Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Sywertiaanse rechtvaardiging voor Testen voor Toegang

  •  
08-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
Opening coronaproef-teststraat van GGD Amsterdam en TNO

© Koen van Weel

Een boer en een zog hebben nooit genoeg
Onlangs schreef ik over het bizarre tafereel bij de Stichting Open Nederland, ‘het systeem’, achter Testen voor Toegang. Zoals ik wel vaker zie is het gebrek aan zelfreflectie stuitend, maar daarnaast verbaas ik mij elke keer dat de zogenaamde leiding bij dit soort initiatieven geen flauw benul heeft hoe men dit een strategische opzet moeten geven die de samenleving verder brengt.
Voorzitter van Open Nederland Pier Eringa wordt omschreven als een joviale boerenzoon uit een gezin met zes kinderen. Hij staat bekend als een aanpakker. ‘Ik schaam me er soms voor bij de overheid te werken’, zei hij ooit in het AD bij zijn vertrek van ProRail. Eringa is een competitiedier, deelt altijd harde kritiek uit aan de overheid en blijft niet lang op dezelfde werkplek rondhangen. Mede dankzij zijn uitgesproken media-optredens en opruiing bij de politiek, weet hij vaak het een en ander voor elkaar te krijgen.
Hoewel er na het terugdraaien van de versoepelingen veel minder werd getest, kregen de ingehuurde bedrijven nog altijd veel geld toegeschoven. Een boer en een zog hebben nooit genoeg, zeggen ze dan op het platteland. ‘De brandweer betalen we ook niet per gebluste brand’, luidt de rechtvaardiging van Eringa. Klinkt dit je allemaal niet héél herkenbaar in de oren? Het is een Sywertiaanse uitspraak.
Curieus is het ook wel. Want 78 procent van het personeelsbestand van de brandweer, brandbestrijding en hulpverleningen, bestaat uit vrijwillige krachten. De overige 22 procent zit in dienst, zo meldt het Centraal Bureau voor Statistiek. “Grote verschil: De brandweer heeft geen winstoogmerk. En Testen voor Toegang wél”, gaf SP-kamerlid Renske Leijten terecht aan.
De verantwoordelijkheid ligt bij de stichting om namens de overheid het toegangstesten te regelen, zodat wij weer veilig sociale activiteiten en evenementen kunnen bezoeken. Daarvoor hebben Pier en het bestuur van de Stichting Open Nederland een bedrag van tussen de 500 á 700 miljoen euro gestort gekregen, waarbij zij zelf net als onze kapitalistische koorknaap claimen dat hun werkzaamheden zonder commerciële doeleinden zijn. Maar als je het bastion van de elf wattenstaafcowboys onderzoekt, dan blijkt dat niet te kloppen: CovidTest Nederland en Speed Covid Test stampten allebei het afgelopen jaar ruim 22 commerciële teststraten uit de grond, waarbij één poseert met oud-voetballer Glenn Helder als ‘fan’, om vervolgens nog even te pitchen dat bedrijven hun medewerkers kunnen laten sneltesten met korting.
Dit zijn dus niet als de brandweer voornamelijk vrijwilligers, maar eerder kapitalisten die uit zijn op winst. Ze verdienen nu gezamenlijk zo’n miljoen euro per dag. En daar heeft zowel de boerenzoon als de koopman geen bezwaar tegen. Ze vergaren hun rijkdom over de rug van een ander, en worden volledig gefinancierd door de overheid. Het laat weer zien dat we in ons land liever nemen dan geven. Alleen: wanneer lieden als Pier Eringa daarop terecht worden ondervraagd, komen ze altijd met een panklaar antwoord om het cowboygedrag te rechtvaardigen.
Pier gelooft in de tegelwijsheid ‘ De boer moat sels de teije ha’, oftewel: de boer moet zelf de teugels in handen hebben. Maar Pier is vooral vergeten dat wanneer de vos de passie preekt, de boer op zijn kippen moet passen. Want laten we eerlijk zijn: dit is ook zwendelarij. Waarom faciliteert de Stichting Open Nederland dit in opdracht van de Ministerie VWS? Commerciële teststraten vragen namelijk 65 tot 100 euro voor iets wat elders gratis is.
Volgens het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow The Money kost de ongebruikte capaciteit van Testen voor Toegang de belastingbetaler bijna een half miljoen per dag. Een fiks bedrag. Daarom is het geen wonder dat Pier nog steeds met veel plezier zijn twee trekpaarden en andere dieren thuis in Hooge Soeren, nabij Apeldoorn, verzorgt. Er kan inmiddels nog wel een Fryske Hynder bij.
De domste boeren hebben de dikste aardappels. Dat betekent: het succes komt vooral door geluk en niet zo zeer door een verstandige aanpak van zaken. Pier zal niet de eerste Fries zijn op wie deze wijsheid van toepassing is. Camille van Gestel , zakenpartner van Sywert, kwam namelijk uit Workum.
Het is ook een wijze les voor mensen die net als ik ook van het platteland komen: vergeet nooit waar je vandaan komt en hou de normen en waarden daarvan vast.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

zekernietjoops
zekernietjoops9 aug. 2021 - 15:09

Het is sowieso stuitend en eigenlijk onaanvaardbaar dat, waar de gehele bevolking verplicht is onderworpen aan een streng regiem van gezondheidsmaatregelen, een van de pijlers daarvan - testen, N.B. ook nog betaald met zeer royale staatssubsidie - wordt overgelaten aan pure commercie. Dat willen excuseren met “ja , maar de overheid verstrekt toch ook gratis tests” doet niets af aan het principe dat zulks in zeer kritieke tijden, waarin zelfs noodwetgeving en verdere - nooit eerder geziene - maatregelen werden en worden genomen, ONGEHOORD is: temeer daar verstrekken van gratis tests al snel ontoereikend zal blijken en zo, zeker voor laag(st) betaalden, een verdere belemmering van schaarser worden vrijheden kan gaan betekenen.

2 Reacties
zekernietjoops
zekernietjoops9 aug. 2021 - 15:17

schaarser wordende

zekernietjoops
zekernietjoops9 aug. 2021 - 15:30

De aangehaalde spreekwoorden nog eens overlezend, schiet me nu ook een toepasselijk Brabants te binnen: weliswaar doelend op een voorgenomen huwelijkspartner, maar zeker ook van toepassing op puur materiele zaken als deze: "van alleen een knappe toafel kunde gin erpels eten" (van een tafel die alleen maar mooi is, kun je geen aardappelen eten).

jospa
jospa9 aug. 2021 - 10:34

zelfs de term liberaal is door Rutte c.s. gepikt

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman9 aug. 2021 - 12:20

Jo, de VVD heeft zich zolang ik weet getooid met de term liberaal.

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 aug. 2021 - 15:13

Dat waren ze ooit maar inmiddels zijn ze proletarisch-conservatief.

Jan Jansen2
Jan Jansen29 aug. 2021 - 9:15

En ondertussen leven we in een land waar dit gebeurt. En iedereen stond erbij en keek ernaar. Nog 4 jaar Rutte, walgelijk landje. https://eenvandaag.avrotros.nl/item/femke-werd-onterecht-beschuldigd-van-bijstandsfraude-zorgen-over-de-macht-van-de-sociale-recherche/

Rode druppel
Rode druppel9 aug. 2021 - 6:40

Een liberale samenleving heeft als kenmerk , eerst ik en dan de rest. Daarom is liberalisme in een corona crisis gif voor de samenleving. Leuk dat een oud en door mij vaak gebruikt spreekwoord wordt gebruikt.

1 Reactie
gimli55
gimli559 aug. 2021 - 9:00

@Rode druppel Liberalisme staat haaks op het huidige neoliberalisme, het liberalisme heeft ooit in de vorige eeuw voor de leerplicht gezorgd onder vd Linden. Het huidige systeem heeft niets met liberalisme, sociaal democratie en christen democratie te maken. Het is een TINA systeem waarbij de status quo en machtsmisbruik leidend is. Waar het systeem institutioneel racisme en discriminatie toestaat, het is repressief, corrupt en met een verdeel en heers techniek wijst iedereen naar elkaar en oude politieke richtingen. Voor de verkiezingen komen de mooie volzinnen met politieke wensdromen om de kiezer te paaien en na de verkiezingen sluiten de gelederen en krijg je nog meer van hetzelfde. Je wijst naar eerst ik en dan de rest, en was het maar zo. Dan waren er nog mensen die profiteren van het systeem Het is nu alles voor het grote bedrijfsleven en de rest kan stikken. Kijk naar DSM, en Tata Steel en Chemours. Allemaal multinationals die de macht misbruiken om de belastingopbrengst binnen te harken. Net als Shell niet geïnteresseerd in het klimaat of het milieu. Winstmaximalisatie en de schade ergens anders neerplempen. Dat heeft niets te maken met liberalisme, maar alles met neoliberalisme en globalisme.

MarcusLucas
MarcusLucas8 aug. 2021 - 22:36

Ruttes ideale VVD-land: een aso-maatschappij waarin graaiers en oplichters krijgen wat ze willen, en als succesvol gewiekste "ondernemers" worden voorgesteld. Waarin normaal volk dat afhankelijk is van een uitkering of toeslag wordt besmeurd, belasterd, verguisd en vernederd.

Frans Kwakman
Frans Kwakman8 aug. 2021 - 20:46

Juppe, ik ben dol op opperdoesers. Dat is alsof een engeltje over je tong piest. Maar ik ga afzien van dat "testen voor toegang" en zal na as zaterdag melden hoe dat gegaan is. Ik hou mijn hart vast, die lui laten zich waarschijnlijk niet zo maar een vette buit lopen. En ja nu kunnen ze gewoon hun gang gaan, er kraait geen haan naar. Angstige zaak.

Juppé🎗
Juppé🎗8 aug. 2021 - 19:57

« De domste boeren hebben de dikste aardappels« ….ja zou kunnen. Veel soorten kleine aardappeltjes zijn veel lekkerder. In NL heb je opperdoezers in Frankrijk rattes. Heerlijk. Een eigenheimer moet je lekker maken met olijfolie en knoflook. Of boter en bieslook , maar ik ga voor de knof.

1 Reactie
The Apple
The Apple8 aug. 2021 - 22:09

Complimenten voor dit relevante commentaar, alles voor een betere wereld.

Frans Kwakman
Frans Kwakman8 aug. 2021 - 18:03

Ditis een bevestiging van mijn indruk dat dat "testen voor toegang" een beetje extra is. Na de recente paniek in de familie, allemaal gevaccineerd, moeten we nou nog een keer testen, een smartfoon aanschaffen en dan eindelijk naar de voorstelling waar we al tamelijk dure kaartjes voor hebben, is nu gebleken dat we middels bestaande inentingsinfo een QR-code kunnen opvragen en op papier afdrukken. In neem aan dat die info in de komende tijd verduidelijkt wordt.