Joop

De Snotwin: je kind als drogreden

  •  
17-11-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1014 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_22965_Crying_Gypsie_Boy_f_large.jpg
Wie het heilige begrip kind in de discussie introduceert, is fatsoenlijk en heeft altijd het recht aan zijn zijde
Hoe heeft het zover kunnen komen op een KINDEReest? Een onschuldig KINDERfeest. Mijn dochter snapt het niet. Mijn zoon heeft zo’n verdriet. Wie denkt er aan de KINDEREN? De ki, ka KINDEREN. Hoe kunnen ze dit de KINDEREN aandoen? KINDEREN voor racist uitgemaakt! KINDERgezichtjes gloeien, KINDERtraantjes vloeien.
Dames en Heren, ik introduceer de SNOTWIN! De meest kleffe en emotioneel manipulatieve onder de drogredenen. U kunt hem kennen van feestjes, waar hij veelvuldig voorkomt in discussies over seks of de toekomst. Ook bent u hem vast tegengekomen als u ooit heeft geprobeerd om taboes als pedofilie en in sommige kringen zelfs homofilie (‘hoe leg ik dat uit aan mijn kinderen?’) bespreekbaar te maken. Als u wel eens een lans heeft geprobeerd te breken voor de rechten van misdadigers als Benno A., B. of C. En nu is ie dan ook tot in den treurige treuren te vinden in het Zwarte Pieten debat. Waar Hitler niet werkt om iemand de mond te snoeren, hebben we altijd nog babybilletjes. Even wat Zwitsal in de discussie injecteren, wat argumenten bepoederen en lekker strak in de luren leggen.
Zeker zelf geen kinderen, hè?  Dat dachten we al! Eigenlijk heb je dan geen recht van spreken meer, impliceert de snotwin . Degenen die deze welriekende drogreden gebruiken daarentegen natuurlijk wel. Die hebben het gelijk aan hun kant, want hebben wel kinderen of dènken aan de kinderen. Die zijn nu voor eeuwig moreel superieur door de zalvende introductie van dit symbool van onschuld. Wie het heilige begrip kind in de discussie introduceert, is fatsoenlijk en heeft altijd het recht aan zijn zijde. Wat ie verder ook te melden heeft over de inhoud. “Je kunt met mij alles bespreken”, roept hij strijdbaar, “maar van kinderen blijf je af!” En hop! De discussie is dichtgesmeerd met suikergoed. Het Debat is gesloten en dat is precies de functie van een drogreden. Het debat op een zijspoor brengen, zodat er niet meer over de inhoud gesproken hoeft te worden. Je kunt je op deze manier aan de discussie ontrekken en toch een schijn van integriteit en het gelijk creëren. 
Ook op Twitter zie ik de snotwin veelvuldig voorbij komen. Ik hoor veel verontwaardigde stemmen roepen ‘hoe het toch zover heeft kunnen komen met ons land, dit allemaal over een KINDERfeest.’ Hiermee plaatst twitteraar zichzelf boven de strijdende partijen. Hij of zij zou het allemaal nooit zo hebben aangepakt. Hij of zij heeft compassie voor de kinderen.
Maar welke kinderen? Zwarte kinderen? Witte kinderen? Minder, minder, minder Marokkaanse kinderen? Is er net zoveel liefde en begrip voor kindsoldaten in Oeganda ? Voor kinderen van vluchtelingen die terug moeten naar hun eigen land ? Of geldt de liefde niet voor alle kinderen?
Kun je je nog wel onttrekken aan dit debat? Is het niet te groot geworden? Hoe zou de twitteraar dit dan wel hebben aangepakt? Eigen kind eerst? Is dat het soms? Mensen Olvarit in de oogjes strooien om af te leiden van het narcistische, egoïstische eigen standpunt. Brinta bullshit over de waarheid kwakken? Je dreumes als brevet van integriteit gebruiken? Prachtig! Heel integer! Geef me een zakdoek.   
Nu zult u wel zeggen, te horen aan hoe je over ze spreekt, heb je zelf vast geen kinderen. Klopt, maar ik vind ze wel leuk! Hun ouders daarentegen vind ik vaak een stellletje hypocriete slijmballen. Trap niet in de snotwin! Ontmasker deze drogreden. Mensen die over hun kind lopen te  kwijlen in een discussie, hebben niet automatisch gelijk. Geef ze een slabbetje en vraag ze eens in te gaan op de inhoud. 
RTEmagicC_stella_14.jpg
Stella schreef Cupcakes, een bundel met een greep uit haar Nederlands- en Engelstalige poëzie en haar songteksten (2014). Volg Stella op Twitter 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (61)

Ratelaar
Ratelaar17 nov. 2014 - 16:33

Hahaha de snotwin, briljant! Een bergsmaatje, mag dat ook? Ere wie ere toekomt.

Kinner
Kinner17 nov. 2014 - 16:33

Leuke schrijfstijl ! Erg leuk om te lezen.

ton14024
ton1402417 nov. 2014 - 16:33

''Źwarte Piet racistisch? Mijn moeder en vader doen zoiets niet !!!''.

Dusdat
Dusdat17 nov. 2014 - 16:33

Een slecht excuus om goed te praten wat toch van te voren al duidelijk een slecht plan was. Op een plek gaan demonstreren,over iets wat al maatschappelijk een zeer gevoelig punt is, tussen ouders met hun kinderen. Kinderen van alle kleuren. De imbecielen die elkaar naar het leven staan ook overigens (van alle kleuren en opvattingen). Maar Stella bedankt voor je bijdrage. Heel verhelderend.

PaddyPower
PaddyPower17 nov. 2014 - 16:33

The Simpsons lieten al zien hoe de "Snotwin" werkte. Tijdens een debat riep steeds een hysterische vrouw: "but what about the children?!" En dat was meteen het einde van het debat. Maar in het ZP debat worden aan beide kanten dit soort dooddoeners gebruikt. En voor de duidelijkheid: Sinterklaas is een feest voor ALLE kinderen. Sinterklaas sluit niemand buiten. Al is de Sint wel een echte kapitalist natuurlijk: rijke kinderen krijgen meer. ;)

panterarosso65
panterarosso6517 nov. 2014 - 16:33

leuk bedacht nu nog even je medeopiniemakers hier overtuigen dat ze geen kinderfeestjes moeten misbruiken en de wereld ziet er weer stuk leuker uit

2BallKane
2BallKane17 nov. 2014 - 16:33

Ja nogal wiedes, de SNOTwin bij een kinderfeest. Net zoals je bij elke discussie over #demmink een COMPLOTwin om je oren krijgt. Ned 2 21:25 dossier een vandaag

Ryder
Ryder17 nov. 2014 - 16:33

Twee dagen geleden bekroop mij dezelfde gedachte: " Jan E, za 15 november 2014 17:50 Reageer op Jan Wat is iedereen ineens begaan met de tere kinderziel. Ze kunnen echt wel een stootje hebben. De meesten hier verschuilen zich achter het belang van het kind om nog eens te spuien wat een schande het is om ZP ter diskussie te stellen. " Nu zijn mijn gedachten dus ook nog eens mooi verwoord in bovenstaand artiekel.

KnarroBult
KnarroBult17 nov. 2014 - 16:33

Erg goed geschreven, maar inhoudelijk zwak, zeker omdat het fenomeen in kwestie ongetwijfeld geconstateerd kan worden, maar zeker niet het gemeengoed is, dat de schrijfster er hier van wil maken. Laat ouders gerust hun kinderen in de discussie gooien, de meesten weten heus wel wat ze doen.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten17 nov. 2014 - 16:33

Wat de zp discussie zo hypocriet maakt is dat het tere kinderzieltje wordt ingezet om vooral maar van het sinterklaasfeest af te blijven. Ik heb tot nog toe weinig landen gezien waar zoveel geld wordt verspild om kinderen zo slecht op te leiden. Ik zou zeggen begin eerst eens je kinderen goed op te leiden en te beschermen voordat je ze gebruikt in een discussie die niet anders is van een nationalistische reflex van een volk dat er toch eens aan zou moeten hun oude waarden in te ruilen voor nieuwe, zonder daarmee een oordeel te vellen wat goed of slecht is.

Eric Minnens
Eric Minnens17 nov. 2014 - 16:33

Ach nee, dachten de voorstanders van Zwarte Piet een ijzersterk argument in handen te hebben, wordt ook dát hen nu ontnomen. Mag Zwarte Piet niet meer, mag de snotwin ook al niet meer. Wat blijft er in dit leven nog over? (Complimenten Stella, voor dit nieuwe woord ... van het jaar? :)

Dusdat
Dusdat17 nov. 2014 - 16:33

Ik mis de winwin in de hele discussie.

johanversomeren
johanversomeren17 nov. 2014 - 16:33

tsja de "zwartepietwin" als excuus om eens lekker te rellen bij een kinderfeest. Ja een kinderfeest want je kan toch moeilijk beweren dat de Sinterklaasintocht een feest is gericht op volwassenen. Maar hieruit begrijp ik dat de samenleving totaal geen rekening meer hoeft te houden met kinderen. Immers dan is het meteen een snotwin. We behandelen ze voortaan gewoon hetzelfde als volwassenen. Dus de samenleving mag nooit meer speciale aandacht hebben voor: - kindsoldaten - kinderen die slachtoffer zijn van oorlogsgeweld - kinderen die opgroeien zonder ouders - kinderarbeid - kindermishandeling - incest - slachtoffers van pedofilie - kindermoord etc Mooie samenleving wordt het zo. Nee, doe mij maar dan de 'snotwin" Maar nu de hamvraag: volgens jou is de "snotwin" dus het argument dat een kinderfeest wel mag worden verstierd? Maar zullen we het eens hebben over de veel gebruikte "vrouwwin" oftewel emancipatie?

Warren2
Warren217 nov. 2014 - 16:33

Goed gevonden die Snotwin, het valt idd op dat de discussie dan vrij snel dood valt, want kinderen zijn te heilig. Die houden we erin!

JStokx
JStokx17 nov. 2014 - 16:33

Kunnen we dan ook denken aan de Snotwin bij het volgende kinderpardon? Alvast bedankt.

Sonia2
Sonia217 nov. 2014 - 16:33

De politie achtte het ook geen kinderfeest. Die reed gewoon met paarden het publiek (dus ook kinderen) in. Dat doe je niet op kinderfeestjes.

jia
jia17 nov. 2014 - 16:33

Het verpesten van een kinderfeest is beneden alle peil. Het enige wat je dan nog rest om dat wat krom is recht te breien is zo'n emotioneel tranendalletje schrijven als hierboven. Over drogredenen gesproken, ik meen er wel flink wat uit te kunnen persen. Wel ben ik het eens met de gedachte dat 'het belang van het kind' soms teveel de overhand kan hebben in het optreden van de overheid, maar daarvan is hier in de geschetste situatie beslist geen sprake van.

RaymondenJoop
RaymondenJoop17 nov. 2014 - 16:33

Kinderen zijn niet in staat om zelf te oordelen en te beslissen, zeker niet de categorie 3-8 jr. Als je dan meent deze groep te mogen gebruiken voor het etaleren van je eigen belang, dan zit je op een verkeerd pad. Zeker als je weet dat je door je actie een tegenreactie krijgt en hun levens in gevaar brengt of kan brengen. Te idioot voor woorden dit verhaal, dan kunnen we ook begrip gaan opbrengen voor andere discutabele zaken met kinderen.

schleborsjki
schleborsjki17 nov. 2014 - 16:33

Leuk stuk.

Uilenspiegel
Uilenspiegel17 nov. 2014 - 16:33

Wat te denken van de snotwin van Samson?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos17 nov. 2014 - 16:33

[Maar welke kinderen? Zwarte kinderen? Witte kinderen? Minder, minder, minder Marokkaanse kinderen? Is er net zoveel liefde en begrip voor kindsoldaten in Oeganda ? Voor kinderen van vluchtelingen die terug moeten naar hun eigen land ? Of geldt de liefde niet voor alle kinderen? ] En zo drijven we weer lekker naar wazige algemeenheden. Ook een excuus om je moreel goed voor te doen met het (mensen) recht aan je zijde. Mensen, trap er niet in. Dit soort lieden doet net alsof ze iets inhoudelijks te melden hebben maar het is oppervlakkige irritatie dat ze drijft. De onderliggende boodschap is dat ze zelf niet zijn wat ze bestrijden. Dan moeten alle alarmbellen afgaan.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194717 nov. 2014 - 16:33

Rekening houden met kinderen is wat je van ieder weldenkend mens mag vragen. Dat je als demonstrant het risico wil nemen dat het uit de hand loopt en kinderen schade kunt berokkenen zegt iets over je belangenafweging in dezen.

Julia2
Julia217 nov. 2014 - 16:33

Sinterklaas heeft de laatste jaren ook donkere popjes uit het assortiment van de speelgoedwinkel door de pieten laten inslaan. Dat zegt toch ook al iets. Maar natuurlijk zijn kinderen niet heilig, als ze vervelend zijn dan heb je de opvoeding nodig. Bovendien zijn mensenkinderen als ze geboren worden hulpeloos. En moet je ze beschermen, want als dat niet gebeurt dan zouden we er allemaal niet zijn. En daar komt bij dat we een echte kindercultuur nastreven in ons land. En dat is mooi.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201417 nov. 2014 - 16:33

De Snotwin als misplaatste morele superieuriteit of niet, het is en blijft een 'kinderfeest'.

Bismarck
Bismarck17 nov. 2014 - 16:33

één voorbeeld bent u vergeten te noemen: Kinderpardon

2 Reacties
FrankTalker
FrankTalker17 nov. 2014 - 16:33

Over de rug van Mauro.... Er liepen toen toch mooi traantjes over de PvdA wangentjes van Spekman.

JensM
JensM17 nov. 2014 - 16:33

Of jongensbesnijdenis.

ALenig
ALenig17 nov. 2014 - 16:33

Nou heb ik zelf ook geen kinderen (gelukkig maar in deze wereld die steeds gekker lijkt te worden), maar elders op deze site heeft Wil Wortel een mooie reactie geschreven dat als Sinterklaas dan leuk hoort te zijn voor alle kinderen mensen niet een feestje voor kinderen moeten gaan verpesten. En daar ben ik het mee eens. Totaal oneens met dit schreeuwerige stukje.

1 Reactie
WilWortel
WilWortel17 nov. 2014 - 16:33

Dank je! Ik vind de snotwin wel leuk gevonden. Alleen schieten dergelijke termen zo weinig op in een discussie omdat het vaak ingezet wordt als het wegwuiven van het wegwuiven, maar achter dat initiële wegwuiven wel een echt gevoel schuilgaat. Namelijk dat men bang is dat het voor de kinderen verpest wordt.. Maar ook dat men het gewoon niet wil veranderen omdat (vul motivatie maar in). Het lijkt mij ook productiever om het dan daarover te hebben ipv je gesprekspartner zsm te diskwalificeren. Wat dat betreft ben ik het wel eens met jou. Als het wijzen op de snotwin een aanzet is om tot de kern te komen vind ik het niet per definitie verkeerd is. Vraag is dus wat je doet nadat je een snotwin geconstateerd hebt..

omaoeverloos
omaoeverloos17 nov. 2014 - 16:33

Ik zie hem geregeld voorbijkomen, de snotwin, als kinderen van asielzoekers dreigen te worden uitgezet, als kinderen als slaven te werk gesteld worden om onze goedkope kleding te produceren, als ze in Afrika met AK-47 's lopen te zwaaien. als ze in oorlogen worden afgeslacht, als ze door stiefvaders worden verkracht. Maar ja, daar hoef je vanaf nu geen aandacht meer aan te schenken.

1 Reactie
123456zeven
123456zeven17 nov. 2014 - 16:33

En we hebben een winnaar.

rabotnikeh
rabotnikeh17 nov. 2014 - 16:33

Beste Stella, briljant! De snotwin bestaat en we herkennen hem nu. Maar, …je beschrijft slechts één van de ‘win’s’ tussen zoveel andere ‘win’s’ op een platform als dit. Nu we dan toch begonnen zijn, laten we dan ook even aandacht schenken aan een paar andere 'win's': (1): De Raswin Elke discussie op een Nederlands internetplatform leidt binnen no time tot een beschuldiging van racisme, waardoor de discussie hopeloos emotioneel wordt en polariseert. (2): De Zionwin Elke discussie op een Nederlands internetplatform leidt binnen no time tot het aankaarten van het geweld dat Israël bedrijft tegen de Palestijnen, waardoor de discussie hopeloos 'off topic' geraakt. De heftige reacties en tegenreacties hebben op geen enkele manier nog te maken met het onderwerp dat de auteur wilde voorleggen. (3): De Spreekverbodwin Elke discussie op een internetplatform leidt binnen no time tot de reactie "Dus jij vindt dat ik dat niet mag zeggen!", waardoor de discussie in één keer ontaardt in een gesprek tussen ouder en kind: "Nee lieve schat, zoals je hebt gemerkt kun je hier je menig vrijelijk uiten. Je bent niet weggemodereerd, zoals je hebt kunnen ondervinden. Besef alleen wel dat wanneer je je mening uit op een publiek platform, dat je dan ook tegengesproken kunt worden. Nu jij weer…". (4): De Neoliberawin Elke discussie op een internetplatform leidt binnen no time tot het voorspiegelen van een welvarende, emphatische, warme, sociale en gelijke maatschappij die in de afgelopen twintig jaar meedogenloos om zeep geholpen is tot door een complot van een kleine groep machtige kapitalistische psychopaten. Dat leidt tot een discussie waarin het verleden wel erg romantisch wordt afgespiegeld en sommigen daar nog voor vallen ook. (5): De kaaskopwin Elke discussie op een internetplatform leidt binnen no time tot reacties waarin iemand gesommeerd wordt het land te verlaten. Nederlanders met buitenlandse (voor)ouders die hier geboren en getogen zijn wordt aangeraden om naar het land van herkomst te vertrekken omdat ze niet van pannenkoeken houden of niet op klompen lopen. Het land van herkomst betreft hier: Nederland. Waar moeten ze nou eigenlijk heen? Dat leidt tot discussies waarin we in elk geval één ding feitelijk kunnen vaststellen: racisme leeft. En ook ik heb vast nog wat ‘win’s’ over het hoofd gezien. Iemand?

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens17 nov. 2014 - 16:33

Leuk Roald, Wat dacht je van: 6): De Popiwin Elke discussie op een Nederlands internetplatform leidt in no time tot een beschuldiging van populisme, een attitude die eerst vooral te vinden leek bij aanhangers van de PVV, maar later ook werd toegeschreven aan de SP, van welke stromingen wordt gezegd dat zij vanaf de zijlijn makkelijke standpunten roepen die de mensen willen horen, al zwart/wit denkend en weinig argumentatie aandragend. Het voordeel van deze beschuldiging is dat de beschuldiger ook geen argumenten hoeft te gebruiken. 7): De Spiegelwin Elke discussie op een Nederlands internetplatform leidt in no time tot een beschuldiging van gebrek aan zelfkritiek, waarin de opponent wordt opgeroepen wat vaker in de spiegel, naar zichzelf dus, te kijken i.p.v. anderen van iets te beschuldigen. Je zou deze win ook Kritiwin kunnen noemen. 8): De Straatopwin Elke discussie op een Nederlands internetplatform leidt in no time tot tot de oproep, vooral aan moslims, om de straat op te gaan om te protesteren tegen misstanden, meestal elders op de wereld, die in de ogen van de oproepers wel degelijk, maar in de beleving van de opgeroepenen helemaal niets met hun geloof of cultuur te maken hebben.

johanversomeren
johanversomeren17 nov. 2014 - 16:33

de "vrouwwin" ?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen17 nov. 2014 - 16:33

Het bekt niet, maar de multikulwin is een vaak geziene gast alhier. En natuurlijk niet te vergeten Gerwin ;-)

OlavM
OlavM17 nov. 2014 - 16:33

Helemaal met je eens, Stella Bergsma. En dat zegt een vader van twee kinderen en iemand die in het verleden met anderen een rechtswinkel voor kinderen en jongeren heeft opgericht en daarin (naast zijn werk) als vrijwilliger veertien jaar heeft meegewerkt. Het enige "snotwinachtige" waaraa ik mij bij mijn weten ooit in de Zwarte Pietdiscussies heb bezondigd, is: geen kind zal 's nachts huilend wakker liggen als voortaan geen zwarte, maar allerlei kleurenpieten verschijnen. Maar ja, "da's logisch", zou Johan Cruyff zeggen.

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten17 nov. 2014 - 16:33

''En dat zegt een vader van twee kinderen en iemand die in het verleden met anderen een rechtswinkel voor kinderen en jongeren heeft opgericht en daarin (naast zijn werk) als vrijwilliger veertien jaar heeft meegewerkt.'' Tegelijkertijd zegt een vader dat, die een activist van het vervelendste soort is. Een vader en activist die het niet zo nauw neemt met de demonstratieregeltjes en een kinderfeest staat te verzieken samen met dubieuze medestrijders (AFA en IS) in Gouda, om zich vervolgens hier geheel in calimero-stijl te beklagen over het optreden van de politie, z.g.n. extreem rechts en de z.g.n. subjectieve berichtgeving in de media (een kunstje dat deze vader en activist hier al eerder opvoerde alleen dit keer gaat het over alle media en niet slechts PowNed). Een vader en activist die zich het recht meent te kunnen toeeigenen het feest voor het kroost van andere vaders te verknallen, omdat hij als rechtgeaarde gutmensch immers het gelijk aan zijn zijde heeft. Het doel heiligt de middelen niet waar? Nee, geen wonder dat deze vader het met Stella eens is. Daar kijkt echt niemand van op!

[verwijderd]
[verwijderd]17 nov. 2014 - 16:33

En het KINDERpardon dan? De ultieme snotwin Of elke campagne voor ontwikkelingshulp? Maar als het voor de eigen ideologie is mag het natuurlijk weer wel..

1 Reactie
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar17 nov. 2014 - 16:33

U bent ideologisch tegen hulp (aan kinderen) neem ik aan? Da's leuk hoor, maar dan moet je niet raar opkijken als anderen je op z'n best negeren en op z'n minst bestrijden.

Paulpeters
Paulpeters17 nov. 2014 - 16:33

Kinderen moet je ontzien. Dat noem ik geen snotwin, maar gewoon gezond verstand. Ga lekker op Joop.nl discussiëren en in praatprogramma's zoals Pauw, maar blijf verdorie weg uit Gouda. (En dat geldt ook voor die idiote kale koppen die zwarte piet menen te moeten verdedigen: wegwezen!) Wel signaleer ik de 'raswin'. Dat is de discussie dood proberen te slaan door de ander voor racist uit te maken. Zo had ik eens een baas die een Marokkaan aannam, tegen de zin van enkele anderen in het bedrijf in. Deze Marokkaanse heer leverde helaas slecht werk af, zodat mijn baas hem wel op zijn disfunctioneren moest aanspreken. En wat kreeg hij naar zijn hoofd geslingerd? "Vuile racist". En dat was dus een baas die zich tegen de stroom inzette voor meer culturele diversiteit in dat bedrijf. Deze ervaring is me altijd bijgebleven. En ik zie de raswin voortdurend.

2 Reacties
HarmII
HarmII17 nov. 2014 - 16:33

Raar he, dat als je actief bent binnen allerlei neo-nazistische clubs je regelmatig het woord racist voor de voeten gegooid krijgt. http://kafka.antenna.nl/paul-peters-man-met-vele-gezichten/

DitBenIk2
DitBenIk217 nov. 2014 - 16:33

"Kinderen moet je ontzien. Dat noem ik geen snotwin, maar gewoon gezond verstand. Ga lekker op Joop.nl discussiëren en in praatprogramma's zoals Pauw, maar blijf verdorie weg uit Gouda. (En dat geldt ook voor die idiote kale koppen die zwarte piet menen te moeten verdedigen: wegwezen!) " Je moet je afvragen of er wel normaal valt te discussiëren met mensen die deze nuance niet eens zien. Een gebrek aan intelligentie, empathie, beide?

[verwijderd]
[verwijderd]17 nov. 2014 - 16:33

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
123456zeven
123456zeven17 nov. 2014 - 16:33

Mmmm. Kinderen hebben nog niet de intellectuele vermogens van volwassenen. En dat is de reden dat ze buiten mededinging zijn.

kapitanlaipose
kapitanlaipose17 nov. 2014 - 16:33

Ik begrijp de snotwin wel. Je moet blanke kindertjes niet lastig vallen met dit soort zaken. Voor donkere kindertjes geldt natuurlijk een ander verhaal. Dat ze opgroeien met een koloniaal karikatuur van hun uiterlijk is niet relevant. Blanke pijn is immers meer waard dan zwarte pijn.

2 Reacties
Paulpeters
Paulpeters17 nov. 2014 - 16:33

Die donkere kindertjes hebben daar ook geen last van, die vieren het feest van Sinterklaas en zwarte piet zo mee. Dat verandert pas als volwassenen zich ermee gaan bemoeien en ze erop wijzen dat dit niet zou kunnen.

jia
jia17 nov. 2014 - 16:33

Je moet kindertjes überhaupt niet lastigvallen met dit soort gedoe. Ik begrijp dat u dit anders ziet? Wat dat laatste betreft, je kindertjes simpelweg niet een slachtofferschap aanpraten zou één grote zegen zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]17 nov. 2014 - 16:33

Zelf geen kinderen, da's duidelijk. Op zich leuk bedacht hoor: snotwin. Echt, de tranen over mijn wangen. Ik ga nu een leuke term bedenken voor de mensen die zich bij het minste of geringste racistisch bejegend voelen. Daar komen op deze site toch zeker drie voorbeelden per week van voorbij. Iemand suggesties?

2 Reacties
MarjoleinS2
MarjoleinS217 nov. 2014 - 16:33

Victim-win

WilWortel
WilWortel17 nov. 2014 - 16:33

Een Gouden Ui plegen!

arno consu
arno consu17 nov. 2014 - 16:33

Als zoon van een surinamer geniet ik elk jaar weer van sinterklaas. En dan vooral van zwarte piet. Je snapt het wel. Ik zit dan wel een beetje in een identiteitscrisis omdat ik me blank voel, maar het niet ben. Ok dat mag de pret dus niet drukken. Elk jaar als hij komt geniet ik van al die dansende pieten, die negers die natuurlijk niets anders dan slaven uit het konoliale tijdperk voorstellen. Het hele feest trouwens is een terechtwijzing voor de neger. Dat ze het maar weten. Dat kinderen daar vroeg bij moeten zijn is vanzelfsprekend. Die moeten leren van de geschiedenis. Zo weten ze ook hoe ze later de neger moeten behandelen. Als een slaaf natuurlijk. Zelfs negerkindertjes doen mee aan dit heerlijke feest van de ongelijken. Alleen rond 5 december kunnen we negers heerlijk openlijk bashen en openlijk rascistisch zijn zonder dat iemand het door heeft. Daarna moeten we ons wel weer gedragen. Ik smink me altijd wit rond die dagen om samen met de blanken eendrachtig te zijn. Soms krijg ik daar wel eens opmerkingen over. Dat is dan wel lastig. Maar ja. De laatste tijd heb je steeds meer van die negers die rond 5 dec. de boel komen verstieren. Die willen niet dansen, maar willen gelijkheid. wat dat ook moge zijn. Ik snap daar niets van. Daarom zetten wij en al die andere blanke rascistische ouders nu onze kinderen in met de opdracht veel te huilen als die negers komen, zodat wij de wereld kunnen laten zien hoe slecht die negers wel niet zijn om ons geliefde rascistische feest te kunnen vieren. Stella ziet dat ook.. Die noemt het snotwin. Maar daar trekken wij ons niets van aan hoor.. Daar zijn we hypocriet genoeg voor. Wij eisen ons neger terechtwijzingsfeest. Elk jaar weer.

1 Reactie
WilWortel
WilWortel17 nov. 2014 - 16:33

Je kunt je gewoon jezelf voelen hoor, dan is dat hele probleem (ben ik nou blank van binnen of zwart) opgelost. Ik ben ook het resultaat van ouders van verschillende etnische afkomsten (geen blanke). Ik voel mij gewoon beide. En dan daarbovenop nog Nederlands ook. En Rotterdammer waar ik woon. Maar ook Amsterdammer waar ik geboren ben. Kan zo wel doorgaan. Punt is, voel je gewoon jezelf. Dat is namelijk al ingewikkeld zat ;).

[verwijderd]
[verwijderd]17 nov. 2014 - 16:33

Moet ik nu concluderen dat we wel met zijn allen voorzichtig en begripvol moeten zijn voor de gevoelens, emoties en -mogelijk iets te lange-tenen van een groep gekleurde volwassenen, maar dat we, om te voorkomen dat we een snotwin plegen, geen voorzichtigheid aan de dag hoeven te leggen voor de gevoelens en emoties van heel jonge kinderen, of is dat een verkeerde conclusie.

2 Reacties
marietjejansen
marietjejansen17 nov. 2014 - 16:33

Ja, dat lijkt mij ook de conclusie die de schrijfster wil trekken. Of het moet zijn dat het 'geen KINDERfeest' is, maar ik kan me niet voorstellen dat ze dat echt denkt.

WilWortel
WilWortel17 nov. 2014 - 16:33

Van het eerste was jij -dacht ik- geen voorstander.. Waarom wel van het tweede? Het "voor alle kinderen leuk" idee vond je ook niet erg zwaar wegen dacht ik..

MarjoleinS2
MarjoleinS217 nov. 2014 - 16:33

Wat is nu precies de boodschap van deze tirade? De meest vreselijke ellende die kinderen wereldwijd ondergaan wordt erbij gesleept om het gelijk te halen tegen de 'snotwin". Op zich al een zeer bedenkelijke term; het bagatiliseert de andere mening en het impliceert dat ouders hun kinderen onterecht bij de discussie betrekken, waarmee, blijkens de schrijfster, de impact van de discussie op kinderen wordt uitvergroot en als excuus gebruikt om een 'racistisch' kinderfeest te vieren. Natuurlijk is er veel erger kinderleed op de wereld. Dat zal geen ouder ontkennen. Natuurlijk zijn racistische uitlatingen beschamend en moet daar tegen opgetreden worden. Ik voel er zelfs plaatsvervangende schaamte voor. Wat ik echter ook waarneem is dat emoties aan de haal gaan met de realiteit. Het slachtofferschap viert hoogtij. Ook in dit artikel. En zoals zo vaak met projectie verwijt de schrijfster als pot de ketel dat die zwart ziet; kinderen als excuus gebruiken om het eigen gelijk. Mijn advies: " Stap uit je slachtofferrol "

1 Reactie
kapitanlaipose
kapitanlaipose17 nov. 2014 - 16:33

Hoewel de column (een tikkeltje/ zwaar) overtrokken is wordt er wel een goed punt op tafel gelegd wat betreft de zogenaamde "snotwin". In discussies wordt er vaak met de zin gestrooid "het is een kinderfeest". In dat opzicht is het drogreden omdat het het debat dood slaat terwijl er niet inhoudelijk wordt ingegaan op de stellingname van de tegenstander. Het is dan een zogenaamde kinderfeest en dat kan dan zogenaamd niet meer ter discussie staan. Er mag niet meer over racisme gesproken worden, niet meer spreken over koloniaal overblijfsel, niet meer spreken over aanpassing want het is een KINDERFEEST. In dat opzicht is het wel degelijk een drogreden.

jia
jia17 nov. 2014 - 16:33

"Hoewel de column (een tikkeltje/ zwaar) overtrokken is wordt er wel een goed punt op tafel gelegd wat betreft de zogenaamde "snotwin". In discussies wordt er vaak met de zin gestrooid "het is een kinderfeest". In dat opzicht is het drogreden omdat het het debat dood slaat terwijl er niet inhoudelijk wordt ingegaan op de stellingname van de tegenstander." U kijkt niet verder dan uw neus lang is en u doet dat ook nog op een heel rechtlijnige wijze. Ter informatie: er is een debat gaande en het wordt in dit land over het algemeen als fatsoenlijk geacht om kinderen niet te belasten met grote mensenzaken. Nu weet ik wel dat uw antwoord daarop is dat de kinderen sowieso al door het 'racistische' karakter van Zwarte Piet geconfronteerd worden met dergelijke zaken, maar ik heb u al eerder gewezen op het ontvankelijk maken van kinderen voor dergelijke kritiek door de ouders. Hoe wilt u anders verklaren dat het merendeel van de kinderen het probleem zoals u dat schets niet ervaart? Ik durf de stelling wel aan dat het vermeende racistische element van Zwarte Piet in belangrijke mate een sociaal construct is dat -al dan niet door opeenvolgende generaties- in stand wordt gehouden door bepaalde groepen die zich daardoor gesterkt voelen. "Het is dan een zogenaamde kinderfeest en dat kan dan zogenaamd niet meer ter discussie staan. Er mag niet meer over racisme gesproken worden, niet meer spreken over koloniaal overblijfsel, niet meer spreken over aanpassing want het is een KINDERFEEST. In dat opzicht is het wel degelijk een drogreden." Ook een drogreden: 'er mag niet meer over racisme gesproken worden, enz.' Natuurlijk mag er over gesproken worden en voor de volledigheid, er wordt ook over racisme gesproken. Zelfs in relatie tot die vermaledijde Zwarte Piet. Zelf denk ik dat er niet verstandig aan gedaan wordt om de pijlen in te sterke mate te richten op een kinderfeest dat staat in een bepaalde traditie. Dat raakt mensen emotioneel en dat kun je ze niet kwalijk nemen. Om die reden polariseert deze kwestie ook zo sterk. Ik neem aan dat ook u dat met mij eens bent. Het heeft juist een averechtse uitwerking op de strijd tegen racisme. Het is een koddige discussie geworden met ook hele nare trekjes van beide partijen waarvan dat bovendien op voorhand al te verwachten was. En ja het is een kinderfeest en door dat feest in het politieke te trekken doe je ook de perceptie van het kind in dit hele gebeuren geen goed. U mag het een drogreden vinden, maar ik vind dat kinderen bescherming verdienen tegen de dwingelandij van zowel idealistisch links als extreem rechts zoals we dat in Gouda zagen gebeuren. De burgemeester heeft nu eenmaal een belangenafweging gemaakt met als criterium de openbare orde. De zurige demonstranten moesten ten behoeve van de vrolijke kinderen wijken. Een heel redelijke overweging lijkt mij dat, en dat heeft niets met drogredenen van doen, hoe graag u dat ook wilt geloven. Dat u dat wellicht anders ziet zegt vooral iets over de vorm van discussiëren. Kinderfeestjes gescheiden houden van protest en wanordelijkheden vinden de meeste mensen gelukkig nog vanzelfsprekend. Dat is uiteindelijk gewoon gezond verstand. Maar goed, wanneer iemand zich daar op laat voorstaan zal hij of zij ook wel weer het verwijt van een drogreden krijgen. Om in het kinderachtige discours mee te gaan: een 'vers(tands)win' Dat het artikel een tikkeltje/zwaar overtrokken is zijn we het volgens mij wel over eens.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194717 nov. 2014 - 16:33

Een goeie reactie. Ik zou er nog aan willen toevoegen dat Sinterklaas OOK een kinderfeest is, vooral de intocht. Verlanglijstjes maken, cadeautjes uitzoeken, chocolademelk en snoepgoed inslaan, gedichten schrijven, een surprise maken, kortom Sinterklaas vieren ging door toen de kinderen er al lang niet meer in geloofden. Het is nooit in me opgekomen om dit soort gezelligheid en familiezin te associeren met racisme.

[verwijderd]
[verwijderd]17 nov. 2014 - 16:33

Leuk gevonden woordkeuze snotwin. Echter de schrijfster gaat voorbij aan twee volledig verschillende zaken. Het gebruiken, gezien het onderwerp misbruiken, van "zielige kindertjes" om een maatschappelijke steun te verkrijgen voor een issue is een duidelijke snotwin: Zwartjes met een hongeroedeem om vooral gul te doneren, Mauro met een traan op zijn wang om een uitwijzing te voorkomen of een kinderpardon uit te breiden. Hier speelde iets heel anders. Hier is sprake van volwassenen die -a- de wet overtreden door te protesteren buiten een toegewezen plek doordat ze -b- hun issue belangrijker vinden dan het belang van de daar op een kinderfeest aanwezige kinderen. Dat mensen dat gedrag van zowel voor- als tegenstanders op dat moment en die plaats veroordelen vervolgens als snotwin wegzetten is ridicuul en geeft een interessante inkijk in het denkraam van de tegenstanders, die ironisch genoeg hun acties motiveren op basis van "ervaren en voelen".

1 Reactie
Hilterman
Hilterman19 nov. 2017 - 16:06

Mensen in Friesland zijn die gekaapte discussie over racisme waarbij het Sinterklaasfeeest als lijdend voorwerp dient spuugzat. Dat geldt ook voor de rest van Nederland. De Friezen hebben op een slimme manier de intocht van een handjevol activisten die het kinderfeest voor de zoveelste keer wilden verstoren tegen gehouden. Het is ieders goed recht zwarte Piet als een exponent van racisme te zien, vrijheid van meningsuiting. Het is niet het recht van een handjevol lieden die deze opinie hebben voortdurend te protesteren op plaatsen waar een kinderfeest gevierd wordt. Dit heeft geleid tot excessen zoals in Maassluis waar politie en orde diensten compleet met metaaldetectoren aanwezig was tijdens de intocht van Sinterklaas. Onvoorstelbaar dat een stel zwak begaafden kans gezien hebben om met dit soort kul Nederland een misplaatst schuldbesef aan te praten. Tot mijn spijt is de PO compleet in deze val getrapt. Eerlijk gezegd ik had niet anders verwacht. Als vee in dit soort hypes meegaan is de dames en heren in Hilversum wel toevertrouwd. Laat Friesland nu de opstand zijn tegen deze vorm van activisme die niets te maken heeft met het bestrijden van racisme. Racisme is een te belangrijk onderwerp om op deze manier misbruikt te worden.