Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De staat blijkt ook nog een kinderdief

  •  
21-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
staat
Ondertussen wachten de slachtoffers van de toeslagenaffaire nog steeds op echte genoegdoening. Het einde van hun ellende is niet in zicht.
Wie dacht het toeslagenschandaal in al zijn uitgekiende wreedheid voor ogen te hebben, komt bedrogen uit. De staat is met zijn tirannie nog veel verder gegaan dan de gemiddelde mens kon vermoeden. Dat bleek uit de indrukwekkende documentaire Alleen tegen de Staat , die BNNVARA maandagavond uitzond. Daarin doen enkele door de Belastingdienst maatschappelijk vernietigde moeders hun relaas: wat blijkt? Als je genoeg ontredderd bent, treden instanties op die vaststellen dat je niet in staat bent je kinderen op te voeden. Die worden kort en goed uit huis gehaald. Je mag blij zijn als er een bezoekregeling overschiet. Er zijn ouders die hun kinderen niet meer mogen zien of spreken. Er zitten er zelfs in de besloten opvang.
De staat is ook nog kinderdief.
In een oude aflevering van de onvergetelijke serie Twilight Zone wordt een stand-upcomedian na zijn dood meegesleept naar de hel. Satan treedt op in de gedaante van een manager en de hel is een grote zaal vol verwachtingsvol publiek. Niemand lacht om de routines van de oude rot. De stemming wordt ijzig. Dan staan een voor een bezoekers van de show op die weten wie de stand-upcomedian in zijn leven allemaal heeft mishandeld, bedrogen en kapot gemaakt. Ze halen letterlijk verhaal. De zaal eist, dat de stand-upcomedian de verhalen van zijn smerige streken uitvoerig vertelt. Dat zal hij iedere keer opnieuw moeten doen tot in alle eeuwigheid.
De gedachten gaan uit naar de trieste clowns die met hun goedkope routines geprobeerd hebben aan de verantwoordelijkheid voor dit drama te ontkomen: door zogenaamd af te treden. Door krokodillentranen te storten. Door een fooi te geven. Door excuses aan te bieden en mooie praatjes te verkondigen. Ondertussen wachten de slachtoffers van de toeslagenaffaire nog steeds op echte genoegdoening. Het einde van hun ellende is niet in zicht.
Daar zit de grote regisseur van dit alles in vrijetijdskleding te grijnzen als opmaat tot het zoveelste gesprek over de formatie. Het is zaterdag. Dus jasje dasje blijft opzichtig achterwege. Dat trekt hij de volgende dag wel aan als hij weer eens met een vrome smoel een plechtigheid met een praatje moet opluisteren. Kijk hem gaan over het Binnenhof. Zie hem zwaaien terwijl hij journalisten ontloopt. Rutte lacht weer. Er mag gebeuren wat er gebeurt, hij blijft de regisseur én de hoofdrolspeler in het theater van de Nederlandse politiek.
“Ze kunnen allemaal de tering krijgen”, zei een moeder die in alle opzichten zwaar beschadigd is. Ze kunnen allemaal de tering krijgen. Bestond er voor hen maar zo’n hel als die in Twilight zone.
Bekijk hier de legendarische aflevering van de Twiligt Zone ‘Take my Life, please’
Lees het Wikpedia lemma over de betreffende aflevering hier.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (37)

Freddy2
Freddy222 sep. 2021 - 4:30

De hoofdverantwoordelijken zijn nog altijd de stemmers die het huidige systeem in standhouden. Niet alleen de VVD stemmers, maar alle stemmers. Immers iedereen die niet kotst van het zien of horen van Rutte en zijn bende is gewoon fout. Stem gewoon een keer niet. Laat een keer echt merken dat je net zoveel schijt aan hen hebt als dat zij aan jou hebben. Ik denk dat een opkomst van 0 een grotere impact heeft dan wat dan ook en ook veel beter is dan vluchten naar de flanken. Ruim 21% van de Nederlanders hebben dat in de gaten, maar dat is niet genoeg. Maak serieus gebruik van je stemrecht door aan te tonen dat er eigenlijk niets te kiezen valt.

JoostdeV
JoostdeV21 sep. 2021 - 11:56

Het weghalen van kinderen uit arme gezinnen is mede een gevolg van de dolgedraaide verheerlijking van de dikke ikke. Nogal wat mensen die materieel succes najagen menen dat dit succes vooral te danken is aan de eigen verdienste. Keerzijde van deze medaille is dat ze dan ook van mening zijn dat mensen die minder succesvol zijn dit aan zichzelf te danken hebben. Hadden ze maar meer uit zichzelf moeten halen. Succesvolle mensen rechtvaardigen hun gebrek aan mededogen voor de verliezers met de redenering dat armoede een keuze is. In hun jeugd hebben de luilakken hun kans op een goed leven voorbij laten gaan. Deze rechtvaardiging houdt geen stand op het moment dat duidelijk is dat veel kinderen die in armoede opgroeien veel minder kans op materieel succes hebben dan kinderen uit meer welgestelde gezinnen. Het weghalen van kinderen uit gezinnen met armoede is dan de logische consequentie om het zelfbedrog van de succesvolle onafhankelijke harde werker in stand te houden. Liever dat dan moeten toegeven dat je het grootste deel van je privileges en rijkdommen te danken hebt aan de verdienste en steun van anderen. Rutte en Hoekstra zijn de politieke voormannen van deze beweging.

1 Reactie
De Lieve Heer
De Lieve Heer21 sep. 2021 - 13:47

Zonder deze voormannen gaat die beweging ook wel door, want die beweging wordt veroorzaakt door het economische systeem zelf. Het beste bewijs is dat de economie juist nu floreert, als ze alleen maar op hun plaats blijven zitten om niets te hoeven doen. Bovendien zijn Nederlanders het gevoel voor verhoudingen totaal kwijtgeraakt. Stel je nu eens voor dat je geen huur meer hoeft te betalen en nog maar 25 euro energiekosten hebt in de maand. Dan kom je een heel eind met je AOW. Stel je nu bovendien eens voor dat je ergens in het buitenland woont en die AOW 6x zo hoog is als het plaatselijke minimumloon. Dan behoor je op slag tot de welgestelden en als je dan kijkt naar Nederland, dan vraag je je af of ze daar allemaal gek geworden zijn. Het wordt tijd dat jullie je ecologische voetafdruk een factor 3 of 4 naar beneden brengen. KOSTEWAT HET KOST ! (de welgestelden = ondernemers eerst, dat spreekt vanzelf)

Uw Psychiator
Uw Psychiator21 sep. 2021 - 10:21

Dit is wat het Belgische Humo over de documentaire vandaag schrijft, Vincent Cardinaal is de auteur: https://www.humo.be/tv/wie-naar-alleen-tegen-de-staat-op-npo-2-kijkt-kan-zich-alleen-maar-verbijsterd-afvragen-hoe-is-dit-in-godsnaam-kunnen-gebeuren~b74b55d4/

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 sep. 2021 - 15:13

Gelezen. Ik sluit me bij ze aan, zoals ik al deed. En dan weten ze nog de helft niet.

MG1968
MG196821 sep. 2021 - 8:40

"Bestond er voor hen maar zo’n hel als die in Twilight zone." Dat daar leven ze nu in. 'I don't even like myself". Constant op zoek naar pseudo-rationalisaties om toch maar enigszins in die spiegel te kunnen blijven kijken, maar steeds, wat ze ook doen.. zelfs bij de successen blijft het hangen.. 'i don't even like myself'. Leven in de wetenschap dat ook als je incidenteel je iets toevoegt.. de eindafrekening van je leven vanuit ieder perspectief zwaar negatief is.. voor zich zelf en voor anderen. Dat... dat lijkt mij de hel op aarde. En zo voelen ze dat zelf ook gegijzeld door zich zelf. Automutilatie maar dan niet fysiek... maar de littekens zijn zijn even reëel.

1 Reactie
MG1968
MG196821 sep. 2021 - 8:43

Het leven zoals in die Twilight -zone, in de wetenschap dat wat je mensen verteld wie of wat je bent als legitimatie van je zelf.. lachwekkend is. En de gevolgen destructief.

Libertain
Libertain21 sep. 2021 - 8:25

("Er zijn ouders die hun kinderen niet meer mogen zien of spreken. Er zitten er zelfs in de besloten opvang.") Indien dit waarheid is, beslaat het een van de gruwelijkste misdaden van de regering Rutte en consorten die hem nog altijd hebben gesteund met dank aan de model-xenofoob Wilders en zijn xenofobe Tokkie-aanhang. Geen enkel goedpratende woord is in staat om deze onmenselijke ellende midden in Europa af te dekken. Dit is het direct resultaat van de jarenlange PVV en andere extreem-rechtse retoriek die zo graag door Nederlandse media werd doorgeslikt en tevens ruim verspreid om een misdadige plezier voor het xenofoob aanhang van PVV te mogen brengen. Tevens is dit de reden dat er extreem-rechts nooit salonfähig gemaakt kan worden of een Premier zou durven om de model-xenofoob te doen omhelzen op politieke wist te kunnen maken. Het zegt dan heel veel over hem zelf en het land die hij wil gaan besturen.

10 Reacties
gimli55
gimli5521 sep. 2021 - 15:22

Dit heeft niets te maken met de PVV en Wilders. Dit beleid is opgestart en uitgevoerd door de regeringspartijen sinds Rutte begon. De PvdA heeft uit naam van Asscher een ontzettend pak boter op zijn hoofd. De PVV heeft gedoogd en de Tokkies hebben in het verleden PVV gestemd, maar dit is uitgevoerd door het CDA, de PvdA en nu weer het CDA partijprominenten. Je wijst naar de verkeerde partijen, de PVV heeft nooit geregeerd en kan niet verantwoordelijk zijn voor beleid uitgevoerd door Rutte 1 tm 3. Het klopt dat de PVV xenofoob is en discriminerend, maar dit is door een meerderheid goedgekeurd in de TK en EK. Ze hebben er allemaal aan mee gedaan, behalve de partijen die tegen gestemd hebben over de fraude bestrijding van de belastingdienst. Daar kan de PVV tussen hebben gezeten, maar daar heb je nog geen meerderheid door. Wat mij betreft, moet er een grote opruiming in de politiek worden uitgevoerd. Er zijn maar enkele TK leden die actief dit hebben aangekaart en zonder ruggenspraak zich hard gemaakt om dit boven tafel te krijgen. De namen weet iedereen, samen met een paar journalisten. Alle anderen hebben de andere kant uitgekeken, incluis Wilders en zijn partij. Echter dat geldt voor 147 TK leden minus een paar extra. Zoals ik al zei, het systeem is corrupt, kapot en aan vervanging toe. Dat gaat echter niet gebeuren, er is amper aandacht voor de documentaire geweest in de MSM. Kijk naar hoeveel mensen hebben gereageerd over dit onderwerp op Joop. Het interesseert weinig mensen en waar rook is, is vuur zullen ze denken, Dat weet Rutte en de desbetreffende partijen, ze komen er mee weg, en dat is het meest tragische dat iemand dan ook nog de schuld bij de verkeerde partij probeert te leggen.

MG1968
MG196821 sep. 2021 - 16:15

"Dit heeft niets te maken met de PVV en Wilders" Hiermee zeg je dat de PVV niets bereikt heeft. Was dat maar zo. Kijk om je heen.

gimli55
gimli5521 sep. 2021 - 21:16

@MG1968 Ik reageer op een beschuldiging dat het ligt aan de PVV, ik heb het nergens over of ze iets bereikt hebben of niet. Dit beleid is bedacht en door de kamers geloodst door de regerende partijen met een meerderheid in beide kamers. Zeer waarschijnlijk heeft de PVV ook meegestemd, maar dit is door de overgrote meerderheid goedgekeurd en er is op grote schaal weggekeken door de regeringspartijen en een groot deel van de oppositie, waar de PVVvast bij heeft gehoord. Als je het hebt over populisme en propaganda, die reactie van Libertain is populistisch en is ook propaganda.

DaanOuwens
DaanOuwens22 sep. 2021 - 6:38

@ gimli55 Jij schrijft: Dit beleid is bedacht en door de kamers geloodst door de regerende partijen met een meerderheid in beide kamers. De fraude wet voor de sociale zekerheid is een erfenis van Rutte 1 en met grote instemming van de PVV aangenomen en keer op keer expliciet door Wilders zelf verdedigt. De architect van de aanpak is Rutte zelf, de aanpak was een van zijn twee beleidsprioriteiten toen hij staatssecretaris Sociale Zaken was.

MG1968
MG196822 sep. 2021 - 6:38

Kijk om je heen. Het ging niet over meestemmen maar het punt wat libertain ook probeert te maken. Maar misschien kun je het ook wel niet zien. Een individuele boom weet niet dat ie in het centrum van een bos staat.

Libertain
Libertain22 sep. 2021 - 10:37

@gimli55, ("Ik reageer op een beschuldiging dat het ligt aan de PVV...") Begrijpelijk dat het allemaal je echt pijn doet dat PVV ergens van beschuldigd wordt. Het is zeker altijd pijnlijk als je eigen mensen ergens van worden beschuldigd. Inderdaad waar zou je een zuiver xenofoob, ultrarechts, racistisch clubje ervan kunnen beschuldigen? In Nederland als regel, nergens van - omdat het mogelijk een culturele kwestie betreft. Kijk is het heel anders als je kwalijke verzinsels over allochtonen aan de lopende band in PVV-stijl gaat produceren, worden ze meteen door de Nederlandse media overgenomen terwijl Wilders(PVV) dagelijks op de schot van de presentatoren mag komen zitten om het uit te leggen. Dat je zelf niets van snapt aan het feit dat superrechts die ons land regeert het xenofoob PVV als afleiding gebruikt om op den duur hetzelfde maatregelen te implementeren, net als PVV, zegt enkel iets over je eigen beperkt kijkhoek. Neem ik je niet kwalijk - er zijn heel veel kiezers als jij die op de ultrarechts PVV stemmen en soms op VVD en CDA die erop lijken. Het betreft in wezen een groot ultrarechts blok in ons land. Die luitjes blijven steeds elkaar omhelzen, moet ik je de foto van Rutte die Wilders omhelst alweer opsturen? Of is dit volgens jou weer propaganda?

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg22 sep. 2021 - 11:11

@ Gimli 'Het interesseert weinig mensen' Woon in het buitenland, en kan de documentaire hier niet bekijken vanwege een rechtenbeperking. Hopelijk laat de VARA hem voorlopig online staan, zodat ik hem kan inhalen zodra ik weer een keer in de Heimat ben. Ik vrees vreselijke buikpijn, en schaamte. En dankbaarheid dat ik inmiddels in een ander, en naar mijn beperkte ervaring menselijker systeem ben beland.

MG1968
MG196822 sep. 2021 - 12:18

MG1968 22 september 2021 at 08:38 was @Gimli55

MG1968
MG196822 sep. 2021 - 12:23

@Libertain Ik durf wel een weddenschapje aan. Gimli stemt SP. Daar zit ook een groepje conservatief-nationalistisch wat zich links noemt maar in feite meer heeft met extreem rechts.

Gerygrr
Gerygrr22 sep. 2021 - 13:26

Kennelijk is het nog steeds niet tot ons doorgedrongen, dat er iets fundamenteel mis is met het vertrouwen in groepen Nederlanders. In wrange tegenstelling tot de praktijk van belastingontwijking via brievenbusconstructies en belastingparadijzen voor de multinationals waar het misbruik er bovenop ligt staat het wantrouwen in de armste bevolkingsgroepen. De laatsten worden gestraft dat ze niet tot de eersten behoren? Of zoals ooit van Kooten en de Bie zeiden: “Geen gezeik, iedereen rijk! “

Verver
Verver21 sep. 2021 - 8:21

Als alles je ontnomen is en je niks meer overhebt, je de corruptheid niet kunt bestrijden, kan ik me enigszins voorstellen dat je je van het leven wilt beroven. En daarin zit het ontstaan van wanhoopsdaden. Iemand die met een wapen een gebouw binnenloopt en gekke dingen doet. Ik zou me het in de verte kunnen voorstellen. Formeel is dat terrorisme, maar hoe noemen we de, in dit geval, ontspoorde overheid dan? Mentale en materiale gijzelaars? Das toch ook een vorm van terrorisme?

1 Reactie
gimli55
gimli5521 sep. 2021 - 15:30

Het is staatsterrorisme, het is corruptie, het is niet anders dan wat de USSR met zijn burgers deed, of wat in Iran gebeurt met minderheden. Of wat de Taliban doen met vrouwen. Het is machtsmisbruik in optima forma, het doen omdat je weet dat je ermee wegkomt. Dat je nooit echt ter verantwoording wordt geroepen, je verdwijnt niet in de gevangenis. En als dan een slachtoffer breekt en iets doet, was hij of zij verward. Er zijn mensen uit het leven gestapt door dit schandaal. Dit waren 5 van de 30.000 slachtoffers en dit kwam bij de mensen die daar vatbaar voor zijn, binnen als een baksteen door de TV. Voor de politici zal het krokodillen tranen betekenen zonder enige inhoud. Het is een wonder dat er nog niets gebeurt is, ze hebben werkelijk niets meer te verliezen dan hun leven.

Bouwman2
Bouwman221 sep. 2021 - 8:17

Een gedachtenexperment: denk je in alle toeslagen zijn er nooit geweest, het idee toeslagen was een waanidee, een van de vele . Dan zou er noot een toeslagenaffaire zijn ontstaan.en Pieter Omzigt zou nog steeds in het CDA zitten. Stel, nu we toch bezig zijn met een experiment, dat Groen en Links, niet samen zouden gegaan zijn ná maar vóór 'rór de TKverkiezingen van een half jaar terug. In beeldt u zich in dat Groen en Links niet verloren zouden hebben maar overtuigend gewonnen? Dan stond er al lang een rood groen kabinet klaar en was er een wisselende voorzitter. om beurten een man en een vrouw. Als de samenleving inn elkaar stort en de geur van rotting en bederf het ademen nagenoeg onmogelijk maakt, - zoals de VOLKSKRANT heden zeker weet het geval te zijn- waarom komen daar dan mensen uit verre streken op af, als vliegen op de stront? Waarom blijen ze niet thuis? De vraag is: als er zo wanhopig naar een sterke. rechtvaardig en lieve troostende en tout puissante Vader gezocht wordt waarom dan niet gewoon gevraagd of God weer terugkomt naar Jorwerd?

6 Reacties
Libertain
Libertain21 sep. 2021 - 9:15

("- waarom komen daar dan mensen uit verre streken op af, als vliegen op de stront? Waarom blijen ze niet thuis?") Deze soort vragen vind ik een regelrechte blamage voor u als persoon tevens voor uw ambt. Waarschijnlijk onbedoeld levert u het bewijs hoe succesvol is de extreem-rechtse propaganda van Wilders geweest en ander extreem-rechts populisten onder bepaalde bevolkingsgroepen in ons land, uzelf inclusief. Houd u de eer voor uzelf en derhalve doet u maar niet op de aangegeven extreem-rechtse weg deze zaken vanuit de zieke op de gezonde kop te proberen te verplaatsen.

ManekiNeko
ManekiNeko21 sep. 2021 - 9:23

Een gedachten experiment. Stel je voor dat Bouwman niet door zijn moeder was uitgekotst. Dan waren we verschoond gebleven van zijn kudtverhaaltjes.

DaanOuwens
DaanOuwens21 sep. 2021 - 11:20

@ Bouwman Jij schrijft: denk je in alle toeslagen zijn er nooit geweest Dan zouden zo'n 5 miljoen Nederlanders dakloos zijn of geen eten kunnen kopen. Dezelfde groep zou geen zorgverzekering hebben. Jij schrijft: In beeldt u zich in dat Groen en Links niet verloren zouden hebben maar overtuigend gewonnen? Dan zou het minimumloon nu 16 euro per uur zijn en zouden de toeslagen grotendeels afgeschaft zijn. Verder zouden een hoop boeren hun activiteiten gestaakt zijn omdat zij het minimumloon niet willen of kunnen betalen van arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Daarmee zou het tekort aan huizen niet opgelost zijn maar het zou een mooi begin zijn, En er zou voldoende goed betaalbare landbouwgrond beschikbaar zijn om huizen op te bouwen. En jij schrijft: waarom komen daar dan mensen uit verre streken op af, als vliegen op de stront? Omdat er gebieden zijn op aarde waar het nog erger is dan hier. Vaak is daar dan een VVD heavy of CDA heavy aan de macht. En je schrijft: waarom dan niet gewoon gevraagd of God weer terugkomt naar Jorwerd? Omdat iedereen die bij zijn volle verstand is weet dat god niet bestaat. Dus terugkomen kan die ook niet. Daarnaast heeft die virtuele god nog nooit iemand geholpen.

ton14024
ton1402421 sep. 2021 - 12:12

´´die bij zijn volle verstand is´´ Wat heb jij een geluk D, ik had ze al uitgeput.

DaanOuwens
DaanOuwens21 sep. 2021 - 12:30

@ Ton14024 Jij schrijft: Wat heb jij een geluk D Er zijn ook wel christenen met verstand, ik ken er zelfs enkelen. Maar die hebben niet zo'n simplistische godsbeleving als deze man. Het is eens soort taliban denken wat mij normaliter een zorg zou zijn. Maar omdat deze man vanuit dat primitieve gedachtegoed anderen vertelt wat ze moeten vinden en moeten denken reageer ik dan. En telkens vind ik dat ook weer dom van mijzelf want het heeft geen enkele zin. Met dit soort primitieve gelovigen valt geen dialoog te voeren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 sep. 2021 - 15:17

Bouwman. Ga a.u.b. lopen, als je niets beters weet te zeggen. Nederland loopt helaas vol met lieden zoals jij. Precies de reden waarom deze zaken gebeuren!

Paul250371
Paul25037121 sep. 2021 - 7:59

Inderdaad walgelijk. En het walgelijkste is dat er geen genoegdoening is en dat veel van de liegende empathie loze poppetjes er nog zitten.

nikita72
nikita7221 sep. 2021 - 7:52

Kinderdief... Dit gebeurt helaas niet alleen bij slachtoffers van de toeslagen-affaire. Ook andere kinderen worden uit huis geplaatst op basis van rapporten van jeugdzorg, zoals we recent op Joop vernamen. Officieel beslist de rechter, maar hij/zij gaat altijd af op de rapportage door jeugdzorg. Ik vraag mij af hoe lang het nog duurt voordat de "jeugdzorg-affaire" tot actie leidt.

Pindaklaas
Pindaklaas21 sep. 2021 - 7:51

Het is onvoorstelbaar dat Nederlandse burgers niet massaal de straat opgaan om hiertegen in opstand te komen. Hebben we niets geleerd van het verleden? Moeten we zo maar doorgaan? Mensen tergen, en de grond in trappen met de voet van de alles vernietigende overheid. Slachtoffers van de toeslagenaffaire, de Wajongers, afgekeurde werknemers, deelnemers van de participatiewet....

Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 7:27

Heb de docu gezien, maar ik wist dit al. Toch heb ik me weer gruwelijk kwaad gemaakt, het is onvoorstelbaar wat de staat deze mensen heeft aangedaan…en net zo onvoorstelbaar dat miljoenen mensen er hun schouders over ophalen en gewoon weer massaal op dat addergebroed stemmen! Heb ook een stukkie geschreven, maar daar moet ik nog even overheen om het gevloek wat te matigen

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman221 sep. 2021 - 8:33

Als je alles weet, dan weet je ook dat alles tijdelijk is en niets blijft. Dat opwinding altijd weer zakt en dat vloeken uit onmacht voortkomt. . Alle sterke mannen verdwijnen en alle luide stemmen verstommen. Over een eeuw bent u alles vergeten, en anderen zijn u vergeten. Dat ben u weer terug in de vergetelheid, de fase van voor u uw entree maakte. en u uw naam niet koos maar ontving,

GHS
GHS21 sep. 2021 - 9:02

Karingin. Wat u ook wil mededelen, het geeft allemaal niets, niets, niets Wie moeten er nu de oplossingen geven voor de toeslagaffaire ( en de Groningse affaire)? Dat zijn niet de ministers enz.. Die kennen de finesses niet. Die zijn ook afhankelijk van hetgeen hun ambtenaren hen voorleggen. (ministers enz. "zitten" 4 jaren ( sommige meer, of minder). maar een ambtenaar kan zijn levenlang zitten. Die KAN NIET ontslagen worden ( Dat weet ik niet van mezelf, maar omdat het een keer op TV is uitgelegd). Pieter Omtzigt pleit niet voor niets voor een nieuw sociaal contract. Ik zag/hoorde hem een keer zeggen, dat hij op het hoogste niveau werd tegengewerkt.

harmmeijer
harmmeijer21 sep. 2021 - 7:21

Het interesseert egoïstisch Nederland geen moer, Han. Bij ‘Kijkonderzoek’ stond de documentaire ‘Alleen tegen de staat’ zelfs niet bij de eerste 25 plaatsen. Rutte wordt bij de nieuwe verkiezingen gewoon weer de allergrootste, terwijl Nederland zowel sociaal als economisch naar de sodemieterij gaat.

DaanOuwens
DaanOuwens21 sep. 2021 - 6:55

Ik snap best de woede die uit dit soort stukjes spreekt. Maar Van der Horst kijkt te veel naar Rutte. Daar zit het probleem niet. Het probleem wordt gevormd door de 2 miljoen stemmers op Rutte tijdens de laatste verkiezingen. Dat zijn de mensen die dit mogelijk maken. Het is niet zo dat de Nederlandse kiezers willoos zijn en bespeeld worden door corrupte poppenspelers. Mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen keuze. Dat kan een domme, belachelijke keuze zijn. Zelfs een weerzinwekkende keuze, maar het is wel hun keuze. Dat de VVD de grootste partij is, Rutte de volgende MP komt omdat een groot deel van de Nederlanders dat wil. En die Nederlanders liggen niet wakker van de ellende van deze vrouwen. Dus als je daar kritiek op hebt zal je je tot die kiezersgroep moeten wenden. En kritiek moeten leveren op hun keuze.

2 Reacties
De Lieve Heer
De Lieve Heer21 sep. 2021 - 13:19

DaanOuwens: "Dus als je daar kritiek op hebt zal je je tot die kiezersgroep moeten wenden." Dat probeert deze documentaire dan ook te doen Daan. Helaas is dat alleen niet genoeg, want de poppetjes zijn inwisselbaar en de "menselijke maat" bestaat niet in een economie die op neo-liberale basis is ingericht: daar is de maat de vraag of het wel winst oplevert. En dat blijft zo, ook als Klaver en Ploumen zitting zouden nemen in de regering. En daar gaan Samson en die andere gladjanus daar in Brussel ook niets aan veranderen. Je zou toch denken dat ze al lang hun conclusies hadden moeten trekken uit de rampen zie ze zelf mede hebben helpen veroorzaken. De lange reis door de instituties verandert niets aan die instituties, terwijl die juist het probleem vormen: die langer reis kan alleen maar succes hebben zolang je je aanpast aan de eisen die gesteld worden door die instituties, want anders wordt je voordien al op een zijspoor gerangeerd. De "radicalen" onder ons wezen daar al in de jaren '70 op. Helaas behoor je zelf ook tot de "Realo's", die elke keer weer in tranen uitbarsten als de gevolgen zichtbaar worden, maar weigeren om de consequenties te trekken, waarbij ze zich beroepen op "het haalbare" (binnen de bestaande orde, wel te verstaan) Tranen met tuiten, want we bedoelen het zo goed. Yep, de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens. Jij bent één van die kiezers Daan.

MG1968
MG196822 sep. 2021 - 6:48

@deheer Hoe graag ik de zaken ook veranderd zie. Niet uitgaan wat realistisch maar wat je zelf nodig acht in weerwil tot wat anderen willen. Het is ondemocratisch en pleiten voor revolutie. Er kunnen redenen zijn om die te starten. Maar vind je die echt vervult? En komt je doel daarmee dan wel dichterbij of raak je er verder van weg? Het is de methode van de extremen op de flanken. Zowel op links als rechts.