© Screenshot: Op1
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Update 2: 'De oppositie vanuit de maatschappij is verdeeld en gericht op het deelbelang.' En dat is zo een kenmerk van het gros van de reacties vanuit de maatschappij: het ik-tijdperk waarin we leven. Sociale gevoelens lijken op te lossen in het grotere (liberale) geheel. Deelbelang boven gemeenschappelijk belang. Tjonge jonge, wat een tijd..
Voor mij is het belangrijk dat we in stapjes opengaan, ouderen hebben toch ook kinderen en kleinkinderen en die omgekeerd ouders en grootouders. Begin bij het onderwijs en de musea en de boekhandel, doe het iets langzamer aan. Juist omdat het vanuit het onderwijs eerder verspreidt, zij misschien vaker met de omicron-variant besmet worden. Bovendien heb ik het idee dat vooral geestelijke voeding hard nodig is.
Samen voor ons eigen, .....................dat is realiteit geworden.
Ik kreeg de indruk, dat het vn. de negotie is, die open wil. Of willen "de mensen" ook dat de win kels opengaan? Zelf hecht ik aan veiligheid enz. Ik hoef niet zonodig te gaan winkelen en op een terrasje te zitten als dat "gevaarlijik" is.
Ze lekken toch altijd een dag van tevoren , kijk al tijden niet meer naar de persconferentie, morgen vermoedelijk dus ook niet.
“ De spannendste persconferentie van de hele pandemie” Nou nou. Contactberoepen en detailhandel op afspraak open. Next.
Een gedeeltelijke versoepeling was haast onvermijdelijk en het lijkt er dus ook op dat dat is wat er morgen gaat gebeuren. Fouten makken is menselijk en iedereen zit er wel eens naast. De snel ingevoerde en zware lockdown vlak voor de feestdagen was evident een inschattingsfout. Zullen ze niet toegeven, maar het was het wel. Door als enige land in lockdown te gaan is het draagvlak ingestort.
Komt dat nou omdat de Nederlanders opeens een volk van wappies zijn geworden? Nee, als een rechtse regering fouten maakt, dan is fouten maken menselijk en iedereen zit er wel eens naast. Zolang ze achter de feiten aan blijven lopen geldt dat natuurlijk ook en dus blijven we op ze stemmen, want wij lopen zelfs niet achter de feiten aan. O, kijk, het draagvlak stort in. Maakt niet uit, fouten maken is menselijk en iedereen zit er wel eens naast. Er zaten 40 rovers in een strohalm, de maan scheen helder, maar gaf geen licht en de oudste, Petrus, vertelde een verhaal: "Er zaten 40 rovers in een strohalm, de maan scheen helder, maar gaf geen licht en de oudste, Petrus, vertelde een verhaal: "Er zaten 40 rovers in een strohalm.......
De reden dat het draagvlak voor de maatregelen zo afkalft is het feit dat bijna iedereen die besmet is geraakt door deze variant daarvan geneest. Dat zien de mensen in hun eigen omgeving, ook ik. Ze vinden dat het inderdaad vergelijkbaar is met een griepepidemie. Je kunt het beter niet krijgen, vaccineren, mondkapjes, afstand houden is ok, maar de samenleving op slot houden is niet nodig. Niks geen revolutionaire geest.
Een griep waar je alsnog behoorlijk ziek van kunt worden. Ik hoor het zojuist weer. Probleem is ook dat als teveel mensen tegelijk die zogenaamde 'griep' krijgen doordat het virus te snel en daarmee te hard rondgaat, er veel teveel werknemers uitvallen om bedrijven nog aan de gang te houden of andere sectoren. Dan is het hek helemaal van de dam.
Minoes - Frans wil natuurlijk dat iedereen met een griepje die niet 39C koorts heeft gewoon aan het werk blijft. Gevaccineerd, met mondkapjes, afstand houden is wel ok, maar de samenleving op slot houden is niet nodig. De vraag is of "ok" misschien "verplicht" betekent. Frans kennende is die kans niet gering. Geen revolutionaire geest.
@Minoes Ik probeer het afkalvend draagvlak te begrijpen en ben het oneens met HvdH die het heeft over een revolutionaire sfeer. Als het aantal besmettingen (enorm) toeneemt maar het aantal ziekenhuisopnamen en de oversterfte niet dan gaan mensen dit inderdaad associeren met de terugkerende griepepidemieën. Ook heel erg, veel slachtoffers, oversterfte, schadelijk, lastig maar er ging niets op slot en de 'kwetsbaren' konden om een prik. Wat ook niet helpt is de enorme beleidschaos in de EU. Als in het ene land iets verboden is en in een ander land weer niet dan komt dat over als willekeur. Wel naar de slijter kunnen, niet naar de boekhandel, enz. Dit alles laten we ons welgevallen maar moet het wel wat opleveren: minder druk op de zorg, minder sterfte.
@The Apple Minoes stelde geen vraag aan mij, wel aan The Apple die mijn commentaar niet goed gelezen heeft.
Nou blijkt Frans ook al moeilijkheden te hebben met de chronologische volgorde.
En zo ontzettend begrijpelijk. Het model wat gekozen is voor Omicron door onze regering is het zoveelste model wat hopeloos pessimistisch is. Het begon al in mei 2021 bij de malieveld demonstratie en de eerste mensen die buitenruimtes opzochten. Daar zouden tranen van komen. Elke keer dat een vergelijkbare uitspraak gemaakt kon worden is dat gedaan. Elke keer suggereerden de wappies een ander beeld. En elke keer bleken de wappies er heel dicht bij te zitten. Je had het drama met de aerosolen wat letterlijk anderhalf jaar geduurd heeft voordat de overheid half toegaf dat misschien aerosolen er iets mee te maken had. Maar nog steeds geen maatregelen. Hoeveel mensen zijn dood gegaan omdat de primaire transmissie vector keer op keer ontkent werd? In bejaardenhuizen hadden honderden doden vermeden kunnen worden. Toen hadden we het vaccinatie drama. Zijn we aan het boosteren (al na een half jaar voor velen) omdat die vaccins werken of omdat ze niet werken? Keer op keer is aangegeven dat het optimisme onterecht was. De Jong heeft het land tegen elkaar opgezet. Gevaccineerden waren de schuld van besmettingen. En toen dat niet klopte waren ongevaccineerden de schuld van de overbelasting van de zorg. En toen dat niet klopte moesten we ongevaccineerden tegen zichzelf beschermen! Keer op keer een rare draai en onzin verklaring waardoor mensen met hun schoenen naar de tv gaan gooien. Als het goed ging werkte de maatregelen, als het niet goed ging dan volgden de mensen de maatregelen niet goed op. Wat wel consistent is is de enorme schade voor het MKB. Horeca in de eerste plaats maar ook zeker alle kleine winkels die geen levensmiddelen verkopen. Kappers, nagelstylisten, maar ook de cultuur sector, maar uiteindelijk iedere hollander (Mo, Faat, jullie doen ook mee) die met de eigen handen iets voor zichzelf uit de grond hebben gekrabd en dat met bloed zweet en tranen tot iets leuks heeft opgebouwd. Al dat werk kapot gemaakt door die clowns die niet eens in staat zijn om een fatsoenlijk model van het virus te bouwen. Wat o.a. het Green Team van Maurice de Hond overigens prima gelukt is, een HTSer daar maakt al maanden voorspellingen die gewoon uitkomen. Misschien een paar daagjes eerder of later of een paar procent punten hoger of lager... Maar echt, ECHT indrukwekkend goed. Dus het kan. Waarom kan onze overheid dat niet? Kunnen ze de man niet inhuren ofzo? Dus ik snap waarom men op straat een beetje iezegrimmig reageert. (Ja, ik heb het woord opgezocht, jij bent altijd zo goed met woorden ik probeer indruk op je te maken!)
Ik ga niet kijken, de meeste dingen zijn uitgelekt. Als zij op nationale televisie ontslag indienen dan wel. 4 weken opgesloten worden is genoeg. En die onzin over mondkapjes is sluitstuk van onzinnige beleid. Klaar mee.
Sarajlija: 'Klaar mee.' Waarmee? Kun je dat uitleggen en onderbouwen? En, ken jij iemand die er 'niet klaar' mee is? Maar wat trekt de pandemie zich daar van aan? Of is er geen pandemie, maar zijn er slechts onschuldige griepjes, wereldwijd? En hoe leg jij je mening uit aan de zorg, de kwetsbaren, de ouderen?
Willem, Ik ben ook op leeftijd en ook kwetsbaar als je zo wil noemen. Afgelopen maand heeft bewezen dat onze regering en OMT niet te vertrouwen zijn. Net als avondklok van vorige jaar. Onze jeugd wordt langzaam maar zeker helemaal gek en wij wachten. Waar wachten wij nog op Willem?
Dank Sarajlija voor je reactie. Een ding is zeker inzake de pandemie: alles is erg onzeker. Het is een gekrioel van meningen. Ieder weet het beter. Ook ik heb de wijsheid niet in pacht, maar probeer via mijn ratio en te vertrouwen wetenschappelijke adviezen en bevindingen mijn plek in het hedendaagse vertrouwensslagveld te bepalen. Natuurlijk moet je dit alles in zijn geheel, in perspectief ook, bezien, want, zoals Han terecht stelt: 'Medici zijn niet de aangewezen deskundigen om de maatschappij te herorganiseren.' Maar wel, het is immers een pandemie, wetenschappers om naar te luisteren. Morgen de persconferentie, die, zoals tactisch gebruikelijk, al grotendeels uitgelekte informatie zal delen. Wie of wat zal daarbij leidend zijn? Adviezen van het O.M.T.? Andere wetenschappelijke raad? Of toch, wellicht wat omfloerst, de wil van de schreeuwers? Dan heeft Han gelijk, en ik ben het met hem een: onze regering als 'Boegbeeld op een schip van staat waarvan anderen de koers bepalen.'
WillemdeGroot, Ook bedankt. Ik weet helemaal niet beter. Steeds meer burgemeesters laten de ondernemers en burgers vrij en dat doen zij niet zo maar. Jaren lang hebben wij Haagse werkelijkheid en echte wereld. Denk alleen aan toslagenaffaire. Sinds corona hebben wij nieuwe bekende Nederlanders gekregen die op elke talkshowtafel aanschouwen om ons wijzer te maken. Om half 11 Jinek en om 7 uur Goedemorgen Nederland. Het lijkt alsof zij nooit slapen en werken. Ik was voor harde lock down. Nu weten wij dat voorlopig niet nodig is. Dan kunnen onze bestuurders en wetenschappers lijnen uitzetten richting normale dagelijkse sleur.
Weer dank, Sarajlija. Misschien nog even dit: 'Jaren lang hebben wij Haagse werkelijkheid en echte wereld. Denk alleen aan toslagenaffaire.' Zou de 'Haagse werkelijkheid' geen afspiegeling kunnen zijn van de 'echte wereld'? Je kunt immers die hele politieke ontwikkeling, van harder aanpakken en onderscheid maken op basis van naam, niet los zien van een zekere maatschappelijke ontwikkeling. Die ontwikkeling was al langere tijd bezig (noem het neoliberalisme en emotiepolitiek), maar kreeg meer politieke gestalte in de periode na 'L.P.F.', om het zo maar samen te vatten. En, natuurlijk, ook die z.g. Bulgarenfraude, breed uitgemeten via politieke en media-aandacht (terwijl deze fraude relatief beperkt was) speelde een grote rol. Over de rol van al die praatprogramma's heb ik me hier al uitgelaten. De door jou genoemde rol van de 'burgemeesters' daar heb ik mijn twijfels bij. Vele factoren spelen een rol in hun opstelling, die, democratisch gesproken, hoogst merkwaardig is. Burgemeesters hebben ook hun 'achterban', de gemeenteraden. Toevallig, allemaal, dat de verkiezingen daarvan snel naderen?
WillemdeGroot, De burgemeesters vullen de ruimte in. Of dat verstandig is dat weet ik niet. Voordat corona begon was Nederland dichtgespijkerd met de regels en moesten wij als burgers ons aanpassen aan Haagse werkelijkheid. Niet dat zij alles fout deden maar hele beleid deugde toen al niet. Niet alleen de regering maar ook TK lag te slapen. Misschien is hele pandemie een zegge voor onze bestuurders.
Tenslotte, Sarajlija: '... en moesten wij als burgers ons aanpassen aan Haagse werkelijkheid.' Vergeet niet, Sarajlija, dat wij, kiezers, voor die Haagse werkelijkheid zelf, indirect, gekozen hebben. In die zin is ze een afspiegeling van ons allemaal, al zijn we het vaak niet met alles eens. Toch vallen de grote beleidslijnen duidelijk te ontdekken. En dan doet het er (voor je) toe of je op 'links', 'rechts' of 'extreem-rechts' gestemd hebt: die Tweede en, indirect, Eerste Kamerleden bepalen wat voor soort regering je krijgt. Dus ook een regering die er, in jouw ogen, een puinzooi van maakt, is de afspiegeling van de politieke sfeer in het land... Dat heet democratie.
WillemdeGroot, Dank voor wijze les. Er is een kleine maar. Onze democratie is redelijk wankel op dit moment en dat stelt mij niet gerust. Rutte 4 is voor mij bewijs hoe zwak de andere partijen zijn. Anderhalf jaar geleden zag ik onze volksvertegenwoordigers rennend werkplek verlaten. Als jij of ik dat doen dan worden wij op matje geroepen, zij niet.
Gedogen zijn we erg goed in Han, handhaven dáár zijn we niet zo van. Dat is bij het bestrijden van een pandemie nu net funest. Die revolte komt er nu nog niet, wél als over pak 'm beet 2 a 3 weken de lockdown niet wordt beëindigd. We kunnen even afwachten wat er de komende dagen in het VK, Frankrijk en Denemarken gebeurt. Valt het daar met de cijfers enigszins mee, dan kunnen we de boel weer met een gerust hart opengooien.
Het lijkt me prima als we mensen zelf laten bepalen of ze zich wel of niet aan de coronamaatregelen houden. Corona is niet gevaarlijk en de kans dat je naar het ziekenhuis moet is erg klein. Mensen zouden zelf moeten kunnen bepalen of ze dat risico willen nemen. Als ze het willen, kunnen ze een stempel halen en daarmee mag je dansen knuffelen, wat je ook maar wilt, zolang de ander ook een stempel heeft. Echter, je mag natuurlijk niet naar het ziekenhuis als je Corona hebt. Dat is het risico dat je genomen hebt. Op die manier wordt de medische zorg niet overbelast. Het kost wel een aantal doden. Echter, de mensen die sterven hebben zelf bewust het risico willen lopen, in tegenstelling tot veel mensen die nu zijn gestorven of blijvende schade hebben opgelopen, omdat ze niet op tijd in het ziekenhuis terecht konden.. Inmiddels zou ik me zelf kunnen voorstellen dat ik in de stempel zou halen als ik 18 was, eenzaam, en alle vaccinaties had. Dan had ik dat risico misschien wel willen nemen. De meest irritante eigenschap van wappies is dat ze bovenstaand verhaal wel willen, maar als het punttje bij paaltje komt, wel in het ziekenhuis behandeld willen worden. Hierdoor wordt nu nog steeds de zorg vertraagd van andere mensen, die zich wel aan regels willen houden en dringend, niet accuut, zorg nodig hebben. Dat maakt elke beweging die voor opheffen van de maatregelen is zonder de bijbehorende consequentie te accepteren, hetzij idioot, hetzij associaal. Uiteraard snap ik wel dat je kunt en moet kijken naar potentiele versoepelingen op het moment dat dat geen overbelasting van de zorg oplevert. Daarvoor heb je een OMT, die de meest intelligente schattingen erover kan geven.
" De kans is groot dat zij een ongekend kijkcijfersucces boeken. Heel Nederland zit op het puntje van zijn stoel: zetten zij de lockdown door of zullen zij wijken voor de toenemende druk uit de samenleving? " Haha, zijn er nog mensen die dat elitaire leugenclubje met belangenverstrengeling nog serieus nemen dan ? Zo ja , wil ik zeggen "get a life "
Internationaal worden Nederlanders al heel lang als lastig en eigengereid gezien. Besluiten van directies, overheden of besturen worden altijd ter discussie gesteld en tegengewerkt. We hebben dat zelf altijd als een goede eigenschap gezien, geheel ten onrechte. En dat is precies wat ons in deze pandemie nekt. We hadden er veel beter voor kunnen staan als we socialer, minder egoïstisch en gedisciplineerder waren geweest. En daarmee bedoel ik niet alleen de Antivaxers.
Nederlanders zijn juist heel gehoorzaam en volgzaam. Dat ze zo eigengereid zijn, praten ze zich zelf aan.
Ik heb een niet-Nederlandse partner, heb jaren in het buitenland gewoond en vanuit Nederland internationaal gewerkt en heb er een totaal ander beeld bij. Dat eigenlijk ook dagelijks bevestigd wordt. Maar er is hoop, de jongere generaties lijken wat te veranderen.
Ik zie mensen om me heen het helemaal zat worden, mensen die tot nu toe braaf alles nagevolgd hebben maar het wordt ze te gek, de kinders draaien door, en men ziet de winkeliers wanhopen, De opstand wordt natuurlijk mede gevoed door de tijd dat dit alles al voortrommelt, tel daarbij op het zwabberende regeringsbeleid in bv de mondkapjesinstructies, Ikzelf heb lage weerstand dus ik blijf gehoorzaam, verkeerd woord, ik blijf voorzichtig, wel irri dat ik soms regels navolg die naderhand weer veranderen, Ik ben erg nieuwsgierig naar wat hier en daar de burgemeesters gaan toelaten. Anarchie! mooi!
Heb je de getallen van Portugal in de gaten gehouden? Je weet wel, het lichtend voorbeeld? Ziekenhuisopnamen lopen op. Winkels mogen open, mooi man. Geen personeel, dat zit in quarantaine. Ondernemers zetten altijd al te veel druk op personeel, en als ze nu de kans krijgen om open te gaan verplichten ze elke positief geteste om te komen werken. Dicht laten dus. Honderden jaren uitbuiten wordt niet in een persconferentie goedgemaakt.
de anarchie door ondernemers en gemeenteambtenaren aangezwengeld is ontoelaatbaar. de wetenschap kan alleen uitkomst bieden, daar heb ik meer vertrouwen in dan in graaiende ondernemers. ik hoop dat men zich herinnert wat men gedaan heeft als een winkel in de fik vliegt en de brandweer niet kan komen omdat de meerderheid van de brandweerlieden ziek in bed/ziekenhuis ligt. dat men zich realiseert wat gedaan te hebben als familie van de ondernemer ziek wordt of sterft en er geen ziekenhuispersoneel is en de begrafenisonderneming niet komt want daar zijn teveel zieken onder het personeel. ik zal lachen om het resultaat als door het ziek worden van het personeel van het openbaar vervoer de klanten geen van allen naar al die winkels kunnen komen en daardoor de ondernemers failliet gaan en 20 jaar in de schuldhulpverlening komen. zij realiseren zich geen van allen dat er nog een groot deel achter de. dagelijkse maatschappij zit: bij de dienstverleners die allemaal weg kunnen vallen door covid-19 waardoor pas écht de boel instort. en dat allemaal omdat ze -ondernemers uit detailhandel + horeca- zonodig open moeten.
Greendutch. Goede bijdrage, maar : 'de anarchie door ondernemers en gemeenteambtenaren aangezwengeld is ontoelaatbaar.' Gemeenteambtenaren hebben hier niets mee te maken. Zij voeren beleid, vastgesteld door de door ons gekozenen, uit. Bij deze bestuurders moet je zijn.
"de wetenschap kan alleen uitkomst bieden" In het prille begin toen de pandemie nog nieuw, jong en vers was leunde de politiek veel op de wetenschap. Daar zat weinig partijprogramma tussen toen. Langzamerhand is het echter een combinatie geworden van wetenschap en politiek en die combinatie werkt slechter dat wetenschap of politiek afzonderlijk. De politiek heeft het ook traditioneel moeilijk, zo niet onmogelijk gemaakt om het beleid fatsoenlijk te toetsen/meten waardoor de effectiviteit van het wetenschappelijke component steeds minder werd. Dat gekoppeld aan weinig transparantie en zwabberend beleid maakt dat veel mensen die vanwege lockdowns te veel tijd over hebben terecht tot de conclusie komen dat ze momenteel maar wat doen. Als het beleid daadwerkelijk gestoeld zou zijn op wetenschap, dan zat er bij elk beleidspunt niet een aspect aan hoe het zo te kunnen spinnen mocht het fout uitpakken.
Greendutch, Zuid Afrikaanse wetenschappers hebben allang gezegd dat Omikron ongevaarlijk is. De wetenschappers in VK en Denemarken ook. Hoe veel bewijzen heb jij nog nodig?
@Sarajlija 15:18 Het probleem lijkt me dat we hier in Nederland wonen. De Omikron variant zal ongetwijfeld overal hetzelfde zijn, maar wij leven hier misschien toch op een net iets andere manier dan in Zuid Afrika, in het VK en in Denemarken. Misschien heeft dit invloed, misschien ook niet. Voorzichtig dus met zulke vergelijkingen en laat het laatste woord aan de Nederlandse deskundigen op dit terrein.
Fabius, Zij konden allang de resultaten aan ons bekend maken. En Jaap is niet echt te vertrouwen. Zijn gezwam over mondkapjes ben ik niet vergeten. Ik kijk naar aantallen en kan zelf mening vormen. Niet dat ik opeens deskundige ben maar de cijfers liegen niet.
'graaiende ondernemers', wat een koude, naargeestige omschrijving. We hebben het hier niet over Jeff Bezos of de CEO van Pfizer, maar over winkeleigenaren, restaurant uitbaters, kappers, noem maar op. Veelal in de schulden dóór de Corona-maatregelen, maar schulden waar ze niet zomaar van weg kunnen lopen. En waar de overheid niet of nauwelijks een vergoeding tegenover stelt.
Bergijp ik nu goed dat onze nieuwe minister van justitie heeft laten weten dat het eigenlijk ook maar gewoon aan mensen zelf is om zich wel of niet aan de regels te houden? Ik zie die tekst op Twitter voorbij komen, maar kan het nog niet herleiden tot de bron.
Deze overheid blijkt zich geen fuck van hun burgers aan te trekken, het lijkt me dan ook logisch dat de burger zijn eigen plan trekt en deze persconferentie aan zich voorbij laat gaan.
Het is andersom; de overheid is een afspiegeling van de mentaliteit van de eigen burgers. De overheid, dat zijn wij. Wij die stemmen. Maar ook 'wij' die als ambtenaar bij de overheid werken. Kijk eens rond op sociale media zou ik zeggen. Kijk hoe de toeslagenaffaire op LinkedIn door mensen die bij de belastingdienst werken wordt goedgepraat, dan weet je voldoende. Nogmaals; de overheid, dat zijn wij.
De overheid zouden wij inderdaad moeten zijn, middenman, maar helaas dat zijn wij niet meer. De overheids"dienaren" die alles goedlullen en een regering die Nederland zien als een bedrijf waar wij als werknemers gedoogd worden, dat is de huidige situatie. Ik heb al heel jong besloten daar niet aan mee te doen, probeer zo veel mogelijk contact met de overheid te voorkomen.
De ironie is groots! Uitgerekend D66-minister Kuipers krijgt met niet anders dan een door de bevolking zelf uitgevaardigd bindend referendum te maken om de lockdown te beëindigen. D66 die het bindend referendum ooit als een van haar belangrijkste kroonjuwelen uitdroeg maar eenmaal verworden tot elitaire partij schielijk terugdraaide toen zij haar ideaal had kunnen realiseren zal er niet omheen kunnen wil ze nog enige geloofwaardigheid behouden.
Zoals Jacob, hier beneden, het omschrijft: 'Wat er ook gebeurt, achteraf weten we het allemaal weer beter.' En zo zal het zijn, want we leven met miljoenen virologen op een kluitje in een sterk vervuild land, in meerdere betekenissen. Wat wordt er geschreeuwd, gescholden en gesmeekt: 'Alles moet open'.. En dat, terwijl de besmettingscijfers afschuwelijk hoog zijn. De media werken volop mee aan die o zo kleinzielige standpunten, met afschuwelijke en subjectieve krantenkoppen praatprogramma's van meest allerbelabberdst niveau. Want de kijkcijfers gaan voor goede en inhoudelijke informatie. De malste figuren krijgen de meest aandacht, bij bepaalde programma's. Treurig land waarin de schreeuwers makkelijk de grote, stilzwijgende meerderheid overrulen, om dat anglicisme maar te gebruiken. Eigenbelang voorop, dus...
De economie zal leidend worden. Na het openbaren van het regeerakkoord is niets meer wat me nog kan verbazen. Ik ben nu al klaar met dit kabinet! Ik denk dat veel mensen wel andere zorgen aan hun hoofd hebben.
"De ministers komen in een gedoogconstructie terecht waarbij zij de gedoogden zijn en niet de gedogers." Gedogen, een typisch Nederlandse oplossing. "Ze worden dan als het ware onder curatele gesteld door de grote lobbyorganisaties die een einde willen maken aan de lockdown, hoe spectaculair de besmettingsgraden ook stijgen." De suggestie is gewekt dat omicron veel besmettelijker is maar ook veel minder gevaarlijk dan delta. De conclusie van veel mensen is dat het ergste gevaar is geweken en de maatschappij weer open kan. In deze benadering wordt aangenomen dat corona steeds meer richting griep tendeert en dus elke winter de kop weer op zal steken.
Wat er ook gebeurt, achteraf weten we het allemaal weer beter.
Nou - dat valt reuze mee - vooraf wist ik het meestal beter en ik ben niet eens een expert op dat gebied - verre van dat . Dat ging dan zo, Rutte deed X en dat dacht ik 'dat is dom' en dan later bleek dat het ontzettend dom was . Nu weet ik echter niet wat wijsheid is . Dat komt omdat er a)meer gevallen zijn en b)minder ernstige gevolgen Ik weet dus niet hoe dat uitpakt . Wat wel dom is is om sport door te laten gaan maar horeca en cultuur . Hijglocaties moet je natuurlijk als laatste open doen .
Je weet niet in hoeverre de voelsprieten van burgers misleidend kunnen zijn, waarom doen ze zoals ze doen? Zijn grote groepen toe aan een periode van elke dag een festival met keiharde muziek? Staan de voelsprieten de kant op van vertier en nachtbraken? Of is er inderdaad een besef op komst dat de klachten die men nu waarneemt te vergelijken zijn met een behoorlijke griep waarover men vroeger-volgens een bepaalde trend- geneigd was ze een beetje weg te definiëren omdat ziek zwak en misselijk tussen de oren zat? Want dan zie je dat het nu heel anders is.
De Nederlanders hebben zich, tegen de verwachting in van menigeen, meer dan voorbeeldig aan de vergaande maatregelen bij de lockdowns gehouden. In weerwil dat de Nederlander mondig en weinig volgzaam is deelden zij de zorg vrij algemeen. Maar die zorg is met reden minder geworden met de omnicro-variant, de hoge vaccinatiegraad, en niet te vergeten andere belangen die in het geding zijn zoals sociaal-economische. Wil men zich nog op enig gezag beroepen doet de regering er verstandig aan daarin mee te gaan bij de aanstaande persco.
In het licht van helder, open en bekwaam beleid zijn wij met z'n allen inderdaad de beroerdste niet. Op het moment dat er geen pijl meer op te trekken valt en de logica ver te zoeken is, dan is het niet zo verwonderlijk dat men serieuze vraagtekens bij het beleid gaat hebben. Die dooddoeners over "10 miljoen virologen" is ook zo flauw en incorrect. Dan zijn we met elkaar 10 miljoen politiek analisten en dat word je ook vanzelf wanneer je persco na persco voorgeschoteld krijgt en de algemene analyse klopt wel redelijk, namelijk de politici hebben als primair beleid zichzelf beschermen en wij komen pas op de 3de of 4de plek.. als we geluk hebben.
@Winterdepressie Kom kom.... Nog maar zeer kort geleden vonden veruit de meeste Nederlanders dat de regering veel te laks was met het nemen van maatregelen en stond een grote meerderheid, ondanks dat het niet als prettig werd ervaren, er ook zeker achter. De omstandigheden door het zo snel ingehaalde boosteren en de verandering van het virus zelf hebben echter een verandering in de algemeen heersende opinie gegeven.
Han van der Horst schreef hiermee een prima weergave van de precaire situatie waarin we in Nederland terecht zijn gekomen. Er is een sneeuwbaleffect zichtbaar waar het gaat om de winkels en de instellingen die tóch, 'no matter what', opengesteld zullen worden. Vanuit het perspectief van de middenstander op de rand van een failliet is dat begrijpelijk; al helemaal omdat het beleid inzake de pandemie in andere landen meer effectief gebleken is. Met 'Jan Lul van de Hogebomen met té sterk uitgegroeid hoofdhaar' is een nieuw personage geschapen, een dat wel eens klassiek zou kunnen worden... we zullen zien.
@ Middenman (13:15u) - ik zou je vraag kunnen beantwoorden, met vele verwijzingen en getallen erbij. Maar ik zeg met een gerust hart: doe dat zelf maar eens een keertje, dat zoeken naar 'even concreet, met onderbouwing'. Ik neem die moeite altijd, en met succes. Dat weinigen de moeite nemen om mijn leesadviezen serieus te nemen, en zelf te studeren, daar kan ik helegaar niks aan doen, beste Middenman. Zie dit alles niet als persoonlijke kritiek op jou, het is een welgemeende instructie om kennis te verzamelen. Treed toe tot de gemeenschap van mensen die de tijd willen nemen om zichzelve terdege te informeren; dat kan eenieder die een beetje thuis is op het internet, v/h de 'Super Information Highway'.
@ Uw psychiator - Dat doe ik voortdurend en zo kom ik erachter dat er geen enkel land is dat het over de hele periode echt beter doet dan Nederland. Op het ene moment roepen mensen Zweden! Een tijdje later Engeland, Duitsland of Denemarken! Maar het zijn steeds momentopnames. In Denemarken lopen de besmettingen razendsnel op en is het aantal doden per dag alweer even hoog als in de eerste golf. In Engeland waren de wachtlijsten voor Corona al hoog, maar ze zijn nu opgelopen naar zes jaar achterstand. Zes jaar, weet u wat dat betekent? In Engelse ziekenhuizen wordt het leger ingezet omdat ze het niet aankunnen. Maar je kunt er wel naar de pub, dat dan weer wel.
Han, omikron is een watje.
Dat had jij gehoopt. Je kunt er behoorlijk ziek van worden en je weet nog steeds niet wat het daarna met je kan doen. Daarnaast kan het veel werknemers tegelijk uitschakelen ook in essentiële beroepen. Ik hoor juist weer iemand in een programma De Afspraak in België die zei dat hij er erg ziek van was geweest en het wel meer was dan een griepje. Het is niet zo simpel als het lijkt.