeving die we volgens haar in 2004 binnen 5 jaar al lang hadden moeten hebben etc.., bangmakerij. Als je haar op twitter en uitspraken op TV volgt is ze tot geen enkel schrijntje empathie in staat naar mensen toe die in een andere en zwaardere situatie dan haar zitten, zoals vluchtelingen bijv. Kan het goed begrijpen dat mensen die Turkse man die aangifte tegen haar heeft gedaan niet zo serieus nemen, maar misschien is het een idee om Umar ook niet meer serieus te nemen na al die jaren van bagger die ze met enige regelmaat heeft gespuid op de TV en het internet!

1 Reactie
Joost2
Joost28 sep. 2016 - 12:24

P.s. @HanvanderHorst Gaat het er in de reacties er nu werkelijk zo om welke bijnaam H. Sayligan dient te krijgen, een klikspaan? En hoe noemen we E. Umar dan die destijds Hirsi Ali als leugenaar had aangegeven bij Verdonk waar jij geen gewag van maakt? Als we dan toch bijnamen geven: gisteren bij Pauw was het gewoon het gevecht van "de lamme tegen de blinde".

Gerard21
Gerard218 sep. 2016 - 12:12

Dit problkeem wordt nog elke dag groter. Kan er iemand eigenlijk uitleggen waarom er voor sommige nationaliteiten twee paspoorten en nationaliteiten toegelaten zijn en voor bijna alle anderen niet ? Wat is het voordeel van deze positieve discriminatie voor ons land ? Ik zie alleen maar grote nadelen. Het werkt integratie tegen, maakt shoppen tusssen wetten mogelijk etc, etc. En waarom is het zo dat zelfs 2e, 3e, zelfs ook latere generatie Marokkanen en Turken automatisch twee paspoorten krijgen ? Dat moet morgen al stoppen, aanvragen en daarna verkrijgen van een ander pasppoort & nationaliteit moet automatisch leiden tot de intrekking van de Nederlandse. Men zou ook een process in gang moeten zetten waarbij de houders van meerdere paspoorten / nationaliteiten binnen een termijn van enkele jaren een defintieve keuze moeten maken tussen de Nederlandse en de andere nationaliteit. Ook Europa moet hier een duidelijke lijn trekken. Als landen als Marokko en Turkije hier niet aan willen meewerken moet dit consequenties hebben. Dan stopt minimaal het overmaken van uitkeringen uit heel Europa naar die landen. En uiteraard moet het onmogelijk worden om een politieke functie te vervullen als iemand houder is van meerdere paspoorten / nationaliteiten. De heren en dames politici moeten kiezen anders zijn zij niet verkiesbaar.

1 Reactie
Arvidos
Arvidos8 sep. 2016 - 13:14

Exact. Het is van de zotte dat mensen met een Marokkaanse en Turkse afkomst de privilege krijgen van twee paspoorten. De rest heeft dat niet, pure discriminatie dus. We praten hier over bijna een miljoen mensen!

Nagus
Nagus8 sep. 2016 - 11:53

Deze klikturk is wat mij betreft geen Nederlander. Zoals gisteren te zien was bij Pauw spreekt hij nauwelijks Nederlands. Ook twittert hij in het Turks. Aan alles aan die man is te merken dat hij de Nederlandse democratische waarden noch omgangswaarden deelt. Alleen omdat de man hier een gedeelte van het jaar woont, maakt hem nog geen Nederlander.

1 Reactie
Zandb
Zandb8 sep. 2016 - 15:03

Tja, en wat precies maakt iemand dan tot Nederlander? En wie kan/mag dat dan beoordelen in hoeverre iemand aan de criteria voldoet?

Sardar2
Sardar28 sep. 2016 - 11:47

“Wij moeten zulke mensen niet aanspreken op hun Turks zijn, meent zij, maar op het feit dat zij Nederlander zijn.” “Hij heeft als Nederlander de lafheid begaan om een landgenote aan te geven bij de justitie van een vreemde mogendheid waar een eerlijke rechtsgang niet is gegarandeerd. Dat vinden wij Nederlanders onethisch.” En is het wel ethisch om een deel van eigen bevolking willens en wetens te verbinden aan vreemde mogendheden en hen verantwoordelijk houden voor hun politieke en staatkundige beslissingen? Ebru Umar eigent deze recht maar klacht zij alvorens waarom anderen haar als onderdaan van hetzelfde (Turkse) mogendheid behandelen en nota bene in hetzelfde land waar zij onroerend bezittingen huishoudt en ook verblijft aanklagen. Ebru Umar beschuldigd turken aan klikken maar is het ethisch als zij turken bij een ander mogendheid (Nederland) publiekelijk klikt? Ebru Umar durft de loyaliteit van Neder-Turken te ontkennen, dan moet zij niet klagen als Turken haar eigen Turks zijn aan de kak stellen. Ik ben ook tegen de heersende politiek van het land dat ik ontvlucht ben. Ik ben wel nooit terug geweest, geen banden dus. Ik heb alle recht om over veel zaken dat land bekritiseren, maar dat schrijf ik niet toe aan Neder-Iraniërs, met welke politieke keuze dat zij ook hebben. Ik behandel ze terecht en ethisch als Nederlander, ook hun keuzes als zij volgens mij verkeerde politiek meningen hebben over Iran en haar machthebbers. Men kan hetzelfde over Ebru Umar niet beweren! Het is charlatanisme van Ebru Umar om als Nederlander en vrijwillig in zo’n land onroerend goed te hebben en ook voor vakantie ernaartoe gaan maar de anderen de maat nemen als zij soortgelijke belangen nastreven. Van andere kant we verkeren in een tijdbestek dat heersende ethiek en omgangsvormen niet meer algemeen geldend zijn. Velen (vooral aan rechtse vleugel) doen alles aan om eigen belangen vooropstellen en schuwen het niet om tegen alles in er ook praktisch alles doen. Het roepen om toch blijven vasthouden aan oude ethiek is enkel gereserveerd aan conservatieven die niet aan de machte zijn om hedendaagse ethiek en omgangsvormen te ontwikkelen. Het lijkt erop dat Han van der Horst tot deze laatste groep te behoren.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 13:07

Ebru Umar strijdt met het woord en loopt niet naar de rechtbank.

rechtdoorzee
rechtdoorzee8 sep. 2016 - 15:08

Lang verhaal, maar wat bedoel je nu precies ?

Haastig
Haastig9 sep. 2016 - 7:02

rechtdoorzee 8 september 2016 at 17:08 "Lang verhaal, maar wat bedoel je nu precies ?" Dat je als mens van een etnische minderheid geen kritiek mag hebben op de andere leden van je etnische minderheid of op je land van herkomst (als dat niet Nederland is) als je daar vastgoed hebt. Je toont dan niet de juiste loyaliteit. Zoiets begrijp ik uit de reactie(s).

Thijsv2
Thijsv28 sep. 2016 - 11:25

Eens te meer blijkt dat we met het toestaan van een dubbele nationaliteit aan mensen die zich overduidelijk op geen enkele manier, behalve financieel, aan Nederland verbonden voelen een vijfde colonne hebben binnengehaald. Dit gaat ons nog generaties lang achtervolgen, tenzij er een moedige regering opstaat die hier een einde aan maakt. Dubbele nationaliteit moet alleen mogelijk zijn voor landen waar Nederland daartoe een verdrag gesloten heeft. En Nederland moet die verdragen alleen sluiten met landen die aan strenge eisen, zoals democratie, vrijheid van meningsuiting, vrijheid om de eigen nationaliteit op te geven, voldoen.

truusbeek2
truusbeek28 sep. 2016 - 11:22

Kunnen wij als Nederlander via het Turks consulaat een aanklacht indienen bij OM Turkije over een turkse burger? Indien dit niet het geval is dan is hij een Turkse klikker.

Lagonda2
Lagonda28 sep. 2016 - 11:06

U begrijpt bitter weinig van Reve en van zijn bedoelingen met dit gedicht. Reve had een diep inzicht in de ongezonde wisselwerking tussen moraalsadisten en hun slaven, en hij schiep er een satanisch genoegen in om Toornige Wappervingers en hun leeghoofdige volgelingen een spiegel voor te houden.

19 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 12:52

Joh, sodemieter toch op. Hij had er een satanisch genoegen om mensen te provoceren maar inhoudelijk was hij altijd volstrekt maar dan ook volstrekt serieus. Niks geen spiegel. Hij heeft gewoon de klassenvijand van zijn jeugd door een andere vijand vervangen en voor de rest is zijn visie op de wereld gelijk gebleven. Dit in tegenstelling tot zijn vader en zijn broer die zich wel in progressief democratische richting hebben ontwikkeld en nimmer hun oude geloof door een ander hebben vervangen.

Arvidos
Arvidos8 sep. 2016 - 13:23

Verontwaardigd reageren op Rutte's pleurt toch op en zelf met 'joh, sodemieter toch op' aan komen zetten. Typisch.

Lagonda2
Lagonda28 sep. 2016 - 13:37

Want de "progressief democratische richting" is de enige júiste richting, nietwaar meneer van der Horst? Reve prikte waar 't pijn deed, en uw reflexmatige reactie bewijst wederom hoe kundig hij de scalpel van de ziel wist te hanteren. Want als uw primaire reactie er één van woede en verontwaardiging is, zonder ook maar een ogenblik na te denken over wat ik wellicht zou kunnen bedoelen met de term "moraalsadisme", dan geeft dat aan dat ook u gevangen zit in uw monolitische morele gelijk, en u 't zelfinzicht en/of de moed ontbreekt om deze situatie kritisch te doorgronden. Oordelen vellen door hokjes te turven, is niet hetzelfde als nadenken. So I rest my case. Opmerkelijk overigens dat u in uw tekst terloops het fenomeen "religie" schaart onder de noemer "abjecte opvattingen". Wederom die hokjes. Was 't maar zo simpel, hè?

M4
M48 sep. 2016 - 14:06

Ik sluit niet uit dat dhr/mevr. Lagonda, wel degelijk een punt heeft. Dat van het Reve een getroebleerde persoonlijkheid was en graag provoceerde is wat mij betreft onbetwistbaar. Jammer dat de man dood is, ik had graag zijn (pseudo orthodoxe?) roomsche mening over onze huidige culturele/religieuze twisten gehoord. De term, joh sodemieter toch op vind ik derhalve ongepast. Van zijn vader weet ik het niet, maar zijn broer Karel heeft al vrij jong, zijn marxistische religie afgezworen en is een serieuze sociaal democraat geworden. Overigens is Pa van het Reve wel uit de Partij gezet, omdat hij problemen had met de deal tussen Hitler en Stalin.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 16:50

O God, men claimt weer diepere inzichten. Ik heb uitgelegd in welke richting de familie van Gerard Reve zich heeft ontwikkeld dit in tegenstelling tot de volksschrijver zelve die gewoon antidemocratische gedachten bleef koesteren en het ene vijanddenken door het andere verving. Mijn eigen opvattingen staan hier buiten. Daar maak ik geen geheim van van die opvattingen, zij kunnen het best worden aangeduid als sociaaldemocratisch. Ik treed dan ook in het strijdperk als ik een racist ontmoet, tegen die racist zelve en tegen zijn verdedigers welk soort mist zij ook rondspuiten om het zicht op de werkelijkheid te belemmeren.

Dunya2
Dunya28 sep. 2016 - 17:21

U bedoelt net zo iets als GeenStijl cs. hun intellectuele volgelingen een spiegel voorhoudt?

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 18:57

Tief op met je onbewezen insinuaties. Ik heb me over Rutte's taalgebruik nergens uitgelaten. Positief noch negatief.

Lagonda2
Lagonda28 sep. 2016 - 19:01

@Dunya 8 september 2016 at 19:21 Nee, zo bedoel ik dat helemaal niet. Reve is geen GeenStijl. @HanvanderHorst 8 september 2016 at 18:50 Ik zie dat u driftig blijft doorgrabbelen in uw verzameling kostbare -ismen en -ieven, in de waan verkerend dat deze u een sluitende duiding omtrent de aard der dingen in de schoot hebben geworpen. Dogma's zijn de krukken van een impotente geest. Jammer. Ik had van een historicus meer literaire veerkracht verwacht. Wat betreft Reve en zijn 'Voor Eigen Erf': Reve heeft nog vóór de openbare voordracht van dit gedicht laten weten dat hij een zeer controversieel en shockerend gedicht ten gehore zou brengen. Omhangen met uiteenlopende politieke en religieuze symbolen (in de opnames die van deze avond zijn gemaakt lijkt hij haast op een post-moderne buutreedner) heeft hij vervolgens plechtig zijn tekst uitgesproken. En lo and behold: als een robot reageert iedereen hevig geshockeerd, precies volgens het voorspelbare patroon. Sterker nog: hij heeft van te vóren al laten weten welke reactie hij van zijn publiek hoopte te zien. Wie dan niet in staat is één en één bij elkaar op te tellen, snapt blijkbaar niet dat Reve hier niet de aanval heeft ingezet op mensen met een kleurtje, maar op starre moralisten die werktuiglijk zwelgen in hun Heilige Gelijk. De hint zit 'm onder andere in de symbolen waar Reve zich mee heeft behangen, want wat heeft de communistische hamer-en-sikkel nou te maken met de tekst van zijn gedicht? Ook de regel over "onze roomblanke dochters" verraadt de dubbele bodem, want Reve hechtte, zoals bekend, weinig waarde aan deze vorm van bekoring. Reve demonstreert hoe amoebe-achtig de gemiddelde mens reageert op stimuli; hoe de mens geneigd is zich zonder na te denken vast te klampen aan allerlei overtuigingen die hem van hogerhand worden aangereikt, in de diepe overtuiging dat-ie 't zelf heeft bedacht. In feite demonstreerde Reve welke mechanieken in de menselijke geest aan de basis liggen van fascistoïde gedrag: het hersenloos belijden van een groepsmoraal begint namelijk met het hersenloos accepteren van andermans morele oordeel. Dát is wat Reve liet zien, en, gelet op uw stuurse antwoorden, blijkt zijn magie tot op de dag van vandaag te werken. Reve was, boven alles, een gnosticus. Verder kan ik helemaal niet opsodemieteren. Ik heb een Nederlands paspoort.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 20:32

Reve demonstreerde hoe hij over de wereld en de mensheid dacht. Er zit een constante van decennia in zijn opvattingen en dat kun je met geen mogelijkheid weglullen al doe je nog zo je best en al probeer je nog zo je eigen levensbeschouwing te verbergen onder allerlei sluiers van gepraat terwijl je anderen er op aan kijkt dat zij er een levensbeschouwing op na houden. Toevallig dat het juist de democratische levensbeschouwing is die je aanpakt en die je voor fascistoïde probeert uit te maken. Het fascistoïde is echter juist bij je held te vinden.

Lagonda2
Lagonda28 sep. 2016 - 22:06

U blijft hangen op de rugnummers, en komt niet tot meta-begrip. Nu trekt u maar de conclusie dat ik de democratische levensbeschouwing zou aanpakken? Eh? Hoe haalt u 't in uw hoofd? U begrijpt 't gewoon niet, of wil 't niet begrijpen. Het gaat Reve niet om 't aanvallen van een levensbeschouwing; het gaat 'm om - let u even op? - het aanvallen van het *dogmatisch belijden* van een levenshouding. Hij heeft zijn leven lang gedemonstreerd hoe kinderlijk eenvoudig het is om buiten de lijntjes te kleuren, om de granieten gelijkhebbers keer op keer ontredderd in hun ideologische sopje te laten gaarkoken. In feite is 't performance art; één grote en voortdurende oproep aan 't mensdom verder te kijken dan 't eigen kleine gelijk. Sommige mensen snappen dat, sommigen blijven in de ivoren toren van hun eigen belachelijke gelijkje zitten, en blijven hun halve waarheid verwarren met de hele. Practical jokes are wasted on the stupid. Verder raad ik iedereen aan zijn slotpleidooi in 't ezelproces te lezen, en u te verbazen over diepgang en rijkdom van zijn innerlijk leven.

Hanvander Horst
Hanvander Horst9 sep. 2016 - 0:19

Reve meende wat hij schreef. Hij heeft zijn levensbeschouwing met ons gedeeld. Dat is geen prettige levensbeschouwing. Het is geen oproep aan anderen om verder te kijken dan het eigen gelijk - waar je trouwens zelf verdomde slecht in bent, Lagonda, maar ik neem je niets kwalijk, het is een expositie van zijn eigen monumentale gelijk, een naargeestig gelijk, maar dat - schreef ik al - heb je bij wel meer grote schrijvers. Er is geen enkele reden om hen op dat punt te sauveren. Gerard Reve koesterde itt zijn geleerde broer abjecte politieke opvattingen.

Molly Sweet2
Molly Sweet29 sep. 2016 - 8:36

Han, als deze persoon ook daadwerkelijk op jouw verzoek 'oppleurt en optieft', waar blijf je dan met je 'elkaar in de ogen kijken en de waarheid vertellen'? En kom nou niet met 'da's maar een uitdrukking, dat moet je niet letterlijk nemen' - als jij het hebben van een Nederlands paspoort al genoeg vindt om iemand een 'Nederlander' te noemen, terwijl iedereen je hier uitlegt dat dat toch wel iets meer vergt dan het letterlijk nemen van een simpel document dat weinig zegt, dan moet je niet zeuren over het feit dat iemand zo'n opmerking ook letterlijk neemt. Dus, nogmaals: als jij werkelijk vindt dat iemand met een andere mening dan de jouwe moet 'optiefen', hoe zie jij dan dat 'elkaar in de ogen kijken en de waarheid vertellen'? Daar is toch echt fysieke aanwezigheid voor nodig, Han. Dus wat wil je nu echt? Discussie of een ander 'de waarheid' vertellen? Je had het een tijdje terug nogal minachtend over 'speaker's corner' in Londen. Hoe idioten daar kwaad staan te schreeuwen en onzin uitslaan, zonder naar een ander te hoeven luisteren. Nou schat, ik vind dat nu eigenlijk precies de plek voor jou. Jij hebt toch geen zin om andere argumenten te overwegen, zelfs niet te respecteren. Jij bent het exacte type voor de 'speaker's corner'. Exact.

Molly Sweet2
Molly Sweet29 sep. 2016 - 8:54

Excuus: het was niet 'oppleuren' maar 'opsodemieteren'. Tja. Wereld van verschil.

Lagonda2
Lagonda29 sep. 2016 - 9:13

Pardon? U spuit blindelings uw dogmatische visie op Reve, ik waag 't daar kanttekeningen bij te plaatsen en een wat breder perspectief te schetsen, en dan is uw primaire reactie: "Joh, sodemieter toch op!". Eh? En dan zou *ik* verdomde slecht zijn in verder te kijken dan mijn eigen gelijk? Owkee... Eigenlijk is 't hilarisch, natuurlijk. Als je een discussie over relatief gelijk vs. dogmatisch gelijk aftrapt met een regel als "Joh, sodemieter toch op!", dan is eigenlijk al alles gezegd wat er te zeggen valt. Keer op keer mist u 't punt, en had als zodanig geen betere demonstratie kunnen geven van wat Reve teweeg probeerde te brengen. Reve stelde dogmatiek op de proef, in de hoop duidelijk te maken hoe snel dogmatiek struikelt over haar eigen gierende pretenties. Dat was, in wezen, zijn missie, en wie zich in zijn levensloop en geschriften verdiept, kan met eigen ogen zien hóe consequent hij zich aan deze missie heeft gewijd. Hij heeft hierover geregeld het achterste van zijn tong laten zien, meermalen gesteld dat hij aan alles twijfelde, dat hij nergens een absolute waarheid zag, dat hij eigenlijk niks geloofde, dat hij voortdurend zocht maar niks had gevonden, en dat hij een broertje dood had aan eenieder die zichzelf aan de hand van allerlei dor beleden "regels" op een moreel voetstuk probeerde te hijsen. Reve was, zelfs in zijn spirituele opvattingen, een vrijdenker, en dogmatiek was zijn vijand, of dat nu religieuze, artistieke of politieke dogmatiek betrof. Zijn wapen was ongrijpbaarheid: het creëren van een ondoordringbaar woud aan tegenstrijdige interpretaties door eindeloos te spelen met meningen, feiten, symbolen, betekenis en toon, totdat alles op losse schroeven staat en hopelijk 't besef zich opdringt dat er geen absolute waarheid kan bestaan, en dat onze kinderlijke aanvechting om steeds maar weer "de absolute waarheid" in steen te willen verankeren, een bespottelijk en gevaarlijk fenomeen is; dat wij gedoemd zijn keer op keer in dezelfde fouten te vervallen zolang zelfbewustzijn omtrent dit punt ontbreekt. Er wordt steeds gewezen op 's mans vermeende ironie, maar hij wás helemaal niet ironisch. Zijn verneukeratief-plechtige toon was noch onoprecht, noch serieus, noch spottend, noch profaan, noch sacraal. Niets van wat hij schreef of zei, is letterlijk te nemen, en zelfs dát niet. Hij liet alles in 't luchtledige hangen: een kwelling voor mensen die zichzelf en hun opvattingen bloedserieus nemen, want een rechtlijnige gelijkhebber heeft onwrikbare ijkpunten nodig. En die weigerde Reve te leveren. Reve is een permanente Rorschach-test, en ieder mens dat zichzelf niet "goed" kan voelen zonder laatdunkende oordelen over "de ander" te vellen, vindt precies wat hij hoopt te vinden, en stelt glunderend en ronkend vast wat voor een verdorven mens die Reve toch is. Zich niet realiserend dat de verdorvenheid waar-ie zo naarstig naar op zoek is, hem door Reve op een presenteerblaadje wordt aangeboden. Het zegt niets over Reve, maar alles over de innerlijke motivaties en schaduwen van de veroordeler. De vermeende verdorvenheid die bij Reve wordt waargenomen, wordt feitelijk geboren uit de obsessies van de veroordeler, die, in zijn hijgerige zoektocht naar, bijvoorbeeld, "abjecte politieke standpunten", door Reve grijnslachend op zijn wenken wordt bediend. En ook u trapt er met boter en suiker in, en rekent Reve af op één van de clownsmaskers die hij geregeld als een soort aas voor ijdele fatsoenrakkers uitwierp. Hun deftige afkeur was voor hem het teken dat-ie beet had. Wéér iemand die stikt in zijn Heilige Waarheid. Wéér iemand die niet zonder z'n pathetische onwrikbare labeltjes en oordeeltjes de dag weet door te komen. Wéér iemand die - aan de hand van een arbitrair maar oh zo gekoesterd waardesysteem - pretendeert een beter mens te zijn dan een ander. En iedereen, behalve de ijdele fatsoenrakker zélf, kan dat zien. Maar ik zie waar de kloof gaapt. Reve schreef vanuit een diep besef van de alles-relativerende eeuwigheid; u besteedt uw tijd aan Droopstoppelig gemuggenzift over dat een Klikturk eigenlijk een Kliknederlander is, en waagt 't zowaar regels van aanbeveling te formuleren over hoe "wij", na uw parel van inzicht omtrent deze syntactische kwestie in diep ontzag tot ons genomen te hebben, voortaan dienen te handelen en te spreken. Hoogst vermakelijk, al vrees ik dat u 't meent. Zoals ik al eerder schreef: I rest my case, en ik zal u verder met rust laten. Ik zie dat 't ten koste gaat van uw nachtrust, en dat is niet mijn bedoeling.

Hanvander Horst
Hanvander Horst9 sep. 2016 - 12:06

Wat Reve dan volgens jou blijkbaar deed is het volgende: hij formuleerde een abjecte mening - zie dat gedicht - in de hoop dat er massaal protest zou komen tegen zulke racistische taal zodat hij daarna dit protest verdacht kon maken als uiting van een onnadenkende horde. Eerst bracht hij dus een mening naar buiten over het zwarte tuig en het tjoekie tjoekiebootje teneinde mensen die daar kanttekeningen bij plaatsen verdacht te maken en in hun integriteit aan te tasten. Ik weet het niet, ik denk dat hij gewoon zijn extreem-rechtse overtuigingen ventileerde. Van een geraffineerdheid zoals door Lagonda verondersteld, verdenk ik hem niet. Ik stel wel vast dat Lagonda hetzelfde spel speelt als in d'r teksten worden geschetst. Ik stel ook vast dat bij Lagonda en medestanders een gebrekkige kennis van gemeenzaam Nederlands overheerst. "Ga toch gauw weg" en "Sodemieter op" willen niet zeggen dat de aangesprokene moet vertrekken. Deze uitdrukkingen hebben een overdrfachtelijke betekenis. Aangezien we niet in de vierde klas van de lagere school zitten, heb ik geen zin die overdrachtelijke betekenis uit te leggen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2016 - 23:40

"ik stel ook vast dat bij Lagonda en medestanders een gebrekkige kennis van gemeenzaam Nederlands overheerst.". Die conclusie deel ik niet. Ze zijn het niet met u eens.

Lagonda2
Lagonda210 sep. 2016 - 10:31

Kijk aan! U houdt inmiddels rekening met de mogelijkheid dat Reve wellicht méér in zijn mars had dan u in eerste instantie vermoedde, al acht u deze mogelijkheid uitermate klein. Maar u blijft nadenken in exoterische termen, in termen van een emanente grootheid die de massa oproept tot protest. Reve was daar helemaal niet in geïnteresseerd. Sterker nog: het was juist die platte, stompzinnige kuddegeest waar Reve zo fel tegen gekant was. Hij daagde zijn publiek juist uit tot het aangaan van een esoterisch proces; een hoogstpersoonlijke transformatie van het ínnerlijk, een transformatie die per individu verschilt, en dus per definitie niet "als groep" beleefd kan worden. Dit grote verschil tussen het emanente en het immanente ligt overigens ook aan de basis van het beruchte Ezelproces. Reve probeert de mens keer op keer ervoor te waarschuwen de antwoorden over je raadselachtige bestaan niet buiten jezelf te zoeken, omdat je dan direct 't gevaar loopt de soevereiniteit van je innerlijk uit handen te geven aan de zoveelste potentaat. Met alle gevolgen van dien. Niet in de val trappen van een Grote God of Grote Leider, die met veel machtsvertoon en een grote bek het recht opeist om voor jou eens even de wereld te verklaren, maar juist naar binnen schouwen, en op zoek gaan naar "het diepst verborgene, meest weerloze, allerwezenlijkste en onvergankelijkste in onszelf". Want dáár, en alleen dáár, kan het individu vrede sluiten met zijn bestaan. Dit totale gebrek aan kennis over esoterische processen is trouwens *de* grote weeffout in het progressieve mensbeeld, en is tevens *de* hoofdreden dat al die Grote Linkse Denkers de gevolgen van hun maatschappelijke experimenten volkomen verkeerd hebben ingeschat. Een mens is veel méér dan een inwisselbare grootheid in een sociale groep. Een mens reageert op veel méér prikkels dan enkel de prikkels die voortkomen uit allerlei buiten-de-mens-geplaatste sociaal-economische processen. Maar het belang en de kracht van deze innerlijke prikkels wordt door progressieve denkers meestal niet gezien, voor zover het bestaan ervan zelfs niet glashard wordt ontkend. Dit is de reden dat 't communisme op een drama is uitgelopen, en het is tevens de reden dat het multiculturalisme op een vergelijkbaar drama aan het uitdraaien is. Reve zag dat haarscherp, en het is op dát snijpunt, de grens dus tussen exoterische en esoterische processen, waar u het belang van Reve's literatuur dient te plaatsen. "Van een geraffineerdheid zoals door Lagonda verondersteld, verdenk ik hem niet." Kom nou. Reve wordt gerekend tot één van de grootste schrijvers van de 20ste eeuw. Hij heeft de prachtigste zinnen geschreven die in de Nederlandse literatuur te vinden zijn. Regel na regel weet hij woordkeus, formulering, klank, metrum, betekenis en symboliek op een uiterst vernuftige wijze met elkaar in balans te brengen. Verder heb ik hierboven in 't kort uit de doeken gedaan welke ideeën achter zijn werk schuilgaan. Ideeën die, overigens, al eeuwenlang op papier worden gezet, en waar Reve aantoonbaar kennis van heeft genomen. Ik noemde hem niet voor niets een gnosticus. Maar ondanks zijn kundige schrijversschap en rijke geestelijke bagage, wenst u vol te houden dat-ie eigenlijk maar wat deed?

Hanvander Horst
Hanvander Horst11 sep. 2016 - 19:40

Dat is een misverstand, Lagonda. Ik ga er juist van uit dat Reve meende wat hij schreef en ook precies wist wat hij deed. Als hij dat schrijft over "gooi al dat zwarte tuig" eruit, dan meende hij dat en ook als het ging om het tjoekie tjoekiebootje naar takkie takkieland. Hij was volstrekt serieus. Jij voegt hier bovendien aan toe dat hij dit deed om protest uit te lokken waarna hij de integriteit van degenen die van zulke opvattingen niet zijn gediend, in twijfel kon trekken, hen verdacht kon maken als de ware vijanden van de vrijheid. Welnu, misschien was Reve wel zo doortrapt en geraffineerd. Het aanwijzen van zondenbokken had hij natuurlijk van huis uit meegekregen evenals het verdedigen van harde maatregelen tegen deze zondebokken. Hij is alleen van zondebok gewisseld. Alles wat je over gnosis schrijft, en over esoterische denkprocessen heeft niets te maken met het feit dat Reve nu en dan racistische teksten publiceerde. Dat maakt hem er geen minder groot schrijver om. Maar hij publiceerde wel racistische teksten. En ik vind ook nog dat dit moet kunnen. Ik meen wel dat racistische teksten niet onweersproken moeten blijven en dat het best een aardig idee is om racistische teksten racistische teksten te noemen. Reve is een van onze grootste schrijvers. Hij publiceerde graag racistische teksten en wat dat betreft hoort hij thuis in het rijtje Celine en Mishima, hoewel die natuurlijk wel een of twee divisies hoger speelden.

Lagonda2
Lagonda212 sep. 2016 - 12:39

Duidelijk. You just don't get it. Kan gebeuren.

omaoeverloos
omaoeverloos8 sep. 2016 - 10:57

Zijn nationaliteit is niet van belang, hij klikt en hij klakt, hij hoort bij het hersenloos juichvolk wat blij achter elke volksmenner aanmarcheert.

kamans
kamans8 sep. 2016 - 10:35

Wat Han van der Horst nu precies duidelijk wil maken met de processen tegen schrijvers als Hermans en Reve is me niet helemaal duidelijk. Naar aanleiding van het proces tegen W.F. Hermans en dat tegen Reve leeft bij velen de overtuiging dat uitspraken gedaan door een romanpersonage per definitie onbestraft (horen te) blijven omdat zij niet aan de schrijver kunnen worden toegerekend. Dat is een misvatting, blijkt uit HR 9-10-2001, NJ 2002, 76. In dit arrest stelt de Hoge Raad dat een eventueel beledigende passage niet op zichzelf staat maar in samenhang met de overige inhoud van de roman moet worden beschouwd: ‘Daarbij dient met name gelet te worden op de aard en de strekking van de roman en de plaats die de betreffende passage daarin inneemt’. De historicus vermoedt dat Sayilgan geen weet heeft van deze processen maar is zelf dus ook niet helemaal up to date en een beetje blijven hangen in de 20e eeuw. Voor wat betreft Sayilgan die aangifte deed - dit kun je verachtelijk vinden maar zowel naar Nederlands als naar Turks recht bestaat de mogelijkheid om aangifte te doen vanwege belediging. Zowel Sayilgan als Umar hebben een dubbel paspoort dus hij kan zowel een strafvervolging in Nederland als in Turkije tegen Umar (proberen)in (te) stellen. Als hij van mening is dat een aanklacht meer kans maakt in Turkije is dat zijn goed (democratisch) recht. Wanneer mensen dit onwenselijk vinden moet men zich liever buigen over de wetgeving hier te lande inzake belediging en kijken of die nog van deze tijd is, dan wel zich buigen over de wenselijkheid van het twee paspoortenmodel (dat het mogelijk maakt in verschillende rechtsgangen te shoppen

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 12:54

Dat kan allemaal wel wezen maar dat verhindert mij niet dit optreden als onnederlands te veroordelen. Ik wou eigenlijk opschrijven dat dit gedrag iemand tot een lul en een verrader maakt maar dat vond ik toch wel een beetje grof. Wat volgens het recht mag, maakt iets nog niet moreel aanvaardbaar of passend in wat ik maar de Nederlandse traditie van vrijzinnigheid noemt.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 12:56

Nog iets. Ik zou het vreemd vinden als iemand met een andere nationaliteit dan de Turkse geen aangifte zou kunnen doen in Turkije, Het gaat er immers om dat je de autoriteiten wijst op een overtreding van de wet en erbij vertelt wie dat volgens jou gedaan heeft.

Gammana
Gammana8 sep. 2016 - 13:12

Ik denk eerder dat Turkije nog maar eens naar hun wetgeving moet kijken, al gaat dat natuurlijk nooit gebeuren. Wat u zijn goed recht noemt kan nog wel eens een vervelend precendent zetten. In sommige landen is afvalligheid verboden en reden tot (dood)straf. Een Nederlandse Pakistaan met een dubbel paspoort kan dus ook een andere Nederlandse Pakistaan gaan lopen verlinken als die van zijn geloof af wilt. Zo kunnen we onze vrije samenleving wel opdoeken als mensen met een dubbele nationaliteit gewoon terug vallen op de middeleeuwse wetgeving uit het land van oorsprong.

willemb2
willemb28 sep. 2016 - 10:28

Onzin. Ook hij bewijst een Turk te zijn met een Nederlands paspoort. En dat is helemaal niet erg. Hij bevindt zich slechts in het verkeerde land. En daar heeft hij zelf duidelijk meer last van dan de meeste Nederlanders.

Peter_K2
Peter_K28 sep. 2016 - 10:07

Ooit zijn er gastarbeiders tot ons land toegelaten om creperende industrieën proberen te redden met goedkope arbeidskrachten. Toen die creperende industrieën alsnog over de kop gingen bleven de "gast"-arbeiders hier hangen, terwijl zij geen arbeid meer hadden. Zodoende werd het woord "gastarbeider" een leugen richting het Nederlandse volk. Later bleken er problemen te zijn met hen, en om die op te lossen is vanuit de Nederlandse overheid als oplossing bedacht om hen een Nederlands paspoort te geven, zodat zij Nederlanders zouden worden. Die "oplossing" blijkt nu, als zoveel andere "oplossingen", helemaal niet gewerkt te hebben. Deze mensen hebben nu wel (naast hun originele paspoort) een Nederlands paspoort (er bij), maar ze zijn helemaal geen Nederlander geworden. Ik denk dat dit soort dubbele loyaliteitsproblemen veroorzaakt wordt door de dubbele paspoorten. Het hebben van dubbele paspoorten moet voor streepjes Nederlanders even actief bestreden worden zoals dat voor autochtonen gedaan wordt. Turken kunnen, anders dan Marokkanen, overigens afstand doen van hun Turkse paspoort. Hen kan dus gewoon de keuze voorgelegd worden.

3 Reacties
Jennemen
Jennemen8 sep. 2016 - 10:28

"Turken kunnen, anders dan Marokkanen, overigens afstand doen van hun Turkse paspoort. Hen kan dus gewoon de keuze voorgelegd worden." Alleen moet Turkije wel toestemming geven. Het is een verzoek dat je doet. En dat moet wél goedgekeurd worden. En echt toeschietelijk zijn ze er niet mee. Vreemder is dat de NL-overheid nog steeds de keuze (toe)laat om kinderen, die in Nederland zijn geboren, de nationaliteit van de ouders over te laten nemen, al dan niet naast de Nederlandse.

RU486
RU4868 sep. 2016 - 11:24

Moet even ingrijpen in dat verhaal over de gastarbeiders. In de oorlog werd al het plan opgevat om na de tweede wereldoorlog 'gastarbeiders' in de zin van het woord naar Europa en uiteraard Nederland te halen voor de voorziene heropbouw van de landen. Door Nederland werden er in wat wij nu noemen uitzendburo's welke in Marokko en Turkye gevestigd waar mannen , vooral mannen, geronseld werden om in Nederland te komen helpen. De eersten bleven ook gewoon een jaar en konden toen weer vertrekken. Er werd gewoon een nieuw blik gastarbeider opengetrokken en dat herhaalde zich telken male. Op enig moment vonden de werkgevers dat wel lastig. De werknemers moesten worden opgeleid en na hun opleiding konden ze gaan werken. De werkgevers, lees het goed de werkgevers, vonden het allemaal maar niets die één-jarige contracten. Het koste opleiding en daardoor minder productiviteit door al maar weer nieuwe mensen op te leiden. Ook toen was geld/kosten al heel belangrijk. Op aandringen van de werkgevers werd er dan ook besloten om die 'gastarbeiders' langdurige contracten aan te bieden en uiteindelijk vaste aanstellingen. De PvdA was daar mordicus op tegen omdat zij vonden dat arbeidsplaatsen geblokkeerd gingen worden door deze arbeiders. Het was juist het meest miserabele kabinet na de tweede wereldoorlog wat gehoor gaf aan de wensen van de werkgevers. Het kabinet v Agt/Wiegel. Van dit kabinet werd ook wel gezegd dat v Agt het raampje in het torentje open hield, en Wiegel het geld door dat raampje met bakken tegelijk naar buiten gooide. Het was de PvdA die toen aandrong op menselijk omstandigheden, en als de arbeider dan toch hier moesten/mochten blijven, pleitte voor gezinshereniging, normale huisvesting en het geven van een Nederlands paspoort. En dat gezeik over de loyaliteit als je twee paspoorten hebt, dat is een domme aanname. Wat het afstand doen van het Turkse paspoort betreft. Laat die mensen dat gewoon houden. Stel dat ze daadwerkelijk een keer terug willen, dan ontlopen ze het hele gedoe met emigratie/immigratie. Wel zo handig.

Peter_K2
Peter_K28 sep. 2016 - 14:17

@Jennemen Nederland zou kunnen helpen om van dat paspoort af te komen. Turkije houdt zichzelf óók bepaald niet in bij het opkomen voor wat zij denkt dat haar belangen zijn. @RU486 “In de oorlog werd al het plan opgevat om na de tweede wereldoorlog ‘gastarbeiders’ in de zin van het woord naar Europa en uiteraard Nederland te halen voor de voorziene heropbouw van de landen.” Na de oorlog heeft koningin Juliana in 1979 in haar troonrede verklaart: “Nederland is vol, ten dele overvol.” Nederland voerde destijds een actieve emigratie politiek, een aantal van mijn ooms leeft nu dan ook in Australië. “Door Nederland werden er in wat wij nu noemen uitzendburo’s welke in Marokko en Turkye gevestigd waar mannen , vooral mannen, geronseld werden om in Nederland te komen helpen.” Ten eerste zijn de meeste gast arbeiders op eigen initiatief naar Nederland gekomen. Ten tweede gebeurde het ronselen in Marokko door de Marokkaanse regering. “Het was de PvdA die toen aandrong op menselijk omstandigheden, en als de arbeider dan toch hier moesten/mochten blijven, pleitte voor gezinshereniging, normale huisvesting en het geven van een Nederlands paspoort.” In Singapore hebben ze óók gastarbeiders. Als die geen arbeid hebben mogen ze weer ophoepelen. Dat is vrij logisch ook: het ligt in het woord besloten. “En dat gezeik over de loyaliteit als je twee paspoorten hebt, dat is een domme aanname.” Turken kunnen zichzelf nu eenvoudig als Turk blijven zien. Als je geen Turks paspoort meer hebt, en een visum moet kopen als je Turkije bezoekt, wordt moeilijker om jezelf dat voor te blijven houden. Is dit werkelijk zo moeilijk in te zien? “Wat het afstand doen van het Turkse paspoort betreft. Laat die mensen dat gewoon houden. Stel dat ze daadwerkelijk een keer terug willen, dan ontlopen ze het hele gedoe met emigratie/immigratie. Wel zo handig.” Als ze geen Turks paspoort meer hebben, en ze toch in Turkije willen gaan wonen, dan kan dat gewoon. En als ze dan een Turks paspoort willen hebben, dan kunnen ze dat aanvragen. Het is echter wel zo dat als ikzelf een andere nationaliteit zou krijgen Nederland actief mijn Nederlanderschap intrekt, dat zou dan ook voor hen gaan gelden.

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 sep. 2016 - 9:58

Als je klikt bij de Nederlandse autoriteiten ben je een klik-Nederlander. Als je klikt bij de Turkse autoriteiten ben je een klik-Turk. Moeilijker is het niet.

7 Reacties
MarcoG
MarcoG8 sep. 2016 - 10:53

Wat als ik als Nederlandse-Nederlander nu bij Turkije had geklaagd? Hoe kan ik dan opeen een klik-Turk zijn?

Nick Ros
Nick Ros8 sep. 2016 - 11:11

Hij is zowel klik-Nederlander als een klik-Turk, dankzij dat dubbele paspoort. Ooit noemden ze dat een NSB'er.

Nick Ros
Nick Ros8 sep. 2016 - 11:15

Dit is toch veel erger dan 'minder Marokkanen'.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon8 sep. 2016 - 11:17

Mee eens. Ik zou de begrippen nog iets willen preciseren. Beter is te spreken van een "klik-Nederlander met de Turkse nationaliteit" en een "klik-Turk met de Nederlandse nationaliteit". De term "klik-Turk" is verwarrend omdat daar ook de vele klik-Turken in Turkije zelf mee kunnen worden bedoeld.

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 sep. 2016 - 13:05

MarcoG 8 september 2016 at 12:53 Als u het ooit zover laat komen dan is dat inderdaad een vraag die u zich mag stellen.

Nick Ros
Nick Ros8 sep. 2016 - 14:44

Gadfly. Dan gewoon een TurkieNSB'er.

Zandb
Zandb8 sep. 2016 - 15:09

Nick: de definitie van een NSB-er (zo ze ooit de leden van de NSB noemden) is absoluut niet dat iemand een Nederlands en een ander paspoort heeft. En waarom is aangifte doen van een strafbaar feit erger dan een strafbaar feit plegen?

opdebank
opdebank8 sep. 2016 - 9:57

Een kliknederlander. Klikken over zwarte Piet, Over geert wilders. Over slavenarbeid van 150 jaar geleden. Over Ebru. Over het weigeren van een verblijfsvergunning. Over aanhoudingen door de politie. Over tweetjes op social media. Altijd weer die Nederlanders. Erg he!

1 Reactie
Zandb
Zandb8 sep. 2016 - 12:47

opdebank: Klikken: Aangifte doen, klokkenluiden, een klikkend geluid maken, doorvertellen wat iemand gedaan heeft aan iemand die daar straf voor kan geven, aanbrengen, op een muis drukken, al dan niet anoniem de politie inlichten, iemand verlinken, verraden, het goed met iemand kunnen vinden, al dan niet terecht iets strafbaars melden ..... Er zijn Nederlanders die dat doen. Inderdaad. Erg hè?

Sfinx2
Sfinx28 sep. 2016 - 9:53

Huseyin heeft een Nederlands en Turks paspoort. Hij is dus beide vanuit juridisch oogpunt. Ben benieuwd wat zijn antwoord is op vraag of hij zich Nederlander voelt of Turk. Denk dat ik het antwoord weet en dat hij zich (meer) Turk voelt. Types als Huseyin Nederlander noemen in een kwestie waarin zij zichzelf als Turk profileren doet gekunsteld aan. In mijn ogen is hij een klikturk.

rechtdoorzee
rechtdoorzee8 sep. 2016 - 9:51

Nederlanders hebben niets te klikken richting Turkije ,Turken wel . Klikturk lijkt mij dus gepast.

1 Reactie
geen-mening
geen-mening8 sep. 2016 - 10:11

@ Han maar ook Turk....

Willem D2
Willem D28 sep. 2016 - 9:47

De heer Huseyin Sayilgan beschouwt zichzelf toch vooral als Turk. Hij is nu een typisch voorbeeld van de loyaliteitsproblemen die kunnen ontstaan bij een dubbele nationaliteit.

12 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 9:54

Het kan me niet schelen hoe de heer Sayilgan zich beschouwet. Hij is Nederlander.

Gammana
Gammana8 sep. 2016 - 10:11

Op een papiertje na is er niets Nederlands aan die man..

geen-mening
geen-mening8 sep. 2016 - 10:13

@ Han maar ook Turk.... Dus wat is het nu?

Achterberghen2
Achterberghen28 sep. 2016 - 10:17

Ook Turk, Han.

kindval
kindval8 sep. 2016 - 10:32

Han..hij is Nederlander Maar hij is ook Turk... Afschaffen die dubbele paspoorten!

Datmeenjeniet...
Datmeenjeniet...8 sep. 2016 - 10:34

Als hij in Turkije is geboren, was hij eerst Turk. Daarna is hij pas (tevens) Nederlander geworden.

Willem D2
Willem D28 sep. 2016 - 10:44

Hij heeft een Turks paspoort en is dus een Turk (Zie hier de welles nietes discussie die je kan krijgen met twee paspoorten)

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer8 sep. 2016 - 11:09

Han hij is net zo goed Turk als Nederlander, daarom ook verplicht Turkse dienstplicht, en kan dus aan cherry picking doen, doet dat dan ook. Mijn vrouw, van oorsprong Duits, verloor meteen haar nationaliteit toen ze koos voor het Nederlandschap. Dat is een rechtsongelijkheid waar de overheid eens een eind aan moet maken. Stel dat Turkije in de verre toekomst lid wordt van de EU. Waarom mag een Turk met een Nederlands paspoort tweemaal stemmen en ik maar één keer. Dat er landen zijn waar het onmogelijk/ moeilijk is de oorspronkelijke nationaliteit op te geven is niet een Nederlands probleem. Gewoon geen Nederlands paspoort verstrekken in dat geval en verblijven in Nederland op basis van een verblijfsvergunning. Iets zegt mij dat die landen dan heel snel zullen inschikken.

Buzzer
Buzzer8 sep. 2016 - 11:29

Waar zijn loyaliteit ligt valt toch moeilijk weg te poetsen. Voor iemand met 2 paspoorten die zich veel meer Turk voelt dan Nederlander is het woord NSBTurk of klikTurk toch echt een betere term dan klikNederlander.

Nagus
Nagus8 sep. 2016 - 11:58

@ Hanvanderhorst. Dan zou de Nederlandse staat deze hedendaagse nsb'er wellicht ook kunnen vervolgen voor het uitleveren van een andere Nederlander aan een vreemde mogendheid.

Zandb
Zandb8 sep. 2016 - 15:12

Nagus: U raaskalt: Als u het verschil tussen "aangifte doen" en "uitleveren" nog niet kent of wil kennen .......

Vergilius2
Vergilius28 sep. 2016 - 19:42

Gezien hoe Erdogan cs met Gulanisten menen om te kunnen gaan, zij worden immers gezien als landverraders, moge het duidelijk zijn dat ze Ebru Umar ook niet willen laten wegkomen met een taakstrafje of boete.

Anonymous3
Anonymous38 sep. 2016 - 9:47

Vroeger had je in de jaren veertig ook kliknederlanders. NSB ers waren het. Dus deze Nederlander is in feite niets meer dan een moderne aanhanger van een variant van de NSB, bij de NSB lag de loyaliteit bij een schreeuwer in Duitsland en bij de AKP aanhangers ligt dat bij Erdogan. Er is echter wel een essentieel verschil. En dat is dat deze Nederlandse AKP aanhangers actief mede schuldig zijn aan het in het zadel helpen van Erdogan omdat elk persoon met dubbel paspoort in feite ook dubbel mag stemmen. Men kan dus 2 regimes in het zadel helpen! En als het een EU lid was, dan mag men dus ook 2 keer stemmen per periode voor een EU parlement! Ik daag u uit meneer van Der Horst, om daar u zich eens in te verdiepen. Want de NSB ers hadden niet deze luxe. Mischien een aanleiding om het hebben van een zogenaamde dubbele nationaliteit aan zekere banden te leggen. Ik ben heel benieuwd.

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 9:55

Er zijn ook Turken die tegen Erdogan hebben gestemd.

Gammana
Gammana8 sep. 2016 - 9:56

HanvdH heeft persoonlijk belang bij de dubbele nationaliteit dus die zal daar niet objectief naar kijken.

geen-mening
geen-mening8 sep. 2016 - 10:06

@ Han die zijn net zo erg. Als je Nederlander bent stem je niet voor verkiezingen in Turkije, daar heb je namelijk niks mee te maken. En al helemaal niet in Nederland (bijv. in Ahoy wat je van de week nog probeerde te ontkennen).

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 10:19

Gammana, verklaar je nader of verdwijn.

Gammana
Gammana8 sep. 2016 - 13:19

@HanvanderHorst Las ik laatst niet dat jouw zoon een dubbele nationaliteit geniet...

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 sep. 2016 - 18:53

Nee, dat las je niet. Er stond iets geheel anders.

[verwijderd]
[verwijderd]8 sep. 2016 - 9:44

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
RU486
RU4868 sep. 2016 - 11:29

Dat is al eeuwenlang zo bij de Nederlanders na het instorten van de VOC

Vergilius2
Vergilius29 sep. 2016 - 19:17

RU486 Ik vrees dat de meeste Nederlanders geen weet (meer) hebben van dat gebeuren.

geen-mening
geen-mening8 sep. 2016 - 9:41

Het klopt juridisch misschien wel maar als je geen enkele binding hebt met Nederland behalve een papiertje ben je gewoon geen Nederlander. Als het loopt als een eend (turk), het praat als een eend (turk), dan is het eend. Verder zou ik graag willen herhalen wat ik eerder al gezegd heb: Als die lui net zoveel tijd en energie hadden gestoken in integreren als in kennis op doen over het land van hun voorouders waar ze 4 weken per jaar in de zomer zijn was dit hele probleem er niet geweest. Een papiertje maakt je niet tot wat je bent, je gedrag doet dat.

Gammana
Gammana8 sep. 2016 - 9:41

De term is niet belangrijk het gaat erom dat dit een heel eng figuur is, die cherry picked welke rechtstaat het beste zijn doel dient om zo mensen met een mening vast te kunnen zetten. Het zoveelste bewijs dat dubbele nationaliteiten ons meer ellende oplevert dan het waard is.

1 Reactie
M4
M48 sep. 2016 - 14:56

Krijgen we van jou, meestal zeg ik u, nog even te horen waarom dhr. van der Horst persoonlijk belang bij dubbele nationaliteiten zou hebben?

Martin007
Martin0078 sep. 2016 - 9:40

Goed gezegd, Han, het is een NEDERLANDER. En dus begin ik er weer over. Een NEDERLANDER (alle "Turken" en "Marokkanen") kun je niet het land uit zetten.

2 Reacties
Nagus
Nagus8 sep. 2016 - 12:02

Wel als hij ook nog een ander paspoort heeft en zoals deze man doet niet alleen spion is voor een vreemde mogendheid, maar ook nog landgenoten probeert uit te leveren aan deze vreemde mogendheid.

Robert Follon
Robert Follon8 sep. 2016 - 12:17

Wie beweert dat we deze kliknederlander/-turk het land moeten uitgooien?

Paul250371
Paul2503718 sep. 2016 - 9:29

Kliknederlander is inderdaad beter van toepassing en dat begrip heeft ook een lange Nederlandse traditie.

2 Reacties
Jennemen
Jennemen8 sep. 2016 - 10:16

Nee. Klik Turk. Anders had hij gewoon bij het "politiebureau op de hoek" aangifte gedaan. Nu is hij speciaal naar het Turkse consulaat gegaan om via een machtiging aangifte te doen in Turkije. Moet jij eens proberen als Nederlander. De NSB was gewoon een Nederlandse organisatie in Nederland. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal-Socialistische_Beweging

Gammana
Gammana8 sep. 2016 - 12:26

Wat een domme opmerking, het gaat hier om een Turk die een ander in de cel probeert te krijgen.

LisanneW
LisanneW8 sep. 2016 - 9:17

Ja dat zou zo moeten zijn echter Huseyin Sayilgan voelt zich overduidelijk meer Turk dan Nederlander. De grote vraag blijft, waarom vind hij Nederland zo leuk dat hij er blijft wonen? Gezien zijn lachwekkende antwoorden en gedrag gisteren aan tafel bij Pauw heeft hij niets maar dan ook helemaal niets in een westerse wereld te zoeken. Dit gevaarlijke soort gedijt blijkbaar beter in een land met een ouderwetse dictator/sultan.

StevigeMening
StevigeMening8 sep. 2016 - 9:17

Goed artikel!

Patrick Faas
Patrick Faas8 sep. 2016 - 9:14

“Pleur toch op” Er is een verschil tussen "ga weg" en "ga terug." Het tweede impliceert dat iemand ergens anders vandaan komt. Dat is niet altijd toepasselijk. Maar het eerste kan men aan iedereen zeggen, bijvoorbeeld als iemand zich elders beter thuis lijkt te voelen. Vaak is aan Nederlandse communisten gezegd: "Verhuis maar lekker naar de Sovjet Unie" zonder dat dit impliceerde dat die Nederlanders op een of andere manier Russen zouden zijn.

Piet de Geus
Piet de Geus8 sep. 2016 - 9:11

Toch is de term klikturk de juiste. Hij gebruikt immers zijn (en Umars) Turkse paspoort om in Turkije te gaan klikken. Waarbij het extra wrang is dat Umar niet uit vrije wil over dat Turkse paspoort beschikt. Sayilgan maakt er dus ook nog eens misbruik van dat Umar geen afstand kan doen van haar Turkse nationaliteit. Dat maakt die snackbarnederlander dubbel fout.

1 Reactie
Sardar2
Sardar28 sep. 2016 - 11:56

@ Piet de Geus 8 september 2016 at 11:11 Met je oordeel kun je geen broodje kaas kopen! Juridisch zit de meneer erg Nederlands in elkaar en Ebru is op zijn Turks “fout”. Men kan niet blijven hele döner eten en de dönermaker aan alles en wat uitmaken! Ebru Umar wilt graag allebei tegelijk! Wie is realistisch of pragmatisch bezig? In plaats van mensen (Neder-Turken) zwart maken is het beter als Ebru Umar zich richt tegen het recht op dubbele paspoort.

Mark Gh
Mark Gh8 sep. 2016 - 9:09

"In dit land klagen we geen mensen bij de rechter aan omdat zij iets zeggen wat ons niet bevalt. Dan gaan we oog in oog staan en zeggen elkaar de waarheid. Aanbrengen en klikken – zeker bij buitenlandse koddebeiers – is achterbaks." Han van der Horst zet hier even 6000+ mensen op hun nummer. Verder ben ik niet eens met de stelling dat Sayilgan een Nederlander is, dat is niet meer dan een juridisch feit. Het Nederlanderschap behelst meer dan het bezitten van de nationaliteit - het is ook houding en gedrag. Wat die laatste dingen betreft is deze meneer 100% Turk en zo mogen we hem dus ook best benoemen.

9 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus8 sep. 2016 - 10:38

"dat is niet meer dan een juridisch feit" Wat meer dan dat behelst het Nederlanderschap dan? "het is ook houding en gedrag" Er even van afgezien dat dat onmeetbare grootheden zijn: hoe noem je iemand dan die slechts over de Nederlandse nationaliteit beschikt en wiens gedrag ook nogal afwijkt van wat jij als Nederlands ziet?

Frans Akkermans
Frans Akkermans8 sep. 2016 - 11:25

"Het Nederlanderschap behelst meer dan het bezitten van de nationaliteit – het is ook houding en gedrag." En door welke houding en gedrag wordt je dan een echte Nederlander? Er zijn nog al wat verschillen onder Nederlanders in hun houding tegenover bijvoorbeeld de staatsvorm, vrijheden als die van godsdienst, expressie, vereniging en vergadering, andere grondwettelijke onderwerpen. Ik ken menige Nederlander die geen kwaad geweten heeft gekregen bij belastingontduiking, zwart werken, sociale verzekeringsfraude. U gaat ze de maat nemen?

Datmeenjeniet...
Datmeenjeniet...8 sep. 2016 - 12:56

Piet, daar zijn heel veel (scheld)woorden voor. Zoals die ene achternaam die Rutte niet meer gaat gebruiken. Heeft hij beloofd...

Piet de Geus
Piet de Geus8 sep. 2016 - 13:30

"daar zijn heel veel (scheld)woorden voor" De vraag is natuurlijk of je dan ook van die mensen die huns ondanks beweren trots op Nederland te zijn zegt dat ze geen Nederlander zijn omdat ze zich daar niet naar gedragen.

Mark Gh
Mark Gh8 sep. 2016 - 13:31

Piet: van zulke mensen wordt vaak gezegd: "die gedragen zich onnederlands." Om even bij de context van dit verhaal te blijven, Han geeft al goed weer wat "Nederlands" gedrag was geweest: "In dit land klagen we geen mensen bij de rechter aan omdat zij iets zeggen wat ons niet bevalt. Dan gaan we oog in oog staan en zeggen elkaar de waarheid."

Piet de Geus
Piet de Geus8 sep. 2016 - 15:30

"van zulke mensen wordt vaak gezegd" En waarom zeggen we dat niet van Groningers, Limburgers, Brabanders en Zeeuwen als ze iets doen wat ons niet bevalt? "Han geeft al goed weer wat “Nederlands” gedrag was geweest" Dan hebben al die mensen die aangifte tegen Wilders hebben gedaan zich kennelijk ook on-Nederlands gedragen. Net als iedereen die op hem stemt overigens.

Mark Gh
Mark Gh8 sep. 2016 - 17:52

De mensen die aangifte deden zeer zeker ja.

Piet de Geus
Piet de Geus9 sep. 2016 - 17:19

"De mensen die aangifte deden" Je hanteert weer eens het cafetariamodel. Moeten we dat on-Nederlands noemen of juist typisch Nederlands?

Mark Gh
Mark Gh10 sep. 2016 - 7:31

Onnederlands. Hoezo hanteer ik het cafetariamodel? Ik ben volgens mij erg consequent in het stellen dat aangifte doen voor belediging onnederlands is.