Joop

De smeerlapperij van GeenStijl rond de Auschwitz-herdenking

  •    •  
27-01-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
260 keer bekeken
  •  
gs
Dat stuk van Burema is een voorbeeld van de onkruidzaadjes waaruit het stinkend gewas opkomt dat uiteindelijk de hele Nederlandse samenleving en onze hoogste waarden zal verstikken
Zondagochtend vond in het Amsterdamse Wertheimpark de jaarlijkse herdenking van de Holocaust plaats. Die verloopt altijd volgens een vast stramien. Eerst lopen de deelnemers vanaf het Amsterdamse Stadhuis een paar honderd meter naar het door Jan Wolkers gemaakte Spiegelmonument, waar enkele sprekers de gruwelijkste en best geplande massamoord uit de wereldgeschiedenis aan de orde stellen. Traditioneel spreekt er niemand uit de kringen van de Sinti en de Roma, die de nazi’s tegelijk met de joden wilden verdelgen. Zij zijn vertegenwoordigd door een orkest dat herdenkingsmuziek speelt. Tenslotte doet een rabbijn kaddisj – het gebed voor de overledenen – en daarna gaat iedereen zijns weegs. Met een uur is alles afgelopen.
De NOS zendt deze plechtigheid rechtstreeks uit. De omroep zorgt er altijd voor dat het thema ‘Nooit meer Auschwitz’ goed tot zijn recht komt. Daarom is de bijeenkomst in het Wertheimpark niet louter een verwijzing naar de geschiedenis. Hij gaat net zo goed over het heden en toekomst. Met zoveel gruwelijks in ons collectieve geheugen hebben wij de plicht om signalen die tot een nieuw Auschwitz kunnen leiden, in een zeer vroeg stadium te identificeren. En – zo benadrukte Jacques Grishaver, de voorzitter van hete Nederlands Auschwitz Comité – deze signalen zijn tegenwoordig overal zichtbaar, niet structureel of door de overheid gesanctioneerd, maar tegelijkertijd niet meer incidenteel. Vooral op de sociale media.
Diezelfde zondagochtend kondigde Marck Burema, de hoofdredacteur van het meest geraadpleegde weblog van Nederland, GeenStijl, de Auschwitz-herdenking aan met een door hem hoogst persoonlijk geschreven stuk. De kop daarvan luidt ‘NOS Live: Nationale Hoofddoekherdenking’. De link naar de rechtstreekse uitzending is te vinden onder ¨Marrakesh1¨. Hij noemt ook personen die aan het woord komen: Femke Halalsema. Rob Stedentrip en Onno Vrouwenhoes.
Dit is nu een voorbeeld van de smeerlapperij die de Auschwitz-herdenking essentieel, actueel en hoogst noodzakelijk maakt. Het stukje op GeenStijl is zo’n signaal waarop Jacques Grishaver wees. Het schept een klimaat waarin het acceptabel wordt om leden van identificeerbare bevolkingsgroepen aan te vallen om wie ze zijn.
Zó is het met de joden ook begonnen. Wij weten hoe het uiteindelijk met ze is afgelopen. We weten ook hoe generaties voor ons leerden om schouderophalend aan signalen voorbij te gaan, vergelijkbaar met het stuk op GeenStijl vanwege de gewenning en omdat schelden geen pijn doet of omdat een mens zich niet overal druk om kan maken. En uiteindelijk – jaren later – blijf je angstig binnen achter de verduisteringsgordijnen terwijl naast je de politie de buren komt ophalen. Zielig, altijd brave mensen geweest, valt helaas niets aan te doen.
Er bestaat in onze tijd een brede neiging om opnieuw aan zulke signalen voorbij te gaan. Ze worden zelfs verdedigd met een beroep op de vrijheid van meningsuiting of met de stelling dat tegenwoordig niemand meer tegen een grapje of een beetje satire kan. Wat zo´n Marck Burema doet, dat is immers heilige huisjes intrappen, dat is satire. Dat is opinievorming van au. Dat meent hij niet. Wij hebben hier te maken met een voormalig redacteur van het literaire studentenweekblad Propria Cures. Hij is van de harde grappen. Hij is van de waarheden die tegenwoordig niet meer gezegd mogen worden, voegen zijn fans en aanhangers en het kritiekloze deel van de GeenStijl-reaguurders daaraan toe.
Het zal wel voorbijgaan, denk je dan voor je ondanks de grauwe luchten toch een wandeling in de stad gaat maken. Er is niets aan de hand. Ongetwijfeld bedoelt hij het niet zo.
Er is wel wat aan de hand. Dat stuk van Burema is een voorbeeld van de onkruidzaadjes waaruit het stinkend gewas opkomt dat uiteindelijk de hele Nederlandse samenleving en onze hoogste waarden zal verstikken.
Tenzij we er tijdig bij zijn. Tenzij wij, zoals Bernard-Henri Lévy terecht zei in de uitzending van Buitenhof die op de Holocaustherdenking volgde, leren onze eigen stem te verheffen. Het klinkende antwoord is nog altijd de beste remedie tegen smeerlapperij en de leringen van de haat. Het Spiegelmonument van Jan Wolkers met zijn ¨Nooit meer Auschwitz¨ roept ons op niet zwijgend voorbij te gaan aan de gevaarlijke tekenen des tijds.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (83)

Proletarier
Proletarier28 jan. 2019 - 15:16

Geen stijl is de Fox news van de lage landen. Als je het te vaak leest verbrand het je ziel. Het vertegenwoordigd de rioolbruine onderbuik van onderbuik voelend Nederland. Probeer dagelijks standaard eens dan ga je meteen over je nek. Daarmee vergeleken is geenstijl nog gematigd. Het beste wat je kan doen is dit soort bruinhemden gewoon negeren en niet mee omgaan, heb je er ook geen last van.

1 Reactie
Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 21:47

The Post Online kan er anders ook wat van. Ze waren er vlug bij om Ebru Umar met leugens en halve waarheden te steunen bij haar column over het verplicht steriliseren van asielzoekers, terwijl de DDS dit juist veroordeelde. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2273344616272188&id=1587767714829885 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2273372512936065&id=1587767714829885

Superfrits
Superfrits28 jan. 2019 - 12:33

Ik vond het niet heel humoristisch wat GeenStijl deed, maar ook niet erg shockerend. Wat dat betreft begrijp ik de woede van dhr Van der Horst niet zo goed.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot28 jan. 2019 - 15:36

'Wat dat betreft begrijp ik de woede van dhr Van der Horst niet zo goed.' Misschien moet je eens met wat concentratiekampslachtoffers gaan praten.

korheiden2
korheiden228 jan. 2019 - 12:23

Geen Stijl is een website die voornamelijk door tokkies gelezen wordt. Het is inderdaad stijlloos. Toch zou ik niet, zoals @Sonic stelt, alle kiezers van PVV en FVD in deze categorie willen plaatsen. In mijn beleving zijn er nogal wat mensen oprecht bezorgd om allerlei ontwikkelingen op het gebied van immigratie en energietransitie. Het is het achteruitgaan van de middenpartijen. Dat zorgt voor grotere extremen, zowel ter linker als ter rechterijde. Helaas bestaan er voor de meeste problemen geen simpele oplossingen. De extreme klimaateisen van GL en PvdD zijn niet eenvoudig uitvoerbaar, evenmin als de nog simpeler oplossing van Wilders om alle grenzen te sluiten en uit de EU te stappen. We leven in toenemende mate in een tijd waarin mensen hun mening vormen op grond van beelden en oneliners. Of we moeten vrezen voor fascisme, zoals in de tijd van Nazi-Duitsland, betwijfel ik. De jodenvervolging is m.i. niet te vergelijken met de vermeende discriminatie van moslims. Voor WOII hadden de joden geen eigen land, de moslims hebben er ca. 50. Er zijn wereldwijd meer dan anderhalf miljard moslims. Dat neemt niet weg dat er een enorme verharding van de maatschappij plaatsvindt, waarin weinig plaats is voor nuance. Dat maakt de weg van het redelijke midden steeds moeilijker begaanbaar.

6 Reacties
Willem D2
Willem D228 jan. 2019 - 15:26

Dan hebben we gelukkig wel hoog opgeleide Tokkies in dit land. Het gemiddelde opleidinsniveau is vrij hoog (60% HBO - WO). https://www.news-media.nl/het-grote-reaguurdersonderzoek/

Cliff Clavin
Cliff Clavin28 jan. 2019 - 18:19

@ Willem D (16:26u) - je noemt daar een percentage dat te denken geeft. Als het klopt, dan houdt die uitslag in dat nogal wat goed opgeleide Nederlanders tot de reageerders op GeenStijl horen. Ik voeg hieraan toe dat onder studenten tegenwoordig de Donald Duck veelvuldig gelezen wordt; dat serieuze literatuur bij hen niet in trek is (behalve bij diegenen die een taalstudie doen); en dat noch de filmgeschiedenis, noch de klassieke muziek bij deze populatie erg geliefd zijn. De wereld van studenten anno 2019 is net zo groot als het schermpje van hun smartphone. Wij hebben hier samen toch goed detective-werk gedaan, Willem D. Want wij mogen nu vaststellen dat de achteruitgang, de geestelijke verpaupering, de algemene versimpeling, de vergroving in de omgangsvormen, het alomtegenwoordige egoïsme, en het deplorabele niveau van de politiek in Nederland afdoende verklaard kunnen worden: de 'spes patriae' bezoekt GeenStijl, en dat al heel lang.

DaanOuwens
DaanOuwens28 jan. 2019 - 20:07

@ Willem D Jij schrijft: Dan hebben we gelukkig wel hoog opgeleide Tokkies in dit land. Het gemiddelde opleidingsniveau is vrij hoog (60% HBO – WO). Jij hebt een link naar een onderzoek waaruit blijkt dat een groot deel van 2500 tokkies zich zelf intelligent vindt. Dat zegt nogal weinig. Meer interessant is hoeveel van die tokkies een Hbo-diploma kunnen overleggen. En hoeveel een universitaire bul. Minder dan 5 % wellicht? Ze zijn er deze geen stijlers, want ik kom ze soms tegen. Goed geschoolde mannen met een commerciële, financiële baan. Of in de techniek, logistieke of agrarische sector met extreem rechtse opvattingen en met een behoefte van minimaal 30 minuten tieten per dag. Ondanks hun opleiding blijven het achterlijke tokkies, want hun ontwikkeling buiten hun vakgebied is blijven hangen op VMBO-niveau. Maar de overgrote meerderheid komt echt niet verder dan een MBO 3 of 4 diploma, met wat cursussen en een aantal jaren gewerkt bij hun werkgever. Zijzelf vinden zich geniaal, de rest vindt dat niet. Dat is de werkelijkheid. Overigens dit soort onderzoek is tekenend. Niet eens uniek voor geen stijl. Ik zie dit zelfs in grote bijvoorbeeld gemeentelijke organisaties. Onderzoek is verworden tot telraam onderzoek. Met behulp van excel worden appels en peren opgeteld door mensen die een HBO-marketting achtergrond hebben. Dat levert onzinnige uitkomsten op als de onderzoeker zijn input niet goed weet te valideren. In dit onderzoekje was het uiteraard ook de gewenste uitkomst van geen stijl. Een medium waarvan de vaste klanten vallen de omschrijven als domme rukkers levert immers niet veel advertentie inkomsten op. Kortom dit linkje levert nogal weinig argumentatie op.

Case65
Case6528 jan. 2019 - 20:09

@Cliff Clavin: Ik voeg hieraan toe dat onder studenten tegenwoordig de Donald Duck veelvuldig gelezen wordt; dat serieuze literatuur bij hen niet in trek is (behalve bij diegenen die een taalstudie doen); en dat noch de filmgeschiedenis, noch de klassieke muziek bij deze populatie erg geliefd zijn. U heeft hier vast wel een paar linkjes over, net zoals Willem D. Daar kan ik dan wat mee.

Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 21:54

Willem D, Ten eerste is het een onderzoek naar Dumpert reaguurders en niet naar GeenStijl reaguurders. Ten tweede is het een onderzoek waarbij de respondenten zelf hun opleidingsniveau konden invullen, zonder dat dit gecontroleerd werd. Ten derde is er een verschil tussen een hoge opleiding hebben en intelligentie/inzicht hebben. Door veel stampen kan iemand een diploma op een bepaald vakgebied halen, maar geen breder inzicht in de wereldgeschiedenis en politieke achtergronden hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2019 - 16:15

Cliff Volgens mij zijn zij vooral geïnteresseerd in oom Dagobert.

HarryD2
HarryD228 jan. 2019 - 12:09

Ik heb het stuk op Geenstijl.nl niet geanalyseerd, maar mijn vermoeden is dat het een reactie is op deze WNL uitzending / tweet: https://twitter.com/WNLVandaag/status/1089206049066962944 Zoals ook in de reacties onder het twitterbericht is te lezen, is het gebruiken van de Holocaust om het dragen van een hoofddoek onder de aandacht te brengen voor velen een bizarre vergelijking en totaal respectloos richting de miljoenen Joodse slachtoffers.

4 Reacties
DenFlexwerker
DenFlexwerker28 jan. 2019 - 15:45

Dat is de meest intelligente opmerking hier. Precies raak: de holocaust had niets met religieuze symbolen te maken. Jij had de verkeerde voorouders en jij was de sjaak, welke religie je ook aan hing. Als hun keppeltje ( voor zo ver de slachtoffers die al droegen) af doen, de slachtoffers hadden kunnen redden, dan was de holocaust nauwelijks iets geweest. Als de holocaust een kapstok wordt, waar je alles maar aan kan hangen, hoe vergezocht ook, dan verliest het zijn betekenis. Dan gebeurd precies wat Geenstijl hier spottend beschrijft (als HarryD gelijk heeft): dan gaat de kern verloren en gaat het om wat bepaalde mensen er bij slepen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 jan. 2019 - 18:00

Er staat in het door mij gelinkte stuk van Pritt Stift geen enkele verwijzing naar die tweet op WNL, noch naar het interview waar die tweet kennelijk naar verwijst. En zelfs als dat wel het geval was geweest, dan was de zaak er niet beter op geworden. Maar er is geen verwijzing. Geen enkele.

Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 21:59

DenFlexwerker, "Als hun keppeltje ( voor zo ver de slachtoffers die al droegen) af doen, de slachtoffers hadden kunnen redden, dan was de holocaust nauwelijks iets geweest." Wilt u hiermee zeggen dat u het acceptabel vindt om mensen onder dreiging van massamoord te dwingen om religieuze symbolen af te doen?

HarryD2
HarryD229 jan. 2019 - 11:27

Beste Han, Ik denk dat de zaak er wel beter op geworden was als je het Geenstijl stuk in het WNL daglicht plaatst. Met wat overdrijving en shockering trekken ze een ontwikkeling door die in gang is gezet door de Holocaust 'breed te trekken'. En uiteraard in hun bekende schrijfstijl. Niet het meest extreme stuk wat ze ooit hebben geschreven denk ik zo. Navolgend op jouw bijdrage over Ans Boersma, vind ik dat je met dit artikel een tweede keer te snel en met te weinig informatie in de (scherpe) pen bent geklommen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2019 - 9:27

Ik lees GeenStijl niet, je wordt er sowieso door vergiftigd. Normaal gesproken vind ik dat je zaken die ver van je af staan juist zo nu en dan wel moet lezen, zodat je weet wat er leeft, hoe de stand van zaken is. Maar Geen Stijl lezen gaat mij echt te ver. Wie met pek omgaat wordt ermee besmet zeggen ze weleens. En zo je daar niet vatbaar voor bent dan nog..... Ik ga mezelf niet vrijwillig een indigestie bezorgen.

6 Reacties
trottlesnot
trottlesnot28 jan. 2019 - 11:11

Wellicht zou je dat toch eens moeten doen. Dan kan je een eigen mening vormen i.p.v. anderen napraten. Als je Geenstijl goed leest zou je zelfs weleens (weliswaar een enkele keer) aangenaam verrast kunnen worden. En tenminste zal je merken dat men ook wel wat aan cherrypicking doet om GS in kwaad daglicht te stellen.

Spin2
Spin228 jan. 2019 - 11:42

- Minoes&tuin Als je Geenstijl niet leest, hoe kan je dan oordelen over de inhoud? Is hetzelfde als zeggen dat je iets niet lekker vind ook al heb je het nog nooit gegeten.

Cliff Clavin
Cliff Clavin28 jan. 2019 - 14:21

@ Trottlesnot & Spin - geen zorgen, heren. Ik kijk regelmatig even op GeenStijl, om de temperatuur op te nemen bij de 'andersdenkenden', net zoals ik dat doe op Elsevier. Ik weet wat men daar schrijft. Met journalistiek heeft het allemaal niets te maken, en met serieuze opinievorming evenmin. Wat is datgene wat je er ziet dan wél? Wel, een combinatie van sentimentaliteit en agressie, die gekenmerkt wordt door overdrijving, leugens, en bij voorbaat mislukte pogingen tot humor en satire. De taalgrapjes zijn zelfs voor pubers onverteerbaar. GS is een zombie-kerkhof en de levende doden daar vermeien zich dagelijks met 'kwesties' die 'aan de kaak gesteld worden' uit een overduidelijke behoefte aan, obsessie met een 'Ewige Wiederkunft' van dezelfde thema's. Bijvoorbeeld: - Miele-wasmachines in AZC's - hoofddoekjes en de op handen zijnde overname van Nederland door de Islam - kruimeldieven, de pliessie, en het staatshotel - suikerspiegels, vermeende aanslagen, en niet-functionerende beveiligingscamera's - het intieme leven van Patricia Paay ...en laten we ook de verkrachtingsfantasieën van menig respondent op GS niet vergeten; ik roep terug in de herinnering die actie welke gericht was aan de adverteerders daar, met betrekking tot dit thema. (ter herinnering: https://www.rosannehertzberger.nl/2017/05/09/faq-adverteren-op-geenstijl/ ) Overigens onderzoek ik de 'inhoud' van GS (en Elsevier) niet té frequent en té langdurig. Mijn huisarts heeft me uitgelegd dat bij te intensieve research het gevaar dreigt van: overlijden door verveling.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2019 - 16:46

Ach kom trottelsnotspin, Geen Stijl kom je overal tegen, al is het tegen wil en dank, zelfs hier op Joop. Al neemt het wel af, dat moet ik toegeven. Het zal anderen ook wel teveel van hetzelfde worden. Geef me een goede reden waarom ik het wel zou moeten lezen, met de nadruk op een?

Spin2
Spin228 jan. 2019 - 19:59

- Minoes&tuin Je moet helemaal niets, vind het alleen apart dat je over een website oordeelt dat je niet leest. Dat is zeggen dat een boek slecht is zonder het gelezen te hebben. Hoe bedoel je met Geenstijl kom je overal tegen, en waarom is dat tegen wil en dank? - Cliff Clavin Het is goed dat je andere sites ook leest, maar wel met een vooringenomenheid, gezien je al "weet wat men daar schrijft" Open staan voor een andere mening kan geen kwaad. Iedereen heeft weer zijn eigen interpretatie op de inhoud, jij ziet er "overdrijving, leugens, en bij voorbaat mislukte pogingen tot humor en satire" in, anderen halen er misschien wat anders uit, of zien er wel humor in, ieder zo zijn ding, het is mooi dat we in nederland die keuzes hebben. Iedere website heeft zo zijn sterke en zwakkere punten. Met de voorbeelden die je geeft kan ik zo ook voorbeelden geven van Joop, er zijn ook hier onderwerpen die niet besproken worden of juist wel, de website is daar vrij in die keuzes te maken en wij als lezers hebben de keuze die te lezen en erop te reageren. Vind het raar advies van je dokter, maar als hij bedoelt dat we minder op social media moeten zitten ben ik het met hem eens. Mvg Spin

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2019 - 16:38

Spin Natuurlijk heb ik ooit wel stukjes gelezen in het begin van haar bestaan en ook via deze site. Het bestaat al langer dan vandaag. Daar ben ik echter snel van genezen. Ik kijk ook nooit porno maar weet echt wel wat porno is. Daar heb je geen hogere wiskunde voor nodig. Natuurlijk heb ik het dan ook ooit gezien. Ik lees zeker wel andere zaken en tegengestelde meningen. Maar GeenStijl hoort daar niet bij net zoals porno niet. Zo gaat het met meer zaken in het leven.

Ch0k3r
Ch0k3r28 jan. 2019 - 8:43

Voor de mensen die het stuk van GS niet begrepen; vanuit hun perspectief is de Islam net zo erg als nazisme. Auswitch herdenken terwijl je de andere groep een hand boven hun hoofd houdt vinden ze hypocriet. "Het Spiegelmonument van Jan Wolkers met zijn ¨Nooit meer Auschwitz¨ roept ons op niet zwijgend voorbij te gaan aan de gevaarlijke tekenen des tijds." En dat doet Geenstijl dus. Echter door de manier waarop zorgen ze ervoor dat de mensen die ze bewust willen maken van, hier geen notie van nemen.

4 Reacties
Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins228 jan. 2019 - 10:42

Ja, racisme dus. Elke moslim lekker over een kam scheren. Die vrolijke kababboer bij mij om de hoek die mij persoonlijk af en toe helpen (en vice versa) en mij elk jaar een kerstkaart stuurt (,en zelf keret viert) wil volgens Geenstijl dus de sharia invoeren en mijn ongelovige keeltje doorsnijden...... En om hun totaal debiele standpunt te maken nemen ze de jodenvervolging maar op de hak, want het is doodnormaal om een van de vreslijkste dingen in de geschiedenis een parodie te maken om je eigen (debiele) standpunt te kunnen pushen.

Libertain
Libertain28 jan. 2019 - 11:20

( “Liever een facist dan een moslim”). ?

Henry Rollins
Henry Rollins28 jan. 2019 - 12:18

"Voor de mensen die het stuk van GS niet begrepen; vanuit hun perspectief is de Islam net zo erg als nazisme" En precies daarom zijn die mensen van GS ook zo rukkend dom.

Joe Speedboot
Joe Speedboot28 jan. 2019 - 15:38

'Voor de mensen die het stuk van GS niet begrepen;' Het is hier geen brugklas.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins228 jan. 2019 - 1:55

Geenstijl en de mensen op Geenstijl zijn neonazi's, PVV hooligens en ander extreem rechts stinktuig. Geloof me ik heb een tijd daar activisme gevoerd door het masker van het xenofobe tuig los te wippen. Maar op een gegeven moment boeide ze het niet eens meer dat ze facistishe taal uit aan het brabbelen waren. "Liever een facist dan een moslim" werd er geroepen. Later ben ik naar Powned verhuist maar vele van mijn collega activisten bleven op Geenstijl Volgens hun wers alles alleen maar erger en erger. Geenstijl is letterlijk hetzelfde niveau als het nieuwsblaadje van de NSB. En her verbaast me ook niks gezien 75% daar facistishe en of racistishe figuren zijn met de vaagste complottheorieen.

2 Reacties
trottlesnot
trottlesnot28 jan. 2019 - 11:19

Je moet GS iig één ding meegeven.....ze krijgen het meer dan uitstekend voor elkaar dat de reaguurders hier op Joop hun ware gezicht te laten zien. Ik vind jouw reacties namelijk vaak van een totaal vergelijkbaar niveau van waar jij de reaguurders op GS van beschuldigd. met andere woorden "zo links dat het weer rechts is, en v.v."

Spin2
Spin228 jan. 2019 - 11:45

Wat maakt deze opmerking minder erg dan die mensen op Geenstijl? Ik zie meer overeenkomsten dan tegenstellingen.

punt2
punt227 jan. 2019 - 19:10

Beste Han, natuurlijk is de manier waarop GS de Herdenking wegzet beneden alle peil. Maar helemaal uit de lucht valt deze mislukte poging tot humor niet. Ook hier op Joop lees ik diverse vergelijkingen die mij zwaar teleurstellen, dan druk ik mij nog voorzichtig uit, Hoevaak lees ik niet “dat Moslims de nieuwe Joden zijn” dat de gebeurtenissen die naar de Shoah hebben geleid volledig te spiegelen zijn met de huidige tijd. Deze zwaar mislukte poging tot humor is afschuwelijk en ongepast... De vergelijkingen ook

8 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer27 jan. 2019 - 20:40

Laten we maar hopen dat het een mislukte poging tot humor is. Helemaal overtuigd ben ik daar niet van.

Indisch4ever
Indisch4ever27 jan. 2019 - 22:20

Ik lees helemaal niet vaak, zowat nooit , dat de gebeurtenissen in het nazi-tijdperk nu op herhaling zijn. Toch, Moslims zijn ook de nieuwe Joden . Ongewenst, geminacht, gevreesd, gehaat, verdacht van de beschaving te vernietigen. En beiden een reli-etnische groep

Sonic2
Sonic227 jan. 2019 - 22:54

Geenstijl is bevolkt door allerlei rechts radicaal volk. Je hebt daar gewoon geen linkse reaguurders meer. Alles is overgenomen door FvD en PVV volk. Zeer slechte ontwikkeling. Het trekt de site omlaag. Het is grote onzin dat Joop zou bestaan uit alleen maar Groenlinks, DENK of Bij1 aanhangers. De lezers zijn wellicht links, maar de reageerders hier zijn meer een mix. Er zitten hier en daar een paar SP'ers tussen, maar ook een Groenlinkser en D66'er. Ik stem zelf zowel links als rechts. Ik zie hier ook een aantal FvD'ers. Allemaal prima toch. Die uitspraak van u herken ik totaal niet. Moslims worden hier niet met fluwelen handschoenen aangepakt. De problemen worden in ieder geval in de reageer panelen behoorlijk benoemd. Natuurlijk is er een overhelling naar links. Bij Joop zit iedereen. Op rechtse sites wordt de boel erg gedomineerd door FvD'ers en PVV''ers en dat kan je wel merken ook.

Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 1:02

Ik heb echt nog nooit gehoord dat de huidige gebeurtenissen volledig te spiegelen zijn met de Shoah. Wel talloze terechte vergelijkingen met soortgelijke gebeurtenissen als in de jaren '30.

Henry Rollins
Henry Rollins28 jan. 2019 - 9:09

Punt, vergeet niet dat de Jodenhaat eerst zeker 15 jaar werd aangewakkerd voordat er daadwerkelijk Joden vervolgd werden louter voor het Joods zijn. De vergelijking gaat dus volledig op. Dat mensen van de PVV en FvD dit ontkennen kan verwacht worden, zij zullen natuurlijk nooit van zichzelf toegeven dat hun manier van denken heeft geleid tot de holocaust.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2019 - 9:46

Punt Waarom zijn de vergelijkingen ongepast? En welke vergelijkingen precies? En waarom?

Libertain
Libertain28 jan. 2019 - 11:27

("Deze zwaar mislukte poging tot humor is afschuwelijk en ongepast…") Heb je zeker opgemerkt toen de Franse Hebdomadaire Charlie na de gruweldadige aardbeving in Iatlie een "humor"prent publeeceerde - van door de aardbeving verpletterde Italiaanse huizen met slachtoffers waarbij het onderschrift van de prent luidde "Italiaanse pizza". Op dit moment was de gangbare hype "Je suis Charlie", ben ik gelijk begonnen te twijfelen aan het gezond verstand van mijn medeburgers. Jij ook?

EricDonkaew
EricDonkaew28 jan. 2019 - 15:18

@Sonic: Bij Joop zit iedereen. Op rechtse sites wordt de boel erg gedomineerd door FvD’ers en PVV”ers en dat kan je wel merken ook. --------------------------------------------------- Klopt. En daarom schrijf ik ook het liefst op Joop.

johannn2
johannn227 jan. 2019 - 19:10

In de tijd van Provo betrof het inschoppen van heilige huisjes het aan de kaak stellen van de dogmatische kleinburgerlijke kneuterigheid en de gezagsgetrouwheid aan autoriteit van de toenmalige samenleving. Voor Burema c.s. zijn het de vrijheid van geloof en geloofsuiting, het niet accepteren en de strijd tegen racisme en discriminatie in het algemeen de heilige huisjes, die zij willen intrappen. Toch van een heel andere orde, lijkt me. .

Karingin
Karingin27 jan. 2019 - 18:40

Die walm uit het roze riool is sowieso niet te harden. Ik hou me er verre van.

Henry Rollins
Henry Rollins27 jan. 2019 - 18:15

Je zou toch bij die groep horen die er op een holocaustherdenking op wordt aangesproken de foute kant te kiezen. Nou Baudet en Wilders fans, dit gaat dus over jullie.

AnneHaan
AnneHaan27 jan. 2019 - 18:08

Mijn grootvader was in de jaren 60 en 70 voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Hij zou een stuk als dat van GeenStijl vreselijk hebben gevonden en fel gereageerd hebben. Nu doe ik dat in zijn naam. Bedankt voor jouw artikel Han, ik had het zelf niet beter hebben kunnen verwoorden.

JaapBo
JaapBo27 jan. 2019 - 18:07

Mee eens! Een smakeloos stuk van Burema. Satire op de Holocaust is niet per definitie fout, nl. als het je aan het denken wil zetten over iets dat je er van kunt leren. In dit geval promoot de auteur echter islamofobie. Walgelijk!

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander27 jan. 2019 - 17:58

Goed geschreven en helemaal mee eens. Historische processen herkennen en daar iets van leren is niet een vanzelfsprekendheid. Helaas is onverdraagzaamheid en postkoloniaal denken ook in andere media gemeengoed geworden. Omdat wij denken te weten vaak om ons eigen hachje te redden wat goed is voor een ander of anders vaak blijven zwijgen. https://www.trouw.nl/opinie/waarom-een-gehaktbal-minder-waarom-geen-marshallplan-voor-anti-conceptie-~a8d87d9b/

Sonic2
Sonic227 jan. 2019 - 17:46

Geenstijl is dan ook een rechtse radicale site. De reageer panelen worden gevuld door allerlei FvD en PVV hooligans en dan weet je wel hoe dat werkt. Wilders misbruikt aanslagen zodat hij er politiek mee kan scoren. Geenstijl misbruikt de holocaust. What else is new? Geenstijl is overigens aan het overleven. Nijman en Co moeten het op eigen benen doen en moeten overleven van premium abonnementen. Dat gaat natuurlijk nooit werken. Geenstijl zal vroeg of laat toch wel onderuit gaan. Overigens herken ik hier regelrecht mensen die ik op Geenstijl ook wel eens in de reageer panelen zie verschijnen. Ik zal geen namen noemen, maar je merkt het direct aan het niveau van de discussie. Dat daalt altijd enorm als dat soort volk er op af komt. Ik heb veel respect voor Han dat hij het nog durft te schrijven en ook onder zijn eigen naam. Geenstijl gaat net als haar rechts radicale broertjes niet zo zachtaardig om met andere meningen. Ik vind Geenstijl ook geen gat vullen in een zogenaamd links media landschap.Rechts komt met de Telegraaf en Elsevier al genoeg aan bod.

9 Reacties
Sam V
Sam V27 jan. 2019 - 19:07

Beste Sonic, Ik betwijfel of het wegzetten van mensen met een andere mening op een manier zoals jij nu doet, getuigt van een niveau anders dan waar je deze mensen van beticht. Maar ach, ik heb de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel, dus van mij mag je.

Sonic2
Sonic227 jan. 2019 - 20:08

@ Sam V Je slaat de plank nogal mis en maakt zeer onterechte verwijten na mijn adres. Ik heb ondermeer op VVD, D66 gestemd maar ook op PvdA en SP. In mijn vriendengroep zitten FvD'ers/ PVV'ers maar ook Groenlinksers. De FvD'ers en PVV'ers zijn buiten politiek om wat lomp af en toe. Ik kom uit een VVD gezin. De insinuaties die u naar mij toe gooit zijn zeer laag bij de grond. Ik mag echter ook een mening hebben. Overal waar rechts radicalen het voor het zeggen hebben is het een rotzooi. Liggen de rechterlijke macht en media onder de vuur. Of het nu Brexit, Trump of Bolsonaro is. Of het nu om het LPF drama in 2002 ging of die faal constructie in Rutte 1. Overal waar ze met hun smerige poten aan de macht komen is het een drama. Hetzelfde met Geenstijl of Dagelijkse Standaard. Google eens wat vooral Geenstijl allemaal er uit heeft gegooid. FvD/ PVV en Geenstijl zijn gewoon het uitschot van respectievelijk de politiek en het media landschap. Omgekeerd vinden zij dat van Groenlinks en Joop, maar dan hoor je selectieve hypocrieten zoals u nooit. Als ik het doe demoniseer ik. Als zij het doen is het allemaal in orde en valt het onder satire. Ik kom op voor die 85% in Nederland. Ik kom op voor democratie, vrijheid, media, rechtstaat. Enfin. Als u mij niet gelooft. Kijk lekker naar Engeland of Amerika. Of anders naar Hongarije. Ogen uw open eens. En val vooral niet de boodschapper aan. Ik wil deze vergelijking niet maken. Maar PVV/FvD stemmers hadden in de jaren 30 discutabele regimes aan de macht geholpen. Ik zie gewoon paralellen. Je mag dat niet zeggen, want radicaal rechts heeft daar een taboe op gelegd. Het waren niet de hipsters destijds die het deden. Het waren niet de liberalen of de sociaal liberalen en ook niet de christenen. En anders als wat Bosma ons voorliegt waren het ook niet sociaal democraten, socialisten of communisten. Die zaten al in de kampen. Het was het Duitse equivalent van Henk en Ingrid. Het is altijd dat soort wanhopig, boos en agressief volk wat het doet. Me dunkt dat je daar wat van mag vinden en dat je minachting daarvoor mag hebben. Het is een plicht. En u valt dus mij aan. Dat is je prioriteiten verkeerd stellen.

Loebkesman
Loebkesman27 jan. 2019 - 21:22

Sam V Nu weet ik onderhand dat Sonic GeenStijl-lezer van het eerste uur is. Geen fan maar wel trouw.

O3
O327 jan. 2019 - 22:33

@ Sam V Sonic formuleert misschien scherp, maar hij legt de vinger op de zere plek. "Ik heb veel respect voor Han dat hij het nog durft te schrijven en ook onder zijn eigen naam. Geenstijl gaat net als haar rechts radicale broertjes niet zo zachtaardig om met andere meningen." Als de bal wordt teruggekaatst, dan ziet Geenstijl rood voor de ogen. Hieronder volgt een voorbeeld van een staaltje "blaming the victim" na vrouwvijandige provocaties. Honderd vrouwen bepleiten boycot GeenStijl en Dumpert ‘Beste adverteerders, vergeef ons het taalgebruik, maar het moet even’, begint het pamflet van de honderd, onder wie presentatrice Eva Jinek, columnisten Rosanne Hertzberger (NRC) en Sheila Sitalsing (Volkskrant), actrices Georgina Verbaan en Katja Schuurman, cabaretier Claudia de Breij en oud-GroenLinks-leider Femke Halsema. Dan volgen voorbeelden van vunzige en soms geweldadige fantasiën die GeenStijl-bezoekers postten, nadat de site een foto van Volkskrant-journalist Loes Reijmer online zette. Daarbij de vraag: ‘Zou u haar doen? Graag alleen antwoorden met seksuele complimentjes’. ‘Volgens Geenstijl is zo’n soort behandeling de schuld van de vrouw in kwestie zelf, haar verdiende loon’, staat in het pamflet. ‘Die Volkskrantjournalist had nou eenmaal niet moeten schrijven dat vrouwen door Geenstijl hard worden aangepakt, vooral op hun seksualiteit. Dan lok je het toch uit dat je virtueel wordt belaagd, dat je lelijk, geil en dik wordt genoemd’. [...] https://www.trouw.nl/home/honderd-vrouwen-bepleiten-boycot-geenstijl-en-dumpert~aae7213f2/

Elias Unique
Elias Unique28 jan. 2019 - 9:37

@Sonic: Mensen uitschot noemen en minachten vanwege hun politieke oriëntatie. En dat ook nog als een plicht zien. Netjes, hoor.

Spin2
Spin228 jan. 2019 - 11:53

- Sonic Een reactie op jou comment is niet perse een aanval op jou, dat is gewoon een gesprek/discussie hebben waar de meningen verschillen. Dat komt voor op forums.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 jan. 2019 - 12:08

"Ik wil deze vergelijking niet maken. Maar PVV/FvD stemmers hadden in de jaren 30 discutabele regimes aan de macht geholpen. Ik zie gewoon paralellen. Je mag dat niet zeggen, want radicaal rechts heeft daar een taboe op gelegd." U mag dan paralellen zijn maar sluit u vooral de ogen niet voor de verschillen. Het gaat vooral om Duitse geschiedenis. Een heel andere context dan die van de West-Eupese democratieën van na WOI.

Sonic2
Sonic228 jan. 2019 - 13:17

@ Elias Unique Ik blijf dit toch opmerkelijk vinden. Nu is opeens mijn toon een probleem. Het bewijst meteen dat PVV/FvD voor zichzelf hun eigen harde toon opeisen. Wilders mag de PvdA achterban islamitisch stemvee noemen, maar u valt over mijn woorden heen. Geen woord over de inhoud. Ik heb diepe minachting voor de aanhang van Hitler. Ik heb diepe minachting voor de aanhang van DENK. Ik heb dat ook voor de aanhang van Trump, Bolsonaro, Wilders en Baudet. Verdiep je eens in wat Bolsonaro wilt. Verdiep je eens hoe Trump over vrouwen praat. Geen idee waarom ik daar respect voor moet hebben. Door de Trump aanhangers zit nu een volbloed, roekeloze narist aan de rode knop. Hij beslist over wereldvrede. Iemand die vrouwen het liefst in hun kruis zou grijpen. Door de aanhang van Hitler kwam de 2e wereldoorlog. De mensen die voor Brexit hebben gestemd zijn verantwoordelijk voor de enorme chaos nu in Engeland. En die 2 toeristen in Amsterdam waren niet verwond geraakt als Wilders niet zo nodig moest provoceren. Ik ben zeer, zeer voor religie kritiek, maar niet in politieke trucjes. Omdat Wilders zo nodig van 14 naar 17 zetels in de peilingen moest, zijn er mensen verwond. Het komt gewoon allemaal uit die hoek. Ik hou inderdaad alle PVV en FvD stemmers in Nederland volstrekt verantwoordelijk voor het ongekende drama wat een Nexit hier gaat worden. Ik hou ze ook verantwoordelijk voor alle schade die ze aanbrengen met hun roekeloze en domme stem gedrag. Ik hou Wilders ook verantwoordelijk voor de grote financiële puinhoop die ons land in 2012 was. Het is niet dat ik er plezier uit haal om mensen te minachten. Ik bedoel het niet om mensen te kwetsen. Ik zeg voornamelijk dat stemmers op die partijen grote schade aan ons land en aan de wereld aan richten. Ik minacht ze dus. Trump won in de Rushbelt. Brexit werd aan een meerderheid geholpen door laag opgeleiden. Op Wilders stemmen vooral laag opgeleiden. Het is geen toeval. Je weet het ook, maar liever babbel je over de toon.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2019 - 17:43

Sonic Brexit werd aan een meerderheid geholpen door hoogopgeleiden. Zij waren nl. te lui om te gaan stemmen, totdat ze beseften dat ook dat consequenties had. Die laagopgeleiden werden overigens opgehitst door hoogopgeleiden, soms van dure universiteiten afkomstige landsbestuurders, machthebbers die de macht wilden houden. Voor die laagopgeleiden maakt het niet uit of ze door de kat of de hond gebeten worden, gebeten worden ze toch wel. Zij weten dat! Jij zou mensen zonder stem die ene keer dat ze wel gehoord worden hen ook nog willen ontnemen? Ik vind dat je nogal denigrerend bent t.o.v. laagopgeleiden. Je generaliseert er ook maar een stuk op los. Alsof hoogopgeleiden geen eigenbelang hebben en geen onderbuik. Als je dat gelooft dan klopt er m.i. iets niet aan die hoge opleiding.

theepot2
theepot227 jan. 2019 - 17:43

Om GS nu neer te zetten, als een club die het nodig acht om haatzaadjes te planten, die gelijkgesteld kunnen worden aan de nazi propaganda gaat mij wat ver. Allicht gaat hier en daar een zwartgallige kwinkslag van GS wat ver, maar ik weiger te geloven dat de leden van GS het nazi gedachtegoed een warm hart toewensen. Mochten er mensen zijn, die van mening zijn dat er een nieuwe volkerenmoord moet plaatsvinden na het lezen van GS, dan zijn dat mensen die dringend psychische hulp nodig hebben, of opgepakt moeten worden. Daarbij ervaar ik termen als.."En uiteindelijk – jaren later – blijf je angstig binnen achter de verduisteringsgordijnen terwijl naast je de politie de buren komt ophalen. Zielig, altijd brave mensen geweest, valt helaas niets aan te doen." als pure opruiing, u weet immers net zo goed als ik, dat GS moet worden gezien met een knipoog. Daarnaast de woordgrapjes, als zijnde "Halalsema, Stedentrip Vrouwenhoes" ervaar ik als satire, of het grappig is, is een ieder zijn- of haar keus natuurlijk.

4 Reacties
Gerry Jöris
Gerry Jöris27 jan. 2019 - 21:33

Geen Stijl en de Dagelijkse Standaard zijn absoluut geen onschuldige grappige humoristische clubjes. Zij druppelen hun gif en dat werkt langzaam in op de breinen van mensen die zich laten beïnvloeden door hun vaak racistische meuk. FvD was in het begin een leuk clubje dat een referendum ging organiseren. Kijk eens hoe dat verworden is tot een eng intolerant en racistisch clubje. En daar moeten wij tegen blijven waken. Wir haben es namelijk dondersgoed gewust.

Sonic2
Sonic227 jan. 2019 - 23:07

@ Theepot Ik zit soms op verjaardagen van FvD'ers. Ik kan politiek en de rest goed scheiden. Radicaal rechts maakt vaak gebruik van grapjes en dubbelzinnig heden om hun racisme te uiten. Zo regent het grapjes over bananen en apen. En Sylvana Simons moet met de bananen boot terug naar haar eigen land. Ook grapjes over geiten seks komen naar voren. Je hebt echt geen enkel idee waar je over praat. Je kent de FvD en PVV aanhang niet. En die grap over alleenheersers is geen grap. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/thierry-baudet-allerbeste-zou-als-absolute-heersers Rechts radicalen geloven inderdaad in een krachtige leider die orde op zaak stelt. Baudet en Wilders gaan het oplossen.Dat is hun opvatting. Wilders had het al over een nep parlement. Ik neem Geenstijl, Dagelijkse Standaard, FvD en PVV zeer serieus. Ze steunen niet voor niets Trump. En zijn positief over Orban, Salvini, Poetin. Het is geen toeval. Gerry heeft je ook al gecorrigeerd. Ik vind het jammer dat u dit soort volk ook nog verdedigt.

Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 1:12

theepot, leest u de reacties onder GeenStijl artikelen eens en vraag u zich dan nog eens af of GeenStijl onschuldige satire is. In een tijdperk waar Ebru Umar verplichte sterilisatie van asielzoekers promoot, de PVV en FvD stemmen om uit een mensenrechtenverdrag te stappen, hele volksstammen voor geweld op en het ontnemen van grondwettelijke rechten van demonstranten zijn en mensen onder een RTL bericht het fascisme goedpraten kunnen we net zo min over onschuldige media praten als dat we Julius Streicher een onschuldige journalist kunnen noemen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2019 - 9:50

Je kunt het niet als 'grappig' wegzetten als het altijd hetzelfde patroon volgt met en over hetzelfde onderwerp en dezelfde uitkomst!

Cave Canem
Cave Canem27 jan. 2019 - 17:23

Han van der Horst neemt Geenstijl serieus. Dat stadium ben ik allang voorbij. Ik erger mij al niet meer aan de quasi-humoristische teksten met een reactionaire boodschap. Laat maar. Veel belangrijker en verontrustender vind ik de bedenkelijke richtingen die een serieus en door velen gelezen en gerespecteerd blad tegenwoordig kiest. Orban wordt hier standaard als lichtend voorbeeld gekatapulteerd, en ook voor de voortschrijdende ontmanteling van de democratie en de rechtsstaat in Polen lijkt men niets dan lof te koesteren. De Brexit wordt van harte omarmd en meer dan eens wordt de afbraak van de EU (impliciet) bepleit. Hier kritisch woord over de PVV of de FvD, eerder een dankbaar orgaan ván. Ik zou graag zien dat dit inmiddels bijna tot schotschrift verworden, door menigeen nog steeds gerespecteerde, voormalig naar VVD- en AVRO-sympathiserend, en inmiddels naar Wilders en Baudet opgeschoven orgaan eens wat vaker op de korrel zou worden genomen. Liever dan losse schoten hagel op Geenstijl.

5 Reacties
Cave Canem
Cave Canem27 jan. 2019 - 17:26

Ik vergat hier te vermelden dat ik Elsevier bedoel.

Cave Canem
Cave Canem27 jan. 2019 - 19:00

“hier geen kritisch woord over Wilders en Baudet. “geen vergeten”.

Sonic2
Sonic227 jan. 2019 - 22:41

@ Cave Canem Elsevier wordt vooral verziekt door Syp Wynia. Kennelijk is Wynia( net als Duk bij de Telegraaf)daar nodig om wat rechts radicalen naar dat blad toe te halen. Je merkt het meteen aan het verval van Elsevier. Je hebt ook een aantal redelijke mensen daar. Ik doel op Gerry van der List. Eric Vrijsen en ook Arend Jan Boekestein vroeger. Ik lees Elsevier regelmatig als ik bij ouders kom. Geenstijl was leuk voordat het politiek werd. Rutger Castricum heeft hier en daar nog enig talent. Hij doet het bij Powned ook leuk. Ik moest altijd lachen om zijn items met Kees Verhoeven en Elbert Dijkgraaf. Daarna heeft Geenstijl de grote fout gemaakt om haar oren te laten hangen naar al dat rechts radicaal volk in de panelen en ook wat de kern van haar lezer wilde. Dus kwamen spreekteksten van Wilders en later Baudet online. Sindsdien worden de stuk politieker en vervalt het in onzinnig rechts gezwam. Met dezelfde onderwerpen. Met een samenwerking met een komiek die niet leuk meer is. Hans Teeuwen dus. Overigens een uitstekend betoog van u. Dat mag ook gezegd worden.

Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 1:14

Elsevier is al zeker jaren op z'n minst twijfelachtig te noemen.

Spin2
Spin228 jan. 2019 - 21:49

- Sonic Syp Wynia is weg bij Elsevier. https://www.villamedia.nl/artikel/columnist-syp-wynia-vertrekt-bij-elsevier-weekblad

Stheno
Stheno27 jan. 2019 - 17:21

Beste Han, Zoals ik je opinie lees reageer je vanuit de heup (ofwel onderbuik, afhankelijk van je insteek). Om herhaling van zetten te voorkomen zoals bij de 1e gevoelens m.b.t. Ans Boersma, zou het zo kunnen zijn dat niet alle informatie is doorgedrongen. Het twitterbericht van #wnl op radio 1 (https://twitter.com/WNLVandaag/status/1089206049066962944) was natuurlijk vrij apart. Dit volgt op eerdere vlaghijsprotocollen op dodenherdenkingen (Marokkaanse vlag, om zo de 'jeugd' te betrekken (i.c. niet met de kransen te voetballen)). Het werd vandaag afgeroomd met een bericht over 'Britse' meiden die volgens een een 'bepaalde cultuur', 'breast ironing' moesten ondergaan waarbij de NOS ook nog een foto van een blank meisje heeft geplaatst. In het kader van fake news adepten is het best een flinke hoeveelheid vanuit de publieke omroep, zo binnen 24 uur. Je verontwaardiging is misschien terecht tegen de stijlloze wijze van nieuws brengen, maar het ontbeert relevant inzicht in het nogal gemankeerde nieuws van de laatste tijd. "Hij gaat net zo goed over het heden en toekomst. Met zoveel gruwelijks in ons collectieve geheugen hebben wij de plicht om signalen die tot een nieuw Auschwitz kunnen leiden, in een zeer vroeg stadium te identificeren.", geef je aan. Inderdaad, en de insteek is dan om juist ook relevante discrimminatie te benoemen ipv van wegmoffelen onder het mom van 'vrijheid van geloof'. Hoe men in Jemen of andere delen van de Arabisch/Afrikaanse moslimwereld denkt over de mensheid in aan hen (lees: https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2019/ana-van-es-vertelt-hoe-het-is-als-vrouw-in-jemen/) maar dat betekent niet dat wij dat in onze eigen maatschappij hoeven te accepteren, ook niet onder de noemer vrijheid van geloof. De individuele vrijheid overstijgt die, in mijn mening, en ik vrees dat ik tot een minderheid behoor hier op de site.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2019 - 17:33

IK heb niets tegen minderheden!

Kruimeltjes2
Kruimeltjes227 jan. 2019 - 17:07

Zo is het! Er zijn inderdaad walgelijke, zeer gevaarlijke tendensen in de maatschappij. Daar moeten we tegen blijven vechten.

Juppé🎗
Juppé🎗27 jan. 2019 - 16:59

Tenzij we er tijdig bij zijn. Tenzij wij, zoals Bernard-Henri Lévy terecht zei in de uitzending van Buitenhof die op de Holocaustherdenking volgde, leren onze eigen stem te verheffen.....Mee eens, het zal dom van me zijn, maar ik kon dat stukje in geensteil ook helemaal niet plaatsen

madbako
madbako27 jan. 2019 - 16:54

Ik begrijp eigenlijk totaal niet wat het idee achter dit stuk van GS is. Wat willen ze er mee zeggen en vooral wat willen ze ermee bereiken. Welk causaal verband is er tussen de Auschwitz herdenking en het stuk op GS. Wat moet ik hier nu mee.....

Sam V
Sam V27 jan. 2019 - 16:50

Het stuk op GeenStijl - hoewel zonder deze context zichtbaar gemaakt - lijkt een reactie op een verhaal van rechtsfilosoof David Suurland in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Deze zei: “die Holocaust gaat niet alleen over joden, maar gaat ook over het recht voor jou als moslima om die hoofddoek te kunnen dragen, en dat jij beschermd wordt tegen iedereen die jou daar op aanvalt.” Een opmerking waar je kritiek op zou mogen hebben. GeenStijl doet dat. Misschien niet handig en goed gelukt, maar daarmee niet minder waar.

OlavM
OlavM27 jan. 2019 - 16:28

Helemaal met je eens, Han van der Horst. Uit GeenStijl borrelt voortdurend bruine, racistische, islamofobe en antisemitische modder naar boven. Laffe nitwitterige onderbuikfiguren als Burema denken nog geestig te zijn ook met zogenaamde woord- en naamspelingen, terwijl het hier om bittere realiteit gaat. Deze types onderstrepen -wat hen zelf betreft onbedoeld- de in de huidige tijd na de Tweede Wereldoorlog meer dan ooit noodzakelijke oproep tot waakzaamheid.

4 Reacties
gravin2
gravin227 jan. 2019 - 17:08

Er borrelt inderdaad buiten gewoon veel vuiligheid op op geenstijl, echter antisemitisme zie ik er niet, een voorbeeld graag?

OlavM
OlavM27 jan. 2019 - 20:28

@ gravin: Inderdaad is “antisemitisme” hier wel te scherp en algemeen gezegd. Maar termen als “Nationale Hoofddoek Herdenking”, “Nooit meer Pekela”, “Hoofddoek Memorial Day” en” Nederlands Pekela Comité” vind ik impliciet antisemitisme, omdat het Auschwitz en de herdenking feitelijk bagatelliseert en belachelijk maakt.

OlavM
OlavM27 jan. 2019 - 20:54

Maar goed, GeenStijl is zelf nogal gul met de beschuldiging van antisemitisme, zie ik nu, dus laat ik het zelf niet doen. De volgende reactie trof ik nu aan op GeenStijl, waarop ik me natuurlijk niet beroep, hoor, maar toch wel frappant gezien dit onderwerp: “Als je kijkt naar de letterlijke definitie van 'antisemitisme', dan betreft dat mensen die de schurft hebben aan o.m. Arabieren, Ethiopiërs, Berbers, Joden en mensen uit Malta... Hmmmm, volgens mij is er dan een zekere agitsite die de kwalificatie 'antisemitisch' behoorlijk verdient, geenstijl... m@rkus | 29-07-14 | 12:07” (https://www.geenstijl.nl/4062261/ff_lekker_stoken_in_de_online_propagandaoorlog/)

OlavM
OlavM27 jan. 2019 - 21:20

En dit is ook wel pikant. Zie: http://socialisme.nu/blog/nieuws/55077/het-antisemitisme-en-zionisme-van-extreem-rechts/ (13 maart 2018) Citaat: “Hetzelfde Geenstijl ziet er echter geen enkel probleem in om zelf échte antisemitische propaganda te verspreiden – je weet wel: racistische haat tegen joden. Zo waren zij in Nederland de belangrijkste verspreiders van de antisemitische propagandafilm With Open Gates: The Forced Collective Suicide of European Nations. Deze ‘documentaire’ – die van begin tot eind gemanipuleerd is door beelden en citaten in de verkeerde context te plaatsen en suggestieve nep-‘vertalingen’ te gebruiken – vertelt hoe de vluchtelingenstroom in 2015 onderdeel zou zijn van een geheim joods plan om het ‘blanke ras’ te vernietigen……De antisemitische boodschap van het filmpje is ‘dan weer jammer’, vindt Geenstijl, maar ze nemen het kennelijk graag op de koop toe. Sterker: omdat het originele filmpje vanwege een inbreuk op het auteursrecht van Youtube werd gehaald, biedt Geenstijl het nu aan op Dumpert. Een ‘compilatie van de beste refugee videoos. Wat je in de mainstream media niet te zien krijgt,’ heet het daar.”

O3
O327 jan. 2019 - 16:20

Noem mij politiek correct, als de inhoud van dit stuk politiek correct is.

4 Reacties
the dude
the dude27 jan. 2019 - 17:31

Hij deugt en zo hoort het ook want dit is een zichzelf respecterend platform, toch?

toshiba
toshiba27 jan. 2019 - 17:50

politiek korrekt is een dooddoener. elke groep, bubbel, elite kent zijn eigen politiek korrektheid, namelijk de geldende omgangsvormen, normen waarden van die groep. het begrip is daarmee totaal zinloos en wordt gebruikt om de andere of de discussie dood te slaan zodat men zich niet hoeft te verdiepen in de argumenten en opvattingen van de ander. politiek korrekt gebruiken in de discussie is een vorm van lafheid

O3
O327 jan. 2019 - 20:07

@ toshiba Noem mij politiek correct. Ik draag het als eretitel. Dit stuk is naar mijn hart geschreven.

Luneau
Luneau28 jan. 2019 - 1:20

Ook hier een politiek correcte deugmens...and proud of it. Ben er nog steeds niet achter waarom het goed zou zijn om onbeschoft en niet deugend door het leven te gaan.