Joop

De Syrische bultrug

  •  
17-12-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Hoe het beeld van een bultrug op een strand meer emoties los weet te maken dan het beeld van straten gevuld met lichaamsdelen van kinderen
Een zwarte dag in de geschiedenis van Nederland. Nee, van Europa. Nee, van de mensheid. Een dag die nooit vergeten mag worden. “Opa, waar was u toen u het hoorde?” zullen mijn kleinkinderen later zeggen. Zij zullen op school – als zoiets dan nog bestaat – werkstukken moeten schrijven over deze dramatische gebeurtenis en hebben met mij als opa toegang tot de verhalen van iemand die het allemaal zelf heeft meegemaakt. Ik zal rechtop gaan zitten, ze eerst lang en diep in de ogen aankijken en precies op het moment dat de stilte ongemakkelijk begint te worden start ik met mijn verhaal.
Ik weet het nog goed. Het was op woensdag 12 december 2012, de dag dat er in Syrië 113 doden vielen, waaronder vele vrouwen, kinderen en oudere mensen. Die dag spoelde hij aan, Johannes de Bultrug. Assad vuurde die dag scud-raketten af op de eigen bevolking, dus je begrijpt hoe geschokt men in Nederland was van die grote vis. Nou ja, ‘vis’? Een bultrug is natuurlijk een zoogdier. Mensen zijn ook zoogdieren. Daardoor kwam het lijden van de Bultrug ineens ‘erg dichtbij’.
Op donderdag 13 december lag de Bultrug nog onveranderd op het strand terwijl in Syrië 130 mensen door geweld om het leven kwamen. Die mensen in Syrië waren technisch gezien natuurlijk ook zoogdieren, maar toch voelde dat een stuk minder dichtbij dat de bultrug op het eilandje ‘Razende Bol’. Het was deze donderdag dat Rusland aangaf dat het regime van Assad begon te wankelen, terwijl de eerste reddingspoging om Johannes de Bultrug te redden mislukte.
Nee, dan vrijdag 14 december. Slechts 81 mensen stierven in Syrië terwijl Johannes de Bultrug nog steeds op het strand lag te wachten op zijn verlossing; de dood of het water. Pew Research Center maakte bekend dat 27% van de Amerikaanse bevolking van mening was dat Amerika ‘iets moest doen’ om de gevechten in Syrië te stoppen. Tevens bleek uit de meest betrouwbare peilingen in Nederland dat ruim 115% van de Nederlandse bevolking vond dat de Bultrug koste wat het kost gered moest worden (een aantal mensen had in hun enthousiasme meermaals ‘ja’ geantwoord).
Zaterdag 15 december; ook een dag om nooit te vergeten. Nee, niet vanwege de 102 doden in Syrië, maar omdat ook de latere reddingspogingen voor de bultrug mislukten. Het onvermijdelijke was aangebroken. De volgende dag, zondag de 16e, blies de bultrug de laatste adem uit. Johannes stierf (net als 169 mensen in Syrië). Het land was in schok. Waar moet het naartoe met de wereld als een zoogdier dat aanspoelt als gevolg daarvan sterft?!? Veel mensen wisten geen raad met hun emoties. Sommigen organiseerden een stille tocht, toen toch niet, toen toch wel.
Andere mensen – die tijdens de hele lijdensweg van Johannes lekker warm thuis hadden gezeten – besloten de mensen die tevergeefs hadden geprobeerd Johannes te redden te bedreigen via wat ironisch genoeg ‘sociale media’ als naam had. Vlaggen hingen halfstok; zelfs de anders zo vrolijke journaallezers probeerde het verdrietige nieuws voorzichtig te brengen. “Een bultrug is van ons heengegaan.”
De rebellen van het Vrije Syrische Leger hadden al die tijd met volslagen verbazing het nieuws uit Nederland gevolgd. De bultrug had vijf dagen op het strand gelegen; in diezelfde periode hadden bijna 600 mensen om hen heen de dood gevonden. Toch bleek het beeld van een bultrug op een strand meer emoties los te maken dan het beeld van straten gevuld met lichaamsdelen van kinderen. Dezelfde kinderen die vroeger nog met kleurpotloden kleine bultrugjes tekenden. De rebellen realiseerden zich dat sommige mensen meer verdriet voelden bij de dood van één zoogdier dan het gruwelijke einde van 600 mensenlevens. Sowieso, een bultrug is ook veel gemakkelijker in beeld te brengen dan een complexe burgeroorlog. De bultrug was mediatechnisch een groot succes.
En toen – beste kleinkinderen – kwam dinsdag 18 december 2012. De dag die de manier van oorlog voeren definitief veranderde. Van de ene op de andere dag verschenen tientallen ‘aangespoelde’ bultruggen door heel Syrië. Bultruggen op pleinen in Aleppo, bultruggen bij ziekenhuizen in Hama, bultruggen bij scholen in Homs. Waar alle bultruggen exact vandaan kwamen is nooit duidelijk geworden, maar ze kregen allemaal Nederlandse namen als ‘Pieter’, ‘Dirk’ en ‘Jan-Willem’.
Het leger van Assad realiseerde zich te laat wat er was gebeurd en beging een fatale fout. Voor de lens van een amateurfilmer sloegen de raketten van het bombardement in op een straat in Aleppo. De beelden van de vele gedode kinderen werden uiteindelijk nooit uitgezonden. Maar dat shot, dat ene shot van die grote donkere ogen van de bultrug, die gingen de wereld over. Assad had een bultrug gedood! Bultrug ‘Harry’, om precies te zijn. Een zoogdier, net zoals wij allen zoogdieren zijn! In alle hoofdsteden van Westerse landen stroomde het boze volk bijeen in ‘stille tochten’. Regeringsleiders spraken hun afschuw uit over de moord op zoogdieren die Assad in zijn land ten uitvoer bracht. Zelfs Rusland en China konden na het zien van dit menselijke, nee ‘zoogdierlijke’ drama hun steun aan het Syrische regime niet langer voortzetten. Er is in de vaart der volkeren nu eenmaal geen plaats voor een dictator die bultruggen doodt. Door de dood van de bultrug was het ware gezicht van het Syrische regime ontmaskerd. Het zou de grootste omslag blijken in de oorlog die gaande was.
Nadat Assad enkele maanden later met internationale steun definitief verdreven was, konden ook de mensen in Nederland weer rustig slapen. De bultruggen in Syrië waren weer veilig…
De bodycounts in dit artikel zijn afkomstig uit de dagelijkse updates van Harald Doornbos via Twitter
Meer over de bultrug: Opinies Kees Moeliker:  Een stervende bultrug op het strand, is dat zielig? Han van der Horst:  Hoe medelijden verdacht wordt gemaakt Sander Terphuis:  Bultrug Johannes onze redding Cartoons René Krewinkel: Stille tocht… Sandra de Haan: Slag om de bultrug

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Zjenny
Zjenny17 dec. 2012 - 13:15

Ik voel totale machteloosheid als ik de foto's en video's zie van de uiteengereten mensen in Syrië. En omdat ik totale machteloosheid voel kan ik niet reageren want HOE in godsnaam?

Wout Berlinck
Wout Berlinck17 dec. 2012 - 13:15

En wat doet u aan Syrië, Wildeman? En wat zou de internationale gemeenschap moeten doen aan Syrië, Wildeman? Waarom verwondert u zich niet meer over het collectief tot beestachtig gedrag vervallen van de Syrische gemeenschap? Waarom verwondert u zich niet over het feit dat wie naar het nieuws in het Westen kijkt Assad als boeman voorgeschoteld krijgt, en wie naar het nieuws in Rusland kijkt de gruweldaden van de religieus fundamentalistische rebellen te zien krijgt? Wie verdient onze sympathie? Maar in plaats van deze belangrijke vragen te beantwoorden lijkt u meer moeite te doen om klein leed van hier te koppelen aan groot leed daar. Waar komt die behoeft toch vandaan? Heeft u dan nooit last van klein leed, Wildeman?

JoopSchouten
JoopSchouten17 dec. 2012 - 13:15

Syrië is voor velen een 'ver van mijn bed show'. Als lichaamsdelen van de Syrische kinderen hier aanspoelen wordt men misschien bewust van de ellende aldaar. Hoewel? Waarschijnlijk krijg je hier dan wel weer onderling gezeik met begrafenisondernemers.

Warius2
Warius217 dec. 2012 - 13:15

Ik sta op met de Syrische burgeroorlog en ik ga ermee naar bed. Niets anders dat in huize Warius de klok slaat dan de burgeroorlog in Syrië. Als mijn kleinkinderen vragen naar de bultrug, zeg ik ook: schaam je, visualiseer de uiteengereten kinderlijfjes in Syrië, maak daar maar een leuk werkstuk over.

JandeBoer2
JandeBoer217 dec. 2012 - 13:15

Knap geschreven Nourdeen. Je hebt een gevoelige snaar geraakt, zo te zien aan de reacties.

Anitaa2
Anitaa217 dec. 2012 - 13:15

Je hebt helemaal gelijk Nourdeen. Hoe kan t zijn dat een bultrug zoveel teweeg brengt bij de mensen en die Syriësche kinderen niet? Het zijn maar kinderen? Het is ligt ver van me bed? Allerlei prachtige excuses.. Rot toch op man. De bultrug was belangrijker dan al die kinderen bij elkaar. Zeg dat dan gewoon.

Tom Meijer
Tom Meijer17 dec. 2012 - 13:15

Ik kan me hier goed in vinden, maar heb toch wel mijn kanttekeningen. Eerst even dit. Ik vind het naar voor het dier dat hem/haar dit heeft moeten overkomen. Ik weet niet of ik dat dier 'zielig' moet vinden, zo gaan zaken in de natuur nu eenmaal en zielig vind ik eigenlijk een term die je niet zo snel op dieren moet loslaten. Dat wil niet zeggen dat niemand een helpende hand had mogen uitsteken als dat zin gehad zou hebben. Ik kan zelf niet beoordelen of dat het geval was maar minstens een walvisdeskundige vond in ieder geval dat snel duidelijk was dat die zin heel twijfelachtig was. De hele affaire van de bultrug is volstrekt buitenproportioneel opgeblazen. De verwijten (als je de schunnige uitlatingen en verdachtmakingen zo nog mag noemen) aan hen die nog geprobeerd hebben het dier in veiligheid te brengen zijn misplaatst en getuigen van een schrijnend gebrek aan beschaving. De hele zaak, voor- en tegenstanders incluis, had een enorm onbenulligheidsgehalte. Symptomen daarvan zijn ook het geven van een naam aan het dier en de bemoeienis van de politiek. Kenmerkend voor een maatschappij die de weg kwijt is geraakt. Hoewel ik mij kan voorstellen dat je de vergelijking maakt, vind ik toch dat je dat niet moet doen en al helemaal niet op deze wijze. Je haalt de afschuwelijke voorvallen in Syrië ermee naar beneden. Ik ben ervan overtuigd dat de vorm die je gekozen hebt niet werkt, ja zelfs averechts werkt. Daarvan getuigen al diverse reacties op deze pagina. Het is prima dat je ons wijst op de afgrijselijke ramp die zich in Syrië aan het voltrekken is. Ik weet echter niet wat ik er aan moet doen. Je wijst mij op mijn machteloosheid. Wat verwacht je van mij?

TheRealHandyman
TheRealHandyman17 dec. 2012 - 13:15

Probleem is niet dat het niets doet, het probleem is dat het normaal aan het worden is dat men elkaar in die regio's aan het afmaken is. Bevecht men niet de zionisten, dan lopen ze elkaar maar te bombarderen, inclusief met jonge kindren die ze vol explosieven naar de martk toe sturen om zo veel als mogelijk slachtoffers te maken. Probleem is dat zodra het westen er iets mee doet, dat het vaak nog erger uitpakt en dat de geholpen mensen zich tegen het westen gaan keren. Het westen is namelijk altijd het probleem en de vijand. Na de zoveelste keer dat de uitgestoken hand gebeten wordt, sta je niet echt te springen om te helpen. As je je dan druk blijft maken o m zaken die je niet in de hand hebt, dan raak je gefrustreerd, dan kan je je maar beter niet druk maken.

cranberry12
cranberry1217 dec. 2012 - 13:15

U bent wel heel erg begaan met het Midden Oosten, 'Nourdeen' Wildeman. Maar er zijn toch echt talloze conflicten op deze wereld die langer woeden en meerdere slachtoffers kennen dan in Syrië. Vijf miljoen mensen in twintig jaar. Heeft u daar weleens van gehoord? Een Afrikaans land? Waar de mensen niet met namen zoals Achmed, Mourat en Mohammed rondlopen -- wellicht de namen van uw toekomstige kleinkinderen? En het is natuurlijk nog weer even wachten totdat de volgende salvo van Israël-Palestijnse gerelateerde 'nieuwsgaring' ons om de oren vliegt.

Blisss
Blisss17 dec. 2012 - 13:15

Zo te horen was de heer Wildeman zeer blij met het gebeuren rondom de bultrug.

HenkDeBree
HenkDeBree17 dec. 2012 - 13:15

Ja je hebt gelijk, we zouden idd eerst een aantal milieu gekkies een dag of drie op asad moeten loslaten, en lekker laten experimenteren, om vervolgens een halve week later met hoogwater door rijkswaterstaat asad uit zijn paleis te laten trekken. Om vervolgens de ene linkse milieuclub tegen de andere op te zetten in de media. #FAAL

Wnn413576
Wnn41357617 dec. 2012 - 13:15

Ja daar kon je op wachten. Zodra mensen in actie komen (helaas niet succesvol in dit geval) om een dier in nood te redden, zijn er mensen die vinden dat die energie aan mensen in nood moet worden besteed. Want dat is boodschap die ik lees uit uw opinie heer Wildeman. U bent net als iedereen zeer welkom om een misstand aan de haak te stelen, om mensen op te roepen tot meer aandacht en actie voor een zaak, dat vind ik zelfs nobel. Echter mensen aanspreken op de balans van die aandacht, mens of dier, klein leed of groot leed, getuigd van arrogantie en is beledigend. Uw doel is belangrijker dan die van een ander? Is dan de massale kap van oerwouden en de vervuiling van lucht, aarde en zee dan niet nog belangrijker omdat daar het voortbestaan van al het leven van af hangt? Die discussie wilt u vast niet aangaan toch? Het een sluit het ander ook niet geheel uit. Laat mensen een walvis proberen te redden of er teleurgesteld over zijn dat we met al onze kennis dat om de een of andere reden niet konden. En mochten we vanuit Nederland een oplossing hebben voor Syrie dan staan we ook voorraan om te helpen.

[verwijderd]
[verwijderd]17 dec. 2012 - 13:15

U heeft helemaal gelijk, had Johannes Ibrahim geheten en was hij besneden dan had men die bultrug wel links laten liggen wegrotten...en terecht!1!!1!

1 Reactie
Frans2012
Frans201217 dec. 2012 - 13:15

Henk jij hebt geen recht van spreken met je racistische boeren opmerking. Ben je toevallig in elkaar geslagen door een paar marokaanse 14 jarigen dat je zo gefrustreerd bent? of is je dochter met een besneden Ibrahim thuisgekomen?

[verwijderd]
[verwijderd]17 dec. 2012 - 13:15

Ik las net dat de Syrische terroristen (die rebellen worden genoemd) kinderen ronselen om soldaatje te 'spelen'. De was een van de redenen om de colombiaanse rebellen (die terroristen worden genoemd) Farc als terroristische beweging te te bestempelen. http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/12/17/syrie-de-kindsoldaten-van-het-rebellenleger/ (veel nieuws trouwens op de site van MWS)

1 Reactie
dino_radja
dino_radja17 dec. 2012 - 13:15

ach... het nederlandse leger recruteert ook kinderen. Dat alleen is blijkbaar dus geen criterium of een gewelddadige groepering wel of niet terroristisch is.

opgeheven
opgeheven17 dec. 2012 - 13:15

Het probleem is, voor zover je het een probleem kunt noemen, dat er altijd wat is in het midden oosten en dat mensen er dus niet meer van schrikken en al helemaal niet wakker van liggen. Zou het in bijvoorbeeld Oostenrijk geweest zijn wat er nu in Syrie gebeurt zou het al veel schokkender zijn. Nu is het voor veel mensen gewoon het zoveelste gezeik in het midden oosten. Nu is het Syrie, morgen is het wat anders. Ik vind het verschrikkelijk wat er in Syrie gebeurt, maar ik zal er geen nacht slecht van slapen en er al helemaal niets voor laten.

1 Reactie
Sonia2
Sonia217 dec. 2012 - 13:15

[Het probleem is, voor zover je het een probleem kunt noemen, dat er altijd wat is in het midden oosten] Ja. Olie. 'Onze' olie. [Zou het in bijvoorbeeld Oostenrijk geweest zijn wat er nu in Syrie gebeurt zou het al veel schokkender zijn.] Klopt. Dat is vanwege ons racisme. Dode Arabieren schokken niet, want dat zijn mindere mensen.

BasVV
BasVV17 dec. 2012 - 13:15

Het is toch heel vreemd. Er zou geen kind vermoord zijn als er geen rebellen waren. En wat proberen die rebellen nou. Gewoon de macht overnemen. In Egypte zien we al wat dat betekent. Chaos. Armoede. En ja. Ik ben die beelden zat. Om de reden dat ik of wij daar helemaal niets aan kunnen doen. Je haalt daarmee emoties door de wringer. Dode kinderen ontstaan door fanatici. Dode vissen omdat ze hun orientatie zijn verloren. En dat laatste geeft een emogevoel. Die dode kinderen worden bewust gedood. En dat geeft een woedegevoel. En die twee gevoelens zijn niet te vergelijken.

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer217 dec. 2012 - 13:15

== "Er zou geen kind vermoord zijn als er geen rebellen waren." == Klopt; er zouden zelfs geen verzets of (burger)oorlogsslachtoffers vallen als je dictators gewoon zou laten zitten. Als we bijv. Saddam Hoessein hadden laten zitten zouden er ook ongetwijfeld minder slachtoffers vallen dan nu in Irak. Om van andere dictators nog maar te zwijgen. Die (linkse!) dissidenten in Argentinië indertijd bijv, waarom moesten die zich zonodig verzetten? Logisch dat er dan slachtoffers vallen! Dom dom dom.

[verwijderd]
[verwijderd]17 dec. 2012 - 13:15

Ja dus? Nourdeen, snap je punt hoor maar zo kun je alles wel doodrationaliseren. "Ik heb honger". "Nee Wicher, je hebt trek. Kindjes in Afrika hebben honger". Terwijl mijn maagje toch echt knorde. Ik voelde me echt schuldig. We leven in een prachtig land. Een rijk land, een land badend in langdurige vrede, een land met goede voorzieningen. Moet ik me daar schuldig over voelen? Nee, niet meer! Wat er in Syrie gebeurd is vreselijk, maar dragen wij daar verantwoordelijkheid voor? Moet ik me schuldig voelen dat het me aan het hart gaat wat binnen onze grenzen gebeurd, omdat het elders 'zoveel erger is'? Ik denk liever lokaal. Iedereen zijn ding, maar ik weiger me een schuldgevoel aan te laten praten. Nourdeen, als je het zo erg vind Nordeen, ga naar Syrie om te helpen. Genoeg mensen die het kunnen gebruiken.

1 Reactie
Frans2012
Frans201217 dec. 2012 - 13:15

Beste Wicher, Als grenzen aan de rand van je dorp ophouden dan zou ik je dringend adviseren een cursus aardrijkskunde en geschiedenis te nemen. Het feit dat je in zo'n geweldig veilig en ''welvarend'' land leeft, daar hebben jouw voorvaderen veel bloed voor vergoten. Gekoloniseerde landen kaal geplukt en daar smul jij tot op de dag van vandaag. Betreurenswaardig dat dit land ontzettend veel onwetendende en domgehouden bevolking heeft. Alle reacties geven weer een bevestiging hierop.. Maar ja who to blame wanneer onze televisies niet verder reiken dan RTL4 en piet paulusma en nog steeds noemen we het TELE-VISIE!!

[verwijderd]
[verwijderd]17 dec. 2012 - 13:15

het is verschrikkelijk dat kinderen slachtoffer worden in de burgeroorlog. Maar niet alleen Assad is the bad guy. Ikvind het ook niet normaal dat een kind een Assad getrouwe onthoofd. Die beelden zijn er ook.....

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer17 dec. 2012 - 13:15

"Ikvind het ook niet normaal dat een kind een Assad getrouwe onthoofd." Helemaal mee eens. Maar. Hoe zou U (bv als kind) reageren als om je heen dit soort gruwelijkheden bijkans normaal zijn. Als kennissen, vrienden en geliefden op deze wijze of anderszins barbaarse wijze behandeld worden? Weet U zeker dat U 'normaal' zou blijven? Ik ben daar helemaal niet zo zeker van, mijzelf niet uitgezonderd. Dus wat wilt U zeggen?

Anton3
Anton317 dec. 2012 - 13:15

Ik heb de indruk dat deze Wildeman totaal niets weet van wat er in de meeste Syriërs zelf omgaat. Volgens mij praat hij slechts tegenstanders van het bewind na en koppelt de strijd in Syrië aan zijn eigen religieuze inzichten. Al Assad is beslist niet gek en gaat niet doelbewust kinderen afslachten om de strijd tegen radicale soennieten te winnen. Je kan ook tranen in je ogen krijgen als het gaat om de moord op de Amerikaanse kinderen afgelopen week, maar voorbijgaan aan het feit dat er nog veel meer kinderen van dezelfde leeftijd het slachtoffer zijn geworden van Amerikaanse drones. Het wemelt intussen van filmpjes op internet waarbij regeringsgetrouwen in Syrië worden afgeslacht, maar dit krijgt weinig of geen aandacht. Het past niet in het plaatje van de 'vrijheidsstrijders' zoals die bij voorkeur worden geportretteerd. Voor velen allang bekend maar de 'Free Syrian Army' is noch vrij, nog een echt leger. Het is een verzameling van uiteenlopende groepen die met steun van het buitenland het Syrische regime omver wil werpen, voornamelijk gedreven door religieus fanatisme. Wat voor het huidige regime in de plaats moet komen ligt voor de hand: een Islamitische heilstaat. Vergeleken bij de vrijheden zoals die onder het Assad regime altijd gegolden hebben wordt het dan wel middeleeuws. Al Assad blijft staan voor de coalitie die er nog steeds is tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Syrië. Deze coalitie is niet volmaakt, maar heeft de laatste decennia wel gewerkt. Niet onlogisch dat de meerderheid van de Syriërs terugverlangt naar de tijden van vrede en stabiliteit, al was de muchabarat nadrukkelijk aanwezig. Denk eens na over het feit dat moslims als jij zich kennelijk graag laten gebruiken om een hoger doel te dienen: het elimineren van een van de 'vijanden' van Israël. De meerderheid van de Syriërs zal ook beslist geen Islamitische dictatuur accepteren.

1 Reactie
RvDugt
RvDugt17 dec. 2012 - 13:15

Wat een enge verheerlijking van het regime van Assad........