Joop

De strijd tussen Azerbeidzjan en Armenië is geen 'grensconflict', het is een invasie

  •  
15-09-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10515 keer bekeken
  •  
ANP-451147353

Opnieuw “gevechten” tussen Armenië en Azerbeidzjan, meldden verschillende media. Dit is helaas slechts de halve waarheid. De bombardementen van burgerdoelen in Armenië, in de dorpen Sotk, Goris en Jermuk, laten zien dat dit helemaal niet gaat over het betwiste gebied Nagorno-Karabach. Het is een invasie van een democratisch land door één van Europa’s wreedste dictators.

Armenië en Azerbeidzjan zijn sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zowat constant met elkaar in oorlog geweest. Dat ging om Nagorno-Karabach, een gebied in Azerbeidzjan dat voornamelijk door Armeniërs bewoond wordt. In 1991 wilden de christelijke Armeniërs van Nagorno-Karabach onafhankelijk worden van het islamitische Azerbaijan. De oproep tot onafhankelijkheid werd niet erkend door Azerbeidzjan, wat leidde tot een bloedige en wrede oorlog die vooralsnog geen diplomatieke oplossing kent. 

Sindsdien is er in beide landen veel veranderd. In Armenië leidde volksprotesten in 2018 tot het aftreden van de autoritaire president Sargsyan en zijn kliek. Onder de nieuwe premier, voormalig journalist Pashinyan, is Armenië democratischer en minder corrupt geworden. Dat leidde wel tot conflicten met de enige bondgenoot van Armenië: Rusland. Poetin ziet met afgrijzen dat democratie populair wordt binnen zijn invloedssfeer.

Azerbeidzjan daarentegen wordt sinds de onafhankelijkheid geleid door de dictatorfamilie Aliyev. Eerst vader Heydar, en sinds 2003 is zoon Ilham Aliyev president. Binnen Europa scoort alleen het regime van Loekasjenko in Belarus slechter als het gaat om mensenrechten, democratie en het vrije woord. Aliyev kan de absolute macht behouden door enorme olie en gasreserves van zijn land. Sinds de jaren ’90 is de gas- en olieproductie enorm toegenomen, en net zoals in Rusland verdwijnt de opbrengst rechtstreeks in de zakken van de president en zijn beschermelingen.

Terug naar het heden. Armenië is diplomatiek en fysiek geïsoleerd, Azerbeidzjan is rijk. In 2020 zag Azerbeidzjan al zijn kans schoon. In een korte maar heftige uitbarsting van de oorlog heroverde Azerbeidzjan grote delen van Nagorno-Karabach. Maar daar blijft het niet bij. Aliyev heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij vindt dat grote delen van Armenië eigenlijk Azerbeidzjan toebehoren.

Door de invasie van Rusland in Oekraïne is de isolatie van Armenië verder toegenomen. Azerbeidzjan daarentegen maakt gretig gebruik van de situatie: het gebrek aan Russisch gas en olie in Europa wordt opgevangen door Azerbeidjaans gas en olie. Net als Poetin eerder in februari, hoopt Aliyev dat Europa door zijn afhankelijkheid hem niet zal tegenwerken. 

En dus kiest Aliyev ervoor om de militaire en diplomatieke overmacht van Azerbeidzjan te gebruiken om af te rekenen met Armenië. Sinds dinsdag worden meerdere plaatsen in Armenië onder vuur genomen – plaatsen die volledig bewoond worden door Armeense burgers, waaronder Sotk, Goris en Jermuk. Dit zijn dorpen die internationaal erkend worden als onderdeel van Armenië. Dit is dus niet meer een “grensconflict” over “betwiste gebieden”. Dit is een schaamteloze invasie van een onafhankelijk land. Alle vrouwen en kinderen in mijn familie zijn al gevlucht en kunnen voorlopig niet terugkeren naar hun thuis in Jermuk.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het nu dus niet gaat om Nagorno-Karabach. Noch Sotk, noch Goris, noch Jermuk liggen ook maar in de buurt van Nagorno-Karabach. Er is geen enkele justificatie voor agressie richting het soeverein grondgebied van Armenië. 

De terechte steun die Europa geeft aan Oekraïne in haar strijd tegen de illegale invasie van Poetin moet zich dus ook uitbreiden naar Armenië. Dat betekent allereerst: een internationale veroordeling van de invasie in Armenië. Als Azerbeidzjan doorzet: sancties en diplomatieke isolatie en eventueel wapenleveranties.

We kunnen het ons niet veroorloven dat de Europese woorden over het beschermen van democratie en territoriale integriteit een holle frase worden. Onze waarden gelden net zo hard voor Oekraïne als voor Armenië. Bovendien kunnen we het lot van democratisch Armenië niet overlaten aan Poetin’s Rusland. Het is nu de tijd om tegenwicht te bieden aan de imperiale ambities van dictator Aliyev.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (50)

JanVG2
JanVG219 sep. 2022 - 8:32

Ja, Armenië is de klos. In hun strijd tegen Azerbeidzjan konden ze alleen op Rusland bouwen .. min of meer. In het eerste deel van de oorlog (tot 1994) was dat genoeg voor een halvreoverwinning, maar sinds 2020 is duidelijk dat Azerbeidzjan veel sterker is geworden, met onder anderen Turkse hulp. De russische dreiging was genoeg om de oorlog in 2020 tot een einde te brengen. Maar nu Rusland alle troepen in Oekraine nodig heeft, hoeft Azerbeidzjan geen vergelding te vrezen en kunne ze hun plannen verwerkelijken. En ja, dat betetekent een keiharde veroveringsoorlog. En waar Rusland gaat falen, is de kans dat Azerbeidzjan gaat slagen levensgroot. De "wereld" zal een keer met zijn voet hard op de grond stampen, maar niemand zal echt ingrijpen, zelfs niet met wapenleveringen. Je kunt de kaarten nu al klaar maken. Zuid-oost Armenië (ongeveer een kwart tot een derde van het land) is binnenkort Azerbeidzjaans - en de armeense bevolking zal verdreven worden. Daarmee wordt het onomkeerbaar.

Abdu
Abdu17 sep. 2022 - 19:07

Nancy Pelosi gaat naar Armenie. Komt bekend in de oren. Met haar reis naar Tiwan was bijna een oorlog begonnen met China. Nu gaat Pelosi om Pashinyan om te kopen om een deel van Armenie af te staan aan Azerbeidzjan. Of dat gaat ook gebeuren is een ander verhaal. Maar een ding is zeker dat er (burger)oorlog komt zodat Rusland gedwongen wordt in een tweede (mischien ook derde; in centraal/Azie) front oorlog te voeren. Dit is wat Democraten al deccenia doen (in tegenstelling tot republikeinen die direct met oorlog beginnen). Dit verhaal krijgt een lange staart.

Abdu
Abdu16 sep. 2022 - 20:39

@TurkseTurk Het westen heeft nooit Armenia gesteund. Hoewel er een prowesterse leider is, het hele staat, leger en economie is nog steeds pro-Russisch. Niet vergeten dat Turkije ook nog steeds een onderdeel van het westen is en werkt mee met hun plannen. Rusland weet het beter dan de rest. Wat het zuiden van Armenia betreft, zal Rusland maar vooral Iran nooit toestaan Azerbeidzjan deze gaat bezetten. Een “groot Turan” betekent het einde van Rusland en Iran. Als er nog een aanval op het zuiden van Armenia komt denk ik gaat Iran met het politieke steun van Rusland en China de Nakhjivan of het zuiden van Armenia bezetten. Dat zal het einde van “groot Turan” worden. Als Turkije zich ermee bemoeit zal ook Turkije aangevallen worden vanuit oosten, zuiden en misschien ook vanuit westen! Een oorlog voor Turkije betekent de totale instorting van economie en zeer waarschijnlijk het opdelen van Turkije door Koerden, Alevieten en misschien ook de Grieken! In ieder geval Erdogan met lege handen achter blijft (“elinin içini yalar”).

5 Reacties
TurkseTurk
TurkseTurk17 sep. 2022 - 15:19

Turkije en Azerbeidzjan zouden nooit een oorlog durven aan te gaan tegen Armenië zonder toestemming van Rusland. Rusland heeft toestemming gegeven het kan niets iets anders zijn. Dus er is iets onderling in het geheim afgesproken. Iran zou nooit noch Turkije noch Azerbeidzjan durven aan te vallen. 60% van Iran is Turks. Een oorlog tegen Turkije is een Oorlog tegen Turkije, Azerbeidzjan, Pakistan en mogelijk nog een paar onverwachte groepen. Alsof dit niet genoeg is zou Iran ook een burgeroorlog moeten voeren waarbij het volk de Turken steunen. Iraanse Regiem zou letterlijk weggevaagd worden in enkele maanden.

Abdu
Abdu17 sep. 2022 - 16:56

@TutkseTurk 2. “60% van Iran is Turks.” Echtwaar? Waar zijn die Perzen dan die iedereen zouden in Iran onderdrukken? In Iran de etniciteit wordt op basis van gesproken taal geregistreerd (geen ras, komaf of bloedverwantschap), en daarmee zijn de Azeri’s 16% van de bevolking. Azeri’s zijn Iraniërs die een taal spreken die familiair is met Altay taalfamilie. “Een oorlog tegen Turkije (je bedoelt Azerbeidzjan) is een Oorlog tegen Turkije, Azerbeidzjan, Pakistan en mogelijk nog een paar onverwachte groepen.” Ach ja, de Erdogans turk-islam stampot! Waar is die stampot als Erdogan het nodig heeft nu hij dreigt alles te missen? “Iraanse Regiem zou letterlijk weggevaagd worden in enkele maanden.” Hahaha… Dat willen de VS en Israël ook, nou bijna 44 jaar. Is Turkije sterker dan zij? Hoewel ik niks gemeen heb met dat “regime”, maar ik weet dat zij goed kunnen zorgen dat hun vijanden/concurrenten een maat kleiner worden. Hoe heeft “Riza Zarrab” Erdogan en zijn kabinet geheel afgekocht (om de Turkije vluchtroute maken voor de VS-sanctie)?

Abdu
Abdu17 sep. 2022 - 16:57

@TutkseTurk 1. Wat een oorlogszucht en chauvinisme! Je hebt terecht (als een turkse chauvinist) niks begrijpen waarom Iran duizenden jaren en nog steeds overeind is in een regio dat overal oorlogen en burgeroorlogen woedt. Iran is al duizenden jaren een multi-etnische eenheid. Zelfs volkeren die Iran aangevallen en bezet hielden zijn na een tijd zelf een van de geïntegreerde Iraanse volkeren geworden. Perzen, Arabieren, Turkse volkeren, Azeri’s, Koerden, Loren, Turkmenen, Afghanen, Gilaks, Talishen… en nog meer wonen duizenden jaren naast, met en door elkaar, en zijn geen een volk met een taal of een nationalistische aard geworden (dwangmatig zoals in Turkije). Dat kan je als turkse chauvinist natuurlijk nooit opvatten. “Rusland heeft toestemming gegeven het kan niets iets anders zijn. Dus er is iets onderling in het geheim afgesproken.” Flauwekul! Al drie weken geleden heeft Erdogan in Tehran van Putin (en ook Iran) te horen gekregen dat in deze regio aftasten van erkende nationale grenzen niet getolereerd word. “Iran zou nooit noch Turkije noch Azerbeidzjan durven aan te vallen.” Zoals ik ook elders zei, jij en alle Erdoganisten denken alleen in de termen van oorlog, aanval etc.

TurkseTurk
TurkseTurk17 sep. 2022 - 18:15

Verder reageren... China zou zich nergens mee bemoeien. Alleen China heeft wel een bepaalde bondgenootschap met Iran. Het enige die Iran wel sterk kan helpen is Rusland. Maar zowel China als Rusland zullen wel 10x nadenken voordat zij de Turken tegen zich in het harnas jagen. Met goede afspraken en garanties zie ik zowel China als Rusland zelfs Iran loslaten. Om Armenië zou niemand zich bekommeren. Turkije aangevallen vanuit het zuiden ? Wie gaat dan aanvallen wie is sterk genoeg uit het zuiden die een bedreiging kan vormen voor Turkije ? Ik ken geen enkele macht in het zuiden die een dreiging vormt voor Turkije. Enkel irritatie door Pkk. Turkije aangevallen worden vanuit het westen...je hebt gegokt denk ik maar potentieel is dat het enige die de realiteit beetje benaderd. Vanuit het westen kan Turkije enkel aangevallen worden vanaf Griekenland en Bulgarije met steun van Amerika. Militair doet EU niet mee, ze hebben simpelweg niet de capaciteit. De reden dat Turkije wel vanuit het westen aangevallen kan worden is omdat er een enorme militaire opbouw (door Amerika) is in Griekenland. Mogelijk in het geheim ook in Bulgarije. Amerika heeft nooit tegen de Turken gevochten. Amerika heeft in zijn geschiedenis nooit een oorlog gewonnen. Amerika had in Korea oorlog 1.5 miljoen soldaten en toch hebben de Turken met slechts 5.000 mannen Amerika gered in Korea. Ik volg de Turkse defensie technologie best wel goed en mijn conlusie als er oorlog is walst Turkije door alles heen.

Abdu
Abdu17 sep. 2022 - 20:13

@TurkseTurk “Turkije aangevallen vanuit het zuiden?” Hahaha… vraag het aan Israël, aan Daesh, aan Saoedi’s… en vraag het aan amerikanen. “als er oorlog is walst Turkije door alles heen.” Hoe sterk ook Turkije in militaire opzicht is, mist Turkije een economische basis voor oorlog, vooral voor lange periode oorlogen. Oorlog is niet “one minuut” show, geringe foute schattingen kosten veel mensen levens. Turkije leunt economisch op werkende bevolking en deugdelijke infrastructuur, met een oorlog raken vooral deze twee enorm. Dan mist die sterke vecht maschine van betekent, de soldaten zijn ook een deel van hetzelfde bevolking. Ik hoop dat Erdogan niet opnieuw hetzelfde fouten heraalt als in Syrië en Libië (die laatste koste Turkije rondom honderd miljard, zonder noemenswaardige opbrengst).

Marcus A.2
Marcus A.216 sep. 2022 - 17:16

De Armeniërs zijn één van de laatst overgebleven christelijke volken in die regio. Naast de Armeense genocide wordt cultureel erfgoed stelselmatig verwoest in zowel Turkije als Azerbeidzjan (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Armenian_cemetery_in_Julfa), (https://mirrorspectator.com/2022/08/04/azerbaijanis-destroy-another-armenian-cemetery-in-karabakh/). Armenië is het eerste land dat voor het christendom koos. De armeense cultuur is in die regio al langer dan 2000 jaar aanwezig. Ver voordat de eerste Turken anatolie binnendrongen. Laten we van de geschiedenis leren, de armeense genocide, de verdrijving van de Grieken, de onderdrukking en verdrijving van de assyriers. Minderheden in die regio lopen groot gevaar en verdienen onze hulp!

TurkseTurk
TurkseTurk16 sep. 2022 - 10:57

De reden dat er over dit onderwerp niet breed gesproken wordt in de westerse media is om de beperkte invloed van het westen te verbergen richting het eigen volk. Onbewust denken mensen dat de macht van het westen onbeperkt is zodra het helder zou zijn voor de gewone man op straat dat het westen echt alles deed binnen de kaders van zijn macht om Armenië te beschermen zal de besef doordringen dat ook het westen beperkte middelen heeft. Met andere woorden het westen kan ook weleens een spel verliezen.

TurkseTurk
TurkseTurk16 sep. 2022 - 7:46

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

TurkseTurk
TurkseTurk16 sep. 2022 - 7:34

Laten we alles wat u zegt als 100 % waarheid beschouwen. Eu en USA gaat Azerbeidzjan veroordelen en bereid zijn sancties richting Azerbeidzjan uit in alle hevigheid gelijk aan dat van Rusland. Wat denk je dat dan de gevolgen dan zullen zijn ? Export van Gas en olie richting Eu gaat dan stoppen dat vanuit Turkije komt. Hoe wil je Armenië militair steunen? Logistiek gezien is Armenië enkel bereikbaar via Iran. Georgië staat aan de kant van Turkije en Azerbeidzjan. Zelfs als Armenië midden in Europa zou zijn en Eu zou al zijn militaire technologie en middelen 100% beschikbaar stellen aan Armenië… besef dat Armeense leger in 44 dagen voor 80% was vernietigd. Azerbeidzjan heeft met een vernieuwd militaire concept gevochten. Inplaats van Pijl en boog heeft Azerbeidzjan kanonnen en machinegeweren gebruikt. De rest van de wereld gebruikt nog steeds pijl en boog. Je hebt totaal geen flauw benul wat de technologische verhoudingen zijn. Het verschil is zo hoog dat Armenië in midden Eu zelfs niet te beschermen is tegen deze nieuwe militaire concept dat een gamechanger is oorlogsvoering. Turkije onder Erdogan zijn leiding heeft deze technologie ontwikkeld. Azerbeidzjan mocht ermee spelen.

10 Reacties
Jopie666
Jopie66616 sep. 2022 - 8:00

Lachen hoor zeker niet de anti drone wapens gezien van Duitsland. Over 3 a 5 jaar zijn dit soort aanvallen in Europa onmogelijk in de rijke landen. Verder kan Armenië als Rusland faalt in het steunen Armenië met behulp van plutonium vuile bommen maken, dan zijn de grote steden Azerbeidzjan ook onleefbaar voor tienduizenden jaren. Deze optie heeft Oekraïne met haar vele kerncentrales ook tegen Rusland.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 sep. 2022 - 13:25

“Je hebt totaal geen flauw benul wat de technologische verhoudingen zijn. Het verschil is zo hoog dat Armenië in midden Eu zelfs niet te beschermen is tegen deze nieuwe militaire concept dat een gamechanger is oorlogsvoering.” Ik weet niet over welke technologie je het hebt, dat een turkse drone een beetje succesvol is wil nog niet zeggen dat je technologie gamechanger is, voorlopig heeft Erdogan S400 luchtafweer raketten aangeschaft van de russen, tegen advies van de NAVO in, nu blijken die russische raketten waardeloos tegen NAVO aanvalswapens, weggegooid geld dus van Erdogan, dat de armeniërs bijna opgesloten zitten door vijanden lijkt je goed uit te komen, wat heeft Armenië Turkije aangedaan dat die haat er zit vraag ik me af, misschien kan je dat uitleggen.

TurkseTurk
TurkseTurk16 sep. 2022 - 17:03

Raymond. Bij mij is er in iedere geval geen enkele haat richting een Armeniër. Ik vind zelfs dat Turkije de Armeense cultuur en identiteit hoort te beschermen door een kleine stadje te steunen een Armeense identiteit / cultuur te behouden, idem dito met andere kleine gemeentes. Zeker het Aramees cultuur moet behouden worden omdat dat de taal was van Jezus Christus. Beste vriendin van mijn moeder is een Armeense dame uit Turkije. De kleine Turkse drone is 1 van de 800 projecten dat officieel bekend is. En dat beetje succesje is een concept dat een militaire producten van rond 16.000 miljard dollar waardeloos heeft gemaakt. Geen enkele Amerikaanse drone technologie is opgewassen tegen deze Turkse technologie dat vrij verkrijgbaar is. Logischerwijs heeft Turkije zelf technologie dat paar stappen beter is en enkel voor eigen gebruik. Wat deze drones zeer gevaarlijk maakt is de software. Niet de hardware. S400 is een defensief product. Behoort tot een van de beste in de wereld. Alleen S400 is niet opgewassen tegen de Turkse onbemande drones. Amerika en EU doen sinds 2013 zeer moeilijk tegen Turkije in de verkoop van welke militair ding dan ook. Zelfs hand vuurwapens waren verboden. (speciale modellen voor de bodyguards van Erdogan) de reden van dat verbod... Ervoor zorgen dat Turkije zijn president minder goed kan beschermen. Alles wat verboden wordt om te exporteren naar Turkije wordt in enkele maanden door Turkije zelf ontwikkeld. Echt waar enkele maanden. Hoe kan dat ???

Marcus A.2
Marcus A.216 sep. 2022 - 17:23

@raymond "wat heeft Armenië Turkije aangedaan dat die haat er zit vraag ik me af, misschien kan je dat uitleggen." Het zijn christenen. Zoals bekend is erdogan een islamist die zich bezig houdt met het creëren van moskeeën in kerken (haghia sophia, chora kerk). Alle christelijke minderheden in die regio is precies hetzelfde overkomen. Dat kan haast geen toeval zijn.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 sep. 2022 - 19:32

TurkseTurk, bedankt voor jouw antwoord,, helaas is er geen vrede, dat je duidelijk oog voor de ander hebt kan ik waarderen, maar Armenië kan geen kant op en heeft al zoveel geleden. Wat betreft de drones, in de Oekraïne doet die drone het goed maar S400 is waardeloos, kan niet tegen HIMARS en Oekraïne heeft raketten die radio stations rauw lusten, ik ben geen wapen expert maar dit soort feiten komen naar boven drijven in oorlog.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 sep. 2022 - 19:38

Marcus, zo is dat, genocide is al verschrikkelijk, geen verantwoordelijkheid daarvoor nemen nog verschrikkelijker en als klap op de vuurpijl tot de huidige dag vijandig, voor zover ik weet zonder reden.

TurkseTurk
TurkseTurk17 sep. 2022 - 14:22

Raymond, bedankt voor je reactie. Je zegt dat Armeniërs zoveel geleden hebben. Ja dat klopt. Armeniërs zijn net als de Bulgaren (Christelijke Ortodox) en de Volga Bulgaren (Moslims) van de Kipcak (Turkse Clan) afkomst. Armeniërs lijken veel op Turken en in het westen werden zij vroger ook Turkse Christenen genoemd. Na de komst van de Seljoek Turken. (Oguz Clan) kwamen de Armeniërs onder de bestuur van de Turken. Seltjoek Emipre ging ten onder en in het uiterste westen van het Seljoek Empire ontstond de Ottomaanse rijk vanuit Een mini dorp van herders bestaand uit 400 tenten. hun Afkomst was ook van de Oguz Clan net als de Seltjoeken. Armeniërs kwamen uiteindelijk onder bestuur van de Ottomaanse Turken. Op deze wijze zijn de Armeniërs aaneengesloten 1000 jaar onder Turkse bestuur geweest. Uniek is dat Armeniërs als eerste rang burgers werden behandeld. Zij hadden eigen rechters, eigen scholen met eigen taal cultuur en geschiedenis. Zij hadden eigen bestuurders. Zij waren een land in een land alleen zij hadden geen eigen leger en waren vrijgesteld van deelname aan het leger. Armeniërs waren ook vrijgesteld van het betalen van belasting. Gevolg was dat Armeniërs zich tot de elite van het land gingen vormen. Tot de rijken. En dat was hen gegund. Vanaf 1700 werd het Ottomaanse rijk zwakker. Vanaf 1800 zag het westen kansen om middels missionarissen Armeniërs en andere minderheden te hersenspoelen. Gevolg was dat Armeniërs een eigen land wilden hebbe.

TurkseTurk
TurkseTurk17 sep. 2022 - 15:13

Vervolg: Armeniërs wilden een eigen land hebben. (persoonlijk zou ik hen dat gegund hebben omdat ik vind dat iedere volk het recht heeft zichzelf besturen zoals zij dat willen.) Maar er was een probleem, nergens in het rijk vormden de Armeniërs een meerderheid. De voornaamste gebieden waar Armeniërs leefden was het oosten van het huidige Turkije. Voor 90% gemixt met Koerden. Ottomaanse Rijk keurde het vormen van een eigen land af. Armeniërs wilden dat afdwingen met hulp van Westerse landen en deels met Hulp van de Russen. De oplossing was genocide op de Koeren zodat Armeniërs een meerderheid zouden vormen in sommige gebieden. Armeniërs hebben 2 miljoen Koerden vermoord. Ottomaanse Rijk heeft op alle manieren geprobeerd Armeense bendes te overtuigen tot een overeenstemming te komen. Armeniërs waren overtuigd dat de Ottomaanse Rijk te verzwakt was. Dat klopt ook maar het Ottomaanse Rijk was nog altijd sterk genoeg om de Armeniërs te verslaan. Het westen heeft de Armeniërs overtuigd en gehersenspoeld dat zij hun hand moesten overspelen. Dus geen vrede aan tafel. De Ottomaanse leiding was middels coup neergehaald en een pro Duitse leider (Duitsland bepaald wat hij doet) was gekomen aan het Hoofd van het Ottomaanse Rijk. Nadat de Armeniërs hun hand hadden overspeeld besloot hij over te gaan op genocide en vernietiging van de Armeense rebellen. De Armeense rebellen hebben ook de Russen geholpen waardoor in het oosten de Turken de oorlog hadden verloren.

TurkseTurk
TurkseTurk17 sep. 2022 - 15:54

Raymond een toevoeging. In de 1e WW hebben vele Armeniërs het leven verloren. Dit was een systematische vorm van levens beroving van grote aantallen mensen. Idem dito in nog grotere aantallen hebben Koerden hun leven verloren. Het Ottomaanse Rijk kon geen gewone Turkse soldaten gebruiken. Zij had mensen nodig die haat in zich dragen. Dat waren 3 groepen mensen. Koerden die genocide hebben ondervonden van Armeniërs. Mensen uit de Kaukasus die genocide hebben ondervonden. En mensen uit de Balkan die genocide hebben ondervonden. 95% van alle overlevenden van de Armeense genocide hebben het overleefd omdat ze in bescherming werden genomen door een Turkse gezin. In de stad Konya in Turkije, de meest religieuze Turkse stad werd geen enkele Armeniër een haar gekrenkt. De gouverneur, een gelovige moslim heeft genocide in die stad belemmerd . Het waren de moderne Turken die Armeniërs hebben gestraft. Het is de Islam die Armeniërs heeft beschermd samen met het mededogen van gewone mensen. Tevens is er geen enkele juridische bewijs van de genocide. Alle bestaande bewijzen zijn verzonnen. Dus ik stel dat er wel genocide gepleegd , maar daar bestaat geen bewijs van. De volgende logische vraag is. Hoe weet jij dat er dan genocide gepleegd is als er geen bewijs is. Ik heb mijn bronnen en eigen logica. Turken zijn van nature relatief vredelievend en tolerant . Zonder aanleiding zijn Turken rustig. In oorlog zijn de Turkse het barbaarst volk der aarde en gevaarlijk.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 sep. 2022 - 19:43

TurkseTurk, ik kan het waarderen dat je de moeite neemt om je standpunten te verduidelijken, ik heb enige kennis van het Ottomaanse rijk, er is een tijd van bloei geweest, er was relatieve rust, een goede mix van centraal bestuur en autonomie, iedereen happy, problemen begonnen voor een groot gedeelte met turks nationalisme, andere volkeren werden slecht behandeld, zo dachten turken dat armeniërs russische spionnen waren maar ook was er jaloezie omdat armeniërs het goed deden, al langer waren armeniërs hun leven niet zeker, voor Turkije is het geen genocide, papieren die het bewijs kunnen leveren zijn weg maar dat betekent niet dat je kan zeggen dat het stelselmatig vernietigen van een volk een natuurramp is, ook koerden hebben bloed aan hun handen als het om deze genocide gaat, als je mensen slecht behandelt willen ze hun lot in eigen handen nemen, een eigen land waar ze zich veilig kunnen voelen, net als Israël die de Armeense genocide (nog) niet heeft erkend, schande, nu wordt Armenië weer bedreigd, omringd door vijanden, ik kom vaak voor de zwakste op, zeker als je niet de agressor bent.

Pater
Pater16 sep. 2022 - 3:13

Wonderlijk dat de krant mij dit verhaal helemaal niet vertelt.

oxtan
oxtan15 sep. 2022 - 19:01

"The EU is turning to trustworthy energy suppliers. Azerbaijan is one of them. With today's agreement, we commit to expanding the Southern Gas Corridor, to double gas supplies from Azerbaijan to the EU. This is good news for our supplies of gas this winter and beyond." https://twitter.com/vonderleyen/status/1549008925806268416?s=20&t=AEihdA0YrTIaoRQwXiQ2WQ

3 Reacties
LaBou
LaBou 16 sep. 2022 - 6:48

Azerbeidzjan is een dictatuur, vergelijkbaar met Rusland en Belarus. Maar omdat ze ons wel gas en olie leveren zijn het vriendjes. Kortom, principes zijn leuk maar wel alleen zolang het goed uitkomt. Oekraine moeten we met alle mogelijke middelen helpen want die worden door een buurland aangevallen, Armenie laten we stikken want die willen niet met ons meedoen om Rusland te veroordelen. Dat ze nu worden aangevallen (op een vergelijkbare wijze als Oekraine) is dus hun eigen probleem. Maar dat is niet vreemd want dat geldt al jaren voor Jemen en de Palestijnen: ze staan (volgens ons) aan de verkeerde kant en dan gelden allerlei mooie principes ineens niet meer.

Wie o Wie
Wie o Wie16 sep. 2022 - 14:32

“ Kortom, principes zijn leuk maar wel alleen zolang het goed uitkomt. ” Je bedoelt zoiets als roepen dat Nederland een ruimhartig asielbeleid moet hanteren en ter Apel een schande is, en bij een eigen huis bij 2 personen als “vol” roepen.

TurkseTurk
TurkseTurk16 sep. 2022 - 17:14

Labou, Je hebt het totaal mis. Armenie wordt door het gehele westen inclusief Iran gesteund. Rusland steunt Armenië niet meer omdat de leider van Armenië pro westers is. Ik vermoed dat Rusland en Turkije geheime afspraken hebben waardoor Turkije toestemming kreeg om Armenië aan te vallen. Maar Turkije heeft niets gedaan, liet dat Azerbejcan doen die ook een appeltje te schillen heeft met Armenie. Dus Rusland heeft voor een sterke bondgenoot gekozen inplaats van een zwakke bondgenoot als Armenie. Armenie kan niet openlijk meedoen met het westen. Zoals het westen een Navo bondgenootschap heeft zo hebben Armenie en Rusland samen met andere landen ook een militaire pact waarin Rusland Armenie hoort te beschermen. Maar bij de laatste keer heeft Rusland en andere landen geweigerd Armenie te helpen. Nu hopen Armeniërs op Amerikaanse bescherming. Echter Wie moet Amerika beschermen als Amerika uberhaupt lukt land lockt Armenie te bereiken. Turkije gaat geen toestemming geven, het kan enkel via Iran. Iran zou wel willen helpen maar kan het daarna niet uitleggen richting zijn eigen volk, richtging Turkije, China en Rusland.

Wjc72
Wjc7215 sep. 2022 - 17:21

Gaan wij vanuit het Westen hier ook voor honderden miljarden wapens leveren?..om zo het conflict lekker maximaal te benutten?

4 Reacties
TurkseTurk
TurkseTurk16 sep. 2022 - 7:35

Nee, logistiek is dat onmogelijk. Zelfs als het mogelijk was betreft technologie is Azerbeidzjan superieur versus westerse technologie.

jandebakker
jandebakker16 sep. 2022 - 10:47

Armenie is onderdeel van de CSTO (de rusische tegenhanger van de Navo). Het zal dus logischer zijn dat zij eerst de Russen om hulp vragen

TurkseTurk
TurkseTurk16 sep. 2022 - 17:15

JandeBoer, alle CSTO leden hebben hulp geweigerd, inclusief Rusland.

Abdu
Abdu17 sep. 2022 - 16:01

@TurkseTurk “hulp geweigerd, inclusief Rusland.” En je bewijzen? Waarom lieg je? Denk je dat mensen hier niks lezen? Bovendien, behalve Erdogan niemand wilt er oorlog in deze gebied. Kijk wat Erdogan in Oezbekistan doet? Een oorlog daar ketenen zodat niemand in Kaukasië ingrijpt. Dat deze verdrag militair niet ingrijpt betekent niet dat de politiek er niks gedaan wordt. Wacht maar af; deze wordt nog grotere fiasco voor Turkije van Erdogan!

Abdu
Abdu15 sep. 2022 - 16:22

2. Turkije, Azerbeidzjan maar vooral de Navo leunen op prowesterse Pashinyan die lijkt bereid te zijn Sjoenik op te geven aan Azerbeidzjan. Met een westerse “kliek” wordt een land geen democratie, ook zonder deze wordt het niet dictatoriaal. Pashinyan heeft Armenië enorm verzwakt en ontdaan van effectieve steun van Rusland, terwijl ook westen heeft nul op nul gedaan voor Armenië en bereid is dit land nog verder terugdringen in de regio. Als Russen (en Iran) er niet voor Armenië opkwamen was dit land weggevaagd tegen Azerbeidzjan, Turkije en Israël. Rusland en Iran zijn ook afhankelijk van Armenië voor hun belangen, Iran om de Europese markt te bereiken en Rusland om via Iran de vrije zeen te bereiken. Bovendien zijn China en Indie gebaat bij hoe de grondgebied van Armenië gearrangeerd gaat worden. Ik denk het is in belang van Armenië om nog steeds met Rusland (en Iran) verder te gaan. Rusland zal nooit toestaan dat haar weg tot Perzische Golf geblokkeerd wordt. Ook Iran zal niet Azerbeidzjan en Armenië toestaan haar duizenden jaren route naar Europa gaan sluiten. Als deze conflict niet stopt waarschijnlijk Rusland en Iran zullen ingrijpen en de bestaande grenzen overeind houden. In dat geval zal ook veel in Armenië veranderen.

5 Reacties
Jopie666
Jopie66615 sep. 2022 - 17:26

Rusland heeft de middelen niet meer daarvoor. Iran kan natuurlijk wat zelfmoord soldaten sturen, maar tegen moderne wapens zijn ze kansloos.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 sep. 2022 - 18:18

Het lijkt me sterk dat Azerbaijan zo ver gaat.

TurkseTurk
TurkseTurk16 sep. 2022 - 7:38

Je vergist je , in 2020 had Rusland Armenië al opgegeven en vermoedelijk een deal gesloten met Erdogan. Anders zou Azerbeidzjan zelfs met Turkse steun niet durven oorlog te voeren tegen Armenië.

TurkseTurk
TurkseTurk16 sep. 2022 - 7:47

Als Armenië geen directe doorgang heeft aan Turkije en Azerbeidzjan via zuiden van Armenië dan zal het zuiden van Armenië simpelweg bezet worden .

TurkseTurk
TurkseTurk16 sep. 2022 - 17:19

Pashinyan krijgt van alles de schuld maar als hij niet voor vrede had gekozen was de rest van het leger dat nog niet vernietigd was (20%) ook vernietigd worden. Daardoor zou Armenië als land zijnde letterlijk ophouden te bestaan. Dus Pashinyan heeft met Vrede het voortbestaan van Armenie gewaarborgd . Als Armenië weigert afspraken na te kopen zal er weer een oorlog uitbreken.

Abdu
Abdu15 sep. 2022 - 16:20

1. Een warrig verhaal over de conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië. De enige waarheid in dit tekst is dat het gaat niet meer over grensconflict maar over de plannen van Azerbeidzjan om de zuidelijke provincie van Armenië, Sjoenik, te veroveren, waarmee de weg vrij komt tussen twee delen van Azerbeidzjan (met Nakhjivan), of beter gezegd tussen Azerbeidzjan en Turkije. Turkije wilt hiermee een rechtstreekse verbinding creëren met Turkse staten in Centraal-Azië (via Azerbeidzjan, Kaspische zee, Turkmenistan etc.). Dat zal Turkije enorme economische voordeel leveren. De andere kant van deze verhaal gaat over Europa en Azerbeidzjaanse gas en olie. Europa wilt de olie en gas van Azerbeidzjan en andere Turkse landen via Turkije importeren. Deze zal gedeeltelijk de afhankelijkheid van Russische gas en olie terug dringen. Ook Turkije zal hiervan enorm profiteren. De reden dat bijna geen een westerse land Armenië bijstaat in haar 40 jarige conflict met Azerbeidzjan ligt aan deze gas en olie verhaal. Zelfs Israël steunt met alle middelen Azerbeidzjan. Als Azerbeidzjan kan de Armeense provincie “Sjoenik” veroveren, de dag daarna zal Azerbeidzjan toe treden tot Navo. Daarmee kan Navo zich met gas- en olievoorraden van Kaspische zee gaan bemoeien, maar ook met nog veel meer. Daar ben ik zeker van.

Jopie666
Jopie66615 sep. 2022 - 15:35

Azerbeidzjan maakt gehakt van Armenië met de Israëlische wapensystemen die ze hebben. Verder heeft Armenië gekozen voor Rusland dus is Armenië fucked big time. Armenië wordt weggevaagd en verdeeld tussen Azerbeidzjan en Turkije en Europa krijgt de vluchtelingen. Maar de beelden hoe Azerbeidzjan een Armeens S300 systeem vernietigde laat mij zien dat Armenië kansloos is. Verder kan Rusland totaal niet Armenië nu steunen. Rusland is zwak.

8 Reacties
LaBou
LaBou 15 sep. 2022 - 16:34

Je begrijpt toch wel dat je nu onzin zit te vertellen. In het ene geval moeten we de aangevallen partij koste wat kost helpen tegen de agressor, in het andere geval sta je achter de agressor en kan de aangevallen partij verrekken.

GeenProbleem
GeenProbleem15 sep. 2022 - 17:23

@LaBou Het verhaal van Jopie is accuraat, er staat verder ook niet in wie we wel en niet moeten steunen.

Jopie666
Jopie66615 sep. 2022 - 17:36

LaBou Armenië zit in de pocket Rusland en alle oude Sovjet Republieken zien nu hoe zwak Rusland in feite is. Bij Belgograd staat een trein vol met dode Russen weg te stinken al een week. Ik zie nog altijd geen vraag van Armenië om hulp van het westen. Dus Armenië wordt weggevaagd. Azerbeidzjan zal Armenië beetje bij beetje opslokken. Het instorten Poetins droom van een groot Russische rijk is in feite al begonnen nu. China wint ook daar steeds meer invloed.

LaBou
LaBou 15 sep. 2022 - 21:26

Blijkbaar zijn er meer die het helemaal niet vreemd vinden in het ene geval het slachtoffer te helpen en in het andere geval de dader. En probleem: ik destilleer het gelul weg en dan blijft er een verhaal over dat weinig consequent is. Maar ik begrijp dat probleem dezelfde denkwijze volgt: als het maar tegen Rusland is.

Jopie666
Jopie66616 sep. 2022 - 8:43

Labou Armenië kan alleen nog maar vuile bommen maken. Dus plutonium op springkoppen lange afstandsraketten zetten. Of Rusland moet actief Armenië gaan ondersteunen en dat is ook prima want dat gaat ten kostte sterkte Russen in Oekraïne.

oxtan
oxtan16 sep. 2022 - 8:57

"These Are My Principles. If You Don’t Like Them I Have Others". Oekraïne, Armenië.

TurkseTurk
TurkseTurk16 sep. 2022 - 17:20

Rusland is niet zwak, is een van de sterkste landen van de wereld. Alleen Rusland wil Armenië niet meer helpen. in Turkije zien ze meer belangen.

TurkseTurk
TurkseTurk16 sep. 2022 - 17:22

5% van de wapens komen uit Turkije. Op het slagveld is de effectiviteit van de Turkse wapens minstens 90%. Technologie uit Isreael is top technologie maar nog steeds 10x minder effectief als de Turkse .

EenMening3
EenMening315 sep. 2022 - 15:13

Dit roept herinneringen op aan de Armeense genocide die in 1915/16 plaats vond in het Ottomaanse Rijk.

1 Reactie
TurkseTurk
TurkseTurk16 sep. 2022 - 7:48

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Rob12342
Rob1234215 sep. 2022 - 14:04

Lijkt me wel handig dat we nog ergens gas vandaan halen als Groningen niet open mag. Dus maar even geen aandacht denk ik zo.

3 Reacties
TurkseTurk
TurkseTurk16 sep. 2022 - 17:26

Zo denkt Eu dus ook. Alles staat stil zonder stroom en gas. Turkije heeft militair macht in de Rode Zee, Rond Oost Middelandse zee en de Golf. Als Turkije echt vervelend wil doen kan Turkije in uiterste geval ook olie en LNG transport over zee naar Europa verbieden. Daarnaast zijn er ook pijpleiding in Turkije die richting EU gaan. Turkije staat 100% achter elke actie van Azerbejcan. Daarom Durft Iran Azerbejcan niet te bedreigen.

Jopie666
Jopie66617 sep. 2022 - 6:22

Turkije doet niets en staat economisch aan de afgrond en als we de Koerden wapens geven, dan ruimen deze veteranen de dienstplichtige en beroeps Turkse soldaten op en valt Turkije uit elkaar. Het tijdperk Erdogan is voorbij. Er gaat gewoon uiteindelijk een Koerdische staat komen bestaande uit delen Syrië, Turkije en Irak. De nachtmerrie voor elke grijze wolf. Maar Erdogan kan alleen nog fraude plegen en dictator worden om aan de macht te blijven. Economisch staat Turkije aan de afgrond.

Abdu
Abdu17 sep. 2022 - 15:52

@TurkseTurk “Turkije heeft militair macht in de Rode Zee, Rond Oost Middelandse zee en de Golf. Als Turkije echt vervelend wil doen kan Turkije in uiterste geval ook olie en LNG transport over zee naar Europa verbieden.” Turken (de Turkse politiek) dromen groot maar bereiken niks. Niks in Cyprus, niks in Libië, niks in Irak, niks in Syrië, niks in Afghanistan, niks in Egypte, niks in Centraal/Azië, niks in Balkan, niks in Oekraïne En niks in Turkije zelf. Waarover praat je? “Daarnaast zijn er ook pijpleiding in Turkije die richting EU gaan.” En? Turkije wordt betaalt om haar grondgebied ter beschikking stellen; niks anders. Azerbeidzjan betaalt een paar miljoen en koopt deze diensten aan van Turkije. Hetzelfde geldt ook wat Rusland betreft. “Turkije staat 100% achter elke actie van Azerbejcan. Daarom Durft Iran Azerbejcan niet te bedreigen.” Waarom moet Iran Azerbeidzjan bedreigen? Er wonen uitsluitende mensen met Iraanse afkomst: Azeri’s, Gilaks, Talishen, Koerden en nog meer, meer dan 85% sjiieten. Ik denk je probleem is dat je turks-soenniete (moslimbroeders) logica bestaat uitsluitend uit vechten, aanvallen, bedreigen … Nee man, de wereld draait over andere zaken met economie als hoofdonderwerp. En hoewel Turkije het westen en “kuffars” bedient, zit het economische zo diep, mensen zijn zo wanhopig, arm en werken als slaven in dat land, dat ik me schaam om toch Turkije te verdedigen, een volk dat ik hartelijk waardeer en graag continue bezoek.