Joop

De stilte na Rome

  •  
22-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Honger in de wereld is geen landbouwtechnische kwestie, het is een politieke keuze.
De wereldvoedseltop in Rome was deze week. Hij is in bijna complete stilte aan ons voorbijgaan. Terwijl het aantal mensen dat dagelijks te weinig te eten heeft oploopt naar 1 miljard.
Vanuit Nederland was het Ministerie van Landbouw vertegenwoordigd en Minister Verburg meldt trots op de website van haar minsterie dat Nederland is gevraagd deel te nemen in een wereldwijde commissie voor voedselzekerheid. Dat geeft het beeld dat het hier vooral om een landbouwtechnische kwestie gaat. Maar ondervoeding is het resultaat van politieke keuzen. Het heeft alles te maken met afscherming van Europese en Amerikaanse markten tegen produkten uit Afrika, gebrekkige rechtsbescherming van kleine boeren en afgedwongen bezuinigingen die landbouwbeleid in ontwikkelingslanden onmogelijk hebben gemaakt. De wereldwijde ondervoeding maakt ook de noodzaak van hervorming van de noodhulp actueel. Voedselhulp maakt hier nog steeds het grootste deel van uit, ook als er alternatieven voorhanden zijn, die lokale produktie en markten  stimuleren. Noodhulp deelt landbouwzaad uit dat ingekocht wordt van multinationals, ook als er lokaal aangepast zaad te verkrijgen is.
De vraag naar voedsel zal de komende 40 jaar met 70% stijgen. Het landbouwareaal loopt tegen zijn grenzen aan, water wordt schaarser en de netto effecten van klimaatverandering werken tegen de landbouwproductie. De vraagstukken worden er dus niet eenvoudiger op en de verleiding te denken dat het een crisis betreft die vraagt om een pakket technische noodmaatregelen is dan groot. Des te meer reden om landbouw en voedsel op de politieke agenda te houden!

Meer over:

opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Lieke Meester
Lieke Meester22 nov. 2009 - 22:31

De honger in de wereld komt door een foute mentaliteit. Het was, het is, het zal altijd zo blijven.

objectivist
objectivist22 nov. 2009 - 22:31

Nee het is geen politieke keuze, dat is mij te gemakkelijk. Het is een gevolg van de menselijke aard. En daarom een realiteit. Je arme buurman wil je nog wel helpen maar een anonieme hongerige in een ver land niet. Dat speelt ook mee. Wat zou Den Haag nou echt kunnen doen om de honger op te lossen? In de kern natuurlijk niets. Doekje voor het bloeden, ja maar meer neit. Het is inderdaad een keuze maar een collectieve, geen politieke. We moeten de schuld eerst bij onszelf leggen, dan bij anderen.

Joeri2
Joeri222 nov. 2009 - 22:31

"Noodhulp deelt landbouwzaad uit dat ingekocht wordt van multinationals" Landbouw zaad dat zo gemanipuleerd is dat de offspring niet vruchtbaar is zodat ze volgend jaar weer nieuw zaad moeten kopen. Of met "copyrights" zijn beschermt tegen kopiëren. Lijkt een grap, maar is echt waar.

Marie-Bernadette
Marie-Bernadette22 nov. 2009 - 22:31

.....en ook hier geen tientallen reacties.................. zover ik het kan overzien heeft er niet altijd honger in de wereld bestaan..................en verwacht ik dat het huidige getij zal keren, waardoor de schatten van de Aarde weer integer zullen worden verdeeld. Ik vertrouw de evolutionaire dynamiek van ons Zonnestelsel.