De stilte na Rome
• 22-11-2009
• leestijd 2 minuten
Honger in de wereld is geen landbouwtechnische kwestie, het is een politieke keuze.
De wereldvoedseltop in Rome was deze week. Hij is in bijna complete stilte aan ons voorbijgaan. Terwijl het aantal mensen dat dagelijks te weinig te eten heeft oploopt naar 1 miljard.
Vanuit Nederland was het Ministerie van Landbouw vertegenwoordigd en Minister Verburg meldt trots op de website van haar minsterie dat Nederland is gevraagd deel te nemen in een wereldwijde commissie voor voedselzekerheid. Dat geeft het beeld dat het hier vooral om een landbouwtechnische kwestie gaat. Maar ondervoeding is het resultaat van politieke keuzen. Het heeft alles te maken met afscherming van Europese en Amerikaanse markten tegen produkten uit Afrika, gebrekkige rechtsbescherming van kleine boeren en afgedwongen bezuinigingen die landbouwbeleid in ontwikkelingslanden onmogelijk hebben gemaakt. De wereldwijde ondervoeding maakt ook de noodzaak van hervorming van de noodhulp actueel. Voedselhulp maakt hier nog steeds het grootste deel van uit, ook als er alternatieven voorhanden zijn, die lokale produktie en markten stimuleren. Noodhulp deelt landbouwzaad uit dat ingekocht wordt van multinationals, ook als er lokaal aangepast zaad te verkrijgen is.
De vraag naar voedsel zal de komende 40 jaar met 70% stijgen. Het landbouwareaal loopt tegen zijn grenzen aan, water wordt schaarser en de netto effecten van klimaatverandering werken tegen de landbouwproductie. De vraagstukken worden er dus niet eenvoudiger op en de verleiding te denken dat het een crisis betreft die vraagt om een pakket technische noodmaatregelen is dan groot. Des te meer reden om landbouw en voedsel op de politieke agenda te houden!