Joop

De Speld neemt omroep Ongehoord Nederland over

  •  
16-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
44672 keer bekeken
  •  
50079953401_5a268d8714_o

© cc-foto: Roel Wijnants

Mediabedrijf De Speld neemt de noodlijdende omroep Ongehoord Nederland over. Dat besluit viel in een tumultueus verlopen ledenvergadering van de omroep, die in de problemen belandde na boetes voor nepnieuws.

Ongehoord Nederland kwam in het nieuws nadat de NPO-ombudsman had vastgesteld dat de omroep stelselmatig journalistieke codes schond. Er dreigden torenhoge boetes die het einde van de omroep zouden betekenen. Om die reden belegde Ongehoord Nederland een ledenvergadering. Daar kwam plotseling een voorstel aan bod om de hele tent te verkopen aan concurrent De Speld. Dit werd met een krappe meerderheid van stemmen aangenomen.

“Bij Ongehoord Nederland hebben nepleden evenveel stemrecht als echte leden”, vertelt Melle Smit, de ceo van De Speld, waarachter het Italiaanse mediaconglomeraat 5 Spilli schuilgaat. “Daar hebben we gebruik van gemaakt door onze medestanders naar de vergadering te sturen. Wij aasden al langer op een plek in het omroepbestel om onze politieke agenda door te kunnen drukken. We hadden natuurlijk bij nul kunnen beginnen, maar overname van een zwakke broeder leek ons eenvoudiger. Wat een sukkels.”

Arnold Karskens, de oprichter van Ongehoord Nederland, spreekt van een ordinaire overvaltechniek. Hij vreest dat de nieuwe eigenaar van de omroep het bedrijf zal omvolken, zodat spraakmakende programma’s weer werkelijk ongehoord blijven. Voor regelrechte leugens zou mogelijk ook geen plaats meer zijn.

Smit spreekt tegen dat Karskens ontslag wacht: “Integendeel, wij erkennen Arnolds grote komische talent. Hij kijkt er alleen zo verbeten bij. Met wat coaching kan hij uitgroeien tot een van de succesvolste politieke paljassen van Nederland. De Speld staat pal voor het schenden van alle denkbare journalistieke codes. Daar zijn we groot mee geworden. Dus het is onzin om te denken dat we Ongehoord Nederland zullen vaccineren. Alleen denken we dat fake news beter werkt als je er een stevige scheut humor aan toevoegt.”

Analisten op Twitter speculeren inmiddels over de achtergrond van de overname. “Als je naar het ON-logo kijkt, zie je dat daar al een speld in zit”, aldus @denkzellufna1957. “Dit is altijd de bedoeling geweest. De waarheid moet koste wat het kost onder de pet blijven. Maar Thierry zal binnenkort naar buiten komen om alles te onthullen #wef #wappiepride #freearnold #elitekiller”

cc-foto: Roel Wijnants 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Stephan17
Stephan1718 jun. 2022 - 15:25

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

LocoRico
LocoRico17 jun. 2022 - 22:06

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Taco Slagter
Taco Slagter17 jun. 2022 - 21:08

Geestig. Ja, die Arnold Karskens. Humor is hem niet gegeven. Wel moed! Ooit was hij een heldhaftig oorlogsverslaggever. 'Embedded' bij vriend en vijand kwam hij veel te weten. Hij deed wat andere collega's (onder wie ik) vaak te riskant vonden. Lof moet hem ook worden toegezwaaid door zijn doortastendheid oud-nazi's op te sporen. Maar dan houdt het op. Treurig hoe de man op de zeepbaan van waan, fake, desinformatie en fictie van een hoog Efteling-gehalte naar het stinkend putje van de gesjeesde journalistiek is afgegleden. Ik kan er maar één oorzaak voor bedenken: te lang granaten gekopt in het Midden Oosten en elders. PTSS? Wie zal het zeggen. Geef je niet snel aan toe. In elk geval leidt dat ON hem af van paniekaanvallen, angsten, slapeloosheid en nachtmerries. Laat je behandelen collega Karskens. Heb ik ook gedaan. Ik was ver heen. Sterkte. Taco Slagter

Hermanthije
Hermanthije17 jun. 2022 - 19:43

Kun je lid worden of geldt je oude ON lidmaatschap automatisch? Zie dit heel groot worden, wie wordt onze nieuwe leider.

1 Reactie
Zandb
Zandb18 jun. 2022 - 12:33

Herman Je kunt neplid worden.

Lili2
Lili217 jun. 2022 - 12:06

geen speld tussen te krijgen

Ernesto72
Ernesto7217 jun. 2022 - 10:55

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Ernesto72
Ernesto7217 jun. 2022 - 10:53

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Kipzonderkop1
Kipzonderkop117 jun. 2022 - 7:12

''De Speld neemt omroep Ongehoord Nederland over'' Nu is het natuurlijk helemaal klaar met Ongehoord Nederland. Sluiten die tent. Het verspreiden van dit soort nepnieuws door ON zou gewoon strafbaar moeten zijn. En niet alleen voor het NPO tribunaal maar voor de strafrechter.

Gimli1955
Gimli195516 jun. 2022 - 22:06

Iets te laat voor 1 april, wel leuk bedacht, daar kan ik wel om lachen.

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus17 jun. 2022 - 15:42

Waar is het gevoel voor humor toch gebleven riep Sonneveld eensch

Olav Meijer
Olav Meijer16 jun. 2022 - 21:44

Fantastisch nieuws! Dan kan er ook nog eens worden gelachen om Ongehoord Nederland! En ja, het "grote komische talent" van Arnold Karstens is weer een rasechte Speldenprik.

Martin108
Martin10816 jun. 2022 - 19:57

Ik vermoed dat dit fake news is...

RobertvanderHilst
RobertvanderHilst16 jun. 2022 - 15:58

Geestig!