Joop

De strijd van Oekraïense boeren om de bevolking te blijven voeden

  •    •  
08-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
793 keer bekeken
  •  

De oorlog van Rusland tegen het onafhankelijke Oekraïne heeft enorme gevolgen voor de voedselproductie. De boeren laten zich niet snel verdrijven door de bezetters, integendeel ze pakken hun tanks af, maar het werken wordt hen wel vrijwel onmogelijk gemaakt. Zo is de voedselexport niet meer mogelijk omdat de Russen de komst van vrachtschepen naar de havens verhinderen. Dat heeft enorme gevolgen voor de wereldmarkt, vooral ook voor landen waar gebrek aan voedsel heerst. De helft van het graan dat het wereldvoedspelprogramma van de VN onder behoeftigen verdeeld is onder normale omstandigheden afkomstig uit Oekraïne. Nu moeten de boeren hun uiterste best doen om de eigen bevolking te voeden. Door de oorlog zijn er amper arbeidskrachten voorhanden. Op creatieve manier wordt getracht tot in de behoeften te voorzien. Zo is een bakkerij die al 35 jaar gesloten was tot leven gewekt om de bevolking en de militairen van brood te voorzien, zo toont deze reportage van de Australische publieke omroep ABC.

Wereldwijd leidt de oorlog ondertussen tot problemen met de voedselvoorziening, meldt de Canadese nieuwssite Global News.]

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

EenMening3
EenMening39 mei 2022 - 0:42

Rusland en Oekraine leveren ca. 12 % van alle calorieën die wereldwijd geconsumeerd worden. Een veertigtal met name armere landen, zijn voor hun basisvoedsel in meer of mindere mate afhankelijk van uitgerekend deze twee landen. Door de oorlog zullen de oogsten in Oekraïne lager uitvallen, bovendien wordt export van Oekraïens graan door de Russische blokkade van Odessa vrijwel onmogelijk. Met grote prijsstijgingen tot gevolg. Dat kan er toe leiden dat landen als Egypte niet meer in staat zijn om de voedselprijzen middels subsidies op een aceptabel niveau te houden, wat kan leiden tot grote binnenlandse onrust. Er dreigt een wereldwijde voedselcrisis die in Afrika zelfs hongersnood kan veroorzaken. Mogelijk kunnen landen als de VS en Canada soelaas bieden. De landen die nu voor hun voedsel (deels) afhankelijk zijn van beide bellingerenten, moeten die afhankelijkheid zo snel mogelijk afbouwen en hun eigen voedsel gaan produceren. De Nederlandse boeren werken zeer efficient en zijn uitermate productief. Samen met Wageningen, de beste landbouwuniversiteit van de wereld, kunnen zij die landen daarbij mogelijk helpen. https://www.cordaid.org/nl/nieuws/hoe-kunnen-we-ervoor-zorgen-dat-de-oorlog-in-oekraine-geen-hongersnood-in-afrika-veroorzaakt/

∆
8 mei 2022 - 20:37

💛💙

Y-Line
Y-Line8 mei 2022 - 17:12

Wat grappig, hier willen we de boeren juist zo snel mogelijk weg hebben. En als straks dan de pleuris uitbreekt zitten we straks met de handen in het haar en roepen we (net zoals nu, met het kapot bezuinigen van Defensie) : 'hoe hebben we het zover laten komen'.

4 Reacties
r v b
r v b9 mei 2022 - 12:02

het is complete onzin dat "we" de boeren weg willen hebben. Wel is er te veel agrarische industrie, bijna 70% van de oppervlakte van Nederland (ter vergelijking: Duitsland zit op zo'n 45%). We willen minder agrarische industrie. Terug naar 55 of 60% is prima haalbaar.

Y-Line
Y-Line9 mei 2022 - 14:17

@rvb Maar u bent wel voor ongelimiteerde migratie, waarom zouden de boeren dan weg moeten?

r v b
r v b10 mei 2022 - 7:24

@Y-line: Ik zeg niet dat boeren weg moeten, dat maakt u er van. Misschien moeten sommige boeren een andere baan zoeken. Dat gebeurt heel veel mensen die geen boer zijn van beroep.

Y-Line
Y-Line10 mei 2022 - 16:50

@RVB Maar u bent wel voor ongelimiteerde migratie, hoe ga je die mensen voeden?