Joop

De stal van de toekomst?

  •  
11-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koe_300_01.jpg
[Video] Koeien bepalen zelf hoe vaak ze worden gemolken, slapen op een waterbed en kunnen altijd kiezen voor een fijne massage
Waaraan moet een koeienstal voldoen die dertig jaar moet meegaan?
Boer Anton Stokman was toe aan een nieuwe koeienstal. De oude was dertig jaar meegegaan en dus vroeg Anton zich af hoe een stal er uit zou moeten zien die dertig jaar mee moet. Dat resulteerde in de Vrije keuze-stal. Te zien in het NCRV-programma Altijd Wat.

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

JoopSchouten
JoopSchouten11 feb. 2011 - 21:20

Verwend biologisch aan de diaree op weg naar de slachtbank. Ik zou er als koe voor kiezen. Koeienjacht is ook niet alles.

bjell
bjell11 feb. 2011 - 21:20

Prachtig fimpje. Alleen zijn waterbedden, melkrobots en massageborstels nou niet bepaald 'van de toekomst'; dit soort stallen en technieken bestaan al enkele decennia en worden allang algemeen toegepast.

stoon
stoon11 feb. 2011 - 21:20

Een mooi reclamefilmpje voor de bioindustrie. Koeien worden optimaal "uitgemolken". Dit is niet mijn idee van groen.

BertSchaak2
BertSchaak211 feb. 2011 - 21:20

Het is een feit dat de koeien het tegenwoordig een stuk beter hebben dan vroeger in de hollandse en friese stallen waar ze de hele winter vastgebonden aan de muur of een hekwerk stonden. In een zogenaamde lekker behaaglijk warme stal. Fout. Koeien houden van kou en kunnen slecht tegen dompige warmte. Persoonlijk zou ik de boer een openfrontpotstal aanraden vol met stro en met een betonnen vloer/vreetplaats buiten. De koeien kunnen naar behoefte ruwvoer opnemen, dus geen diarree, liggen altijd zacht, ze blijven schoner (vermits de boer niet bezuinigd op zijn stro) Zowel de harde ruwe beton buiten als het zachte strobed binnen is goed voor de klauwmechanisme, waardoor gezonder beenwerk. Bijkomend voordeel is prima mest met minder uitstoot en voor de akkerbouw wordt stroteeld weer interressant. ook mag de boer het gehele jaar dit type mest uitrijden, dus weer een probleem minder. Nadeel, de koeien geven gemiddeld iets minder melk doordat ze meer eiwitarmruwvoer tot zich nemen. Voordeel, goedkopere bouw, dus lagere lasten en gezonder vee, dus minder vetinaire kosten.