Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De strategie van de Palestijnse organisaties leidt al een eeuw tot niets

  •  
31-12-2024
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
6304 keer bekeken
  •  
ANP-516413946

Op de laatste dag van het jaar is het nieuws uit Gaza afschuwelijk. Het blijkt er in december behoorlijk koud te zijn. Al Jazeera meldt dat babies doodvriezen. De afgelopen dagen heeft Israël met aanvallen en een arrestatiegolf het Kamal Adwan ziekenhuis buiten werking gesteld omdat het een dekmantel zou zijn voor de militaire tak van Hamas. De directeur zit vast en zou worden gemarteld. De vijfenzeventig patiënten kregen een kwartier om het hospitaal te ontruimen. Men liet ze achter op een binnenplaats.

Dat soort dingen dus. Ondertussen blijven de Israëlische troepen Gaza behandelen als een belegerde stad: niemand erin, niemand eruit. Bevoorrading van de burgerbevolking vindt niet of nauwelijks plaats. Dat is het resultaat van anderhalf jaar oorlog, of beter gezegd van de laatste ronde  in een oorlog die - het hangt ervan af waar je het beginpunt plaats - een dikke vijfenzeventig jaar of al meer dan een eeuw woedt tussen.

Deze laatste fase is zeer schadelijk gebleken voor de internationale reputatie van Israël. Het is zijn imago van een idealistische pionierssamenleving definitief kwijt. Op zijn best gaat het nu door voor een land dat op elke krenking een uiterst gewelddadige overreactie vertoont waarbij het niet schroomt oorlogsmisdaden te plegen en bloedbaden aan te richten. 'Genocide' moet je dan tegenwoordig zeggen, hoewel het aantal slachtoffers in Gaza tot nog toe niet hoger ligt dan die van sommige bommennachten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De opvatting wint veld dat Israël van de kaart moet verdwijnen als een laatste rest van het kolonialisme. Je kunt dat dagelijks in de media lezen.

Minder aandacht is er voor de strategie van de Palestijnen. Hun leiders wordt zeker vanuit de solidariteitsbeweging maar ook door de reguliere media eigenlijk nooit gevraagd, hoe ze zelf vinden dat het gaat. Ondanks de toenemende kritiek op Israël is een eigen staat verder weg dan ooit. Zelfs steun in het Midden-Oosten  is er niet veel meer. Saoedi-Arabië, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn in de praktijk bondgenoten van Israël en de regering Netanyahu. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de straffeloze wijze waarop de Israëlische luchtmacht steunpunten van de Houthi in Jemen aan kan pakken. Na de zware nederlaag van Hezbollah waren dat de enigen die Israël nog met raketten bestookten. Fraaie bondgenoten zijn dat trouwens. Ze menen dat zij een elite zijn die zowel qua afstamming als qua in hun ogen juiste opvattingen van de islam het recht hebben over de rest van de Jemenieten te heersen. Zo ontstaat iets wat erg lijkt op een apartheidsstaat. Bijzondere karaktertrek: de Houthi zijn bezig de slavernij te herstellen want die is in de jaren zestig van de vorige eeuw afgeschaft na de val van de Jemenitische monarchie.

De nieuwe machthebbers in Syrië hebben inmiddels verklaard dat zij voorlopig tijd noch middelen hebben voor buitenlandse avonturen. Iran beperkt zich de laatste maanden tot verbale steun. De aandacht voor de strijd in Gaza heeft de ontwikkelingen op de West Bank grotendeels aan het oog onttrokken. Daar wonen inmiddels 800.000 joodse kolonisten die proberen de Palestijnen het leven zo zuur mogelijk te maken in de hoop dat zij hun biezen pakken.

Als je deze situatie bekijkt in historisch perspectief, dan is zij niet uitzonderlijk. De strategie van Palestijnse leiders en hun Arabische bondgenoten hebben steeds nieuwe nederlagen veroorzaakt. Dat is eigenlijk al sinds de Tweede Wereldoorlog het geval.

De Engelse koloniale autoriteiten kregen al aan het eind van de jaren twintig van de vorige eeuw spijt van de Balfour Declaration. Zij gingen er toe over zionistisch geïnspireerde immigratie zoveel mogelijk tegen te gaan. Niettemin liet de belangrijkste leider van de Palestijnen in die dagen, Moefti Amin al-Hoesseini zich uitgebreid fêteren door de nazi's. Hij reisde zelfs naar Duitsland waar hij aan het hoofd werd gesteld van de Arabischtalige uitzendingen van de Duitse radio. Hij mocht zelfs bij Hitler op bezoek maar deze weigerde de strijd voor de Arabische vrijheid en onafhankelijkheid tot een Duits oorlogsdoel te maken, ondanks het verzoek van Al-Hoesseini. Dit alles versterkte de positie van de Palestijnen niet.

Nadat in 1948 de staat Israël was uitgeroepen, verklaarden alle omliggende Arabische staten het meteen de oorlog. Ze leden binnen enkele maanden een zware nederlaag en moesten een bestandsgrens accepteren die Israël veel grotere maakte dan aanvankelijk de bedoeling was. Ook de Nakba - 800.000 Palestijnen verliezen huis en haard - vond in het kader van deze oorlog plaats.

Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw verhinderden de zogenaamde Arabische bondgenoten de vorming van onafhankelijke Palestijnse organisaties. Een vrij Palestina was  namelijk niet hun bedoeling. Palestijnen bestonden niet. Dat waren Arabieren. Met name de koningen van Jordanië meenden dat het Palestina van de rivier tot de zee deel hoorde uit te maken van hún monarchie.

De Arabische landen hebben tot nog toe alle formele oorlogen die zij met Israël voerden verloren. Het belangrijkste gevolg daarvan was dat de West Bank en de Gazastrook door Israël bezet gebied werden, terwijl de oude stad van Jeruzalem formeel door Israël is geannexeerd.

Pas sinds de jaren zestig kregen Palestijnen de kans organisaties op te richten die streefden naar een eigen staat. Die droegen allemaal een autoritair karakter en lagen vaak met elkaar overhoop al kwam het op den duur wel tot een coalitie waarbij een groot aantal van deze clubs zich bij aansloten, de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO.  Deze organisaties kozen voor een strategie van bevrijding door middel van geweld. Daarbij grepen zij graag naar terreur tegen burgers, gijzelnemingen en vliegtuigkapingen. Als zodanig zetten de Palestijnen zich definitief op de kaart met het bloedbad in München tijdens de Olympische Spelen van 1972 toen elf leden van de Israëlische delegatie eerst werden gegijzeld en daarna vermoord door strijders van de organisatie Zwarte September.

Door deze strategie vervreemdden de Palestijnse organisaties veel potentiële bondgenoten in het Westen van zich. Niettemin gingen zij er mee door. Daarmee gaven ze Israël excuses in handen voor ongekend hard optreden zoals de verdrijving van het PLO hoofdkwartier uit Beiroet. In arren moede moest de leider Yasser Arafat met zijn aanhang de wijk nemen naar Tunis.

Uiteindelijk vond Israël een duur maar effectief weermiddel tegen de Palestijnse stadsguerrilla: de beruchte muur langs de grens, die vooral  uitermate hinderlijk is voor gewone burgers. Twee volksopstanden, de zogenaamde intifada's, zijn uiteindelijk mislukt. Op geen enkele wijze hebben ze de zionistische migratie naar de West Bank kunnen stoppen of zelfs maar enigszins vertragen.

Al die tijd lukte het de Palestijnen niet voor hun strijd echte betrouwbare bondgenoten te vinden in het Midden Oosten. Ze lieten zich wel gebruiken door tirannen als Saddam Hoessein of de Iraanse ayatollahs. Dat zette nooit echt zoden aan de dijk. Bovendien maakten zij er door die vriendschappen machtige vijanden bij. Bij mijn weten zochten Palestijnse leiders geen steun bij andere volkeren zonder land in het Midden Oosten. De Koerden zijn daarvan het beste voorbeeld.

Van enige democratie is onder de Palestijnen - althans die buiten Israël - geen sprake. Het PLO-bewind op de West Bank staat bekend om zijn mensenrechtenschendingen. Hamas is nog veel erger. Van vrije verkiezingen is eigenlijk nooit sprake geweest.

De grootste tactische fout van Palestijnse zijde in deze eeuw is de aanval op Israël van 7 oktober 2023. Het op die dag aangerichte bloedbad maakte een vrij en seculier Palestijna met gelijke rechten voor alle inwoners ongeloofwaardig. De moorden, de verkrachtingen en de gijzelnemingen gaven een heel ander beeld van hoe Palestijnen zo´n staat vorm zouden geven.

Nu, meer dan een jaar later, is Gaza verwoest en zit Hamas onder de grond. Bondgenoten, serieuze bondgenoten, zijn ver te zoeken. De solidariteitsdemonstraties in Europa en de Verenigde Staten laten zien dat de sympathie voor de Palestijnse zaak groeit. Aan de andere kant wekt de manier van betogen - gemaskerd, met geweld - ook weerzin bij een deel van de publieke opinie. Wellicht hebben de overwinningen van een Trump en van een Wilders aan de stembus ook daarmee te maken. Het is nooit verstandig om door je toon en je stijl andere groepen de indruk te geven dat ze een vijand hebben en dat jij dat bent.

De enige manier om een einde te maken aan het conflict is het vormen van twee staten die vervolgens de kans krijgen naar elkaar toe te groeien. Die wordt inmiddels door beide partijen in het conflict afgewezen. Als er een staat komt tussen de rivier en de zee, zal dat Israël zijn. Tenminste zoals de zaken er nu voor staan.

Je zou wensen dat uit de boezem van het Palestijnse volk leiders voortkwamen als Nelson Mandela, Martin Luther King of Mahatma Ghandi, grote geesten die democratisch gelegitimeerd het volk naar de onafhankelijkheid leiden. En dat ze bij de solidariteitsbeweging zich eens een paar behoorlijke handboeken op het gebied van communicatie marketing en reclame eigen maakten.

Ondertussen is dit voor Europa geen reden de handen van het Midden-Oosten af te trekken. De Palestijnen hebben - net als de Koerden en andere onderdrukte volkeren in het Midden-Oosten recht op een eigen volksbestaan. Dat behouden ze altijd, ook al slagen de lieden die zich als hun leiders opwerpen, er steeds weer in de eigen glazen in te gooien en Israëlische extremisten kans na kans te geven voor open doel.

Over Israël en zijn regering nog het volgende: vriend en vijand hebben de neiging dat land te zien als een soort voorpost van het westen. Dat is het al lang niet meer. Qua gedrag en cultuur is het steeds meer gaan lijken op het gemiddelde land in het Midden-Oosten. Intern wordt de democratie bedreigd door autoritaire tendensen - vaak genoeg met een religieuze component -, extern beschermt het zich door extreem geweld enerzijds en het sluiten van opportunistische allianties anderzijds. Het is geen vreemd element meer. Het hoort in die regio thuis en dient als zodanig behandeld te worden. Israël hoort niet bij het Westen. Althans niet meer.

Utopisch vergezicht tot slot: een mondiale conferentie waarop alle problemen in het hele Midden-Oosten tegelijk en in hun onderlinge samenhang worden aangepakt zodat alle bevolkingsgroepen hun culturele, etnische en religieuze eigenheid vrijelijk kunnen beleven. Alleen in zo'n structureel gepacificeerd Midden Oosten trouwens zou een vrij Palestina van de kust tot aan de rivier kunnen gedijen.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publiciteit mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin zeker nu de laatste putten niet dicht blijken. tevens noem ik de PVV een extraamrechtse partij.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: de oorlgostaal van Rutte.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

BSO66
BSO66
6 jun. 2024 - 16:50
Raf, ik waardeer je inzet maar ik blijf het maar niks vinden dat de meeste partijen alleen rondom verkiezingen de jas met eigen kleur (en logo) aantrekken en in winkelcentra e.d. gaan staan. De rest van het jaar zou je er regelmatig moeten gaan staan, dan komt het wat oprechter over in mijn ogen. Dat heb ik je trouwens ook al wel eens persoonlijk gezegd denk ik... Ik zou er niet gaan staan als ik er de rest van het jaar ook niet kwam (ik zeg niet dat jij er alleen tijdens verkiezingen staat, want dat weet ik niet) en vond het in de tijd dat ik politiek actief was in Nederland vaak ook afzichtelijk om ineens mensen te zien die anders nooit zichtbaar waren en nu ineens geïnteresseerd waren in de mening van de mensen....
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
2 jun. 2024 - 16:04
Wel stoorde een aantal mensen zich aan de stoffige, nukkige uitstraling van Frans Timmermans. Dit is jullie grootste probleem, die Timmermans. Je moet een politicus hebben met de politieke kwaliteiten van een Rutte, of een Baudet, of een Wilders, of een Jan Marijnissen Niet 'hij/hem' Timmermans, met zijn dikke buik, in zijn dikke villa, met zijn voorliefde voor Taylor Swift Zorg dus voor een goede partijleider en ga vervolgens meer samenwerken met de SP waar dat kan.
11 Reacties
vdbemt
vdbemt2 jun. 2024 - 20:30
"Niet 'hij/hem' Timmermans, met zijn dikke buik, in zijn dikke villa, met zijn voorliefde voor Taylor Swift " Ow, moeten we iemands kwaliteiten beoordelen naar zijn uiterlijk. En dan begrijp ik nu dat je heel goed bent als je je haar laat bleken, houterig loopt, een wrat op je lip en je voorhoofd hebt. Oh ja: en als je van katten houdt.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 jun. 2024 - 20:56
Het gaat gewoon om de kwaliteit politicus Timmermans is niet goed genoeg om partijleider te zijn. Je wilt wat zwaarder geschut hebben. Mensen die het hebben. Even los van of je het met Rutte eens bent, hij is veel beter in het politieke spel dan Timmermans
Pater
Pater3 jun. 2024 - 2:42
@Baloempapa Ik vind Timmermans ook tegenvallen, vooral in het scherpe debat. Inhoud heeft-ie dan weer in overvloed, wees zo eerlijk dat te erkennen. Vergelijk dat nou eens met Rutte en dat hele rijtje. Dat Baudet bij jou in dat rijtje staat zegt helaas vooral iets over jou.
Willem D2
Willem D23 jun. 2024 - 6:13
@vdbemt ik vind Timmermans geen slechte peer ook al ben ik het totaal niet met hem eens, maar zolang grote delen van links marketing verwerpelijk vindt, omdat het om de inhoud moet gaan blijven ze grote delen van de kiezers missen.
Daenen Raf
Daenen Raf3 jun. 2024 - 6:42
Ik vind het onfatsoenlijk over hoe er op de man gespeeld wordt vanwege zijn uiterlijk
Zandb
Zandb3 jun. 2024 - 7:32
Baloemparoempaloempa Hoezo, populisme is een gevaar: "Niet 'hij/hem' Timmermans, met zijn dikke buik, in zijn dikke villa, met zijn voorliefde voor Taylor Swift".
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jun. 2024 - 7:51
Jonge kiezer twee heeft gelijk &Timmermans valt tegen. Hij is retorisch niet zo sterk als nodig is.
vdbemt
vdbemt3 jun. 2024 - 9:45
@Baloem. Het mag duidelijk zijn dat Rutte goed is in het politieke spel. En het is duidelijk dat het bij Timmermans minder duidelijk is. Minder duidelijk dat het Europees breed gedragen gekregen van de Green Deal een knappe politieke prestatie is. Hij wordt JUIST op zijn voorkomen en rustige (kakkie? daar kunnen eenvoudig ontevredenen niet tegen. Zie Kaag, Halsema) stijl be(lees: ver)oordeeld.
De gewone nederlander
De gewone nederlander3 jun. 2024 - 11:02
Ik vindt juist dat Timmermans het heel goed doet. Geef hem in ieder geval nog een paar jaar de kans om de grootste te worden.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 jun. 2024 - 13:25
Het woord 'populisme' betekend niets. Het betekend tegenwoordig zoiets als : wanneer iemand geen D66 stemt Het gaat mij er niet om of je het eens bent met Baudet en Rutte, het gaat erom dat ze beter zijn in debatteren en zich presenteren Dat PVDA/GL is zo groot, ze moeten toch wel iemand naar voren kunnen schuiven met meer vuur.
Zandb
Zandb3 jun. 2024 - 15:11
Baloemparoempaloempa In mijn visie betekent populisme wel degelijk iets. Dat kunt u ook lezen: Iemand die niet zou kunnen discussiëren omdat " 'hij/hem' Timmermans, met zijn dikke buik, in zijn dikke villa, met zijn voorliefde voor Taylor Swift" is, dat is populisme van de kwalijkste soort. Verder kunt u gerust menen dat iedereen beter discussieert dan Timmermans. Dat is een fluitje van een cent, om zoiets te beweren. Maar duidelijk maken waarom ook maar iemand zo'n mening serieus zou moeten nemen, dat is andere koffie. In uw geval 'koffie verkeerd'. Een Hitler bijvoorbeeld, wist ook goed te discussiëren en zich ook goed te presenteren, althans, als we naar het resultaat kijken, dat hij boekte. Ik bedoel maar: "Hoe zo: Populisme is een gevaar!"
José
José
2 jun. 2024 - 14:48
"Het flyeren voor GroenLinks en de PvdA viel niet tegen. Er waren genoeg mensen warm te krijgen voor deze partijen op Europees niveau; men gaf aan erop te gaan stemmen of dat in elk geval te overwegen." Mooi! Zelf heb ik met interesse geluisterd naar de videogesprekken met Diederik Samsom en Bas Eickhout. https://decorrespondent.nl/15336/de-europese-verkiezingsshow-met-robbie-freddie-in-gesprek-met-diederik-samsom/5a8f79d0-111b-0cd4-3f80-45285d50403c https://decorrespondent.nl/15299/de-europese-verkiezingsshow-met-robbie-freddie-in-gesprek-met-bas-eickhout-de-groenen/cef4a906-9a6d-08b6-2919-35f2471bbaf2
Ewout Pool
Ewout Pool
2 jun. 2024 - 12:16
Ik deel veel van uw standpunten niet, maar ik heb wel respect voor u en uw medestanders dat u in uw vrije tijd probeert anderen van uw idealen te overtuigen. Dat is denk ik de kern van de democratie, gewone burgers die anderen proberen te winnen voor hun argumenten.
1 Reactie
Zandb
Zandb3 jun. 2024 - 7:34
Ewout Als we het dan inderdaad maar over argumenten hebben en dat wat we er van vinden met argumenten onderbouwen.
bv-user-84900
bv-user-84900
2 jun. 2024 - 11:31
Mooi artikel dank en succes
Anna R. Chist
Anna R. Chist
2 jun. 2024 - 10:34
Ik zag op het pand van de PvdA bij ons een sticker staan. "de jonge socialisten vinden dit leuk" met een facebook duimpje erbij. Ik had geen stift bij me anders zou ik er dit bij geschreven hebben: "de oude socialisten vinden dit helemaal niet leuk" Ik geloof niet dat het strafbaar is op stickers te schrijven.
1 Reactie
LaBou
LaBou 2 jun. 2024 - 16:11
Nóg niet, nee.
Frits Jansen
Frits Jansen
2 jun. 2024 - 10:30
Als Wilders volgende keer de grootste wordt wordt hij geen premier maar dictator. Zoals hij nu al is in zijn fractie.
2 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist2 jun. 2024 - 11:01
Dat is nu toch eigenlijk al zo. Die andere partijtjes vinden het pluche zo belangrijk dat ze slaafs zijn billen kussen. Wat een aanfluiting! Je zou maar op een van die partijen gestemd hebben. Dat die mensen nog over straat durven is me een raadsel.
Norbert1977
Norbert19772 jun. 2024 - 11:27
Om dat te voorkomen moet er dus meer geflyerd worden.
vdbemt
vdbemt
2 jun. 2024 - 9:34
Mooi verslag. Dank.
Constatijn
Constatijn
2 jun. 2024 - 8:44
Dus dat zouden linkse partijen (muv SP die dat al doet) veel vaker moeten doen: mensen ontmoeten buiten de gebruikelijke bubbel... dan leer je vanzelf dat de zwijgende meerderheid op dit moment meer heeft met betaalbare huizen, energie, zorg, goede scholen, veilige wijken, minder asiel, betere integratie etcetera. En minder met de elitair linkse stokpaardjes. Dan was de verbazing tav de verrechtsing van de samenleving ook minder geweest,
10 Reacties
itsme3
itsme32 jun. 2024 - 9:16
Als ik zo de titel van dit stuk lees dan ontmoeten ze nog steeds niet veel mensen buiten de gebruikelijke bubbel.
vdbemt
vdbemt2 jun. 2024 - 9:39
Mijn beeld is dat de PvdA bij alle verkiezingen loopt te flyeren. Dat er nu een mooi, neutraal verslagje van geleverd wordt, wil niet zeggen dat ze te weinig flyeren. "dan leer je vanzelf dat de zwijgende meerderheid op dit moment meer heeft met betaalbare huizen, energie, zorg, goede scholen, veilige wijken, minder asiel, betere integratie etcetera" Ik vind het knap dat jij dit hier gedestilleerd hebt. Niets hiervan wordt in dit verslag genoemd.
vdbemt
vdbemt2 jun. 2024 - 9:47
En dan dit. ""dan leer je vanzelf dat de zwijgende meerderheid op dit moment meer heeft met betaalbare huizen, energie, zorg, goede scholen, veilige wijken, minder asiel, betere integratie etcetera" Als je ze met dat flyeren tegenkomt, zul je leren dat je voor deze punten juist bij hun moet zijn. Alleen voor asiel zien ze een andere oplossing dan jij. Namelijk veel mee gericht op arbeidsmigratie. Die vormt immers het grootste deel van de migratie. Gezien de stemresultaten vinden stemmers als jij 'asiel' veel belangrijker dan al die andere punten die jij noemt. Want ondanks dat Wilders dat slechter oppakt dan GRL/PvdA wordt er toch op hem gestemd.
Wimtel
Wimtel2 jun. 2024 - 10:24
Zorg, betaalbare huizen, goede scholen, prima, maar je schrijft ook: "minder asiel, betere integratie". Denk je werkellijk dat als in de basisbehoeften is voorzien mensen "minder asiel, betere integratie" willen? Het zal ze een worst wezen. Het is de angstzaaierij van onder andere de VVD die dit gevoel aanwakkert. Dit heeft de PVV geen windeieren gelegd. In Oirschot en omgeving worden de huizen niet "gepikt" door asielzoekers, maar door arbeidsmigranten, waarbij vooral inbegrepen de hoge loners (expats).
hgroen2
hgroen22 jun. 2024 - 11:17
Dat doen linkse partijen doorlopend. En de problemen die je noemt, zijn absoluut bekend bij linkse partijen. Maar als kiezers zoals jij maar drogredenen blijven gebruiken om op [extreem]rechtse partijen te stemmen, zal er niets veranderen. ook voor jou weer: de problemen die je nu ziet zijn veroorzaakt door decennia van rechts beleid. Met Links had het niets te maken. Dus je hoeft niet verbaasd te zijn dat zoveel mensen niet meer rondkomen. DAt is de essentie van decennia neoliberaal beleid.
LaBou
LaBou 2 jun. 2024 - 11:18
In aanvulling op vdbemt en wimtel: de 4 hebben tot nu duidelijk laten zien dat die "problemen" die constatijn en itsme noemen de aan de roodkopere zullen roesten. Dáár gaan ze geen ene fluit aan doen.
Martin van der Linde
Martin van der Linde2 jun. 2024 - 12:21
Ik denk Constatijn dat jij eens uit je eigen bubbel moet treden. Als er een partij is die je overal tegenkomt is het de PvdA.
vdbemt
vdbemt2 jun. 2024 - 14:29
@Wimtel. " Denk je werkelijk dat als in de basisbehoeften is voorzien mensen "minder asiel, betere integratie" willen? " Het zal toch niet zo zijn dat jij denkt dat als we de asiel-instroom weten te stoppen, er geen enkele buitenlander Nederland in komt en er zelfs blijft wonen? Ook zonder asiel-instroom wordt er geïmmigreerd. Moeten deze mensen niet integreren? Kortom: goede (betere) integratie speelt ALTIJD. Vreemd (zacht gezegd) als je dat niet zou willen.
Zandb
Zandb3 jun. 2024 - 7:45
Constatijn Zo te zien wordt het tijd dat u eens uit uw bubbel komt, door eens werkelijke linkse mensen - in plaats van bedachte karikaturen - te ontmoeten. Want behalve dat rechts OOK van alles wil wat zij als "goed voor het land beoordeelt" - wat door mij heel gemakkelijk als "rechts elitaire stokpaardjes" weggezet kan worden, zou ik dat willen - wil links ook niets meer dan dat het met dit land goed gaat. En wat bazelt u nu over eens zwijgende meerderheid? Want wie zal nou weten wat een zwijgende meerderheid wil, als die zwijgt? Tegen een verrechtsing van de samenleving, daar is wat mij betreft van alles op tegen maar als dat de uitkomst van verkiezingen is, dan is dat zo. Echter, een extreem-verrechtsing, die ons land kapot zal maken, daar zit niemand op te wachten. Dus waarom laat u uw licht niet eens schijnen over dat elitaire extreem-rechtse stokpaardje in de vriezer van de PVV, dat onze democratische rechtsstaat teniet wil doen?
Wimtel
Wimtel3 jun. 2024 - 14:12
@vdbemt: Ik hoor nagenoeg niets over integratie als het gaat over arbeidsmigratie, buitenlandse studenten en evacuaties waar "buitenlanders" mee naar hier komen. Een groot deel daarvan blijft hier wonen. "Integratie" wordt nagenoeg alleen aangehaald als het over asielzoekers gaat. Op de inburgeringsplicht zijn aardig wat uitzonderingen (denk even aan arbeidsmigranten).
Farmer3.0
Farmer3.0
2 jun. 2024 - 6:56
Als je met een VVD jas aan gaat flyeren, zal het weinig over PVDA-GL gaan. Lijkt me vrij logisch toch ?
3 Reacties
vdbemt
vdbemt2 jun. 2024 - 9:40
Nou. Dat valt te bezien. Ze kunnen maar wat graag zeggen hoe eng Timmermans is.
Farmer3.0
Farmer3.02 jun. 2024 - 9:43
@vdbemt, Tijdens zijn periode in Europa was Timmermans eng. Tegenwoordig oogt hij vooral vermoeid.
vdbemt
vdbemt2 jun. 2024 - 14:33
@Farmer. Je laat goed zien hoe subjectief dat is. JIJ vond hem Europees eng. Hij was de grote winnaar bij de vorige Europese verkiezingen. En NU oogt hij misschien moe (jouw interpretatie) omdat hij zich ingespannen heeft voor de grootste ledenwinst sinds Den Uyl.
Theo Buijten
Theo Buijten
1 jun. 2024 - 23:53
Van 200 mensen wilde ±30 niets met deze verkiezingen te maken hebben oftewel 15%. Ongeveer evenveel, dus ook 15% was teleurgesteld over de formatie in ons land PVV/VVD/NSC/BBB en dat maakt dat er dus 70% resteert waarbij van die eerste 15% zeker een groot deel niets tegen heeft op de PVV/VVD/NSC/BBB-formatie. Als je dan concludeert dat maar een "Een iets groter deel" vertrouwen heeft in Wilders is dat een understatement.
4 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus2 jun. 2024 - 9:14
Ipv ren je rot maak jij er een reken je rijk van.
Markzelluf
Markzelluf2 jun. 2024 - 9:19
Precies, die berekening maakte ik ook. Wat verder opvalt is hoe weinig vertrouwen PvdAmensen in Timmermans hebben. Hij zit er net en hij heeft het bij de verkiezingen aardig gedaan, al vermoed ik dat de partij er meer van verwacht had. Dat laatste komt doordat ze ‘op links’ zich nauwelijks kunnen voorstellen dat weldenkende mensen er rechtse standpunten op nahouden. En dat komt waarschijnlijk doordat het contact met de achterban verloren is gegaan. Vroeger ging de PvdA ‘de wijken in’, al begreep ik nooit helemaal wat daarmee bedoeld werd. Maar begrip voor de omstandigheden van de middenklasse heeft dat blijkbaar niet opgeleverd c.q. Ze konden geen verhaal bedenken dat mensen met een mbo-opleiding of lager overtuigt. Kun je dat Timmermans verwijten?
LaBou
LaBou 2 jun. 2024 - 11:22
Al sinds Willem I noemen we dat "hollands rekenen".
vdbemt
vdbemt2 jun. 2024 - 14:35
Ik zou, met jouw rekenmethode, nooit geld aan jou in beheer geven.
EenMening6
EenMening6
1 jun. 2024 - 21:28
Een leuk verhaal. Flyeren in Oirschot, vanouds een garnizoensplaats.
2 Reacties
BSO66
BSO666 jun. 2024 - 16:41
Tegen wil en dank denk ik... Veel mensen in Oirschot en de rest van Noord-Brabant (maar ook Limburg en Zeeuws-Vlaanderen en delen van Gelderland) hadden symphatie voor de 'Belgen' die zich af wilden splitsen van Nederland. Echter werd opstand vooral in Noord-Brabant lastig door de alom aanwezige Hollandse soldaten die van oudsher een bezettingsmacht was aangezien Noord-Brabant (net als Limburg) min of meer 'interne koloniën' waren en een groot deel van de mensen van 1648 tot de komst van de Fransen geen burgerrechten had gehad... Ook nadat België onafhankelijk was (men wilde het nog niet toegeven...) bleven er veel soldaten in Oirschot en andere delen van vooral Noord-Brabant. De legerplaats die later geopend werd is min of meer een voortzetting maar is heden ten dagen geen echte bezettingsmacht meer gelukkig.
BSO66
BSO666 jun. 2024 - 16:41
Deze reactie is verwijderd
Mathijsco
Mathijsco
1 jun. 2024 - 20:54
Klinkt als een eerlijk verhaal. En omdat de mens van nature geneigd is zaken nog een tikje positiever voor te stellen daar waar het eigen belangen betreft, ziet het er pikdonker uit voor de VVD en verenigd links. Verder verheugd dat de SP het relatief goed doet in uw micro-onderzoek: ze zou nog weleens een kleine, verrassende factor kunnen worden komende week.
1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer2 jun. 2024 - 17:50
De SP is ooit begonnen met één zetel in het EP, kreeg bij de verkiezingen toen jaar geleden zelfs twee zetels, maar verloor deze beide de laatste keer na een rampzalige campagne. Wellicht lukt het dit keer weer één zetel te behalen.
Gajes
Gajes
1 jun. 2024 - 20:28
Ik twijfel eigenlijk tussen 2 partijen, mijn favoriete keuze zou PvdD zijn. Maar omdat ik de zetelverdeling niet helemaal snap met de restzetel verdeling, ben ik ook geneigd om PvdA/GL te stemmen want dat geeft mij dan het gevoel dat ik meer op zeker stem. En met zeker bedoel ik een links blok tegen een gevreesd rechtse meerderheid zetten, want ik ben bang dat rechts flink gaat winnen zoals de fractie ID. Mijn vraag 1 waar ik werkelijk geen goed antwoord op kan vinden is deze: Stel ik stem PvdD en deze partij krijgt niet genoeg stemmen voor een zetel, wat gebeurd er dan met mijn stem ? Wordt die verdeeld binnen de Europese fractie waar zij , PvdD toe behoren óf wordt die verdeeld over alle fracties ? Dus zou er bv een kans zijn dat mijn stem bv bij de fractie ID of waar dan ook terecht zou komen. Vraag 2: Stel ik zou toch PvdA/GL stemmen, omdat ik vermoed dat meer mensen een links blok willen zetten. Zou dat een meer veilige stem zijn dat tenminste 1 linkse fractie daar aardig wat zetels binnenhaalt ipv te versnipperen over diverse linkse fracties ? Ik hoop een duidelijk antwoord te krijgen en alvast bedankt voor de moeite.
9 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus2 jun. 2024 - 9:17
Geen verloren stemmen Als een partij te weinig stemmen krijgt voor één zetel, heeft die partij ook geen recht op een restzetel. Dus, als je op een partij stemt die geen zetel krijgt, telt jouw stem niet mee. En die gaat ook niet naar een andere partij. Elke partij moet het in de berekeningen van de Kiesraad doen met hun eigen stemmen. Wél wordt jouw stem gebruikt om de kiesdeler te berekenen, zelfs als je blanco stemt. https://eenvandaag.avrotros.nl/item/wie-krijgt-je-stem-als-jouw-partij-geen-zetel-haalt-bij-europese-verkiezingen-gaat-niet-naar-restzetel/ Dat kon ik erover vinden
Lili2
Lili22 jun. 2024 - 9:23
Er zijn 31 Nederlandse zetels. De kiesdeler is dus het totaal aantal stemmen /31. Voor een restzetel kom je pas in aanmerking als je ten minste 1 volle zetel hebt behaald. Zie het als een kiesdrempel. Als PvdD dus (net) niet een volle kieszetel haalt, maar wel de grootste is van de overgebleven partijen, dan toch krijgt PvdD GEEN zetel.
itsme3
itsme32 jun. 2024 - 9:29
Bij de kamerverkiezingen kun je pas een restzetel krijgen als je al een volledige zetel behaald hebt. Mijn aanname is dat dat bij de Europese verkiezingen hetzelfde is. Een stem op PvdD is dus een weggegooide stem.
LaBou
LaBou 2 jun. 2024 - 11:26
"Mijn aanname is dat dat bij de Europese verkiezingen hetzelfde is. Een stem op PvdD is dus een weggegooide stem." De eerste zin klopt. De tweede zin is jouw mening en dus geen feit.
vdbemt
vdbemt2 jun. 2024 - 14:39
Ik had hetzelfde dilemma. Mijn beeld/verwachting is inmiddels dat een stem naar PvdA/GRL zekerder is. Zij brengen nu al meer gewicht in. De GreenDeal komt van hun. En uiteindelijk schelen ze ook weer niet zo heel veel met de PvdD.
itsme3
itsme32 jun. 2024 - 17:03
@labou Ik zie dat de anderen hetzelfde zeggen dan ik, dus zeer waarschijnlijk klopt mijn uitspraak. En aangezien de kans dat pvdd voldoende zetels gaat halen voor de kiesdeler is een stem op pvdd dus een verloren stem. Dus geen mening, maar een feit.
vdbemt
vdbemt2 jun. 2024 - 20:37
@itsme. " En aangezien de kans dat pvdd voldoende zetels gaat halen voor de kiesdeler is een stem op pvdd dus een verloren stem. Dus geen mening, maar een feit. " Het blijft lachen met jou. Een kans op iets gaat als feit niet verder dan een kans op iets. Het maakt dat iets nog geen feit. Dat iets is pas een feit als dat werkelijk gebeurd is. Vantevoren vinden dat dat gaat gebeuren, is niet meer dan een mening.
Gajes
Gajes3 jun. 2024 - 0:28
Dank u onyxculumus, dat maakt het ind duidelijker. Dan ga ik voor PvdA/GL, dat is tactisch toch beter dan. Ook de rest bedankt trouwens.
Willem D2
Willem D23 jun. 2024 - 6:22
De restzetel verdeling is aardig wat rekenwerk en valt in het algemeen het gunstigst uit voor de grootste partijen, waarschijnlijk PVV en VL bij deze verkiezingen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor