Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

De sluipende ondermijning van de joodse staat

  •  
16-04-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
49636967992_1816394b7a_k

© cc-foto: Cyprien Hauser

Het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek rekent in zijn publicatie van 1 januari dit jaar op twee miljoen ultra-orthodoxen in 2033.
In het gebied waarover de Israëlische regering het gezag heeft, is het aantal Palestijnen inmiddels groter dan het aantal joden. Dit bedreigt op termijn de joodse staat meer dan de opponenten en de meeste vrienden van Israël in het Westen zich realiseren. De komende jaren zal de Palestijnse bevolking kwantitatief zelfs nog wat verder uitlopen. Binnen joods Israël is bovendien een tweede demografisch probleem in de maak: de spectaculaire groei van de ultra-orthodoxe bevolkingsgroep. In aantal en politieke macht.
Groot-Israël realiteit De komende Israëlische regering, vrijwel zeker onder leiding van Benjamin Netanyahu wil nog tijdens de eerste termijn van Donald Trump een grote stap zetten naar annexatie van de Westelijke Jordaanoever. Oost-Jeruzalem was al bij het Israël van-vóór-1967 getrokken en de annexatie van de Hoogvlakte van Golan kreeg recent de zegen van de Verenigde Staten. Nu zijn dus strategische delen van de Westelijke Jordaanoever aan de beurt.
Wat daarna nog resteert zijn losse Palestijnse gebiedjes die onder controle van het Israëlische leger blijven. Samen met de Gazastrook (tweemaal het eiland Texel) dienen deze als opvangbekken voor de 5,2 miljoen Palestijnen die geen Israëlisch paspoort hebben.
In het Israël binnen de grenzen van 1967 wonen 1,9 miljoen Palestijnen, met Israëlisch paspoort: bij elkaar 7,1 miljoen. Maar de grens tussen dat Israël en de Westelijke Jordaanoever, waar die Palestijnse staat had moeten komen, speelt nauwelijks meer een rol. Noch voor Israël noch voor de Amerikaanse regering. Het geloof in een Palestijnse staat is iets uit een voorbij tijdperk: groot-Israël van de Middellandse Zee tot aan de Jordaan is de realiteit.
De ‘joodse meerderheid’ De essentie van het zionistische idee waarop Israël is gebaseerd, is een land met een ruime joodse meerderheid. Netanyahu heeft altijd gesproken van minimaal tachtig procent. Vandaar de fictie dat de hierboven genoemde 5,2 miljoen niet meetellen. Vandaar dat die losse gebiedjes in de Westoever – gaten in een gatenkaas – volgens de Israëlische regering ‘niet-Israël’ zijn. Wie de kaart bekijkt met de snippertjes grondgebied waar het om gaat, omgeven door joodse steden, dorpen, wegen en landbouwareaal zal zich realiseren dat de tweestaten politiek waar de Europese Unie nog aan vasthoudt, niet meer houdbaar is.
Extra pijnlijk voor de EU is dat het annexatieplan van Netanyahu gedekt wordt door het plan van president Trump: de ‘ deal of the century ’. Als om de toekomstige problemen te bezweren heeft Israël zijn status van joodse staat in 2018 neergelegd in een basiswet, de Wet op de Natiestaat. ‘Natie’ staat hier voor de joodse natie, dat wil zeggen alle joden ter wereld. Dat betekent tevens voor de 1,9 miljoen Palestijnen in Israël-van-vóór-1967 dat hun status van tweederangsburger juridisch wordt verankerd. Begin dit jaar was de bevolkingssamenstelling in het gebied is als volgt:
israel
De toekomst Het geboortecijfer bij de Palestijnen ligt al jaren structureel hoger dan dat van het joodse bevolkingsdeel. De emigratie van joden naar Israël is marginaal en die zal dat niet compenseren. Er zijn bovendien sterke aanwijzingen dat van de honderdduizenden Israëlische joden met een dubbel paspoort een aanzienlijk aantal zich min of meer permanent in het buitenland heeft gevestigd. Dat is in bovenstaande cijfers niet zichtbaar.
De 3,1 miljoen Palestijnen in de bezette Westoever en Oost-Jeruzalem leven zij-aan-zij met 670.000 joodse kolonisten (tendens stijgend) maar daarvan streng gescheiden door muren, checkpoints en aparte wegen. De aanvankelijke verwachting dat deze Palestijnen zich na verloop van tijd bij hun situatie zouden neerleggen, is na ruim vijftig jaar niet bewaarheid. De enorme kosten om de situatie onder controle te houden zijn altijd mede door de VS en Europa gedragen. Dat dat zo blijft is onwaarschijnlijk.
Dat laatste geldt ook voor de 2,1 miljoen mensen in de Gazastrook die zijn afgesloten van de buitenwereld en leven onder extreme omstandigheden. Tachtig procent van hen is afhankelijk van VN-voedselhulp. Opvang in de regio is niet mogelijk nu daar ook al miljoenen Syrische vluchtelingen worden opgevangen en de weg naar Europa dicht is. Het geweld dat Israël nodig acht om het verzet in toom te houden zal leiden tot verder verlies aan draagvlak voor de joodse staat bij het Westerse publiek en blijkbaar tot een tendens onder Israëliërs om de vertrekoptie open te houden.
De ultra-orthodoxen De ultra-orthodoxe gemeenschap in Israël vormt een belangrijke drijvende kracht achter het beleid van kolonisatie en annexatie van bezette gebieden. Dertig jaar geleden ging het om religieuze randpartijtjes die de rechtse partij Likoed aan regeringsmeerderheden hielpen. In 2009 was deze ‘haredi’-gemeenschap gegroeid tot 750.000; in 2019 waren er volgens het Israël Democracy Institute 1.125.000 haredim, 16.5% van het aantal joodse Israëliërs.
Het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek rekent in zijn publicatie van 1 januari dit jaar op twee miljoen ultra-orthodoxen in 2033. Het zeer grote aantal kinderen per gezin en het gegeven dat 60% van deze groep nu jonger is dan twintig jaar (tegen 30% onder de overige joodse bevolking!) leidt tot een verdubbeling van hun aantal iedere zestien jaar.
Wat is de betekenis van deze ontwikkeling in dit verband? Dat het politieke gewicht van de ultra-orthodoxen in snel tempo zal toenemen. En dat terwijl de Israëlische binnenlandse politiek nu al laat zien dat er zonder de ultra’s nauwelijks meer valt te regeren. Kortom, terwijl de bescheiden Palestijnse meerderheid nog wat groter zal worden bouwt zich tegelijkertijd een kracht op, binnen joods Israël, die in de toekomst een niet-gewelddadige oplossing steeds onwaarschijnlijker maakt. Gematigde, seculiere Israëliërs die zich de gevaren van annexatie realiseren staan momenteel met lege handen. Ook de pro-Israël stroming binnen de Democratische Partij in de VS maakt zich hier grote zorgen over.
Welke opties? Welke toekomstige opties zijn denkbaar? Een tweestaten oplossing is gezien de massale joodse kolonisering van de Westoever een gepasseerd station. Wordt er geen externe druk uitgeoefend op Israël dan gaat het richting een apartheidsstaat zoals die er was in Zuid-Afrika. Blijft als enige optie over, een binationale staat in enigerlei vorm met gelijke rechten voor alle inwoners, hopelijk als overgangsvorm naar een normale democratie. Europa zou zich moeten herbezinnen op deze situatie.

Meer over:

israël, palestina, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

JaapBo
JaapBo17 apr. 2020 - 11:10

Het is idd hoog tijd om een einde te maken aan de honderdjarige oorlog tegen Palestina. Dit begon met de Balfour-verklaring in 1917 gevolgd door de Britse bezetting en opgelegde Joodse immigratie. Daarna de koloniale oorlog van de zionisten van 1948: tegen de wil van de democratische meerderheid stichtten zij een staat o.b.v. militair geweld en grootschalige etnische zuivering. Daarna Israëls koloniale oorlogen van 1956, 1967, 1982, 2006, 2008/9 en 2014. Daarnaast de permanente onderdrukking van Palestijnen, de sluipende etnische zuivering, de bezetting, de voortdurende kolonisatie, et cetera, et cetera. Historicus Rashid Khalidi schreef een boeiend boek over deze "Hundred Years' War on Palestine": https://us.macmillan.com/books/9781627798556 Hoog tijd voor gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen, en dat kan het beste in één democratische staat waarin Joden en Palestijnen vreedzaam samen kunnen leven en samen aan een toekomst kunnen bouwen.

Polletje2
Polletje216 apr. 2020 - 22:30

Laten we nu eerst maar eens de komenden burgeroorlog -arm tegen rijk- in de post-corona USA afwachten en kijken hoeveel geld ze daarna nog willen besteden om Israel overeind te houden. Wij kunnen niet veel meer doen dat die apartheidsstaat boycotten.

Gandalf2
Gandalf216 apr. 2020 - 22:12

Gewoon even bepalen dat het ergens anders moet. Even gewoon een land opdelen. Een geallieerd land ook nog eens. Overal in de wereld is er wel wat. Catalonië wil onafhankelijk worden, wat ga je daar mee doen? En wat ga je met China doen? Rusland zal je ook wel niet aanstaan. De VS zit met zijn legers in diverse landen. We zitten midden in een gezondheid crises, burgers zitten in lockdown, laten we eerst daar eens uitkomen voordat we een internationale crises ontsteken. Turkey gaat ook al niet zo lekker. Polen en hun rechters. Zo kun je wel doorgaan. Dit soort acties kunnen gigantische gevolgen hebben. Er is daar Democratie en het is hun land. Nederland en EU moeten eerst maar eens zelf hun problemen oplossen ipv problemen opzoeken ergens anders!

Bert de Vries
Bert de Vries16 apr. 2020 - 20:45

Het is onbetwistbaar: Israël is een illusie geworden door wanbeleid. De bevestiging daarvan is een kwestie van tijd, en dan nepaald niet van vele decennia.

Kilted
Kilted16 apr. 2020 - 20:18

Ik heb op 24-9-2015 deze reactie op een toenmalig ´Israël draadje´ opgeslagen. Hij kan zo weer geplaatst worden. Bij deze: --- Het probleem met dit conflict is dat een nette oplossing al jaren geen optie meer is. Want met IS om de hoek is het niet waarschijnlijk dat de landen die Israël werkelijk onder druk kunnen zetten dat voorlopig zullen doen. En zaken als VN resoluties / internationaal recht etc. zijn goed en aardig maar als niemand dat gaat afdwingen dan hoeft het straks echt niet meer. We zijn hard op weg naar een situatie waarbij er geen weg meer terug is, als we dat punt al niet gepasseerd hebben. Want zet even de ideologie en de welles/nietes opzij en stel dat Israël en de Palestijnen binnenkort overeenkomen terug te gaan naar de grenzen van 1967. Er wonen nu ongeveer 700.000 Israëli's in de nederzettingen en grofweg 5,2 miljoen Palestijnen zijn of vluchteling of stammen daar direct vanaf. Die hoeveelheid mensen verplaatsen is/wordt een logistieke nachtmerrie. Hoeveel zullen het er zijn als het nog 10, 15, 20 jaar duurt? Veel wat er is gebeurd in het verleden is niet meer terug te draaien. Vermoedelijk zou er nu een andere oplossing gekozen zijn om de Joden een eigen plek te geven. Misschien een andere locatie, misschien een andere bestuursstructuur. Maar Israël is een realiteit die je niet meer weg kan ontkennen. En ook terug naar '1967' lost het ontstaan van al oudere (1947-'48) vluchtelingenstromen niet op. Want het recht op terugkeer van die vluchtelingen kan je op mooie humanitaire ideeën schoeien, en ook daar internationaal recht op los laten. Ik ben het daarmee eens en allemaal tot je dienst. Maar in de praktijk betekent het dat een stad als Haifa wordt geconfronteerd met een instroom van nagenoeg heel Amsterdam terwijl de stad zelf nog geen derde van dat aantal aan inwoners heeft. Het is praktisch gezien nauwelijks haalbaar. Een in aantallen vergelijkbare Nederlandse situatie is heel Amsterdam te verhuizen naar Eindhoven en voorzien van woningen, werk, infrastructuur, OV en noem maar op. Het zou voor Haifa, als Tel Aviv/Jaffa als Jerusalem betekenen dat het steden zouden worden met dik meer als een miljoen inwoners. Beersheba kruipt richting een miljoen. En dan heb ik het nogmaals niet over wie er destijds begonnen is en waar de oorzaken liggen. Ik kijk alleen maar naar of iets realistisch (haalbaar) is. Want zelfs als je alle Joodse inwoners van deze vier steden zou evacueren dan nog praten we over een bevolkingsexplosie. Minimaal een verdriedubbeling van de stad. En of je nu kiest voor een tweestatenoplossing of een eenstaatsoplossing maakt niet zoveel meer uit. Veel van de vluchtelingen en/of hun nazaten kunnen niet meer terug. Ik pleit Israël absoluut niet vrij, maar ik denk dat een Palestijnse staat een verloren zaak is. Noch denk ik dat er één staat voor iedereen gaat komen. Het zou mij helemaal niet verbazen als de kaart van het Midden-Oosten anno 2047 een groot Israël zal laten zien met enkele Palestijnse enclaves, waarbij het gros van de Palestijnen gewoon in Jordanië of Libanon woont. Dat zeg ik niet omdat ik vind dat dit moet, maar omdat ik vrees dat het de uitkomst zal zijn.

Mostafa
Mostafa16 apr. 2020 - 18:25

De Christenen in Palestina zeggen van alles en nog wat maar hun stem mag niet gehoord worden !

1 Reactie
Bert VanDuren
Bert VanDuren17 apr. 2020 - 10:01

Het is zo'n beetje de enigste plek in het Midden-Oosten waar nog Christenen (kunnen) wonen, food for thought..

johannn2
johannn216 apr. 2020 - 16:22

[Citaat] " Welke toekomstige opties zijn denkbaar? Een tweestaten oplossing is gezien de massale joodse kolonisering van de Westoever een gepasseerd station. Wordt er geen externe druk uitgeoefend op Israël dan gaat het richting een apartheidsstaat zoals die er was in Zuid-Afrika. Blijft als enige optie over, een binationale staat in enigerlei vorm met gelijke rechten voor alle inwoners, hopelijk als overgangsvorm naar een normale democratie. Europa zou zich moeten herbezinnen op deze situatie. " Om dezelfde reden waarom een twee staten oplossing "gepasseerd" is, is ook de binationale staat dat, laat staan een normale democratie. Voordat er ook maar iets in die richting gebeurt, zal er een bloederige strijd moeten plaatsvinden. Zie Zuid-Afrika. En een algemene vitale boycot, zoals bij Zuid-Afrika. Intern zal de joodse gemeenschap een leefbaar evenwicht met de ultra-orth. moeten zien te bereiken of emigreren. Het laatste gebeurt nu al vaak, vooral kansrijke jongeren. .

5 Reacties
MountEverest
MountEverest16 apr. 2020 - 18:26

"Voordat er ook maar iets in die richting gebeurt, zal er een bloederige strijd moeten plaatsvinden." Zolang de Israëlisch die strijd winnen, vind ik het prima.

LaBou
LaBou 16 apr. 2020 - 21:11

"Zolang de Israëlisch die strijd winnen, vind ik het prima." Ja, stel je voor dat ook de oorspronkelijke Palestijnse bevolking een normaal leven zou kunnen leiden.

Polletje2
Polletje216 apr. 2020 - 22:07

Dat MountEverest geen enkel bezwaar heeft tegen onnodig bloedvergieten komt niet als een verrassing. Dat komt vaker voor bij mensen die ervan uitgaan dat een groep mensen superieur is aan -alle- andere mensen.

johannn2
johannn216 apr. 2020 - 23:57

Mount, Dan ben je een van de weinigen die dat bloedbad prima vinden. .

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 apr. 2020 - 14:01

M.E. juicht het weer wel toe als vrouwen worden gedwongen ongewenste zwangerschappen uit te dragen.

JaapBo
JaapBo16 apr. 2020 - 15:31

Israel GAAT niet richting een apartheidsSTAAT, zoals Schnerr schrijft, maar IS een apartheidsREGIME. Richard Falk en Virginia Tilley hebben dit overtuigend beschreven: https://electronicintifada.net/sites/default/files/2017-03/un_apartheid_report_15_march_english_final_.pdf Een regime is permanenter dan een regering, maar minder permanent dan een staat. In Zuid-Afrika is na afschaffing van het apartheidsregime de staat gewoon blijven bestaan. In Israël kan het apartheidsregime ook afgeschaft worden terwijl de staat blijft bestaan. Dat betekent dat alle voorrechten voor Joden die er nu zijn afgeschaft worden en dat Joden en Palestijnen gelijkwaardig worden. Dat betekent natuurlijk ook dat Palestijnse vluchtelingen terug mogen keren naar het land waar ze thuishoren.

Frans Cobben
Frans Cobben16 apr. 2020 - 15:20

in 1947 en 1948 begonnen de hardrechtse Irgun en Stern groep al met geweld tegen Arabische burgers, veel Arabieren moesten in 1948 vluchten naar Libanon en Jordanie!

1 Reactie
JaapBo
JaapBo16 apr. 2020 - 16:10

@Frans: Vergeet niet de grootschalige etnische zuiveringen die door Ben Goerion werden georganiseerd! Het linkse zionisme is in de praktijk net zo goed racistisch als het rechtse zionisme, alleen zeggen ze het niet openlijk.

[verwijderd]
[verwijderd]16 apr. 2020 - 15:12

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt16 apr. 2020 - 16:49

Ben je Nederlander? Zo ja, artikel 1 van de Grondwet ter lezing aanbevolen!

JaapBo
JaapBo16 apr. 2020 - 14:53

Eigenlijk is er maar één optie: gelijkwaardigheid voor Joden en Palestijnen. Als dat gerealiseerd kan worden in twee staten zou dat mooi zijn, maar aangezien Joden en Palestijnen flink door elkaar wonen lijkt dat niet reëel. Dan kom je uit op één democratische staat. Wat Schnerr overigens niet noemt in zijn verhaal zijn de miljoenen Palestijnse vluchtelingen die recht hebben op terugkeer. Israël heeft nu een racistische wet die Joden een recht op 'terugkeer' geeft en Palestijnse vluchtelingen niet, puur omdat ze niet Joods zijn! En dan moet je bedenken dat die vluchtelingen in Israël thuis horen, terwijl Joden die in de Diaspora wonen al een thuisland hebben.

Bouwman2
Bouwman216 apr. 2020 - 14:31

Leon de Winter heeft al eens een toekomstroman geschreven over de teloorgang van Israël als staat. En dat boek was bedoeld als waarschuwing, het staat vol hoop en aansporing dat het hele erge niet gebeuren zal.Dat de demografische tijdbom niet ontploft. Vooral het feit dat veel Israëli's terugkeren naar de diaspora omdat het ze in Israël niet bevalt is enerzijnds verheugend, mensen moeten niet te veel grenzen in de weg worden gelegd, maar aan de andere kant niet bemoedigend. Als niet regieuze Joodse mensen vertrekken wordt Israël natuurlijk steeds godsdienstiger. En religie is, zoals V.I. Lenin al opmerkte, de opium van het volk. Nu zijn niet alle opiaten verslavend, en sommige als morfine zijn er terecht Maar een beetje terughoudend dient men wel te zijn. Verder herken ik de oplossing vdie Knerr aanduidt , een staat voor alle kleuren uit het spectrum, als niet de meest voor de hand liggende, maar wel als de enig overblijvende mogelijkheid.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 apr. 2020 - 14:20

Ik dacht altijd dat die Charedische joden nogal eens antizionistisch waren en voor de opheffing van de staat Israel? Of is dat maar een kleine groep ofzo?

MountEverest
MountEverest16 apr. 2020 - 13:52

Een staat waarin de Palestijnen een meerderheid hebben is geen optie. Dan zijn de joden weer overgeleverd aan anderen. Israël moet een joodse staat blijven. Mogelijk is teruggaan naar de grenzen van 1967 een optie maar dan wel inclusief de Oude Stad en de Golanhoogte.

4 Reacties
JaapBo
JaapBo16 apr. 2020 - 14:43

@MountEverest: Als je een einde wilt maken aan het conflict moet je Joden en Palestijnen gelijke rechten geven. Dat betekent dat Israël het recht op terugkeer van Palestijnen erkent en ze terug laat keren. Het is dan maar de vraag of er binnen de grenzen van 1967 wel een Joodse meerderheid is. En daar is toch niks mis mee? In NL zijn Joden ook in de minderheid, of in de VS, en dat gaat prima! Beweren dat dat niet kan als die meerderheid Palestijns is is racistisch! Aan de andere kant: als je Palestijnen geen gelijke rechten geeft is dat racistisch, en maak je geen einde aan het conflict.

MountEverest
MountEverest16 apr. 2020 - 16:31

@JaapBo De geschiedenis heeft geleerd dat de Joden op niemand kunnen vertrouwen. Niet op Duitsers, Russen, Nederlanders, Polen, Fransen, Roemenen, Hongaren, Kroaten, Amerikanen en dus ook niet op Palestijnen. Dat heeft niets met racisme te maken maar is de harde realiteit. Vandaar dat in 1948 de Joodse Staat is gesticht. Jouw ideeën betekenen het einde van de Joodse Staat en dat is onacceptabel.

JaapBo
JaapBo16 apr. 2020 - 19:11

@MountEverest: De manier waarop Zionisten de Palestijnen bejegenen is dezelfde als de manier waarop antisemieten Joden bejegenen: als een ongewenste en gedemoniseerde minderheid in 'hun' land. Dat is niet acceptabel. Een staat met een Joodse meerderheid is niks mis mee. Een staat met Joodse privileges is racistisch en onacceptabel. Die Joodse privileges dient Israël af te schaffen, en als je dat serieus doet, dan kan ook de Joodse meerderheid verdwijnen. Daar is niks mis mee! Dat Joden niet op andere volken kunnen vertrouwen is niet waar. Joden leven toch in vrede en gelijkwaardigheid in heel veel landen? En veel andere minderheden toch ook? En als een minderheid gediscrimineerd wordt dan is de oplossing zeker niet dat die minderheid elders een kolonie sticht en de mensen daar discrimineert! Dan maak je discriminatie en racisme de norm i.p.v. ze te bestrijden!

Polletje2
Polletje216 apr. 2020 - 22:12

Het probleem is dat je racisten niet kunt vertrouwen, ook niet als ze aan "jouw kant" staan.

Klaas Punt
Klaas Punt16 apr. 2020 - 13:51

Jan, ik heb die gegeven voor het eerst aangekaart zien worden in een artikel van een Israelische professor, in het NRC. Was in de tijd dat Salomon Bouwman verslag deed daar. Ik vond het toen nogal racistisch over komen en nu ik dit weer lees komt dezelfde walging in mij op.. de Palestijnen bewoonden dat gebied toch als grote meerderheid en zijn methodisch verdreven om ruimt te maken voor immigratie van mensen van het joodse geloof. Dat groot-Israel zal niet deren als one man one vote geldt, de gevangenissen geopend worden en ook kamp Gaza geopend wordt. Gestolen goed teeuggegeven. Welvaart voor iedereen. Helaas zal dat niet het plan van Netanyahu zijn. Misschien kan die EU daar wat aan doen. Van mijn eigen regering verwacht ik niets, nada.

2 Reacties
Bert VanDuren
Bert VanDuren17 apr. 2020 - 10:04

' Misschien kan die EU daar wat aan doen. ' Hoe? De EU bestaat alleen op papier.

Klaas Punt
Klaas Punt17 apr. 2020 - 15:09

Ach Bert, die EU ontvangt een forse hoeveelheid duiten van Nederland. Daarom zou ik het fijn vinden als ze dit hemelscheiend onrecht van verlies van je eigen land aan een bezetter aankaarten. Toch een beetje waar voor je geld, tenslotte ben ik een echte hollander. Maar wellicht heb jij een betere manier?

Juppé🎗
Juppé🎗16 apr. 2020 - 13:50

Dus een soort fokwedstrijd tussen ultra-orthodoxe joden en palestijnse ultra’s. Over de gevolgen van veel te veel mensen op zo’n klein stukje land maakt niemand zich druk......iedereen hoopt kennelijk dat de wal het andere schip wel doet keren. Over atheïsten en vrijzinnigen lees ik niets, of zijn dat die mensen die al wijselijk zijn vertrokken?

2 Reacties
Lowieke de Vos
Lowieke de Vos16 apr. 2020 - 17:46

Dat is ook precies de reden waarom er in Nederland ongeveer 6 miljoen mensen meer wonen dan in Belgie. Bij de opsplitsing waren de bevolkingen in beide landen ongeveer even groot. De fokwedstrijd tussen de Protestanten en de Katholieken hebben in Nederland voor een ware bevolkingsexplosie gezorgd. Herinner je nog de Clip Two Tribes van Frankie Goes to Hollywood? Kan iemand deze clip niet opnieuw maken maar dan met een Imam en een Rabbijn die staan te knokken? In het publiek Pijpekrullen en Palestijnensjaaltjes. Aan het einde van de clip zijn de pijpekrullen afgeschoren en de sjaaltjes verdwnene. De Imam en de Rabbijn vreemd om zich heen kijkend. https://www.youtube.com/watch?v=yWLHK2h8EBQ

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 apr. 2020 - 13:59

Inderdaad net als protestanten en katholieken. Omliggende landen deden het een stuk rustiger aan. Evengroot Denemarken heeft nog geen 6 miljoen inwoners.