Joop

De spookkantoren

  •  
07-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
brievenbussen
Waarom hebben we niet gewoon een afdeling in het hoofdkantoor van de Belastingdienst met postbussen voor al die buitenlandse bedrijven?
Tot ik laatst een artikel van Tinkebell las, hadden brievenbusfirma’s in mijn hoofd allemaal keurig een postbus op het postkantoor. Dat er fysieke adressen aan te pas komen waardoor er duizenden lege kantoren in Amsterdam staan, kwam niet bij me op. Natuurlijk had ik beter kunnen weten als ik me verdiept had in het onderwerp. Maar belastingontwijking is nogal eendimensionaal, en dus weinig interessant denkvoer wat mij betreft: het hoort niet, het is oneerlijk en moet worden aangepakt. Vanuit dezelfde logica kon ik me niet voorstellen dat de gemeente en overheid willens en wetens meewerken aan deze constructies waardoor onze hoofdstad vol staat met spookkantoren. Ik dacht dus echt even dat Tinkebell een satirische column had geschreven, en vroeg me af of ik de clou niet begreep.
Sinds ik vlak voor mijn 50 ste verjaardag een erg late diagnose autisme kreeg, ben ik voortdurend op mijn qui-vive voor potentiële communicatieproblemen. Ik kan slecht uit de voeten met sarcasme en ironie, en neem veel dingen serieus. Als ik iets niet logisch of onrechtvaardig vind dan is mijn eerste instinct nu om te controleren of het geen neurotypisch grapje is, waar ik de lol niet van inzie. Maar vriendelijke Tweeps reageerden al snel met bronmateriaal en zo kwam ik uit bij artikelen en video’s uit 2017. Nu kampte ik in die periode al met wat veel later een heuse depressie bleek. Die kreeg ik van een leven lang autisme maskeren. Ik vertoefde het grootste deel van dat jaar in een breinmist, had enorme moeite om als freelancer mijn hoofd boven water te houden en kon de simpelste dingen ineens niet meer. Geen wonder dus dat ik van De Kamerplant Tour niets heb meekregen.
Als je als overheid nou zo overduidelijk belastingontduiking faciliteert en wereldwijd al bekend staat als belastingparadijs, waarom héb je dan niet gewoon een afdeling in het hoofdkantoor van de Belastingdienst met postbussen voor al die buitenlandse bedrijven? Waarom worden we dan ook nog eens met zoveel leegstand opgezadeld terwijl er gelijktijdig een schrijnend gebrek aan betaalbare (huur)woningen is? Dit soort halfslachtigheid, het stiekeme, het achterbakse van dit soort regelingen is waar ik met mijn verstand niet bij kan. Wees gewoon eerlijk.
Dus vandaag voeg ik de spookkantoren toe aan mijn almaar groeiende lijst van zaken waarover ik me opwind. De klimaatcrisis. De wooncrisis. De participatiewet. De toeslagenaffaire. De aardbevingen in Groningen. De groeiende armoede. De vele daklozen. Het veel te lage minimumloon. De constante inbreuken op de privacy en rechten van burgers. De afbraak van de sociale advocatuur. De talloze bewindslieden van twijfelachtig allooi. En dat is alleen nog maar het topje van de ijsberg. De huidige staat van Nederland maakt het verduvelde lastig om mijn depressie echt te boven te komen. Er is zo verschrikkelijk veel onrecht, en als ik ergens op aansla, dan is het dat. Ik heb tegenwoordig een permanente brok in mijn keel en kan niet bepalen of die uit woede of verdriet gemaakt is.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 okt. 2021 - 14:54

"Ik heb tegenwoordig een permanente brok in mijn keel en kan niet bepalen of die uit woede of verdriet gemaakt is." Ik denk beiden. Zodra je de woede een beetje los laat, komt het verdriet vanzelf. Het verdriet verstopt zich vaak achter de woede. Ik ben het in alles met je eens en moet ook vaak denken aan de mensen met een bijstandsuitkering, die al jaren en jaren lager wordt omdat werken moet lonen. Mensen waar nauwelijks aandacht voor is,.Alle aandacht van iedere partij gaat naar de werkenden. Aan kinderen die uit huis gezet worden op een bepaalde leeftijd omdat er anders nauwelijks nog een uitkering verstrekt wordt of omdat pa en ma inmiddels overleden zijn. De VVD weet dat alles mooi te benutten.. Die werkende krijgt er niets bij, i.p.v. daarvan wordt jaar in jaar uit de bijstandsuitkering verlaagd, terwijl alles steeds maar duurder wordt. Het lage BTW tarief is al verhoogd, maar van de bijstand en alles wat daaraan gelijk is wordt alleen maar afgetrokken. Waarom? Werken moet immers lonen.Het is een kwestie van aftrekken niet van opwaarderen. De armoede verdwijnt dus niet voordat VVD, CDA en nog zo wat partijen verdwijnen. Het minimumloon zal niet verhoogd worden als het aan CDA en VVD ligt. en de huizen worden nog steeds verpatst aan beleggers of louche huisjesmelkers. Honderde huurhuizen worden door woningbouwcorporaties verkocht en er komt nauwelijks iets voor terug. Dat is overal aan de gang. Dat kantoor met die deur met die brievenbus, is een leegstaand karkas met een bloempot voor het raam en en een glimmende bel, waar, indien je er op drukt, niemand open doet. En de steeds tallozer wordende daklozen slapen buiten. Het enige dat gedijt zijn de voedselbanken. Oh ironie. En toch moeten we door... !

3 Reacties
FredD2
FredD28 okt. 2021 - 5:34

Werken moet idd lonen. Toen mijn vrouw en ik nog heel jong waren (18 jaar) verdienden wij samen 1220 gulden per maand voor een full time baan. De bijstand was toen 1610 gulden. Daar krijg je geen mensen mee aan het werk.

LaBou
LaBou 8 okt. 2021 - 10:26

Geen jeugdloon vergelijken met een volledige uitkering. Want zo suggereer je iets wat niet waar is. En, mocht je daar overheen gekeken hebben, ook geen bruto uitekering met een nettosalaris want ook datis niet reëel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2021 - 11:50

Hoelang is dat geleden Je moet eens goed lezen wat ik schrijf. Buiten wat Labou zegt, zeg ik nog veel meer. Her minimumloon is nu ongeveer 10 euro. Dat gaat niet omhoog. Echter gaat het van de bijstand af terwijl alles duurder en duurder is geworden ook nog eens. Als je zegt dat werken moet lonen waarom gooi je de minimumlonen niet omhoog. Mensen die werken krijgen niet meer ( maar het moet wel lonen) maar de bijstand wordt gekort en 10 jaar op een rij. Van inflatie heb je blijkbaar nog nooit gehoord. En al die mensen die zeggen dat er steeds meer armoede is, zeggen dat niet voor niets. Ik ken er ook nog een. Toen mijn man en ik werkten, ging mijn inkomen ( full-time baan) in het geheel naar de huur.